- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
Egyébként a 200+ fpses régiók zen2-vel sem annyira evidensen elérhetőek. Sőt, jóval lejjebb is gyönyörűen falnak tudod tolni az architektúrát. ÉS hiába van akár RTX3090-esed, veszed le a grafikát 720p low-ra, pont nem kapsz egy fikarcnyi pluszt sem. Gpu util. szépen esik, de fpsben egyszerűen képtelen már emelkedni. Persze, lesz mindig egy egy mp-re gyönyörű kis coil wine-os mega csúcsod, de az átlag és ami talán a lényeg a negatív csúcsok pont ott maradnak, ahol addig voltak. Érdemes kipróbálgatni, egész meglepő, hogy mennyire meg tudsz akadni egy szinten. Még az olyan, szálakra parádésan skálázó engine-ekkel is, mint pl az ID-tech (Doom) vagy a Foundation engine (Sottr) sem adott egy konstans 150-200+ fps.
És itt jön be pl. a képbe a "fontos a memoria ?" leg közkedveltebb hsz. generátor téma is, pont ennek a margójára !
- Igen, fontos !
- Mindig ?
- Nem ! Nem mindig ! Néha éppenséggel tök 8, máskor meg számíthat !
Berakok pár screent. Sottr benchmark látható mind a 4-en. Illetve annak az összegzése, eredménye. 2-nél 3200 Mhz, xmp rammal, kettőnél 3800C16 kézzel beállított timingokkal.
2-nél gpu limitáció nélkül, gyakorlatilag a cpura, platformra bízva az fpst, 2-nél 1080p ultra-n, inkább gpu fele tolva. Ami a lényeg, hogy 75 és 150 fps közt gyakorlatilag átesik az egész egy szinte 0-ás gpu limitált helyzetből egy 100%-os gpu limitbe ! És gpu limit nélkül bődületesen nagy diffit okoz a jobb ram, magasabb inf. fabric. 145 vs 190 fps. Ez mindenhogyan nézve iszonyatosan nagy különbség. Viszont !! 75 fps környékén meg pont semmit nem okoz ! Gyakorlatilag egy az egybe lehozza az xmp a 3800c16-os eredményeit.
Persze, itt azért nagyon sok tényezőtől függ, hogy hol van ez a pont a valóságban, 3d engine, gpu típus (driverek), stb., de ami a lényeg szvsz, az az, hogy legtöbbünk gpu limittel tolja a játékokat, mert ez a normal felállás, ez az ésszerűbb, erre van kitalálva lényegében a mainstream pc gamer vonal és ha nincs 144+ Hz-es moncsink, hanem mint pl. én, egy TV-n nyomulunk, ami egészen 60 Hz-ig képes emelni a képfrissítési rátáját, annyira nem kell azért "befosni" itt, még akár 10+ éves, de nekünk megfelelő, jól kitalált alapokra épített rendszerekkel. Bőven használható kategória még és pl. egy monitor cseréig (saját esetem pl.) az is marad, úgy gondolom. Egészen addig persze, amíg nem fog netto elfogyni az ereje, tehát a cpu számítási kapacitásai nem kezdenek el falba ütközgetni.600P testek :
[kép] [kép]
1080p tesztek :
[kép] [kép]Grátisznak egy "kettő közét" is rakok be ! Csak, hogy látszódjon, hogy egy aprócska fps csökkenés már nagyságrendileg képes gpu limit fele billenteni egy-egy helyzetet.
768p run :
[kép] -
-
HSM
félisten
Lehet. Volt egy Gigabyte X58-UD5, egy EVGA X58 3X SLI, és van egy Asus P6X58D-E, tuning nélkül egyikkel sem volt ram eldobós gondom. A Gigabyte kapott pedig 6db sticket is, 3-3 különböző csipes modulból, ami az egyik legrosszabb lehetőség, azok is mentek szépen.
Én amúgy 4 modult inkább kétcsatornás módban telepítenék, mint a 3+1-es kiépítések, azért javasoltam a A1-B1 és A2-B2 verziót.
#47991 triklin : "A1-A2-B1-B2 --> nem bootol"
Ez érdekes. Úgy próbáltad, hogy az azonos modulok az A1-B1-en és A2-B2-n voltak? -
HSM
félisten
De, itt is van ilyen.
Gyakorlatilag az összesben. Nálam pl. x5660 összes magon 23-as a turbo-szorzó, de ha engedélyezve van a C6, azaz kikapcsolhat magokat, akkor 1-2 magon terhelve feltolja 24-re. Még a belépő i7-920 is kap +1 szorzót, ha csak egy magja aktív.
Én azt gyanítom, frissített mikrokód kellene csak a fórumtársnak (az X5675 később kiadott modell, mint pl. az X5670), csak nem sikerült jól a mod, azért nem bootolt úgy.
-
-
Remus389
veterán
Aida64 ezt mutatja: (kérdés hogy honnan olvassa ki ezt)
[link]
Szerintem nem teljesen jó a gpu-z ebből a szempontbólDe majd letesztelem.
PCI-E 2.0 x16 port #3 Használatban @ x16 (AMD Vega 10 - Switch Upstream in PCIe (PCIe SW.US) --> AMD Vega 10 - Switch Downstream in NBIF (PCIe SW.DS) --> AMD Greenland - High Definition Audio Controller, Asus ROG-Strix-RXVega56-O8G-Gaming Video Adapter)
-
-
Laraxior
titán
Ezért fogják gyorsan bedobni majd a Z590-et... mekkora szuper.
Lassan az intel minden egyes plusz usb foglalatcserénél új chipsetet ad ki... ha "szerencsénk" van még löknek két lábat is pluszba, hogy a foglalat se maradjon ugyanazvisszasírjuk a 775-öt ami több, mint 10 (Majdnem 20!) chipsetet megélt.
-
razor03
aktív tag
Megnéztem magasabb PCIE frekivel. Nincs hatással a tuningra. Fentebb vettem az időzítéseket is... úgy is sincs változás. Sőt most látom, hogy a Cinebench is kiakad két kör után... kb. olyan 4600 körül lehet stabil ami azt jelenti hogy nem töltöm vele az időm, 5680 megy vissza. Viszont arra lettem figyelmes, hogy ugyanazon a feszen kb 5 fokkal hűvösebb ez a proci. Gondolom az alacsonyabb TDP miatt. Na nem baj, keresgélünk tovább
-
HSM
félisten
Igen.
Erősen lapfüggő amúgy, mennyire forró, a mostani Asus P6X58D-E lapomon elég jól megoldották a hűtését, a szvsz egész jól szellőző házamban a 60 fokot se nagyon éri el a bordája, ezzel teljesen elégedett vagyok.
De előtte az EVGA X58 3X SLI és Gigabyte EX58-UD5 lapjaimmal sem volt különösebb gondom ezen a téren. -
razor03
aktív tag
-
-
-
-Ben-
veterán
Nem akar vele tovább kísérletezni, úgyhogy bukó.......
Azért köszi a segítséget.
Adok fel hirdetést is aprón, de ide is írom:
ha van itt valaki, aki gyűjti a lapokat/vagy érdekel valakit ez a lap (Gigabyte EX58-UD3R), akkor jelentkezzen. Nekem semmilyen alkatrészem nincs már, amivel letesztelhetném, így szívesen elküldöm országon belül ingyen bárhová. Ha tesztelés után működik, akkor "gombokért" odaadom, ha nem, akkor meg mehet a falra dísznek, vagy a kukába.. nekem mindegy.Baromira érdekelne, hogy tényleg megkotlott -e vagy csupán bénáztak és nem tudták beüzemelni....
-
Alpi.
addikt
Mivel vannak furán szerelt típusok, ezért lehet, úgy kéne mondani, hogy 4 Gb-os sticken legalább 8 db. , 8 Gb.-os sticken 16 db. ic legyen. Ez így hülyebiztosabb.
Mert van, hogy 8 ic-t 4-4 osztásba felraknak 2 oldalra és akkor náris Ds, de ettől még pont úgyan úgy nem jó ide.Az ic szám tutkó.
-
-
-
Hogy bekeverjek kicsit mert azért szerver lapokkal is használják itt páran az 1366-ot:
Szóval szervereknél csatornánként 8 rankot tud kezelni a procit de csökkentett órajelen (nálam csak 800-on mentek max)
Azaza akár kettő quad rankosat vagy 4db dual rankosat csatornánként amihez persze kell 12 slot a 3 csatornához.
Intelnek ez volt az első IMC-s megoldása, ennek megfelelően elég könnyen túl lehet terhelni.
Pár generációval később már nem volt ilyen limit DDR3 esetén:
Most tesztelgetek egy 2011v3-as 2673v3-as haswellt és brutál az mit kibír, kicsit extrém de az csatornánként órajel csökkenés nélkül tudja a 8 rankot, olyan szinten hogy akár 1866-on mehetnek a quad rankos moduljaim. 8db 16gb-os Persze ez azért extrém eset, ennyi rankál már Load reduced szokott kelleni azzal meg a csilagos ég a határ. Viszont sajnálatos módon nem minden modulom megy ilyen órajelen stabilan (1066-os Hynx-ek nem de samsungok mennek ennyit, de elég a 4x16gb is amíg nem találok samsungokat olcsón) Sávszélben hozza az elvártat, késleltetése sajnos elég magas. -
-
-
De ha ugyan arra az órajelre visszaállítom csak nagyobb "fsb"-vel akkor ott leszek hogy lesz egy nagyobb órajelű procim.
jelenleg 23x133 = 3066
1066/133=8
visszaosztva
800/133 = 61006-hoz így kell 177 fsb ami sok mert 4ghz lenne az órajel, ahhoz meg kellhet fesz.
Szóval mindenképpen bukom a ramokat, kivéve ha kikényszeríteném valahogy a 7-es osztót ramnál az 152-es fsb lenne ami kb 3500mhz amit szerintem alapfeszen tudhatna.
De akkor ott a gond hogy ki kell kapcsolnom a turbót mert csak bekavarna.
Pll:
már csináltam ilyen modot még notebookokon. De ezen nincs rajta a ram órajele csak a procié.
SPD moddal rá lehet kényszeríteni arra hogy 800-on menjenek, vagy egyszerűen rakok bele még egy ramot mivel 6 nál több quad rank ramnál visszavesz osztóból 800-ra, de az meg terheli a vezérlőt.
Na ez a mélyvíz, remélem nem untatom az ittenieket. De tényleg érdekes lenne egy dual socket overclock. -
Talán azért meg a legnagyobb limitáló tényezők tuningnál.
Ramjaim csak 1066-osak, qpi link meg a legnagyobb órajelű ebben a platformban.
Ha emelem az "fsb-t" akkor mennek vele ezek is, azaz szépen instabil lesz. Ha viszont kevesebbről indulnak akkor nagyobbra emelhetem a proci órajelét. Kb ugyan az mint K8-as AMD-nél.
BTW hasonlóan lehetne húzni a mostani nem K vagy lockos intel procikat csak senki nem ilyen elvetemült hogy ennek nekikezdjen rajtam kívül.
Vaze ez hasonlít aaaaazz 1156 tuningra, annál meg csak a qpi és ramot kellett visszaosztani és ment egekbe a base clock.
Elmélet:
berakok még egy ramot, ezzel kényszerítem az nb-t a 800-as osztóra
qpi linket pedig elméletben pinmoddal vissza lehet ossztani olyan mint a bsel a 775-nél. -
Alpi.
addikt
Egy dual cpus rendszer sosem fog úgy skálázni mag / szál számra, mint pl. a tesztben látható, letiltott magos 3900X-e. MP rendszereknél előfordulhat olyan is, hogy hiába a több mag, ha kifejezetten rossz az optimalizálás vagy olyan a környezet, simán alulmarad egy egy-procis rendszerrel szemben.
Pont emiatt kellett ezeket rendbe rakni nem is olyan régen a 2 chipletes Ryzenek érkezése után. Azok egészen hasonlóan vannak felépítve, mint egy dual platform és nem is érintette jól őket minden helyzetben az, hogy ennyi mag van a fedélzeten. -
Vesa
veterán
Overcclockers.com-on tárgyalták a témát.
Az alábbi komment szerint, a W3680 is szorzózármentes:
"The i7-980X and W3680 both have an unlocked multiplier (I just verified this after installing one). The only difference is that the W3680 supports ECC RAM (I have unbuffered ECC which won't work with i7-9xx.) "
Ráadásul a Xeonok általában jobban is húzhatók mint az i7-ek, plusz támogatják a gyorsabb memóriákat és nagyobb a mem.sávszélük is. Ezen felül tudják a már említett szolgáltatásokat és mint fentebb is írják, ECC ramokkal is mennek. Technikai oldalról a 980x még gyengébb is, mint a W3680, viszont viszonylag ritka mivolta miatt, lehet, hogy gyűjtőknek többt is megér a piaci árnál.
W3680-at nemrég adtak el HA-n 12k-ért, X5680 meg most is van 9k-ért. Ebay-en kéne megpróbálni kifogni egy gyűjtőt, akire rá lehetne sózni drágán.
-
Alpi.
addikt
Ne csak semmitmondó ram freki legyen !
Wprime1024 X5670-el. -
-
HSM
félisten
Ennél egyszerűbb a képlet. Az i5-4690K-mon érződött, hogy kevés neki az 1600Mhz ram. Nem voltak jók a minimum FPS-ek BF4-ben, nem lett annyival jobb, mint amennyit húztam rajta. Itt X58-on nem érzem ezt, az OC is szépen megdobta, és hiába próbáltam 1200 és 1900Mhz között jópár frekin, nem tapasztaltam lényeges előrelépést, csak az Aida mérési eredményekben.
-
HSM
félisten
"plusz 1366-al nem tudsz modellezni ilyesmit, mert nem kepes hozni azt az nb freki limit miatt"
Direkt 3400Mhz-en járt az NB minden mérésnél, ami már rendesen kihajtja mind az 1200, mind az 1600MHz-es beállításokat."1366 sokkal kozelebb van altalaban a dual channel-hez"
Szintetikus tesztekben, igen. Valós teljesítményben? Nem igazán... A Haswell i5 alá kellett a magas ram órajel, hogy kifussa magát, a mostani hatmagos meg vígan elketyeg 1500Mhz CL8 rambeállításon, pedig csak 24K MB/s körül van a sebessége, 56ns körüli késleltetéssel. Az i5 alá ahogy linkeltem [link] pedig nem ártott a 2133Mhz ramsebesség, hiába hozott a bench azon is 1600Mhz-en 24K olvasást, nem igazán futott vele jól, itt meg plusz két magot is etetni kell és bírja, szval valahol azért mégis hoz ez a tri-channel valamit. -
HSM
félisten
"Az orajel nagy befolyassal van latency-re. 1600cl7 20%-al kissebb latencyt ad, mint 1200cl6."
Elnézted, az 1600cl9 és 1600cl7 között van 20%, latency-re az 1200cl6 éppen a kettő között van. Tehát hiába a nagy órajel, önmagában nem feltétlen elég kompenzálni a laza időzítéseket.
Az 1600cl9 az úgy volt beállítva, ahogy a lap jónak látta, ahogy a többi is. Csak a fő időzítéseket piszkáltam. -
HSM
félisten
Nem ilyen egyszerű a helyzet.
A késleltetést befolyásolja a sávszélesség is, hiszen nagyobb sávszélességen rövidebb idő alatt megy át az adat, illetve a késleltetés függ az órajeltől és a beállított időzítésektől is.
Ami pedig a latency-t illeti, korábban teszteltem pl. 1200Mhz CL6-on, elég meggyőző értékek jöttek ki, de 1600Mhz CL7 is elég szépen hasít. Adott esetben jobban, mint egy magasabb órajelű, de lényegesen gyengébb késleltetésű kit tempója.
Jó régi mérések 2010-ből: [link]
1200Mhz CL6-on hiába kisebb a latency, a winrar mégis 1600Mhz CL9-en volt gyorsabb. Persze, az 1600Mhz CL7 vitte a pálmát, nyilván. -
mpierre
veterán
Hát voltak érdekes példányok... az tuti.
Az elpida chipes kingmaxok (1333MHz; cl9) simán mentek 1600MHz-t cl10-ben minimális (egy lépcsőnyi) plusz fesszel. Aztán vettem egy másik kingmax kitet, aminek az ic-ire a kedves gyártó felszitázta a kingmax nevet...
Hát... Hogy is mondjam, hogy a monitor ne piruljon bele... Már a gyári értéket is csak plusz fesszel tudták hozni...
Aztán volt mushkin oc ramom is. Arról ki se lehetett deríteni, mivel van szerelve. Talán 1800MHz-nél hagytam abba a tesztelgetését. Valami cl7-8-7-20 1T-nél @1,68V.
#46208: Itt mennyi feszt kaptak? Ja a hyperX-ek nem voltak rosszak, nekem főként a LoVo széria jött be. 1,35V és 1800MHz hát na. Volt ott lehetőség a tuningra. 1600-osból van vagy 4 kitem még. 2 az asszony netezős xeonja mellett, 2 meg a htpc-ben.
@rgqjx: Milyen igaz. Gigánál ez az alapbeállítás.
-
rupert
tag
Úgy néz ki sikerült eltalálnom egy stabil beállítást.
Feltelepítettem az Asrock OC tuner nevű programot ami szépen kiírt minden értéket az "auto" beállításokhoz:
Ehhez képest most ilyen értékekkel megy:
Szóval a CPU voltage lett magasabb, minden más pedig vagy ugyanolyan vagy alacsonyabb. A bios-ban 1.35625-re van állítva a cpu voltage, de ehhez képest mégis 1.376v-on megy.
Az uncore és QPI fix értékre vannak most állítva.
1 óra aida stressz teszt után 2x ment fel 50 fokra a proci, de vissza is esett 49-re. -
jokeph
nagyúr
Ramja válogatja.
Én mindenképpen CL11-el kezdeném (1600-ig elégnek kéne lennie az 1,5V-nek is, de nem árt neki az 1,6-1,65V sem), mert a gyengébbik ram CL11-es - ezzel ki is lehet szűrni egy problémát rögtön.
Az a gazság, hogy én magam nem nagyon szoktam a ramokkal "játszani", megelégszek azzal, amit tud a referenciái szerint (Simsons se tuningolom, inkább előhúzom a TS 250/1-et.
).
Azaz, igyekszem a lehetőség szerinti legjobb ramokat beszerezni, s775-ben pl. DDR3 1600 CL9 2 GB-os modulokat használok, s1366-ban meg DDR3 2133 CL11-et (ez van visszaosztva 1770 CL9-re) - hozza is a DDR4 3000 CL15 Dual Channel 54-55ns-os késleltetését.
-
HSM
félisten
Nekem is X5660 van, de azért annyira szvsz nem vadállat példány, a linkelt 4300Mhz-ig sikerült vele jutni. Nem is rossz mondjuk, lényegesen kellemesebb darab, mint előtte az i7 970-esem volt.
(#45892) envagyok: Az a CL9 viccesen néz ki 1400Mhz-hez, én levenném minimum CL8-ra, de inkább CL7-re, és szerintem úgy már frankó lesz.
A CPU C6 beállítását érdemes megkeresni, mivel azzal áramtalanítja a kihasználatlan magokat, úgy majdnem mindegy, milyen feszen megy, nem fog durván elszállni a kis terhelés melletti fogyasztás. Sőt, a visszavett fesz, ami igazából szinte semmit nem ér, a C6 a kedvező részterheléses fogyasztás kulcsa, főleg ilyen sokmagvas vason. Példa. Üresjárat, weblap oldalbetöltés, 120W üresjárat C6-al kb. 150W-ra ugrik csak fel, míg tölti az oldalt, C6 nélkül 200W.
-
HSM
félisten
Volt nekem több lapom is. Giga UD5, egy EVGA E758, és most az Asus P6X58D-E. És jó sok 920, még C0-ásom is volt, ráadásul 4Ghz-en hasított.
Mondjuk igen, az uncore nyilván függ a ram beállítástól, dehát minek hajtani az uncore-t, ha lassú hozzá a ram, annak semmi értelme.
A 3,7Ghz-es uncore mellé a ram oldaláról is megkapta természetesen a magáét. [link]
Jó kis 2Ghz CL9 kit, no, ennél kb. nincs olyan, hogy ne tudjam kellemesen meghajtani. -
-
knbs
senior tag
Anno win 7-nel raktam fel halokartya drivert a sajatjat es a hangkartyahoz is, de win 10 alatt nem lattam hianyat ezeknek.
Gondoltam azert rakerdezek, jo pap holtig tanul!
Kivarom a Zen 2-t, ha nem lesz bomba uzlet, mint a mostani I7 920-am ami 24/7-ben megy 4.2-n, amiota megvan akkor lehet benevezek meg egy tobb magos kis xenonba.....
Ezeknel a prociknal is ki kell fogni a tuning barat verziot??
Csak csgo-zom es Autodesk Revit-et hasznalok mindketto az egy szalu teljesitmenyt szereti, ritkan video kodolas/vagas ahhoz gondoltam a tobb magos proci meghalalna. -
jokeph
nagyúr
THX !
Na majd elválik, ha meglesz a lap is, hogy az E5-1620 v2 hová tartozik, max maradok a bevált "FSB"-s emelésnél.
Másik:
Van itt a PH!-n olyan fórum, ami s2011-el foglalkozik és nem döglött ?
Én semmi érdekeset nem leltem, mind csak pár HSZ-es, és többnyire egy adott hírre épít, de semmi olyasféle mint itt ez vagy Kenand s771/775-ös topikja.
-
HSM
félisten
Ezzel azért vitatkoznék.. Nekem volt annak idején egy i5-4690K-m, 4,4Ghz-en, 16GB 2133Mhz kétcsatornás rammal. Átlagban valóban a legtöbb játékban valamivel több FPS-em volt, csaképpen a minimumok lényegesen rosszabbak voltak komolyabb CPU-igényű címekben, mint most a 4Ghz-es X5660-al.... Egyszerűen nyers erő nincs elég négy magban, lehet az akármilyen izmos is, azoknál a jeleneteknél, ahol igazán beleharap a játék a CPU-ba, ott a négy mag kivérzik.
Pl. én vajsimán tudok BF1 multizni 64 fős pályákon is max grafikán FHD-n az Rx580-amon, négymagos i5-ökkel meg nem győzőm olvasni, mennyien panaszkodnak, hogy pocsékul fut... Saját tapasztalat pedig pl. a Crysis 3 CPU-igényesebb részei, azt próbáltam mindkét gépen, előszeretettel tesztelek ott CPU-kat. Ha valakit jobban érdekel, ez a füves jelenet, amiről szó van: [link]. Négymagoson ha itt továbbmész, öröm nézni a szenvedést, amit a fűben levág.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Death Stranding (PC)
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest