- Honor Magic V2 - origami
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
B@dsector
aktív tag
Kipróbáltam és közelebb hoztam a routert annyira hogy a 60-as fal maradt korlátozó tényezőnek, 66% maradt a jelerősség ugyanúgy és mit sem változtak a sebességek... aztán átvezettem a 60as falon is és egyből megszűnt minden probléma! Jelerősség 100%, 11-12 mb/s lett a másolási sebesség és az o!play mini plus wifi elérése a network speed test-nél 15-16 mb/s lett. Lényegében ennyit ront a sebességen/elérésben ha van a lakásban egy erős tartófal.
-
Akkor az első eset megoldva, ez lesz.
Ez lesz a laptop, nem tudom hogy ez mimo képes e, mert eddig azt se tudtam mi az
Akkor szerinted a második esetben is jó lesz amit írtam vagy amit te írtál? Itt igazából "csak" az emeletről kéne lemennie a földszintre, más fal nem nagyon van.
Az utolsó esetnél sajna fogalmam sincs milyen a router, sztem valami alapszintű, még nem volt használva, de megvan már egy ideje. Úgyhogy akkor inkább úgy kérdezem, hogy milyen router+PCI kártyát lenne érdemes venni? 2 fal van, két különálló épület, 30-40 méter, és van közvetlen rálátás is.
-
Zolee11
senior tag
Értem, köszönöm szépen a segítséget! Ezek szerint a wireless részen korlátozni kell az ilyen jellegű terheléseket, most is ez okozhatja a lassulásokat. 300-as ellen-oldal nincs, így igazából nem sok értelme van ezek szerint 800-900-as szériát venni, mert a motorok közt nincs nagy eltérés. Köszönöm!
-
-
-
syler123
veterán
Üdv!
Van egy TP-Link 340GD Routerem, ami mostanság előszeretettel dobálja el a netet, mind kábelon, mind wifin, kihúzom-visszadugom az áramot akkor megint jó. Szerintetek tudom érvényesíteni az 5 éves jótállást? Az van a dobozán hogy annyi
Vagy érdemesebb valami megbízhatóbbat venni? Használom kábelon is meg wifi-n is, de nem egyszerre.
Lehet valami olyan gépezet kellene nekem ami tudja az open-wrt vagy hasónló cfw-t, mert akkor jó lenne ha mehetne róla a torrent... És ezzel sem lassulna be, működne rendesen. -
Chaser
legenda
De nem jön be net nélkül se, sehogy. Ha csak a lan1 portra kötöm a gépet akkor se, ha wan-ra a modemet lan-1-re a gépet akkor se. Ez alapján is csináltam, semmi. Reseteltem is.
Ennyit kapok admin felület helyett:
Ez a weboldal nem érhető el.A http://192.168.1.1/ weboldal lehet, hogy ideiglenesen nem érhető el, vagy véglegesen új címre költözött.
-
mandju
senior tag
-
A topik új címe...
Milyen színű routert? (Olvasd el az első hozzászólást!) (kiemelt téma)
-
vargalex
félisten
Ezeket a routereket alapból nem használnám gyári firmware-val.
Tesómnak, mint legolcsóbb USB-s megoldást, az MR3420-at javasoltam, persze rögtön OpenWrt-vel, kifejezetten nyomtató megosztásra (multifunkciós, a scanner is megy). Bármilyen terhelés mellett teljesen stabil.
-
vargalex
félisten
Igen, és a 841ND csak 600 Ft-al olcsóbb, de nincs rajta USB. Ezért értetlenkedek, hogy miért ajánlottabb szerinted inkább helyette? Ráadásul az eredeti hozzászólásodban (a mostanitól eltérően) a 7-es szériától említetted!
Arról nem is beszélve, hogy a 841N-ből is van olyan hardware verzió, ami 400 MHz helyett csak 300 MHz-es CPU-val szerelt. -
vargalex
félisten
Hi!
Miért is jobb pl. a TL-WR741ND a TL-MR3420-nál? CPU-ra mondhatni azonosak, ráadásul 741ND-ből van gyengébb CPU-val szerelt verzió. Sőt utóbbin 2 antenna és 2.0-ás USB port is van, ami alternatív firmware-val mobilnet megosztáson túl bármi másra is használható. Nyilván drágább is a 741ND-től, de pl. a 300 Mbps-es WiFi is előny.
-
-
-
BenJoe80
senior tag
De az talán annyira nem probléma, nem? Eleve a 25Mbit/sec sebességet még kábelen sem kapom mert ezen lógunk nyolcan. De ha még probléma is lenne, ez van - a jövőre nézve ez a laptop úgy sem marad sokáig játékban.
Különben az azért érdekelne, hogy az a szűk átvitel amit említettél az miben nyilvánulhat meg? Mi mondjuk sokat telefonálunk Skype-n - esetleg azon szakadozhat a társalgás, el megy a hang, meg ilyesmi?
-
BenJoe80
senior tag
Hm... köszi a magyarázatot, de lenne még két kérdésem. Erre egy PC (ami nem gond, mert az kábellel csatlakozik a routerre) és egy TOSHIBE Equium M50-164 laptop csatlakozik - wireless. Ez a laptop mint "ellenoldal" hogy fog kooperálni a fent említett routerrel?
Mint azt már említettem a későbbiekben lesz a laptop helyett és/vagy mellé egy másik PC de ezt hogy érdemes csatlakoztatni? Lehet esetleg két kábel a PC-re a wireless meg a laptopra? Vagy esetleg az egyik PC kábel a másik wireless?
-
BenJoe80
senior tag
Mi az a "lite-n wifi" képesség?
Az internet sávszélessége 25MB/sec de ezen vagyunk jócskán.
Amire nekem kellene, hogy a lakásban legyen wireless net kapcsolata a laptopnak ill. az asztali PC-t is rá lehessen kötni. Később majd lesz egy másik PC is amit szintén rákötnék.
Online filmnézéshez, játékhoz (virtuális LAN) használnánk ill. sokat telefonálunk Skype-n.
Nem tudom , hogy akkor ez megfelel-e? A TP-LINK TL-WR741ND
-
worxland
addikt
Azért 300-asnál ideális esetben (LAN->WLAN, push, Wifi vevő a routertől 3 méterre) megvan a nettó 12-13 megabájt/s is, ami azért 96-104 megabit/s, néha másodpercekre összejön a 15 MB/s, ami pedig már 120 Mb/s és nem 80. És csodahardver se kell hozzá, elég egy TP-Link 1043ND és egy Linksys WUSB600N.
-
day2day
tag
A vitára most jó értelemben gondoltam. Sajnos ezt az értelmét már gyakran el is felejtik a sok trollkodás miatt, pedig egy szép kifejezés önmagában. :-)
StuG3: gigabites (1000-es) LAN portok esetén pedig csak akkor hasznos a dolog, ha a vezetékes hálózat másik oldalán gigabites eszközök vannak.
Pl. egy nyomtató általában csak 10/100-as.
Ha PC-t, médialejátszót, hálózati adattárolót akarsz felcsatlakoztatni, és azok 10/100/1000-esek, akkor jó lehet a gigbites vezetékes hálózat.
Viszont ha még tovább osztod, akkor arra is vigyáznod kell, hogy a switchek amiket közbeiktatsz szintén 10/100/1000-esek legyenek, mert hanem nem ért semmi a dolog. Utóbbi switchek pedig természetesen drágábbak.
-
day2day
tag
No srácok, ez már nagyon tetszik, a szakmai vitákat mindig is érdeklődve figyeltem.
Szummáznám:
eddig van egy Routerboard (építsd magad megoldás). Van erre valami link esetleg, hogy hogyan néz ki az építés, ne adj isten benchmarkok összevetve top-class routerekkel? ÉrdekelneVan még egy bridge opció, ahol vannak jó és rossz tapasztalatok. Ide két ugyanolyan eszköz kellene? Melyik gyártó tud jó bridged eszközöket adni nekem?
Amennyiben közepesen érdekel az EU szabvány jelerősség és kirakom az egészet a lichthofba valami nedvességtől védett dobozban egy 90000 csillió-millió erősséggel működő antennával, az csak a lefedettségi területet növeli, vagy az erősséget is?
Amúgy válaszul: igen, gigabites kábel van a két helyszín között, és az elsődleges felhasználói a Wifinek high-end laptopok, telefonok, etc.
-
day2day
tag
Szia!
Stabil 60 a 'távoli ponton' már jó lenne, de a 10-60 ami jellemzően 20 környéke, az már nem. Főleg, hogy a lenti gépekből kettőn VPN is fut, ami marhára nem szereti a meg-megszakadó ingadozást.
Nem feltétlen egy routerre gondoltam, de próbáltam egy Belkin Vision N1-el feldobni a lenti hálózatot, valamiért nagyon nem szerették egymást.
Bár ez valszeg' az én hozzá nem értésem WiFi hálózattervezésben, attól még júzerbarátabb megoldás kellene. :-)Szóval igazán bármilyen megoldás érdekel, ami képes fogadni egy 80/25 megabites netet, wireless N-en szór stabilan 60-70 mbps-el három födémen át, és legalább 4 gigabites portja van a vezetékes eszközök szétosztására (onnan már a gbites switchek elintézik).
Ha két router, akkor az, ha egy kültéri + egyedi antenna, akkor az, ha meg kis zöld emberkék sugárzó kütyükkel a fenekükben az RJ45-tel, akkor az.
-
HellGreg
őstag
Én már mindent megpróbáltam. délutánonként mindig szörnyen belassul elég hosszú időkre. szolgáltatóval nem lehet gond, mert ha közvetlen vagyok neten, ez nem fordul elő. volt rengeteg újrakonfig, firmware frissítés, semmi nem segített. még arra gondoltam, valaki lopja a netemet, bejuthatott a routerembe, de hát kábelesnél hogyan? offline megváltoztattam a jelszavát, de semmi nem segített.
-
Gulyopapa
addikt
Cat5e vagy cat6 azt honnan tudom megállapítani, hogy melyik-melyik.
A modemig jó a jel. A modem után is, ha közvetlen a PC-be dugom be.
Priviben elmagyaráznád, hogy mit kell vennem, vagy beállítanom?
Mert idegesítő, hogy itt van a szobába a 125 megabit de nemtudom használni csak ha kikerülöm a routert. Az megy ugye nem jó mert 4 dolog van beledugva.
Előre is köszönöm! -
HeavyToys
senior tag
Jelenleg egy TL821N és 722N van az ellenoldalon. Kifejezetten nincsenek nagyobb elvárásaim, esetlegesen ha kicsit stabilabb lenne az átviteli sebesség annak örülnék. Ugyanis a 821-es egység több falon keresztül dolgozik és itt néha meg kell mozgatni, hogy újra meglegyen a 15 megabites átviteli tempó, amit a netem bír.
Majd szeretnék használni jövő hónaptól egy Seagate BlackArmour Nas-t, aminek a célja a házban lévő gépek kiszolgálása és 1 médiaszerver Lan-on történő ellátása. Itt főleg HD ready filmekre kell gondolni. Nem tudom, hogy itt szükség lenne-e gigabites kapcsolatra? Mert a letöltés az wifi-n keresztül menne, illetve a másolás is. A kiszolgálás pedig szintén wifi-n kivéve a médialejátszóét.
-
czanga
őstag
Elhiszem.
Kíváncsiságból meg fogom nézni, de marad a tp link, csak az ember eme gazdasági időkben próbálja minimalizálni a kiadásait.. Sőt még mint kiderült van olyan pci kártyájuk, ami full N-es, 3 antennás, mimo-s, és osx-et is szereti.
Ami a torrentet illeti, igen, lehet, hogy tényleg nem kentem neki kellőképp derekasan.
Próbáltam mindig akkor futtatni a klienst, mikor senki más nem netezett egy gépen se, mert ha lekorlátortam utorrent-ben a letöltési sebességemet, ha nem, mások akkor is kínkeservesen tudtak csak megnyitni egy weboldalt, sebesség szempontjából. Lefoglaltam a teljes sávszélt gondolom.
-
Kopperferko
csendes tag
Köszönöm, akkor már csak egy tényező lenne ami még közrejátszik, hogy közben megnéztem a barátnőm notiját és ha jól látom akkor abban csak "g"-s a wifi. Itt a noti típusa: Fujitsu-Siemens Esprimo v5535 Találtam egy linket gyorsan hozzá: noti
Milyen átvitelre lehet számítani ilyen esetben az ő gépe felé wifi-n?Köszi a válaszokat!
-
czanga
őstag
wr841nd, vagy akár a másik 741nd esetében kell figyelnem valamilyen szériára, hogy kifejezetten azt kapjam, vagy nincsennek különbségek azonos tipusúak közt. Értem ezt úgy, hogyha ipon-ban megrendelem nem tudom az adott termék verzió számát, de nem hiszem, hogy lenne probléma etéren.
-
Gnagy112
csendes tag
Köszön szépen a segítséget!
A tp-link tl-wr1043nd-nek utána olvastam és elég jónak tűnik, a kedvező áráról meg nem is beszélve! Eddig amiket nézegettem az mind 20k körüli volt.
Lehet, hogy el is ugrok megvenni.
Remélem nem lesz vele semmi gond.Még egyszer köszi a segítséget!
-
czanga
őstag
Nekem ár terén a 743ND, és a az álltalad említett 841ND volt szimpatikus. Ár miatt inkább a 743ND a szimpatikus, de természetesen meggyőzhető vagyok, ha annyival jobb a 841-es. Az tuti, hogy a 4 gépből kettő marad kábelen, így jó lenne ha azok 25-ből 25 megás sávszélt megkapnák a vezetékekekn át, a macbook pro full N-es, az asus noti pedig max idővel kap egy másik kértyát. A feltételeknek mindkettő eleget tudna tenni, vagy van valami nagy difi a kettő közt?
-
czanga
őstag
Köszönöm kali!
Az első hsz alsó-közép kategóriás tp-linkjei közt nézelődök, gondolom azokkal se lan, se wifi téren nem lesz gond, hiába olcsóbb verziók akár. N szabványút választok majd mindenképpen, hiszen haladni kell a korral.
G-st már nem érné meg venni, meg annyival nem is olcsóbb.
-
czanga
őstag
Gondolom arra gondolsz, hogy 10/100 vagy 10/100/1000 -es lan port van a routeren illetve a gépben. Feltételezem a 10/100-as is átviszi kábelen a 25 megabites sávszélt, viszont kérdés, hogy elméletileg egy új tp-link N-es router valamennyivel azért javítana az asus laptop helyzetén, vagy csak az abban lévő kártya gyér minősége a ludas, és ezen segíteni nem lehet. azt tudom, hogy hiába N-es a router ha g-s a kártya, de több antenna, talán jobb/erősebb jelet eredményez.
Wifi miatt pedig akkor tényleg vennem kellene amúgyis, egy új routert, de ha 10/100-as lan sem elegendő, akkor figyelek majd rá, hogy 10/100/1000 -es legyen, ha ez számít.
Esetemben lényeges lenne, hogy n-line, vagy full N-es, esetleg még mimo-s is az eszköz?
-
czanga
őstag
Köszi a kiigazítást, akkor ez a jelenség oka.
Közben keresgéltem ismét di-524 ügyben, és valaki írta is, hogy azthiszem 25 megás netre váltottak, de az enyémmel megegyező routere nem volt képes, csak 20 megát továbbítani.
Lehetnek szérián belüli modell-modell eltérések, vagy nálam is tuti jelentkezni fog ez, hogy 15mbps-ről 25mbps-re váltáskor a terjedelmesebb sávszéllel már nem fog tudni megbírkózni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, MS3091, 94% Akkumulátor
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Asus ROG Strix G713QE - 17"3FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 5600H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest