-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
an0ny
tag
Igen ilyenben is gondolkoztam, meg a legközelebbi utolsó szobába 1-1 range extender de akkor még +2 eszköz lenne a híresen rossz sagemcom-on a 20+ mellett. Ha egy jobb asus vagy tp-link tudja azt a pár méter plussszt már jó is, ezért gondolkodom egy erősebb routeren inkább és elfelejteni a telekomos kütyü wifijét. Keret ~20e, nagyon max 30e de ott már az 5ghz wifin is előrelépést várnék. Asus RT-68U E1-t találtam elfogadható áron a hwaprón , nem tudom melyik verzió jó belőle. Köszi a választ!
-
"A DDNS -t biztosan, de akár az openVPN -t is NAS -ra bíznám"
És miért bíznád ezeket a NAS-ra?
A DDNS szerintem a routeren eredményez tisztább, szárazabb érzést. Lehet persze más hoszton is, de miért ne ott legyen, ahol a legközelebb van a WAN-hoz?
A VPN meg nagyban igények kérdése. Ha a hálózatot akarom elérni, akkor a router a kézenfekvő hely -- ha csak a NAS-t, akkor meg a NAS.
MaCS
-
realist
őstag
Kösz! Le is csaptam az akciósra (58U), még volt a közelben.
Ma be is tervezem üzemelni, nekilátok az ASUS routerek topic olvasásának.
-
Imi1981
veterán
Beállítottam a 2.4 GHz wifit 40 MHz - re a 5 GHz wifit 80 MHz - re. A sugárzást magasra mindkettőnél. Wifi hatótávolsága amúgy nagyon jó! Olyan vagy még kicsit jobb mint a tenda AC9 routeremé volt. Igazából az egész házat lefedi! Az utolsó szobába már csak úgy beraktam AP módba az Asus ac 65p - t. 65p-t mindenképpen megtartom mert nagyon jó router.
Ezek közül érdemes bekapcsolni valamelyiket kép ? -
Imi1981
veterán
Köszi megnézem. Amúgy szerintem a shiftkey billentyűzet írta át 😄 .
Még egy kérdés. Gyárilag a wifinél nincs biztonság beállítva ezt mire állítsam? És a wifi csatornát és hz-et érdemes állítani vagy jó automatán? Nincs más wifi hálózat ami zavarna (falun családi ház és messze vannak szomszédok). -
godjopet
tag
1. Köszi, majd elolvasgatom. A lényeget felfogtam, nem hosszú távban gondolkodom, egyelőre nincs szükség a legmodernebb wifi technológiára.
2. A legnagyobb távolság 6-7 méter, legfeljebb 1 db gipszkarton válaszfal elválasztással, ezért is nem akartam erre kitérni, ezzel nem lehet gond.
A két tévé közül egyik sincs egy helyiségben a routerrel, kerülném a kábelezést. Szükség esetén megoldható, de jó lenne wifivel megoldani. 65 éves egyedülélő asszony, nem használ párhuzamosan több wifi kapcsolatot egyszerre, ezért nincs szükség erős wifire (ha a torrentkliens feltöltésben van, azt le tudom szabályozni). Általában 720p filmeket streamelünk, de ha a FHD is elmegy döccenésmentesen, akkor nem lesz gond mással sem (UHD tartalom nem lesz mostanában az hótziher).3. OK. Köszi.
4. Aha, értem. Legrosszabb esetben az is egy opció, hogy laptopon fut a torrent és hálózaton átmásoljuk a routerre csatlakoztatott HDD-re a letöltött tartalmat, ahonnan meg akkor csak streamelés történik.
De ha minimális árkülönbségért tudná a router kezelni a torrenteket, az lenne az ideális. Olvastam itt a Padawan fw-ről, esetleg ha nagyon muszáj, azzal is megpróbálkoznék (már amennyiben a választott routerre telepíthető), de legjobb lenne a Download Master.5. Ez a 10-20k úgy tűnik csak egy hiú ábránd volt, vagy tényleg lemondok a torrentről. A lényeg a médiastreamelés HDD-ről, ebből nem engedhetek.
Használt Synology jó lenne, de nem alapozhatok arra hogy majdcsak valaki árul egyet a kedvemért (jófogáson éppen van egy, de 40 pénz..).
Sebesség-igények alatt nem tudom mire gondolsz, éppen azt próbáltam meg körülírni hogy nincsenek igényeim, nem akarok 10+ megás letöltést vagy 30+ megás fájlmásolást...6. A virágboltozás gondolom valami szleng vagy poén, sajnos nem jött át. Egy korszerűtlen laptop a kiszolgáló (HP 4530s), de ez nem releváns. Jelenleg is így működik ahogy írtad, pont ezt kellene kiváltani, ezért az egész router-vásárlási szándék!
Kiegészítés: 65 éves egyedül élő asszony, nem fog nekiállni torrentezni, vagy bármit hekkelni a laptoppal. Lefekvés előtt (legkésőbb) laptop kikapcs, nincs ilyen hogy időzített kikapcsolás meg alvó mód stb, ill. ha délután leül sorozatot nézni, akkor sem fogja hozzá bekapcsolni a gépet. Gondolom, nem kell bemutatnom a sztorit
Örülök, hogy azt meg tudtam tanítani neki, hogy a tévével hogyan kapcsolódjon a DLNA-ra. Teamviewer is csak azért van, mert 200 km-re lakunk egymástól, ha gond van a laptoppal egyszerűbb ha magam csinálom meg, mint a telefonon magyarázás (abba már beleőszültem). Eddig egy okos tévé volt a lakásban, most már kettő van, jó lenne ha bármelyikről el tudná indítani a kiszemelt médiatartalmat.
A torrentezést úgy kell elképzelni, hogy legfeljebb hetente 1-2 torrent futtatásáról beszélek. Letöltök egy évadnyi sorozatot, vagy 1-2 filmet és azzal elvan 1-2 hétig. Szóval ez is bőven átlagfelhasználói szint alatt van, ezért nem tértem ki erre sem részletesebben. Ha ezt nem bírja a cucc, akkor kb. semmit.Végszó: visszakanyarodva az eredeti kérdésemhez - ha van még benned ennyi kitartás - ajánlj kérlek egy olcsó routert, amivel stabilan lehet streamelni, illetve egy másik olcsó verziót, amin akár torrentet is tudok futtani a streamelés mellett. Köszönöm.
-
godjopet
tag
Köszi a tippeket.
Valóban nem írtam árat, gondoltam az olcsóból egyértelmű, hogy bármennyit rászánok amennyit szükséges, de annál többet viszont nem szeretnék
Úgy tűnik, hogy amiket ajánlottál, azokból a legolcsóbb is 45k HUF, a drágábbak meg közel 100k. Én valahogy nem ebben a kategóriában gondolkodtam, sokkal inkább 10-20k között, max 20-30. Nagyon el vagyok tévedve?
Igazából a TP-Link AX20-at nézegettem, úgy tűnt az több mint elég lenne számomra. Ezek szerint mégsem? Pedig én abban bíztam, hogy van esetleg ennél olcsóbban is elfogadható...
"AX igényének esetén"
Nem tudom, mi az az AX
"Annál jobb WiFi -d lesz ..."
Nem kell jobb wifi. Főleg nem streamelés alatt.
Hogy érthetőbb legyek, 65 éves édesanyámhoz szerelném be a cuccot. Én távoli kapcsolaton (Teamviewer) keresztül letöltöm neki a gépére a filmet vagy sorozatot amit szeretne, ő meg a lakásban el tudja indítani bármelyik tévéről. Ez lenne a cél.
Okostelefonja van, de korából kifolyólag nincs kihajtva a cucc. Ugyanezen okból kifolyólag a döccenő wifi se probléma. -
-
Hűha, hát most kicsit elbizonytalanodtam… Tanulnom kell még nekem ezeket a dolgokat (is).
tudom hogy ez a kérdés már nem ide tartozik, de pontosan miért jó ez a backhaul? A 2 db ax58u között sem kapcsoltam még be a vezetékes backhault És számomra eddig így is tökéletesnek tűnő a működés. Miben lesz más ha bekapcsolom? Illetve wi-fi backhaul lehetőséget eddig még nem is találtam a beállításokban.
-
SafE84
tag
Már megrendeltem egy Asus RT-AX58U-t. Ez is már túl van a párom lélektani határán anyagilag...
A dolgozóban lévő router (ezen alapesetben egy notebook és időnként egy raspberry média lejátszó van lan-on) wifi-n csatlakozik az ONT-hez, pusztán kényelmi okokból (gyorsabban másolok így az ONT-hez közvetlenül csatlakozó raspberry-ről a notebook-ra). Az extender azért kellett, mert a budin és a távolabbi szobában már nem volt stabil a wifi, mellyel együtt lehetett élni, de a digitális oktatás végett kellett a szobában a stabil wifi. Ez utóbbi kettő "bővítés" szerintem az ONT gyenge teljesítménye miatt volt szükséges, reményeim szerint ezekre nem lesz szükség a későbbiekben. Az új router elvileg fényévekkel jobb lesz.
Ha megérkezett és beüzemeltem, akkor mindenképpen visszajelzek, hogy beváltotta-e a reményeimet az új router.
Köszönöm a segítséget! -
Köszi! Még egy utolsó kérdés.
Az működőképes, hogyha én itthon összerakom a cpe210-et , beállítom az SSID-t és a jelszót, majd széthúzom, és az új háznál összedugom csak? Tehát oda már nem viszek laptopot csak összedugom a c5-el.
Az SSID/jelszón kívül érdemes még valamit állítani itt a felületen, hogy mondjuk erősebb legyen a jel/lefedettség, vagy elég az ssid/jelszó?
-
Imi1981
veterán
Csak felketette még egy router a figyelmem. Xiaomi AX1800 Router árban nagyon jó és hardver is elég erősnek tűnik link . majdnem tp-link ax20 szint adatok szerint (legalábbis nekem az jön le). Egyedül a három lan port nem tetszik de talán túlélném. ismered ezt a routert? vélemény?
14 Ezer Ft Alatt van több helyen is!onsote
Oké írok ha az lesz. -
Dudee
senior tag
-
Imi1981
veterán
Ax20 marad és akkor talán hosszabb távon is jó lesz. Csak kíváncsi voltam a c6u és a c80 közti különbségre. Ez most már nagyon max összeg amit rászánok (nem akartam ennyit) de megtetszett és amiket írtatok meggyőzött . Kár, hogy az Asus ax routerek már jóval feljebb vannak árban mert azt vennék inkább. Régen vaciláltam már ennyit de most már döntöttem az ax20 mellett.
Ja és köszönöm mindenkinek! -
Imi1981
veterán
Meggyőztél ax20 lesz mégha kicsit húzom is a szám az ára miatt. ! Usb nem érdekel, hogy van e rajta mert nem használom semmire. PC megy 0-24 - ben szinte és azon fut ami kell. Köszönöm neked is a segítséget!
Most nézem extrém digitálon van 18 ezerért link és van 20 ezért link is. Vajon ez miért van? 18 már jó ár érte.
-
Imi1981
veterán
Ax20 pont annyival jobb, hogy ne legyen érdemes az ax10-et választani? Egy eszközöm van jelenleg ami wifi6-ot kezel de jövőben ez bővülhet. Asus szoftvere nagyon tetszik de a legolcsóbb ax-es Asus 25 körül van olcsóbb helyeken. Ax20 20 ezer Ft - ért már van és állítólag még a wifi hatótávolsága is nagyon jó. Most ez is több mint amit szánnék rá (az ax20) de ezt még azért meggondolom ha hosszabb távon megéri.
-
Dudee
senior tag
Igen, jó lesz ez így. Nálam nem
annyira szempont az, hogy olyan jó legyen, mint egy nagyobb irodai környezetben, ahol észrevétlennel kell lennie a váltásoknak.Viszont ezzel kapcsolatos kérdésem azért mégis volna.
Az AX73on van ez Smart connect ami ha jól értem próbálja menedzselni hogy melyik csatornát/frekvenciát érdemes éppen használni. Ilyenkor a 2.4 és 5 GHz nem is látszik külön, egy ssid alatt fut az egész.
Az előbb lent csatlakoztam telóval wifihez (gondolom default 5GHzre). Ment mint a barom. Azt felmentem az emeletre, itt jelentősen gyengült a kapcsolat, és igazából akkor lett megint jó, amikor ki és bekapcsoltam a telón a wifit. Gondolom ilyenkor már a 2.4hez csatlakozott.
Egyelőre nem nyűgözött le ez a Smart connect, kicsit zavar is, hogy nem tudom épp mit próbál használni.
Mégis, jó dolog ez valamire, és adjak még neki időt, vagy kapcsoljam ki a fenébe?köszi!
-
Dudee
senior tag
Jó hogy ezt írod, mert végül a post olvasása előtt az AX73at vettem le a polcról, 6500ért többért
A kültéri cucc az egész pontosan egy Tplink EAP225. Hogy ezt pontosan minek nevezik azt nem tudom, úgyhogy azt sem hogy mesh-e vagy sem
Egész kertet teríti, még ház mögött is, elég jó cucc szerintem. Teljesen időjárásálló, ez szempont volt.Nem valószínű, de azért hátha: 1043-as router configot nem tudom importálni ebbe az újba?
-
OrangeBud
tag
#90164MaCS_70
Köszi az infót! El is kezdtem nézegetni őket.
40mbit wifi-n, 44mbit lanon. Router mögé csak 1 nyomtató van csatlakoztatva, vezetéken más nincs csatlakoztatva. 9-10 pc csatlakozik wifin, és 2 nyomtató, meg kb mindenki telefonja.
A fő router az irodában ahol a legtöbb gép van, a raktár 3 falnyira, 12 méterre, ott 3 eszköz csatlakozik. iroda 75m2, Raktár 100m2 Oda raktunk egy routert, ami repeatorként működik.
Én igazából nem látok sok gondot a nettel, de a dolgozók heti pár alkalommal panaszkodnak.Köszönöm a segítséget!
-
CheGhost
aktív tag
- Az ajtónál lévő router nagyjából középen lenne. A főrouter és a 2 szobában lévő router megközelítőleg egy (egyenlő oldalú) háromszögben lenne.
- Elképzelhető, hogy egy főrouter is elég lenne, ezt mindenképpen kipróbálom majd a meglévő routeremmel pénzköltés előtt.
- Elgondolásom szerint komoly és állandó forgalom nem lenne a wifi-n, ami ilyen, azt kábelre fogom rakni.Most inkább csak gondolkozom, hogy milyen megoldás lehet jó. A tényleges beszerelést kb. két hét múlva csinálom majd. Mivel a wifi-t nem terhelném, csak switch és wifi feladatokat kellene ellátnia, ezért inkább csak az alsó néhány készülékben gondolkodom, ami már kielégíti az igényeimet. Jelenleg az AC57v3 és az AX55, amit befutónak érzek.
Köszönöm a segítségedet!
-
CheGhost
aktív tag
Szia!
Köszönöm a részletes választ. Belátom, el kell engednem ezt az openwrt-t (legalább is egy darabig)...marad a gyári rendszer...
A 2 db AC57Uv3, és az azzal létrehozott mesh wifi hálózat tetszik. Arra gondoltam, hogy a jelenlegi routerem (Linksys WRT1200AC) menne a modem mellé, letiltott wifi-vel, a 2 db AC57v3 pedig a két szobába AP-ként, és csak rajtuk lenne wifi, illetve mesh-be lennének enthernet backhaul-lal.
Még egy kérdésem lenne: wifi6 esetén melyik router tudná kb ugyanígy ellátni ezt a feladatot? AX55? -
Szia!
Ígértem, hogy jelentkezek a cpe210-el kapcsolatban. A hétvégén lesz beüzemelve, de itthon próbálgatom.
Egyik kábelt összekötöttem a cpe210-el és az adapterrel , a másikat pedig a géppel és az adapterrel. Beállítottam a quick setupon simán az AP módot, majd különböző ssid-t(router nevet), és jelszót adtam meg a fő routertől(archer c5).
Biztos, hogy simán az AP(Access Point) módot kell kiválasztanom az én esetemben, ha a házfalra akarom rakni, úgy, hogy a kisház ablaka fele nézzen? Hogy elérjen a jel az 5-10 méterrel lévő kisházhoz? Mert valaki a repeatert,clientet, vagy bridget választja.
Miután végeztem ezek beállításával csak annyi a teendőm, hogy kihúzom a gépből az utp kábelt, és a routerbe áthelyezem?
Érdemes ezekre letölteni az új firmwaret?
Válaszod előre is köszönöm!
-
axlfsi
veterán
Azt nem tudjátok esetleg, hogy ha a Huawei AX3 global verzió gyári 1A-s tápját lecserélem 2A-re, akkor felveszi a delejt és csak ennyi volt a "korlát" vagy a firmware-t is mókolni kellene, hogy normális hatótávja legyen?
-
Bigemperor
senior tag
Igény volna magas sebességű eszközre, de sajnos -méréseim alapján- a Telekom Pécs belvárosában nem tud 60/20 (inkább 40/10) Mbps-nél jobb sebességet, se vezetékesen, se vezeték nélkül. Amúgy nem tudom az mennyire normális hogy a gigaerős mobilnet is a vezetékes értéket hozza és ennyire gyenge. Hiába szeretnék, a szolgáltató ilyen itt úgy tűnik.
AC wifi azért nem lenne rossz, de legalább dual band. Eszközöm már semmilyen sincs.
LAN esetében se háziszerver, se NAS amit ki kellene szolgálni, csak amiket írtam, tehát egyszerű lan kábeles megoldás is elég.
Köszönöm a segítséget. -
Bigemperor
senior tag
Jelenleg 1-2 okostelefont, 1-2 laptopot és 1 wifis asztali gépet, 1 wifis multifunkciós nyomtatót kell kiszolgáljon, ehhez jöhet később még 1-2 tablet vagy okosteló, de utóbbi nem érdekes, csak esetleges jövőbeli opció. Nem kell semmi extra, LAN legyen az esetleges vezetékes kapcsolathoz. 60/20 Mbps Fel/le töltés kb most telóval, milyen progit ajánlasz pontos méréshez, ez iszonyú kevésnek tűnik a Gigaerős Net+-ra?
-
Bigemperor
senior tag
Egy sávos csak 2.4 GHz,ez önmagában nem előnyös. Jó lenne vezetékes lehetőség,de sajnos a mobillal mért sebesség nem túl acélos,ezért felteszem hiába akarok gigabites rendszert,milyen programmal érdemes igazán mérni?sajnos a kérdésed többi részét nem is értem igazán,nem vagyok ilyen mélyen ismerős a témában
-
ρσгτσ
addikt
Mehetne ebből több dolog is kábelre, mert könnyen meg tudom oldani. A legtöbb dolog egy fal különböző oldalán van (egy szint, lakás). Nappali/háló. Nappali oldalon van a jelenlegi Asus router. Olyan helyen, ahol tökéletesen mozog a jel vezeték nélkül is. A FiberHome pedig kint "lóg" az előszobában. Majdnem a bejáratnál.
Remélem érthetően sikerült leírnom...
Igazából azért csak a 2 Xbox lóg a kábelen, mert nekik fontos. Stabilabb. Plusz folyamatosan instant on -ban vannak. Így napközben, vagy akár éjszaka is frissítenek. Insider program miatt egész sűrűn.
TV -ből kettőnél van instant on -hoz hasonló kapcsolat Alexa és Xbox vezérlés miatt.
A beltéri kamerák, Amazon Alexa és a LED -ek csak vezeték nélkül tudnak csatlakozni.
Laptop tényleg csak ritkán használt eszköz, azért van a vezeték nélküli csoportba sorolva. Nincs külön helye. Általában inkább DEX -ről megoldom a dolgokat. Azon keresztül meg korlátlan mobilnet megy. Ahogy a többi mobilnak is a háztartásban, így azok nem használnak wifi -t.
A 4 vezetékes csatlakozást amúgy könnyen ki tudnám használni, ha továbbra is marad a router a nappaliban. Ezért is keresek oda eszközt.
Asus RT-AC65P -t azért néztem, mert egész jókat írnak róla. Ráadásul jó áron is van. 21-22 között be lehet szerezni. TP-LINK ARCHER A9 -ről is eddig jókat olvastam, plusz el tudnám hozni kuponnal 27 -ért.
Amit írtál jónak tűnik, biztos az is, de egy kicsit nagyobb ugrás árban. Valószínű jövőre költözünk, így oda lehet komolyabb, újabb eszközök kellenek majd. Tehát sanszos majd megint vásárolgatni kell, amivel újra ide fogok jönni tanácsért. Addig is szeretném 30 alatt megúszni, ha van rá lehetőség.
-
Bubukain
senior tag
inkább a AX86U (95K HUF - ebben a pillanatban nem lehet kapni) + AX58U (45K HUF - ráadásul ez már meg is van Nálad) = 140K HUF.
Az AX86U brutál erős SOC -al, 1 GB RAM -al, 6 db RJ-45 -el valamint a brutál WiFi -s szekció mellett (2.4 GHz -en több spatial stream is van) van még egy 2.5 Gbps WAN/LAN csatlakozó is, mely az emlegetett esetleges jövőbeni T 2/1 Gbps internethez jól jöhet még ...Ez sem egy rossz alternatíva....
-
Bubukain
senior tag
megjött az XT8 este összelövöm aztán majd meglátjuk mi lesz belőle.
van még otthon egy AX58U és két zenwifi CD6.
Amúgy most pár napja az AX58U a fő router a házban, és nem rossz egyáltalán
Ha nagyon nem lesz megfelelő számomra, akkor visszaviszem az egészet és veszek egy betárcsázós modemetAzaz XT8 oldalán leegyszerűsítve: 2.5 Gbe+Tri-Band+"ZenWiFi" (kinézet) a hőzóopciók. "Véletlenül" ezek is számítanak most leginkább Nálad - a valószínű WiFi backhaul -t is alapul véve.
Igen, ezért gondoltam hogy talán ez jó választás lehet a számomra.AX86U oldalán leegyszerűsítve meg: SOC+RAM+2.5 Gbe mellett a kettővel több gigabit -es RJ-45 csatlakozó.
Ahogy írtad is, a SOC nálam nem lényeg annyira illetve a több gigabit port sem, úgy is mögé rakok egy switchet, és az USB sem játszik nálam, gigabiten lóg a NAS.
-
Bubukain
senior tag
először is köszönöm ezt a rengeteg információt amit írsz, öröm olvasni
Annyit esetleg ehhez, hogy amennyiben jól sejtem a T optika miatt (IPTV), hogy az a koax már üzemen kívüli és ilyenformán a topológia gyakorlatilag csak annyi lenne, hogy a koax két végére egy-egy MoCA eszköz és ennyi ... Ugyanakkor amennyiben az a koax ténylegesen "üzemen kívüli", akkor maga a koax kábel segítségével lehetne a helyére húzni egy UTP kábelt (aztán fali csatlakozók mindkét oldalra). Ez lenne a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a MoCA helyett.
Teljesen jól gondolod, a koax üzemen kívül van, de még így is macerás lenne bekábelezni, ráadásul a kábel végpontja sem oda esik ahová a node eszköz kerülne, de még nem vetettem el a kábelezést teljesen.A T optikán már most is elérhető 2/1 Gbps internet. Feltételezem (a volt ER-4 miatt), hogy a AiMesh Routert szeretnéd hálózati routerként is használni és az Asus egységeket nemcsak WiFi -re meg vezetékes eszközök hálózatra kötésére szeretnéd használni (és a T ONT -ot rouerként).
Jó a gondolatmenet, annyi hogy jelenleg 1/1 Gbps internet van bekötve.
Az ONT bridge módban van, így mindenképpen hálózati routerként használnám az aimesh routert.A fentebbiekből következhet esetleg egy fokkal jövőállóbb megoldás, ha olyan egységet választunk főrouternek, melyen van 2.5 Gbps RJ-45 is. Ilyen lehetne pl. az AX86U - 6 db RJ-45 -el (ebből az egyik 2.5 Gbps WAN/LAN), az AX92U/AX68U -nál is erősebb SOC -al és dupla annyi RAM -al, brutál WiFi -s szekcióval stb.
Ebbe is beletrafáltál, pont ezen gondolkoztam én is, illetve a másik nagy dilemmám hogy az unifi cuccok után nehezen bírom már sajnos elviselni ezeket a "hagyományos" antennás routereket (erre a napokban jöttem rá, minél többet nézem itthon őket).
Ebből kiindulva hétvégén kipróbálok egy zenwifi XT8-at főrouterként, és ha beválik akkor lehet hogy 2db XD4 menne mellé, egy a teraszra egy a kisházba. Így az XT8-on is lenne egy 2.5 Gbps RJ-45 is a későbbi fejlesztések miatt. -
Bubukain
senior tag
unifi vonalat kezdem elengedni
controller NAS-on van, edgeroutert eladtam, még a nanoHD megvan
Asus vonalon gondolkozom én is, szimpatikus az ajánlásod.még egy kérdés felmerült bennem
ha a fő router az AX92U lenne mivel az három sávos, akkor a hozzá kapcsolt node is 3 sávos kéne hogy legyen vagy az mindegy? -
blakey
titán
Olvasd el amit írtam, tartom az állításomat. AX82U-n nem visszajelző ledek vannak, sajnos, nem mutatják ha épp nincs pl. net. Nem írtam, hogy nem kapcsolható ki. Ha már ennyit írsz akkor olvass ugyanennyit. Inkább ajánlom az AX58U-t az AX82U ellenében. Nem írtam, hogy az AX82U rossz lenne, de már megvan az AX58U-ja, nem éri meg AX82U-ra cserélni csak azért mert…. AX92U, AX82U, AX58U volt a sorrend az elmúlt 1 évben, egyik sem rossz, de az utolsó volt a legjobb döntés, és igen, a Merlin miatt. Nem kell, hogy feltétel legyen másoknál a Merlin fw viszont elég nagy előnyt adhat ha felteszi és semmivel sem több, mint egy gyári fw frissítés, ráadásul ha nem akarja akkor nem fogja frissíteni magát önállóan.
Az, hogy neked mi az igényes és nekem mi az nem biztos, hogy ua. jelenti, szerintem az AX92U anyaghasználata sokkal igényesebb volt. Egyik routert sem kell bemutatnod. -
leroyclub
senior tag
2,4 ghz-en csak akkor van internet ha a transmit power low-ra van állítva. Itt van róla egy thread( [reddit fórum] ) hogy ez egy típus hiba. Így tudtam megoldani hogy egyáltalán működjön. Ha nem kéne én sem vennék másikat.
-
Bubukain
senior tag
Akkor ha jól értem, a javaslatod szerint legyen a nagy házban AX82U a kis házban AX58U és a teraszon oldjam meg a kábelezést és oda akkor elég egy AX55, vagy ha mégsem megy a kábelezés akkor menjen inkább az AX56U
Az egyik, hogy megnézzük, hogy mellé nem tudnánk-e behúzni egy UTP -t ...
Rutinosabb topiklakók már sejtik szerintem, hogy mi lenne a másik, de előre nem lőném le a poént
mi a másik? fúrni nem lehet -
Bubukain
senior tag
A kisházzal kapcsolatban "viszketett az ujjam", hogy AX56U -t írjak, de végül nem tettem (azért ne szálljunk el a költségekkel - bár nincs "horror" különbség árban).
Saját project az egész, nem szállnak be az árba a "kis házasok", de pár 10e Ft-on nem múlik semmi. Az AX56U nál nem gond hogy csak 2 antennája van? Gondolom az AX58U oda már sok lenne és felesleges.Amit írtál a teraszra az minden igaz a felhasználást illetően de ha javaslod akkor lehet hogy oda is veszek egy AX56U-t, mindenesetre megpróbálom megnézni, hogyan lehetne ott megoldani a kábelezést, bár mintha koax menne a TV-hez.
-
Bubukain
senior tag
igen csak továbbra sem világos hogy minek kell a 4x4 ha a kliensek nem támogatják.
A terasz sajnos csak wifi backhaul -al tud menni, vezetékkel nem tudom megoldani, de mivel ott úgy is csak alkalmi internet használat lenne, azért gondoltam az AX55-re. Ott nem fontos a sebesség, inkább csak a stabil térerő, de AC-s cuccot nem raknék már oda sem. -
-
Oldman2
nagyúr
Oké, csak a csillag topológia kialakítása gyakorlatilag teljes újrakábelezést igényelne.
Mivel ezt el akarom kerülni, tettem fel a kérdést. A válaszod viszont balga agyamnak nem egyértelmű...
Ha kiépítek egy két ZenWiFi routerre épülő backhaul hálózatot a teljes WiFi lefedettség érdekében, a ZenWiFi végpontokba csatlakoztathatok-e az előbbi funkcionalitás elvesztése nélkül pl. egy kábeles asztali gépet?
-
chakany
tag
Igen, minden házban külön brigád lenne. És mi legyen a 'Fő router'? Sajnos nem értek hozzá, pár nappal ezelőtt saját részre is itt kértem tanácsot. Ha tudnál pontos típust ajánlani, megköszönnénk
Persze ár/érték arányt figyelembe véve. Azért egy vagyont nem szeretne költeni rá a kollégám. De ha ajánlasz valamit akkor már tud mérlegelni.
-
zedok
őstag
Hali!
Nincs vele gond, erdekel a nem ax alternativa. Eredetileg az 58Ut neztem ki, Merines cfw-vel. Jelenleg az AC66 is azzal megy.
Amiatt aggodom, hogy mire az eszkozpark ax képes is lenne, addigra mar tok uj tipus fog megjelenni. Tehat effektive, nem biztos, hogy igenyem lenne ra. Nyilvan senki nem lat a jovobe.No meg az ember azert kerdez, hogy informaciot kapjon tobb kezbol is.
-
Tikakukac
titán
Köszi!
Sebesség több lesz, jóval ami bejön, de amire ezek a routerek kellenek oda annak a töredéke kell csak. Lefedettség pedig 2m*5m
MR200 mindenképp kelleni fog, mert a POS terminálokat kábelezni akarom. Bedobom az okosoknak és megmondják tetszik-e nekik az ötlet
Köszi!
-
-
Tikakukac
titán
Igen, 3 külön helyen lennének.
Ennél több részlet nagyon nincs, POS terminál nem nagy valami, abból lenne 1 routeren 3 és menne a bankkarizás, mellette 1-1 laptop amin futna egy alig valamit érő weboldal és lenne még 3 teló amin egy azonosító app futna. Ennyi a dolog.
Alapból a kábelezés megoldott, igen. Laptopokra meg telókra kellene wifi only. És ha para van akkor mennie kéne a 4G-nek stickről vagy akármiről.
-
chakany
tag
70 nm-es panel lakás, de a központi helyen helyezkedik el, minden külső faltól egyenlő távolságban.
Hogy miért pont ez? A 4 magos proci és mert az árukeresőn arányaiban erre volt a legkevesebb negatív vélemény. Gondolom 4 maggal kiegyensúlyozottabb a teljesítmény, mint 2-vel.
Mi az az AiMesh?
Nem értek egyáltalán a routerekhez. -
Fido01
aktív tag
Szia
Köszönöm, ahogy nézem a telekom ajánlatot 1k/hó az eszköz 2 évre, 5év garanciával, tehát gyakorlatilag megveszem nem csak bérlem, a technikától függően pedig 2 évente elgondolkozok kidobjam és vegyek-e újat. így egyébként már nem tűnik rossz ajánlatnak (gondolom én)
És akkor szerinted az lenne a megoldás, hogy kábelezek egyet a garázsba (ezt megtudom oldani tégla kerítés fut a háztól a garázsig oda feltudom erősíteni a kábelcsatornát, illetve az asztali pc jövőbeni helyére is húzok kábelt.
Sajnos teljesen hülye vagyok ezekhez, szinte csak rossz tapasztalatom van a wifi hálózattal, ezért is tartok tőle, mert jellemzően mindig akkor bohóckodik mikor van időm leülni (heti átlag 2-3 óra) és ez rettentően bosszantKöszönöm a válaszod.
-
-
Hát igazából az a probléma, hogy nem tudja hol átvinni a kábelt a routertől az ablakig,tetőig. A wcn keresztül nem tudja átvinni, más megoldás meg sajnos nincs. Max födém fúrással lehetne, de azt nem szeretné.
Nem muszáj, hogy nagyon olcsó legyen. A konnektoros megoldást azért gondoltam, mert láttam videón, hogy a router mellett lévő konnektorba bedugja, összedugja az ethernet kábelt a jelerősitővel és routerrel, párosítja, és akkor mehet is a távolabbi konnektorba. Ez azért lenne jó, mert a kisház és a nagyház között van egy terasz, a teraszon pedig van konnektor, és így közelebb lennénk a kisházhoz.
A jel igyis elér a kisházig most is, csak gyenge. De viszont, ha kivinnénk egy ilyen konnektorost megoldást a kettő ház közötti teraszra, akkor lehet, hogy jobban működne, megoldaná a problémát.Ez nem lehetne egy müködő megoldás?
Vagy ebből a konnektorosból érdemes lenne kettőt venni? 1 a két ház közötti teraszra, 1 pedig a kisházba? Ha ez működő lehet, akkor milyet ajánlasz?
-
Értem, bocsi a variálásért, de nem tudják megoldani a kábelezést. Nem tudják kivinni a kábelt a falhoz, mert a router mellett a fürdő van. A kisház meg szintén nincs bekábelezve, hogy ap-t lehessen oda rakni.
Kábelezés nélkül nem lehetne megoldani valahogy? Ezek a konnektorba dughatós erősítők nem lennének jók?
Válaszod előre is köszi!
-
Köszi a választ, továbbítottam neki amit mondtál!
Megpróbálja az egy darabos CPE210 változatot először, elvileg elégnek kell lennie. Tehát rárakja a kétszintes ház falára úgy, hogy a kisház ablakára nézzen, és a setupban AP módra rakni, így a kisházban lévők erre csatlakoznak. Ehhez kell laptop is, hogy belehessen állítani igaz?
A fő routernek összeköttetésbe kell lenni kábelesen a CPE210-el? Vagy miután beállítottam, kint a ház falánál bekell dugni a 220ba az adaptert, és onnantól teszi a dolgát, vagy hogy van ez? Sose csináltam ilyen kinti cuccot, értelmes videót pedig nem nagyon találtam róla.
-
Szia!
Köszi a választ!
Ha jól értelmezem, akkor kell vásárolnom egy darab CPE210-et, és a jelenlegi routert kicserélni arra, majd a setupban ap routerként beállitani? és akkor elég ott elhelyezni, ahol a képen bejelöltem a routert? vagy ezt jeltovábbitónak kell használni?
Megnéztem a router típust, jelenleg egy TP-Link Archer C5 AC1200 Router üzemel ott. A net nem valami erős, szntem max 100-300 mb lehet(ez a max, később lehet váltanak), amiből a garantált jóval kevesebb.
Igazából a tulajdonos úgy szeretné megoldani, ha lehet, hogy marad minden úgy, ahogy van, és a régi routert egy erőebb új routerre lecserélni.
Nincs valami bazi erős router, ami kiszolgálná ezt? Ha igen mennyiért lenne? Még erről a RT-AC57U ről olvastam jókat, hogy nagy távolságokra is ajánlják. Vagy esetleg valami mást tudnál ajánlani?
-
micimacko
aktív tag
Azzal csak annyit akartam mondani, hogy egyszerre legfeljebb annyi eszköz kapcsolódik a hálózatra (többi nincs használva, kikapcsolt állapotban van). Vagy gép/noti előtt ülök, közben a gyerek lehet PS-ezik, vica versa.
Mivel most is a vezetékes kapcsolódást tartom elsődlegesnek (PC, TV-k, PS, NAS mind vezetéken van), jelenleg is van 2 db switch használatban, csak az előző hozzászólásomban említett konyhai jelerősség gyengesége miatt gondolkodom mesh-ben.
Köszönöm a megerősítést.
-
MrBabineni
csendes tag
Koszonom szepen!
A most hasznalt RT-N66U-mat esetleg fel tudom hasznalni valahogy hogy felso szinten levo routert kivaltsa vagy ez mar annyira regi, hogy nem erdemes vele vacakolni?
Ha az AX92U-t valasztom, akkor van ra esely, hogy egyedul lefedje az egesz hazat vagy ilyenrol ne is almodjak?
-
-
Köszi az infókat. Ezt a mesh irányt akkor inkább hanyagolnám, annyira nem lényeges, hogy egy hálózatként üzemeljen.
A powerline gyakorlati sebessége valahol 100-200 megabit körül van, pontosan nem emlékeszem, de 100 biztos megvan. De egyébként elég is oda ennyi, nem kell több. A fontos az új router körüli rész lenne, 1000-es net ott ki lenne használva.
Az AX56U-n kívül még vannak opciók?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Yettel topik
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Delta Force (2024)
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest