- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Zeiss triplakamera az új Vivo V60-ban
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Jimmy Choo felel a Magic V Flip 2 dizájnjáért
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
veterán
"Már csak az a kérdés, hogy tényleg inkompatibilitási probléma, vagy más 3.0ás házzal is csinálná, és egyszerűen az én darabom valamiért nem bírja ezt a tempót..."
Az USB 3.0 és a 2.4 GHz-es wifi interferál, ha az USB 3.0 vezetékek és komponensek nincsenek kellően árnyekolva.
Először ez a probléma az ASUS USB 3.0 csatlakozóval ellátott router-einél bukott ki (pl RT-AC65P, ott az USB port 2.0 módba kapcsolása volt a kerülő megoldás). -
PeterPH
senior tag
-
Anonymus23
veterán
Ha másik rackkel vagy külső HDD-vel is ezt csinálja, akkor elvileg vissza lehet vinni, persze ez tipikusan olyan hiba, amire bármikor azt mondják, hogy náluk meg működött.
Én is azt csinálnám elsőnek, amit már ajánlottak, próbáld ki egy másik HDD-vel, mielőtt eret vágsz magadon... -
dkess
őstag
Nekem példának okáért az általad is említett rack -be egy ilyen HDD kerül (most még PC -ben van): Western Digital 18 TB Ultrastar DC HC550 3.5" SATA III - WUH721818ALE6L4 .
Ez egy 512 MB cache -el rendelkező CMR EAMR - Data Center -es HDD (van SAS kiszerelésben is). Úgy dönget 260 MB/s felett, mintha muszáj volna (persze a belsőbb szektorokban jócskán lassul ez is) ...
Viszont megdöbbentően halk (főleg seek -ben) - meg aránylag hűvös is. Mielőtt megvettem olvasgattam róla - ez is alapja volt valamilyen szinten a vételnek. Persze helyezzük kontextusba - ez egy nagy méretű 7200 RPM -es Data Center HDD. Ugyanakkor hangban kb. bucira ver mindent 10 TB felett (és az alatt is a legtöbb mindent). Ahogy írtam főleg seek -ben okozott kellemes meglepetést ...
-
dkess
őstag
Az USB -s rack -el nincs gond. A topikjában is ajánlott kategória. Történetesen nekem is ma hozott egy ilyet a futár (még nem tudtam kipróbálni).
A HDD viszont ( [link] ) ...
Ez most komoly? Ez még új korában (ami nagyon nem mostanában volt) tudott elméleti maximum 110 MB/s szekvenciális írás-olvasást - persze ezt is a tányér legkülső részén.
Egy kicsi töredezettség itt - párezer bad-sector ott és máris készen van a mért eredmény ... Sógoromnak is van egy millenniumi ("ezeréves") 1 TB -os 2,5" -os külső HDD -je ami semmivel (PC, laptop se) sem tud 30 MB/s -nél nagyobb sebességtartományba verekedni magát. Router USB sebességtesztre azért nem az van használva ...
-
Anonymus23
veterán
Nekem is van ilyen rackem (is), igaz az csak a gépre van néha rádugva rendszeres mentésre, a gépen megy teljes sebességgel, ott nálad lesz valami. Olyan mintha megjegyezte volna az első csatalkozás sebességét.
Mondjuk amiket írtam sebesség, azok mind 1 nagy fájl másolása, nem sok apró, mert ott leesik minden HDD sebessége a béka segge alá. -
-
dkess
őstag
és @dudika10, #90327
Az SMB sebességek olyanok amiket az AX50 -es tapasztaltam ( [link] ) - igaz az annyit tud. Bár van olyan tesztelő, aki AX73 SMB olvasás írásra 92,98/58,5 MB/s -et mért, de én AX82U -val (ami HW -esen ugyanaz) még rákötött SSD -vel sem tudtam 75 MB/s -nél többet mérni olvasásra. Az írás sebesség reális.
Az alábbi listából - persze az AX73 mellett - az Asus AX82U, AX3000 és AX58U -t érdemes nézni, ezek az AX73 -al megegyező SOC -al szerepelnek ...
@mrfree75, #90328
Amennyiben egy router lefedettségben elég lesz (valószínűleg igen), akkor a megadott keretből az AX73 a legjobb választás. AX58U lett volna esetleg még 40K HUF -ért, de erről az akcióról lecsúsztál ...
-
osonte
őstag
Nekem AX20-nál sokkal jobb sebesség jön össze, amennyiben kikapcsolom a Smart Connect funkciót. Pl.: a telefonom SC-el 180-200Mbps linksebességen csatlakozik, viszont kikapcsolva a funkciót fix 5Ghz-en ugyanott 390-433Mbps a linksebesség (a valós kevesebb mind a kettőnél, de az arányok megmaradnak). A régi eszközök mennek 2.4Ghz-en, az újak meg 5Ghz-en. Persze az 5Ghz hatótávja gyengébb, így csak az emeleten és az udvarban tudom használni. A 2.4Ghz még jut a földszintre is (elég nagy a családi ház). Szóval nekem annyira nem vált be, de ha kellene a földszinten használnom a wifit kénytelen lennék bekapcsolni.
-
dkess
őstag
Én alapból is azt szoktam javasolni, hogy a SmartConnect -et kapcsoljuk ki és a klienseket osszuk el a sávokra (illetve Nálad AP -kra is, mert a kültérre külön is van egy). Ennek logikájáról regényeket írtam már ebben a topikban ...
Másfelől a TP-Link SOHO eszközök SmartConnect -je nem is annyira jó talán, mint mondjuk az Asus -é és a működése sem szabható olyan mélységig testre. Viszont, ha eleve ki van ez kapcsolva, akkor ugye ez nem gond ...
-
dkess
őstag
A TP-Link -nél van OneMesh/Deco Mesh/Omada. Ezekről írtam korábban. Az AX73 OneMesh -t támogat - a EAP225-Outdoor meg az Omada család tagja (egyébként valóban jó cucc). Így együtt mesh -t nem fogsz tudni konfigurálni - persze ez lehet nem is annyira fontos szempont. Legfeljebb nem lesz annyira "seamless" a barangolás, de valamit-valamiért ...
Ugyanis sajnos Omada -ból az "értelmes" (sok spatial stream -el rendelkező) AX -es AP -k elég borsos áron vannak - pl. EAP660 HD (8 spatial stream - ebből fele-fele van 2.4 és 5 GHz -en, azaz előbbin dupla annyi van, mint az AX73 -ban illetve 5 GHz -en meg nincs HT160, de ez talán nem is akkora érvágás) vagy majdnem 100K HUF ( [link] ). A vezérlés mehet hardveresen OC200/OC300 vagy Cloud -ból, avagy szoftveres kontroller -el (akár Docker -ből). Persze ekkor az USB -s dolgok is ugranak ...
Úgyhogy marad az ésszerű kompromisszum, ahogyan írtad is.
-
dkess
őstag
Szia,
TP-Link AX50 USB -s tapasztalatok: [link] . Rákereshetsz itt egyéb USB -s és nem USB -s tapasztalataimra vagy akár másokéra is. 10K HUF -ért drágábbért az AX73 több, mint a dupláját tudja USB -n - olyan maximum 70/55 MB/s szekvenciális olvasás/írás. Mindamellett 5 GHz -en duplája a WiFi: 2x2 HT160 helyett 4x4 HT160. Nomeg kevésbé melegszik ...
Az a kültéri WiFi micsoda? Mesh WiFi -ben (ethernet backhaul -al) nem gondolkodtál?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
bocsi, a TP-Linket kihagytam, pedig az is jó lesz, ha már TP-Linkeid vannak
ahogy Gubek-Einste is írta:
https://www.tp-link.com/hu/business-networking/outdoor-ap/eap110-outdoor/
-
-
adika4444
addikt
Hali!
Valami jófajta kültéri, PoE-n át táplálható cuccra lenne szükséged... A PoE a Power over Ethernet rövidítése. Ilyenkor az eszköznek szükséges áram is a netkábelen megy, persze ezt bele is kell vinni a kábelbe, vagy olyan eszköz kell a túloldalra ami tud lenni feladó, vagy külön tápfeladó kell az eszközhöz...
Szerintem valami MikroTik vagy Ubiquiti UniFi eszköz lesz a megoldás. A pontos típust nem tudom, mert MikroTik téren kezdő vagyok még, az Ubival meg nincs tapasztalatom. Még...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Prémium gépház most fantasztikus áron!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest