- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Plexicushio
senior tag
-
-
*Ropi*
félisten
Pedig esküvőfotósként többek közt érteni kell a portrék, az érzelmek, a testbeszéd, a glamour-, és divatfotók, a fotozsurnaliszta képek, az életképek, az ételek, a tárgyak és az építészeti témák fotózásához (vagyis szinte mindenhez) is. A köznyelvben egyébként fogalmi zavar van az esküvőfotózást illetően, ugyanis sokan azt gondolják, hogy egy adott műfaj, valójában műfajok gyűjtőneve: több stílust és alkalmazott fotográfiai ágat fog át egy különleges eseményláncolatra speciálisan alkalmazva. Az sem hátrány, ha valaki előrelátó: századmásodpercekkel előre megérzi ha valami történni fog, és a legjobb pillanatban nyomja le a gombot - itt az az alap, hogy valaki csukott szemmel, hátrafelé is tud fotózni, hogy amire a szeméhez emeli a gépet az már be legyen állítva, és csak a komponálásra kelljen figyelnie.
-
-
-
PuMbA
titán
-
copass
veterán
a különbség a profi és az amatőr között, hogy a pro tudja hogy mire van szükésége.
amatőr nem tudja.
több évig használtam munkára az első vázamat amit egy 1100D volt. én csak és kizárólag azért vettem fullframe vázat, mert szakosodtam koncertfotózásra, esti rendezvényekre. kellett a szenzor, vaku ugye meg nem opció...
200D egy remek kis váz olcsón, alapokra nagyon jó. de ismerek olyan újságírót aki munka eszköznek használja. olcsó, könnyű.
nem kell túltolni ezt az ágyúval verébre dolgot, agyfaszt kapok attól ha vki úgy kezdi egy elsővázas kereső embernek hogy vegyen egy félmilliós vázat mert az sokáig elég lesz.
vegyen valamit amit megtud fizetni. -
Ha már annyira felettünk jársz, hogy ilyen szinten ellenszenvezel és ilyen negatív elfogultságod van a három számjegyűekkel, te milyennel fotózol? És tudnál mutatni néhányat a palettáidról, hogy milyen egy "Profi" képe?
Magam is azt vallom, hogy nem a gép teszi a fotóst. Egy profi gép egy amatőr kezébe nem fog jó képet készíteni, de egy amatőr gép egy profi kezébe annál inkább. -
-
Pelican
őstag
Ha profi valaki, akkor bármilyen géppel tud jó képet készíteni. Igen, a profi vázak esetleg kényelmesebbek, megbízhatóbbak, az esetek nagyobb százalékában alkalmazhatók, de ha ismered a különféle eszközök korlátait, akkor tudod, hogy mi az, amit az adott eszközzel meg tudsz valósítani. Olyan géppel, amit te leamatőrözöl, mások díjnyertes képeket készítenek...
-
-
Pelican
őstag
-
-
Mirman
őstag
PuMbA ne haragudj de személyesen próbáltad ezen vázak valameliykét is ? Lehet teszteket meg youtube videókat nézni napestig de általában ezek távol állnak a valóságtól .
Miben nyilvánul meg hogy fapad az RP a saját árkategóiájában ?
Nyilván nem egy sportfotós váz , de átlagos felhasználásra , tájképre , makróra , portrézni stb tökéletes. Ergonómiában nagyon jó , kezelhetőségben szintén . AF jó , szemfókusz különösen.
Persze , vannak gyengeségei is mint pl lassú sorozat , nem időjárásálló , valamivel gyengébb aksiidő mint a konkurenciánál (bár hozzáteszem túl van ez is hisztizve , én még nem merítettem le egyszer sem pedig egésznapos városnézéseknél megy rendesen ) és nincs benne két kértyahely , de ezek szerintem ebben az árkategóriában elfogadhatóak.
-
Terapeuta
őstag
-
Valójában a legváltozatosabb mindenre. Videózok is, meg fotózok is. Van egy YouTube csatornám, oda videózok, egyébként pedig leginkább fényképezek, táj, csillag, macro, portré, stb. Főleg olyan képeket, amikkel aztán PS-ben dolgozok.
Ha már drága gép, hosszú távra tervezek -
-
törölt tag
Amit eddig tudunk/sejtünk az R6-ról, az alapján le fogja váltani az R-t. Másként nem fér be az R és a jóval komolyabb R5 közzé. Hacsak az R5 nem lesz brutál drága. Ezt most még nem tudjuk, de ha igazak a pletykák és tényleg 3500 USD körül lesz, akkor az R6-nak nagyon olcsónak kell majd lennie, kb az R árszintjére kell tenniük.
-
p_adam
addikt
Persze, ezeket tudjuk, de sokat lehet még nyirbálni rajta az alacsonyabb ár érdekében.
Az én gyanúm szerint az új, olcsó szenzor fogja ezt megsínyleni és ugye megjelennek az új videofelvételi módok, de a dinamika marad a korábbi alacsony szinten (állóképekre is), és akkor a Canon Log is kimarad belőle és nem lesz Digic X sem, az AF le lesz korlátozva bizonyos módokban, a 4k60p valószínű 1.4x UHD crop. A másik meg az akksi, az IBIS többet fogyaszt, ezért elég meredek egy kisebb aksival szerelni, bár akkor gimbalra könnyebben fel lehet rakni.
Majd kiderül, az biztos hogy az 1DX II és III szenzorai más kategóriát képviselnek hozzá képest, megtévesztő a 20MP FF egyezés.
-
*Ropi*
félisten
Ezért kell ott megnézni nem csak a találatokat, hanem pl. a viselkedését meg a közösségi reakciókat is, és összességében súlyozni. Meg ha valamire kevés találat van az nem csak attól lehet, hogy nem vírus hanem attól is, hogy olyan sebezhetőséget használ ki amit még nem publikáltak és foltoztak be, és még a vírusirtók sincsenek rá felkészítve.
-
copass
veterán
defenderen elég sokminden átmegy...kaspersky security cloud free nem jelez be.
-
murdock25
tag
Tudom ritka holló vagyok, de el tudnám számolni a gépet... na mármost kb. 690eFt a mostani legjobb új ár, amit láttam, az nettó 542eFt, ami ugye a társasági adóalapomat is csökkenti 9%-kal, szóval ha újonnan veszem, akkor az effektív nekem 493eFt. Használtan viszont 500eFt alatt nem igazán láttam, és akkor még a garanciáról nem is beszéltem... viszont tudok még várni, csak hát kérdés milyen irányba mennek az árak. A cashback-kel jöhetek még ki jobban, de lehet közben az árak is elszállnak felfelé...
-
copass
veterán
én bal kézzel "nyélre" fogom az obit és úgy tartom, lcd-vel felfelé.
nem terhelem a jobb kezem, nem izzad rá a markolatra. mert hiába kényelmes a fogás 1-2 óra után már kényelmetlen minden. azt csinálom még hogy ráfektetem a jobb karomra (kb.csecsemőt tartod) így a nyakamról is leveszi a súlyt.
többször volt egerészés miatt jobb kezem ínhüvelygyulladás, sokat segít hogy tudd mi a kényelmes tartás hosszútávon! -
KTTech
veterán
Miért a géppel kell tartani az obit...? ezt sose értettem. Nekem az egyik kezem mindig az objektívet támasztja alá, a gépvázat csak a kezelés miatt fogom a másikkal, a súlyt az obin keresztül tartom meg (persze nem az 50/1.8 esetében).
Nálam semmi ergonómiai problémával nem járt az 5DmkII + markolat lecserélése RP-re, pedig a kettő közt van "némi" méret és súlybeli különbség (EF24-105/4L IS és 70-200/4L IS obik vannak jórészt használva, most már EOS->RF átalakítóval). -
zümzümm
senior tag
Akkor sem itt, ha Canon DLSR és Sony MILC?
Mert ez esetben a Canon DSLR nem illene a MILC topikba.Én nem hangulatkeltésből hoztam fel. Hanem valóban érdekelnek a vélemények. Hátha rávilágít valaki olyasmire amit eddig nem vettem figyelembe. Szóval hasznos lenne nekem a pro és kontra vélemények.
-
törölt tag
"Yongnuo-ról az utóbbi 1 évben említés szintjén sem hallottam"
Talán mert nincs róla mit mondani. Két 600-as vakujukat és rádiós távvezérlőjüket használom évek óta nagy megelégedéssel többféle Canon vázzal. Egy 5 napos vakus workshopon a Canonosok felének ilyen vakuja volt, ami talán nem véletlen.
-
-
-
-
Plexicushio
senior tag
Valóban egy ~800 grammos obit tervezek rátenni, csak éppen nem azt.
Hanem ő: a legalábecsültebb...a legmellőzöttebb...a legmegfizethetőbb... Az igazi sötét ló Canon L-andban: ef 200 f2.8l ii usm ....
Szabadtérre, ha zoom ubi kell, 55-250 STM ... szürkeimportosan verhetetlen ár-érték arány..Tulajdonképpen ezen üvegek miatt választok majd Canon milcet. Szimpatikus a Sony is pedig. (A6400..nyami.) De ennyiért hol kapom meg ezt a minőséget? Sehol.
Valóban az üvegek adnak el egy rendszert. Még ha nem is natív, de tudjuk hogy ez ef-m/ef esetében nem jelent semmilyen technikai hátrányt.
A DPAF és szenzor, és sorozat az M6 kettőben pedig csak tovább ingerelt.. -
Plexicushio
senior tag
-
KTTech
veterán
Neked 8K felbontású videokamera kell 60p-vel, az a tuti
Amint megvan a pillanat, kiexportálod a frame-t
Régebben 1 fps-nél lassabb gépekkel is ment a sportfotózás, viszont ismerni kellett hozzá a sportot. Tudom régimódi vagyok, de soha nem éreztem limitációnak az 5DmkII sebességét (az AF-t igen), de most az RP-n sem.
-
-
Abry
tag
Persze, csak bosszantó, mert ha az új árakat nézem, akkor 300-ért már van Nikon z50, Panasonic g90, Fujifilm XT200, melyek mind új modellek és legalább azt hozzák, amit a m6II. Na majd az m5 vagy m50 mark II hátha normális árazást kap. Szeretnék MILC-re váltani, de a Canon felszerelésemet nem adnám fel. Egyelőre az m50 van a legközelebb a "jó"-hoz, de a konkurenciához képest kevés, amit jelenleg nyújt.
-
Pontosan ezt csináltam ma!
Egyet fókuszáltam, aztán átkattintottam MF-re az obit és úgy hagytam a teszt végéig. Holnap fel is töltöm a képeket.
A 30D-ről annyi a sztori, hogy csúszik a nagyobb beruházás a komolyabb gépre, de addig mindenképp el akartam indulni valamivel. Nézegettem a 40D-ket, azt szerettem volna legalább, de azok 30k-tól indulnak, ami csak váz. 30D-ből pedig találtam egy olyan ajánlatot, ami váz + obi + cf + portré markolat volt egyben 30k. A vázat így lényegében 10-15k-ért vettem meg, ha a kiegészítőket levonom. Most nagyjából ennyit tudtam rászánni pont a dologra, így kis pénzből el tudtam indulni valahonnan. A kiegészítők sem vesznek kárba, ebből mindent egy az egyben fel tudok használni egy 40D-hez is, ha úgy adódik, hogy még tovább csúszna a nagy beruházás, de mégis kellene némi upgrade.
-
Plexicushio
senior tag
Szerintem meg Canonnak is megérné (avagy nehezen tudom elképzelni ,hogy ne), profitálnának belőle nem keveset, ha lenne adapter nélküli (és nyílván kisebb) vételi alternatíva, mondjuk egy M-es 70-200 f4-re, 300-as végű f/5.6-os végű korrekt zoom-ra, meg pl. egy 200as picike 2.8-as fixre.
(Wishful thinking....)
-
*Ropi*
félisten
A70D-k és a 77D-k egyes példányai érintettek, a 80D-k és a 90D-k nem. Olyan ez, mint a 40D gyorsan elhalálozós zárjának a históriája volt: ugyanolyan cikkszám alatt adták ki a módosított zárat, amit aztán már az 50D-kbe (meg a javított 40D-kbe) is szereltek, így nem lehetett megmondani, hogy melyik milyen - jó játék az "itt a piros, hol a piros". Ja nem.
-
-
-
-
-
Az anyagminőség miatt nem aggódom, fogtam 2000D-t a kezemben és számomra teljesen rendben volt, szétesni nem fog. Utánanéztem viszont a Dual Pixel AF-nek. Huh, azért van különbség rendesen. Portrénál nem annyira izgalmas, de sportnál már számítanak a másodpercek. Ez azért elgondolkodtatott tényleg.
250D-ről mi a vélemény? Adatok alapján stimmel minden, és újonnan kb 150k körül megcsíphető. Ráadásul 1000 képet lő elvileg egy töltéssel, ha nem hazudnak a gyári adatok.
-
Köszi!
Az AF témát nem teljesen értem. Régen egy 30D-vel soha nem volt bajom a fókuszálással, megtalált szépen mindent. Ahhoz képest csak jobb egy 2000D, nem?
Vaku használat egyelőre nem szempont, nincs tervben a kültér miatt.
(Ettől függetlenül a 800D-t észben tartom, csak ha lehetséges, akkor inkább újat vennék)
-
Első körben kinti portré lenne 90%-ban, így valóban necces lehet az f/3.5. Akkor összegezve, ha olcsón akarok kijönni, akkor EF 50mm és viszlát. Ha ugyanezt akarom zoomban, akkor már ott kezdődnek az obi árak újonnan, mint amennyit egészben a szettre szánnék. Jól értem?
Váz témára visszatérve: Mi a gond a 2000D-vel? A szenzor elvileg ugyanaz, mint a 800D, 77D és társai, nem?
Az 5D MKII 125-ért über jó vétel, de már jegelték is. Ha van jó állapotú, azt el szokták kapkodni. Piaci átlag árban pedig inkább 200+ a jellemző, ami nekem már sok lenne így elsőre. Ami miatt APS-C-ben gondolkodtam, hogy a crop factor most segít is nekem. A sport/természet fotózáshoz kvázi "ingyen" kapok még egy jókora tartományt, amiért FF-nél keményen a zsebbe kellene nyúlni.
-
Köszi a válaszokat mindenkinek!
Még mielőtt a vázakról beszélnénk, az eredeti kérdésre visszakanyarodva: Egy Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM obi hogy viszonyul egy EF 50mm f/1.8 STM-hez képest portré szempontból? Az még árban kb beleférne, ha a két másik helyett csak azt venném. Ez hozná a 85-135mm (ekv) tartományt, amire szükségem lenne, csak alig találok róla véleményt.
*Ropi*: Ugyanebben a témában: 35mm nagyon wide nekem, még a 80mm-t (ekv) se szeretem kifejezetten, inkább 100-135mm (ekv) amit szívesebben használok.
(EF esetén számoltam crop faktorral egyébként, csak azt nem tudtam, hogy EF-S-nél is számolni kell az 1.6x szorzót.)
-
PuMbA
titán
Egyébként ha jól látom, nem jól számolod a gyujtótávokat. Az 50mm APS-C-s gépen, tehát például a 2000D-n 80mm lesz, mert 1,6-tal kell szoroznod mindent (crop factor). Az 55-250 pedig 88-400mm-es távot jelent. Szóval portrézáshoz vehetsz egy 85mm f/1.8-at az 50-es f/1.8 mellé és azzal megvan a 135mm is.
-
A menüben is van akku állapot lekérdezés, ott kérdezd le, ott már biztosan nem fog 100 %-ot mutatni
Amúgy tényleg jól bánik a 80D az akkukkal, nekem van két pótakkum hozzá, a három akkuval egy komplett 7 napos nyaralást végig lehet fényképezni, videózni
(Nem teszem OFF-ba a választ, az itt igenis ontopik
)
-
-
SkyLine3000
addikt
Nem kifejezetten a minőség a lényeg (na jó, az is), hanem a 18-55höz képest a nagyobb zoom átfogás. Vagy ha van olyan obi, ami a 18-55höz képest nagyobb zoom-al és jobb minőséggel rendelkezik, melyek azok? Amikor egy rendezvényen fotózok és mondjuk az alany nincs épp közel, de nem is tudok/lehet elég közel menni hozzá, akkor lenne jobb, ha kicsit jobban tudnék zoom-olni. Most nem 50-100x-os zoomra gondolok, hanem nagyjából arra a különbségre, amennyivel több a 18-135. Az már talán elég lenne.
Azért gondoltam, h akár a vázat is lecserélem, mert sokszor egy 5-600 körüli Canont nem sokkal árulnak többért, mintha csak egy obit veszek. -
*Ropi*
félisten
1 váz 1 slottal.
Kevesebb a 2 db 1 slotos váz, a legkevesebb a 2x2 slotos felállás. Az adatmentős vonatkozásaim miatt tudok olyanról is, aki 2 slotos vázban csak egy átalakítózott micro SD kártyát használt költséghatékonysági okokból...És még ők vannak felháborodva ha rákérdez az ember, amikor meg beüt a baj, akkor csak a sírás megy.
-
*Ropi*
félisten
Nem a beállítási hülyeségre gondoltam hanem arra, hogy tükör nélküli rendszerben nem nagyon van AF hiba (legalábbis a mesékben, mert erre a 3rd party üvegek rácáfolnak).
-
*Ropi*
félisten
Maradjunk annyiban, hogy a hangsúly azon van, hogy szerinted, mert más szerint attól még megérheti, ha cserébe kap egy nagyságrendekkel jobb szenzort és nagyjából elfelejtheti az AF hibákat is. Mondjuk az is igaz, hogy akkuból raklappal kell mellé ha valóban használni szeretné, vagy powerbank lesz a barátja...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest