- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
válasz
wrongduke #98608 üzenetére
Szia!
Úgy tíz évvel ezelőtt nekem is hasonló problémám volt.
Először úgy akartam megoldani, hogy vettem egy két antennás mikrotik router-t. (Nem voltak akkoriban még elterjedve ezek a külső antennás, meg sok antennás eszközök, mint ma.)
Kiderült, hogy ezzel nem lehet egyszerre wifi hálózathoz csatlakozni és wifi jelet szórni. Ahhoz olyan router kell, amiben két wifi modul van. Így csak a számítógéphez lett használva. Sokkal jobb helyre került, mint a számítógép wifi stick-je. Erősebb lett a jel.
Viszont a mikrotik-et nem egyszerű beállítani, így vettem egy online kurzust, amihez ajándékba adtak egy hAP Lite mikrotik készüléket.
Úgy lett megoldva a dolog, hogy az első router maradt a helyén, majd kábellel csatlakozott az újhoz, ami AP-ként üzemelt. Vagyis volt wifi és kábeles elérés is. A wifi-s nyomtatómnál sem kellett kábellel vacakolnom, saját hálózatom volt. A telefonon is jobb lett a net.
Ahhoz, hogy az eszközökön legyen internet, elég volt egy gépen bejelentkezni.
Ami itt a lényeg, hogy a szálló hálózata a bejelentkezett eszköz IP címét tárolja el. Mivel az első router DHCP kliens módja be volt kapcsolva, így a szállótól kapott IP címet. A router DHCP szerver része is be volt kapcsolva, így az eszközeimnek ő osztotta ki az IP címeket, de ezt nem látta a szálló hálózata. Ha bármelyik eszközről bejelentkeztem, akkor az első router-nek kiosztott IP címhez kötötte.
Tehát a router-en nem kellett bejelentkeznem a hálózatba, mert úgyis webes felületen érhető el az oldal, az pedig minden esetben elérhető a hálózatra csatlakoztatott eszközökkel.
PS4-et is használtam így.Ma már lehet, hogy másképp oldanám meg. Az első router nem volt olcsó, valami 130€ volt akkor. A második ára lett volna 6000 Ft.
Azt nem tudom, hogy az olyan márkák támogatják e a wifis WAN-t, mint a TP-Link vagy Asus.
Az biztos, hogy a mikrotik konfigurálható rá L4-en. Alatta nem tudom.
A repeater is kérdéses, szerintem annak nincs DHCP szerver része. Úgy meg nem fog menni.De talán ezek alapján valaki tud olyan típust mondani, ami megfelelő lehet neked.
A mikrotik-et azért nem ajánlom, mert nem egyszerű a beállítása. Angolul sok anyag elérhető, van saját wikipédiája is. Magyarul csak a fizetőset találtam. Nekem akkor mondjuk megérte, mégha átszámolva is kb. 200€ volt az anyag. De úgy 4-5 évig használtam a rendszert így. Aztán még pár évig más konfigurációban, kiegészítve egy mikrotik LTE nagytányéros modemmel. -
-
Anonymus23
veterán
válasz
wrongduke #90014 üzenetére
OK, csak a hátulütőjét akartam a TP-Linknek jelezni.
Mondom nekem is ez van, eszemben sincs lecserélni, mert amúgy kiváló, de mivel nálam spec dolgok vannak, így kellett hozzá egy kis+, de mivel nálam nem játszanak a szomszédok (minden szomszédom nyugdíjas, egyiknek sincs még csak bekötve sem a net, nagyon széles az utca (kb 50-60m-re vannak a szembe szomszédok, összesen 1 wifi jelét fogom néha azt is csak nagyon gyengén.
Biztos vagyok benne, hogy megelégedéssel fogod használni.
Még egy megjegyezés azért, a fullos homecare szolgáltatások a TP-Linknél fizetősek, bár ezek nélkül lehet élni -
Anonymus23
veterán
válasz
wrongduke #89988 üzenetére
Szerintem nem akart rábeszélni, mondom ezt úgy, hogy nekem is AX73 van.
Nagyon sok mindentől függ, hogy mennyire lesz elég erős a jel. Nekem 60cm-es vályog tégla falaim vannak, 30cm-es válaszfalakkal, és hiába van szinte a ház közepén a router a végeiben már eléggé gyengus tud lenni a jel. Nekem vannak hozzá jelerősítők (Wifi backhaul), mert viszonylag kevés cuccos használja a wifi-t, de sajnos ha neked utólag derül ki, hogy nem elég a jel és MESH hálózatot szeretnél használni, akkor TP-Linknél be leszel korlátozva, hogy csak WIFI-n lehet a MESH-t létrehozni. Persze másik WIFI hálózatot tudsz egy akármilyen másik routerrel mellétenni kábelen is, de akkor meg állandóan ragadni fog az eszköz egy bizonyos hálózathoz, és csak akkor hajlandó átállni a másik (akár sokkal erősebb) hálózatra, ha az eredeti hálózatról teljesen elveszíti a jelet.
Hagyományos routereknél az Asusnak sokkal használhatóbb a MESH rendszere.
Ettől függetlenül nagyon jó kis vas az AX73, és tökéletesen működik nálam 2 WIFI-s MESH eszközzel, csak mondom inkább szólok részletesebben, mert azért a kábeles backhaul sokkal biztosabb és gyorsabb megoldás! -
-
ekkold
őstag
-
-
válasz
wrongduke #56679 üzenetére
Gyári firmware-rel nem tud kliens módot a TP-Link 1043ND, ehhet CFW-t kell rárakni.
Az Asus N18U gyári firmware-rel is tudja ezt Medi bridge néven.Ha ez meddő ötlet akkor tudtok ajánlani egy USB wifi adaptert ami elég stabil a játékhoz? Annó vettem egy TP link-et, de annak szokása szakadni...
Kábel lenne a tuti, de az albérletben nem furkálódhatok.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Milyen router-rel lenne használva?
Mennyi lenne a beszerzésre.Ajánlottak:
Csak 2,4 GHZ képes: TP-Link 822N/8200ND, Asus USB-N13/N14
Dual band képességgel: Asus USB-N53/N66/AC53/AC54/AC55/AC56/AC68, TP-Link TL-WDN3200/4200/Archer T4U/T4UH/T4UHP/T9UH
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- sziku69: Szólánc.
- Vicces képek
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest