Hirdetés
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- CES 2026: Az állásodba kerülhet az egészséged
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
Na ezaz... Nekem is bírja a 4300-at, de nekem erősen nem tetsző feszekkel. 200 bclk körül szoktak bírni a lapok stabilan, szval az X5660 jó kb. 4200-ig (a +2 turbo nélkül), és szerintem kb. eddig egészséges húzni őket, ha a stabilitás is fontos, persze, néhány extra kivételes példányt leszámítva. Tehát kb ugyanott vagyok, mint a W3680-al. Oké, a ramot nem tudod annyira rugalmasan belőni, ez tény. De azért legyen már valami előnye, ha többe kerül.

-
jokeph
nagyúr
Pedig nem bonyolult.
Az E5540-nek sajna max 20 volt a szorzója, az X5660-nak meg 21 (a turbo +2 szorzóval nem foglalkozom).
Ez azt jelentette, hogy a 4 GHZ-hez (nálad is kb.) kell a 200-as körüli BCLK, nem tudom a csúcs lapok mit birnak, nekem a P6T Deluxe 210-nél tovább nem ment.
Ezért vettem egy X5677-et, bár ez csak 4 mag/8 szál, viszont 26-os szorzót is tudok állitani, igy nekem a 4,498 GHZ-hez (ennyin sikerült stabilizálnom még LinX/IBT-re is) elég a 173-as BCLK (igy a RAM-om is "csak" 1730-on jár.
A W3680 meg unlocked, gyakorlatban azt hiszem ez 33-es szorzót enged maximum, az meg már nagyon jó, azaz ha belövöd a szorzóját fix 33-ra, alap 133-as BCLK-val megkapod a 4,389 GHZ-et csuklóból.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A 980X-nek gyakorlatilag a W3680 egy az egyben megfelel, illetve jobb nála memória kezelésben, a 980X nem tudja az 1333 MHZ-et.

-
jokeph
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Kifutottam a szerkesztésből.

Meg még kap egy x1-es USB3 kártyát, rá tudom dugni a TT ház front USB3 csatiját, igy lesz 2 USB3-as portom hátul, meg a ház elején 2.

-
jokeph
nagyúr
W3680/3690 lesz a következő, egyszer. Az alá nem adom.
Nekem is bejön, a PH! már elég régóta ilyen tipussal csinálja a tesztjeit, igy referenciának sem utolsó.

Ha át tudom szabni a hátlapot, akkor megy be a TT Core X31 Riing kuckóba, abból az FX konfig meg vissza a dobozába aludni.
(#44394) ThodEE:
Nagyon megtetszett ez a platform (van újabb cucc is, de ebben több a feeling), méltó utóda lett úgy érzem az Asus P5E3 Deluxe (S775, X38-as chipset) + Xeon X3360 párosnak.

A "régi" Asus lapok amúgy is a kedvenceim, pláne a Deluxe-ok.

-
-
Laraxior
titán
Wow, találtam egy Flaming Blade-t.

Elég ritkák a Foxconn lapok
-
törölt tag
Basszus, elkezdtem építeni a Sabertooth köré az új gépet, közben 2 napja azon agyalok mit hogy kéne átvariálni meg eladni.... de már ott vagyok, hogy szívem szakadna meg ha bármitől meg kéne válnom

Uh marad a 4 gépes felállás
-
Laraxior
titán
válasz
winhate
üzenetére
En hasznaltam regebben 775ös rendszeren.
Arra kell figyelni csak hogy atomstabil legyen a bios beallitasod a tuningnal.
De annyira kozel sem erzekeny a raid0 tömb. Ha neadjisten beüt egy bsod, akkor sem lesz kulonosebb problema.
Viszont alaplap cserenel szet kell valasztani, mert ott elveszik minden adat.
Hja meg asszem lassabban indul a rendszer, mert eloszor be kell toltenie a raid vezerlot.
-
winhate
őstag
Sracok kinek mi a velemenye / tapasztalata Raid -es rendszerrel kapcsolatban ?
Erdemes belefektetni energiat ?
(2db 1tb wd black)
Meg nem probaltam soha Raid szűz vagyok
Koszi elore

-
jokeph
nagyúr
válasz
üzenetére
A Sabertooth a csúcsot képviseli természetesen, TUF lap, azaz minőségi komponensekből normálisan összerakva, OC-ban is a felső kategória.

Én is néztem már korábban, csak azt nem értettem (az eladó sem), hogy az elsődleges pci-e slot miért x8-on megy x16 helyett..... a vga amivel használja az x16 sávos (nem mindegyik VGA használ x16 sávot, vannak amik csak x8 sávot használnak - pl. ilyen az RX 550, RX 460 Radeon VGA-k).

-
csubuka
addikt
válasz
laragirl83
üzenetére
Köszi a képet Neked is!
Itt a fő gond, az eredetileg az volt, hogy a kis távtartó, belül menetes valami, ami a bordát rögzíti az felfekszik-e a lapra. Itt a pirosan bekarikázott rész volna az. Az bizonytalanított el engem.
-
csubuka
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Kiváló, akkor mégiscsak jól raktam össze, nekem ugyanilyen most. Érzésre korrektül raktam össze, csak ez a részlet kicsit megingatott, de így jó már a lelkiismeretem.

Melesleg szerintem nekem a gap-padeket is cserélnem kéne nem csak pasztázni. Itt volnának a képek szétszedéskor, száradásnak indultak már ilyen idősen a padek. Lehet, hogy Neked is hasonló lehet már.
-
Laraxior
titán
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka
üzenetére
Megszülettek a képek, átellenben 2 rögzitőt láttam (nem bontottam meg, jól szuperál a hűtésem), egyik sem ér le a nyákra, van kb. 2mm hézag.

Igy néz ki nálam, lőttem pár fotót (széjjel kellet szednem a kicsikét, mondjuk még a teszt tálcán van, nem volt nagy szerelés
):Elvileg (az eladó állitása szerint nem bontotta meg) ez gyári állapot.
Mindenesetre az északi hidon a hűtés rendesen felfekszik, nem laza, és teszi a dolgát.

-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Lehet nem a legideálisabb topik, de talán egy P6T Deluxe V2 lappal kapcsolatban itt lenne a legtöbb típust ismerő fórumozó. Szerintetek valamit elrontottam a psztázáskor vagy az X58 Nortbridge feletti bordának a lerögzító belső menetes része nem kell, hogy a laphoz érjen (pirossal krikázva)?
Nem emlékszem, hogy volt szétszedés előtt sajnos, esetleg akinek ilyen lapja van rá tudna nézni netán?
Köszönöm előre is!

-
törölt tag
De ha kijön az új TombRaider / Doom / akármi, ki szeretném azért próbálni

Mennyire esélyes, hogy ezeknek nem lesz elég a 12GB, mit gondoltok?
-
törölt tag
Agyalok most a rendszer átvariálásán, ti tapasztaltatok bármi hátrányt abból, hogy csak 12GB RAM van a rendszerben?
Egyedül asszem a CoDWWII evett meg ennyit, de akkor már megvolt az upgrade-em 24-re, szóval nem tudom mennyire lassul be a rendszer 10-12GB használatnál

-
HSM
félisten
válasz
laragirl83
üzenetére
Nálam StarCraft 2, meg néha Battlefield 4. Mindkettőhöz proci kell, bár az SC2-höz nem éppen a legjobb a hatmagos, négy mag végigalukálja a játékot CPU-limittel. Így nekem is elég a HD7770, bár azért majd idővel fejlesztenék rajta azért, azért mégis más volt az R9 290X.

-
jokeph
nagyúr
-
envagyok
veterán
Kicsit off, lynnfield ügyben keresek segítséget.
Van egy Asus p7f-e lapom, benne x3450 xeon proci. A lapon 2 normál 4 rdimm foglalat van és támogatja a 800-1066-1333 ddr3 rdimm ramokat. Vettem 4gb-os samsung m393b5170fh0-ch9 ramot (4GB 2RX4 PC3-10600R-09-10-E1-D2) de nem igazán akar menni vele.
Van itt valaki nálam képzettebb szerver ram ügyben, aki tudja mit szúrtam el? -
törölt tag
Diablo II Remastered kéne már

-
törölt tag
válasz
Laraxior
üzenetére
Bárcsak lenne valami jó játék, ami engem is leköt

Múltkor 2 hétvége alatt végigvittem a Punkfrostot, nagyon király stratégiai játék.
A favágósat meg letöröltem azóta... vágj ki 82 millio fát egy házikóhoz, nincs mentés, a szörnyek meg este két ütéssl kinyírnak. Lehet mégsem nekem való
-
Laraxior
titán
válasz
üzenetére
Egy DivX film nem nagyon hozza lázba a CPU-t. Van böngészős játékom, oda meg kevés, ezért GPUval kell tolni.
GTA5-öt játszom, meg most visszatettem a BF1-et, de sok a 12 szál nekik... vagy alacsony az órajel.
De mivel a játék csak kb napi 1-1.5óra ezért a Windowsos energiatakarékosság is be van kapcsolva, 1.6GHz.
Játéknál 3.3.
De már gondolkodom rajta, hogy feljebb veszem a szorzót, mondjuk 2-3-al. Bár kétlem, hogy a GTX1060 különösebben igényelné, bekapcsolt vsync-kel, 60Hz-es monitornál. Az sem megy nagyon 1000MHz fölé, pedig 2075-ös is volt használva.
Talán így nem eszi meg a nadrágom a villanyszámla.
-
HSM
félisten
válasz
Laraxior
üzenetére
Annyiból nem túl meglepő, hogy a True Copper egy sűrű lamellázású hűtő, ami nagy légszállítású ventilátorokkal mutatja meg a foga fehérjét, míg az NH-D14 inkább egy kiegyensúlyozottabb holmi, ami inkább nagy felületen igyekszik kis légszállítást hasznosítani. Szóval mindennapi értelmes használatban ennek így kell lennie, ahogy írod.

-
Laraxior
titán
Egy Thermalright True Copper hűtötte eddig a CPU-t. Nem volt különösebb terhelésnek kitéve, hiszen alapórajelen, visszavett fesszel megy. Idle olyan 33-35°C.
Lecseréltem a hűtőt egy NH-D14-re. Valamit majd ugyan ki kell találnom, hogy hozzáférjek az északi hídhoz, hogy kapjon egy kis szellőt, de a CPU leugrott idle-be 26-28°C-ra.
Szóval, asszem megérte levadászni ezt a coolert, igazából 775-ös rendszerre akartam, hogy ne kelljen a vizet beüzemelni hozzá, de így is jó.
-
jokeph
nagyúr
válasz
echterion
üzenetére
Üdv.
Picit visszaolvasol, itt vannak az eredményeim, frissek, ropogósak. W10 x64 PRO a rendszer, SSD-ről fut (ne zavarjon, hogy ha "csak" SATA II-t tud a lap, akkor is porbadöngöli a HDD-et vele.
ASUS P6T Deluxe + Xeon X5677 4C/8T 3,47@4,498 GHZ + 3*4 GB 2133 MHZ@1670 MHZ DDR3 G.Skill Rip Jaws X.
Van rengeteg bontott Fujitsu Siemens szerver lap (Celsius), azokból van 20e alatt pl. de azokba célszerű a legerősebb CPU-t beletenni, mert húzni nem lehet bennük.
A jó lap 30e-től van kb. (ha csak nincs mázlid), pl. Asus P6T Deluxe, Gigabyte GA X58 UD3 rev 2.0, UD5, stb...
Jó hatmagost 10-20e között találhatsz (X5650, X5670, W3680)...
RAM most elég magas áron van használtan is.

-
echterion
nagyúr
Sziasztok,
Egy ilyen hatmagos rendszer kiépítésével vissza szeretnék térni picit a pc-k világába. Az ilyen gépeken elfut gond nélkül a win10? Illetve nagyjából mindegy, milyen lapot teszek egy xeon alá? Jó drágán mérik az ilyen lapokat, az már lejött mindenesetre, a 920-akat meg csak úgy dobálják az ember után. -
jokeph
nagyúr
válasz
Cingi1979
üzenetére
Na, még egy kis hangolás...
Szorzó, BCLK kézzel beállit 26*173-ra=4498 MHZ, energiagazdálkodás OFF - kivéve a speedsteep, turbo OFF.
Az összes fontos feszértéket beállitottam (csak hogy ne maradjon auto-n) aminek köze van a CPU+RAM pároshoz, sárga zónában, a minimumtól picivel feljebb, a Vcore-t feltoltam 1,4 Volt-ra - 1,384V az idle érték, full-loadon pedig 1,394Volt - LLC jól dolgozik.
Ugyan lefutott minden, de LinX és IBT párosnál a CPU belenyalt a 80 fokba, játéknál még a 60 fokot se éri el, idle-ben 40-42 fok.
Single-core is szépen felkúszott.
4600-on is ment minden, de ott nem volt LinX/IBT stabil.

-
HSM
félisten
válasz
üzenetére
"Amint látni hűtési teljesítményben az Alpen nem tudja felvenni a versenyt a H75-el, hiába a nagy hűtőfelület, a víz és a két ventis megoldás egyszerűen jóval hatékonyabb. Ezért 4GHz-hez nem is tudnám ajánlani."
Én azért ezzel vitatkoznék. Nálam 4,05Ghz-en, 1,28V LLC-vel 4GB-os very high IBT-vel sem ment a legmelegebb mag sem Tjmax -15 fok fölé, 25 fokos szobában a gyári egyszem 1500rpm-es ventivel. X5660, hat maggal. Ez így teljesen oké hőfok szvsz.
Ugyanakkor ha reálisan nézed, ekkora terhelést az életben nem fog kapni, normál használatnál jóval hűvösebb fog maradni. -
törölt tag
válasz
üzenetére
update:
NVS ventivel egész jól hűthető vagy a táp fölé rakva (60 fok). Viszont a rendszer meghülyült, amikor 2 VGA volt bent.... így végül úgy döntöttem átkerül a "tartalék gépbe, amit kb sose kapcsolok be, de legalább ott is adott már a sok monitor meghajtása egyszerre
A GF1070-ra azért is szükségem lett mert kijött valami favágós játék (
), amit ki kellett próbálnom ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Alpenről leszedtem a ventit és most messziről fújatom, úgy h az NB, RAM-ok és a VGA is kapjon belőle. 3200-ön elboldogult vele a favágásom közben
(70 fok)Az igazi az lenne ha kijönne már az új GeForce széria és rendesen levizezni az egészet egy 280-as blokkal

-
jokeph
nagyúr
válasz
Cingi1979
üzenetére
Kiváncsi vagyok, mire jutsz vele.

Én eddig elégedett vagyok az X5677-el, 26-os szorzó (+2 a turbo) nem hazudik.
Igy elég volt a BCLK-t 165-ig vinnem.

Az előző E5540-nek 20 volt az állitható max szorzója, viszont igy 4 GHZ-hez már kellett a 200-as BCLK, 210 volt a vége, annál feljebb nem ment (vagy a lap nem birt többet, vagy a proci).

-
jokeph
nagyúr
válasz
üzenetére
Pöpec lett !

Gratula.

Picit hangoltam az X5677-en, ez lett belőle (a turbo-t kiváncsiságból egyelőre nem deaktiváltam, a szorzó sem fix, energiagazdálkodások bekapcsolva) egyelőre:
Nálam a CPU hűtéséért egy Cooler Master NEPTON 140 XL a felelős, egész jól birja.
(#44313) Cingi1979: Aztaaaaaaa, ez nagyon odaver....

Teszt mikor lesz, milyen CPU-val ?
Ez a lap kiván egy W3680/3690-et.
-
törölt tag
Az igért hűtő mini-teszt: Corsair H75 vs Alpenföhn Matterhorn (árban 26k vs 18k újan kb)
Hozzáteszem, hogy a H75-ön a gyári ventiket 2db AKASA-ra cseréltem, ami állandó fordulaton ment 1000rpm-en, míg az Alpen hűtőjét hagytam auton, ami felpörgött 1400-ig (ja és a 6 RAM modul miatt nem fért el másképp, csak a
hűtő elején...
)Fogyasztási adatok:
3200 @ 1.05V (load) - idle: 110W, IBT load: 222W
4000 @ 1.25V (load) - idle: 110W, IBT load: 292W
(Miután a hűtőt cseréltem ÉS a GF1070 helyett beraktam az NVS450-et, a fogyasztás felment 10-15W-al
)...H75 IBT load maxtemp: 3200 - 59°C | 4000 - 79°C
Alpen IBT load maxtemp: 3200 - 64°C | 4000 - 88°CAmint látni hűtési teljesítményben az Alpen nem tudja felvenni a versenyt a H75-el, hiába a nagy hűtőfelület, a víz és a két ventis megoldás egyszerűen jóval hatékonyabb. Ezért 4GHz-hez nem is tudnám ajánlani.
Zaj: 3200-ön viszont (netezés közben) az Alpen sokkal halkabb (még a H75 AKASA venti upgrade-je és leszabájozása után is). Tehát erre meg ez a jobb

Szerelni sokkal jobb a Corsairt, egy proci cseréhez 4 csavart kell csak kitekerni, kb 3 perc az egész... Az Alpennél meg előbb le kell venni a ventit, majd a köztes elemet elég macerás az egész. Mire a ventit fel tudtam rakni kb ráment 15 percem, mire megtaláltam az a nőgyógyászati fogást, hogy pont helyére tudjam passzintani a tartó pöcköket
. Szóval ha valaki sokat akar szerelni, annak megint csak a Corsairt ajánlom.Egyelőre ki fogom próbálni h terhelés alatt hogyan teljesít a rendszer 3200-ön az Alpennel ...

És extraként mondok még egy érdekességet: az NVS 82 fokig megy fel 2D alatt (most perpillanat) úgy h semmit nem számol szinte
Szóval ez nagyon dúrván nem egy passzív kártya és a bordák sem véletlenül vannak hosszában benne
(szerverben így kapná a huzatot... ) Hogy mi lesz vele, még nem tudom, GF1070-ra is rá tudok kötni akár 5 monitort, mondjuk az árából tudnék építeni egy komplett gépet 
Még meg kell álmodnom hogy álljon össze az új config

-
jokeph
nagyúr
Most nagyon mázlim volt.

Az utolsó gyári BIOS-al kaptam meg a lapot (2209), és gyári oldalról leszedtem, a linkelt segédprogival és az AMI progival is belenéztem és tartalmazza a szükséges mikrókodot az X5677-hez (Westmere-EP).

Meg is jelent a BIOS-ban a CPU-nál jó pár új menüsor, ami eddig nem volt, a ramokat is alapból hajtja állogatás nélkül 1333 MHZ-en, triple-channelben

Kivallattam alapon, ezt tudja:
-
válasz
jokeph
üzenetére
Előfordul, hogy újabb revízió kell a mikrokódból (206C) 13, vagy 0F
Legújabb az 1D de az nagyobb méretű (AMI BIOS estén egyszerű cserélni) -
Laraxior
titán
válasz
winhate
üzenetére
Nekem most egy 775ös alaplapon kellett leszednem az egesz bordarendszert mert nem akadt be a füle a CPU hűtőnek.
Vicces volt,hogy egy bazi toronyhűtő mar az alaplapon volt, de a vrm es eszaki hid hutes még sehol.
Persze a CPU hűtő sem valami acelos, ezert inkabb vettem egy NH-D14-et. Meg lett egy ingyen CM V8-am is. Szoval kukaztam az ilyen gondokat.
A Noctuat viszont a W3680-ra szánom, a mostani Thermalright Copper-t inkabb visszadobozolom.
Mondjuk alapórajelre olyan mindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21Fe
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Apple iPhone Air Space Black 256 GB Használt, újszerű 100% akku / 7 ciklus 2026. 09.25
- iPhone 15 Pro Max 256GB 90% (1év Garancia) Akár új akksival is kérhető!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, problémamentesen, méghozzá OLCSÓN! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

USB3, SATA3... gondolom többi része sem gyenge...

)