- Fotók, videók mobillal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozzer888
addikt
Tudom, de akkor is
Néha le kell menni "macskába" (mondjuk ez nem az én képem- asszonyé)
-
-
_seth_
veterán
Nem kizárt
Nekem 18-55 és 55-250-es obik vannak mellette, mindkettő IS2 és mindkettő halkabb mint a traki 50-es. És mindegyiket újonnan vettem nagyjából egy időben is. 50-est hallottam már másnál is, az sem volt halkabb mint az enyém, elég elterjedt darab így nem kell vadászni rá
Az IS I-es 55-250 pl hangosabb volt mint az IS II-es változat de mindkettő elmarad az 50-estől. STM obinak hangja sincs, 18-55 és 18-135-öt próbáltam már, se hang se várakozás az AF-re, azonnal éles a kép
-
V.Stryker
nagyúr
Erre azért figyelj. Én is akarok venni egy ilyen obi-t, de ez kicsit eltántorított. Valaki tudja esetleg,hogy más gyártótól, pl. Tamron , van-e alternatíva?
-
copass
veterán
mindenképpen megcsinálnám a ruzsa jános af tesztjét.
saját vázon kipróbálnám, majd otthon gépen nézném vissza a képeket. -
fattyu
veterán
Ennél sokkal egyszerűbb nem tud lenni
-
.DLL
veterán
Az úgy van, hogy ahány miliméteres a gyújtótávod, kb. annyi mm kihuzat kell, hogy elérd az 1:1 leképzést. Ez egy ilyen képzeletbeli cél, amikor a tárgy pontosan akkorában jelenik meg az képérzékelőn, mint amekkora a valóságban, tehát 0,5-2 centis témákhoz ideális. Tehát minden attól függ mit szeretnél makrózni.
Pl. egy 50mm-es objektívhez 50mm kihuzat kell, de ha csak fele akkorát teszel alá, akkor csak nagyobb, 4-5 centis témára tudsz ráfókuszálni. Ha 25mm-es gyújtótávon vagy, akkor elég 25mm-t alá pakolni 1:1-hez tehát "gazdaságos", DE sokkal közelebb is kell menni a témához, hogy ráfókuszálj, ez állatok esetén a legtöbbször már nem járható út. -
duni84
aktív tag
én még 3 éve ettől az eladótól vettem, az akkori értesítéseket már kitöröltem, a purchase history-ban meg a termék elnevezés közepe fele már "..." van, így nem tudom, hogy pontosan melyik volt, de amit különbségként fedezek fel az annyi, hogy az enyémen nincsen állvány menet (és természetesen nem merném az állványra a közgyűrűt felcsavarni
de bő 3 év alatt nem sikerült elhajlania/megrepednie. értelemszerűen a Fé-ből pedig levesz attól függően, hogy melyiket teszed az obi és a váz közé. másik opció valamelyik raynox előtét, amik helyett én személy szerint azért ezt választottam, mert ebben nincs semmi optika, ami esetleg módosíthat a kapott képen. természetesen egyik emberi áron elérhető cucc sem mikroszkóp
)
-
duni84
aktív tag
a műanyag baonettes közgyűrű vetemedni fog és előbb vagy utóbb "le fog konyulni" az objektív a vázról. persze a mostaniak épp könnyebb objektívek, de ezek is kifejtik a hatásukat, csak mondjuk nem 50-60 használat után, hanem picit később. ha "örökös" megoldásnak gondolod a közgyűrűket, akkor megéri a felár a fémre
-
*Ropi*
félisten
Ahogy látom mindhárom átviszi a váz és az objektív között az infókat, tehát mindegyik jó lehet (vannak olyanok is, amelyek nem viszik át az adatokat: azokban nincsen meg az érintkezősor).
A 18-55-tel nem szerencsés annyira a kis tárgytáv miatt, de a telével használhatóak.
-
-
Clemi
veterán
A minap kitárgyaltuk, hogy nálunk valami oknál fogva néha többszörös áron adják ugyanazt a terméket a kereskedők, mintha az ebay-ről vagy akár az EU valamelyik webshopjából rendelnénk meg.
Ide illetve témába vágó az én Lowepro hátizsákom, amit egy Német webshop-ban rendeltem meg, akiknek van Ausztriai üzlete, és onnan szállította házhoz 3 nap alatt a DHL konkrétan 32e Ft körüli áron, plusz kb 2500 Ft szállítási díj (110€ volt, de még tavaly ősszel) míg itthon a legolcsóbb amit találtam 48e Ft körül volt, és az is akciós ár volt.
Hát vazze azért mert a határ innenső oldalán van, már rögtön 10e forintot rádobunk? Aztán csodálkoznak, ha nincs forgalom. Kérdezem én ilyenkor mindig, mi a francot képzelnek a kereskedők? Nem nézik az árakat? Na és amin meg már csak jókat mosolygok és majd azon is, mikor bezár az a bizonyos e-mag áruház, ami tavaly kezdett el dolgozni elég emberi árakon. Na mostanra meg elgurult a gyógyszerük, megtörtént a beetetés, mert ahogy megnéztem néhány általuk bazi akciósan kínált cikk árát, és rákerestem a hazai üzleteknél, az árukereső szerint legalábbis keményen a legmagasabb árkategóriában van.
-
AttyVin
aktív tag
Nálam egy "íbéjes" Kenko UV szűrő (pedig nem volt filléres darab) ment a kukába.
Eleinte nem értettem, hogy a felvételeken miért értékelhetetlen a kép közepének minősége.
Aztán rájöttem - a szűrő gyakorlatilag használhatatlan...Pedig én is megpróbáltam összehasonlítgatni vásárlás előtt az árat, csomagolást, stb.
A kínai "ipar" már olyan szintre jutott, hogy tényleg csak "élőben" lehet megkülönböztetni a hamisat vagy még úgysem...
-
Clemi
veterán
Szerintem csak úgy, ha egy tuti eredeti mellé teszed. Amúgy meg néhány tesztfotó után úgyis meglátod, de gondolom vissza nem küldöd, ha nem eredeti, mert többe kerülne a posta költség mint amit a szűrőért fizettél.
Amúgy meg tedd a monitorod elé és tekergesd. Ha egyenletesen besötétedik a mögötte levő terület, akkor legalább valóban CPL-t kaptál. Az, hogy a minősége milyen mennyire rontja le a képminőséget, ahhoz meg lőni kell vele pár olyan képet, amin jól kivehető apró képelemek vannak. Én legalábbis így csináltam eddig minden ebay-en rendelt szűrőmmel. De azt azért megsúgom, hogy a legszarabb szűrőmet legdrágábban New York-ból postázták, ráadásul az elsőt még el is lopták a köcsög postások valahol Európában.
Nekem a többi Kínából illetve Hon-Kongból rendelt szűrővel, ami Hoya feliratos semmi bajom nincs. Szerintem eredetiek. -
_seth_
veterán
-
_seth_
veterán
Előbb akkor azt érdemes tisztázni, hogy egyáltalán szűrő van-e a csomagolásban
Itt nézelődj
-
zolka78
senior tag
+ még jobban ki lehet terjeszteni az ISO értékeket a belépő vázaknál is, és kelvinben tudod finomhangolni a WB-t. Ezek még jól jönnek a fotózásnál is. A telepítés meg egyszerű, főleg, hogy tulajdonképpen nem is települ, hanem a kártyáról fut. A lényeg, hogy a megadott firmware legyen fent a gépeden, ami az adott ML-hez kell. Majd a memóriakártyád gyökér könyvtárába kicsomagolod a letöltött ML állományt, és a vázon ezzel a kártyával csinálsz egy firmware frissítést. Pár mp. alatt elintéződik a dolog, majd kikapcs és bekapcs után már az ML fut a háttérben. Ha nem akarod használni, akkor teszel bele egy olyan kártyát amin nincs ML.
-
Clemi
veterán
Fotózásban is sokat segít az ML, illetve nem segít, ez nem jó szó, hanem új funkciókat hoz a gép kezelésébe.
Ilyenek például, mint a léptetett fókusz, ami makrónál hasznos, a fókusz csapda, ami akkor exponál, ha a fókusz pontban mozgás van (madár fotó) de nagyon jó a hangra vagy a közelség érzékelő szenzor előtti mozgásra indítható exponálás (Volt röhögés, mikor tapsra exponáltam a géppel a beépített önkioldó helyett).
Ez csak néhány dolog volt amit hirtelen felsoroltam. Igaz, hogy jobban merül az akku de nekem ennyit megér. Jaaa és ha nem akarom, hogy az ML betöltődjön csak egy olyan kártyát teszek a gépbe, amin nincs rajta. -
daninet
veterán
Igazából itt a hazaszállítás a lényeg, külföldön mosogató ismerőst kell keresni (majdnem mindenkinek van sajnos), posta nélkül újonnan 30k alatt van UK-ben.
Ha sörért hazahozza megkapod. Én is így vettem.
Érdemes kontaktokat e célból fenntartani és oda rendelgetni, majd várni, hogy haza jöjjenek. 10-15ezer néha a különbség.
-
Zozzer888
addikt
A 75-300ra írta, hogy ha nem akarsz rá többet áldozni akkor bevállalható. Az aláírásomba lévő linken láthatod mire képes, itt van 1 , 2 link, de ha körülnézel találsz többet, az összes telés kép ezzel készült.
Csak mondom, itt mindenhol napfény és rekeszelve volt az obi rendesen.Kevés fényben már szenvedős a történet vele (nekem)
-
.DLL
veterán
Néz, ha 40-et sem akarsz rákölteni, akkor ez az obi, 20-ért talán jó lesz kezdő telének neked. Ha tovább akarsz lépni, ugyan úgy 20-ért eladod, aztán csókolom. Addigra talán kiderül milyen területen akarsz fejleszteni, (felbontás, stabilizátor, fényerő, tartomány, stb), aztán annak megfelelően választani a következő telét.
De arra készülj fel, hogy ez 200mm felett nagyon tompa, lágy képeket ad, nem túl fényerős, ami stabi hiányában sok bemozdult képet eredményezhet. Ha ezekkel tisztában vagy és nem akarsz gyűjteni 40e-t legalább a 55-250-re akkor megveheted, nekem is ez volt az első telém.
-
Zozzer888
addikt
Nekem van ilyenem, egy dologra jó:
Nagy fényben, lerekeszelve F8-ra, rövid záridőre.Én ezzel fotózom az autós képeim, erre jó , de csak ilyen körülmények mellett.
De már milliószor leírtuk itt a forumon, más is, én is, mind a Te hsz-edre ment, hogy 55-250 IS-t vegyél. Nem kiszúrni akarunk Veled, hanem jót akarunk. Nem fogsz jobbat találni ennyiért.Hidd el. Az 55-250 még így is olcsó a tudásához képest.
-
kp78
addikt
Hogy ne kelljen keresned, itt a link. Megerősítem, én is innen vettem, csak nekem szerencsém volt, mert sógorom kint dolgozik, és épp haza tudta hozni.
-
Clemi
veterán
Ha már fényvédő. Ha csak a becsillanás ellen kell, akkor pont megteszi ez ebayről jóval olcsóbban a gyári másolata. Ha védelemre is kell, mármint rendes frontlencse védelemre, akkor a gyárit javaslom. Láttam egy videót ebben a témában, és meggyőzött. Mint egy Volvo és egy régi Lada, mikor a falnak ütközik, kb akkora volt a különbség a gyári és a koppintott olcsó napellenző között ütközéskor, leeséskor.
Ha lencse előtti üveg, akkor csakis minőségi ami nem olcsó, viszont az olcsóval meg sok a bosszúság és csak ront a képminőségen. Ezt is kitapasztaltam sajnos a saját bőrömön. Jól összegyűjtögettem a neten az olcsó (Green) szűrőket az obijaimra szinte harmad vagy negyed áron, utána meg fel se tettem őket olyan vackok.
A korábbi állvány témához csak annyit, hogy egy DSLR alá 30e alatt állványt nem igazán kapni. Van persze, amit állványnak hívnak és 10-12e de az inkább csak géptartó. Egy éjszakai fotózásra már egyáltalán nem alkalmasak. Nincs annál bosszantóbb, mikor egy éjszakai túra után hazaérve szembesülünk a ténnyel, hogy az összes képen van egy kismértékű beremegésből adódó bemozdulás, ami akkor a kis kijelzőn még bele nagyítva se látszott. Ha meg valaki megveszi az olcsó állványt, később már foghúzás egy másikat venni helyette. Ez is tapasztalat.
-
Fotonhámozó
senior tag
Próbáltam a 18-55 IS II-t jelátvivős közgyűrűvel (13, 21, 31 mm), nekem nem vált be. A fókusszal sokszor szenvedett, ezért inkább manuálban használtam. De más objektívvel egész jól használható volt a közgyűrűsor. Az olcsó megoldások közül nekem a már említett 35-80 USM átalakítás jött be leginkább önmagában illetve közgyűrűvel.
Ha veszel közgyűrűsort, akkor arra figyelj, hogy fém bajonettes legyen, valamint ha AF-t is szeretnél alkalmazni, akkor jelátvivős! -
Fotonhámozó
senior tag
A képen látható objektívet használom (van belőle több változat is), nagyjából azt tudja, amit az előző hozzászólásomban linkelt képeken láthatsz, 650D-m van. Makróhoz a front lencsetagot le kell venni, 3 csavar tartja. Én véglegesre átalakítottam, a front lencsetagot tartó műanyaggyűrűt kivettem, a lencséket kiszedtem belőle, a gyűrűt visszacsavaroztam, tettem rá UV szűrőt. Annyi a hátránya, hogy a fotózandó tárgyhoz elég közel kell menni vele, illetve csak manuális fókuszt tudsz használni. Viszont makró állványfejjel kombinálva ez nem probléma. Természetesen ez csak egy kompromisszumos olcsó alternatíva, arra viszont tökéletes, hogy eldöntsd, szeretnél-e mélyebben foglalkozni a makrózással. Átalakítás nélkül egyébként elég felejtős az objektív, az USM-es objektívek közül talán a leggyengébb.
Ez a kép szintén az átalakított objektívvel készült:
-
kp78
addikt
Korábban linkeltek egy címet Angliából, karira jött meg nekem is, és ~40 ezerben van egy vadiúj 55-250
-
zolka78
senior tag
Szerintem ez is felejtős. A tamron régi üvegei már nem a legjobbak, leszámítva 1-2 igazán jót(pl.: 28-75). Ráadásul ez egy nagy átfogású obi is, ami köztudottan nem előnyös a képalkotásban. De valamit valamiért. Egyébként ilyen téren pont a tamron 18-270 obija ami elég jónak számít, de az ára is. Ha tele vég kellene és olcsón, akkor a kitobi mellé vegyél egy ef-s 55-250 obit használtan. Ott mindegy, hogy a régit vagy az újat, bár az új az jobb egy hangyányit. Egyébként olcsó tamron telével is lehet fotózni, de amiket linkeltél nem a legjobbak. Nekem is van egy olcsó tamron telém, 55-200, és használható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- EA Sports WRC '23
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- iPad topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Hálózati / IP kamera
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Canon EF 100-400 f4.5-5.6 L IS USM II objektív eladó
- Panasonic Lumix gx80 + sok tartozék
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest