- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bolcsodal
addikt
válasz
tomcsi23 #3252 üzenetére
Hja..
.
Annyit vettem észre, hogy a hideg monitornál elég szar a konvergencia. De bemelegedés után meg jobb, mint D-Sub kábellel. Mintha a fényereje és a geometria is változott volna pozitív irányba, de ez inkább csak szubjektív megfigyelés. Mindenesetre rosszabb nem lett, és az átalakítót sem kell használnom a VGA-hoz.
#_ak_: Azt hiszem HAMA márkájú, single link DVI-I kábel ([link]). Használtan vettem itt a PH-n 3K-ért. Miután fél évig csak DVI-D kábeleket láttam szaküzletekben. Igaz egyszer láttam ugyanilyent az MM-ben 8K-ért..
-
bolcsodal
addikt
válasz
tomcsi23 #3064 üzenetére
Most nézem, hogy ua monitorunk van.
Monitor Calibration Wizard-ot használtam a színbeállításhoz. Mondjuk 8000K-en használom. Nekem a 9600K már túl kékes. Tény, hogy egyszer egymás mellé pakoltam egy Samsung 997MB-t és a jelenlegi monitoromat és ég és föld volt a különbség (1 VGA-ról hajtva őket). A Samu képe borzasztó fényes és alapból kék színű volt. Viszont a Samu képéhez képest az IBM képe meg zöld volt...
A konvergenciával nincs problémád? Az a baj, hogy a bal felső sarokban a képélesség rovására megy a konvergenciahiba, viszont ha beállítom élesre, akkor a képernyő többi része mászik elfelé így most kompromisszumos módban megy. Sajna a függőleges konvergenciát nem lehet képernyőrészletenként állítani..
Milyen VGA kábellel használod?
-
gabber01
addikt
válasz
tomcsi23 #2715 üzenetére
Hát, az előző monitorommal nem volt ilyen gond, még akkor sem amikor haldoklott. Másrészről, amíg ki nem vlasztom bootolásnál, hogy egyáltalán melyik win verziót akarom elindítani, addig a winfosnak nem sok köze van a dolgokhoz. Meg aztán tök hidegen a BIOS-t sem jeleníti meg, viszont a legelső boot képet igen, ami elég érdekes. Azért kösz az ötletet.
-
-
Loha
veterán
válasz
tomcsi23 #2147 üzenetére
Én is írtam erről a jelenségről már vmikor régebben, egy időben rendszeres előfordult, de már jó ideje nem láttam. Sztem statikus elektromos kisülés okozza a monitor képcsöve környékén amit pontosan nem tudom mi okoz. Szerepet játszhat benne a por, és a levegő elektromos töltöttsége is.
Bajt nálam nem okozzott, de minden egyes alkalommal a frászt hozta rám, volt olyan amikor már nem mert közel hajolni a monitohoz, hátha megint recsen egyet, én meg szívrohamot kapok -
Loha
veterán
válasz
tomcsi23 #2110 üzenetére
A Color Return-tól nem lettek jobbak, de az ellenállás modtól sokkal szebb lett a képe.
Amikor vettem akkor nagyon tettszett a képe, meg most itt nagyon tetszik, szóval nem tomTalán a geometria romlott kicsit azóta, meg a jobbfelső sarokban a konvergencia.
Ha váratlanul nem purcan ki, akkor sztem ezzel a moncsival még elleszek vagy 3évig, ilyen gyönyörű feketét, és kontrasztos képet nem tud semmilyen más megfizethető technológia...
Ja meg, hogy a TFT kiméli a szemet... nemrég kb. 5-6 órát ültem egy 17''-os TFT elött 1280x1024-ben ugye, elég rossz megvilágítás mellett, és a végére úgy megfájdult a szemem, amire legutóbb akkor volt példa amikor egy 15'' CRT elött lanpartyztam egyhuzamban vagy 24órát -
tomcsi23
veterán
válasz
tomcsi23 #2058 üzenetére
Bakker, áttettem színbeállításra, zöldből visszavettem, teljesen eltűnt.
Az már csak hab a tortán, hogy ezzel javult a konvergencia is. Fain éles lett a szöveg szinte az egész képernyőn.
Fene ez a sok finomhangolás, el lehet vele tolni (is) rendesen - még jó, hogy nem néztem utód után.
[Szerkesztve] -
joeid
tag
válasz
tomcsi23 #1939 üzenetére
Nem megy tönkre a képcső.
Bár az igaz, hogy ahogy öregszik a moncsi a benne lévő alkatrészek is változnak , főleg az ellenállások értékei , kondik stb.
Nah tudtommal - legalábbis mi erre következtetünk ,de nem 100% - van a G500/520 ban egy szabályozható értékű ellenállás amivel lehet korrigálni ezeket a változásokat .Ez lenne elméletileg a Color Return.
Csakhogy egyrészt ennek az értéke is megváltozhat idővel ill. a többi alkatrész is változhat annyit ,hogy a végén már nem képes korrigálni .
Ilyenkor van az hogy Color Return után is túl nagy a fényerő.
Ilyenkor jöhet az ellenállásos mod.
Ez gyakorlatilag ugyanazt a funkciót látja el mint a gyári szabályozható ellenállás csak kiegészíti azt.
De ez csak teória ,tehát nem 100%.
Mindenesetre a megoldás a +ellenállás és a monitor tovább éli vígan az életét
Nagyjából egyébként a G500-ak közűl 3:1 az arány jó és mod között. -
Loha
veterán
válasz
tomcsi23 #1935 üzenetére
Megmondom őszintén nem tudom
Egy régebbi moncsin láttam ilyet, de ott magas fényerőnél látszódtak csak a csíkok. Vhol olvastam vmi okosságot, hogy ezt a video kimenetet vezérlő IC hibája okozza... De olyat is olvastam, hogy ez az ellenállásos mod vkinek megoldotta ezt is...
Oliverda: Elvileg igen, az idővel csökken a monitor fényereje, de ez igazából a kibocsájtott fény erejét jelenti, nem a monitor fényerőbeállítását kell feljebb tolni, ezt jólmegaszontam...
Gyakorlatilag azonos képminőség eléréséhez idővel a fényerőt csökkenteni kell, mert a fekete kivilágosodik, a kontrasztott meg növelni kell, hogy csökkentett fényerő mellett is elég világos legyen a kép. Régi moncsik általában 0% fényerőn, közel maximális kontraszt mellett adnak csak normális képet, feltéve, ha a maximális kontraszton, nem lesz homályos a kép
G520-nak is hasonló felépítése lehet, de nem tudom, hogy használható-e ez a mod.
Ebben a topikban sok okosságot összehordtak, érdemes nézegetni: [link]
[Szerkesztve] -
skippper
senior tag
válasz
tomcsi23 #1792 üzenetére
Reforce, Refreshlock, Pstrip, Windows beállításokat próbáltam. Most egészen korrektül működik (frissítés), azonban nagy felbontásokat nem tudok használni. 1600*1200 felett minden felbontás úgy néz ki, hogy a monitor 640*480ban van, az asztal viszont nagyon nagy méretű (scrollozhatok rajta, szóval gondolom, h 2048*1536-os asztal van, csak a monitor felbontása kicsi). Ez driver gond lehet?
-
Oliverda
titán
-
Laprasi991
aktív tag
-
sekli
addikt
válasz
tomcsi23 #1094 üzenetére
arra gondolok, hogy pontosan szeretném beállítani, nem ugy, hogy most kábé jo..., ugy emlékszem, hogy az nVidiának volt valami kis programja, amihez jól be lehetett kalibrálni, valahogy ugy működött, hogy volt egy feketétől szürkéig tartó színsor, és mondta, hogy addig növeld a fényerőt, amíg ezt és ezt látod, addig növeld a gammát, amíg ezt és ezt...
-
ProdyG
őstag
válasz
tomcsi23 #853 üzenetére
végülis lényegtelen, mert sose használom ezt a felbontást, csak attól féltem, hogy nem hibás-e esetleg.......ebben a felbontásban 100hz-en használom.
de amúgy 1280x960-ban szoktam használni 120hz-en, úgy hibátlan. Még az lenne a kérdésem, hogy sehogy se tudom a képernyőt beállítani úgy, hogy szép egyenesek legyenek a szélek stb.?.....kicsit mindig torz a kép.
ha a szélek tökéletesek, akkor meg középen ferde egy kicsit. nem feltűnő, de nem is tökéletes.
ez azt jelenti, hogy nem szenvedtem vele eleget, vagy hogy régi már és sose lesz tökéletes? Mert elég sokat szenvedtem vele és szerintem nem lehet tökéletesre megcsinálni. köszi a választ -
Loha
veterán
válasz
tomcsi23 #779 üzenetére
Az én DELL P1110-em is a 6. életévéhez közelíthet... Egyedül hidegen látszik, hogy nem egy mai darab... (Olyan mintha maxra lenne állítva a fényerő) Egy jó ideje képöszeugrós pattanás sem volt (hónapok óta)
Közben egyre biztosabb vagyok benne, hogy ezt a jelenséget statikus elektromosság okozhatja, valszeg akkor jelentkezik, ha olyan a levő töltöttségi állapota amilyennek nem kéne lennie
aztán a tekercseknél lehet egy kis kisülés, amitől összeugrik a kép, és a pattanás meg a szikra hangja.
-
Steelheart
senior tag
válasz
tomcsi23 #570 üzenetére
Figy, nekem olyan az asztalom, hogy kénytelen vagyok max 30-40 centiről nézni a monitort, mert különben nyújtóznom kell a billentyűzetért.
Mindemellett egyelőre még nagyon éles a szemem (annak ellenére, hogy tökre fáj a sok éjszakázás miatt), és a 17''oson már túlzottan látom külön a pixeleket 1024-ben, nekem az már túl kockás lenne, (főleg ha épp nem game megy), és engem az zavar, ezért valszeg ha épp nem játszom, akkor majd nagyobb felbontással használom. Irodai meg egyéb munkára jobb lesz, az biztos. De a 21''os az már nagyon-nagyon nagy lenne nekem - gondold csak el, 21''ost nézni ilyen távból.
MOD: ja, egyelőre a 15''ost üljük körbe jobb híján, persze nem gamekor, mert arról csak én meg ecsém tudhatunkInkább képnézegetéskor, meg mikor anyám idejön netezni aztán mindent magyarázni kell neki
[Szerkesztve] -
joeid
tag
válasz
tomcsi23 #439 üzenetére
Engedve a nyomásnak
lecseréljük a kábeleket...bár ez +1000Ft -ba kerűl nekünk ,de látva mennyi mizéria van vele mégis ez a legjobb megoldás.Szóval aki mostantól vesz ilyen moncsikat már jó kábelt (DDC-set) kap hozzá ,aki meg eddíg vett P275-öt annak kicseréljük ha ragaszkodik hozzá
-
Mike 32
aktív tag
válasz
tomcsi23 #437 üzenetére
Mint fentebb lett emlitve nem az a baj hogy nem ismeri fel hanem az hogy amit beállitott értéket nem alkalmazza Monitor csak a Win Pl: ha winben nyomtál 100 at a Monitor akkor is csak 60 volt.Ezért kellet letiltatni benne a DDC -t.A driver meg teljesen fölösleges ha egyszer ugysem tudod használni mert a Moncsi semmit nem lát belöle csak a Win
-
Senki_Alfonz
tag
válasz
tomcsi23 #434 üzenetére
Igazából csak annyi, hogy a windóz nem ismeri fel a monitorodat, úgyhogy fel kell raknod külön a driverét, meg manuálisan beállítani azokat az értékeket, amit DDC megléte esetén a monitor közöl a géppel.
No meg az idegbaj, ha mondjuk szívsz egy jó nagyot a korábban kielemzett 60Hz-es mizériával... -
Wallander
csendes tag
-
Loha
veterán
válasz
tomcsi23 #266 üzenetére
Nem a sablon szignált használom, hanem beteszek az indítópultba vmi jó kis mp3-at
Konkrétan nem tudom, de SZVSZ a moncsit nem érdemes kikapcsolni egy óránál rövidebb időtartamra, de persze akkor a gépnek is kell mennie.
Mondjuk kicsit ellentmond ennek hogy nálam a monitor energiagazdálkodása úgy van beállítva, hogy 30 perc után standby-ra megy.Mondjuk ha 30percig nem nyúlok hozzá, akkor valszeg egyhamar nem is fogok. A másik meg hogy 3 perc után bekapcsol a képernyővédő(üres), ami teljesen fekete ugye, ez akár 20-30W-al is csökkentheti a fogyasztást, de ugyanakkor nem hűl ki a moncsi, és azonnal visszajön a kép ha kell.
-
joeid
tag
válasz
tomcsi23 #243 üzenetére
Fekete sajna nincs ...
Állapotra meg jól néznek ki ,legalábbis külsőre ,mert bekapcsolni még nem mertünk egyet sem mert túl hidegek voltak ,azt majd csak holnap ,de szerintem a képpel sem lesz gond
Elég szép tiszták 1-2 -t láttam ami kicsit porosabb volt ,de azt 5 perc alatt lelehet takarítani (címkék, ragacsok , karc, törés ilyesmiket nem láttam ).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Path of Exile (ARPG)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Építő/felújító topik
- Okos Otthon / Smart Home
- iPhone-t használók OFF topikja
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Tesla topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged