- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Honor 200 Pro - mobilportré
Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
sigma volt nálam de akkori véleményem obikrol "nem mérvadó".
Tamron 17-50 2.8on pöppet vignettál 17-24közt ha rákényszeríted CAzni is bír, és 2.8on az élesség síkja is behajlik a széleken. És evvel minden rosszat felsoroltam.
Én ha nincs északa vagy/és vakutilalom f4-f8on használom ott az obi egyszerüen tökéletes, ha meg 2.8 kell és élesség síkja fontos (100fotobol1) akkor ráhagyok egy kis kerete és otthon levágom az észrevehető curvaturet és az észrevehetetlen vignettálást.
Én néha elgondolkozok azon, hogy 70-300vr helyett inkább 70-200vr kellett volna. De azon, hogy Tamron helyett nikor 17-55 2.8 kellett volna azon soha. szvsz fölösleges pénzkidobás lenne.
Else merem itt mondani a fix az isten tábor közepén de nemerég összelöttem az 50/18at a tamronommal. SZVSZ/NEKEM: Fölösleges pénzkidobás még az a 30Kis érte.csiga hol láttad a D300as ISO3200öket? Ha olyan zajt csinál mint ISO3200ön mint D80 iso1000en az nagyon "jajafenébe/hudejo" eset nálam.
-
csiga997
őstag
A 12-24/4 mellett mi szükség lenne egy 12/4-re még? Az a helyzet, hogy a zemberek zúúmot akarnak. Ráadásul ma már a zoomok alig maradnak el képminőségben a fixektől, arra a pár vájtszeműre akiknek ez nem elég jó nem lehet business case-t alapozni. Ettől függetlenül itt lenne az ideje már az 50/1.4AFS-nek meg a 85/1.4 AFS-nek.
A nagylátószögű DX holmik fejlesztése meg attól tartok az FX-es gépek beköszöntével hátrébb fog sorolódni. -
Talas
tag
Hát nekem van személyes tapasztalatom a 14/3,5-el, ami igaz az igaz, alaposan ken 3,5 től kb 6,3-ig, de felette viszont kellemesen használható. Viszont épületfotóhoz azért van elég fény általában és ezért mertem ajánlani a 14/2,8-at mert azt meg azért jobbnak hozták ki, ha nem is sokkal.
[OFF]Csiga:
Érdekes hogy én is beajánlottam neki a 18-200-at pedig sokat szidják, de valamiért úgy éreztem hogy egy Bridge után meg lesz vele elégedve, pedig a D200 azért megérdemelné a jobb fix fényerős obikat.
Ellenben a 10-20 Sigma engem nem győzött meg (teszt alapján), ezért inkább a Tokinát ajánlnám helyette, amit azért volt szerencsém kóstolni.
[/OFF] -
Dtomi
őstag
Mit nem akarok? Idejössz, beleszólsz, de szerintem azt se tudod miről szól az egész. Akkor az első kettő fölösleges volt.
De azért beteszem neked hermadszor is. Bár nem tudom minek.
Vakuból nem szabad third party gyártó cuccot venni, csak eredeti nikont
Az i-TTL bevezetése óta még jó rendszervaku nikon vázhoz csak a nikontól készült.
hajadra kenhetsz mindenféle egyenletes megvilágítást, ha a vakud csak véletlenszerűen fog helyesen exponálni, a vezeték nélküli módban pedig csak akkor működik a vakud, ha előtte hatost dobtál.Ezzel nem értek egyet, de nagyon. Mert nem igaz nemhogy nem készült, de sok szempontból főleg ha mindenféle likkl-fakk nélkül egyetlen egy vakuval egy rendezvényen, esküvőn kell fotózni rendszervakuval bizony a mezt vakuk jobbak.
Mert van egy plussz reflektorod. Plussz tudomásom szerint sokkal egyenletesebb a fényük mint az összes többinek.
Tehát aki nem tetet még le a voksát egyik vaku mellett sem, és egyiket sem használta/szokta meg igenis kiváló, és olcsóbb alternatívát jelenthet más gyártótól beszerezni rendszervakut. Ami mellesleg 3 díjat nyert különböző teszteken.És akkor te meg igazából egyetlen egy hozzászólást nem írtál ami ne OFF lett volna mondjuk igazat se adsz senkinek, de ellene se beszélsz csak OFFolsz. Mindezt nagyon tudományosan teszed, hogy hozzáértőnek tűnj, de visszaolvasva tényleg 1 értelmes mondat nem hangoztt el tőled, hogy esetleg bármelyik fél oldalára dőlt volna a vita. Így minek kell beleszólni?? De most komolyan!?
-
-
werttzui
addikt
Boccs de maximalista vagyok itt nem is a gép a lényeg hanem a nagyfényerejű obik amíg nem telik rá addig nem veszek ha meg telik rá akkor a gépre is fog bár ezen az érzésen néha túl tudok lépni és beérem kevesebbel is csak nem szívesen viszont d3-on meg nem gondolkodom mert több min egy milla egy fotómasináért
nem merném kivinni az utcára
ui.és én sajna tele mániás vagyok ezen,hogy fogok túllépni mert ugyebár egy 600-as obi is több mint egy milla
Hová jutott ez a világ már fotózni se lehet qrva drága hobbi.
-
kisbergics
tag
Gondolkodtam én is, de tavasszal laptopot kell vennem mindenképpen...Utána akartam a nagyobb telét (70-300VR) és majd utána a vázcserét. De egyre inkább hajlok arra, hogy a tele vár, és előbb cserélem a vázat. Csak ezt így olyan szépen kitaláltam, hogy addigra pont lemegy a D300 ára...
-
14 bit. Átmenetek 4 prezident.
Ez tetszett!
Lugosi, remélem, most nem görbülő szájjal, legyintő lemondással fordulsz el, mert pl. drágák lettek...
Nem. Örülünk
Ugyanis szerintem nem lettek drágák. 5000 dollár a D3. Persze itthon sokkal drágább lesz, de kategóriáját tekintve nem drága. A D300 meg ugyanannyi mint a D200 volt a belépéskor. Én megmondom őszintén ennél rosszabb árakra számítottam.
Kb jövő év elején el lehet gondolkozni a vásárláson (részemről). Az tuti, hogy ha egy amatőr megveszi a D3-at mondjuk, akkor tudásbeli dolog miatt sose kell cserélnie. Csak ha majd szétesik. Az meg soká lesz. Ha USA-beli áron meg lehet csípni egyet, akkor baj lesz... -
kisbergics
tag
''Fotóriporterként'' dolgozom, így sokszor fényképezek kevés fény mellett, ill. olyan körülmények között, amikor a gyorsaság nagyon sokat számít. Nagyon zavaró tud lenni a felső LCD háttérvilágítás és az első tárcsa hiánya. Persze megszokás kérdése, meg tarsam fejben, meg mittomén, de sajnos a keresőben nem látni annyi mindent, mint szeretném. Aztán a kereső vonalazásának hiánya is apróság, de jól jönne. Meg programozható gomb. Meg hogy nem volt rendes LCD védő, és az előző táskámban frankón összekarcolódott. Most - miután nagyjából lepolíroztam, de még mindig elég szar, de jobban nem lehetett - vettem rá egy karcolhatatlan üvegből készült LCD védőd, de kár hogy lespórolták azt a műanyagot. Meg a markolatnak nincs alsó csatlakozása, ezért az exponálás infrán keresztül megy. (Sokan azt mondják, hogy hülye voltam, hogy vettem markolatot, két napja van meg, de eddig ezen szépséghiba ellenére is nagyon bejön. )
Ja meg a 18-55 kitobi. Szép meg jó, de miért spórolták ki belőle az SWM-et? Forog a fókuszgyűrű és vele a polárszűrőm is, szal mindig újra csavargatni, ha használom. Apróságok. De nagyon idegesítőek tudnak lenni.
Ezért mondom én azt, hogy a D50 belépő szintű tükörreflexes váz, arra jó, hogy megismerkedj ezzel a világgal és később a ''profi'' vázad mellé másodikként használd. Legalábbis azon a szinten, ahogy én szeretnék a fényképezéssel foglalkozni...Van akinek ''elég'' ez, én többre vágyom. Lehet velem nem egyetérteni, de próbáljátok ki a D70, D80 stb helyett mondjuk egy hétig a D50-et és akkor megértitek miről is beszélek. -
Dualon
tag
Azt hiszem, ez a D3 az álom riportergép lett. Full-frame, annak dinamikájával, gapless mikrolencsékkel. Brutális sebesség (a shutter lagtól kezdve a 12 csatornáig, amin ömlik le az érzékelőről az adat). Olyan ISO, amit eddig csak viccnek gondoltunk (remélem, nem lesz az). Itt fokozottan igaz az összes Nikon vázra vonatkozó, a tervezőktől származó figyelmesség: például a virtuális horizont milyen elegáns megoldás! Micsoda AF rendszer! Egyszerűen felsorolni is sok, annyi újat mutat a zászlóshajó.
Nem tudom, vajon lesz-e itt is ''s'' változat, de amit kaptak az érintettek, az nagyon rendben van.
Engem tökre nem érdekel, hogy ennél vagy annál jobb-e, már csak azért sem, mert nem ebben a ligában játszom. A lényeg, hogy a D3 egyszerűen szuper (és a D300 is nagyon rendben van, de az nem ide tartozik). Elképesztően durva vázak, tradícionális Nikon minőség. -
werttzui
addikt
-
Az 1Ds MK-III viszont minden tekintetben tiszteletre méltó, pláne, ha félretesszük a fókuszproblémáit.
Ennek még nincsenek fókuszproblémái, azok az 1D MK III-nak vannak.
Nem tudom, hogy a gépek egymással fej-fej mellett hogy állnak. Nem is ezt akartam mondani. Csak azt, hogy a canon már megint fejlesztett egyszerre több helyen is, a nikon meg megint csak szarakodik, mi meg csak várunk, és csak várunk, és csak várunk, és csak várunk, és csak várunk, és csak várunk, és csak várunk, és csak várunk, hátha lesz majd egy D3, hátha lesz majd egy D300. Olyan piszok régóta megy már a pletyka ezekről, hogy lassan nem is örül már az ember ha bejelentik. Lementek az őszi és tavaszi fotós kiállítások, aztán pár digikompakton kívül nem nagyon tellett semmire a ''gyártónktól''.
Erősen izzanak a pletykák egy aug. 24-25. körüli Nikon bejelentésre,
De jó...egy másik fórumban egy kolléga aug 23-ról írt. Úgy érzem hogy ahogy közeledik az időpont, úgy távolodik is egyben. Elég szkeptikus és pesszimista vagyok. Ez van.
Mindegy! Azt kívánom hogy ne legyen igazam, és 3 napon belül dörgölhessétek az orrom alá az új király bejelentést. Mert ha D300 jön, akkor szépen lemegy a D200 ára. Jövő tavasszal hátha lesz nálam gépvásárlás... -
csiga997
őstag
Itt még csak nem is a kényelemről van szó. Az igaz, hogy 40 éve az akkori technikával is tudtak ''tökéletes képeket'' készíteni, csak mára már megváltozott a ''tökéletes kép'' fogalma. Erre mondtam azt, hogy a 40 évvel ezelőtti világcsúccsal ma már egy ifjúsági versenyen is csak mosolyognak rajtad. A világ változik, ami jó volt tegnap, az ma már nem elég. Ezen lehet lamentálni, nosztalgiázni, csak kikerülni nem.
-
Persze, a több pénzért több szolgáltatás is jár. Amikor én vettem, itthon még 95 volt az SB-600, a 800 meg talán 150 vagy mennyi. Na nekem mind a két összeg mesebeli volt egy vakuért, így az enyém Németországból jött, 200 euróért (SB-600). Szerintem lassan kezdik ezt az árszintet elérni itthon a vakuk, mikor a múltkor néztem, talán most annyi lehet egy 800-as, mint annak idején egy 600-as volt. Én a kisebbikkel is szépen elvagyok, nekem a kulcsszáma is megfelelő volt, de ha kapnék mondjuk 5-6 darab SB-800-at, jópofa dolgokat lehetne velük művelni, több csoportra osztott vezeték nélküli vakuzással. De pénzt nem adnék érte.
-
Dare2Live
félisten
jaja szürkések 75Kért prezentálják neked az SB800at.
Tudom mert én is úgy vettem.Sokat sporolhattam volna ha D80+obikat is így veszem csakhátelső DSLR meg gari éshát ugye ki is fogtam egy rossz 70-300VRt szoval lehet nemi baj.... (és legalább a Tamronom Made in Japan és ez nagyon nem mind1.)
-
ArthurMiller
senior tag
Ha elhozza, akkor nincs különösebb teendő. Tegye bele a csomagjába, természetesen a gyári csomágolástól mentesen. (úgyis van puhatok hozzá, az bőven elég, elférnek benne a leírások is) Szerintem a kutya nem fog foglalkozni vele. Pláne ha van egy gép is nála.
Ha bejelenti hazafele a vámnál, akkor, mint írtam, 20%ÁFA, 6% Vám.
De meggondolandó a dolog. Ha nincs kifogásod a szürkeimport iránt, akkor már itthon is megkapod 80e körül.
Természetesen a helyes út, a vámolnivaló bejelentése.
De azt hiszem eléggé OFF ez a téma itt. -
Dare2Live
félisten
agusztusban 90éves a Nikon, fontos dátum.
ettöl még én új Középkat Nikon vázra (D300/D90) legalább még egy évig nemszámítok. HIrtelenjében azt se tudom mit lehetne a jelenlegi D200/D80on jobbá tenni. Ja dinamika meg live view de ahoz ''nem D300 kell hanem megfelelő érzékelő'' az pedig még nem mostanában.
btw cserélgetésen nem kell gondolkodni. Ezt ma fotoztam, nekem nagyon gyanus, hogy egy legalább 20-30éves gép van a képen és a hölcs boldogan használja és jó képeket csinál vele. [link]
[Szerkesztve] -
Dare2Live
félisten
S5ön nem gondlkodtál el? Az lényegében egy D200 nagyon kiterjesztett dinamikaátfogással és még 30Dnél is jobb zajszintel.
Nálam igazábol még ő játszott a D80 mellett, persze a pénz volt az úr. Így aztán 1képböl nemtudk HDRt csinálni.
szerk: Amit mondani akartam az az, hogy már létezik ilyen gép mint amit leírsz az S5.
[Szerkesztve] -
Dtomi
őstag
Fotóztam nem is régen egy 70-200 F2.8 IF ED VR D80-kámbóval ez tényleg igen....!
A canon 70-200 2.8-a ehhez az üveghez képest elég gyatra darab. kb mint egy ferrari motoros ford
Ha megválasztotok miniszterelnöknek akkor minden nikonos embernek a fórumba veszek egy 70-200 f2.8 VR-t!!!! -
Szten Márs
nagyúr
Huhh, kössz a kimerítő elemzést!
Anno igencsak sokat szemeztem ezzel a lencsével, de a photozone teszt eléggé elbizonytalanító volt, legalábbis a lencse feloldását illetően
[link]
De sosem adtam annyira sokat a photozonera, hogy tényleges irányadó legyen, főleg személyes tapasztalattal szemben. Nagy fényerejű fix nagylátóból azt hiszem, hogy elérhető áron aligha van nagyon sok, főleg Pentax vázra
Más:
D80 mátrix fénymérésével neked is voltak olyan durván negatív tapasztalataid, mint Dare2Live kollegának?
[Szerkesztve] -
Dare2Live
félisten
Első 70-300VR hibás volt de úgy rendesen. Cserélték, azóta boldog vagyok.
btw CA/lilaság csak 250és fölötte kezd vészes lenni, ilyen átfogáson ha CA/lilaság gyanus a helyzet (sok fény + fekete-fehér + ) akkor f11.
D80 am 2fsp fölé nemigen hajlandó menni sorozatban, gyanakodtam memo karira (bár buffer erejéig se tudta), most 4gbs e2es kari van benne és így se tudja a 3at. Egyelőre nem garizttom mert minden héten nyaralás vagy esküvő vagy akármi.
Matrix fénymérést szokom.
SB800nál néha hiányolom, hogy nem 4*erősebbéshogy nincs rajta segédrefi ettöl eltekintve egy álom.
Tényleg a te D80ad, hány fpst tud? -
Dare2Live
félisten
70-300VRel pixelt is számolhatsz, legalábbis 70-200on az egy borotvaél obi. 300on meg vagy megelégedsz 297*210es nagyítással vagy rekeszeled.
Egyébként nemsokára megyek egy NationalG. kiálltásra ahol pár kép tőle is van. És hát a 70-300VRnél mindegyik obija kicsit vagy nagyon de életlenebb. [link] -
e1
csendes tag
Szerintem a D200-at ''ledegradálod'' az olyan obikkal mint a 18-70 és 70-300. Jó obik azok, de D200-on kicsit nevetséges. Gondolj bele, maga a váz amit a fotós a leggyakrabban cserél majdnem 2x drágább mint az obik együtt. Ha neked megfelel, nekem mindegy, de ne lepődj meg, ha néhányan mosolyogni fognak körülötted fotózás közben.
Nekem ''gazdagvagyokprofigépemvan'' szindrómát juttatja eszembe, amikor a pénzes emberek azt hiszik, hogy jobb géppel jobb képeket fognak készíteni, aztán 30D-vel, D200-zal vagy komolyabb masinával futkároznak és egy olcsó középkategóriás obi van a gépükön amely természetesen AUTO-ra van állítva. nem mondom, hogy te AUTO-n fotózol, de el tudom képzelni.
Ha már D200, akkor rendes obit neki, mint pl. a 17-35/2.8 28-70/2.8 és rendes tele 70-200/2.8 VR. Ezek valóak D200-ra. ;-) -
csiga997
őstag
Na igen, ha nem csak az egyhelyben totyorgásra és az n+1-ik 18-xxx kitzoom fejlesztgetésére futná, akkor már ezzel az erővel rég rakhattak volna AFS-t minden objektívbe, és VR-t minden másodikba. Hol van az 50/1.4AFS, a 35/2 AFS, 85/1.4 AFS, 180/2.8 AFS? Nameg a nagytelékbe se sikerül eljutni a VR-nak már évek óta, az egyszem 300/2.8VR-t leszámítva. Hol van a 400/2.8VR, az 500/4 VR meg a 600/4 VR? A nagytelékből még az MkII-esek is minimum 5 éves eresztések! Aztán meg csak sopánkodnak, hogy jajj de sok a fehér objektív a pálya szélén, hát jóhogy!
Na mindegy, nem idegesítem magam, úgyse vettem objektívet már 4 éve. -
-
''Először is ne hallgass senkire a megapixeleket illetően, sőt, tovább megyek: aki megapixelek alapján határozza meg egy gép tudását, az egyértelműen hozzá nem értéséről tesz tanúbizonyságot. Ez tény. Pont.''
Furcsa, de alapvetően egyetértek a hsz-eddel, kivéve a fenti mondatot. Általában és jellemzően is úgy gondolom ahogy te mondod, azaz nem elsősorban a megapixel számít, de valamennyit igenis számít. A 10 az már azért nem rossz, több mint a 6. Ha arról lenne szó, hogy 7 v 8 a 6 ellen, akkor azt mondanám hogy felejtsük el, de a 10 az már azon a határon van, hogy elgondolkodtató. Persze csak akkor, ha A/3-ban vagy felette fog nagyíttatni az illető (én szoktam), de egy kezdő nem jellemzően. De ne mondjuk ki általánosan, hogy hogy aki a megapixeleket hangsúlyozza, az egyértelműen hozzá nem értésről tesz tanúbizonyságot. A nagyobb felbontású lapkáról még mindig bármikor lehet gond nélkül kisebb nagyítást csinálni, de fordítva sokkal nehezebb. Ne írjuk le a megapixeleket, bár mostanában ez divat lett. Sajnos szerintem a fotósok (általában az emberek) hajlamosak egyik végletből a másikba esni, eddig a megapixelek minden áron való fetisizálása és hajszolása volt a divat, most meg a megapixelek egyáltalán nem számítanak a divat. Szerintem a helyes út valahol ésszerűen a kettő között van. -
Dualon
tag
Kiegészítések, mert előnézet persze nincs.
Csúzda = csúszda. Minden további elírás és helyesírási hiba csak a véletlen, meg a nemalvás műve lehet.
Az Olympust kihagytam, jó ár-érték arányú rendszereket dob piacra, és innovatív szemlélete miatt nekem mindig rokonszenves volt, de személy szerint a 4/3-os szabványban nem hiszek.
A Samsung lényegében Pentax, de annál azért haloványabb, a Panasonic ismét four-thirds.
Vázak próbálgatásakor nézz bele - jól- a keresőkbe! Komponálásod és képalkotásod fontos eleme (a D40(x) vs D70 témakörben a keresők méretére nem emlékszem; az biztos, hogy a D80 keresője bivaly, a D70-é pedig a D80-énál jóval kisebb).
-
kisbergics
tag
D50. Felhívtam a szervízvezetőt (101-es mellék). Azt mondta, hogy ma adjam le a Fotoplusznak, és szerdán amikor megjön azonnal foglalkoznak vele. Csütörtökön repülök Párizsba, és mielőtt felülnék a gépre bemegyek a Fóti útra és átveszem a kész gépet. Legalábbis imádkozom, hogy így legyen.
-
Krix
őstag
Hát igen, én is ezt a kettőt nézegettem. A 12-24-esnek jobban tetszik a tartománya, no meg az ára is barátibb. De néha azért elő szoktam venni a filmes vázat is, arra viszont ez nem jó.
A 17-35-ös ára újonnan horror.Aból csak használtan lesz valami ha esetleg amellett döntök. Jó lenne azért kipróbálni egy 12-24-est is. Egyébként a 28-70-est is használtan vettem ebay-ről usa-ból. Nézegetni kell, néha akadnak nagyon jó vételek.
-
Flow
senior tag
Igen. Éreztem, hogy a fellegekben élek. Amúgy köszönöm a tanácsodat, én is pont erre gondoltam, megveszem, kipróbálgatom, nem egy hatalmas összeg ( dslr kategóriában), szóval nem hinném, hogy nagyot bukok rajta, ha később szeretnék tőe megválni. Mellesleg mindig élvezettel olvasom a hsz-aidat, még ha nem is mindet értem
, örülök, hogy vannak még az interneten, akik nem a ''use google''-t vágják oda az emberhez, valamint annyit és ugy kommenteznek amennyire értenek a témához. Figyelemre méltó!
-
Flow
senior tag
Uhh, hát még a tamron is 80at közelíti... Ha már lencsét veszek, szeretnék egy kicsit univerzálisabbat. Az elején valami frankó kis telét akartam használtan a 18-70 mellé, de mióta fotózgatok, többször kellett volna makró/portré, esetleg tárgy... A 18-70-nel nincs semmi bajom, de most van kedvem próbálgatni, meg egy kis félretett pénzem is, milyen az az f1.8, stbstb.. De nem feltett szándékom ez a fix 50-es, csak megláttam, és nagyon jókat olvastam róla, valamint az ára is kiváló (még az újnak is). Milyen témák érdekelnek? jön a nyár, természet, előjönnek a kis bogarak,
, ha végre hazamegyek, megint összerakok egy kis diy stúdiót, hátha találok otthon még fényképtémát... Valamint gyönyörű barátnőm is van.
Szeretnék később félakt, portré, stb képeket készíteni róla...
Egyébiránt teljesen új vagyok a fotózás terén, de egyelőre nagyon tetszik! Ezért sokat olvasok, tanulok, próbálom fejleszteni magam, hogy minél jobb képeket készíthessek. De óriási a háttéranyag! Pl ezekről a közgyűrűkről még csak egy másik fórumon ejtettek el egy két szót, de igazából magyarul nem találtam semmit, angolul meg nem tudom, hogy keressem. Nincs éppen kéznél valakinek egy link, ami összefoglalja ezt a dolgot? Hogyan működik, mi a hátránya, ilyenek. Nagyon köszi! -
Pedig a felbontás és az élesség nem ugyanaz! Az előbbi, mikor kinyitod az ajándékokat a fa alatt, az utóbbi pedig ami segít kenyeret szelni. Na ugye hogy ugye!!!
Szóval. 105-ös, vagy eladom a manuálisokat és 85/1.8 AF. Ez a kettő ami reális. De eléggé totojázós alkat vagyok, úgyhogy nem holnap. Lehet megvárom az adóvisszatérítést, úgy mégse fáj annyira -
Ez most vicces, jogász vagyok, de középiskolában kereskedőnek tanultam. Vegyél lottót!
Amúgy nem léptem át semmit, írtam hogy az árakkal nem vagyok tisztában, és úgy értettem, hogy így már sokkal árnyaltabb a kép. Világosítom, úgy értettem, hogy néhány faktor kiesett azok közül, amikre én a döntésemet alapoztam, így már sokkal kevesebb faktor alapján lehet dönteni, így a döntés még esetlegesebb (így értettem hogy milyen bajban lennék ha most kéne ojjektívet venni kitben).
Nekem a 60-as micro nagyon jónak tűnt, de most próbáltam kitalálni a használandó gyújtótávolságot (60, 70, 85, 95, 100, 105mm). Az első kettő a kittel történt, nem találtam jónak. Túl közel kell menni az emberhez. A 85 telitalálat, olyanom van AI-S-ben. A 95-öt egy zoommal próbáltam, egyenértékű a 85-tel használhatóságban. A 100-ast egy fixszel próbáltam, jó volt. A 105-ös is jó volt, de kevésbé mint a 85-ös. Ha a 105 és a 60 között kéne csak választani, akkor a 105 tetszett jobban.
Közgyűrűs dolgot nem szeretnék. Jelenleg úgy makrózok (?) ha ez annak minősül, hogy van egy előtétlencsém az 50-es 1.8-ra, de le-feltekerni macerás, és kiesik egy komoly távolságtartomány, mert gyakorlatilag valahol 20 és 25 cm közötti tárgytávolságnál használható csak. Ez bénaság.
Tamron 90-es, olvastam a tesztjét még korábban, valószínű hogy ebben a tartományban a legjobb.
A 150-es sigmát nagyon dícsérték régen a zindeksz D70 fórumában, egy-két srácnak van is, y3k pl volt olyan jó és küldött nekem külön portrékat, amik vele készültek, és nagyon meggyőző volt ez az obi. Ettől függetlenül (tudom hogy vaskalaposan hangzik) sigmát nem vennék. Ez szubjektív, így meggyőzéses alapon nem tudok rajta változtatni.
Jelenleg számomra a 105-ös VR micro tűnik a legjobb választásnak, azért mert:
- portré és makro egyben
- mert teljesen IF
- mert VR
- és mert AF-S
Nagyjából ebben a sorrendben. Ha ennyit nem szánnék rá, akkor most megvenném a 85/1.8-at mert
- élesség
- IF
- fényerő
- bokeh
Szintén kb ebben sorrendben. És ekkor valószínű a 85/2 AI-S menne az eladósorba, a 100-as 2.8-cal együtt, mert azt mostanában szinte nem is használom, ami méltatlan, mert az élessége ihaj. Hagyom még egy kicsit tisztulni a helyzetet, most amúgy is veszek nyárigumit a kocsira, meg tán felnit is, így van ''időm'' meggondolni. Bár, ha a felnit kihagyom, akkor több mint fél 85/1.8-at megspórolok... -
Hú, ez nagyon fontos, hogy kijavítottál, ugyanis az árakkal nem vagyok tisztában. Tényleg! Ha a 18-70 olcsóbb, vagy közel egy árban vannak, akkor már tényleg csak egy dolog számít(ana nekem): az hogy melyik a használhatóbb. Ha én most választanék a két obi közül, akkor nagyon de nagyon nagy dilemma előtt állnék...
Érdekes amit a 85/1.8-ról írsz. Éppen most futottam végig egy dilemmán, a televásárlást közepette, és a letisztult állapot (?) végére az maradt, hogy 85/1.8 vagy micro nikkor 60. Egyrészt azért szavasztam a 85 ellen, mert AI-S-ben már van pont ez a tartomány (85/2), és a makro ökörködést is ki szeretném próbálni, játék szintenm, de amúgy portréra kellene.
Viszont ma csináltam egy sorozatot a 85-ösömmel és az 50-esemmel is, és marhára gondolkodóba estem megint... Félek hogy a 60mm nem annyira hasznos távolság mint a 85! A 85-össel sokkal kellemesebb, érezhetően portrébb portrékat tudtam csinálni, és mindig, minden egyes alkalommal lenyűgöz annak az obinak az élessége... Nem könnyű.
A legjobb megoldás az lenne, hogy eladni az AI-S 85-öst, meg még egy-két keveset használt objektívet, és megvenni mind a kettőt, az AF 85-öst és a micro nikkort is. Tudom hogy őrület, de annyira megfogott a portré, mint műfaj vagy mi, hogy gyakorlatilag nem is érdekel más mellette, mindent elnyom mint érdeklődés. Kezdem úgy érezni hogy az elmúlt pár hónapban a felszerelés minden darabjának meghirdetése, megvásárlása és kutatása ezt a célt szolgálja. Őrület, de már a 105mm-es Defocus Control obit nézegetem. Baj lesz belőle... Magam is hülyének tartanám magam ha megvenném. Kis gondolkozás után ezt kizártam a komoly alternatívák közül, mert egyszerűen kitagadna a család ha megtudnák. Vagy azonnal mély depresszióba esnék, ahogy jönne a megvásárlás utáni első tiszta pillanatom.
Miért nincs a nikonnak 90mm-es makrója? Már megint filózok, meglett az ára végül is a 60-asnak, most meg rövidnek tartom... Az a baj, hogy nincs egy olyan hely itt felénk (Szeged), ahol kitennének a pultra 3 obit, és kipróbálhatnám őket egy fél óra alatt, hogy arra amire kell, milyen.
Szóval jól eltértem a tárgytól.
A helyzet jelenlegi elborult elmém szerint:
1. 85/1.8 + 60mm micro, 87.800+99.900=187.700.-
2. 105 VR Micro 182.200.-
(nettó mind)
Gyakorlatilag az a helyzet, hogy mikor az ezekkel az eszközökkel végre elkészíthető képekre gondolok, akkor elkezd pezsegni a gyomrom, és egy eszméletlen mentális izgalmi állapot lesz rajtam úrrá. Tudom hogy a közeljövőben valamilyen irreális összeget fogok ezek közül az obik közül valamelyikre elkölteni, de már azt is tudom magamról hogy elindult a dolog a maga útján és nincs visszakozás
Jó lenne ha segítenétek és megbeszélnénk ezeket az obikat, mert kicsit tanácstalan vagyok. Egyetlen dologban vannak közel világos elképzeléseim, hogy melyiknek a fókusztávját miért tudnám vagy nem tudnám erre vagy arra használni, de a többi dolgot tekintve, a minőségük és a hasznosságuk terén kicsit el vagyok tévedve.
Bocs ha hosszú és unalmas volt.
Mielőtt bárki beírná, hogy egy állat vagyok, hogy ilyen dilemmáim vannak, megkímélem a fáradságtól és leírom magam: tudom.És azt is tudom hogy sok embernek ennél sokkal komolyabb dilemmái vannak, nem tudja taníttatni a gyerekét, vagy esetleg nem gyógyul meg mert nincs rá pénze, és mindig lelkiismeretfurdalásom van, mikor veszek valami nagy értékű dolgot, meg sajnálom is kis mértékben ilyenekre a pénzt, lévén hogy (sajnos vagy szerencsére?) én keresem meg és nem ettől vagy attól kapom, de volt egy időszak az életemben amikor gyakorlatilag ingyen dolgoztam és 5000 ft szinte mesebeli összegnek számított, úgyhogy a dolog szociológiai részét ne bántsuk mert van elég baj így is...
-
Lehet hogy most eretnek leszek, de szerintem a 18-70 nem olyan jó obi mint amennyire mondják. Amatőr szinten nem hiszem, hogy akár A/4-es nagyításig is bárki észrevenné a különbséget közte és a 18-135 között. Ha egy nagyobb átfogású, egy minőségi kategóriába tartozó obi kell olcsóbban, akkor 18-135, ha hajlandó vagy megfizetni +10% képminőséget drágán, akkor 18-70.
A 18-70 csak addig tetszik az embernek, amíg be nem szerez egy 50/1.8-at (általában elég hamar lesz ilyenje a fotósnak), aztán később talán egy 85/1.8-at (1.4-et amatőr úgyse), és ebből a részből nézve a 18-70 és a 18-135 felbontása és élessége egy szinten van.
Nekem pl van egy 85/2-es AI-S nikkorom és egy AF 50/1.8-am, azokhoz képest a többi objektív amiket hosszabban használtam elég kaksi.
Szóval ebből a felállásból az a véleményem, hogy a 18-70 nem éri meg, mert bár jobb, de amiben jobb, pl felülbírálható élesség, azt én pl a magam részéről az életben nem használtam. Nem tudom, hogy sikerült-e normálisan visszaadni a fentiekkel hogy mire gondolok...
Pont ez van, amit írtál, hogy dslr=modularitás, innentől már sokféle dolgot ki lehet hozni, olyan felszerelést lehet választani, amit csak akarsz. -
Gordiann
őstag
Köszönöm.
De igen, rendesen olvastam. ''kicsit konkrétabban tudnál kérdezni?'' erre írtam a konkrétumokat.
''Szóval azt mondjátok, hogy 18-135 sem olyan rossz választás? '' - ezt csak olyan hangos gondolat-megállapítás-ként írtam...
Obiknál az van, hogy ha ugye 18-70-est veszek, akkor jó darabig nem lesz telém.
A 18-135 valamilyen szinten megoldja ezt.
Na mindegy, nem ragozom tovább, a lényeg, hogy leírtátok nekem, hogy miről van szó, ezt köszönöm.
Most már tényleg nekem kell döntenem.
[Szerkesztve] -
Gordiann
őstag
Nagyon jól összefoglaltad nekem a dolgot
A váz az fix, hogy NIKON. Azért mert Beleszerettem. Szóval ezzel nincs hiba
Használni mire? ...hát igazából nem tudom. szeretek távoli dplgokat fényképezni (rázoomolással persze). De ha jól belegondolok, nagyrészt ugye 18-70 fényképez az ember.
Valóban igazad van, hogy a 18-135 nagyon kevéssel több zoom a 18-70-nél, és szinte semmire sem elég. Időjárásállóságról nem kell beszélni, az nem elvárás különösebben.
Kézben fogtam már őket, nagyon tetszettek mindketten. Tényleg van rengeteg előny azonban a D80-nál... de kérdés, hogy szükségem van-e rá...
Igazából nem látom a valódi fontosságukat még teljesen, ezért nem tudom megállapítani, hogy ha teljesen kitanulom a dolgokat, akkor mennyire érzem majd hiányukat...
Mert hát mint mondtad, hosszú időre lesz a váz... nem egy balta...
Van egyáltalán más gép, ami br. 250k +- 30-40k körül van, és felveszi a versenyt a Nikonnal?
(Canon 400D amit mindenképpen kizárnék, számomra nagyon ellenszenves. Mind kinézetileg, mind kezelésileg.) -
Ja bocs, e felett átsiklottam.
Szóval igen. Az a helyzet, hogy a 80-200-nak ott a fényereje, ami azt jelenti, hogy 200-on 2.8-cal lehet vele fényképezni. Ez így hülyén hangzik, de leírom miért írtam le. Tegyük fel, valamit meg lehet csinálni 200mm-en 250-es zárral, 2.8-cal. Ha hiszünk a VR-nek, és a tesztek szerint amiket olvastam, higgyünk nekik, a VR II az 3-4 f-stopot jelent. Ami azt jelenti, hogy bár 200-on a VR nem képes 2.8-ra, de 250-es sebesség helyett le tud menni tegyük fel 4 f-stopot, ami 250->125->60->30->15. 200-on lehet vagy 5-ös fényereje, nem tudom. Ez 2 f-stoppal se gyengébb, mint a 2.8. Azaz, ugyanolyan fényviszonyok között ha hiszünk a VR II 4 f-stopjának, akkor ugyanolyan fénynél a VR-t még két blendét rekeszelhetek, a legtágabb rekeszről, amivel javul a felbontása, és ilyen tele tartománynál a mélységélesség is elfogadható szintre növekszik.
Nem tartozok azok közé, akik azt mondják, hogy de a 2.8 az mindenekfelett, mert olyan kicsi mélységélesség kell. 2.8-on a 200mm a gyakorlati életben nagyon kicsi mélységélességet jelent, nekem is van 1.8 és 2-es fényerejű obim is, de ahhoz hogy egy egész arc beleférjen 85mm-en a mélységélességbe, még az f/4 sem elég. Ahol a 2.8 kell, az a mozgó téma, ott hiába van VR-ünk, ott a 2.8 a használható, a másik pedig nem.
Ezen kívül amiben számomra többet nyújtana a VR, az a felbontás, a photozone.de tesztje szerint akármilyen hülyén is hangzik de jobb a felbontása, mint a 80-200-é. Azon kívül van rajta egy 300-ig terjedő lehetőség.
Persze hogy ne legyen egyszerű, ott van az AF-S, ami a 80-200-ban már nem gyártódik. Jó dolog ez az AF-S.
Másrészt ott van viszont a 80-200 összerakási és felépítési minősége, ezek közül egynémelyek 20 éve mennek, a VR kötve hiszem hogy ugyanolyan feltételek mellett kibírna ennyit. A 80-200 profi obi, a VR nem az.
Így ahogy összeszedtem, mindkét obi megindokolható, és mind a kettő tud olyat amit a másik nem, így mindenki választhat, mi a fontosabb. Az árat nem említettem, a 80-200 használtan annyi, mint a VR, ez utóbbi viszont használtpiacon még nem jelent meg, így az árat mint döntő tényezőt nem hoznám fel.
Végül is a kérdés, hogy akkor melyiket választom. Sok gondolkodás, tökölés, olvasgatás, belegondolás és az elképzelések elemzése alapján:
Micro-Nikkor 60mm/2.8
Hát ez lett. Remélem 2 héten belül rátehetem a mohó kis kezeimet. -
orbano
félisten
Lamentálok bizony. Van egy hónapom dönteni, mi mást tehetnék. A téglafalat meg nagyon szeretem, van is itthon egy csomó.
A 70-200-t pedig jobb szeretném feketében, nem szeretnék feltűnő lenni a gépemmel. Viszont már ott tartok, hogy tök mindegy mim lesz, csak tudjak végre fényképezni vele
A ''villantós'' megjegyzésemet meg kicsit túlreagáljátok szerintem. -
Gordiann
őstag
Na most jó hülyének nézhetek ki
(bár van benne vmi
)
Ezt az arányszámot természetesen már ''tanulmányoztam'' régóta. Csak valahogy fejszámolásban nem jött ki a szám amit az oldalon írtak, meg a ''DX'' kifejezés is új volt, gondoltam valami varázslat
De így már világos.
Hogy kell-e most nekem tükörreflexes? Hát igazából nem tudom, vannak még hiányosságaim, de olvasgatok, próbálkozok elég sokat. Lehet, hogy még nem feltétlenül kellene, de van egy lehetőségem (össznépi ballagási ajándék), és ha nem ez, akkor valami baromság lenne helyette...
Gondolkoztam a D50-en is... tudnátok segíteni a választásban a kettő közül? -
Zoli bácsi
őstag
Ööööö...utánamértem, a vaku talpánál 44-51 volt közti értékeket mértem. Találtam egy oldalt a neten, a Nikon vakuk feszültsége állítólag 5 volt körül van.... még a víz is kivert.... arra gondoltam, ugyanaz a vakupapucs mint a Praktikán, legrosszabb esetben nem működik, arra nem is gondoltam, hogy a vaku alján még áram is megy....
Szerintem jobb, ha többé nem teszem rá ezt a vakut, a gép egyébként stabilan működik. -
Egyetértek ezzel a véleménnyel is, meg azzal is amit magánban váltottunk. Teljesen azonosultam az álláspontoddal. Jónak tűnik a 70-300 VR, és van még egy előnye ugye a 80-200-hoz képest, amit írtál is privátban hogy téged annyira nem érdekel, de azért ott van: hogy egy százassal hosszabb a zoom vége a 300-ason, én nem bánnám. Ha már lehet választani, hogy ide vagy oda, akkor azért mégiscsak inkább ide...
-
Krix
őstag
Ha van rá keret 2G-st vegyél. Voltam a múlt héten fényképezni télapón, és 2 óra alatt telelőttem a 2G-s kártyát. Arra a legjobb jpeg minőségben ráfér ~260 kép, RAW+jpeg módban is ráfér ~110 kép. Én egyébként egy SanDisk Extreme III-as kártyát vettem hozzá, de az általad linkelt Ultra II-is nagyon jó kártya. Amit tudnék még ajánlani: Kingston Ultimate v. Elite Pro vagy a Lexar Professional vagy Twinmos Ultra-X kártyái.
Nekem is ilyen kitet ''hozott'' a jézuska. Nagyon jó gép, teljesen beleestem. -
karmester
senior tag
Hát arra, hogy olyan felhasználónak, aki nem akar vacak, zajos és elmosott képű kompaktokkal bosszankodni, de egyszerű beállításokkal szeretne szép képeket készíteni, néha manuális beállításokkal is kísérletezne, esetleg kiegészítené a kit objektívet 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX Zoom-Nikkor objektívvel megéri-e befektetni egy ilyen masinába. A kit és a fent említett kiegészítő optika kb. 210 rongyba kerülne a Nikon szakboltokban. Ez nagyon baráti árnak tűnik DSLR kategóriában. Az érdekel, hogy az olcsóság mennyire megy a minőség rovására? Ez a gép elvileg a belépő szintű DSLR kategóriába tartozik. Nem nyomtatnék A5-nél nagyobb képet, de ebben a méretben a jó minőséget elvárnám... és fontos lenne az időtállóság is. A 6 mpixel nekem elégnek tűnik, ugyanis ez jó hatással van a képzajra. A kezdő ISO 200 viszont fura... ez mennyire hátrány?
Hát, kb. ennyi... -
törölt tag
Hmmhmm.
Pentax is nice but it's not really a big threat. It's not like the war between Canon and Nikon which has been going on forever...We have to be careful not to make the full frame idea too popular. We're definitely still thinking and working on it but I cannot tell you when it might happen....Projections indicate that the European market will be the biggest from 2008 onward. Unfortunately the pricing isn't.
Tetszett a tzikk, köszi a linket. Gondolkodtató.
Písz.
Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Renault, Dacia topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Robotporszívók
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest