- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Netfone
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
Megnéztem, teljes méretben. Már majdnem felkiáltottam, hogy a vízen, és a házfalon zajt vélek látni, aztán megnézve az exifet, ISO400-on készültek a fotók. Persze beállítások kérdése, de első ránézésre azt gondoltam, hogy visszább vettek a D60 kissé túlhúzott színeiből.
-
kpista
tag
"az esemény után mégegyszer kézközelben lett volna az album/DVD"
Ha jól eldugják, akkor nincs is rá esély. Az tényleg baj, ha csak divatból készíttetnek, hogy nagyon ne legyünk off-ok, pl. Nikonos fotóssal képeket.
Nekem a gyermekeim az utóbbi években jó párszor elővették és bizony-bizony meg voltunk mosolyogva a feleségemmel.
Vagy, amikor a VHS szalagjainkat digitalizáltam, akkor minden este a hátam mögött ült a család és..., időutazás volt vissza. Kaptunk ott isTény, nálunk a video kevesebbet kerül elő, a fotó gyakrabban.
Nyilván nem nézegeti az ember mindennap. Lehet hónapokig, évekig sem.
Viszont azt gondolom és tapasztalom is, hogy a képek jót tesznek, pl. ha hébe-hóba előkerülnek.
Nálunk volt, hogy pl. szilveszterkor, vagy névnapi vagy főzős bulikon járt kézről-kézre.
Azért is jó, mert jó hangulatú beszélgetés kerekedhet ki - nagy hahotázással - és mindenkinek van/lesz valami sztorija.
Én erősen fotópárti vagyok. És azt mondom, kell a kép és meg kell találni a helyét, szerepét. -
Zoli bácsi
őstag
Azthiszem, nem csak én vagyok, aki egy kukkot sem ért belőle. Így azért kihámoztam valamit..
Szóval, ha jól értem, módosult a sorozatszám tartomány, amelyik gépeket érinti a hiba?
Nézegetem a D5000-est, bár a videózás abszolút hidegen hagy, a kihajtható LCD sem hoz lázba... Sajnos annyi pénzem nem lesz, hogy D90-est vegyek, viszont kis kompromisszumokkal hozza a D90 képminőségét. A zajszint, ami tetszik az új szenzorban nagyon. -
Karima
őstag
Hát ez nem rossz ötlet, de azért - ahogy az előbb a tápról történő fényképezésnél írtátok - a puszta közepén ezt elég macerás kivitelezni.
Egyébként most kikerestem, és a d40 kézikönyve ezt irja:
-- mód: Válassza az M módot, majd a bulb záridőt, és végül a késleltetett távvezérlés, vagy az azonnali távvezérlés módot. A zár a távvezérlőn lévő exponálógomg lenyomásakor nyílik ki, és 30 percig vagy az exponálógomb újabb lenyomásáig nyitva marad.bulb: a zár mindaddig nyitva marad, amíg az exponálógombot lenyomva tartja.
Na ennek mi értelme van? Az én olvasatomban csinálok egy 2 órás képet bulb módban. Az expogomb lenyomása még nem is gond, mert időzített kioldással meg lehet oldani, hogy elkerüljem a bemozdulás, de a második lenyomást már nemtom megoldani bemozdulás nélkül
Vagy ha vezetékes távkioldót kötök rá (amit még nem tudom hova lehetne), akkor azt nem távkioldónak érzkeli, hanem expogombnak, és azzal tudok 30percnél hosszabb felvételeket csinálni?
(Ja közben most hallo, hogy lezárt a gép magától, tehát mostmár 100000%, hogy vezetéknélküli távkioldóval 30percnél hosszabb záridőt nem lehet elérni
-
i4s
tag
No akkor szerintem tisztazzunk valamit: ha bulb modra allitott zaridovel es MC-DC1-el al keszul a foto akkor a gyakorlatilag a release gomb kerul lock allapotba addig amig azt manualisan fel nem engedi vki. Magyaran mintha addig nyomnad a gombot folyamtosan. Szerintem itt nincs 30 perces korlat.
-
-
Karima
őstag
Akkor szted mitől lehetett az, hogy kint hagytam a gépet csillagfotózásra bulb módban, és mire visszamentem 40-50 perc múlva, addigra ki volt kapcsolva. Gyanakodtam, hogy esetleg az akksi miatt, de megnéztem az expo időt, és 1799mp volt, ami gyakorlatilag 30 perc. Lehet hogy tényleg az akksi merült le, de hogy pont 30percnél? Nekem az gyanús...
Ja, d40-em van.
-
Karima
őstag
Huh köszi szépen, ez nagyon zsir!
Ha mondjuk stúdióvakuval csinálok képeket ugyanabban a teremben, és az alany távosága a vakutól nagyjából konstans (+-30cm), és a vaku ereje is állandó, akkor elég csak az első képnél használni a szürke kártyát, és azokat a beállitásokat átvinni a többi képre? Azaz a fehéregyensúlyra van valamilyen hatása a fókusztávnak vagy a tárgytávolságnak?
-
jorden06
senior tag
-
Karima
őstag
Köszönöm! Még az lenne a kérdésem, hogy azt meg lehet-e nx2ben csinálni, hogy ha csinálok egy bizonyos megvilágitásben egy sorozatot, és csak az első képnél használok 18%os szürke kártyát, onnanmintát veszek, akkor ugye elvileg beállitja annál a képnél a fehéregyensúlyt, és ezt a beállitás egy vagy két gombnyomással "átadni" adott esetben 1-200 képnek?
-
jorden06
senior tag
-
jorden06
senior tag
Miért van az, hogy 18-70el bevignettálsz, 18-55el meg nem éred el azt a belógást?
Én 18-105-el, 105 álláson produkáltam olyan vignettálást, mint amilyet te linkeltél képen.
Meg kell jegyezni, hogy ennek a képnek talán ad egy kis feelinget a belógás, de én épp lefeküdtem egy pillangó mellé, és nem volt szerencsés, hogy a fél fejébe belógott a lencse..
Én is mindig szenvedek a dcr-250el, de nagy ritkán sikerül összehozni valami értékelhetőt is -
Degeczi
nagyúr
a régi modelleknél (D70/D50) még volt egy furcsa bug, ami miatt bekapcsolt Long Expo NR mellett akkor is lassult a gép képfoldolgozása (és pl. a sorozat sebessége kb a felére esett), ha a nagyon rövid zársebesség miatt nem is volt szó tényleges zajcsökkentésről
ha ez a hiba a D40-nél is fönnáll, akkor nem érdemes bekapcsolni csak éjszakai képeknél
-
kiraly.andra
aktív tag
Talán döbbenetes, és szánalmas :-), de nem használok NoScript-et, emlékeim szerint éppen azért nem, mert annak idején elegem lett abból, hogy a normális funkcionalitást is korlátozza. De valóban nem jön külön ablak, és a "Kép" sem működik. Ezek szerint mindkettőnek vmi olyasmi kell, ami nálam ki van fekve. Na majd kutatok az ügyben, mindenesetre kösz a tippeket.
-
kpista
tag
Az addig rendben van, hogy téged meggyőzött. Mivel a D3 a csúcs jelenleg a Nikonban (mással most nem foglalkozzunk)
"igen, mindenki számára kihasználható lehetőségek vannak abban az érzékelőben"
> Mennyiért is mindenkinek? Aztán, ha Fásult Ödömérné Lelkes Margit megveszi hitelre, ki tudja majd használni azt a lehetőséget? Karácsonykor mindenképpen
-
johnjohn
addikt
Van náluk más is !Szép darab.
-
Kobe
veterán
mivel vannak más prioritásaim is, ezért nem tervezem 8-10 objektív beszerzését és tetemes összeg elköltését cska objektívekre ezért valamelyest törekednék az univerzalitásra. Ez alatt értem, hogyha a kitobinál pl 10-20 ezerrel drágábban van egy másik obi, ami alkalmasabb egyaaránt természet, táj, akár város fotózásra, akkor szívesen választom azt.
Két objektívben gondolkodom, de mint bridge tulajdonos ezek között nem ismerem a határokat és a különbségeket. Egy olyant szeretnék amivel a táj-természetfotók olyasmi minőséget érnek el, mint amilyen képeket linkeltél például, és egy olyat, amellyel értékelhető makrók is készíthetők. Itt nem a több 100 ezres objektívre gondolok, amivel menet közben is le lehet lőni a légy szárnyáról a baktériumokat, hanem hasonló közelséget biztosít mint például egy s6500fd a raynox 250 dcr lencsével.Ez árban nagyjából mennyiből lehetne kivitelezhető ?
Szten Márs: egy másik honlapon nézegettem a pentax k200ast, Pentax K200D kit (18-55mm + 50-200mm objektívvel) nem egész 150 ért, ez ugye ugyanaz amit mutattál, csak valamivel karcsúbban. Nekem is megtetszett ez a felállás.
Azt viszont nem tudom, hogy a raynox ezekkel ugyanugy használható mint pl s6500 on ?
Illetve ha a pentax ilyen jó választás, fotozz.hu n pl nagyon kevés kép készült vele, miért ilyen "ismeretlen" ? Tudom, az az oldal kicsit sznob jellegű, de még ott is összvissz 5 képet találtam ezzel a géppel
-
hemaka
nagyúr
Jó is lenne, habár ha 1.4, akkor bőven 100e Ft-os áron fog ide megérkezni.
Habár lehet csak elírás, mivel akkor a nevében is benne kellene lennie az AF-S jelzésnek, legalábbis úgy szokott lenni.Viszont az obin rajta van, hm ez tényleg érdekes.
De utána néztem, talán nem elírás, na majd kiderül.
[link]
[link] -
johnjohn
addikt
-
Karima
őstag
Na pont ezért gondoltam a 70-300ra, mert pl nekem ez az elmosott háttér bejön, és ha nem elég fényes az obi, akkor meg lehet játszadozni a fókusztávolsággal is ennél bőven. Nem tudom, hogy ez mennyire számit a profi kategóriába, de sztem egy ilyen árfekvésű objektivtől ez nem rossz. Legalábbis kinti portrékhoz. Mondjuk benti portrénál már helyhiány miatt lehetnek gondok.
-
Szten Márs
nagyúr
"Más értelemben, ha a kereső 1 stoppal sötétebb, valószínűleg már nem azt látom élesnek, ami valóban az."
Inkább úgy fogalmaznám, hogy nem látható biztonsággal az, hogy mi is a legélesebb. A gyakorlatban az a helyzet, hogy 80%-ban az 50mm F/1,8-as obit használom fényképezni, nem csak portréra, úgy általában is, mondjuk ez nálam biztos valami kattanásÉs eddig nem nagyon volt bajom a fókuszálással. Igaz többnyire nem is F/1,8-on használom, de azért az sem ritka.
"D40-en még nem volt olyan élményben részem, hogy a manuálisan, zöld pöttyel beállított élességen ne változtatott volna az AF"
Hmmm... lehetséges volna ez alapján, hogy a Nikon rosszabbul lőtte be a manuális AF visszajelzést?Kár lenne érte.
"Másrészről szvsz az 50mm csak akkor elég portréra, ha az alany is portrét szeretne, beáll, nem mozog, stb"
Hát... igaz is, meg nem is. Azért el lehet kapni sok mindent 75mm ekvivalenssel szerintem, igaz AF-es obival valószínűleg könyebb ilyen-olyan mozgó pillanatot elkapni. (De legalább MF-el meg kell dolgozni érte, és jobban értékeli az ember) Nyilván nem lesifotó objektív, de azt én kifejezetten nem is szeretem. Egy olyan 70mm (105mm ekv) lenne nekem ideális egyébként, ha már a gyutávokat feszegetjük
Tettem fel igen, egy képet, ami ezzel az objektívvel készült, azt hiszem teljes kocka, vágatlan, de nemhiszem, hogy olyan kép ez, amire gondolsz.: , azért nézd meg, hátha mégis
[link] (Igen, a kéz az éles, nem a cigi, de ez nem az objektív hibája, a hiba a fejemben volt a komponálás pillanatában
- bár lehet nem rosszabb ezzel a megoldással)
Majd holnap mutatok pár képet ami ezzel készült, ha érdekel, személyes jellegük miatt azonban nem nagyon szoktam közönség elé tárni ezeket. -
Szten Márs
nagyúr
Kössz az összefoglalót!
De ebben sehol nincs benne az általad említett "gyors objektívek esetében nem a valós képet látod a keresőben", ebben max az van benne, hogy rosszabbul látható, mint a filmes időkben. Persze ez így van, de a kettő nagyon nem ugyanazt jelenti.
Ezen túl én manuális 50mm F/1,8-al néztem az AF visszajelzés pontosságát, és iszonyat pontosan pittyegett be és lehetett belőni az élességet, pedig többek között vonalzó skálázását néztem olyan kis tárgytávolságból, ahogy csak lehet, meg még pár dolgot, amiknél szintén tökéletes precizitást mutatott.
Szóval összességében maradok annál az ajánlásnál amit tettem, egy 18-70 Nikkort venni portréra igencsak ömm... "érdekes" döntés lenne, nem arra való.Dare2Live:
Az 50mm F/1,8 fókuszgyűrűjét nem ismerem, nem tudom milyen úton jár, de mondjuk simán elhiszem, hogy ebben az árban nem a legjobbat rakják bele ebben a tekintetben. Mi a véleményed a 85mm F/1,8-as fókuszgyűrűjéről, már ha ismered? Sejtésem szerint az precízebb szerkezet lehet. -
Szten Márs
nagyúr
Nem tudom, nekem, meg még jópár embernek valahogy mégis sikerül. Azt nem tudom, hogy mi az, hogy nem a valós képet látja a keresőben
- dehogynem. Mindenesetre elolvasom ezt, amit linkeltél. Az AF egyébként meg visszajelez Nikonnál, akkor is ha nem AF-es objektívvel használja, csippan, tehát ha tekergeti és bejelez, akkor tökre pontugyanazt állítja be, mintha AF-et használna.
MOD: najó, meglestem és az van, hogy nem én vagyok a legprofibb angolos itt a forumon, az ilyen-olyan tesztek általában még mennek, de ezt ezen a nyelven nem fogom megérteni, összefoglalnád röviden?
-
Carsee
tag
Általában én is RAW-ba használom a gépet és olyan 200 képet tudok vele fényképezni és akkor már egy csík simán lemegy. Bár ez tényleg függ a témától és attól is mennyit bénázik az ember félig lenyomott expo gombbal. Ez nekem kevésnek tűnt egy picit, bár nálam az időtartam mely elteltével a gép kikapcsol az "Long"-ra van állítva.
-
pinkypinky
tag
Fénymérés??? Minek? Majd megtippeli...
Kivel kell lefeküdnöm egy ilyen obiért?
Ha már itt vagyok, van valakinek 50mm 1.4-es fixe a Nikonján? Valaki győzzön meg, hogy jobb azt vennem, mint elinnom.
Láttam róla ilyen egy misis vázakkal készült tesztképeket, hát köszönöm szépen, majd megsaccolom milyen lehet egy normál árú gépen..
-
Ijk
nagyúr
-
-
Carsee
tag
-
Degeczi
nagyúr
eddig folyamatosan "FX módban" működött minden Nikon vaku a DX vázakon is!
(vagyis ha 24 mm-en állt az obi, a vakut is 24 mm full-frame látószögnek megfelelőre zoomolta - pedig 36-ra is elég lett volna...)nagyon szép vakítás, ha az FX váz automatikusan megmondja ezt, miközben elenyésző lesz az ilyen üzemmód (azért venne FX vázat, h utána erősen csökkent fölbontásban DX-ként használja?) - eddig is bőven elég lett volna ha a vaku firmware-ébe tesznek egy menüben ki/be kapcsolható 1.5-es szorzót
-
-
philoxenia
MODERÁTOR
Melyik gépben van ez az érzékelő?
Nem fórumokat olvasok, mert az angolul nem menne, de fotóskönyveket és újságokat legalábbis magyarul igen. Ebből tudom, hogy sok szempontból kényszermegoldás a kisfimes formátum.Itt írnak egy próbálkozásról, de ez régebbi anyagokon alapul. A Samsungnak azért ha hiszed, ha nem van annyi tőkéje vállalati szinten, hogy társfinanszírozzon egy hasonló próbálkozást. Amúgy a Hoya se annyira kutyaütő cég, tehát kár még temetni a Pentaxot.
Az objektívválaszték egyébként, más oldalról közelítve a dolgot, leginkább a profi szegmenst érintheti, a consumer piacon azért nem adnak el százféle objektívet. A profi, legalábbis a műtermi, táj, tárgyfotózás, már ma is a hátfalakat preferálja, nem a FF vázakat, mert az oda egyre inkább kevés már, a riporterfotózáshoz előny csak az a viszonylag kis méret, amit a C N profinak nevezett kisfilmes vázai képviselnek.De tényleg mennem kell éjszakára, majd holnap tudom elolvasni a válaszokat, bocs ezért. Tényleg nem flémelni akarok, sőt van Nikonom is, akkor is , ha csak kompakt, tehát nem "szurkoló" vagyok.
-
Dare2Live
félisten
Szerintem amíg a D3at viszik mint a cukrot addig nem lesz D700. Egyébként se vágom mi a difi egy D3 D700 közt. Nincs rajta grip? És mi a difi a D300al szembe? FF van benne? íííí
Majd ha D3 kevésbé fogy mert tudomisén 7D akkor Nikon leflexeli a gripet róla áthelyezi gyártását tájföldre és boltba majd megvehetjük 600Kért. Pillanatra elgondolkoztam rajta aztán rájöttem, hogy marad a D80.
szvszSamsung, Pentax meg odébb van. nem mostanában látunk tőlük D3 szintű vázat, 14-24/24-70/70-200/400 2.8at tőlük. Már ha idén megjön a 60-250 f4 is nagy öröm lesz....
-
Dare2Live
félisten
Multkor 3percre körbenéztem forumokon annyi irtózatos gossip van....
24mpes új FF váz, D80 utod..... pár új fix (a 24mps FFhez).... az elég valószínű. De rebesgetik, hogy jön egy "A900" Nikonban (D300váz + 12mps FFérzékelő), erröl az a véleményem, hogy persze, hogy jön csak szvsz Nikon még vár vele.... (Pedig ez az én fantáziám is izgatja)
-
-
Degeczi
nagyúr
tudom, h van batch process az NX-ben - de sokkal jobb lenne, ha azt a régi, bevált mappafeldolgozó módot nem dobták volna el...
(sajnos látszik, h az NX-et nem fotós, hanem programozó tervezte)a régi Nikon Capture mappakezelőjében még a sorozat összes képén szabadon állítgathatsz bármit, anélkül, h azokat egyenként menteni kellene, majd a legvégén annyit mondasz, h "select all unsaved", és "save" - tökéletes megoldás...
(hiszen egy sorozat feldolgozása nem csak abból áll, h rájuk engedek korábban mentett beállításkészleteket: némelyiknél finomhangolni kell vmin, vagy pl vágni a képen) -
Ijk
nagyúr
-
philoxenia
MODERÁTOR
A lehetőségek sohasem voltak egyformák, annak idején 1000 emberből még egy sem fotózott, később talán 100-ból egy, mostanság meg ha másképp nem , mobillal akár 20-30% is próbálkozik. Itt most nem is az a lényeg, csinálhatsz-e egy szenzációs fotót, az bárkinek összejöhet, hanem arról, érdemes-e tanulni a fotózást, a próbálgatástól /amit a digit tech tett lehetővé/ eltérő módokon is. Véleményem szerint a kreativitás akkor tud igazán kibontakozni, ha a lehetőségek kitágulnak, arra pedig a tanulás igencsak alkalmas. Minél komolyabb géped van, annál több a lehetőség is, de ahhoz, hogy ki is használd őket, fontos, hogy tudd, mit, miért és hogyan.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nem az internet ellen beszéltem, csak ott se mindegy mit nézel, olvasol. A linkeden nem találtam leírást a fotókhoz, komponáláshoz sem magyarázatot, a fotókban még exif sincs, mit tanulhatok ezekből szerinted? Arról most nem is beszélve, hogy bár nem , "magyar vagyok, nem turista" de azért angolul nemigen tudok a fotózás alapjairól, vagy a haladóbb beállításokról értekezni.
Csak a digitális fotómagazin weboldalát és a nyomtatott folyóiratot összehasonlítva is óriási a képek minőségi különbsége /ugyanazon képeké/. Egyelőre a digitális fotó elég médiafüggő, a komolyabb monitorok elég drágák, a megjelenítést sem tudod úgy megszervezni, hogy a nagymama ugyanúgy lásson egy képet az unokáról, mint a papíralapú képek esetén. A méretekről nem is beszélve. A/1 méretű papírképpel nem versenyezhet egyelőre csak igen kevés megjelenítő.
Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo 3DS és DS topic
- Spórolós topik
- PlayStation 5
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Proxmox VE
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- További aktív témák...
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest