- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Google Pixel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
Így van , ez inkább a túlélésről szól , az utóbbi években már nem olyan veszélyes ezekkel az enyhe telekkel , legalábbis itt az Alföldön , de évekkel ezelőtt volt hogy hetekig 2012 be meg másfél hónapig vastagon állt a hó és sokáig -15 -20 fok volt , na olyankor nagyon nehezen találnak élelmet !
Nállam van minden az etetőben búza , kukorica , napraforgó és mindenki ki választja , hogy neki mi a jó !!
Nállam van , mert mi termeljük , soha nem számoltam de egy téli szezonban 3-400 kiló vegyes gabona elmegy !! -
eldoble
aktív tag
Sajnos nem, már június közepén, végén is nagy pusztítást végeznek a cseresznyésben.
Nekem az ország cseresznyéskertjében, Nagykörűben van a cseresznyésem, de nagy pusztítást tudnak rendezni éréskor. -
v-man
őstag
Jogos, utánaolvasgattam én is a napokban.
Azért inkább cinkéket szeretnék a kertbe, kerül ki pár odú rövidesen:
"a széncinegéhez hasonlóan petéket, pajzs- és levéltetveket, bogarakat, pókokat és növényi terméseket fogyaszt." [link]Igaz, csak az őszi időszak, de akkor is jól jönne ebben a segítségük, most pl a krizantém van tele levéltetvekkel.
-
Egyelőre ki kell pusztítanom a parikról a paradicsomvészt. Holnap hozza a bordóiléhez valót a postás.
A paprikákat már "megmetszettem": a fő száron elsárgultak a levelek, tiszta őszi levélhullást produkáltak, viszont a 6 tőből 3nak volt alkalmas oldalhajtása szép zöld lombbal, azokkal megyek tovább. Gondolom jobb eleve nagy gyökérzettel indítani, minthogy újat vessek magról (azt is fogok, de csak majd január végén). -
Z_A_P
addikt
ha valami vásárolt, akkor viszont jó eséllyel oltani lenne érdemes
Fogalmam sincs mit jelent ez az oltas
De egy idos par kertjeben van videken a tyukol mellett, ugy gondolnam naluk nem volt divat a "vesszuk" amikor ultettek (vagy kinott magatol)
@eldoble
Es hogy tudom meg a pontos fajtajat? -
btraven
őstag
Pedig nálam meg a szomszédnál egész jól nézett ki a dió augusztus közepéig. Viszont azóta barnulnak a levelek. De az egész kerületben, mostanában sokat gyalogoltam és direkt figyeltem.
Kell ültetnem 2 díszfát (dió, mandula is annak számít) és jól meg kell gondolni mit ültessen az ember, hacsak nem akarja egyre drágább vízzel évtizedekig öntözni. Az is biztos hogy nem pár év alatt fog megfordulni a klímaváltozás, ha megfordul egyáltalán. -
Barret001
addikt
-
Panthera
őstag
+shteer
Tavasszal ástam fel egy beton szegéllyel "elválasztott" területet. Azért tettem idézőjelek közé, mert a taracknak az nem akadály. Mindegy, attól kiszaggattam mindent amit találtam vagy bírtam. Hát így is van elég hajtás.
Lett töltve földdel is az a terület és kapott egy nagyon vékony mulcs réteget. Persze nem takar rendesen, de már így is sokat jelent. Nem szárad ki, laza marad, könnyű kihúzgálni a föld pótlás (+ gyommag) miatt kelő új gyomokat. Csak ez a nyamvadt tarack ne lenne.
A rotálás szerintem csak szaporító hatású és fizikailag sem is játszik a helyen.Ami jó lehet még (várat magára a kivitelezés) :
hagyni kinőni és totális gyomirtóval végig kezelni csak a szálakat. Amennyire kint van a földből, ugyanannyit hat lefelé is. -
Brandynew
őstag
-
hiperFizikus
senior tag
Hát ez tényleg egyre hülyébb lett /:
User = én
pézsmacincér ? - magyarul .ChatGPT
Bocsánat, tévesen válaszoltam korábban. "Pézsmacincér" magyarul valójában "muskusrágcsáló" vagy "mosómedve" néven ismert. Elnézésedet kérem a zavar miatt. A muskusrágcsáló egy kisebb termetű, félig vízi rágcsáló, amely Észak-Amerikában honos. Jellemzően vizek közelében él, mint például tavak, folyók és mocsarak. Sűrű, vízálló szőrzetük segítségével könnyedén úsznak és merülnek. Ismertek az épített gúlák vagy üregek kialakításáról a vízpartok mentén.... bogár te nagy okos !
ChatGPT
Köszönöm! Mint mesterséges intelligencia, igyekszem segíteni és válaszolni a kérdéseidre. Bár csak egy számítógépes program vagyok, amely az OpenAI által fejlesztett GPT-3.5 modellen alapul, igyekszem minél pontosabb és informatívabb válaszokat adni. Ha van további kérdésed, ne habozz megkérdezni! -
-
-
Khaosz55
addikt
Megmértem.
4.8 Bar = 800W
2.1 Bar = 1150 W a pillanatnyi fogyasztása szivattyúnak. Szóval igazad van.
Viszont én nem raknék be se nyomáscsökkentőt sem frekvrenciaváltót. Anyit tennék, hogy a szorófejjel beszabályoznám milyen erősen locsolon. Én ilyet használok [link] , nagyon jól szabályozható és lágyan locsol. Az elejét ki lehet venni ha tiszítani kell. Max még vennék 25 méter 1/2" locsolócsövet, azén már több a nyomás veszteség a 1"-hoz képest, de könyebben lehet vele dolgozni.
-
Khaosz55
addikt
Biztos? Szerintem max akkor ha frekvenciváltó van beépítve amivel visszaveszi a kerti szivattyú fordulatát ha nincs akkor fix fordulaton megy. A nyomás-vízszállítási görbe megmondja mekkora nyomáson mennyit zsállít. Ha kisebb a nyomás akkor többet. Az én pentax 880W-os szivattyúm tud 3600Liter/óra vízhozamot 3.4 Bar nyomáson [link] Elvisz 5db 430R-es irritor szorófejet mindegyikbe 3 gallonos fej van. Jó kicsit kevesebbet mert a kút nyugalmi vízszintje 2 méter a szivattyú csokjától.
Szóval ha szivattyú után nyomás csökkentőt rakon be az olyna mint h egy csapor raknák be amit nem nyitunk meg rendesen. A nyomás csökkentő előt a szivattyú még a max teljesítményt fogja produkálni, teszem azt pl 5 bar nyomást. -
Z_A_P
addikt
+Dorian
Olvasom:
"Nem szükséges az egész területet felásni, gyomirtózni, felszedni a jelenlegi gyeprácsokat. Egyszerűen közé kell ültetni, vagy a vetőmagot elvetni. A lóhere, a gyökere körül élő baktériumok segítségével megköti a nitrogént a levegőből és így a legjobb minőségű trágyát juttatja a talajba, így más növények növekedését is segíti."Szoval egyutt kene vetni a fuvel (vagy kiszorni a mostanira akkor)!
Szerk: [link]
Hat ez tul szep hogy igaz legyen. Ha igy lenne, senki sem szenvedne a fuvel, nem? -
totron
addikt
Kordában tartás meg lehet, hogy egyébként is kell majd, mondjuk ha megjelenik 1-1 ágon a betegség, nem minden esetben sikerül leküzdeni, olyankor szomorú, de nyissz. Láttam már olyat, hogy ilyen értelemben pont egyensúlyban tartotta magát a fa.
(#11294) Z_A_P, most várj, de ahogy ncc1701 is írja ilyenkor a Nap is beleszól keményen már, a pótlós ötlete egyébként jó, ha neked megér ennyi pluszmunkát. Inkább így nyúlj hozzá, a trágya jó, de alapvetően az sem fog vizet (füvet) fakasztani a sziklából, az ölő meg mégúgy sem. Ha viszont tényleg gomba van, akkor a locsolással önmagad ellen is dolgozhatsz (nedvesen tattott közeg). Tapasztalattal (adott talaj kitapasztalásával) eljöhet az egybefüggő pázsit állapota, de nem.izomból fog megtörténni.
Egy túrám során hosszú időn át elhagyatott erdőrészen láttam már-már valószerűtlenül-természetellenesen zöld részt, klasszikus-mesebeli kerekerdő volt tavasszal, friss aljnövényzetekkel és lombozattal. Láttam már ezt-azt az évek során, de ez kiemelkedő volt, mintha egy OLED túlszaturáltságán keresztül érkezett volna a látvány. Az elkorhadt részek táplálták a rendszert fatolvajlás hiányában. Gyönyörűszépen beállta magát az a kis rendszer ott. -
footy
addikt
A robotfunyiro nyirja, eso itt(ausztria) gyakrabban esik mint MO-n szoval locsolni se nagyon kell, szoval igen biztos hogy pazsitot szeretnek
#11235ncc1701
probaltam mar az alapjan jott ki hogy savas a talaj.
Bar az alapveto problema hogy durva agyagos a talaj felenk es fuvesites elott hozattam ra humuszt, szoval valoszinuleg nagyon kulonbozoek az ertekek attol fuggoen hogy mennyire asunk le.#11236Stylewars_kp
ez tuti? mert akkor siman veszek valamilyen nitrogenes tragyat. Van ebbol valami bio?
Csak mert a fuves resz szelen vannak malnabokrok es egy vetemenyes is es oda nem nagyon szeretnek eros kemikaliakat...#11237User_2
Es ez azt jelenti hogy jo csak draga?
Ahogy irtam, a funek szeretnek kedvezobb feltetleket teremteni.
A hetvegere terveztem hogy visszavagom, csinalok egy gyepszelloztetest es ra is vetek.
Ha meg kellene valamit kiszorni, akkor azt is letudnam egyuttal. -
totron
addikt
Nem értem miért lett citált kategóriájú a mélymulcs, pont az első 2 bekezdésben írsz róla tulajdonképpen. Meg ehhez kapcsolódott a félig költői kérdésem is, hogy hány év regeneráció kellene voltaképpen, ami persze talaj- és felhasználásfüggő is, de elmélkedésre érdemes.
Minden szalmás-mélymulcsos négyzetméterhez tartozik tíz másik szántó.
A szalma csak vizuális, legfelső elem, a lényeg lentebb van. A takarás meg csak takarás. Az egy erősen félreértelmezett mélymulcs akkor, de nem lep meg. A tényleges az önjáró, a 2 bekezdésben foglaltak miatt és évek mire beáll önműködőre. Ennél természetesebb nincs. Invesztálni az elején kell, szerves trágyával gyorsabban indul a folyamat, a megfelelő giliszták filléres tétel, takarást igényel, egy nem forgatott talaj beindul idővel, ha nem végletekig legyilkolt környezetben próbálkozunk. Menet közben/elkészülte után nem kell újratöltögetni*, pont ez a lényege. Nem tilos, de az általad említett arány mellett a neten való flexelésen kívül nem lenne semmi értelme a módszernek. Mit módszer: a természet bevált megoldását sikerült megtalálni végre. Csak hát nagy bűne, hogy nem instant.
*értelemszerűen kivételtől is függ, hogy mennyire terheljük le haszonnövénnyel, de van az az arány, amikor nem igényel utánpótlást semmilyen szinten. Azt aláírom, hogy nagyban nem életszerű, ezt említem is mindig. Más kaliber más megoldásokat kíván.Van egy rakat terület, ahol csak legeltetni érdemes
Igaz. Távolról könnyű elítélni az esőerdőt irtó, ottani gazdákat, de mi sem cselekszünk másképp.Amit igazából még most is tanulunk...
Tanulunk és újratanulunk. -
Dorian
félisten
-
Chris0321
veterán
+shteer:
Ki lett ültetve a kertbe, hogy majd később árnyékot adjon. Úgy ültettem el, hogy egy kis gödör maradjon, hogy a víz meg tudjon maradni benne és az oltáspont a föld felett van. Erre a kertészetben is felhívták a figyelmem, csak télire takartam be ahogy tanácsolták. Egy másik körtefa ami mellette áll de más típus szépen fejlődik, pedig kevesebb vizet kap és ugyanúgy éri a nap.
Kösz a tanácsokat.totron: Igen és még nem nyílt ki az összes virága.
-
Szilágyi84
senior tag
Nagy nyárfa volt mellette kb 1 m-re,amit egyedül vágtam ki föntről lefelé ,de kiásni már nem volt kedvem ,erőm kb 80 cm -es tönk van amit az óriás hangyák már elfoglaltak és talán már ki is tudnám lökni úgy el van már rohadva 3-4 év alatt.
A föld ott meszes kb 1 m alatt addig jó fekete és a nyárfa is óriási volt alig bírtam megmászva kivágni . -
justmemory
senior tag
Megpróbáljuk, mert sajnos (?) megy mindenfelé az is. A trágyázás nem gond, kap minden évben amúgy is.
A trombita folyondárral is küzdünk folyamatosan - azt is a telekkel nyertük -; azt is persze a szomszéd kerítésének tövébe ültette az előző tulajdonos bácsi; szomszéd is próbálja írtani, de 1½m mélyen is simán van még. Én azt csak vagdosom és gyomírtózom - rosszabb kiszedni, mint a bambuszt. Utóbbit - kis túlzással - fel tudod tépni (a miénknek talajfelszín közelében megy a gyökere), a folyondár szakad, törik, vékony...
-
justmemory
senior tag
Ezt a vakert itt ne
Hmm... nem emlékszem, hogy bunkó módon szóltam volna hozzád, de stimm, írd már le pontosan milyen vakert ne... beszélgetünk, én tanulok is, ha hülye vagyok, azt is vállalom... ha tudtok ajánlani bombabiztos gyökércsapdát be is fogom ásni.
Elmondtam, hogy kordában van tartva, minden évben ki van ritkítva, fel van szedve a gyökere pont a terjedés miatt; ennél egy gyökércsapda sem tud többet, ahogyan korábban írta is mindenki. Emellett eleve nagyon távol lett ültetve mindenkitől is - nagyon nagy a kert, meg tudtuk tenni -, plusz a(z egyetlen) szomszéd bambusza fenyegethetne minket, de nem jött még át a betonalapon (a kerítést ő építette). Szóval továbbra is csak azt látom, hogy aki amit meg akar látni ebben, azt látja meg. A gondos gazda nem csak az, aki megfelelően választ, hanem aki karban is tart... ezt megteszem, szóval... mondjuk a hasonló mértékben terjedő málna miatt remélem nem fog felnyomni senki. Igaz, azt is ritkítom...
-
-
Chris0321
veterán
Nem lehet mindent. A fúrt kutat tudtommal be kell csövezni. Nekünk sem volt drága a fúrás, mégis normálisan becsövezték, azóta is gond nélkül működik a kút. Azt is mondták, hogyha bármi gond lenne nyugodtan hívjam őket és segítenek. Nekik is érdekük, hogy jó véleménnyel legyenek róluk különben max. a saját portájukon fúrkálhatnak mert senki nem fogja őket hívni.
-
-
H-Zol
senior tag
Itt a délkeleti alföldön a télen is kevés volt most is szinte semmi
Itt a méj rétegben soha nem látott víz hiány van !!
Vannak ismerőseim akik ásó gépeken dolgoznak , az egyik idősebb szakember , de ő ijen száraz földet ezelőtt nem látott !!
Kanálisok ahol még két éve horgásztak , soha nem voltak ki száradva és most porzik -
++1
. Van egyébként idevágó topik, ha érdekel a téma.
-
totron
addikt
-
totron
addikt
le van nullázva az évi ragadozómadár-szaporulat, ami a következő évben karban tarthatná a rágcsálókat => a következő év se lesz jobb, semmivel
Nagyon igaz, de aki ebből él az nem holnap/jövőre akar enni, hanem aznap. A terményben megugrott káros mennyiségek okozta egészségkárosodást viszont semmi nem fordítja vissza. Aki/ami pedig kapja az nem tud róla, hogy mit eszik, legyen bármennyire tudatos fogyasztó is. -
H-Zol
senior tag
Értelek , hogy mit mondasz és igazad is van !!
De én 1993 óta földel dolgozok , láttam egy két egér felszaporodast , rá nézel ősszel a buzára ahogy ki kel és szépen látszanak a körök ahol az egér szépen ki rágja , kemény tél , nagy hó, felhő szakadás, stb ritkítja őket mi addig és azóta sem avatkoztunk bele
Ősszel semmi gond nem volt és kora tavasszal egy rémálom ezek nem foltokat ezek Tíz hektárakat tüntettek el ahogy írtam nem tíz kilojával vették ( vettük ) a mérget hanem 100 kilojával , tudok nagy gazdát aki több alkalommal 3,5 tonnás kis kamionnal rendelt !
De ez tavasztól nyár végéig volt utánna kész ahogy megjelentek el is tűntek ! Hétvégén elő keresem a képeket egy mérgezés után kemény Dög szag volt a parcellákban !! -
pepusos
senior tag
-
pepusos
senior tag
https://www.ontozeswebaruhaz.hu/csatlakozo-idomok-dn20-csepegteto-csovekhez/5883-egyenes-oesszekoeto-20x1-tok-x-km-max-6bar-.html
Tehát pl ennek a képen bal oldalába megy az lpe, jobbra a menetre felteketem pl ezt? http://kertesz-barkacsaruhaz.hu/Gyorscsatlakozo-1/2-csaphoz -
"Ami emlitésre került itt az utolsó napokban: dithane (mankoceb): gombaölő, súlyos mellékhatással lényegében minden potenciálisan érintett állatfaj korai fejlődésére"
Érdekelnének a részletek, mire, mennyire, meddig. Mert ugye nem mind1, hogy egy kb steril üvegházat pucol ki vele az ember, vagy lefúj egy erdőt... +mennyi idő alatt bomlik le, stb...
De persze, jogos, analfabéta júzer kezébe kést-villát nem adunk.
-
H-Zol
senior tag
Hát ez vége láthatatlan vita lenne
szerintem ezt nem tudja senki , hogy mi is folyik a színfalak mögött , de lehet jobb is
Szerintem kísérleti patkányok vagyunkolyan 5-6 évvel ezelőtt ha van itt Békés megyei az lehet , hogy tudja , mondogatták itt a parasztok, hogy sok az egér ez kora tavasszal volt , á mondom majd a természet meg oldja , addig mi egeret soha nem mérgeztünk , ki mentünk egy búza táblánkig és olyan Egér trancsérolás volt , hogy én meg olyat nem láttam , ilyen rövid farkú nagy Egér , el is nevezték itt pocegérnek a pocok és egér kereszteődése
Viccet félre téve rendeltünk ilyen párnás kék mérget és köztük szórni , már napszámosokat is fogadtunk de a végén olyan dög szag volt a búza táblákban , hogy egy vezette a traktort két ember meg marok számra szórta a mérget , már úgy rendeltünk , hogy JÓL Figyelj 4-500 kiló meg 1000 kiló is , egy 4 hektáros táblába volt a vetőmagnak való vetve arra rá szortunk több mind 100 kilót hektárjára és sikerült 2200 kilót hektáronként levágni , holott 7-8000 kiló simán lett volna !
A végünkbe egy gazda nem mérgezett semmit 17 hektáros parcellát aratásig mind megették ez nem vicc fotóim vannak rólla !
Akkor azt mondtuk ha ez így megy abba hagyjuk a mezőgazdaságot , de nem kelett ezek ahogy jöttek úgy eltűntek !
Ha ez nem kisérlet volt akkor mi
Élő fogom keresni a képeket !!
Jó hosszú lett -
ncc1701
veterán
-
H-Zol
senior tag
-
H-Zol
senior tag
Az nem ősi fajta egyik sem , de a rezisztensebbek közé tartoznak !
Nállam sok a fa a kertben , az egész kert be van fásítva rendesen , azért próbálok rezisztensebb fajtákat ültetni , hogy minnél kevesebb legyen a permetezés !
Az idén akartam még fákat ültetni , de nem jött össze , de őszre mindenképp össze hozom [kép] [kép] csak ilyen régi fajtákat akarok ültetni , mind például ezek ! -
-
Ami nekem kéne, félúton lenne a kettő között, azaz akár a téli hónapokban is lakható, gatyaráfizu nélkül fűthető legyen. De ennyiért esélyesen téglából is összesakkozható, bár a tetőanyaghoz és a nyílászárókhoz vaszleg kell ügyeskedni.
#9580: A 7 centiben látok olyan rációt, hogy modern szigetelőanyagokkal NORMÁLISAN ÖSSZERAKVA ne fagyjon meg benne a tulaj, ha kint -10 alá didereg a hőmérő, ez ugye a 10+millás kivitel.
-
Húdevagány, ezt a 4es fejű elosztót még nem is láttam. A tüskék helyett mondjuk a kézi szabályozható gombák szimpatikusabbak nekem.
#9571: ha mázlim van és sikerül az elosztókat (lehet csak natúr 1/4"-es T-idomocskák lesznek) szivárgásmentesen beleragasztani, akkor megúszom az egyenes uPVC csöveimmel.
-
ncc1701
veterán
Nézegetni kell az öntözős cégek kínálatát, abból elég szépen össze lehet legózni.
Btw csepegtető szalagra nem engedném rá a hálózati 8 bár nyomást. Nekem kb 1-1,2m magasra tett ibc tartályból 16m 10cm-es csepegtető szalag 45 perc alatt bekért 100L vizet (ez 3-4x annyi, mint amennyi kell a földnek ott).
-
totron
addikt
Gondolom, de ez így elég drágának hangzik. Olyan nincs, hogy szereld magad csepegtetőszalag? Amit ott szúrok ki, ahol és amennyire nekem kell. Az eloszlás kérdése még mindig homályos a rendszer egészét nézve, legyen az merev vagy szalag, 1 vagy több ágú. Létezik erre számláló a végpontokon vagy egyéb egzakt mód? Gondolom van erre az elején vagy menet közben szűkítő/csap és van, ahol szemre is belőhető, de egy csepegtetésnél pl. hogyan osztod el egyenletesen több ág között a vizet? De még 1 szalagon belül is a gravitáció/lyukméret dönt (nyilván egyforma lyukakkal érkezik, de ha valahol tovább szakad az egyik, az az utáni részre már kevesebb víz érkezik, ha egyáltalán).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Samsung LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest