- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mm00
aktív tag
Nem tudom mennyire vág ide, de a PTK 5:85. § alapján "vagy" kapcsolat van az önálló lakás és nem lakás között. Tehát két nem lakás céljára szolgáló helyiség is alkothat társasházat.
[A társasház]
(1) Társasház jön létre, ha az ingatlanon az alapító okiratban meghatározott, műszakilag megosztott, legalább két önálló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség, vagy legalább egy önálló lakás és egy nem lakás céljára szolgáló helyiség a tulajdonostársak külön tulajdonába, a külön tulajdonként meg nem határozott épületrész, épületberendezés, helyiség, illetve lakás viszont a tulajdonostársak közös tulajdonába kerül. -
jerry311
nagyúr
Szerintem nem megy.
[link]
5. § (1) Társasházat fennálló vagy felépítendő épületre* lehet alapítani, ha abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára szolgáló helyiség van vagy alakítható ki.* Ez itt bizony 1 db épületet mond.
Viszont ha több generációs családi ház, akkor meg lehet nézni, hogy szét lehet-e választani a lakrészeket, hogy legyen külön bejáratuk, és akkor 1-1 épület már lehet társasház. Viszont ebben az esetben lehet még több a költség, mint a 2 gáz (és villany) órás megoldásnál.
-
Ki. Senki más nem adhatja ki az igazolást a vállalkozás nevében, mint annak a képviselője.
Ez egyébként egy örök (látszólagos) dilemma, mert sokan nem szeretik az ilyen önigazolásokat, önszerződéseket. De ez azért látszólagos, mert valójában a szervezet adja az igazolást a magánszemélyre vonatkozóan.
MaCS
-
MCGaiwer
addikt
én nem látok ebben semmi problémát. Egységes áfa vonatkozik minden tételre, a végeredmény ugyan az, ha a teljes nettót egyszer bruttósítja, vagy ha a tételeket külön-külön.
Nekem úgy tűnik, ti bruttó díjra szerződtetek, így azért, mert most az áfa csökken, téged nem ér kár, hiszen ugyan azt ugyan azon az áron kapod, amiben korábban megegyeztek.
-
MCGaiwer
addikt
van egy végső összesítő, ahol van egy összegzett nettó ár, alatta 27% áfa és az áfa összege, majd egy bruttó sor a bruttó árral.
ezt pontosítanád egy kicsit? Második olvasatra most nem egyértelmű, hogy egy tétel nettó árára kifizetted az áfát, majd a bruttó árra megint kérné-e az áfát?
Ha úgy van, hogy:
mennyiség nettó darabár Áfa Áfatartalom Bruttó
Tégla: 4db 100Ft 27% 108 508 Ftakkor teljesen jó, de ha az 508-ra még rá akarja rakni a 27% áfát megint, akkor nem.
-
MCGaiwer
addikt
Ha nincs külön megjelölve, hogy a kialkudott ár Nettó + Áfa, akkor alapértelmezés szerint Bruttó árról beszélünk.
a kérdés második felére pedig az eladónál marad a különbözet
-
-
-
mike1334
veterán
Azért mert a biciklis nem járt el szabályszerűen, még az autós is hibázott. Zebránál álló autó mellett meg kell állni. Ha megállt volna, akkor nyilván nem üti el. Tök mindegy, hogy van gyalogos vagy nincs. Ha lett volna gyalogos, akkor azt gázolta volna el.
A rajzon meg az autós balra kanyarodik, a biciklis meg egyenesen megy a bicikiúton...hogy lenne az autónak elsőbbsége?
-
Pedig válaszoltam az illetékre vonatkozó kérdésedre.
Megfordítom: az illetéket a szerző félnek kell ugye fizetnie (vö. vagyonszerzési illeték).
Amit írtál, az a megszerzett ajándékra vonatkozik.
Sehol egyetlen árva utalás sincs arra, hogy bármilyen szinten is érdekes lenne az, hogy az átruházó fél hogyan szerezte.
Olyan automatizmus viszont, hogy ha illeték nincs, akkor adó sincs, szerintem nincs. A profit után kell adózni öt éves lépcsőzetes degresszióban.
MaCS
-
Ádám16
addikt
Tényleg lényegtelen, tisztában vagyok vele. Nem támadási szándékkal jegyeztem meg az etnikumukat.
Az első rendőri megkeresésünkkor úgy hívtam ki a biztonságiakat, hogy küldöldiek, pedig sosem láttam előtte őket, de a hangjuk alapján hallani lehetett, továbbá a rapzene is irányadó volt. Nem jöttek ki, 10 percig feküdtünk a csengőn hajnal kettőkor anno. A szomszédjük engedett be minket a folyosójukra, majd a rendőr az ajtajukra akkorákat vert, hogy majdnem beszakadt tokostól. Ezután az első az volt, hogy megvádoltak rasszizmussal engem és a nejemet, pedig egy büdös szót nem mondtam.
Túlságosan elszabadultak mostanra a gondolataim, elnézést érte. Fikarcnyit sem vagyok rasszista, se a gazdagokkal nincs bajom. Viszont tény, hogy külföldiek, és az is, hogy egy érdektelen gazdag ember megvett egy lakást befektetésként, azóta szarik bele.
Köszönöm az iranymutatást! Így, ha a jegyző lepattint, feljelentés-bíróság jön.
-
chopin42
őstag
Köszönöm, de ez nem válasz arra a kérdésemre, hogy mi a búbánatért nem akarják visszaadni? A sajátom vissza adták, a feleségemét nem. Mind a kettőt én fizettem. És NEM jár rá a kamat, mert ugye beszüntették azonnal az állami támogatásos rendszert még tavaly, illetve ha a havi kamatra gondolnak az idézett cikkben, az kb kevesebb, mint a 150 Ft, amit a beszedés mellé vonnak (egyszer 1500at levonták egybe, pedig havi fizetéssel volt, előtte utána 150, azt is úgy kellett visszakönyörögni). Ezen felül a kiküldött papírokban, az e-bank rendszerben, valamint az eredeti szerződésen (természetesen) NINCS nyoma a plusz 20 ezernek.Egyedül a tranzakcióimnál látom a bankomnál. Mindenesetre ezek után érdeklődve várom velük a hitelmizériát, mert ennél balfaszabb társaságot nem találtam mostanában...
-
Atomgeszi
nagyúr
És olyankor mi a helyzet, ha a HÉSZ nem ír semmit a kerítésekről, az önkormányzati rendelet viszont igen? Az építésjogi oldal [link] szerint pedig :
"Tehát a kerítés megépítése előtt feltétlen szükséges tájékozódni a telek fekvése szerinti települési önkormányzat helyi építési szabályzatának előírásairól a kerítésekre vonatkozólag. Ennek hiányában irányadónak az OTÉK előírásait kell tekintenünk [312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 1. számú melléklet 21. pont; 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 44. § (1) bek. és (6) bek.]." -
coco2
őstag
Egy freemium szolgáltatás lépcsőzetesen indul. Az elején nincs prémium tartalom, nincs bevétel. Jópofiságból hoz érte áldozatot, aki áldozatot hoz érte, és annyinak kell elégnek lennie. Nyilván nem a derült égből villámcsapás esete az általános, számolhatom úgy is, hogy majd imádkozom, nehogy túl rossz dolog történjen, és vagy meghallgattatik az ima, vagy nem. Az minden, amit tehetek, vagy tehetek többet is?
Az ismerős cég web 2 szolgáltatást üzemeltet?
-
coco2
őstag
Az FB policy-ből koppantáson már gondolkodtam, csak aztán találtam egy blogot róla, hogy ha abban bármi nem a szaknyelvi száraz anyag, hanem egyediséget tükröző részlet, azt az érintett hozzájárulása nélkül használnom ejnye-bejnye. A másik, hogy felhasználok egy anyagot, amiről azt hiszem, úgy jó, ahogy van, mert akkora súlycsoportok, mint az FB vagy a Google a jogászbirodalmukkal a hátukban csak nem hibázhatnak, és akkor találok egy ilyet: [https://www.thelocal.fr/20190121/why-france-fined-google-50-million] . Ha már a Google jogászaiban sem bízhat az ember, hogy legalább róluk normálisat lehet másolni, akkor bizony marad a nyögvenyelés - ami pont úgy néz ki, mint amit én itt csinálok ezen a topic-on
Nem koppanthatok ész nélkül. Muszáj megértenem, mi miért, és hogy ne írjak többet, mint amit feltétlenül kell, mert az a későbbi fejlesztéseket korlátozza, és újra kell majd írni miatta, amit már késznek hittem.
A GDPR jogokat illetően még az sem fér bele, hogy írjon egy email-t, mert 10k emailt elolvasni is kb kívül van a realitás korlátain. Én olyasmire gondoltam, mint például a telefontársaságok automata ügyfélszolgálata. Inkább extrém részletes lehetőségeket adok megnézni mindent, meg visszavonni bármilyen jogot, mert az még mindig csak egy program, ami egyszer elkészül, és utána a számítógépek fáradhatatlanul tudják futtatni. Amin gondolkodom, hogy ha csak olyan lehetőséget adok, az feljogosít-e rá, hogy beérkező emaileket és leveleket ignoráljam vagy legalább nagyon lassan dolgozhassam fel? Leírhatom a terms of useban meg a privacy policy-ban is, mit és hogyan tud csinálni, és hogy írásban csak legvégső esetben keressen meg. A logisztikai matek azt mondja, hogy ha bekapok 10k emailt, azt nem 30 napig tart majd válaszolgatni, hanem kb 5 évig. És akkor még mindig 6 válasz per nap sebességgel dolgoztam fel a beérkező stuffot, ami valószínűleg elvitte az egész napomat. Esélytelen azt úgy "normálisan" üzemeltetni. Na ezért akartam én inkább kiskaput keresni, hogy eleve elkerülhessem azt az esetet. De az nem jött össze. Valami megnyugtató tisztázást akkor is találnom kell, hogyan lehet a mindenféle céltalan nyavajgót lerázni, mert egy ingyenes alkalmazás, aminek a használatára a kutya se kényszerít senkit, igazán nem arra van, hogy a sok bully unalomból az adminját zaklassa. Persze attól még arra fogják használni. Az ellen úgysem tudok majd sokat tenni. Viszont legalább a 20 millió eurós rendi bírság esetét el kellene kerülni.
És ha éppen bárkit érdekel, pszichológiai statisztikák szerint várhatóan minden 25 felhasználóból egy tipikus zaklató természet, 100-ból 1 napi szinten konkrétan azzal szórakozik, 1000-ből lesz már egy potenciális gyilkosom is, 10k-ból legalább 1 potenciális sorozatgyilkosom. Szóval ha 100k felhasználóm van, és nem adok nekik elég jó szórakozást ingyen (!), legalább 10-en a családommal együtt írtanak majd ki, míg másik 100 konkrétan csak énrám lövöldözik és újabb 1000 a napi szintű zaklatásomban látja majd élete kiteljesedését. Welcome to the practice of community management. Mindezzel együtt még a rendi bírság is már igazán nem fog hiányozni.
-
coco2
őstag
Köszönöm a jelzést, besorolom a technikai azonosítókat is a részletesen leírandó adatok közé. Épp csak furcsa, hogy ami privacy policy-kat találok neten (példának), sehol sincsenek szájbarágósan kirészletezve sokkal bonyolultabb alkalmazások, és én egy pici egyszerű valamiről 6ezer soros leírást készítek, nagyon nevetségesen fog kinézni - biztosan nem tudom azt elkerülni
Más, gdpr-hez köthető adatszolgáltatás.
Létezik arról valami szabályozás, hogy nem teljesíthetem az adatszolgáltatási kötelezettséget kizárólag digitálisan?
Például hogy leírom ászf-ben, bocsi mindenkinek, levelet postán ne küldjenek, mert 10k nemzetközi levélre válaszolni 5 milla huf, és ha az előfordulhat, egy freemium alkalmazásnak aránytalan anyagi terhet jelent - a 10k levél feldolgozásáról nem is szólva.
-
coco2
őstag
Személyes adat a Facebook loginnal keletkezett user azonosító is
Kicsit vakarom a buksit, mert a "user azonosító" már nem létezik az FB botrány óta. Most ezek vannak:
-"user access token"
-"application id"
-"application relative user id"Facebook loginkor ami keletkezik, az egy hosszú karakter sorozat, mint pld "j34rkhr4nf3gkj5f8g9kghrtuihuh" -csak nem ennyire rövid, hanem 340 karakter hosszú vagy valami olyasmi. A hossza változó. A neve "user access token".
További adat az alkalmazás számára az alkalmazás saját azonosítója, ami egy 20-22 jegyű szám, pld 0019473595853376435937 és "application id" név alatt ismert. Az application id publikusan kideríthető adat.
Az application id és user access token együttesen alkalmas egy "application relative user id" lekérdezésére (másik 20-22 jegyű szám, mint fentebb), ami a nevének megfelelően már nem globális azonosító, alkalmazáson kívüli nyomkövetésre nem alkalmas. Ha a Facebook-ot kérdezed meg róla, kit azonosít egy application relative user id, még a Facebook is kérni fogja az application id-t, mert annak hiányában a Facebook sem fog tudni mondani róla semmit. Egyszerűen csak eltérő felhasználóknak ugyan az az azonosítója van különböző alkalmazásokban, illetve ugyan annak a felhasználónak más az azonosítója másik alkalmazásban.
A felhasználói adatokhoz hozzáférést az application relative user id és a user access token együttesen tudnak végezni, egymás nélkül nem. A felhasználó által engedélyezett adatokhoz lehet velük hozzáférni, illetve a platformtól függő kötelező adatokhoz (a felhasználó most nem tilthatja meg a profil kép és a név kiadását, azok kötelezőek).
A jelenkori hiedelem ezt kezeli titkosan és személyes adatként:
-"user access token"
A másik kettőt nem. Helytelenül teszi a gyakorlat?
Ha van róla olvasnivaló, milyen feltételek együttállásának kell meglennie ahhoz, hogy valamit személyes információnak nyilvánítsanak, szívesen átrágom magam rajta. Eddig olyat még nem sikerült neten fellelnem, csak kijelentéseket, hogy pld az email személyes adat, meg a rendszám is személyes adat, de objektív magyarázat hozzájuk sehol sem tartozott.
-
Atomgeszi
nagyúr
És, ha ilyen kerítés, és belülről kap egy 2 méter magas nádkerítést pluszban, vagy tele van ültetve tujával?Amúgy kinéztem egy városban egy házat, jelenleg 2 méter magas téglakerítés van utcafronton, kb 40-50 éves lehet a ház.
Ha úgy hagyom a kerítést és maximum egy úszókaput kap. Akkor abba beleköthetnek, ha a HÉSZ szerint áttört kerítésnek kellene lennie már? Max lefestem a téglát, hogy modernebb legyen. Amúgy maradhat felőlem a tégla, a lényeg, hogy ne nézelődjenek be. -
Atomgeszi
nagyúr
2018-ban új polgármester lett, első dolga volt ezt a rendeletet hozni:
"Az utcai kerítés csak áttört lehet, tömegaránya, anyaghasználata, a környezetükben lévő hagyományos épületekhez és kerítésekhez illeszkedjen, magassága a történetileg kialakul mértéket ne haladja meg."
"Területi építészeti követelmények: Az utcai kerítés áttört legyen, lábazat nélküli vagy - beton, tégla, kő - lábazatos kialakítással, fa vagy fém kerítésmezőkkel és kapuzattal. A kerítés tömegaránya, anyaghasználata, a környezetükben lévő hagyományos épületekhez és kerítésekhez illeszkedő legyen, magassága legfeljebb 2 méter legyen, a történetileg kialakult mértéket ne haladja meg."
"Területi építészeti követelmények: Az utcai kerítés áttört legyen - minimum 50%-ban -, lábazat nélküli vagy - beton, tégla, kő - lábazatos kialakítással, fa vagy fém kerítésmezőkkel és kapuzattal. A kerítés tömegaránya, anyaghasználata, a környezetükben lévő hagyományos épületekhez és kerítésekhez illeszkedő legyen, magassága legfeljebb 1,8 méter legyen, a történetileg kialakult mértéket ne haladja meg." -
st3v3np3t3r
nagyúr
Nagyon részleteket nem tudok, csak amit leírtam. Ez a haláleset pár napja történt, tehát még hagyatéki sem volt megtartva, hogy egyáltalán dönthessenek az örökségről,de a bérbeadónak minél előbb kell a lakás, lehetőleg üresen.
Az ingóságokat tárolni sem tudja sehol,elszállítatni nem tudja sehova, otthagyni ingyen csak úgy meg nem akarja, a bérbeadó meg nem tart rá igényt.
Ez így elég érdekes lesz megoldani ahogy látom.
-
Atomgeszi
nagyúr
Ezt is lehet lelkiismeretesen csinálni, hogy nem mész boltba sem ott.
Mi pl. bevásároltunk már jó előre mindent.Az meg, hogy 200km-el arrébb viszed-e a vírust, vonatkozhatna a szállítmányozókra is, mivel nagyjából bármilyen felületen napokig életképes a vírus. Tehát, akár a futárok is hordozhatják a csomagon, akik egy debreceni cégtől felveszik a csomagot, majd Pesten továbbszállítják a vidéki kiszállítóknak.
Nyilván teljes 2-3 hetes vesztegzárral lehetne talán ezt az egészet megszüntetni, de a jelenlegi lényeg, hogy lassítsák a terjedést, és minimális kontaktot alakítson ki mindenki mással. Ettől függetlenül a fodrászhoz, ha akarsz elmehetsz, ahol megint akár napi 10 ember megfordulhat. Ez is kicsit vicces. -
Atikusz
senior tag
Ebben az esetben akkor a feleség is örököl. Amit fentebb írtam, akkor az csak a házasság felbontásánál bírhat jelentőséggel. Az öröklési jog egyebekben nem tesz különbséget a házassági vagyon és különvagyon között. (Ptk. 7:58§)
Amennyiben az örökös nem ismeri az örökhagyó bankszámlaszámát, azzal nincsen gond, elegendő a pénzintézet megadása és a közjegyző megkeresi az adott pénzintézetet, hogy tájékoztassák az örökhagyó által vezetett bankszámlákról és annak egyenlegéről.
-
Atikusz
senior tag
A feleség nem örököl, ugyanis a házastárs különvagyonának számít a házastársi vagyonközösségkor létrejöttekor meglévő vagyontárgy. Házasság előtt szerzett vagyon (különvagyon) ötévi házassági együttélés után válik házassági közös vagyonná akkor, ha az adott vagyontárgy a közös életvitelt szolgálta. Mivel 2 éve voltak házasok a néhaival és az ingatlan a közös életvitelt sem szolgálta, így az a különvagyon része marad.
A pénzintézeti megkereséseket a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző intézi.
-
tothjozsi96
addikt
Most erre mit mondjak hogyha egyetlen egy ügyvéd van akinek elmondtam amit írtál a múltkor és nem érti érted, nem érti, vagy nem akarja érteni. Nem tudom. Nem tudok ezzel mit kezdeni. Öregapámnak van 2 ingatlana, ebből egyet a nagyobbik fiának adott régen, most ezt a másik házat a 5/9 részben a kisebb fiának, 4/9 részben a nagyobbiknak. Nekünk van egy ingatlanunk aminek a felét most elajándékozzuk apám testvérének, ezzel ő "lemond" 4/9 részéről itt és csak apa lesz a tulajdonos.
Nem tudok mitévő lenni amikor nem tudok ügyvédek közül választani.
Ja, és az az egy is van vagy 65 éves!Az a jó az egészben hogy a családban rajtam kívül senkit se zavar hogy olyan házban élünk ami nem is a miénk, papíron.
-
tothjozsi96
addikt
Mindenképpen elmegyünk!
Köszönöm a jó tanácsokat.
A kötelesrészt ezzel a megoldással ki lehet kerülni akkor? Ha jól tudom egyszerű ajándékozásnál van kötelesrész ami illeti azt is, akinek nem lett ajándékozva semmi.Ugye apa és a bátyja úgy kapta ajándékozva ezt, szóval akkor apának és a bátyjának is "el kell adnia" a papámnak az ingatlant? Vagy elég csak a bátyjának eladnia a részét?
De ez a visszterhes vagyonátruházás ez illetékfizetéssel jár, nem?
Azt olvastam róla egy pár cikkben.Lehet hogy indiszkrét vagyok, vagy egyszerűen csak hülyeség rákérdezni mert ügyvédre válogatja de egy ilyen ügyvédi munkáért milyen árazásra számítsak?
-
tothjozsi96
addikt
Viszont ugye házanként akkor kettő-kettő ajándékozásról lenne szó.
Vissza nagyapámnak egyszer, ő pedig átadja apának.
A másik ház édesapám és édesanyám nevén van, ott gondolom lehetne olyant hogy mivel fele-fele ezért édesapám átadja nagyapámnak, ő meg a másik fiának.Az a kérdésem hogy a földhivatal vagy bármilyen szabályozás szerint ebből nem lehet probléma hogy hirtelen 4 ajándékozási folyamat lezajlik?
-
negyedes
addikt
Elengedtem meg penteken, de tobben mondogattak hogy probaljam meg.
Idoben elindultam, aznap minden hataratkelo le volt zarva Magyarorszag teruleten, nem csak a romaniai hatarnal volt problema.
Koszonom szepen! Legkozelebb itthonrol indulok hogy egy nappal hamarabb atmegyek a hataron. PS: mas naszutat kesett le, tobb indiai diak ne mert el Pestre es itt ragad az unnepkre. -
gzbotii
nagyúr
"sose fogod megtudni adózott-e utána"
Mivel direkt kérte, hogy az utalások megjegyzésébe ne szerepeljen a "lakbér, etc" kifejezés, kétlem.Köszönöm a segítséget
(#16451) LuckyL: ehhez tegyük fel, hogy ő az erősebb/tökösebb + ha visszautalná a kaució fennmaradó részét, lehet, hogy erre se lenne szükség. Úgy, hogy sose késtem számlával, lakbérrel, nullás igazolást is kértem a szolgáltatóktól.
-
törölt tag
Ahogy mondani szokás: "Egyszer volt Budán kutyavásár!"
Nekem is teljesen az volt a meggyőződésem, hogy a sok segítség után, amit tőlem kapott az illető, egyáltalán nem fog átverni és ha kell, 5000 Forintokat utal, csak hogy mutassa a szándékát. Gyakorlatilag pedig ez sem jön össze. A cikknek azzal a részével nem értek egyet, hogy 100-150.000 Forintért nem érdemes elveszíteni egy "barátot". Az ilyen barátokat a hátam közepére sem kívánom, köszi.
-
t72killer
titán
+1, mielőbb pontot kell tenni a végére, különben baj lesz belőle. A tartozások nem "tűnnek el csak úgy", a "kedves" szülők a saját bajukat átnyomták a gyerekre és annak jövendőbeli családjára. A házassági szerződés se véd mindentől, apóstól szépen karácsonyi ajándékba el kell kérni a tartozások összegét és becsukni a céget.
-
Spet
addikt
Jobb a saját neveden történő lakás vásárlás (+haszonélvezeti jog bejegyzés, ha ez lehetséges abban az esetben, ha csak egy tulajdonososa lesz az ingatlannak).
Ennél jobban nem tudod védeni magad. (nem tudja megzálogoztatni, hitelezni, ha még is valakit beköltöztetne a tudtodon kívül, akkor jogilag gyorsabban kipaterolhatod stb.)
-
coco2
őstag
Köszönöm a jelzést.
Trehányság volt a részemről nem konkrét véleményt kérni FB stafftól az alkalmazás céljának és koncepciójának leírásával. Elvégre az FB bármikor utólag is hozhat olyan rendelkezést, ami hátrányosan érint egy már befutott alkalmazást. Akár önhatalmúlag letilthatnak valós indoklás nélkül. Mert csak. Megtehetik. Azt a kérdést intézem FB staff útján.
Mi a helyzet a többivel, a szerzői jogi irányelvekkel?
-
apiho.85
újonc
Úgy tudom, hogy a főbérlőmnek a szerződés szerint nem kell visszaadnia a kaucióból semmit, ha az aláírt 1 évet nem töltöm le. Azt szeretném elérni, hogy a teljes 2 havi elveszett kaucióm helyett csak a minimális, 1 havi vesszen el. (Erre megvan az okom, ami nem csak kapzsiság. Ki tudnám fizetni, de a célom, hogy a törvény szerinti abszolút minimumot teljesítsem csak.) Ezért vagyok kívácsi, hogy milyen következményekkel jár, ha nem fizetek időben és csak úgy elköltözöm. Persze nem károsítom meg a főbérlőt, szerintem még így is jól jár, mert gyorsan le szoktak csapni a bérlők a környékbeli albérletekre.
-
kymco
veterán
Nem ugyanott lakom, és nekem nem is a támogatás miatt kellene segítség, hanem az igazságérzetemet sérti, hogy kinn a pusztában elvárja a munkaadó, hogy oldjam meg a bejutást úgy, hogy az elvárt munkaidő nem illeszkedik kb 60%-ban a biztosított buszhoz, és nincs tömegközlekedés. Elvárja, hogy saját autót használjak, közben még a parkolást sem tudja biztosítani, a kollégák autói jórészt az úttest szélén vagy a mezőn a latyakban, sárban parkolnak, mert nincs hely. Nem ritkák az elakadások, összecsúszások, egymás kihajtásának elállása. EA parkolóra sincs gondja. Nincs semmi, ami kötelezné pld parkoló kialakítására, vagy arra, hogy a munkaidőmet a biztosított buszhoz igazítsa?
-
dugynok
senior tag
Igazàból nem is lehetett volna a nevedre irni a tulajdonos és kft àltal létrejött szerzōdés alapjàn... Csak akkor, ha a kft kötött volna veled egy bérleti szerződést, hogy te a kft-től bérled,de gondolom ilyen nem volt. Vagy te irattàl a tulandonossal egy "kamu" bérleti szerződést? Elég kusza ez így, hogy részleteket nem tudunk. Beszélj a kft jogosultjàval, hogy irassàk àt a nevükre a szerződésük alapjàn.
-
dugynok
senior tag
Fő- vagy mellékmérő? Ki szàmlàz közvetlenűl, Vízművek vagy a Díjbeszedő? Egyàltalàn fővàros?
Mondjuk jól megszivattad ezzel magad, mert mi van, ha a kft. nem fizet? Minnél elöbb le kéne iratni...
Egyébként a kft. jogosult àtiratni sajàt nevére első körben, nekik szólj, hogy csinàljàk meg.
Egy tanàcs: mindent íràsban komunikàlj, ne személyesen, mert annak nyoma van, hogy ki mit mond... -
törölt tag
Ez érdekes gondolatmenet, alapon nem jutott volna eszembe. Netes rendelés, nem tudta megtekinteni/kipróbálni/ellenőrizni, mit vesz, hiszen távol lévő felek szerződtek.
Mindazonáltal el tudom képzelni, hogy igazad van (nem vitatom, mert én eddig csak műszaki cikkeket rendeltem és ott egyértelműen más a helyzet).
(#13993) LuckyL - értem, köszönöm. Ma is tanultam hasznos infót.
-
inf3rno
nagyúr
Ami még cifra a dologban, hogy 50 EUR limit volt beállítva a Vodafone-nál, de nem tiltották le miután elérte a limitet, hanem engedték hadd menjen tovább. Csak az volt a mákja, hogy lemerült közben a mobil. Valószínűleg akkor tényleg ez a mobilnet lehetett, bár nem értem, hogy miért wifit mondott nekem.
Nekem ezzel a roaminggal meg az nem kerek, hogy az én mobilom úgy van beállítva, hogy szoftverfrissítés csak wifiről menjen, mobilnetről soha, és azt hiszem ez a jellemző alapbeállítás. Szóval ha tényleg roaming volt, akkor elvileg nem lehetett szoftverfrissítés. Nekem egyre inkább átverés szaga van ennek az egésznek.
-
Szociális hozzájárulási adó amennyiben ez érint.
Rövid összefoglaló.
A NAv oldalán a 92-es füzet még augusztusi.
-
Az sajnos régen rossz, ha legalább egy futó pillantás erejéig nem kapja fel a fejét, különösen ha tudja, hogy ilyet könyvel.
De semmiképpen sem szeretném őt csesztetni, az adózás, a számvitel egy eléggé komplex és összetett terület, amiben nagyon könnyű eltévedni, és nagyon nehéz folyamatosan naprakésznek maradni, illetve aki valóban így csinálja, az eléggé megkéri az árát. Különösen az ilyen számviteles Jedi trükközés az amit szerintem nehéz követni és érteni. -
Kérlek semmiképpen se vedd bármiféle hibáztatásnak, vagy kioktatásnak, de ezt a módosítást egy 2016-os augusztusi törvénymódosítás állapította meg, ami 2017 január 1-től lépett hatályba. A NAV 2017. december 31-ig nem a jogszabályváltozásról kellett hogy tájékoztasson, hanem az összegről, és a levezetésről.
Itt a könyvelővel ülnék le egy elbeszélgetésre, amennyiben az is feladata lett volna, hogy ezzel kapcsolatosan tanácsot adjon, vagy ha van jogászotok, akkor őt kérdezném meg erről, valamint a NAV egyre használhatóbb tájékoztatókat ad ki, erről is adott ki érdemes ezeket nézni.
-
Met
nagyúr
Igen, csak ketten vagyunk tulajdonosok minden hivatalos papíron és az eladási szerződésen is úgy lesz majd nyilván.
Mondjuk később a vevőnek ne legyen gondja amikor menne átíratni nincs ott egyikünk.Egon A Főtáv oldalán már néztem miket kell beadni öröklés esetén. Ott lehet online is intézni, elmübe nem tudtam belépni innen, majd otthonról.
-
Egon
nagyúr
Az adásvételi szerződés megkötésekor emlékeim szerint ki kell tölteni egy papírt, amit az ügyvéd küld el az illetékes hatóságnak. A hatóság a paraméterek ismeretében (pl. eladtál-e 1 éven belül másik, ugyanolyan típusú ingatlant, ami csökkenti az illeték mértékét stb.) hoz egy határozatot (illetve meghagyást), általában az ügylet lebonyolításától számított 1-3 (max. 6) hónapon belül. Ez ellen fellebbezhetszm ha jól rémlik 15 napig. Ha nem teszed, jogerőre emelkedik; onnantól már nem visszakozhatsz.
-
mike1334
veterán
Amikor meghatározzák az illeték összegét, akkor egy fizetési meghagyást ad ki a NAV, mely határozatnak minősül. Mikor ez jogerős lesz, az után nem nyilatkozhatsz már. Elég gyorsan ki szokták szabni az illetéket, így abban bízni, hogy pár hónap/év múlva meggondolod magad, felesleges.
De javaslom a NAV ügyfélszolgalátat, segítenek, és biztos választ adnak.
-
mm00
aktív tag
Itv. 26. § (1) Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:
a) a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzése, ha a vagyonszerző az ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10 százalékát. A vagyonszerző lakóházépítési szándékáról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál.Ezt találtam hozzá, de a számomra érdekes mondatot nem tudom értelmezni, mikor törénik a következő: illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3036
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest