- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vege
csendes tag
válasz
Alex91 #95889 üzenetére
Minden szobában lesz TV kiállás coax és utp kábellel, szóval a lehetőség meg van rá. Ennek ellenére én simán szobákba nem szívesen raknék AP-kat (pl hálóban, gyerekszobában nem néz ki jól, nem oda való...), inkább közlekedőben, nappaliban, és ott is leginkább plafonon való elhelyezés, ami tetszik. Kevés (nulla) látszó kábel, nem porosodik, nem kell pakolgatni...
-
DJMDJM
tag
válasz
Alex91 #95860 üzenetére
Gyárilag 192.168.50.1-vel jön az eszköz. Én egy AP-t akarok belőle csinálni és mivel szeretném elérni a grafikus felületét böngészőből, ezért adok neki fix IP címet a saját hálózatom subnetének megfelelően. Ami nem 192.168.50.x
#95861 kpityu2 Köszi, megnézem majd a leírást. Az a baj, ha előre beállítom az IP-t, akkor is rossz lesz, hacsak nem hagyom meg a gyári IP-jén.
#95862 Gubek-Einste Ezt már beküldtem ide, bocsi.
-
DJMDJM
tag
válasz
Alex91 #95852 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy az AP egyik LAN portjából megy a node WAN portjába, akkor igen.
Update:
Ha nem változtatom meg a main router IP címét, tehát hagyom a gyárin és úgy próbálom beállítani AP módban is megcsinálja. Ha ezután megváltoztatom az IP-t a main routerben szétesik a MESH, eltűnik a node. Vhol itt van elásva a kutya. Nézem még. -
DJMDJM
tag
válasz
Alex91 #95737 üzenetére
Meglett a két RT-AX55 és nem sikerül összehoznom a scenario 3-t. A node hozzáadása nem sikerül, bármit, bárhogy próbálok. Tehát AP módban van az első eszköz. Firmware-t megfrissítettem mindkettőn.
Viszont ha router módban próbálom, akkor sikerül. Nem jövök rá, hogy hol bukom el.
Vmi ötlet? -
bencze
senior tag
válasz
Alex91 #95834 üzenetére
Amint írtam egy több portos wifi routert keresek, ezért volt ott a követelmény.
@Soma01
RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN wifijéről nem írnak jókat, más nincs egyben de jogos, a wifit is erről szeretném. Nem tudom mekkora uplinket bír el.Egyébként a mostanival azt leszámítva, hogy nincs elég portja, 2 bajom van, egyrészt irtó bonyolult mindent megoldani (pl csináltam guest wifit de alapból rálát a lanra és kis próbálkozás után feladtam; nem volt már kedvem azzal is tovább piszmogni inkább úgy maradt); plusz van egy olyan, hogy ha Teams hívásom van akkor ledob a Wifi pár percen belül. Lehet, hogy a notebookom (habár usb-s wifivel is ezt csinálta) de ez van.
-
CactuSSPP
csendes tag
válasz
Alex91 #95761 üzenetére
Hello,
Akkor ha jól értem egy vezetékes router intézné a NAT-ot kifele: TP-LINK Omada Gigabit VPN Router, amelyhez 1 AP csatlakozna, vagy ígény szerint 2-tő lefedéstől függően, kábelen vagy MESH
TP-Link EAP610 ami ez lenne, vagy TP-Link EAP245, itt ha jól látom kültér beltér, direkt sok eszközre tervezett AP- közül tudok választani.
Így 60-70 környékén járunk, alternatíva 30-50-ig routrrel ami elbírhatja a 30+ eszközt?
Köszi az első tippet. -
PpenoO
őstag
válasz
Alex91 #95592 üzenetére
Ezt már nem fogom megtudni, mert 40e felment az ára 60ezerre...
Most lehetőségem lenne egy új Tp-Link AX73at 33e forintért megkaparintani. Ami még szóba jöhet, bár sanszos a válóper a design miatt, az a TUF-AX5400 ami jelenleg 47e forint. Az AX58U v2ről lemondtam, mert a tapasztalatok alapján gyenge a wifi jele (pletykák szerint szoftveresen korlátozott), az pedig a legfontosabb paraméter amire szükségem van.
Milyen buktatói lehetnek egy AX73nak? Asusnál 3 év garancia, Tp-linknél 2 év. Illetve néztem a mobil applikációt, nem láttam Wake on Lan funkciót. Asusnál ez 2 klikk. Más concern esetleg?
-
Teasers
tag
válasz
Alex91 #95635 üzenetére
Szóval ha esetleg antennás lenne mégis, akkor gondolom 2 mesh képes ugyan olyan routert kellene vegyek. Csak hát a xiaomi amit linkeltél 40e pénzért nem olyan vészes.
Antennásból pedig nemtudom mennyire érné meg a 10e ft körüli darabáras router.
ha egyátalán ennyi pénzért az antennás tud mesht.
De szerintem marad ez a xiaomi ax3000. Néztem róla teszteket, szimpatikus. 😃
-
Teasers
tag
válasz
Alex91 #95627 üzenetére
Ahha. Szóval, nem vagyok a téma ördöge, ezért kérek megerősítést.
Bejön 1 helyen a net kábel. Ott rákötöm az egyik routerre, majd abból a routerből átviszek egy netkábelt a másikba. Ez a mesh rendszer ? Ha így, akkor megtudom oldani. Más csavar van a dologban ? 😁
Háát, ezek jobban néznek ki, sokkal modernebb, de írnál esetleg antennás változatból is párost? ☺️
-
PpenoO
őstag
válasz
Alex91 #95590 üzenetére
Az AX55öt garanciában cserélik, az megy fel hardverapróra, úgyhogy az új jövevényig a szolgáltatós Sagecom 5655el fogom nyomni. Azon nincs antenna és szerintünk sokkal jobban belesimul a környezetbe mint az ilyen droid űrhajók. A lényeg a térerő és a stabilitás, úgyhogy csak nyugodtan javasolj ilyen csupasz semmitmondó készülékeket.
U.I.: Most jövök rá, mobil appra is szükségem lenne amivel működik a Wake on Lan funkció.
-
-
ujtordai
tag
válasz
Alex91 #95442 üzenetére
Alex91
Jó tipp, köszönöm!
Nem tudok dönteni. :-(
Amit még néztem
-TP-Link Deco X20
-Huawei mesh 3 (ax3000)
-Netgear SXK30B3-100EUS
Asust és a Xiaomi-t is gondolom lehet kábelen keresztül összekapcsolni.
De lövésem nincs melyik lenne a legjobb. -
válasz
Alex91 #95233 üzenetére
Most a Hardveraprón van új 12e Ft-ért.
A nagy kérdés az, hogy csak kliensnek akarjuk-e használni, vagy a wifit is szolgáltassa ő -- ugyanis 60 fok a névleges látószöge vízszintesen. Ennek megfelelően baromi jó a nyeresége, de maga mögé elég hervatagon tud csak szórni.
MaCS
-
csubuka
addikt
válasz
Alex91 #95236 üzenetére
De akkor ettől a speci AP-tól jóval stabilabb kapcsolat várható, mint pl a sima Xiaomi router AP-ként hasznosításától?
Csak mert előbb-utóbb meg lesz oldva a kábelezés a két ház között és akkor felesleges volna egy specifikus AP, míg a a routert jobban el tudom sütni máshol
Köszi, akár lehetne, csak ahogy olvasom a manual-t ez alapvetően tartóoszlopra bilincsezéssel rögzül, hogy ezt hogy tudom nem ótvarul csúnyán beltéren megoldani azt nem tudom...
A router csavarra akasztható vagy simán a párkányon elfér belülről, szóval kevésbé necces...
-
dudika10
veterán
válasz
Alex91 #95142 üzenetére
Egy teljes Omada rendszer rohadt draga lesz. Ha tippelnem kellene, teljesen feleslegesen.
Egyetlen AP arabol kijon ket AIMesh kepest router.
Ha a sokszoros felarert cserebe legalabb 10G kepes halozat jarna, akkor itthonra osszeraktam volna magamnak, mert legalabb idoallo lenne... -
tpeter77
addikt
válasz
Alex91 #95139 üzenetére
Megnéztem az Omada eszközt, de nem világos miből hány darab és hogy kéne, ezért tanácsot kérek.
Asusnak pedig van az AiMesh rendszere, meg még ki tudja hány féle elnevezés van erre...Téglatest formájú 2 szintes épületbe hogy oldanád meg a wifi, konkrétan milyen eszközökkel?
Folyosó 16m hosszú, és egy középen lévő router beszórja az egész irodaházat. Persze, szintenként. -
w.miki
veterán
válasz
Alex91 #95058 üzenetére
Szimpatikus ez az AX3000.
Kérdés, hogy kínai verziót kell rendelnem kínai webáruházból, vagy ha itthon veszem eu modellt, abban is erős wifi van?
Esetleg még felmerült, hogy veszek egy régebbi Asus routert, amire van HGG firmware, amiben beállítható nagyobb wifi teljesítmény. Pl. egy AC56u-ra felteszem a HGG-t, és felhúzom max.-ra a wifi teljesítményt.
Erről mi a véleményed? -
_Smooth
senior tag
válasz
Alex91 #94619 üzenetére
Hát nem mondom, hogy nem tudom megérteni, elfogadni a választ, de azért nem annyira megnyugtató
Akkor majd még agyalok. Lehet, hogy első körben majd tesztelem még ott a meglévő asus routerem. Ha nem teljesít az elvárásoknak megfelelően ott sem, akkor kerítek valami erősebb vasat.
Azért itt az albérlet is egy 400 lakásos lakópark, légvonalban csak a 10 méteres körzetemben van vagy 25 lakás (és így ennyi router is).
Az előző saját lakás körül is volt vagy 20.
Itt összesen lesz 12 lakás egy tömbben. És mivel maguk a lakások is nagyobbak, így egymástól is távolabb lesznek. Hátha. -
-
Krystal_s
addikt
válasz
Alex91 #94527 üzenetére
5 GHz hatótáv nagyon kicsi a 2.4-hez képest, ami nekem nem elég és nem is stabil. Sokkal érzékenyebb...
és BB9000: Ennyit tud a kliens.Intel(R) Centrino(R) Ultimate-N 6300 AGN
Antenna: 3x3
Networking Specifications
TX/RX Streams: 3x3
Bands: 2.4 GHz/5 Ghz
Max Speed: 450 Mbps
Wi-Fi CERTIFIED*: 802.11a/g/n
Compliance: PCI, CISP, FIPS, FISMA
Integrated Bluetooth: No
Board Form Factor: PCIe Half MiniCard
Package Size: 26.80 mm x 30 mm x 3.10 mm Top / 1.35 mm Bottom
System Interface Type: PCIe
MU-MIMO: No
Supported Under Intel vPro® Technology: YesDragon3000: A mostani szolgáltatós Rourter tudja a 140 Mbit/s sebességet, ami elég lenne...
-
dro0py
tag
válasz
Alex91 #94532 üzenetére
Köszönöm, ez jól hangzik. Ahogy nézem, csak azt kell tisztázni, hogy a Telekom engedi-e hogy másik eszköz is kapjon IP címet. Vagy erről van esetleg infód?
A másik kérdésem: a Xiaomi működne így? Mert nagyon vonzó, hogy a Xiaomi AX3200-asa olcsóbb, mint az Asus AX1800-asa. -
vic70
tag
válasz
Alex91 #94417 üzenetére
Kettővel próbáltam,egyiket sem látta.Megosztani sem tudta.Qnap ts130 volt.A lényeg:adott egy western digital külső hdd.ezt szeretném megosztani egy Sony x700 uhd lejátszóval,egy Dune Hd Real Vision lejátszóval,LG oled tv-vel és a Windows 11el.
USB-vel nem megy,tegnap próbáltam.Ezért gondolomtam,hogy egy usb router marad a végső megoldás.Ha az sem jön be,akkor hagyom az egész úgy,ahogy van. -
mauimagic
senior tag
válasz
Alex91 #94318 üzenetére
Az ilyen Mesh rendszernél gondolom a "másodlagos" egység lassab netet ad, mert a "master" routeren keresztül kommunikálgat, ugye?
Ezt úgy kéne belőni, hogy a "master" legyen a nagy adatforgalmú felhasználók (TV, laptop) környékén, a másodlagos pedig pl. a kert felé?Vagy megbírkózik a másodlagos is egy 4K streammel pl? Bejövő net nyilván nem szűk keresztmetszet.
-
dudu98
tag
-
Hyena
senior tag
válasz
Alex91 #94075 üzenetére
Semmit nem allitottam be. Az osszes firmwaret kirpbaltam a jelenlegitol visszafele haladva a regi fele. Mindegyik frissites utan 10 masodperces resetgomb nyomasos reset.
De a problema megmaradt.
Kiprobaltam az aktualis merlinnel is, ugy sem jo.
Probaltam kikapcsolt wifivel az sem segit.
Kb 8 ora probalkozas van mar eddig benne sok sok ujrainditassal es tucatnyi resettel.
Ha esetleg van valami egyeb mod a 10mp-es reseten kivul amivel garantaltan legyalulhatom 0-ra az egeszet arra kivancsi lennek.
A regi ac68unal volt ilyen nvram torlesi mod habar talan a reset is torli azT? -
válasz
Alex91 #93948 üzenetére
Jajj.. így ékezetek nélkül riasztó volt olvasni.
Gyűjts még egy kis pénzt. Így oké.
De a "gyújts meg egy kis pénzt", az olyan, mintha áldozatot mutatna be a pénzisten előtt.Vagy felbujtás pénzrongálásra.
Elnézést a lingvisztikai kitérő miatt. Innen is látszik, milyen a magyar nyelv. Ékezetek nélkül is sokszor érthető, de ugyanakkor erőteljesen félreérthető is. -
válasz
Alex91 #93931 üzenetére
Ha valamelyiket a 4 kozul router modban szeretne hasznalni, akkor 2 kabel kell, es az nem biztos, hogy ahova telepitene rendelkezesre all.
Ha saját router-t akarna használni akkor inkább egy ötödik eszköz kellene mint a négy valamelyikét átrakni router módba.Es ez az Asus eseten ervenyes, a tobbinel nem tudom, hogy es mint
TP-Link Deco alatt is könnyű az AP módú beállítás. -
TommiStyle93
csendes tag
válasz
Alex91 #93934 üzenetére
Akkor szólok a telekomnak, hogy adjanak egy új, AX-es Sagemcom 5670 ONT-ot, abba ugye optikai kábelen bele megy a 2 Gbps net, onnan LAN1 és LAN2 portból kivezetek 1-1 Gbps sávszélt, majd ezt a 2 vezetéket bedugom az AX-5400 router WAN valamint LAN1 portjaiba, és akkor így ELMÉLETILEG a router megkapja a beérkező 1-1 gigabitet azaz összesen a 2 gigabitet?
Igazából az is megoldás lehet, hogy az ONT-ból lanon elvezetek 1 gigát egy kabellel oda ahova akarom (xbox SX) a "maradék" 1 gigát meg átküldöm az AX5400-ra, hogy azt meg szórja szét wifin a többi eszköznek! Ez is működhet?
-
válasz
Alex91 #93925 üzenetére
Lesz, az AP módba tett router lesz a mesh központ, a többi eszköz AiMesh node lesz.
How to setup two ASUS Router as AiMesh in Access Point mode? -
-
-
h146207
tag
válasz
Alex91 #93884 üzenetére
hát az egyik megoldás, hogy kapcsolódj a main routerhez, nekem ez nem jó, a másik, hogy minden egyes shellyt úgy konfigoljak, hogy multicast nélkül broadcastoljon, és ezt minden reset után újra, ez 1 shellynél jó megoldás lehet, de elég rosszul skálázódik, ha már az elején tudom, hogy nem jó, inkább nem szivatom magam. A többit meg nem értem amit ott ír.
megnézem azt is, köszi -
h146207
tag
válasz
Alex91 #93880 üzenetére
Köszi. Elkezdtem olvasgatni az ASUSról, mert szimpatikus volt a dolog, de úgy fest, nem működnek a shelly relék a node-okhoz kapcsolódva, csak közvetlenül a fő routerhez, ez pedig nekem szükséges lenne.
Kínait nem szeretnék, túl sokat hallottam bezonosíthatatlan forgalmakról kínai szerverek felé.Rugalmasságban/bővíthetőségben melyik lenne a következő?
-
BB9000
senior tag
válasz
Alex91 #93800 üzenetére
A net DIGI 1000 Mbps. A vezetékes eszközök (3 db összesen) az AX55-höz kapcsolódnak kábelen. Azokon gond nélkül megvan a max, a WiFi-s eszközök ( 18 db összesen) közül egy tudja a WiFi 6-ot. Azzal teszeltem. A maximum mért érték 400 Mbps. Ez majdnem mindenhol megvan. A lefedett terület szélein "csak" kb 250 Mbps. A WiFi-n kapcsolódó eszközök nagyobb része az AC-1300-hoz kapcsolódik, azokon is stabil a net, de ott van egy kis késleltetés a WiFi blackhaul miatt. Folyamatos a net, az összes ismert és kevésbé ismert videokonferencia platformon naponta megy az éles üzem. Nincs panasz. Netflix 4K, Youtube 4K akadásmentes, még akkor is, ha megy a torrent.
Negatívum, és eddig nem találtam meg az okát, annak, hogy néha egy-egy WiFi-s eszköz telefon vagy tablet 45 másodpercenként lecsatlakozik a WiFi-ről, majd vissza. A probléma időszakos és csak néhány eszköznél tapasztaltam, de ha előjön, akkor 5-15 percig is eltart, aztán megszűnik. A laptopoknál nincs ilyen. -
woodworm
veterán
válasz
Alex91 #93803 üzenetére
A vételi helyen elért gyakorlati sebesség feleződik. Ezen javítani csak a vétel optimalizációjával, az egyik sáv feláldozásával (dedikált backhaul) vagy a kábeles összeköttetés megteremtésével lehet.
(#93804) Fall-N
A repeater nálam 5GHz-en csatlakozik a routerre és 2,4 GHz-en szór. Így pl. nincs gond a 100-as portokkal, jobb sebességet érek el wifin, mint kábelen. -
QuadRacer
csendes tag
válasz
Alex91 #93776 üzenetére
Telekom 250/70Mbps.
Az AX55 abban esetben is elengendő fő routernek, ha a másik (node) vezeték nélkül van hozzá csatlakoztatva? Nem tudom, mennyire "terheli" ez meg a routert hardveresen, gondolom ezért javasoljátok mindig, hogy egy combosabb eszköz legyen a fő eszköz.
Tudom, hogy a tuti módszer, ha kábellel csatlakoznak egymáshoz, de jelenleg a kábelezés nem tud szóba jönni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- E-book olvasók
- PlayStation 5
- RAM topik
- Nintendo Switch 2
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Sony PlayStation 5 (PS5) Pro Játékkonzol
- P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11850H T1200 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- GRADO GW100x bluetooth fejhallgató eladó.
- Új Thinkpad P1 Gen 6, FHD+ IPS, i7-13700H, NVIDIA Quadro A2000 Ada -8GB-, 64GB DDR5 1TB NVMe, 4G LTE
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest