- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
Minden antennának azonosnak kell lennie és azonos helyen is kell lenniük vagyis mindegyiket cserélni kellene megfelelőre vagy mindegyiken marad az eredeti antenna, okai.
Sajnos a megfelelő eszköz beszerzése kicsit problémás lenne, amelyek vannak azok pedig lényegében ugyan annyiba kerülnének mint egy 2x2 MIMO képességgel rendelkező új eszköz, miközben a jelenleg csak 1x1 áll rendelkezésre.
-
-
-
-
A fentebb is említett diverzitás problémák miatt előnyösebb lenne az egy antennás változat. Amúgy tud Access Point és Wireless Client funkciót is, tehát a LAN csatlakozója lehet kimenet és bemenet is akár, bár ez így pontatlan megfogalmazás, de ha jól gondolom erre irányult a kérdésed.
Emulator -> Operation Mode menü
-
-
Oldal alja:
"Az összes műszaki tulajdonság előzetes értesítés nélkül változhat. A konkrét ajánlatokról érdeklődjön viszonteladójánál. ..."
Ettől még persze szívás, én is hittem volna a gyári leírásnak.
Egyébként két db. grid antennát akartál rákapcsolni? Mivel ezerszer ismételt ökölszabály, hogy a routerre kötött antennáknak egy helyen és egyformáknak kell lenniük.
MaCS
-
Egyik kinézett eszköz sem lesz megfelelő mert:
Asus N12 D1 - két antennás így a másikat is megfelelőre kellene cserélni.
Asus AC51U - Osztott antennás dual band így ugyan ilyen antenna kellene rá.
TP-Link Archer C50 - sávonként dedikált antennás dual band de két antennás így a másikat is megfelelőre kellene cserélni.Milyen grid antenna van használatban?
Milyen körülmények között van használva?A legjobb egy külső antenna csatlakozó AP lenne erre a feladatra?
-
Ezek nem antennák, hanem önálló eszközök -- beépített antennával. Tehát önállóan konfigurálhatóak és mivel digitális (Ethernet UTP) a bemenetük, nem kell csillapítással és az antennákra vonatkozó egyéb kellemetlenségekkel számolni. Magyarán sokkal többet nyújtanak, mint egy antenna.
Kérdés a profikhz:
Egyébként mi a különbség a CPE210 (kültéri AP) és a WBS210 (kültéri vezeték nélküli bázis) között?MaCS
-
Megfelelő lehet ez az eszköz.
200 méterre elég lesz az ilyen típusú is.Találtam 1000-es Enternet csatlakozós antennát .
Bár azt sehol nem találom, hány dBi antennái vannak.
Ez csak egy kültéri AP, antenna nincsen hozzá. -
2,4 GHz-s sávon 100 Mbps-nél több nem nagyon megy át 2x2:2 MIMO mellett. Az N18U 3x3:3 MIMO képes így vele adott lenne a lehetőség nagyobb sebességre is de a másik oldalra megfelelő eszközt találni már nehéz ás drága lenne, valószínűleg olcsóbban kijönne egy 5 GHz-s AP eszköz pár.
-
-
-
-
uriember
aktív tag
Ha régebbi telefonok vannak, akkor ne only N-re tedd, hanem Auto-ra, 20 vagy 40MHz csak a kapcsolati sebességre vonatkozik, aztán a kliens annyit használ belőle, amennyit tud. 20MHz-nél max 150Mbps lesz az elérhető maximum sebesség, amiből a fele/harmada a valós, 40MHz-nél 300Mbps az elméleti maximum. Nincs egy laptop vagy számítógép, ami referencia lehetne? Persze a laptop wifi kártyáját is konfigurálni kell, ha valaki valamikor már belenyúlt...Úgy tűnik nálad nem minden gömbölyű.
-
-
uriember
aktív tag
"11-es csatornán van az n18u (adó)," lehet, hogy itt van a kutya elhantolva. Nemrég tettem szert én is egy N18U-ra, előtte 1043NDv2 volt a 7-11-es csatornára állítva, tökéletesen működött 40MHz-en, a kapcsolati sebesség 300Mbps volt, de wifi sebesség bárhol a házban max 100-120Mbps (Digi1000). Ezért vettem az Asust. Szépen beállítottam az N18U-t is a 7-es csatornára, 20/40Mhz-re, de csak 100Mbps körüli wifit adott. InSSIDer-rel megnéztem és csak 20MHz-en ment, hiába tettem ezután fix 40MHz-re, ahogy tároltam a menüben, egy pillanatra megjelent a 300Mbps sebesség, de pár másodperc után leszakadt, megszűnt a wifi...Tanácsolták, hogy tegyem 6-10-es csatornapárra az N18U-t, mert valamiért nem bírja a 10 fölötti csatornákat 40MHz-en. Beállítottam a 6-os csatornára-így a társcsatorna a 10-es- N only, bővítő csatorna Above és 40MHz-re, láss csodát a router hasít, mint állat. 230Mbps wifi sebességet is mértem a speedtesten.
Próbáld meg, hátha nálad is ez a bibi. -
-
Irányított és hasonló antennáknál azt szokás javasolni, hogy a routeren a többi saját antennája letekerendő, hogy ne zavarjon be a MIMO (és esetlegesen a diversity) működésnek, de az a sebesség rovására is megy, ezért nem is tudom, hogy esetedben miként hagyhattam figyelmen kívül emiatt a grid antennát, valahogy elsiklottam felette, bocs, pedig az egy antennás router miatt sejthettem volna, hogy csak egy csatlakozós, hiába van belőle 2*2 MIMO-s is.
-
Amilyen módban használod, úgy részint más a helyzet, bár igaz, attól függetlenül is jobb lenne a sebesség tekintetében is, ha a Grid is 2*2 MIMO-s lenne - van olyan is -, ezt valóban elfelejtettem megkérdezni, de akkor amit te használsz, az csak 1*1 MIMO-s, egy csatlakozós gondolom.
-
-
Nem, de mégis feleződik adott módban is, az erőltetett 40 MHz ellenére is.
Esetleg egy próba a TL-WR743ND-vel gyári firmware verzióval AP/WISP Client módban, de úgy rémlik, hogy akkor is viszonylag alacsony a sebesség.
Szerintem nagyjából mindegy, hogy milyen megfelelő típusra cseréled, a legideálisabb persze két RT-N18U összekapcsolása lenne, de ha van lehetőség valamilyen 2*2:2 MIMO-s 300 Mbps sebességre képessel kipróbálni egy teszt erejéig, akkor kiderül, hogy mi a helyzet. -
-
A legegyszerűbb ha a 743ND-ből jövő kábelt a 3600 WAN portjába csatlakoztatod.
#40599 kenyerpirito
Ehhez a net sebességhez mát gigabites típust lenne érdemes használni.
20k-s határral az ajánlottak: Ha nem kell 5 GHz-s wifi akkor Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2, ha kell akkor Asus N56U, TP-Link 3600/4300. -
-
Nem lesz jó mivel továbbra is a MIMO-s router-t szeretnél használni egyetlen antennához. Olyan kell neked amelyiknek csak egy antenna csatlakozója van, pl TP-Link 743ND. Jó lesz olyan is amelyik csak CFW-vel tudja a kliens módot, pl Asus N10 B vagy TP-Link 741ND.
Mivel a 3600-n visszaállnak a természetes rend így biztosan normális lesz a wifi minősége. -
krealon
veterán
"De annak mi köze az NFS sebességéhez, hogy repeater módba megy a router és az egyik antenna helyén van az irányított antenna?"
En arra reflektaltam, hogy " egy irányított antennával vagyok ráállva, ami a 3600 egyik levehető antenna helyére van rácsatlakozva. [...] Meg a wifi sebessége se valami fényes."
A szetvalasztott antennakon a WiFi adapter a ket teljesen eltero jelet fog, a tervezett, kis faziskesesel szinte egyforma jelek helyett (az egyforma antennakon).
Ezt a WiFi adapter zajkent ertelmezi, vagyis latszolag megno a zaj.
A jelszint nem novekszik, mert a max erteket nem letphetik tul a szabalyos eszkozok.
A radiacsatornan atviheto adatmennyiseg aranyos a jel / zaj viszonnyal. ( Shannon–Hartley-tétel )
Minel tobb a zaj, annal kisebb kapcsolati sebesseg lehetseges.
Minel kisebb a kapcsolati sebesseg, annal kisebb a hasznos savszelesseg.
Minel kisebb a WiFi hasznos savszelessege, annal kevesebb adat viheto at egysegyi ido alatt a kulonbozo halozati protokolokon (pl NFS, SMB, HTTP, satobbi) a WiFi halozaton.Tehat ha szandekosan szabotalod az antennat, ne csodalkozz, ha rosszul mukodik a vezetek nelkuli halozat.
"Meg a Transmissiont is miért kell lekapcsolni ahhoz, ha 3DBD ISO filmet akarok nézni, akadozás mentesen?"
Transmission + 3DBD mar egy kicsit sok egy router-nek.
Ha sebesseg kell, megfelelo teljesitmenyu celhardvert kell hasznalni (pl NAS, PC szerver), vagy megfeleoen korlatozni a szolgaltatasokat, hogy megferjenek a router hardverenek szukos eroforrasain."Mert nekem ez inkább gyenge hardver problémának tűnik.
Azt még megjegyezném, hogy kábelesen vagyok csatlakozva a géphez."Maradjunk annyiban, hogy a megfelelo elmenyhez talakoznia kell a hardver teljesitmenyenek es a vele szemben tamasztott elvarasoknak.
(#40565) SztiviVander
+1 -
SztiviVander
addikt
krealon nem azt írta hogy az NFS sebességhez vagy transmission-hoz lenne köze az irányított antennának, csak csak erre válaszolt: "Meg a wifi sebessége se valami fényes". nekem ez egyértelmű volt, neked miért nem?
és igen, az is ezerszer le lett írva hogy a router az alapvetően router és nem egy szerver ami egyszerre kiszolgál 40Mbit/s (mert 40MByte/s kódolású filmet még nem láttam) stream-et, meg egy halom torrent le/feltöltést és mellette még a hálózati másolás is teljes sebességű marad. lehet hogy az R18 jobb valamivel de csodákat attól se várj, az is elsősorban routernek készült. ha nagy sebességre és egyidejűleg sok task-ra vágysz akkor be kell ruházni egy egyszerű kis szerverbe amit NAS-nak hívnak és amit pont az általad elvárt dolgokra terveztek. -
krealon
veterán
"Ugyanis mástól kapom a Net-et, egy irányított antennával vagyok ráállva, ami a 3600 egyik levehető antenna helyére van rácsatlakozva.
[...]
Ami problémám van a 3600-os routerrel, hogy ha filmet akarok nézni, és az a film elég magas bitrátájú (pl. 40MB/s feletti), akkor vissza kell vennem a feltöltési sebességet, vagy le kell állítanom addig a Transmissiont, mert néha beakadozik a film.
Meg pl. ha töltök le valamit, akkor a routerhez csatolt HDD-ről elég lassan tudok a gépre másolni.
Meg a wifi sebessége se valami fényes. "Es meg csodalkozol?
1000 es egyszer le volt mar irva: a tobb antennas routerek antennai nem szetvalaszthatok, mert egy antennarendszer reszet kepezik.
Ha pedig szetvalasztod, akkor a fennt leirtakat fogod tapasztalni. Barmilyen router-rel. Pont.A megoldas, hogy egy dedikalt eszkozzel (Access Point; AP modu router; stb) veszed a WiFi-t, es azt UTP-vel osszekotod a belso halozatot biztosito masik AP-vel. (Vagy, ha a routered tamogatja, egy USB-s WiFi stick is hasznalhato, mint fuggetlen radios egyseg.)
Vagy te az autod egyik kereket traktorkerekre csereled, hogy terepen is jol menjen?
(#40559) crissprivat
A QoS-t a router-en (a legkisebb keresztmetszeten) celszeru megvalositani, kulonben hatastalan.A mikrotik jo, de feltetelezi, hogy ertesz a halozathoz.
Letezik video a konfiguralashoz, de az nem helyettesiti a halozati protokolok ismeretet. -
Beri
addikt
Egy pár hsz-el ezelőtt leírtam, mért van 3 antennája egy n-es routernek. Hoz hatótávnövekedést a dolog, de nem ekkorát.
Az antennás dologhoz meg még annyit, hogy minimális mennyiségű kábelt illik használni hozzájuk, mivel ott is elvész a jelből. 10m-en belül szokták mondani, hogy az még OK, de én inkább az 5ön belülre szavazok, átlagos, olcsóbb drót esetén.
Egy 8-asat szoktam linkelgerni embereknek, az még 2000 forint alatt van, viszont az beltéri. Látni kéne a helyet, ahová a megoldást tervezed, így elég nehéz előállni 100%-osan működőképes ötlettel.
Mivel szembeszomszédról van szó, ezért a két első szobába egy-egy ilyen beltérit elhelyezve össze lehet hozni a hálózatot. Talán az egyik oldalon egy sima gyári 2-es is elég. A lényeg, hogy a falakat ne kelljen átlőni, mert az nem fog menni (2-3 fal, plusz 50-70 méter mellé azért nem kevés).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Xbox Series X, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű garanciával., Bp-i üzletből eladó!
- Eladó Gopro Hero 10 Black edition sok tartozékkal!!
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Simrig eladó PS5/PC kompatibilis. (olvass leírást.)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged