- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
válasz
antikomcsi #89257 üzenetére
Szia,
Elöljáróban - a TP-Link -nél alapvetőn 3 féle mesh implementáció van: OneMesh, Deco Mesh és az Omada -k. Ezek egymással nem kompatibilisek - az eszközöket keverve nem tudunk mesh -t konfigurálni (pontosabban csak a saját családjukon belül tudunk, de úgy is vannak megkötések). Neked OneMesh kompatibilis routered van. Erről a három gyártó specifikus megvalósításról korábban írtam párszor - most megkímélnélek a litániáktól ...
Kicsit reflektálva dudika10 (#89259) hozzászólására és ahogy írtam a Neked szóló korábbi hozzászólásomban most két komoly OneMesh limitációt emelnék ki:
- nincs ethernet backhaul lehetőség OneMesh esetén,
- ugyanakkor nemcsak a fentebbi a gond, hanem hogy egy router mellé nem tudsz rakni egy másik OneMesh kompatibilis routert és azokat OneMesh -be konfigurálni. Hanem a főegységnek routernek kell lennie (ez fontos!) és a node -(ok)nak pedig másnak (pl. repeater/jelismétlő).TP-LInk OneMesh magyar nyelvű leírás: [link]
Érdekes módon explicit módon nincsen deklarálva (avagy kihangsúlyozva akár) ezen limitációk. Amennyiben a részletekre figyelünk, akkor figyelmesek lehetünk arra, hogy mind a szöveges leírásban és mind a rajzokon csak WiFi kapcsolatokat látunk az egységek között és mindenhol router főegységekhez van(nak) passzintva repeater(ek) ...
A support oldalukon (Q&A) van rendesen "anyázás" akik beugrottak illetve persze 3rd party (pl. Reddit, SmallNetBuilder) fórumokon is ...
Azaz a meglevő AX73 -hoz tudnál AC -s repeater -eket passzintani (ebből rengeteg van) illetve pl. az alábbi AX -es repeatereket:
- RE505X AX1500 - 26-28K HUF
- RE605X AX1800 - 32K HUFVegyük észre, hogy a WiFi -ben megfeleltethető AX10 (mondjuk ennél nincs OneMesh támogatás) illetve AX20 -nál alhangon egy 5K HUF -al drágábbak (ismételném magam - router mellé másik routert nem tudsz konfigurálni még WiFi -vel sem OneMesh -t) ...
Ethernet kapcsolat esetén (mondjuk egy másik routerrel vagy repeaterrel) a "buta" AP mód áll rendelkezésre ami viszont nem mesh. Egyébként Deco Mesh -nél lehet ethernet backhaul - de ugye Deco mellé másik - bármilyen - Deco egységeket tudsz tenni mesh esetén. Egyébként mobilapp terén is külön válnak a routerek ("Tether" app) és a Deco ("Deco" app) egységek ...
Asus Aimesh esetén a fentebbi limitációk nincsenek:
- mehet ethernet backhaul - sőt ennek prioritása (ezt külön-külön minden Node -hoz) és kizárólagossága (ez utóbbi akkor, ha minden Node kábellel csatlakozik) is konfigurálható,
- Asus routereket és ZenWifi (ez utóbbi feleltethető meg a Deco -knak) keverhetőek megkötések nélkül ...Amennyiben jól sejtem, akkor a AX73 -al 14 napon belül vagy. Nem szeretek élni ezzel a lehetőséggel vagy másokat erre buzdítani, de amennyiben teheted, akkor fontold meg. Tudom, hogy az AX73 (40-43K HUF körül) és annak Asus -os megfelelője az AX82U (58K HUF) között vagy másfélszeres árszorzó van például. Persze nemcsak a OneMesh vs. AiMesh a különbség funkcionalitásban, de lehet Neked másra nincs szükséged ...
Ugyanakkor mivel már az elején említetted, hogy a kábelezés rendben van és utóbb utaltál is rá, hogy egy routerrel nem tudod a kívánt lefedettséget elérni. Amennyiben Mesh -t szeretnénk, akkor javasolt lenne pl. az Asus megoldására áttérni ...
@dudika10, #89259
Ugyanakkor az alábbi megjegyzést is odaírják a OneMesh "Tervezett" címkével kapcsolatban:
"Note: The OneMesh firmware update for products marked "Planned" is not a guarantee. The compatible device list will be updated regularly, and TP-Link reserves the right to modify this page at any time without notifying the user. Both listed and higher hardware versions of these models are compatible with OneMesh."
-
dudika10
veterán
válasz
antikomcsi #89257 üzenetére
A OneMesh nem tamogatja jelenleg a kabelt.
Ha AP-kent allitod be, akkor nem lesz mesh.
Forumon lattam, hogy kertek ezt a featuret, talan egyszer meg is csinaljak, ahogy az AX10 melle is oda van irva regota, hogy tervezik hozza a OneMesh supportot. -
dkess
őstag
válasz
antikomcsi #89246 üzenetére
Szia,
Igen, gondoltam, hogy a router megmaradási törvény értelmében: "a AC1200 nem vész el, csak átalakul" (jelen példánál maradva főrouterből AP módba tett egységé) ...
Ugye a témában az első hozzászólásomat ezzel a gondolatmenettel zártam: "... egy második egységet (kisebb/olcsóbbat - mondjuk emeletre) mesh kábeles backhaul -al.".
Namost az aláhúzott résznél (különös tekintettel a félkövért -el kiemelt szóra) vérzik a AX73 ... Persze régi routert utána lehet rakni AP módba, de az nem ugyanaz. Amennyiben a WiFi -s klienseink aránylag fix hellyel rendelkeznek (beleértve az emlegetett laptopot), illetve nem szoktunk mozgás közben (vagy ha megszakad az se gond) VoWiFi/VoIP -zni illetve az se zavar, ha néha manuálisan kell átlökni a másik routerre pl. a mobiltelónkat, akkor jó lehet ez a felállás is. Az tény, hogy egyelőre olcsóbban jöttünk ki.
Az AX73 jó gép és nagyon meg tudja érni az árát. Ugyanakkor a fentebbiekből is kifolyólag elsősorban olyan helyzetekre ajánlanám, ahol borítékolhatóan elég egy router az igényeink kiszolgálására ...
@Tonycs, #89248
Egy olyan kérdésem lenne, hogy miért szeretnél A és B pont között kábelezni? A szolgáltatói egység az 1 -es pontban van a ház túlsó oldalán. Van egy olyan rossz hírem, hogy amennyiben kábeleznél, akkor úgy lenne érdemes, hogy az egyes pontból külön kábel a 2 -es, az A és a B pontba is. Ekkor példának okáért egy Deco M5 3 -as pakkal (kilóg a keretedből picit) AP módba mesh kábeles backhaul -al konfigurálva tökéletes lenne. Persze az is működhetne, hogy kettes pakk és külön egy egy darabos AX -es (pl. AX20) oda ahol AX -es kliens lenne, de ez még drágább értelemszerűen.
Érdekes módon Asus olcsóbb. Pl. CD6 3 -as pakk egyik helyen 40.600 HUF -ért is van: [link] . Persze Asus -nál is működik az, hogy az egyik (vagy több) egység lehet AX -es - pl. XD4/AX56U (utóbbi 39K HUF) - persze a keretből már kilógnánk ekkor is ...
"Az A, B pontos vezetékes kiegészítésre mi lenne a megoldás?" - ezt hogy érted pontosan? Egyébként a Powerline -t, ha egy mód van rá kerülném (pláne mivel valójában nem pont-pont megoldás lenne ideális a számodra).
-
dkess
őstag
válasz
antikomcsi #89238 üzenetére
Szia,
Köszönjük szépen a tapasztalatokat. A hatótáv azért érdekes kérdés, mert sem ezt - sem az Asus testvérét (AX82U) e tekintetben nem szokták szidni. Sőt igen pozitív tapasztalatok voltak velük eleddig.
Nekem a legközelebbi tapasztalatom AX50 és AX82U (ez hw megegyezik). Főleg AX -es kliensekkel nagyon jó hatótávot tudtak prezentálni. AC -s kliensekkel is valamivel jobbat tudnak, mint az AC -s routerek általánosságban.
Feltételezem firmware frissítés volt. Esetleg próbáld meg az 5 GHz -et a legalacsonyabb csatornára rögzíteni és amennyiben nincs 160 MHz -et tudó kliens(ek), akkor a HT160 -at sem kell engedélyezni. Ez akkor igazán előnyös, ha fognál radart a környéken.
Nekem az AX -es TP-Link -nél meg érdekes módon "az automatikus váltás a 2.4 és 5 GHz hálózatok között" -el voltak nem annyira jó tapasztalataim (túlságosan ragadtak a kliensek a gyenge 5 GHz -re illetve egy helyiségben a routerrel meg alig akart 5 GHz -re visszaváltani).
Egyébként az emeletes ház + (hosszú) kert esetére lehet érdemesebb lett volna hosszabb távon olyan típussal kezdeni amihez később hozzá lehet passzintani egy második egységet (kisebb/olcsóbbat - mondjuk emeletre) mesh kábeles backhaul -al.
-
válasz
antikomcsi #42827 üzenetére
a sokból meg a kevésből is elég, ha csak egy nem megfelelő.
köszi, de a sörrel baj lenne, mert nem nagyon szeretem.
ritka az ilyen, hogy arányában ilyen nagy különbség mutatkozik a beépített kis 2.4 GHz és a külső 5 dBi antennás kapcsolat között, ilyenkor valóban a beállítások és az ellenoldalak leginkább az ok, de nem is feszegetem tovább, pláne ha számodra nincs jelentősége.
én is szívesen megmutatom neked - vagy bárki másnak -, hogy a beépített antennás rt-ac56u 5 GHz ac hálózatát simán használom a lakáson kívül, a folyosón is a mobiltelefonommal (note 4) akár, pedig úgy már három paneles fal (a vastag főfal abból is elég ellenséges a wifi tekintetében) is közrejátszik, úgy a 2.4 GHz sem sokkal jobb ott. jellemzően más routerek is szoktak nálam lenni, így többel is van lehetőség tesztelni, belső és külső antennás kombós, illetve külső osztott antennás típusok is, hogy legyen viszonyítási alap és ne a router legyen okolva, hogy gyengébb egyik vagy másik frekvenciás szórása, de igaz ez az ellenoldalak tekintetében is.
hiába nem szeretem, van azért sör is a hűtőben.simon7012; szia, amennyiben ez számít, ha nekem adnak választási lehetőséget a két típus közül, akkor a hardveresen sokkal erősebb és szoftveresen is jobb rt-ac56u mellett szoktam voksolni, persze úgy, hogy mind a kettővel van tapasztalat - saját és sok idegen környezetben is -, volt itt több c5 is, de az rt-ac56u annyira megfogott, hogy jelenleg olyat is használok itthon.
elfogultnak és tp-link ellenesnek sem mondhatom magam, volt több tp-link routerem is, azokkal is elégedett voltam. -
bambano
titán
válasz
antikomcsi #42817 üzenetére
egy tp-link ap-vel jártam úgy, hogy a szoftvere csak a beltérre engedélyezett frekvenciákat engedte csak beltérre engedélyezett teljesítménnyel.
-
válasz
antikomcsi #42822 üzenetére
pedig sok beállítási hibalehetőség is van;
- a használt wifi régió (sarkítva, de a jel erőssége tekintetében sem mindegy)
- a használt csatorna (a környezettől függetlenül is, az ellenoldalak sem mindegyiket szeretik)
- a beállított/használt MHz érték (nem csak sebesség, hanem a kapcsolat minősége tekintetében sem mindegy, a magasabb a jobb, de sokszor kényszeríteni kell, akár az ellenoldalon is)
- a transmit power adott router esetén nem mindig a maximumra áll be alapban, de arra kell beállítani/kényszeríteni, ha erősebb szórás az elvártminden hiába persze, ha olyan 5 GHz képes ellenoldallal próbálkozik az ember, ami eleve szűk keresztmetszet, mert adott szempontból a gyengébbek/problémásabbak közé tartozik.
-
válasz
antikomcsi #42819 üzenetére
ideális esetben, nem életszerű akkora különnbség adott felállásban.
azonos antennákkal az lenne, de a beépített kis 2.4 GHz antennák szintjét hozni szokták az 5 GHz esetén a külső 5 dBi antennák.
amennyiben annyira látványos nálad a különbség, úgy ott valami nem okés. -
válasz
antikomcsi #42817 üzenetére
azért ott az 5 GHz képes ellenoldalakkal és/vagy a beállításokkal gond lehet, ha a beépített 2.4 GHz antennás szóráshoz képest, látványosan gyengébb a külső 5 dBi antennák általi 5 GHz szórás.
-
válasz
antikomcsi #42782 üzenetére
A C5v1 vs C7 esetében nincsen különbség a wifi-n kívül a két eszközben.
Nem tudok külön v1-es linket.#42784 -FreaK-
Nem elég csak a router oldalon erősíteni, a kliens oldalon is hasonló értékű módon kellene eljárni mivel a wifi kétirányú kommunikáció.
Nagyobb terület esetén mindenképpen jobb megoldás egy másodlagos eszköznek a beüzemelése. -
válasz
antikomcsi #42780 üzenetére
A TIR-ből idézve:
TP-Link Archer C5 v1:
- Akár 800 Mbit-es sávszélességû internetkapcsolat mellé
- Qualcomm Atheros QCA9558 @720 MHz, 128 MB RAM
- 2 db USB 2.0 port fájl vagy nyomtató megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra
- Dual Band AC WiFi (szimultán 2.4 GHz - 300 Mbps & 5 GHz - 867 Mbps), 3x3:3 MIMO
- 3 db belsõ antenna 2.4 GHz részére, 3 db külsõ antenna 5 GHz részéreTP-Link Archer C7:
- Akár 800 Mbit-es sávszélességû internetkapcsolat mellé
- Qualcomm Atheros QCA9558 @720 MHz, 128 MB RAM
- 2 db USB 2.0 port fájl vagy nyomtató megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra
- Teljesértékû Dual Band AC WiFi (szimultán 2.4 GHz - 450 Mbps & 5 GHz - 1300 Mbps), 3x3:3 MIMO
- 3 db belsõ antenna 2.4 GHz részére, 3 db külsõ antenna 5 GHz részéreMindkét eszközön gigabites WAN/LAN portok vannak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Sony PlayStation 5 ( PS5 ) Sony PlayStation VR2 Csomag
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ 13600HX 14C / 16G D5 / 1T G4 workstation
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged