- iPhone topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Yettel topik
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Google Pixel topik
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #17357 üzenetére
És ezek még 2.8Ghz-es minták. Szkeptikus "Szakértők" szerint a polaris példáját alapul véve ennél sokkal magasabbra nem is fog menni, sőt talán ez lehet a végleges, aminek okát a 14LPP node-ben kell keresni. Végülis jogosnak tűnik az érvelés, hogy ha a 65W helyett 95W-os TDP-vel sok megahertzet találtak volna még, miért ne tolták volna ki.
Mások szerint a kettőnek semmi köze egymáshoz, végtére is egy kaveriban is egymás mellett működik 3x-os frekvencia különbséggel az igp és a cpu. Az AMD végülis a 28nm-en a carrizoból, sőt elfogadható fogyasztás mellett a stoney-ból is kihozott magasabb frekvenciákat, mint a Snapdragon 8XX 28 vagy akár 20nm-en, és az nvidia is közel másfélszer magasabb frekvenciát ért el - elvileg - ugyanazon a node-on, mint a GCN. Figyelembe véve, hogy korábbi node-okon milyen mértékben változatos frekvenciákat produkáltak termékek egészen bizonyos, hogy az elérhető frekvencia nagyonis függ a designtól. Mondják is, hogy a Polaris-t eredileg 20nm-re tervezték, amiről tudjuk, hogy sűrűbb volt ugyan, de a szivárgás nem lett jobb, tehát ezzel magyarázzák a Polaris gyatra frekvencia skálázódását és magas frekvencián egekbe ívelő fogyaszátását.
Oda akarok kilyukadni, hogy most (és már korábban is máshol) olvastam a hwsw-n, hogy 4GHz-en fognak pörögni a Samsung új chipjei a Samsung új 10nm-es gyártástechnológiáján. Azt nem tartom valószínűnek, hogy a Qualcomm és a Samsung is úgy döntött volna, hogy impozáns 50%-os frekvencia emelés érdekében hirtelen átáll "speed demon" architektúrára. Nem értek hozzá, de elképzelhetőnek tartom, hogy ha van lehetőség csíkszélesség csökkentéssel frekvenciát emelni, akkor egyszerűbb úgy módosítani egy design-t, hogy el is érhesse a magas frekvenciát, mint alacsony frekvencián maradni és növelni az IPC-t.
Szóval oda akarok kilyukadni, hogy vajon tényleg ilyen mértékű különbség lehet a két node (14LPP vs 10LPE) között, hogy ilyen mértékű frekvencianövekedést lehet elérni? Vagy inkább úgy fogalmazok: tényleg ennyire gyenge lenne a 14LPP?
Az a fura, hogy közben meg ugyanaz a portál arról is írt, hogy az nvidia is kihagyhatja a 10nm-et és inkább a Samsungnál 14LPP-vel gyártat (valamit legalábbis) Merthogy sokan azt gondolják, hogy a 10nm az egy olyan inkább csak mobilra alkalmas állomás lesz, mint a 20nm volt. Nem áll össze, hogy hogy lehet egyszerre csak mobilra alkalmas és olyan szuperjó is, hogy mobil chipek másfélszeres frekvencia növekményt érjenek el.Mindazonáltal a pletykák szerint az AMD is kihagyja a 10nm-t. Pedig milyen kényelmes lehetne a mostani 2,8Ghz-es chipeket egy-másfél év múlva 10nm-re csak tockolni (vagy tickelni) és bekasszírozni az 50%-os frekvencia növekményt (ami persze nyilván nem magától jön, hanem rá úgy kell tervezni a chipet, de a node lehetővé teszi)
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #17320 üzenetére
Jó, csak miért az a párja? Irreális, szürreális, mese habbal, meg majd ha fagy szagú.
Én eddig azt hittem, hogy az i5 mellé valami hibás summit ridge lapkát fog állítani. Ha a Bristolt pozícionálja az i5re, a summitnak csak az i7 marad?
Meg most ezt kivel etetik meg, ha egyébként nincs valóságalapja? Minek lőnek ilyen magasra? Az is fals marketing, ha azt mondják "ja, az igpre gondoltunk" -
Ruuwa
tag
válasz
Yutani #17183 üzenetére
Pont ezt akartam írni. Szerintem már a keményvonalas AMD pártiak is eléggé megfogyatkoztak, vélt vagy valós elvárások okozta csalódás érzése már eléggé összefonódott a céggel. A felhasználók és a média semmilyen szinten nem tolerálnák, ha még az early adopter-ekkel bétatesztelné az AM4-es lapokat az AMD.
-
Thrawn
félisten
válasz
Yutani #17169 üzenetére
Ez tökre lényegtelen, inkább azon van a hangsúly, hogy egy sokadjára újragyúrt chip még mindig nem százas. Egyébként ketten is vannak az ismeretségi körömben akik 5-10m-es USB-hosszabbítóval egereznek/billentyűznek.
Második gondolatra mondjuk az is eszembe jutott, hogy mi van ha nem a Promontoryval hanem a Zennel van ez a gond. Akkor viszont nem szóltam, utóbbi egy "kicsit" bonyolultabb szerkezet.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #17030 üzenetére
Kivéve persze, ha úgy gondolják, hogy az érkező teljesítményben és árban is versenyképes amd termékek miatt a korábban felhalmozott intel termékek eladhatatlannná válnak (vagy csak veszteséggel)
Természetesen mondhatják az amdnek, hogy bocs, de rengeteg még a készletünk, amíg ettől meg nem szabadultunk, nem veszünk se tőletek, se mástól.
Ugyanakkor nem hiszem, hogy ennek komoly hatással kéne lennie az amd-re, hiszen arról volt szó, hogy 2016q4-Ben alacsony elérhetőséggel rajtol. Miért ne lehetnének ezek a dobozos termékek?
-
lee56
őstag
válasz
Yutani #17011 üzenetére
Sajnos amit írnak a cikkben, mint magyarázat tök jól meg is állja a helyét és teljesen logikus is, intel részről legalábbis. AMD-re viszont nagyon nem hinném, hogy igaz volna; hogy "not in a hurry" lennének, a versenyképességük visszanyerésével több piaci szegmensben is.. Egy homályos célzás volt talán a 14nm-es gyártástechnológia és a chipset problémákra, de megint csak a szürke köd az, amit láthatunk, semmi több.
-
Simid
senior tag
válasz
Yutani #17011 üzenetére
Elméletben ez még rendben is volna, de a gyakorlat azt mutatja, hogy manapság az összes AMDs kulcstermék késik és még gyenge is. A Phenom óta (de lehet már korábban is...) minden új architektúrájuk csúszik és legtöbbször csalódást keltő. Ami egy kicsit is több újítást hoz az előző generáció csiszolgatásánál (Bulldozer, Kaveri, Fury, AM4, ?Zen?) azzal mindig későn jönnek és még csak nem is versenyképesek.
Óké, megértem kemény év ez nekik. Polaris, Zen, AM4, HBM2, új konzolok és ehhez még új gyártástechnológia is. De basszus, az elmúlt jó pár évben mit csináltak? Kis túlzással néhány stepping váltáson kívül semmi dolguk nem volt. Hogy nem tudnak a sok kitűzött célból legalább néhányat abszolválni? Bristol sehol, AM4 sehol, HBM2 majd valamikor, Polarisból talán lesz egy kártya $200-os ársávban oszt' egyelőre ennyi. Ha most még a Zen is késik, akkor tényleg nem értem miért van egyáltalán ütemtervük? Kis költségvetés ide vagy oda, ez akkor is gáz...
Petykemano A szerver vonal amúgy is januárra volt beharangozva. A 'delay' itt nem nagyon vonatkozhat másra mint a Summit. Amúgy is gyanús, hogy Q3-ra ígérték a minden partner számára elérhető ES-t. Abból hogy lesz októberi debütálás? Majd lesz egy bemutató meg paperlaunch december elején, hogy meglegyen a 'Q4', aztán jó esetben januárban elkezdenek szállítani. Hogy a szerver meg Raven hova csúszik azt meg ki tudja...
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #16936 üzenetére
"már nálatok is ott kellene lennie az ES-nek, nem igaz?"
Szerintem igen. De nem vagyok AMD mernok, nincs ralatasom az AM4-gyel kapcsolatos problemak termeszetere. Annyit tudok csak, hogy a mostani szitu nagyon furcsa, me'g nem lattunk ilyesmit. Ez jelenthet jot is meg rosszat is. Jot akkor jelenthetne, ha mondjuk a Summit Ridge fejlesztese meglepoen jol haladna, mondhatni nem vart mertekben jol, es inkabb kidobjak a back to school szezonra, az AM4 BR-rel egyutt. A rossz meg ugye tudjuk, mit jelent... Back to 2017 szezon...
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #16812 üzenetére
Eleg keves, legalabbis en konkretan, a benchmarkokon kivul nem tudok egyrol sem. De pont ezert sem kritikus problema ez. Vagy maskepp fogalmazva: ez egy vallalhato trade-off. Mint ahogy az AVX2 hianya a Kaverinel sem jelentett a gyakorlatban semmi hatranyt. A Zennel az a legfontosabb, hogy a klasszikus, max. SSE2/3/4-re, esetleg AVX1-re optimalizalt kodban jol teljesitsen. Ha az megvan, utana mar nagyon nehez lesz olyan alkalmazast vagy real-world scenario-t talalni, amiben gyengebben fog muzsikalni, mint egy 8 magos Broadwell-E.
-
Balala2007
tag
válasz
Yutani #16778 üzenetére
Remélem, van alapja ennek a nyilatkozatnak.
FLOPS-ban konkretan a fele lesz a Skylake-nek per core. Ettol persze meg lehet relativ sikeres,
- ha az a "high bandwidth, low latency caches system" valosag lesz, akkor a fentebb emlegetett monolitikus LLC latency-je lehet jobb is, mint Skylake-e;
- FLOPS ugyan a fele, de legacy x64 koddal is teljesen ki lehet hajtani, nem kell AVX/FMA;
- ha a memoria hasznalata kompetitiv lesz;
- ha a freq kompetitiv lesz;
- ha emiatt az atlagos legacy programokkal jobb, mint pl. a WinRAR;
- mindez eleg fontos a usereknek; -
Fiery
veterán
válasz
Yutani #16794 üzenetére
Ugy kell elkepzelni, hogy a CPU-ban levo X magbol Y db-nal engedelyezett lesz egy igencsak agressziv Turbo orajel hasznalata. Nyilvan egy olyan szituacioban, amikor minden mag maximalisan van terhelve, ez nem fog sokat segiteni, hiszen TDP limitbe fog utkozni a CPU, de a reszleges terhelesnel eleg sokat tud jelenteni. Az mondjuk nem vilagos, hogy a CPU kepes lesz-e a magokat minosegi sorrendbe allitani, hogy a nagyobb Turbora kepes magok keruljenek a mag listaban (APIC ID szerint) elore, es igy az oprendszer jobb esellyel pakolja rajuk a szálakat, vagy valami mas trukkre lesz szukseg ahhoz, hogy igazan frankon ki lehessen ezt a feature-t aknazni.
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #16780 üzenetére
Az feher hollo, a felvazolt tenyek ismereteben
Meg ha nem tevedek, a dGPU-s Macekben 100%-os piaci reszesedese van jelenleg az AMD-nek. Tehat nem "most", hanem "all"
De mindentol fuggetlenul, a jelenlegi ismereteim szerint egyetertek a fickoval, legalabbis a Zen teljesitmenye kapcsan. A Zen -- ha idoben erkezik es olyan lesz, mint amilyennek papiron igerkezik -- nagyon eros konkurenciat fog tamasztani a Skylake-nek. Az erosebb Broadwell-E-knek mar kevesbe, koszonhetoen fokent a 10 magos SKU-nak
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #16778 üzenetére
Az alapjan, hogy kapasbol van benne egy csusztatas (pontosabban netto hazugsag), nem feltetlenul vennem komolyan az egeszet
"its Radeon product power most of the Mac Products"
Persze ki hogyan definialja a "most"-ot... Kizart, hogy az eladott Macek tobbsegeben AMD GPU legyen. A MacBook, MacBook Air, Mac mini, iMac 21.5" mind kizarolag Intel iGPU-val erheto el. Az 5 fele MacBook Pro modellbol csak a legerosebben van Radeon, a tobbiben szinten Intel iGPU dolgozik. Ahol tenyleg van Radeon, az a nagyobbik iMac es a Mac Pro. De ezek kizart, hogy az eladott Macek tobbseget adjak.
-
derive
senior tag
válasz
Yutani #16776 üzenetére
Es is erre tippelek. Egy fel generaciobol mar nem fogy evi 30 millio darab, a piac mara telitodott, cserelni meg kevesen fognak. Ha csak 10 millio eladast tud a Sony garantalni, az egy lapkara eso koltseg olyan nagy, hogy akkor mar inkabb a meglevobol szemezgetnek. Konzolhoz nem kell 10W ala skalazni a Zent, max letiltani a HTt.
-
válasz
Yutani #16764 üzenetére
Azon én is, csak egy egyszerű példának hoztam fel. Itt inkább olyasmi gondok lehetnek, hogy a kód mikroarchitektúrára optimalizált, akár olyan szinten, hogy figyelembe vették egyes utasítások ciklusidejét. Illetve lehet ami a Jaguaron jól fut, a Zenen nem. Na meg ott az errata, stb.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Yutani #16759 üzenetére
Ami meg már natív 4K-ra jön, annak úgyis mindegy.
Ezt mondom én! Ha elég erős a vas, akkor lehet emulálni a különbségeket. Márpedig itt pont arra megy ki a játék, hogy elég erős legyen a vas a 4K-ra. Ahhoz elég combos ágyúval kell lőni, mert az még asztalin is necces. Kb a Vega lehet az első olyan GPU, ami egymaga elbírja az adott felbontást, ha nem is stabil 60 fps-en, de egy olyan 45-ön tuti. PS4-nek ugye nem kell ennyi képkocka, elég a fele is, és közvetlenebb a HW-elérés is, így azért farigcsálható a dolog, de akkor se lesz egyszerű menet. Gyak 4x annyi pixelt kéne kipréselni ugyanolyan körülmények közt, mint most a legjobb PS4 játékok alatt.
-
dezz
nagyúr
válasz
Yutani #16667 üzenetére
"2.) Egy Excavator modul (CU, compute unit) sebességének hozza 140%-át két Zen mag (The Stilt teóriája az Anandtech fórumáról)"
The Stilt azt írta, 1 Zen mag a 73%-át hozza egy XV modulénak. 2 Zen mag 100%-os multicore skálázódásnál 146%-ot hoz, 97%-nál 141,62-t, 95%-nál pedig 138,7-et (SMT nélkül). Megjegyzem, általános "Magic Number" nem létezik, legfeljebb adott alkalmazásra vonatkozó. (Lehet átlagolni, de az inkább az általános ár/telj. arányt határozza meg.)
De ez a 40-46% amúgy sem lehet valós, mert akkor az alkalmazások nagy részében lassabb lenne a Zen, mint akár az XV, legalábbis SMT nélkül, de akár azzal is, akkor pedig mi értelme lenne? [link]
ps. tényleg lehetne egy találgatós topic, mivel ez per def. mikroarchitektúrális részletezésre és a legfontosabb egyéb infók közlésére szolgál.
-
Z10N
veterán
válasz
Yutani #16630 üzenetére
Kivancsisagbol csinaltam egy CB R15 tesztet az 1090T-vel, bar 4200-n most nem kinoztam.
4000: 601 (friss inditas)
3900: 568 (munkamenet)
3800: 536 (munkamenet)nb2800
ht2400
dram1600-cl8Amit mondtal kijott a 0,025-s arany. Ebbol ket dolog latszik szamomra. Elsokent, hogy a Phenom2 meg mindig eleg szamomra es bizonyos esetekben meg mindig jobb a 4 modulos fx-nel. Illetve a zen-tol legalabb masfelszeres novekedest varnek minimum. Szoval cb900+ avagy 0,0375-t varnek el tole, ami ha jol nezem i7-4700 szint.
Simid kalkulacioja alapjan "0,0388 lenne ami már sokkal közelebb van a skylake-hez" ez kivitelezheto is lenne, mivel a sandy teljesitmenye mar keves (foleg a 0,032). Surun hasznalom a cinema4d-t szoval nem artana, ha hozna az elvarhatot. Bar studio munkanal (vst/transzponalas/wav render/stb.) meg kivalo az X6, de az x264@1080p-ben enkodolas mar neha kohog, nem beszelve az x265-rol. Gamer szempontbol meg van dx12
http://cbscores.com/
https://us.rebusfarm.net/en/tempbench?view=benchmark -
dezz
nagyúr
válasz
Yutani #16645 üzenetére
Nos, ha folytatni akarod az "ugatást"
, meg kell értened, hogy a tipikus IPC az összes utasítás throughputjának átlaga, miközben egy adott alkalmazásban mutatott teljesítmény eltérhet ettől, akár pozitív, akár negatív irányba, attól függően, hogy többségében nagyobb vagy kisebb throughputú utasításokat használ.
Ha pl. CB-s (FP-intenzív) teljesítménytöbbletről beszélünk, az nem "IPC javulás", hanem CB/FP-teljesítmény javulás.
Mivel továbbra is +40%-kal számolod a CB-s teljesítményt is, a #16630-as vonatkozó szorzója és a többi eredmény is hibás, újra kell számolnod.
The Stilt FP-intenzív esetre írt arányszámokat, 2 Zen mag vs. 1 XV modul -> 0,73 x 2 = 1,46 -> +46%. (Ehhez jön majd az SMT által hozott többlet, amit persze még nem tudunk.) Most hogy csak a hasára ütött vagy valós alapja van, nem tudhatjuk, de el lehet számolgatni vele.
Mondhatod, hogy szerinted hasraütés, de nem/te sem tudhatod, hogy FP-intenzív esetben hogy alakul a teljesítménytöbblet.
A scenariókban miért 100 pont az alap? És miért a rosszabbik, 95%-os többmagos skálázódással számolsz AMD esetén?
"Egyébként fogalmam sincs, Stiltnek honnan jött az a 46%, amikor az AMD mindig is 40%-ot említett."
Nem tudom, de nem először írom le, hogyan lehet más az FP-intenzív kóddal jelentkező teljesítménytöbblet, mint a tipikus IPC növekedés.
(#16640) Simid: #16605
-
And01
aktív tag
válasz
Yutani #16645 üzenetére
Lusta vagyok visszakeresni a hírek között
de Lisa Su (Amd CEO) ezt nyilatkozta "a tervezőknek kiadott célkitűzés 40% ipc növekmény volt,
amit nekik sikerült túlteljesíteniük" egyébként mivel a zen új fejlesztés reálisan nézve a dolgokat
bizonyos feadatokban jobban, bizonyos feladatokban rosszabbul teljesít majd a kaby lake-nél! -
dezz
nagyúr
válasz
Yutani #16607 üzenetére
Kihagytad az SMT-t! Többszálas FP-intenzív alkalmazásról beszélünk...
105,12 * 2 = 210,24 (2 Zen mag SMT nélkül)
210,24 * 1,1 = 231,264 (ha az SMT +10%-ot hoz)
210,24 * 1,25 = 262,8 (ha az SMT + 25%-ot hoz)(#16619): Éppen, hogy nem az a lényegük. A +40% az az 1 mag vs. 1 mag, valamiféle átlagolt (INT+FP) IPC-ben.
Idézem magam: "Két Zen mag 0,73 * 2 = 1,46x lesz jobb, mint két XV mag [egy modulon belül], SMT nélkül és kb. 1,46 * (1,1..1,25) = ~1,6..1,8x, SMT-vel (az SMT hatékonyságától függően). Az arányszámok nagyjából stimmelhetnek egész chipre is (8 mag vs. 8 mag). Más szóval ez 46% (no SMT) - 60/80%-os (w/ SMT) teljesítménytöbblet!"
Mindez FP-intenzív kódra értendő. (És persze ha ezek a CB teszteredmények valósak, helyesek és véglegesek.) INT-intenzív kódos (pl. játékok) tesztet még nem láttunk, ott eleve mások lehetnek az arányok.
-
sb
veterán
válasz
Yutani #16630 üzenetére
#16627 sb: Pedig ha veszed az Excavator fenti értékét és ráteszel 40%-ot, akkor kijön a 0,032. Azzal pedig még mindig van jó 6% elmaradás a Sandy-től...
Akkor valahol elkeveredhettem vagy valami hibádzik.
Úgy rémlik, hogy Excavatorhoz (Athlon ill. a kiszivárgott BR pontszámok alapján) single core 50-55% körüli előnyeben volt a Skylake.@Simid:
Ez alapján a jellemző mhz érték 0,0277, ami +40% esetén 0,0388 lenne ami már sokkal közelebb van a skylake-hez.
Erről van szó. Pont ez az arány jön ki és így esik épp egy Broadwell környékére a Zen IPC.
És pl. egy passmark single is hasonló eredményt ad. -
Simid
senior tag
válasz
Yutani #16630 üzenetére
Szóval fogtad a 321-es multi scoret és elosztottad néggyel majd 3500-zal? Mert ez így ugyan úgy hülyeséget ad ki, mint SMT esetén. Vannak single core eredmények: LINK
Miért nem ezekkel számolsz? Ez alapján a jellemző mhz érték 0,0277, ami +40% esetén 0,0388 lenne ami már sokkal közelebb van a skylake-hez.De továbbra is azt mondom, hogy tök hülyeség ilyenekkel számolni. Gondolom a 40% IPC növekedést úgy általánosságban kell érteni. Nem pedig így, hogy a legrosszabb eshetőségekkel kalkulálgatunk vaktában.
-
válasz
Yutani #16626 üzenetére
"És higgyétek el, már az is szép teljesítmény. " - Elihihetem, viszont így nem rohanok kukázni a 4770k-t
. Valami olyasmit kéne piacra dobniuk, amire érdemes lenne váltani az elmúlt ~5évben felhalmozott i5-ös konfikat.
"Pedig ha videó feldolgozásról van szó, egy 8c/16t Zen proci AM4-en pont neked lenne a leghasznosabb, mert az (3.2-3.4GHz base clock esetén) biztosan sokkal gyorsabban számolna, mint az i7-4770K."
-> A Cinebench/MHz értékek, amiket számoltál itt ~relevánsak: a Haswell 0.037 körüli értéket produkál ÉS fut 4.4GHz-en. A 8magos Zen-nek csak akkor lenne komoly előnye, ha ki lehetne csiholni belőle a 4GHz-et, máskülönben a sok mag előnyét megeszi az alacsony freki.
-
sb
veterán
válasz
Yutani #16619 üzenetére
Én ezt nehezen hihetőnek tartom.
AMD slide-on volt, hogy az IPC Excavator +40%.A fenti számolgatások alapján ebből a slide-ból vagy az IPC szót kell kivenni, hogy igaz legyen vagy a 40%-ot akkor konkrétan 0-ra cserélni. Ez utóbbit X év fejlesztés után elképzelhetőnek tartjátok? Én nem igazán...
-
válasz
Yutani #16619 üzenetére
Igazából azon is múlik az AMD jövője, hogy az első Zen mennyire lesz továbbfejleszthető.
Lehet, hogy az első körben még nem lesz akkora hatalmas durr, csak simán jobb, mint az eddigiek. Talán már ez is elég az anyagi stabilizációhoz megfelelő árcédulák esetén.
Ezután lehet a Zen-t csiszolni, és a következő kör már lehet intel szintű is akár. -
Simid
senior tag
válasz
Yutani #16613 üzenetére
Nem igazán értem ezeket a számításokat. Pont az FP igényes feladatoknál tök máshogy skálázódnak az AMD moduláris CPU-i mint az Intelé. Gondolom a megosztott FPU miatt. Ha modult hasonlítotok egy intel (vagy elképzelt ZEN) maghoz akkor 2 szál vs 1 szál miatt becsapós. Ha pedig modult két intel maggal hasonlítotok össze akkor meg az 1FPU vs 2FPU miatt fals, nem?
Lehet én nem értem a dolgot, de ha egy szálas teljesítményeket nézem akkor a +40% nekem bőven jónak tűnik.
-
válasz
Yutani #16615 üzenetére
Kifogytak az 5letekből
Mindenesetre szivesen vennék i7-6800k-t Kaveri árakon
Amúgy nagyon gáz, hogy egyre lejjebb megy az összehasonlítási alap. Régebben még i5-ös procikat is betettek egy-egy ilyen tesztbe, most meg a max a 3.7-es, 2magos i3
. És ez a legendás Zen vonatkoztatási alapja, nevetséges... Innen nem 40%-ot, hanem kb 100-at kéne ugrani.
-
leviske
veterán
válasz
Yutani #16607 üzenetére
Mondjuk a CB-ben nem is feltétlen kell jól teljesítenie. A lényeg a tényleges alkalmazásokban nyújtott teljesítmény.
(#16610) solfilo: Évekkel ez előtt is volt már róla szó, hogy időnként az AMD procik lassabb utasításkészlet használatára vannak kényszerítve. De ez akkoriban sem volt általános, most sem hiszem, hogy az.
-
-
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #16585 üzenetére
[PLETYKA]
SD823 @ phonearena.com
SD823 @ mobilarena.huHa feltételezzük, hogy ez is Samsung 14nm LPP-n készül, akkor egy mobil chiptől a 3Ghz turbó elég jól hangzik, nem?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Yutani #16514 üzenetére
Persze. Ezért jön rá a fix jövőre.
Egyébként maga a dolog a fejlesztőknek is megoldható, ugyanis úgy is írhatják a játékot, hogy az eDRAM-ot használják fő memóriaként, és IOMMU-val elérik a rendszermemóriát. Ezzel viszont az a baj, hogy annyira kevés az eDRAM-os IGP a felhasználóknál, hogy nem éri meg egy ilyen alternatív memóriamenedzsmentet fejleszteni. Ez sajnos nem is olyan egyszerű.
-
stratova
veterán
válasz
Yutani #16509 üzenetére
Mobilban ahol esetenként ez az egyetlen GPU valószínűleg tényleg nem érdekel senkit. Ide jött fel, 28 W TDP-vel 64 MB eDRAM-mal, tehát legalább ezt le kell lépnie a 35 W-os Bristol IGP-nek..
-
válasz
Yutani #16506 üzenetére
Aki ezeket a játékokat igp-n tolja, az meg is érdemli a végeredményt (főleg, hogy ezek a tesztek asztali gépben készültek, mi pedig mobil cpu-król beszéltünk). Ha vki kicsit is komolyan gondolja a játékot, dVGA-s gépet vesz. "Többi teszt" hol marad a Civ: Beyond Earth, WoW, Diablo III, Starcraft 2??
-
stratova
veterán
válasz
Yutani #16164 üzenetére
Szerintem itt A10-8700-hoz hasonlóan csak az alap órajel ilyen alacsony és amúgy masszív turbót használ a lapka (2 szál 2,9 1 szál 3,5 Ghz?) mert már-már túl jó IPC lenne ez Carrizonak, ha 1,75 GHz-en menne.
Vö.:
Pentium 3558U 1.7 GHz Haswell 15 W
Pentium 4405Y 1.5 GHz Broadwell 6 W
Pentium 3825U 1.9 GHz Haswell 15 W
Pentium 4405U 2.1 GHz Broadwell 15 W -
stratova
veterán
válasz
Yutani #16102 üzenetére
Úgy is megközelíthetjük a témát, hogy FX-7600P, FX-8800P és FX-9830P esetében jelentős részt képez az IGP is, ez valamelyest korlátozhatná a CPU órajelet. Intelnél hasonló CPU/GPU arányú pl az i5-6267U (2.9-3.3 GHz 28 W) és i5-6367U (3.1-3.5 GHz 28W) is éppen kettejük turbó CPU órajele közé esik a 15 W-os ám kis IGP-jű i7-6600U (2.6-3.4 GHz) amely 127-135 pontot kap CB R15 1T tesztben.
A megszabható árban már az is némi változást eredményezhetne, ha a mobil Raven Ridge nem i3-mal hanem i5-tel összevethető teljesítményt nyújtana.
-
sb
veterán
válasz
Yutani #16014 üzenetére
@FEAR
Az az alapvető gond, hogy már nincs mit beáldozzanak költségben. Épp a veszteségeket kéne foltozgatni.@Yutani:
Ehhez látni kéne varázsgömbben a piacot is, hogy alakul.
Jelenleg is ott tartunk, hogy a többségnek elég lenne egy i3. Ha bejönne a DX12 overhead csökkenése akkor meg főleg. Ez viszont nem egy magas ársáv.I5 legyen mondjuk a közép, de ha versenyképes lesz a Zen akkor vélhetően lecsúszik ez is és a "mezei" i7. Kérdés, hogy úgy is megéri-e levinni vagy egy kicsit felturbózott BR, akármi is el tudná vinni.
Persze a terv nem ez, tudom. Csak annyit akartam jelezni, hogy az eddigi slide-ok alapján az új architektúra elég durvának tűnik ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen negyedelni. És emellé az Excavator is kezd feljönni egész használható szintre az alsó (<=65W) szegmensben.szerk: 8-10 mag + HT. Értem, hogy a HEDT erről szól és most a Zen-től is ezt várjuk, de ennek van létjogosultsága ha a masszívabb eladásokat nézem?
-
F34R
nagyúr
válasz
Yutani #16014 üzenetére
Szerintem egy adott foglalaton belul egy cput visszafele butitanak, en a gyartast csak igy tudom elkepzelni.
Viszont a csucs Zen remelem a 2011-s Intel platformot remelem megfogjak valahogy, ott eltudom fogadni hogy dragan adjak a CPU-jait.
#16015) Fiery
8mag + 8ht vagyis az elso hirek alapjan beharangozott 16magos is megvalosulhatna es akkor talan nem lenne akkora konkurencia.
-
Oliverda
titán
válasz
Yutani #15997 üzenetére
A HT egyetlen magnál optimális esetben ~30% pluszt jelenthet. Kapcsold ki a HT-t, futtasd le a Cinebench-et, kapcsold vissza, futtasd le ismét. 30% körüli lesz az emelkedés magszámtól függetlenül.
Persze úgy is lehet számolni, hogy egyetlen maghoz viszonyítva mennyi plusz jelent több, 2-4 mag HT-val, de ennek nem sok értelme van. Négy magnál 1,2 magnyit ad hozzá a négy plusz szál.
sb: Mutass egy tesztet amiben 30 százaléknál több gyorsulást hoz.
-
stratova
veterán
válasz
Yutani #16001 üzenetére
Az gondolom megvan, hogy Olival inkább elbeszéltetek egymás mellett nem egymásnak ellentmondva. Persze i3-nál is 60% az arány mert ott 2 mag van 2 HT szállal míg i7-nél 4 mag 4 HT.
Oli szerint a HT hatékonysága 30% egy maghoz képest, ami stimmel és ugyanígy az is igaz, hogy ha az összteljesítményt szálakra bontjuk le és nem teszünk különbséget fizikai mag és HT szál között ~60%-ot kapunk (éppen azért mert annyi HT szál van ahány fizikai mag és míg előbbi ~30% többletet jelent utóbbi ~95%-ot).Persze mindez csak játék a számokkal, remélem meglátjuk év végén és örülünk, hogy összejött a Zen!
+1 -
válasz
Yutani #16000 üzenetére
Tehát az i3 3.3GHz-en erősebb egy szálon, mint a Phenom II 4GHz-en, és a Piledriver A10 4.5GHz-en. A 6800K-nak kell 4800 MHz a 113 pont eléréséhez, így 3300/4800-1 = 31%-kal erősebb az i3 a 6800K-nél IPC-ben. Ha a Zen hoz az Excavatoron 40%-ot, akkor jól látszik, bőven Sandy felett lesz (talán Haswell felett is), mivel az EXW gyorsabb a Piledrivernél 5-10%-kal.
Persze mindez csak játék a számokkal, remélem meglátjuk év végén és örülünk, hogy összejött a Zen!
-
stratova
veterán
válasz
Yutani #15997 üzenetére
Ebbe az is bekavarhat (az FX topikban is számolgattunk hasonlót), hogy egy i7 esetében esetleg ha turbó nélkül is, de az egy szálas eredményt méri a 8 szálashoz, ahol ez az arány ki is jöhet. Viszont ha egy 4 magos azonos architektúrájú és órajelű i5-höz viszonyítod az i7-et már kisebb lehet a hatékonyág.
Szóval valószínű, hogy az általad kapott 60% a 4 mag 95%-a és a HT pl ~30%-os értékének átlagából adódik.4*0,95+4*0,3 = 5 -> 5/8 = 0,625 [62,5%]
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Yutani #15956 üzenetére
elég durva hogy mennyire lecsökkent a passzív alkatrészek (ellenállások, kondik) száma az alaplapokon pár év alatt... az én 5-6 éves giga lapom még tele van SMD-kkel, ezen meg szinte alig van, tisztán látszik hogy ugyanezt a funkcionalitást (persze kevesebb bővítési lehetőséggel) simán meg tudnák csinálni sokkal kompaktabb méretben is, csak köti őket az ATX méret.
kíváncsi leszek ennek aztán mennyire lesz piaca. én már kb 3 éve mondom hogy az AM3 és + halott foglalat.
-
-
VirsLee
őstag
válasz
Yutani #15937 üzenetére
Nem értek teljesen egyet a mondandóddal. Maradjunk annyiban, ha valaki nem akarja erőforrás igényes munkára használni a gépét, akkor a szálankénti teljesítmény az i5 javára billenti a mérleget. Ellenben, ha olyan úri huncutságokkal dolgozol, mint pl. Cinebench, 3ds Max, esetleg némi WinRAR, 7-zip, Adobe After Effects, Premiere ProCC, Sony Vegas vagy ilyenek, akkor ott elvéreznek a 4 szálas megoldások.
Ha játszol, akkor tényleg lehet problémád az egyszálú teljesítménnyel, én azonban jelenleg munkahelyemen az i5 összesen 4 rendelkezésre álló magjával szívok. Tudod 250e pdf-t időre legenerálni, titkosítani, összefűzni sajnos kevés a 4 szál
Persze ettől még lehet isteníteni az egyszálas teljesítményét az i5-nek, de azért ne képzeljük róla azt, hogy az mindent megold..
)
-
lee56
őstag
válasz
Yutani #15897 üzenetére
14 nm-es, 32 magos CPU-t 8-csatornás DDR4-el? Ha jó áron adod, még akár érdekelne is..
De tényleg, nem is lenne már rossz ha valaki még beszállna erre a piacra, Intelnek túlságosan is kényelmes ez a kétszereplős kvázi-monopolhelyzet, amit kialakított magának az évek során, így vagy úgy..
-
Oliverda
titán
válasz
Yutani #15817 üzenetére
Ha nem értenéd az angolt, akkor itt elolvashatod magyarul.
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #15813 üzenetére
Nekem az a benyomasom, hogy az AM4-gyel egyfajta "jolly joker" foglalatot akar az AMD piacra dobni. Berakhato minden, ami csak el es mozog ebbe a foglalatba
Mainstream desktop CPU, mainstream desktop APU, high-end desktop CPU, low-power / olcso desktop APU (Kabini AM1 utodnak is jo lesz ez a foglalat), 1 socketes workstation, 1 socketes szerver, adott esetben high-end APU is ha HBM2-t integral, stb. A masik motivacio meg az lehet, hogy ha eleg az integralt FCH, akkor az alaplapon (foleg mini-ITX formatumnal) marad hely masnak, pl. M.2 slot. Nem gondolnam, hogy 100-200 plusz tű miatt annyival dragabb lenne legyartani az AM4 CPU/APU tokot vagy epp az alaplapokat.
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #15811 üzenetére
Kell a sok tű a PCIe savokhoz meg az integralt FCH-hoz. Azt nem tudom, mennyire lesz serulekeny, majd kiderul a gyakorlatban. Teny, hogy nem volt me'g olyan PC-s processzor, ami PGA foglalatba ennyi tűt szuszakolt volna be. FS2-nel (mobil Kaveri) volt 1107 tűs uOPGA, de hirtelen nem tudom, arra egyaltalan epult-e termek, vagy csak FP3-ra.
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #15776 üzenetére
Az alaplapi BIOS programozza fel az APU-ban talalhato IMC-t a memoria modulok SPD chipjebol kiolvasott, es a sajat logikaja alapjan feldolgozott adatok alapjan. Tehat sajnos abszolut ra vagyunk mindannyian utalva az alaplap gyartok BIOS fejlesztoire, hiaba van itt vagy ott a memoriavezerlo. Megjegyzem, sajnos nem csak APU-knal, es nem csak kvazi tuning RAM-oknal van ilyen gubanc, en pl. Skylake alaplapoknal is szivtam azzal, hogy teljesen sztenderd DDR4-2133 memoriakat sem mindegyik akarta "megenni". Ami a Gigabyte Z170 deszkaban remekul muzsikalt, az kekhalalt dobalt ASRock Z170-es lapban pl.
-
Fiery
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest