- Egy héten belül bemutatkozik a Nubia Z70 Ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Redmi Note 11 és 11S - biztos alapra jobb építeni
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz Gordiann #1081 üzenetére
A Nikonra gondolt szerintem Arra, amelyiket a d50-hez duplakitben a 18-55 mellé adják.
Megerősíthetem hogy a műanyagtubusfíling ellenére egész értékelhető képet ad. Az enyémet 32k-ért vettem alig használtan, ennyit simán megér.
Egész pontosan ez lesz az: [link] Feketében azért jobban néz kiWhatever.
-
j.bravo
addikt
válasz Gordiann #1084 üzenetére
Hát, pl itt: [link] vagy itt: [link] (ezüst), [link] (fekete), vagy akár itt: [link]
De ha kitartóan böngészel a zindekszen, vagy a fotós adok-veszek fórumokon, szerintem találsz azért. Az új árát én azért picit sokallnám érte, de persze nem vagyunk egyformák.
csiga997: lassú voltam, nálad a (tri)pont.
[Szerkesztve]Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz Gordiann #1089 üzenetére
A DX formátum a Nikon jelölése az APS-C-ként is ismert érzékelőméretre.
(na jó, nem pontosan akkora, de kb.)
Pl.:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_DX_format [link]
illetve még
http://en.wikipedia.org/wiki/APS-C [link] és ezen belül megtalálod ezt a mondatot is: ''Several manufacturers now make lenses specifically designed for APS-C cameras. These include Canon's EF-S line, Nikon's DX, Pentax's DA line, and Sigma's DC line.''
Aztán olvass lejjebb (multiplier factor) és kiderül, miért annyinak felel megWhatever.
-
Teaway
veterán
''DX: A Nikon az APS-C méretű szenzoraihoz (DX formátum) kifejlesztett, színre korrigált, általában ED lencsével felszerelt, a párhuzamos beesési szögre optimalizált objektívjeinek jelölése. A DX (tehát a 35mm-nél kb. 1,5-szer kisebb) képkörét rajzolja ki, ezáltal az előállítás költségei alacsonyabbak, ill. ugyanazon az áron magasabb minőségű, ill. több, magas színvonalú szolgáltatást tud beletenni a gyártó. FVC: 1,5.''
(forrás: Objektívek jellemzői alapfokon [link])Nincs itthon csokid??
-
Dualon
tag
Írtam is, hogy a Nikonos 55-200-ra gondolok.
A fókusztávolság érzékelőmérettől függő változásáról bőséges anyag áll rendelkezésedre az interneten is, a kulcskifejezés: ''crop factor''.
Nagyon tömören arról van szó, hogy kisebb érzékelőre vetítve nagyobb fókusztávolságot kapsz (tök egyszerű fénytan). Az APS-C Nikonok crop factora 1,52, tehát a 200mm-es telédet másféllel megszorozva ekvivalens 300 mm-t kapsz.
Egyébként biztosan meg vagy róla győződve, hogy érdemes már most pénzt fektetned egy tükörreflexes gépbe?e-Arc.hu
-
j.bravo
addikt
válasz Gordiann #1097 üzenetére
Hát, az árakra egy példa (digifenykep.hu, tényleg csak példa)
d50 váz: 138e , kit: 174e. (18-55 obi)
d70s váz: 174e (170e, akció) kit: 216e. (18-70 obi).
Azaz, a vázak árában a különbség 36e (32e, akció), a kitekben 42e.
Hasonló nagyságrend lehet a többi boltnál is.
A d50 már egy teljesen jó gép, minden Nikon AF obi teljes funkcionalitásában használható hozzá (ami a d40-ről nem mondható el). A d70s még jobb, van benne pár plusz funkció ami később jól jöhet - (megéri az árkülönbséget) de ha most kezded az egész fotózás-dolgot; valószínűleg most még nem éreznéd a hiányát (azaz d50-nel is elégedett lennél).
A kiteknél - ha a család ki tudja és hajlandó is kifizetni - egyértelműen a d70s kit, mert a 18-70 obi számottevően jobb a 18-55-nél, (és míg a 18-55-öt a használtpiacon legfeljebb kb. 20e körül találod, a 18-70 olyan 60-65e körül.)
Ellenben - főleg az elején - a 18-55 is jól használható darab, azzal is meg lehet tanulni fotózni...
Én lehet hogy egy d50 kitet választanék, és a maradék pénzből vennék még egy 50/1.8-as obit, vagy valamilyen egyszerűbb külső vakut. Vagy valami más kiegészítőt (állvány, memóriakártya, stb.)
De ez az én véleményem, tévedhetek
Ha (komolyan) biztos vagy benne hogy (komolyan) érdekelni fog a fotózás, és sokat fogsz foglalkozni vele, akkor a d70s (kit) javallott.
SzerintemWhatever.
-
Dualon
tag
válasz Gordiann #1103 üzenetére
Remélem, magunk között vagyunk, mert tényleg nem akarok vallásháborút kirobbantani...
... de azért 20/30D alatt nincs nagyon kézbefogható Conan (nekem mondjuk ezek sem jöttek be, de ez nem azt jelenti, hogy rosszak lennének), Nyikitánál viszont még a pici is jól tenyérbe simul, és nincs fröccsöntött érzete.
A D70-nel szerintem igen jó döntést hozol, érdemes hozzádolgozni azt a különbözetet. A 18-55 vs 18-70 meg nem kérdés, utóbbi számomra továbbra is a kitobik királya.
Az ideális választás egy amatőr fotósnak szerintem ma a D80. Gyors, tud, gyönyörű, pont. Egy dologban viszont még mindig lenyomja a D70(s): fogásban...e-Arc.hu
-
Ijk
nagyúr
válasz Gordiann #1262 üzenetére
Nagy csodát nem kell várni sztem tőle, kb hasonló lehet mint az elődje.
Olcsó műanyag felépítés, gyenge fényerő, a fókuszgyűrű meg olyan vékony, hogy megvágja az ujjadat.
Mindezek ellenére optikailag nem is olyan rosszak ezek a bazári cuccok, és szvsz igen jó ár/érték aránya lesz. Nekem ideális lenne, mivel nemigen használok telét, de azért mégis jó lenne portrékhoz, viszont éppen ezért nem akarok túl sokat költeni.
Természetesen használható minden nikon dslr-hez. Működik majd a D70s-en is
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Gordiann #1265 üzenetére
Csak ha mozgó eseményt fotózol kevés fényben, akkor nem segít, amúgy igen.
Most hasonlítgatom össze a régivel:
55-200: 13 elements in 9 groups (2 ED glass elements),
Number of diaphragm blades: 9 (rounded)
55-200Vr: 15 elements in 11 groups (1 ED glass element)
Number of diaphragm blades: 7 (rounded)
Azért kispóroltak belőle dolgokat. Na majd megvárjuk a teszteket./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Talas
tag
válasz Gordiann #1294 üzenetére
Ezek nem is annyira ''béna'' telék, pl a nikon 70-210-e egy kifejezetten jó obi, és 30-35 ezerért megvehető, de 25-ért megvehető a 70-300-as nikon is. 70-300nál már elég jó 1:2 körüli makró lehetőség is van. Megfelelő fény esetében igen jó képeket lehet ezekkel is készíteni.
-
Dualon
tag
válasz Gordiann #1287 üzenetére
A helyes válasz az ''egyik sem''.
De szerintem rossz irányból közelíted meg a kérdést. Mire szeretnéd használni a gépet? A lehetséges ''mindenre'' egy kicsit tág fogalom. Van elképzelésed arról, hogy a fotográfia mely területei érdekelnek? Ha nincs, először érdemes lenne megfelelő számú nagy alkotó munkásságával megismerkedni, hogy tisztázd a saját viszonyaid (meg segít az embernek önmagával szemben is igényesnek lenni, nehezebben csúszhatsz bele a képontók hibájába). Úgyis változni fog a szemléleted, de legalább valami kezdeti koncepciód legyen.
Szerintem így érdemes gépet venni:
1. Ki kell találni, mire használná az ember. Street photography-ra 18-70 pöpec (fényerő jönne jól rá, dehát középszintről beszélünk), vadra menni meg a 18-135 is kevés.
2. Ki kell találni, mik az igények a vázzal szemben. Időjárásálló legyen-e? Kell-e bírnia a teveköpést?
3. A fenti két pont alapján ki kell választani az _összes_ szóba jöhető márka lehetséges vázait ÉS objektívjeit. Nem két napra veszed a cuccot, tanácsos körbejárni a piacot, lehetőleg kialakítani egy hozzávetőleges, jövőbeni utat.
4. A lehetséges jelölteket meg kell nézni. Kézbe kell venni, bele kell szeretni! Világszemléleted kiterjesztését vásárolod, nem egy baltát a sufniba. (Ilyentájt egyébként már pontosan látszik, mit szeretne az ember fia.)
5. Meg kell venni. Határozottan. Akkor. A tökölésből jó nem sül ki.
Az összes evangelista hazudik, ne higyj nekik. Nincs über-gép, csak olyan, ami kategóriájában kicsit jobb a többinél. A D80 például ilyen.
D70(s) vs D80
A különbségek leordítják a hajat a fejedről. A D70 nagyon jó gép, szvsz a D80-nal szemben azonban egyetlen előnye a kiváló fogása marad.
Olvasd el a tech. specifikációkat, nézz bele a keresőbe... és kész.
18-70 vs 18-135
A 18-70-es nagylátón eléggé vignettál és masszívan CA-zik, 35 felett szépen kiegyensúlyozott lencsévé válik. Valós SWM és kiváló építési minőség jellemzi, nagyon szerethető objektív.
A 18-135 kiváló feloldású majd' teljes fókusztávon, ugyanakkor torzít rettenetesen, vignettál, 70 mm-en már f5.6, nem valós SWM (hiába AF-S, a kettő nem ugyanaz!), és sokkal inkább műanyag érzetű, mint a 18-70. A fókuszállító gyűrű kifejezetten vékony, kellemetlen használni, és alapjáraton lötyögős. A 18-135 (ekv 27-200mm) viszont kényelmes all-around tartomány.
Én egyértelműen D80 + 18-70-et vennék.e-Arc.hu
-
Dualon
tag
válasz Gordiann #1298 üzenetére
Örülök, ha segített.
A Nikon vázak ergonómiája igen magas színvonalú. Bádogdobozzal is lehet készíteni képeket, de igen sokat számít, ha a pillanat hevében pont ott találod meg a keresőbe nézve, tehát vakon tapogatózva a dolgokat, ahol keresed. Jó érzés, na.
A D70 vs D80 témakörben kicsit konkrétabban tudnál kérdezni? A D80 esetén mik azok az előnyök, melyeknek nem vagy biztos a szükségességében?
Nehéz ilyen ártartományban konkrét javaslatokat adni, nem sok mindent tudsz venni, ha a vázért perkáltál.
Most van valamilyen digi géped? Nézd meg, az avval készített fotóid milyen gyújtótávolságokon készültek. Azt hiszem, ebben a topic-ban is felmerült a program linkje, amivel tudsz csinálni statisztikát.
Ha kifejezetten távoli dolgokra szakosodsz, a Nikon 70-300 VR-e árbarát, jó választás - viszont 70-től lefelé nincs semmid.
Az is egy megoldás, hogy veszel D80-at 18-135-ös kitben, aztán azzal kitapasztalod, kell-e még hosszabb lencse, és végső esetben a 18-135-től megválsz valamiért cserébe.
Szóval amíg nincs konkrétum, nehezen tudunk tanácsot adni.e-Arc.hu
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Gordiann #1287 üzenetére
Kicsit későn kapcsolódok be a dilemmába, de a kettő közül választva én egyértelműen a D80+18-135 felállást választanám.
Itt a leírás erről az obiról:
http://photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_18135_3556/index.htm
vagy
[link]
Nagyon jó felbontású obi, mint ahogy a többiek is írták, vannak hátrányai, pl vignettál nagylátószögnél, de ilyen tartományú obinál ez elnézhető ebben az árkategóriában, és digitális révén a feldolgozáskor ezek azonnal javítható dolgok.
Szerintem kezdő fotósként sokkal tovább elleszel egy 18-135 (ekv 27-200?) obival, főleg ha bridge-ről térsz át, mert ne feledjük hogy a bridge-nél a beépített obi miatt megkapod a teljes használandó tartományt. Ez szerintem egy kezdetnek nagyon jó obi, akár addig is kényelmesen elhasználható, míg nem szánod rá magad egy komolyabb, esetleg 2.8-as alap zoomra, és egy szintén komolyabb telére. Minőségben a 18-200 és a 18-70 közé teszik, szerintem ez nem rossz. Én pl nem nagyon aggódnék az autofókusz felülbírálása terén, a saját obimon ezt a funkciót egyáltalán nem használom. Az ilyen fényerejű obiknál teljesen jó az AF pontossága, nagyobb a mélységélesség, az 1.8-as, 2-es és 2.8-as obijaimnál meg szinte csak manuális élességet használok.
Egy szónak is száz a vége, a D80 tudásban sokáig elég lesz neked, és ez a hozzá való obi is. Szerintem nem érné meg a 18-70-et választani helyette. -
Dualon
tag
válasz Gordiann #1305 üzenetére
A 18-70 vs 18-135 témában már leírtam neked a véleményem. A 18-135 sem rossz obi, kellemes-kényelmes átfogással, számos optikai hátránnyal.
Lugosi is megerősítette a már korábban leírt meglátásom, hogy tapasztalni jó lehet a 18-135. (Abban viszont - vele ellentétben - biztos vagyok, hogy jobban megéri a 18-70.)
Döntsd el, neked mi a fontos!
Én azt vallom, hogy a DSLR-ek egyik fő előnye a modularitás - összerakhatod magadnak a megfelelő ár-érték arányú objektívparkot a megfelelő célokra.
Van, aki szerint nincs jobb objektív a 18-200 VR-nél, mert sose kell cserélnie...
Ha adott árért a lehető legjobb minőséget szeretnéd, akkor a 18-70 a barátod. Ha inkább nagyobb átfogást szeretnél, a 18-135. Optikai teljesítményben _átlagban_ nincs köztük egetverő különbség.
Minőség versus kényelem. Neked kell tudni, mi a fontos.
D80 vs D70
Fehéregyensúly állítása Kelvinben: mire odáig jutsz, remélhetőleg már RAW-ban fotózol. Ha inkább JPEG-ben fotózol, jól jöhet.
5 vs 11 fókuszpont, 3D matrix: Nem fogod érezni, látni a különbséget.
D200 képfeldolgozása: nem tudom, ezt hol olvastad, de eléggé nagyvonalú közelítés. Vannak közös elemek, de a két gép képfeldolgozó lánca számos ponton különbözik (a pipe-ok számától az algoritmusig mindenféle izgalmas dolog más).
A D80 képes a 3 kép / sec-re. SanDisk Ultra II-esnek megfelelő sebességű kártyák kiszolgálják, emlékeim szerint kb. 9 MB/s körül van az írási sebessége.
Sajnos van egy olyan sanyarú érzésem, hogy nem olvastad el rendesen az előző bejegyzésem.e-Arc.hu
-
Talas
tag
válasz Gordiann #1416 üzenetére
Akkor legyen D50, mert arról pont nem beszéltél és valszeg az lenne a legjobb megoldás számára (az alapján, amit a kevés infóbol levettem). Ja és amíg kapsz, mert már egyre nehezebb beszerezni. Beállítások alapján szerintem kezdő gépnek mindegyik jó, sőt...
D40X nem éri meg v. szerint a többletet, főleg hogy nincs benne fókuszmotor úgy mint a D40-ben sem (objektívpark szűkösebb). A D70s jó masina, máig a legjobb fogású gép szerintem ebben a kategóriában, D80-nál is jobb, bár azért már kissé kifutó. A D50 meg jpg-esetén még jobb is mint a D70s. -
Allien
veterán
válasz Gordiann #1416 üzenetére
Én is sokat törtem a kobakomat, hogy ezek közül mi lenne a nyerő számomra. Persze, mivel ott még nem tartok, hogy döntenem kellene, ezért még csak nézegetem a dolgokat. Elvileg, egy totál kezdő számára, a D40(x) az egyik legjobb választás lehet (szvsz). Mivel grafikussan is ábrázolja, mit is csinál az ember, tehát nem csak kiírja, hogy F12, hanem ''megmutattja'', hogy ezzel mennyire nyílik szét az a pár lammella a gépen belül (az más kérdés, hogy ezt elég 1x-, 2x megnézni, utánna már felesleges). Az viszont kétségtelen, hogy az obipark egy kicsit szűkebb hozzá, mint a többi géphez, ergo, erőssen pénz kérdése is. De, ha már lúdd, akkor legyen kövér, egy D70s azért ezek közül nyerő lehetne, az a legjobb elvileg ezek közül.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
j.bravo
addikt
válasz Gordiann #1418 üzenetére
Tudomásom szerint a d40 kitobija ugyanaz a 18-55, mint a d50-é (csak icipici ráncfelvarrást kapott, ami nem tudom miben állt).
A d70-hez adott 18-70 valóban jobb obi, de - az árához képest - jó darab a 18-55 is.
Ha belefér a büdzsébe a d70(s), és nem is túl nehéz az illetőnek, szvsz az a legjobb választás, de a 18-55 is alkalmas nagyon sokmindenre. Mellé egy 55-200 esetleg (vagy azt nem te említetted?), és máris szinte mindent meg tudsz oldani vele.Whatever.
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest