- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
pinnacle
nagyúr
-
ecaddict
senior tag
Fogalmam sincs, hogy hogy mérnek (és kétségtelen vannak kilengések), de furcsa mód a maximum (egy kivételtől eltekintve) nem ment 100 Mbps felé.
A 130Mbps az a fizikai sebesség 20 MHz sávszél esetén. És én még a 40 Mhz-es chart-ot linkeltem (ahol a fizikia sebesség nagyobb). Ha megnézed a 20 MHz-es chart-ot (csak a 40 Mhz-es van jelezve a 20 nem), ott a maximum sem megy 80 Mbps felé.
Röviden: A táblázat amit korábban illusztrációs célzattal betettem elég jól mutatja mit lehet elvárni.
Az pedig kb 80 Mbps és az, hogy 20 MHz vagy 40 a sávszél alig változtat valamit (OK, a 40 Mhz-es sávszél egy kicsit többet hoz, de nem drasztikusan).
Szóval ezeket a 130 meg 300 Mbps-eket bátran el lehet felejteni egy konkrét eszköz csatlakozása esetén (és nagyjából mindegy melyik routerről beszélünk).
A fizikai (marketinges) sebesség nem a ténylegesen elérhető. A fizikai szó a hálózat egy rétegére utal, nem arra, hogy ez lenne a hasznos sávszélesség. Ahhoz nem sok köze van.
-
ecaddict
senior tag
Te aztán tudsz, olyat sikerült elérned amit még másoknak nem: Link
De komolyan, pont az próbáltam azzal a táblázattal megmutatni, hogy mire lehet a valóságban (legoptimálisabb esetben!) számítani tényleges sebességként az n-es (802.11n) routerektől.
Nem a marketingelt fizikai sebességről van szó, mint a te 130 megabit/s-ed.Hanem arról a tényleges sebességről amit el lehet várni.
-
Truman
senior tag
Akkor egyszerű a megoldás: NEM KELL ODAÍRNI !!!!!!
Ez pont olyan szőrszálhasogatás, mint az az érték amit az egyes Wifi szabványokra írnak. De a vásárlót a technikai háttér marhára nem érdekli, csak az a hasznos teljesítmény. Vagyis ideális körülmények között (ha semmilyen zavaró tényező nincs), és a vásárló a laptopját a wifi router -ének tetejére teszi, akkor mennyi hasznos adatáramlásra számíthat? (csak ennyi kéne, se több se kevesebb.)
Utána meg ha a vásárló átk*rva érzi magát, akkor én mentegetőzzek, meg próbáljam neki elmagyarázni, hogy ez miért van.
-
tzsolesz
nagyúr
Köszi mindkettőtöknek. Neked is Truman.
át fogom olvasni, hisz nem árt belevetni magam a témába ezen a téren sem.
Végül is egy Samsung I8000 Omnia 2 PDA-ról van szó, amivel tudtam, hogy menni fog a net.
Csak az hogy b / g miben különbözik, azt felejtettem el. De most kaptam linket és átnézem.
-
Köszi a választ. Wi-Fi egyelőre nem fontos, ezért is kapcsoltam ki nyugodtan, mert maximum a telefonommal szórakozok rajta, az meg b szabvány, szóval mindegy. 7-8eFt-nél többet nem szántam volna rá, de inkább kiadok többet, s akkor menjen rendesen, nincs kedvem még egyszer kidobni az ablakon 7 rongyot. Összesen 2 munkaállomás van rajta, esetleg később lesz egy 3. laptop wifivel.
Asszem itt láttam a topicban a tl-wr941nd-et, csak az megint a gyanúsan olcsó 7-8eFt kategóriában van. Mint említettem, a Wi-Fi sokadrangú a fontosságban, s a netet sem tervezem 20/10-nél többre bővíteni. Érdemes esetleg azt venni? A lényeg, hogy ne szakadozzon a net (nem WiFi-n), hiszen játék közben ez eléggé kellemetlen tud lenni. S persze a port forwarding is menjen rendesen, neadjisten magától ne álljon az útjába semminek. WiFi-n keresztül meg sosem fogok játszani, az is biztos.
-
marcanka
csendes tag
háááát nemtudom ott vagyok a routertől 2méterre akkor sem jobb...
amugy ugy 4kmre megy egy linkem ott is ugyanez van 900-950k a plafon, meg a routertől 2 méterre is.20/10es digi van osztva....... utorrentet használok port bevan állítva...
mondjuk nem vágom a dolgokat.....
thx amugy a választ!
-
-
Jabby
őstag
Köszi neked is és Berinek is az okosítást.
WRT54G3G Linksys 30-nál kezdődik nálunk, eBayen is £59.99 körül láttam, ez nem lenne rossz ár, de Angliából drága a posta. Ennyit nem akarok rááldozni, mert kihasználva nem lenne (munkahelyen napi 20-30 perc mobil, PDA míg rá nem unnánk). -
kasza blanka
aktív tag
-
agemate
addikt
Értem. Annyiban módosult a helyzet, hogy a router és a wifivel összekötni kívánt asztali gép között egy fal van (router az emeleten, gép a földszinten, közvetlenül a router alatt).
Akkor ez a router megfelelő lenne: tl-wr941nd ? Tudnál ajánlani hozzá egy jó minőségű usb/pci vevőeszközt az asztali gépbe?
-
agemate
addikt
Tulajdonképpen n-es router kéne, mert az asztali gép valószínűleg elköltözik a router közvetlen közeléből a lakás másik végébe. Fontos lenne, ha a letöltési sebesség az asztali gépen nem csökkenne a hatótávolság miatt. (kb 20-30m-re lenne a gép a routertől, és egy tartófal (tégla) is csökkentené a jelet.) Gondolom akkor a gépbe is kéne egy n-es usb wifi, vagy vmilyen pci kártya. A noteszgépek közül mindkettő b/g-t támogat, de azok a router közelében lesznek nagyjából, nyáron viszont néha akár 40-50 méterre is tőle.
Na így ezeket összeszedve milyen routert+vevő egységet ajánlasz az asztali gépbe? Keretet nem adok meg, de a minél olcsóbb verziónak jobban örülnék.
-
kasza blanka
aktív tag
"csak a gigabit a különbség"
'csak'csipcsup dolog. végülis 'csak' 10x gyorsabb
'csak' minden alaplapon ott figyel a gigabit lan.a 120-as már most igényli, de ha 1.5 évente megduplázzák a sebességet, akkor 3 év múlva már a ma 25-30megás előfizetéseknél sem lesz elég a 941. ha az 5 év garanciát tekintve 6 év üzemidővel számolunk egy routerre, akkor máris ott vagyunk, hogy csapjunk hozzá inkább 5pénzt, és nem kell az üzemidő felénél a kukába dobni a 941-et, hogy vegyek egy gigabites routert. állítólag 100e iphone van Mo-n. egy középkategóriás videókártya 20e. 8doboz cigi, 10sör egy közepesen szar szórakozóhelyen, 4menü a mekiben, 3 pizza, 1 havi net előfizetés...nem 100-150e ft közötti különbségről beszélünk, hanem 5ezer forintról.
" és az usb - utóbbi kivitelezhető a tl-wr941nd esetében!"
jah, szétszereléssel, forrasztással, buherálással, garanciavesztéssel
+5ezerért meg ott van gyárilag gigabittel együtt. "ha egyszer már rászánták azt a pénzt"na ennyit az én butaságaimról. a vitát lezártnak tekintem
beri:
"5700<6200. Valakit csak ennyi érdekel. Van, akinek nem magyarázod el, hogy ha többet költ, az neki jó."biztos van ilyen, de
-az ilyen meg is érdemli
-hálistennek ritka az ilyen hülyesztem azért a legbutább délnorvéggal is megértetném egy laza ladás példán keresztül
há láli.
ván áz újszerű állapotban lévő 28 évesz 1200-es hármincé vizsgá nékű, még ván ez á gyönyörű 20 éves 1500ös piros paripa 35ért 1 hónap műszákiva. melyiket lopnád el? -
fzoli15
csendes tag
Köszönöm a gyors választ! Jobb g szabványos router alatt mit értesz? Régen foglalkoztam már routerekkel, és akkor még a Linksys WRT54GL, az ASUS WL-520GC meg hasonlók számítottak jónak. De ezek már nem mai darabok. Nem tudom, hogy ma mi számít jobb g-s routernek. Ja és a legfőbb szempont, hogy jól bírja a húzós terhelést.
-
sb
veterán
Köszi.
Még megálmodom, hogy 841/941 vagy 1043 legyen-e.
Igazából max NAS-ként, ill a gigabit miatt lenne jó az utóbbi, de mivel a NAS felhasználás is kétes a fentebb írtak szerint, ill. a gigabit sem biztos, hogy mindig megoldható, lévén ahhoz fix kábelezés kellene így lehet, hogy most marad közel "féláron" a 841/941. -
semetka
őstag
Na akkor lehet hogy a 741 vagy a 841 lesz, nem akarom hogy a router legyen a gyenge pont a hálózatban. Ha jól olvastam vissza a torrentel kapcsolatban akkor aki torrentre akarja használni az azt jelenti hogy futatni a routeren a torrentet amikor nem megy a gép?
Én ezt nem is tudtam hogy ilyet lehet. -
kispista92
csendes tag
Köszi akkor szerintem ezt választom. Amúgy ha csak elméleti is az a 150Mbit akkor sincs semmi mivel nekem még csak 5Mbites a netem, és gondolom akkor tud mondjuk 75Mbitet a router nem?? És azért akarom ezt megvenni mert a g szériás ugyan ilyen router 400ft-vel olcsóbb csak szóval akkor ez majd jobban bírja gondolom a terhelést az a 400ft meg ezt megéri. Köszi még egyszer a válaszokat.
-
sb
veterán
Még egy gyors kérdés a tl-wr1043nd-hez.
Ha NAS-ként is használnám akkor az USB-re kötött vinyón milyen átviteli sebességek érhetőek el? Láttam a logoutos írást, de ott elég kicsik voltak az írási/olvasási sebességek. Nyilván HDD-függő is a dolog...Van valakinek tapasztalata?
-
sb
veterán
Sejtettem, hogy nem szokás... főleg az amúgy sem népes, gigabites mezőnyben.
Tudásához képest egyébként nem drága a 1043, sőt! Csak túl sokat tud.
Így hogy nem nekem lesz elvileg az extrákra nem lesz szükség, pl. okosítás, torrentezés, stb... nomeg az N-es wifire sem a fentiek értelmében. Ezért gondoltam, hogy vmi olcsóbb is megtenné.
Szóval a konkrét használati értéket tekintve nagy a difi:
Normális 100mbit+54 wifi router 5-6k, ez 1000mbit+54 wifi (ahogy használva lesz) 15k.Ha ki lenne használva, akkor már nyilván más a fekvése:
Normális 100mbit+54 wifi router 5-6k, ez 1000mbit+300 wifi+torrent+samba+... 15k.De szerintem marad ez. Lehet, hogy magamnak is beújítok egyet az 54GL helyére és én kipróbálom NAS-ra is.
-
sb
veterán
A WOL-nál tudom, hogy megoldható 1 gépre. De több lan portra kötött gépnél?
Azért kérdeztem az usb2-őt, mert elméletileg bírja a sávszélességet (480 vs 300), de a gyakorlatban nem vagyok biztos benne. De ezek szerint már maga a wifi sem várható, hogy bírja a 300 mibtet? Azért azt hittem ennyire nem általános....
Akkor másik kérdés: gigabites routerre várnék javaslatokat. Wlan részre elég az 54mbit is.
Arra gondolva, hogy akkor hagyjuk a 300-as wlan-t, max ha nagyobb adatot kell másolni akkor jön a kábel gigabiten...
(Látom, a közkedvelt TP-LINK TL-WR1043ND gigás és mindent tud, de hátha van olcsóbban is...) -
Pufokaboka
tag
Csatornákkal játszottam már, de az nem segített semmit. Viszont lehet a másik oldal a hunyó, most egy ASUS WL-500gp v1-el is pont ugyan ezt tapasztalom. legújabb oleg, egyébként atomstabil, szóval lehet a laptopmmal van valami...
No, ha látott már valaki ilyet és tud rá mondani valamit, hát rajta. Win 7 Prof 64bit, Intel Wifi 5100agn. Holnap azért teszek még pár próbát egyéb konfigokkal is. Ja és persze egy Dir-300-assal, legfrisebb DD-WRT-vel minen ok..
-
sanzi89
addikt
Közel s távol egy WiFi routert se érzékel a program,
Albérletben ASUS WL-500W pedig - a program szerint - 20 más WIFi hálózattal együtt küzd, ebből 4! is azonos csatornán van, mint amit a router használ, mégis soha semmilyen hasonló gond nem volt vele.
Ezek alapján megint csak azt tudom leszűrni, hogy a TP-Link-nél mégis "olcsó húsnak...".
-
-
sanzi89
addikt
Nagyon köszönöm, teljesen világos, a hétvégén kipróbálom!
De azt nem értem, ha notival csak a saját hálózatomat látom, és közel s távol egy WiFi sincs látszólag, akkor hogyan jöhet elő ez a probléma? Más mi foglalná le a csatornákat? Vagy ha van bármilyen elektronikai eszköz, ami ezeken a frekvenciákon dolgozik az bezavarhatja?
-
sanzi89
addikt
Most eljöttem itthonról, így csak elméletben tudok válaszolni.
Bevallom az én hiányossáom, de erről a csatorna dologról most hallok először. Azt hittem a G-s WiFi 2,4GHz-en működik, és csókolom. Ha valami ebben a frekvencia tartományban van, az tudja bezavarni - régi urban leged a mikró -. Mióta WiFi-zek nekem ilyen jellegű problémám nem volt, ahol lakok kisvárosban közel s távol csak ez az egy WiFi router van, itt albérletben ahol az ASUS WL-500W van, pedig kapásból 20. Ilyen csatorna akármicsodákat nem állítottam, mivel ezek szerint nem is tudom, hogy micsoda. Nincs valami leírás vagy pár mondatos válasz, hogy mit is csinál, miért lehet rossz ey bizonyos érték (alapértelmezetten 6 van beállítva) és honnan tudom, hogy mire kell állítani?
Előre is köszi!
-
törölt tag
de inkább hagyjuk, csak költői kérdés volt...
nem én voltam, aki felmászott idegbeteg módon az magos lúra.
mellesleg mi fellengzős van abban, h olvasd már el még egyszer mit írt, mielőtt leugatod.
ha nem látod a problémát, akkor kérd meg az ált. isk. tanítónénidet, h segítsen a szövegértelmezésben. -
FixY67
senior tag
Azt írta, hogy a legjobb "ár/érték arányú". Ez kicsit mást jelent.
Egyébként meg felhasználás függő a dolog. Én pl. lehet, hogy jobban jártam volna a tplinkkel. Asus hardveresen lehet, hogy jó, de tőlük jó szoftvert, használható supportot még nem kaptam. (tplinket nem ismerem, de ha azt veszem, hogy az Asus árából két tplinkre és még jópár adag fagyira futotta volna...)
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ez a csatorna-átállítás mindenféle router esetén működőképes? Csak mert 1043ND-ben nem találok ilyen átállítási lehetőséget, ott a Wireless Mode-nál csupán a 11bgn mixed, 11bg mixed, 11n only, stb. beállítási lehetőségek vannak: tehát mindegyik 11-essel kezdődik.
Ezenkívül még az a kérdésem, hogy múltkor említetted, hogy ha egy g-s adapter és egy n-es adapter is csatlakozik Wi-Fi-n a routerhez, akkor az az n-es adapter "rovására" mehet (nem pontosan így fogalmaztál, de most nem akarom visszakeresni a hsz.-t), mert akkor esetlegesen vissza kell állítani a sebességet g only-ra... De nem épp ennek elkerülésére való a 11bgn mixed? -
-
netreg
tag
kali:
"10 jobb - más gyártótól származó - router esetén is lehet, hogy mind a 10 hasonlóan hibásan fog működni, a fent leírt probléma miatt!"Ha csak nem más (és zavarmentesebb) csatornát használ alapból, ahogy írtad is...
sanzi89:
Csak annyit javasolt a Mr., hogy próbáld ki másik csatornán, hátha amiatt dobálja el a WiFi kapcsolatot, mert nagyon zajos az alapban beállított. Ha pl. gyári 6-os, akkor az 1-es, de még inkább a 11-es javasolt (ezek teljesen szeparáltak).Tényleg és mi van, ha auto-n van? Végigpróbálja automatikusan, hol a legzavartalanabb a kommunikáció? Vki a Speedtouch-ról írta, hogy az a nyomorult auton is mindig az 1-est használja... Miért?
-
sanzi89
addikt
Próbálom megérteni az érveidet, de nem tudom...
Veszek egy routert, beállítom az alap dolgokat, nem modol agyon, nehogy ez legyen a probléma, firmware frissítés megvolt, és nem megy. Ebből csak azt lehet levonni, hogy valami nem klappol a routerrel, ha egy másik (WL500W) routerrel ugyan ezek a dolgok ugyan ott tökéletesen mennek.
Miért lehetne a legjobb router is problémás?
Komolyan mondom, hogy próbálom, de nem értem a logikádat.
-
sanzi89
addikt
Firmware frisstés volt, nem tudom beállítások alatt mit értessz... WAN-ba dugom a kábelt, admin felület user/pass mod, WiFi bekapcs, WPA2 Personal, plusz DHCP. Szerintem nem egy nagy igény.
A problémám, hogy WiFi-n gondol egyet, és eldobja a kapcsolatot. Két különböző notival Intel-es WiFI kártyával, illetve egy PCI-os TP-Link cuccal is ugyan az a helyzet. Van, hogy csak a netet dobja el, van, hogy csak 1 embernek, másiknak megy WiFi-n, van, hogy van hálózat, de se net se 192.168.1.1 nincs, tiszta rémálom. Ez a router nem router.
Éppen ezért a TP-Link-et inkább hanyagolnám. A WRT54GL-t néztem, de cirka 14e Ft-ért G-s 54mbit-es router nekem kicsit drága.
Mondjuk árban legyen 15 a plafon.
-
vamzi
senior tag
Lehet láma kérdés, de a modemes mire jó? Milyen helyzetben kell az? Olyanban pl, mint régen nekem kábelnetem volt amihez modem is járt és azt válja ez ki?
Egyébként ez zavart össze kicsit, hogy melyik kell nekem:
[link]
De rájöttem, hogy azért változik az áruk, mert mindhez adnak valamit, úgy értem valami "vel" árulják.
És akkor 320-asból csak ez a két fajta van? Nincs több? (Remélem)
Találtam még EE jelzésű verziót is jelentősen olcsóbban, erről tud valaki valamit? WRT320n-EE
-
netreg
tag
Értem, köszönöm a választ.
Akkor nem hajtok az N-re. Talán azért lehet jó az N, mert képes 5G-n menni (persze ez rádió függő), ahol kevesebb az interferencia. De itt lakáson belül lesz, nincs sok fogyasztó, nem lényeg.
A TP-Link esetén mit jelent az Extended Range? Hatótávolságban több vagy az általad említett 54M-t tolja feljebb valami gyártó specifikus trükkel? Ha ez utóbbi, akkor gondolom ennek csak két TP-Link eszköz között van létjogosultsága, ahogy írtad is.
Ha az előbbi, akkor viszont örülök. A falak elég vastagok
Tulképp a WA500G elég nekem?
-
ro_bert17
őstag
Jogos! Rosszul fogalmaztam. A draft sztori tiszta sor.
Én tényleg csak a saját példámból indultam ki. Ő a notim: [link]
Ő meg a wifi adapterem: [link]Nu nekem ebből nem jött le a lite sehol noti vásárlás előtt. Csak utólag szembesültem vele, amikor az adapter specifikációját olvastam, hogy nem fogom szaggatni az éter hullámait elméleti 300-al.
-
Speeedfire
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- OLED TV topic
- Ford topik
- Steam Deck
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Yettel topik
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest