- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #3178 üzenetére
Oh nem teszem. Most hogy tudom az AMD sajat magaval baszik ki mert nekik ugy a jo mar mashogy allok hozza majd mindenhez. Ki gondolta volna hogy van nekik egy csomo 9500-as es 9600-as Phenom ami 1V-on megy es alig fogyaszt valamit. Csak mindenkinek (a launch-ra is, az uzletekbe is) direkt olyanokat kuldtek amitk 1.25V-n mennek. Sot osszebeszeltek az ooszes BIOS gyartoval es szoftver gyartoval (gondlom a belso team-al konyebb dolguk volt) hogy kamu frekvenciakat jelentsenek le es ha veletlenul valakinel felbukkanna egy alacsonyabb fesszel mukodo peldany arra is a lekozolt 1.25 vagy 1.3V-ot irjak. Sot a 9700 125W-je es a 9900-al kezdodo (mekkora?) 140W-s csoport is csak kamubol van ugy. Valami belso vicc lehet. Vagy csak az alaplap gyartokkal es a hutes gyartokkal akarnak kibaszni hogy bosszut alljanak a kispalyas focimeccsen elszenvedett versegert. Mikor igy osszeallnak a dolgok mindjart jobban attlatni mindent. Sot most mar sokkal konyebb az okokat is megtalalni mi miert van. Mar farasztott az a sok adatkereses es analizalas. Semmi ertelme a tenyek utan kutatni hisz a valosagban semmi informacios ertekuk nincs. Meg egyszer koszonom.
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #3175 üzenetére
Persze, teljesen igazad van. Akkor az osszesekuves az AMD ellen hogy maga az AMD is benne van a dologban. Bevallom ezt nem lattam eddig de hala kitarto ervelesednek kinyiltak a szemeim es most mar tisztan latom a dolgokat. Koszonom.
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #3170 üzenetére
Szoval meg mindig semmi? Valahogy erre szamitottam de azert remenykedtem hogy nem ilkyen rossz a helyzet. Na mindegy, legy boldog.
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #3161 üzenetére
Szemellenzot levenned egy pillanatra? Megvarom.....
...koszi. Tehat:
Az AMD hivatalos oldala szerinti feszultseg szamok vannak. Ezek megegyeznek azzal amit az AMD sajat programja jelez, azzal amit a BIOS jelez es azzal amit az AMD maga mondott el a Tahoe-i osszeroffenessen az ujsagiroknak. Ezen kivul a valos mert fogyasztasi eredmenyek a cikkekbol (legyen az a sajat iranyitasu Anand-os vagy az AMD iranyitasa alatt pl. TOms-os cikk) is alatamasztjak az osszes emlitett adatot. Az az "osszeganyolt" CPU amit emlitesz a legjobb amit per pillanat le tudnak szedni a gyartosorrol es az eredmenyei ugyszinten tukrozik a meglevo es mar bejelentett Phenom adatokat. Ja, es ugyanez a CPU nemreg (marmint ma delutan) szerinten a tuti volt mert a G2 milyen szuper.
"Miért esik nehezedre kivárni hogy Phenomról is hiteles adatok álljanak rendelkezésre, miért kell mindeféle találgatások alapján csatározni?"
Kint vannak. Miert esik nehezedre szamokkal alatamasztani amit mondasz? Ez enyemek itt vannak a hozzaszolasaimban. Ha szerinted rosszak akkor valami alapod csak van arra hogy ezt ilyen meggyozoen allitsd.
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #3158 üzenetére
Valami ervek is az ures szoveg helyett a sarkitast illetoen? Mert en az elerheto adatokbol indulok ki.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #3136 üzenetére
Az Intel csúcs processzorainak teljesítményétől kb. 20-30%-kal marad le az AMD.
Attól hogy valami nem a legjobb, még nem "sz@r".Az AMD legfontosabb "házi feladata" a K8 -> K10 váltásnál, desktop fronton a 128 bites SSE egységek beépítése volt. Ezt megtette, így "clock-for-clock" felzárkózott az Intelhez.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Nyilván a 2,2 GHz-essel vetném össze, nem az agyonverésre vagyok kíváncsi, hanem az architektúrális különbségekre. Igazából akarok szerezni egy Athlon XP-t is, meg talán egy P4-et.
-
Oliverda
titán
válasz
Én bízok benne hogy abba az írásba majd belefér egy-két 64bit-es teszt is.
Vagy inkább ne...?
-
Joshi
titán
válasz
VaniliásRönk #3084 üzenetére
Elvileg a napokban érkezik egy X2 5000+ Black Edition, a Brisbaneok jelenlegi csúcsa.
Miután én is szemügyre vettem a Phenom teszteket, úgy döntöttem hogy nem várok és veszek egy Birsalmát.
Az X2-es klubban közzéteszem az új eredményeket.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #3084 üzenetére
-
fLeSs
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #3082 üzenetére
Engem mind2 érdekel, szal reménykedem, hogy ideadja 1 napra, hogy leteszteljük, és cikket készítsünk róla a PH-n.
-
korcsi
veterán
válasz
VaniliásRönk #3077 üzenetére
A hétvégére tényleg meg lesz a példányom, és ha a fogyasztást nem is, a tuningot ki tudom tesztelni.
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #3073 üzenetére
Nem azt mondtam hogy lehetetlen hanem azt hogy azzal amit most (de gyak mar egy jo ideje Brisbanekent) lehoznak a sorokrol nem lehet. Foleg nem 125W alatt. Mar a C2Q-k is a 120W-t suroljak valos fogyasztasban 130W TDP mellett. Az uj G0-as Q6600-nal 95W a TDP 2.4Ghz-en. Az elso peldanyok kataszrofalisak e vagy nem pedig abbol latszik hogy ami a fogyasztast illeti hozzak azt a szintet amit a legutolso Brisbane magosak.
-
Gyuri27
félisten
válasz
VaniliásRönk #3073 üzenetére
Lehet, hogy nem is a 45-re kellene.
-
Gyuri27
félisten
válasz
VaniliásRönk #3042 üzenetére
tőle kitellik még traditional chinese-ben is
-
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #3015 üzenetére
Az is pont olyan enyhe szögben van: mivel jó magas, többet is takarna, ha nagyobb szögben dőlne...
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #3006 üzenetére
A kamu lap kamu manual-jában van egy kamu layout... Kamuból nézd meg.
-
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #3012 üzenetére
Nincs annak az északi hidas bordának semmi baja.
Az egész enyhén lentről van fotózva, a borda lamellái kb. 1,5cm magasak, ezért takarják a felső rögzítőfület. A PCI Express felirat alatti két fekete valami SATA csatik.
-
ftc
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #3009 üzenetére
Erre jön a köv hir....
ULi chipsets makes a comeback after merger with NVIDIA
Remember the old days with ASRock 939Dual-SATA2 and 939SLI32-eSATA2. It seems that NVIDIA is finally realising the goodness of ULi chipsets.
If you read our previous report, ASRock is releasing the first ever board that will incorporate the ULI 1695 chipset and a NVIDIA NF250 chipset on it.
This is a surprise move. What what i heard the 1695 chipsets are manufactured in 2007 and not some old stocks left over.
We also heard that the some NVIDIA new chipsets are designed by former ULi engineering team. Let's cheer them on to make better chipsets for everyoneocw
-
Thrawn
félisten
válasz
VaniliásRönk #2832 üzenetére
De olvastam (sajnos), ezzel indítottál ahelyett hogy normális hangnemben kijavítottad volna amit rosszul tudott:
ebben a topikban nem fogod sokáig osztani az észt
Mellesleg még mindig nem tudjuk pontosan hogyan számolja a K10 a memórajeleket.
szerk: befejeztem, ha ismét szakmai társalgás folyik és érdemben hozzá tudok szólni akkor visszanézek -
Thrawn
félisten
válasz
VaniliásRönk #2826 üzenetére
Személyeskedésről szó nem volt, legalábbis rajtad kívül senki nem vette magára amit fLeSs írt. Ha valami bajod van vele, akkor intézd el privátban vagy máshogy (akárhogy) engem rohadtul nem érdekel. Végre tényleg arról szólt a topik amiről kellene, nem szeretném ha itt is olyan magasröptű társalgás menne mint az RV670 topikban. Ha valaki valamit rosszul tud, azt más kijavítja. Én is írtam hülyeséget és volt hogy ő javított ki. Most akkor én is személyeskedek mert valamit rosszul tudtam? Szerintem nem.
Fejezzük be ezt itt. Pont.szerk: fLeSs én örülnék ha maradnál (talán nem vagyok ezzel egyedül), próbáld meg te is átugrani VaniliásRönk hsz-eit.
-
Raymond
titán
válasz
Isten ments hogy beleszolak a kereszteshadjaratodba, de...
...egy olyan "objektiv" tesztet megirni a Phenom-rol ami neked is megfelene lehetetlen. Ugyanis a Phenom eselytelen egy Penryn-el valo osszetuzesben es ha nem elnel valami bizarr elferdult valosagban akkor ezt te is tudnad. Az osszes eddigi tesztbol eleg szepen latszik hogy a Phenom talan majd a Conroe-t beeri IPC-ben de erre mar raver eg 5-15%-ot a Penryn. Tehat meg csak IPC-ben sem fogja beerni az akkor elerheto Intel csucs termeket. Ami ugy igazan kiuti az pedig az orajel hianya. Ha mar az IPC sincs meg a kello szinten a paritashoz akkor a bejelentett 2.3Ghz nagyon sovany lesz ahoz hogy az AMD ujra a maga oldalara allitson egy csomo embert. Remelem erted hogy ennek nem orulok mert mar most (tobb honapja) vilagos hogy a konkrencia hianya mit csinal. Gondolod viccbol ninc magasabb orajelu C2D vagy quad mint 3Ghz? Azert nincs mert nincsenek rakenyszeritve hogy kiadjak. Meg a 45nm chipek is a 3Ghz korul mozognak pedig nyugodtan lehetne magasab orajelu is kint ha mar a 65nm valtozatok mennek 3.2-3.5 korul sima gyari hutovel. Es ahogy a dolgok allnak nem is lesz nagy elorelepes ezen a fronton ert nincs miert. Az AMD meg jo darabig nem gof semmilyen komoly nyomast gyakorolni az Intelre.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Juj, a feldughatod szóval belegázoltam a lelkedbe?
Pedig az csak egy poénos megfogalmazása volt annak, hogy nem ér semmit. Bocs. Persze azóta már tom, hogy az 1066-os memót is támogatja a proci, és el is ismertem, hogy tévedtem. Ez rád nem jellemző.
A helyreigazítás meg kölcsönös, nem csak én írtam rosszul dolgokat.
Arra, hogy a negatívumokat emelem ki, azt tom mondani, hogy szelektív a látásod. Mellesleg azt emelek ki egy fórumon, amit akarok. Esetleg a topik arról szóljon, hogy nyali-nyali AMD? Te már idegösszeroppanást kaptál volna egy komoly szakmai fórumon, ahol valóban megvitatják ennek az egész iparágazatnak a hogyanját, és jelenlegi helyzetét, belsős infókkal bombázzák egymást, és kiderül, hogy az AMD milyen szarban van. De te láthatóan nem vagy erre kíváncsi, mert csak a rózsaszínű napszemüvegeden keresztül látod a dolgokat, ami kiszűri a szart, és csak a jót mutatja meg. Hát bocs, de az éremnek két oldala van.
Még vmi:
1. ha nem teccik amit írok, akkor nem kell elolvasni, át lehet ugorni a hsz-eimet.
2. asszem elérted a célod, mert inkább nem rontom tovább itt a levegőt. De nem te miattad, hanem azért, mert nincs kapacitásom azon idegeskedni, hogy vki hülyességeket beszél (de nem csak itt, hanem az egész fórumon, folyamatosan) azzal kapcsolatban, hogy a PH elfogult xy cég irányába, mert fogalmad sincs, hogy hogyan működik a PH, hogyan működik a rudi, Renwick, janpotocki és én.Ezzel szemben lerí rólad, hogy te csak egy sima AMD-fan vagy. Majd egyszer kinősz belőle. Bye.
-
Loha
veterán
válasz
VaniliásRönk #2823 üzenetére
Sztem neked már megint megártott a sok vanília...
Sokat fikázod azzal csak az éred el, hogy egyszer csak elunja, aztán többet nem fog írni egy topicba sem. -
Mackósajt
senior tag
válasz
Mi abban a pofátlanság vagy fikázás, hogy egy konkrét hozzászólásra reagálva leír egy tényt? Én az AMD felé húzok, de értéktelenné válna számomra ez a topic, ha csak a jót néző fan-topicá silányodna, ahol mindenkit le intelfanoznak, aki nem áll be a kórusba. A Fless elleni támadásod jelen esetben ráadásul egyáltalán nem jogos, láthatóan nagyon is érdekli az AMD új terméke. Úgyhogy nyugalom a hosszú élet titka.
Tény, hogy a k10 csúszik, és az ide nemrég belinkelt rövid riport is mutatja, mennyire ködösítenek annak tekintetében, hogy miért is nem tudják (/tudták eddig) felpörgetni a gyártását, és az órajeleit.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Ha nem tűnt volna fel értelmes társalgás folyt a topikban, dezz hsz-ére reflektáltam, infók hangzottak el, amik helyesbítésre szorultak, ahogy ti is kijavítottatok engemet.
Hogy neked még ez is csípi a szemedet, csak sajnálni tudlak. Eddig nem láttam tőled mást, mint személyeskedést, nem unod még. Másra nem telik?
-
fLeSs
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #2795 üzenetére
Sztem az ilyen teszteket csak azért rakják ki, hogy szivassák és cukkolják az olvasókat. Meg hogy ezzel tudatosítsák az emberekben, hogy náluk már van ilyen proci, úgyhogy olvassuk az oldalt minél többször, hátha vmi új infó szivárog ki.
-
hunnylander
őstag
válasz
VaniliásRönk #2734 üzenetére
Magasabb alapórajel, magasabb elérhető maximális órajel, fekete dobozos csomagolás...
-
hunnylander
őstag
válasz
VaniliásRönk #2729 üzenetére
Azért az AMD-nél is a csúcsmodelleknek vannak prémium ficsőreik. Bár, ha az AMD kelendővé akarja tenni a Phenom-ot, jó lenne ha engedélyezné ezt a funkciót a legkisebbekben is, de mért ne gondolkozhatna úgy, hogy ha akarod ezt a királyságot, fizess többet kérlek.
De egyébként az AM2-es régebbi alaplapokban is működni fog ez a külön-külön állítás?
-
hunnylander
őstag
válasz
VaniliásRönk #2722 üzenetére
Először a tuninggal kapcsolatban említette, és szó sem esett ott arról, hogy vajon konkrétan mely Phenom modellekben lesz engedélyezve a magonkénti órajelállítás. Ne gondold, hogy nem figyelek.
-
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #2682 üzenetére
nahát, betoltak 2 phenomot a fx-ek helyére
de nem "2 proc 4 cores 4 threads"-enk kellene lennie?
-
EQMontoya
veterán
válasz
VaniliásRönk #2662 üzenetére
azért négymag, négymag, de 85w tdp, azt azért lehet cibálgatni léggel is.
-
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #2662 üzenetére
Ne felejtsük el, hogy ez itt nem 4db desktop K8-as mag. A K10-ben olyasféle fejlett energiagazdálkodási megoldások vannak, amik korábban csak a legjobb mobil procikban, sőt még azt is kiterjesztve. Nem a C'n'Q-ra gondolok itt, vagy a magok külön hajtására, hanem kisebb-nagyobb alegységek órajelenkénti ki/be kapcsolására, igénybevételtől függően. Plusz a 65nm-es gyártási technológiájukat is továbbfejlesztették (szivárgási áram csökkentése), ami szintén jó hatással van a fogyasztásra. Szóval egy 3GHz-es X4 még nem veri ki a biztosítékot. Ha egy 6400+ elmegy léggel 3,7 GHz-en, akkor 3-on ez is, bőven. Egy másik esetben (korábban volt linkelve shot) 3,3 GHz-en ment - igaz, csak egy mag, de a többi is 3 fölött, ugyancsak léggel. Szal inkább csak azért járatták itt 3GHz-en, hogy clock-for-clock összehasonlítást végezzenek.
(#2665): Mit jelent az, hogy "a 200-as alapórajelen keresztül"? Az adat nem találkozik közvetlenül az alapórajellel, csak a felszorzott órajelekkel.
-
Thrawn
félisten
válasz
VaniliásRönk #2665 üzenetére
Nem feltétlenül, mert a két memvezérlő külön is képes dolgozni (az egyik ír, a másik olvas).
-
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #2657 üzenetére
Én még nem tettem le róla, hogy esetleg kiderül, mégis az NB órajeléből osztódik le. Valahogy logikusabb lenne. Az IMC is az NB része, és a L3 is.
Miért kellene alapórajelet emelni (mármint gyárilag), amikor minden szorzókkal áll elő? Milyen előnye lenne így egy 1:1-es aránynak az alapórajellel? Szerintem semmilyen. (Hacsak nem vesszük le az NB szorzóját is 1:1-re, de ahhoz az 1GHz is kevés lenne.)
-
RZS
tag
válasz
VaniliásRönk #2657 üzenetére
hmmmm.
vettem 2GBot es kaptam melle meg 2GBot
ha mar megvan, miert ne lenne 4GB, gondoltam....
ez lett -
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #2653 üzenetére
2:1, 3:5. Azaz hasonlóan, mint a K7 időkben.
(#2655) RZS: A ramos topikban kellene megkérdezned. Illetve először rá kellene keresned, valószínűleg úgy is meglenne a válasz, mert egy elég alap dolog.
-
hunnylander
őstag
válasz
VaniliásRönk #2646 üzenetére
Én már szűrtem.
A K10 kb. feljött a Conroe/Penryn architektúra szintjére. De a debütáló órajelekkel nem lesz trónfosztás.
-
Gyuri27
félisten
válasz
VaniliásRönk #2644 üzenetére
Azért az 5-ből 3 nem rossz.
-
Gyuri27
félisten
válasz
VaniliásRönk #2639 üzenetére
Igen de emlékeim szerint az egy húzott proci volt. Ha meg húzom akkor mindent úgy variálok ahogy akarok. Fölleg akkor ha a proci is birja és a lap is.
Az asus nem lap, a geil nem ram, a sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék.
Végülis így lett szét offolva a finomos hír is nemrég. Jöttek az intel ászok.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #2630 üzenetére
Még vmi: az 1066 MHz-es RAM-ot feldughatod, ha a proci csak a DDR2-800-as órajelet támogatja. Csak az időzítések miatt lehetne beszólni, de ahogy elnézem a többi konfigban is ugyanolyan időzítéseket használtak egy érték kivételével (5 helyett 7). De az meg semmit nem számít, esetleg everest vagy winrar benchmarkban, de még ott sem.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Eddig úgy tudtam ez csak akkor igaz (K8) ha 15-s szorzóval állitom elő a 3 gigát.
Mert ha nem akkor nem 8 az osztó. Mindazonáltal a ramokat vissza is lehet osztani és akkor is más a kép.Tudom voltak vitáink a kingmax miatt de javits ki ha tévednék.
(nem vittem tulzásba az íróniát?
)
ilyenkor nincs itt a nagymester, mindenki attya Rover -
fLeSs
nagyúr
válasz
Én nem szoktam osztani az észt, azt te szoktad.
Lécci mond el akkor, hogy a K10-nél miből képződik a RAM órajele? -
fLeSs
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #2626 üzenetére
A memóriavezérlő osztója miatt.
Az AMD procik 3 GHz-nél 8-as osztót használnak a 400 MHz-es órajelhez, márpedig 3000/8 = 375. Ez az AMD procik sajátossága az integrált memvezérlő miatt. 3200 MHz-en menne pontosan 400 MHz-en a mem.
De ezt sztem neked tudnod kéne. -
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #2626 üzenetére
Az a CPU-Z verzió rossz értelmezés alapján írja ki a frekit, és az osztást. A készülő újabb verzió elvileg már helyesen fog értelmezni. Valójában 400MHz-en megy.
-
Thrawn
félisten
válasz
VaniliásRönk #2471 üzenetére
Link
#2472: azok az idők elmúltak -
ftc
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #2462 üzenetére
Kapni jah,de csak szervergyártoknál mert elviszik az öszeset....azért lehet következtetni
-
Thrawn
félisten
válasz
VaniliásRönk #2460 üzenetére
Vagy?
Más: Link
-
Oliverda
titán
válasz
VaniliásRönk #2457 üzenetére
Most pont nem a mem. benchmark-ra gondoltam.
-
yakuza.tora
addikt
válasz
VaniliásRönk #2398 üzenetére
Az utóbbi időben én is figyelgettem és valóban! A garipapírról meg - tisztelet a kivételnek - olyan könnyen megfeletkeznek...
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #2438 üzenetére
Mert?
-
ftc
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #2438 üzenetére
Tod ki a Chartered?
Mellék termelő...szerződéses gyártó szal AMD hamrabb áll át...
Thom!
miért lene szégyen? mert Intelnek több péne van? AMD oylat elért 90nm-n amin anno scak álmodoztunk...65nm-t csak tavaly kezdték.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Miért csodálkozol? A bazáros rendel egyet a nagykerből x pénzért. A bolt rendel 5-t x-2%, v rendel 10-t x-5%-t. Igy jön ki, hogy sokszor egy bolt olcsóbb. De ez nem csak a bazárosokra igaz. A hirdetések amúgy sincsenek soksor bezárva hiába kelt el az áru.
Azt meg tényleg nem értem, hogy egy nyilvánvalóan intel elkötelezett miért ír egy amd "szentélybe". Én pl egy inteles totyikba se okoskodok. Igaz nekem van önuralmam, meg minek is írnék mikor komolyan a téma nem érdekel és nem is tervezem inteléktől vásárolni semmit.
Ezt nevezem tudatosságnak. Tudom, hogy 10 évig szivatott az intel így nem veszek olyat hiába írják, hogy ők gyártják a világ legjobb prociját. -
slett27
addikt
válasz
-
bnss
veterán
válasz
VaniliásRönk #2276 üzenetére
Adja az ég, hogy igazad legyen.
-
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk #2274 üzenetére
Nem láttam mikor mondtad meg.
Nem gondoltam volna hogy így előre hozzák (ha igaz).
-
keIdor
titán
válasz
VaniliásRönk #2237 üzenetére
Senkit nem érdekel a Mark, de én hétköznapokra se vennék Sempront R600/G80 alá... na mind1.
-
keIdor
titán
válasz
VaniliásRönk #2235 üzenetére
De nem egy R600-hoz..
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #2196 üzenetére
Szerintem az is kérdéses hogy ez a "2GHz-es Barcelonát meg sem közelíti a 3GHz-es Xeon" állapot hogy jöhetett össze. Ismerve a Core2 teljesítményét, ez olyan durva különbség hogy csak akkor hiszem el ha magam is leteszteltem...
-
shabbarulez
őstag
válasz
VaniliásRönk #2164 üzenetére
A k7-et szerintem még az Alpha mellett tervezték, amikor azt még csak elkezdték leépíteni, de még létezett. A szerződéseket gondolom az Alphával kötötték, ahhoz akkor még az Intelnek semmi köze nem volt. A használati jogról fene tudja hogy szól a szerződés, lehet határozott idejű, felmondás nem szolgálná a felmondó anyagi érdekeit. De fene tudja az ilyen szerződési részletek jellemzően nem publikusak. Nem 100% hogy Intelnél vannak a jogok, Wikin olvastam és mint tudjuk az nem tuti biztos forrás.
Közben ezt találtam guglival:
Az Intel megkapta az Alpha technológia liszenszjogait
[L]http://www.sg.hu/cikkek/16420/az_intel_megkapta_az_alpha_technologia_liszenszjogait[/L]Ez egybecseng a wikivel, ezek szerint 2 évvel a K7 után szerezte meg az Intel. Gondolom addig amíg nem használta nem állt érdekében leállítani az AMD, vagy a korábban megkötött szerződések adtak annyi biztosítékot AMD-nek hogy ezt ne tehesse. Végülis szerintem ez belefér a keresztlicenc megállapodásukba, nem hiszem hogy e körül probléma lesz.
Az AMD anno jól csinálta a HT-vel hogy gyűjtött köré egy konzociumnyi támogatót. Ha csak egyedüliként használta volna a technológiát, tuti hogy hamar a süllyesztőben végezte volna. Ez jól mutatj attól mert egy cég kicsi még csinálhatja jól, úgy hogy egy nagy nem fogja csak azért lenyoni mert nagy. Persze most idővel még bármi előfordulhat, az Intel tuti fog lobbyzni hogy egyes cégek jöjjenek át az ő portájára, de közel sem biztos hogy sikerrel jár.
A 64 bites kiterjesztés sikerét is a szélesebb körű elfogadottságnak köszönheti, itt is okosan csinálták, az Intel meg üzleti megfontolásból teljesen más terveket dédelgetett. Végülis ha az Intel nem Itaniumozik, szinte biztos hogy előbb megcsinálta volna a saját 64 bites kiterjesztését, de más üzleti célokat választott és nem igazán jött be neki.
A 3DNow esetén a széles körű sw támogatottság kevésbé jött össze, az a projectjük nem is lett akkora siker, kérdés az SSE5-tel majd mire viszik. Végülis a siker receptje jól ismert számukra, kérdés hogy élnek majd vele.Lesz-e elég támogató. A GPGPU piac elég hektikus lesz majd, mert sok független megoldás lesz a piacon, IBM Cellje, AMD Fusionja, Nvidia Cellje, Intel Larrabeeje. Biztos lesz majd amelyik ebből elbukik, az egész a sw támogatottságon fog múlni, nem véletlen hogy az Intel is e fronton egyre inkább nyomul. Idővel rájöttek hogy ez fontos front, az IBM már hamarabb rájött.
-
Gyuri27
félisten
válasz
VaniliásRönk #2160 üzenetére
A kutya az "apróság" kifejezésen van elesve. Az mikrociffot is elhúzta az eu bíróság. Igaz nem volt valami gyors, de 4-5 évet megéri várni akkora birságra (500 millió euró). Szerintem.
-
Hakuoro
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #2160 üzenetére
Az szélmalomharc lenne (és általában az is
)
-
Gyuri27
félisten
válasz
VaniliásRönk #2157 üzenetére
Csak halkan kérdem ezeket nem lehet perelni? Vagy fizetnek busásan?
Esetleg nekik mindent lehet? -
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #2134 üzenetére
az AMD kígyós képéről egyedül erre tudok asszociálni:
Python platform will include a 32 nm Fusion-based processor in an AM3 package to replace Phenom.
de szerintem nem ezzel fognak előrukkolni ebben a hónapban -
7600GT
senior tag
válasz
VaniliásRönk #2120 üzenetére
Igazából ami miatt el kezdtem kérdezgetni az az, hogy az asztali procok is erre az alapra fognak épülni tehát itt van a kérdés, hogy vegyek-e a közeljövőben egy core 2-t vagy várjam-e meg a Phenomokat. Szándékosan nem a Penrynel hasonlítom össze, mert kb 10%körüli sebesség növekedés jósolnak ill van a Core 2-höz képest. Az meg valljuk be nem túl sok.
A dolog nem sürgős egy ideig eltok még lenni a 3GHz-s P4-emmel.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #2094 üzenetére
Látom, nem értetted meg miről szólt ez a mérés...
Még itt a fórumon robyeger nevű felhasználó hozta fel hogy a CPU nagyobb teljesítményre képes ha a külső órjel / mag órajel aránya magasabb, ugyanis úgy gondolta hogy a CPU-n belül nem minden a mag órajelén működik ( IMC, Crossbar, L2 cache ? ). Persze, erre többen hitetlenkedtünk itt a fórumon. Hogy bizonyítást nyerjen a dolog vagy az ellentéte ezért történt a mérés. Mivel MEM(IO) -> CPU átvitelen kívül minden a CPU magon belül történik, így elegendő volt a MEM -> CPU átvitelt tesztelni. Csak annyit akartunk elérni hogy a fenti eredmények egymással összevethetőek legyenek. Ez megtörtént...
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #2092 üzenetére
Sokat számít?
Ezt találtam elsőre a neten ingyenes verzióban... -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #2061 üzenetére
Köszönöm. Athlon64 2600MHz: 274 feljegyeztem...
Kezdem fogni a fejem. Van egy egyszerű programom, melynek majdnem minden második utasítása egy közel véletlenszerű, az előző értéktől függő memóriaolvasás. Hiába az 1-2 órajeles utasításvégrehajtás, ha ennyit késik az adat. Ajjaj...
szerk.: Ráadásul nem férnek be a cache-be, mert több GB-ról van szó...
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #2029 üzenetére
A lényeg, hogy gazdasági megfontolásból történik az egész, nem műszaki okból.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #1934 üzenetére
Imádom az efféle okosságokat.
-
arn
félisten
válasz
VaniliásRönk #1847 üzenetére
akkor skalazodik vmi linerisan a proci szempontjabol, ha a proci a szuk keresztmetszet. amugy mindent illik a linearis skalazodashoz emelni (memorajel, buszseb, stb). de ez mindenre igaz - ha vmi szuk keresztmetszette valik, akkor annak a tagitasa aranyosan emeli a rendszer teljesitmenyet addig, amig valami mas nem valik szukke. de azt hiszem ez logikus.
csinaltam a techreportos teszt alapjan egy osszesitoabrat. az amdnek erosen ra kell gyurnia az orajelre ha a conroeval akar versenyezni.
en jelenleg ket dologban latom erosnek az amdt - hatekony energiagazdalkodas (bar inkabb csak idleben), tobbszalusag eseten az egy magra eso hatekonysag jobb, mint az intelnel. ennel viszont az a gond, hogy igy sem ellensulyozza mindenben annak az egy magnak az elonyet - tehat negy magnal meg nem akkora ez az elony, hogy ezzel elozze meg az intelt. 8-16 magnal mar komoly fegyverteny lenne.
de kivancsian varom a desktop eredmenyeket -
Andre1234
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #1783 üzenetére
Egy ellenforradalmár véleménye..
Úgy érzem nem először beszélgettek.na jól van, én sem leszek önjelölt moderátor.
Vissaztérek kussba mielőtt még vki rámküldi vírus hadseregét..: -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #1405 üzenetére
Hm...
Szerintem a fotón látható K8-F 2x1024 kB-os L2 gyorsítótára és a K10-H 2MB-os osztott gyorsítótára közt méretben alig van különbség! Az ötszörös, de még a kétszeres méretbeli különbség is már nagyon látványos lennye. Lehet hogy mégsem jó ez a módszer?
szerk.: 65nm vs. 90nm ?
[Szerkesztve] -
hunnylander
őstag
válasz
VaniliásRönk #1329 üzenetére
Talán azért, mert az E6550-nek és ennek a procinak is az az alapórajele.
De nem titok, hogy az Intel nem küzd órajel problémákkal. Pölö már az idén jön a 3,33 Ghz-es Yorkfield magos Penryn quad.
Remélem az AMD is felnyomul majd 3 GHz környékére és akkor nem lesz gond és végre ő is kaszálhat némi profitot.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #1329 üzenetére
Tudod jól hogy vannak olyan emberek akik még a betonba is belekötnek. Lehet hogy épp miattuk. Ha nem így tesztelték volna, akkor ugyanezek az emberek most azt kérdeznék hogy miért nem azonos frekin tesztelték őket. Vagy tévedek?
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #1271 üzenetére
Nem szukitek le semmit. Az eredeti hsz azt mondta ''jo lenne a C2D-hez valami AM2 alternativa teljesitmeny szempontjabol'' es ez azt jelenti jo lenne valami ami ugyanolyan gyors vagy gyorsabb. Per pillanat nincs. Remelhetoleg a K10 az lesz. Ne keverj ide Sempronokat meg Celeronokat. Ha az erdekelne akkor nem a teljesitmenyt emelte volna ki hanem az arat vagy az ar/telejsitmeny aranyt. Hiaba az erzelmi beallitottsagod az AMD irant a tenyeken nem valtoztatsz.
-
Hun'reeth
őstag
válasz
VaniliásRönk #1271 üzenetére
Feleslegesen lovagolsz olyan dolgokon amikről tudod, hogy nem volt szó. Igazából tudod, hogy Yutani pont azt mondta amiről Raymond is írt miért kell ezekkel foglalkozni?
Teljesen felesleges.
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #1269 üzenetére
Egye fene regen volt mar itt ez....
''attól függ mennyit szánhatsz ilyen célra''
Meg egyszer - penzrol nem volt szo. Arrol volt szo van e teljesitmenyben alternativa AM2 platformon a C2D-hez. Es nincs. A teljesitmeny/clock ott jon a kepbe hogy a C2D ugyanazon az orajelen gyorsabb mint a K8, tehat az uj chip-nek fel kell zarkoznia itt de inkabb lehagyni a C2D-t realisan elerheto (valos programok) IPC-ben. -
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #1266 üzenetére
Nem a sorok kozott olvasok, csak nem hordom a fanboy szemuveget. Azt irta kell neki egy alternative teljesitmeny szempontjabol es per pillanat a K8 nem az. A leggyorsabb 3.0Ghz-s 6000+ gyakorlatilag a 2.4Ghz-s E6600-al van pariban. Es a C2D-bol is van 3Ghz verzio. Tehat AM2-n teljesitmeny szempontjabol alternativa nincs. Ennek semmi koze sem ahoz mit vesz a legtobb ember sem a tuninghoz mint ahogy felhoztad. Ennyi.
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #1262 üzenetére
Arrol beszelt hogy eleri a C2D IPC-jet barmilyen feladatban igy ugyanazon orajelen legalabb olyan gyors vagy jobb lesz. Nem arrol hogy van e K8 XY aron es magasabb orajelen ami eleg gyors egy kisebb orajelu C2D-nel vagy nem. Hagyd ezt a fanboy szerencsetlenkedest, semmi ertelme.
[Szerkesztve] -
Hun'reeth
őstag
válasz
VaniliásRönk #1259 üzenetére
Szerintem Te pontosan érted Yutani mire gondolt. Felesleges ez.
Én csak örülök a 3 GHz-es K10-nek meglátjuk mit nyújt majd és mennyibe kerül.
[Szerkesztve] -
Hakuoro
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #1259 üzenetére
Én pl a 10%-ban vagyok még a mostani 850-es duronom is 1000ren megy
Durva proci mi és AMD -
Gyuri27
félisten
válasz
VaniliásRönk #1093 üzenetére
Valóban 5%. Sorry.
Thx -
Zeratul
addikt
válasz
VaniliásRönk #1047 üzenetére
Minnél nagyobb a cache annál nehezebb őket hibátlanúl legyártani.
-
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #1070 üzenetére
Lehet kicsit higgadtabban kene diskuralnod ahogy elneztem az utobbi par nap a tevekenysegedet.
''Milyen sajátosságról lehet itt szó? Úgy tudom nincs jelentős újítás a Hi-K-n kívül, az meg csökkenést nem okoz, csak a növekedést akályozza meg.''
Azon kivul amit P.H. mar leirt meg van egy rakas magan a gyartosoron a gyartofolyamattal elvegzett valtoztatas. Ezt non-stop csinaljak a kihoztali arany novelese es a koltsegek csokkentese miatt. Nekem ugy tunik nem sok fogalmad van a szoban forgo gyartasi techn ologiakrol es folyamatokrol. Es itt megint oda terunk vissza ahova mar nem egyszer - leallsz vitazni valamirol amirol hianyosak az ismereteid es egy normalis diskurat ami (megprobal) ravilagit(ani) szemelyes tamadasnak veszel es indulatbol valaszolgatsz ahelyett hogy utannaneznel a dolgoknak. Akkor nem lenne ilyesmi mint itt is: #1047 ''...cserébe a cache viszont sokkal nagyobb.'' versus #1070 ''a cache Penryn esetében pont akkora a képek alapján mint a 2 mag'' Egyebkent teruletileg kisebb, de ha legalabb az alapokkal tisztaban lennel akkor tudnan hogy ez lenyegtelen. Ha a cache ketszer akora lenne is a Penryn-ben mint a core akkor sem fogyasztana meg megkozelitoleg sem annyit mint a core.
Raadasul a 10h topicban folyik az egesz meddo vita egy olyan temaban amelynek reszegyszegeirol is hianyos ismereteid vannak igy mindig lesz egy rakas dolog amihez valaki hozzaszol mert nem birja tovabb es ez csak tovabb bonyolitja a mar amugy is kusza eszmecseret. -
P.H.
senior tag
válasz
VaniliásRönk #1072 üzenetére
''A Prescottot azért említettem, mert azt a magas fogyasztása céltáblává tette, ...''
Szerény véleményem szerint az Intel-nek az volt a balszerencséje, hogy az AMD hagyományosan jó mikroarchitektúrája megfelelően jól teljesített mellette, de ha azzal a felépítéssel akarta volna az Intel legyőzni, a datasheet-eken egy sorban túl nagy különbség lett volna ahhoz, hogy az egyszeri vásárlónak ne tűnjön fel a különbség. Az AMD pont annyira kevéssé tehet arról, hogy jó helyen és időben volt egy jó felépítéssel és teljesítménnyel, mint az Intel arról, hogy nem úgy alakult a jövőbeli vásárlói ''fogyasztásérzékenység'', ahogy azt elképzelte.
''Nehezen tudom elképzelni hogy annyira rossz lenne a Conroe szervezése, olyan látványosan pazarolna, hogy ilyen áttervezésnek jelentős tere van, nagy fogyasztáscsökkenés lenne elérhető.''
Erre majd térjünk vissza később, pl. ha megjelent a Penryn, akkori szemmel a Tualatin is egy kifogástalan felépítés volt, mégis mennyit sikerült továbbfejlődni belőle kiindulva a PentiumM/Core/Core2 vonalon.
[Szerkesztve] -
P.H.
senior tag
válasz
VaniliásRönk #1067 üzenetére
Meg még sok mindentől, és nem érdemes a Prescott-ra (#1063) hivatkozni e tekintetben, jól tudjuk, hogy akkor az Intel a Netburst-ös 10 Ghz-es cél kitűzésekor egy pillanatig nem gondolta, hogy a fogyasztás egyszer az egyik legfontosabb kérdés lesz, ma pedig mindegyik gyártó igyekszik tartani magát a kimondatlan 130W maximumhoz.
Azonos tranzisztorszám mellett attól is függ a fogyasztás, hogy mire mennyi tranzisztort szánnak, hogyan rendezik át őket a funkcionális csoportok között, az internal buffer-eket milyen hatékonyan használják ki (pl. trace cache vs μop-fusion), az egyes funkcionális egységek (execution unit-ok) mennyi »felesleges« munkát végeznek (pl. Netburst esetében a μop-sequence replay), egy-egy gyakran lefutó műveletsor mennyi belső erőforrást használ (pl. az újabb és újabb utasításkészletek miatt ezek egy csoportja mindig kevesebb elemi műveletet igényel, mint korábban, tehát kevesebb koordinációt és kevesebb, bár bonyolultabb végrehajtási erőforrást), a teljes pipeline hány lépcsős, etc...
Mert úgy látom, hogy Penryn vs Conroe felállásból indult a vita, nem csak arról szól, hogy mi lenne, ha a Conroe-t egy az egyben 45 nm-re implementálná az Intel. Persze az adott technológiai kereteken belül mindegyik gyártó igyekszik kihasználni az elfogadható fogyasztási maximumot legfelső szinten, ha belefér, ha mással nem, akkor órajel-emeléssel vagy cacheméret-növeléssel (és sosem csak pár kilobyte-tal nőnek ezek a tárak).
[Szerkesztve] -
Raymond
titán
válasz
Masik peldaja az elobb emlitett nem utananezesnek. Az L2 cache kisebb mint a mag....
[Szerkesztve] -
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #1067 üzenetére
''Szerinted ha azonos a tranzisztorok száma, és az órajel is megegyezik, akkor mi mástól csökkenne a fogyasztás, ha nem a feszültségcsökkentéstől?''
Peldaul a gyartasi technologia sajatossagaitol. Ez egyebkent mar mondva vala az #1051-ben is...
''Kössél belém...''
Nem kotok beled, egyszeruen ne allits marhasagot vagy legalabb nezz utana mielott verremeno vitaba szallsz valamirol. Pl. mint a Hypertransport savszelessege ugyanitt par napja. -
Raymond
titán
válasz
VaniliásRönk #1065 üzenetére
''...de számonra is nyilvánvaló hülyeségeket biztos nem írok le,...''
Azert sikerul itt-ott. A masik dolog hogy meg lehet hulyeseg amit leirsz csak epp *szamodra* nem nyilvanvalo ahogy ott is irtad
Pelda:
''Egyértelmű, hogy ha nem emelnek órajelet, és a tranzisztorok száma sem nő, akkor csökken a fogyasztás, de Penryn több tranzisztorból fog állni, és az órajelét is emelni szeretnék.''
De a feszultseg csokken es az sokkal nagyobb mertekben mervado mint a frekvencia maga. -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #1063 üzenetére
Hát... Kifejezetten örülök hogy mindenütt megpróbálsz hülyének nézni.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #1061 üzenetére
A 1049-es hozzászólásodra reagáltam. ''Újat'' mondani nem tudok.
Sajnos törölted onnan azt a részt amire válaszoltam.
Ott azt vetetted fel hogy a 65nm-ról 45nm-re történő átállás miatt a cache kisebb területen fog ugyanannyit disszipálni és ez okoz majd gondot a nagyobb sebesség elérésében. -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #1052 üzenetére
A kisebb csíkszélességgel nem csak az jár együtt hogy ugyanakkora területen több tranzisztor található. Hanem pl. az is hogy ezek a tranzisztorok kisebb feszültségen üzemelnek. Például az első 8-12MHz-es 80286-osok még 5 voltról üzemeltek és közel 3 wattot disszipáltak el, pedig csak 134.000 tranzisztort tartalmaztak. Az akkori gyártástechnológia 1500 nm-es csíkszélesség volt, a die méret pedig 47 négyzetmiliméter. A mostani 1,1-1,3 voltos üzemi feszültség mellett ez a 134.000 tranzisztor csak 0,17 wattot disszipálna, vagy még kevesebbet, ugyanis a tranzisztorok más paraméterei is javultak.
Na, de ahelyett hogy folytatnám rákerestem gyorsan az intel honlapján a 45nm-re...
The 45nm Hi-k next generation Intel Core 2 and Intel Xeon processors have about 30 percent more transistors but are about 30 percent smaller in silicon area than Intel's current 65nm products and operate at the same or lower power than the current Intel Core 2 processors.
Ugyan más oldalakon az intel csak 25%-os die csökkenésről számol be ugyanolyan tranzisztorszám mellett, de a lényeg akkor is ott van hogy same or lower power .
[Szerkesztve] -
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #1036 üzenetére
Nos, ebben az új, kimerítő tesztben fej fej mellett vannak, sőt jópár esetben az 5000+ szépen be is előzi: [link]
(Újszerűen ár/telj. táblázatokat is tartalmaz.) -
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #1049 üzenetére
Értem. Szerintem nem vetted figyelembe a gyártástechnológiák sajátosságait.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #1049 üzenetére
Megtréfált, az a 12MB 2x6MB osztott L2 ha jól értem.
#1051: Ez könnyen megeshet.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Mire vonatkozik a nem egyértelműség?
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Nem akarom linkelni vagy idézni innen a válaszokat, névtelenül sem akarok hivatkozni senkire, csak a véleményetek érdekel, semmi több.
Szerk.: Úgy gondoltam itt találok olyat aki részrehajlás nélkül, objektív véleményt tud mondani, sorry a dolog off jellege miatt, vitát nyitni meg végképp nem akarok, van abból elég a teszt topikjában.
[Szerkesztve] -
Oliverda
titán
válasz
Én főleg azt nem értem hogy miért nem AM2-es rendszerben teszteltek. Egy 400/CL3 DDR1 és 800/CL4 DDR2 között azért van egy kis különbség. Na mindegy, erről ne itt nyissunk vitát szerintem.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #994 üzenetére
2x16=32. Ezért 32 a szorzó és nem 16 vagy 64. A busz teljes szélessége 32 bit.
Nem kötöttem senkibe bele, csak pontosítottam.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest