- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Isikamika
tag
válasz
Multibit #62261 üzenetére
Nem szeretnék egy végetnemérő vitába kezdeni, de.. én kértem segítséget és kaptam is, majd megkérdeztem hogy olcsóbb kategoriában esetleg van ami ajánlott és van e ami nem?! Ezekközül megemlítettem két tipust, amiután olvasgattam és amennyien szidták,kb annyian nem ! Nem gondolom, hogy ez önértékelés lenne, szimplán csak érdeklődés! De ezekszerint csak a megadott 2-3 tipus van ami oké a többit még megemlíteni se lehet! Ezt nem tudtam ezért elnézést kérek mindenkitől akit ezzel megzavartam! És a slussz poén amit írsz, hogy ne várjam ,hogy a nem ajánlott tipusokat dicsérni fogja itt bárki is és aztán megírod,hogy neked a nem ajánlott tipusok közül van ! 🤔 Elég lett volna csak annyi, hogy ezeket ne , mert... akkor ebben az árkategóriában inkább ezt és ezt! Érzed a különbséget azért remélem! Off
-
-
Isikamika
tag
-
válasz
Multibit #62113 üzenetére
Egy ilyen drága router mennyire tartós befektetés? Kb. hány évre lehet tervezni vele, tartósság, gyári fw frissítés/támogatás szempontjából? Bár a tudását valószínűleg nem tudnám kihasználni, de nem sajnálnék rá 50e ft-ot, ha tudnám, hogy mondjuk 10 évig biztosan nem lesz másikra szükségem.
-
mcll
senior tag
válasz
Multibit #62071 üzenetére
Igazad van.
per pill 240-es netem van, de lehet lesz 500-as, illetve úgy néz ki hogy a Digi is jön majd valamikor (felvásárlás alatt van ugye az Invitel), akkor 1000-es.
A lényeg, hogy stabil, megbízható routert szeretnék, ami jól konfigolható (hasonlóképp mint a Vargelex-es mostani 1043-asom). -
MeSKA
aktív tag
válasz
Multibit #62049 üzenetére
Hálószobába lesz, így a lehető legkevesebb zajt kell csapja.
Sajnos olvastam, hogy a zyxel és Dlink NASok elég zajosak, bár a synology nem annyira. Nagyon hezitálok, hogy maradjon-e a router vagy legyen helyette nas. Nagy igényem nincs egyébként, arra elég lenne a router is. De még visszamondhatom a megrendelést.
-
MeSKA
aktív tag
válasz
Multibit #62047 üzenetére
A belépő szintű nas-ok hardvere se sokkal jobb. Bár ugye a nas funkciók arra vannak optimalizálva. De a lényeg, hogy felesleges többet költeni rá... a véleményetek alapján amire nekem kell, simán jó lesz a n18u is!
Nas hátrányai ezzel szemben a zajos működés. És a routerhez kötött külső vinyó legalább leválasztható ha kell máshova. Elvileg a legújabb gyári firmware már hibernálni is tudja a hdd-t.
-
MeSKA
aktív tag
válasz
Multibit #62045 üzenetére
Köszönöm a segítségeteket!
Rendben, szét nézek ott is! Amúgy van számottevő különbség a nas funkciókban (file megosztás, torrent, távoli elérés) egy komolyabb routerhez képest? Tehát a kb 10e Ft-al drágább ac-s Asus router ilyen téren nyújt valamivel is többet? (WiFi tulajdonságok nem erdekelnek)
-
MeSKA
aktív tag
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Multibit #61970 üzenetére
Igen
Gyenge a vas és így nem mennek a routing szabályok.
500 -as elérésre vettem, azt ki is szolgálja fastrack nélkül, de hát emelt a szolgáltató.Aki ide téved annak írom, hogy a Mikrotik rb750 g3 ról van szó.
500-as netig oké PPPOE eseténA legjobb pl. egy Juniper srx300 lenne, de hát az a fránya licensz, ami elég borsos hozzá, hogy tudja a NAT ot meg egyebeket, és még csak a basic ről lenne szó, nem is az okosabbról.
Az is igaz, hogy nem találtam arra adatot, hogy a PPPOE kapcsolatot hogy kezeli, milyen sebességet nyújt? , tudja esetleg valaki ?De a többi gyártónál is kell licensz a műkődéshez, legalábbis amiket eddig találtam, igaz azt nem tudom, hogy egyszeri díj vagy rendszeresen fizetendő.
(#61972) kali
Nem tudom, hogy a Cisco RV325-ösön ki dolgozott, de elég pocsék router gyenge mint a harmat, és ahhoz képest írreálisan drága. Sima switchként meg különösen, jelenleg így használom. -
woodworm
veterán
válasz
Multibit #61928 üzenetére
Megnézve a mikrotik és az ubi belépőszintű terméklistáját soho kategóriás soc-ket látok. Ráadásul még lemondanak a zárt kódú hwnatról is a teljes kontroll miatt? Értem én, hogy a hálózatfelügyeletük előbbre jár, de nehéz bemagyarázni egy hétköznapi usernek, hogy ugyanannyi pénzért (router+ac1200ap vs netgear r7800) feleakkora sávszélességet kap a wifije és kábelen sem teljesen százas (ezres).
-
eisento
addikt
válasz
Multibit #61790 üzenetére
wifire egy android tv box csatlakozik a masik szobaban. Ezen kivul 2-3 telefon (oneplus 5 nexus 5x oneplus 3)
most nezem a tplink honlapjat c7 emulatort, de ott se latom a "PPPoE Session: Share with IPv4" ami elvileg kell a digis ipv6-hoz. Ha nem igy van javitsatok ki
mostanaban nem akarok uj routert venni szoval idotallo kell legyen
-
findalas
csendes tag
-
TeeJay
félisten
válasz
Multibit #61283 üzenetére
most őszintén?
majdnem kijön 2 darab 3x3:3 MIMO-s AC-s router TP-Link vagy Asus-ból
otthonra nem tökmindegy hogy a Synology-ban milyen Broadcom SOC van vagy wifi vezérlő?
kétlem hogy 2x gyorsabb wifit adnaelismerem biztos jó cucc meg mindent be lehet rajta állítani
de otthonra nem véletlen nem vesz senki mert baromi drága és felesleges egy átlag vásárlónak -
salzdorfer
csendes tag
válasz
Multibit #61138 üzenetére
Értem és köszönöm is, de visszautalnék az eredeti kérdésre: mire képes FIZIKAILAG a 1043? Ideális feltételek és megfelelő(melyik?) firmware esetén mennyi Mbps tud kijönni belőle wifin?
Illetve AC58U és N18U gyári fw-el, ideális körülmények közt a gyakorlatban 2,4GHz-en max. Mbps ami elérhető?
-
salzdorfer
csendes tag
válasz
Multibit #61134 üzenetére
Arra gondolok itt elsősorban, hogy fizikailag mit tud és azt kihasználja-e a gyári firmware? Ha itt ülök 1 méterre egy N-es, 150 vagy 300 Mbps-re képes router elött, akkor miért csak 65 Mbps jön ki belőle? Konkrétan ezt egy Ipad Air2-n mérem Speedtest-el. Vagy egyáltalán mi a jó beállítás a routeren ami a maximumot hozza ki belőle? (csatorna, sávszél, stb.) -
blakey
titán
válasz
Multibit #61128 üzenetére
Tomatoban már új Wifi driverek vannak (ezt használom) és az Asus is valami újat dob piacra az új firmwarrel amiből már 1-2 dolog átkerült a Merlinbe és az LTS-be, nem használom a gyári firmware-t már kb. 1 éve, azóta minden betonstabil, tulajdonképpen a wifivel sincs gondom, 9m-re, 3 falon keresztül 2.4 GHz-en is megvan a 25-26Mbit/s egy egyszerű mobillal, lehet, hogy egy külső antennással sem lenne jobb. 5GHz-es jelet az egyszerű "okos" tv-k is stabilan látják, ugyanott és simán kezelik a 1080p-t, ennél nagyobb nekik nem kell. Lehet, hogy nem véletlenül vagyok ennyire "ingatag", egyszerűen nem vesz rá a lélek, hogy megnyomjam az entert a rendelésnél, pedig kipróbálnám a Syno-t.
-
Saccco
nagyúr
válasz
Multibit #61087 üzenetére
TP-LINK Archer C7
○ Qualcomm Atheros QCA9558 @ 720MHz, 128MB RAM
○ Teljes értékű Dual Band AC WiFi szimultán 2.4GHz - 450Mbps & 5GHz - 1300Mbps, 3x3:3 MIMO
○ 3db belső antenna 2.4GHz részére, 3db külső antenna 5GHz részére
○ 2db USB2.0 port fájl vagy nyomtató megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra
○ Akár 800Mbps sávszélességű internetkapcsolat melléTP-LINK Archer C8
○ Broadcom BCM4708 @ 800MHz kétmagos processzor, 128MB RAM
○ Teljes értékű Dual Band AC WiFi szimultán 2.4GHz - 450Mbps & 5GHz - 1300Mbps, 3x3:3 MIMO
○ 3db külső (osztott) antenna a 2.4 és 5GHz részére
○ 1db USB3.0 és 1db USB2.0 port (fájl vagy nyomtató megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra)
○ Akár 800+ Mbps sebességű internetkapcsolathoz - Ez a + is tetszik.Hát most, hogy már tudom, hogy a C7 bukja a gigabitet CFW-vel, lehet inkább a C8 lesz. 800+
szerk.: Asszonypajtinak úgyis jobban tetszik a C8, a port se fogja annyira.
Jobb lenne, ha 1043-ból meg a C78-ból kellene választani. -
Saccco
nagyúr
válasz
Multibit #61064 üzenetére
Az a kérdés, hogy akarom-e.
A mostani 1042nd is megvan nélküle, de ha tud valami hú de jót, akkor szívesebben választok támogatott készüléket.
Kissé zavar, hogy a mostani routerre nincs frissebb rendszer, ha hamar bukik a C7, akkor jó lehet egy mindig friss CFW. Előny lehet a C8-cal szemben.szerk.:
Itt elolvasom. (Why use LEDE?) -
thefreeman
aktív tag
válasz
Multibit #60999 üzenetére
Igen tisztában voltam vele, hogy ezekkel nem fogom tudni kihasználni. Az elsődleges cél annyi lenne, hogy a teljes lakásban menjen mondjuk 8-10mb/s-el, ami jelenleg csak közvetlenül a router mellet megy ennyivel. Amúgy nálam is DIGI a szolgáltató és optikai szálon jön.
-
ZephX
senior tag
válasz
Multibit #60993 üzenetére
Bocsánat, csak sajnos 200-300-al fentebb lévő hozzászólásoknál, már elveszik az ember. Azt tudom, hogy az a router is kevés volt, csak még időm sem volt váltani és most meg átváltották a csomagomat is. Az általam említett két routerrel mi a probléma, nem stabilak? Mert nem nagyon szeretnék drága eszközt mert ez a mostani router is mehet pihenni, pedig nem rég vettem.
#csako: Csak az volt fura mért az 1000-re váltottak át az 500-as helyett. De én ennek csak örülök.
-
MikeRenton
tag
válasz
Multibit #60961 üzenetére
„Nem oszt ki sávokat a router a klienseknek. A kliensek választják ki, hogy melyik SSID-re kapcsolódjanak (hacsak nem gondoskodsz róla Te magad, hogy melyiket válasszák).”
Okés, köszi a kiigazítást. Annyira nem értek hozzá. Viszont választ továbbra sem kaptam. Nem akarok szeparált hálózatokat. Ismerősömnek van egy Synology routere, egy SSID van létrehozva. Azalatt van az 5GHz és a 2.4GHz is. Ez a célom.
A jelenlegi router pedig egyszerűen képtelen megbirkózni nagyobb adatforgalmat igénylő feladatokkal huzamosabb ideig, innen is gondoltam, hogy a 4K-t megemlítem. NAS gondoskodik a tartalomról, a lejátszó pedig változó, hol smart tv, hol laptop. -
steve1021
csendes tag
válasz
Multibit #60890 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Még egy kérdés milyen routert ajánlanál hozzá,hogy wifin is feljebb tornásszam a sebességet?
Én jelen pillanatban D-Link DIR-842 AC1200 nézegetem elég jó árban van kérdés,hogy tudásban megéri ez az árát?Gondolom többet tud mint az én WDR3600-om mivel ez már ac router. -
mpo
veterán
válasz
Multibit #60811 üzenetére
Minden kötözködés nélkül:
Nem ismerem az összes szaktopikot de nem vettem volna 116e Ft-os routert.
Sok helyen lehet flash nélkül is, de nem ott ahol én mérek. Ezt a szolgáltatóknak is el kell fogadniuk (NMHH)."Sebességet mindig kábellel mérünk! A szolgáltató is csak azt fogadja el."
A mobillal WIFI-t akartam mérni, pont a mobil és a router képességei miatt, eszembe se jutna ezzel a szolgáltatót csesztetni, ráadásul a DIGI nem a garantáltat adja, hanem közel a 100%-ot.
Nyilván nem értek hozzá, ezért kellene egy link a tudáshoz, hogy a 300Mbit + 450 Mbit az 750 Mbit két antennával a reklámban, a mobil b/g/n és 50 Mbit-et tud egy antennával 2,4 GHz-en.
Úgy tudom nincs olyan mobil, ami egyszerre a két csatornát használná.
Mi a maximum egy ilyen telefonnal?
Csak azért lett dual-band, mert nem tudhatom mikor lesz 5 GHz-es készülékem, a régi 100-as meg nem jó, fölötte meg 1000 a következő határ. -
Flashget
félisten
válasz
Multibit #60737 üzenetére
Koszonom a kimerio valaszt.
Tudok a xiaomi routerrol varom a 11.11-t mennyire arazzak be jol.
Alternativakent ebben a 25-30K arban gondoltam, de par hszt visszaolvasva ez az Asus nem nyerte el a tetszesem. TL router is gyari fw-vel ment nalam ez nem gond. 1043 V1-re raktam fel anno az openwrt. -
mzsombor
tag
-
MrCsiT
addikt
válasz
Multibit #60626 üzenetére
Elsőre nem hangzik rosszul a Synology RT2600AC, de azért mikor ebben a tesztben ezt olvastam:
"into the router's USB 3.0 port. As a quick aside, for those of you who don't know, USB 3.0 can interfere with the 2.4GHz spectrum... but, guess what: Synology thought of that, too. There's an option to downgrade the USB spec to prevent that interference. That's thinking ahead."
akkor azért kikerekedett a szemem, hogy ez meg mi??
A Wan-to-Lan-ja tényleg jónak tűnik, de elég nehéz hinni a teszteknek, mert ahány teszt, annyi eredmény, amit még wifinél meg is értenék, de kábeles netnél már nehezebben.
A NAS funkciók annyira nem érdekelnek, mert épp egy Syno NAS-om van otthon.
Innen érdekesnek tűnik még számomra a D-Link AC5300 Ultra Wi-Fi Router (DIR-895L/R), főleg, hogy párom szereti a piros színt. (ez ám a szakmai érv, tudom.
)
Amiről semmi tapasztalatom, hogy a D-Link-nek vajon van-e valami értelmes supportja, frissítéseket kap-e, vagy menjen a user DD-WRT-re de gyorsan, ha már az egyik üzletben a termék leírása tartalmazza a lehetőséget?! -
törölt tag
válasz
Multibit #60340 üzenetére
120-as a net és elég a bármilyen wifi is csak a telefonoknak kell az is tök általános módon. Nem mérek sebességet wifi-n szőrszálhasogásként, hogy megvan-e a 120 vagy csak a 119, mert ha kevesebb azonnal frissítgetni meg buherálni kezdjek. Falun lakom alig van zavaró hálózat. A házban nem lehet találni csak a sajátom, az udvaron látok még 4-et, de csak jelen vannak nem kattinthatóak.
Ha tudsz jobb tudásút ajánlani olcsóbban ne tartsd magadban az infót. -
Sequadon
tag
válasz
Multibit #60283 üzenetére
Mivel sosem volt még dolgom CFW-el, így fogalmam sincs. Inkább olyan elérhető hardwer-t próbáltam választani, ami népszerű és sok leírás van hozzá. AC56U nem nagyon van használtan. OpenWRT vagy DD WRT amit néztem, szerintem ezekkel kezdeném aztán szépen lassan bővíteni a hálózati ismereteimet. A cél az volna, hogy állatorvosi lóként 2-3 évet kiszolgáljon.
-
Balli
őstag
válasz
Multibit #60085 üzenetére
Köszömöm a tippet!
Két kérdésem lenne még, elnézést valószínűleg elég naívak, csak jobb tisztázni
1.) Asus RT-AC58U vs ASUS RT-AC87U: egy nagyobb kategóriás router, mint ebben a példában nem, nem terjeszti erősebben a jelet? Itt a topicban olvastam, hogy valakinek az utóbbi egy 150nm-es házat simán belőtt két szinten.
2.) A digi által adott router/modem megkerülhetetlen (TV modemként is funkcionál), azaz majd a routert ebbe kell csatlakoztatni. Ha ebből a router/modem-ből vezetem ki kábelesen a neten az ugyanaz, mintha egy profi routerből vezetném ki, vagy van különbség? -
golfvariant
aktív tag
válasz
Multibit #59886 üzenetére
"Hajlandó vagy súlyos ezreket költeni wifi-re, miközben az UTP-kábel fillérekbe kerül?"
Eljátszanék kábellel is, de a Dell 3542-es laptopba gyárilag 100Mbit-es hálókártyát szereltek, tehát azzal nem vagyok előrébb... Laptopban hálókártyát nem lehet cserélni! A gyorsabb routerrel és adapterrel próbálkozni még mindig olcsóbb mint a lecserélni az egész gépet!
-
Speed
addikt
válasz
Multibit #59802 üzenetére
Igen, egy asztali gépet mindenképp kötök kábelen, de a legtöbb eszközöm már csak wifis ugye.
Nem feltétlenül kell az 500Mb wifin de ne 50 legyen ez a fő, azt mondom egy 200mega kijön wifin az már elegendő a laptopoknak is (laptop kb. mindíg rálát a routerre)
wifi eszközök: új 13as macbook pro, ipad air2, galaxy s8, xbox one x, Lg 55B7V oled tv
A lakás egy új 3emeletes társasház 3. emeletén van, gondolom van azért wifi a közelben, szal legyen 5G.
Ha lehet legyen a routernek külső antennája, abban valahogy jobban bízom.
Árban mehetünk 2x-3x eFt környékére vagy magasabbra is ha indokolja ezt a sebesség amit el szeretnék érni.
Ja igen és egyszerre több eszközön is akarom hazsnálni a wifit, ahogy gondolom mindenki más is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Automata kávégépek
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest