Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KAMELOT #108683 üzenetére
Új tokozásút. A CU265 vagy akár CU245 jobb termékek, mint pár rivjú próbálja bebeszelni. Frissebb architektúra, lényegesen jobb hatékonyság, és játékos teljesítmény sem katasztrófa. A korábbi tokozasu lap, CPU és a ddr4 pedig jól eladhato még egyelőre.
Szerintem érdemes a Core Ultra 245/265 - öt is szamitasba venni, fontolgatni
-
Grampy
aktív tag
válasz
KAMELOT #107276 üzenetére
Hát ja, lehet, normális AM4 lap sem sokkal olcsóbb, mint egy AM5, 35k difi kb. De nem akarok sokat költeni, mert pld. proci teljesítményben megvagyok elégedve az 5800X3D-vel is. AM5 lapok közül egy B650 Tomahawk Wifi vagy egy Aorus Elite AX V2 már ajánlott lenne? Ezek még PCI-e 4.0-ásak. 85k körül vannak. Egy szinttel feljebb az X670E Tomahawk-ot néztem, ami már PCI-e 5.0. Kérdés mennyit fog hozni majd a 4.0-ához képest. Valószínű hogy az RTX 5000 már ezzel jön. De ez már 120k. CPU-ból most egy 7600X-re gondoltam, az van az 5800X3D-vel kb. egy szinten.
-
DFB
tag
válasz
KAMELOT #107248 üzenetére
Én is a 9700X re voksoltam,attól független hogy elmarad a beharangozóktól.
Csak ugye itt a 15. gen széle, és nekem eddig mindig az volt a sűrű soc vàltàsai ellenére)
Csak ugye az àra kissé felfelé hordott és a 7700 is maradt àrban, sőt az X még olcsóbb is.
De ehhez sincs még új lap.Tudom megy a 600 al is bios frissités utàn, meg az új is majdnem ugyanaz. -
h4mi1
tag
válasz
KAMELOT #107242 üzenetére
Nem igen szeretnék várni, már igy is halogatom egy ideje a kedvencem jatekon meg alig döcög, illetve a budget is véges nem gondolnàm hogy az én árkategoriámban jönénnek ki főleg a legújabb alaplappal, ahhoz tudtok ajánlani valamit amit feljebb írtam ? nekem az is jo ha harom ev mulva mar csak mediumon mennek a gamek
-
DFB
tag
válasz
KAMELOT #107242 üzenetére
Az még rohadt sokà lesz.
Szerintem elhúzzàk decemberig,annak ellenére,hogy valahol okt.10. ét olvastam.
Plusz még mire normalizàlódnak az àraik,màr akinek ez fontos.Nekem igen sajnos.
Ha màr most itt lenne az is késő.
13,14 et màr nem érdemes venni.
Ha még amd am 5 öt veszek most biztos olyan szerencsém lesz,hogyha kijön az Intel a 15. gen el az jobb vàlasztàs lenne. -
Anubis_9
addikt
-
Csokifalo
senior tag
válasz
KAMELOT #107212 üzenetére
+1 az AMD-re mondom ezt úgy hogy 1999-ben volt utoljára AMD-m egy Athlon az is csak addig amíg fizikailag szó szerint elfüstölt a hűtés miatt ami pedig egy turbina volt. Akkor megfogadtam hogy soha többet AMD, de most amit az Intel az utóbbi 4-5 évben mutatott, úgy döntöttem hogy mégis AMD...
-
BigBear
senior tag
válasz
KAMELOT #107182 üzenetére
Háát, végülis nem sürgős.
Bár valahogy erősen gyanítom, hogy - főleg megjelenéskor - egyik sem várható normális ársávba. Az AMD ugye teljesen feladta a budget kategóriát, az Intel meg szerintem kezdetben erősen felfelé fog pozícionálni. Bevallom, az Intelről nem tudom, mit is gondoljak, a 13-14. gen. körül amit alakítottak, az szégyen. Kérdés, a piac mit mutat majd, mekkora lesz a bizalom irántuk, illetve ezt az árakban hogyan fogjuk viszontlátni.
AMD 9000-es ~ árak vannak, aszerint a 9600X 270 USD körül lehet. Az itthon bőven 100 felett lesz... -
r4zer0919
tag
válasz
KAMELOT #106992 üzenetére
Szerencsére nincsenek kérdések mert ami alkatrészeket vásároltam, minden működik. A gyári értékein minden hókuszpók nélkül. Ezért vettem azokat amiket, hogy úgy működjenek és nem építettem a szerencsefaktorra.
A hosszas, parttalan "beszélgetés" abból adódott, hogy a kedves fórumtárs számára ez teljesen hihetetlen jelenségként hatott, hogy valami megy, működik. De van ilyen, érteni kell ahhoz amit vesz az ember, és akkor megy, csak simán működik. -
r4zer0919
tag
válasz
KAMELOT #106974 üzenetére
1. Mennyit szánsz az alaplapra? - Gondolkoztam rajta, és igazság szerint lejjebb is mennék az összeggel, tehát a plafon 100k, azaz 101.000 ft. -tól már nem érdekes.
2. Milyen hardverek alá szeretnéd? - VGA 3090 Suprim, RAM gyorsabb vagy egyenlő 7200Mhz-nél, Proci 14900k
3. Milyen méretű lapot szeretnél? - Normál ATX, semmi mini, mikró, nanó, nem érdekel.
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? - USB 3.x, legalább 4 db hátul, M.2 nVME, 2db elég, PCIe x16 kettő elég, ebből az egyik az 5.0, és lehetőség szerint a második a lap széléhez közel legyen, ha közben is van az mindegy.
Továbbá lehetőség szerint tudjon CPU nélküli BIOS frissítést vagy recovery-t!
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél - mind a kettő lesz/legyen, az igp természetesen vész esetére, ha kártya éppen nincsen a gépben. Az alaplapi VGA csati teljesen lényegtelen milyen, hdmi-t ha tud bőven elég.
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? - Nem, de lehetőség legyen rá, Tuning alatt maximum annyit szeretnék alapértelmezésben, hogy a CPU-t egy kicsit alulfeszelem ha nagyon forrna, de semmi extra, lehetőleg ezt sem szeretném.
7. Használt, vagy új alaplap? - csakis új
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...) - teljesen hidegen hagy
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét - nem hiszem, hogy erre már lesz lehetőség az 1700as foglalattal, de nem is tervezem egyenlőre, egy jó darabig!Közben nézegettem még a lapok között és valószínűleg, hogy mégis MSI lesz...
ez: [link]
vagy giga
ez: [link]Természetesen ha van jobb tipp ami az igényeket kiszolgálja, akkor azt meghallgatnám!
-
válasz
KAMELOT #106601 üzenetére
Sziasztok! Szia Kamelot!
Nézegetem ezt a APEX ENCORE lapot!
Próbáltam össze hasonlítani a STRIX Z790-F l, ami mondhatni fele árban van.
A leírásait összehasonlítva viszont nem látok olyan nagy különbséget!
Van valami más magyarázat a dupla árra, vagy ez a sok apró dolog össze adódik?
Mondjuk monoblokkot nem találtam hozzá... -
TechN7ne
nagyúr
válasz
KAMELOT #106490 üzenetére
A lejárató hadművelet sikeresen végződött...
Manapság már az embert az is hátba szúrja ,akire igazán nem számítana.Mindenesetre én még soha nem köptem a levesedbe az elmúlt 14 év alatt ,
Nem rég ajánlotta nekem egy moderátor ,hogy gondolkodjak el rajta akarok e még fórumozni ,
Teljesen igaza volt , -
MZsoltee
veterán
válasz
KAMELOT #105804 üzenetére
Vagy ha helyben veszed át és több dolgot rendeltél, akkor a rendelésedből ott már nem tudsz kivenni semmit. Múlkor pont így jártam. Átvettem az egészet, kifizettem, és amit nem akartam. Elmentem a reklamációhoz és leadtam (egy gép, emberrel nem is találkozol), majd másnap megtörtént a jóváírás. Pár nappal később meg is jelent, mint felbontott termék olcsóbban.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
KAMELOT #105770 üzenetére
Ha jól tudom, az AMD meg beleszámolja a PCIE sávokba a chip"set" felé menő sávokat is, szóval ők se teljesen korrektek a számozással, nem csak az Intel, bár a csúcsot még mindig ők viszik a 16x5.0 + 4x4.0 = 20 sumákolással. Szóval az AMD-nél is csak 1 SSD fér bele az x16 VGA mellé, de az legalább teljesértékű, 5.0.
#105773pergabb: Van, annyi, hogy az biztos nem osztozik semmivel, a chipsetről jövő sávok viszont muxoltak. Az én deszkámon pl. 3 db 4.0-ás M.2 slot jön a chipsetről. Ez úgy jön ki, hogy a neki járó 4 db 5.0 sávot felosztja 8 db 4.0-ra, és még azt is muxolja idő alapon. Nade akkor miért nem 4 db 4.0 slot van a deszkán? Hát kell valami az integrált hangkártyának, LAN-nak, SATA-nak is. Nyilván amíg nincs kihasználva a chipset 8x 4.0 sávja, addig ugyanolyan mintha direktben jönne a CPU-ról (némi késleltetést leszámítva, amit a chipset belerak, illetve a tényt hogy nekem direktbe 5.0 sáv ágazik le az 1. SSD-hez, a chipsetből meg csak 4.0, de az Intelnél már ebben sincs különbség, hiszen ott a direkt leágazás is csak 4.0).
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
KAMELOT #105633 üzenetére
Lényeg helyett a személyeskedés ,értem.
Arra nem gondolsz ,hogy az összes működő alaplap fel lett használva ,ismerősnek ,családban ,és pár darab elment az aprón bukóval + van egy sajátom is ami eddig hibátlan és használom?
Arra sem gondolsz ,hogy ha véletlen hibás alaplapot vásárolsz (én esetemben 2x volt ilyen) olyankor ki van megkárosítva?
Én! ,
Aki azonnal jelezte az adott boltnak ,hogy nem működik ,erre ők kiderítették ,hogy valóban hibás (igaz) és adjál meg egy számlaszámot amire visszakapod nagy szerencsével két hét múlva a saját pénzed.Na ki lett megkárosítva?
Sztem dobjuk a témát és reagáljatok arra ,aki valóban alaplap témával segítségért jön ,
Köszönöm ✌🏽 -
TechN7ne
nagyúr
válasz
KAMELOT #105477 üzenetére
Vloszinűleg sokkal gyakrabban cserélgetem is a hw-t mint te ,vagy egy átlag felhasználó.
Táp nem nagyon halt meg nálam (1x talán egy SS belsős XFX) ,corsair cx450m 7 évig használtam ,most a SS prime meg 4 éves lesz.
Vásárlásnál vagyok finnyás ,nehéz normális ,halk és cw mentes tápot találni ,de ha 1x megvan akkor szerencsével ezzel a részével a dolognak nem kell még jó pár évig foglalkozni. -
-
TechN7ne
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
válasz
KAMELOT #104698 üzenetére
Nem feltétlenül "bios" szakik raknak össze egy gépet, meg a legtöbb üzletben sem állítgatják a biost, összerakják, gyárin hagyják és ennyi, mert az úgy biztosan jó (jónak is kellene lenni elvileg). Mindegy, befejeztem, sajnos vannak akik szerint a biosban való turkálás a felhasználó dolga.
jeni: Egyedül az alulfeszt tartom értelmes dolognak, mert sok esetben elég nehezen hűthetőek ezek az újabb monstrumok, én is visszább vettem kicsit a feszből, de attól még a teljesítmény közel ugyanaz marad ha jól csinálod, pont mint a VGA - k esetében. Aztán persze nem szabad spórolni a hűtőn meg a tápon sem. Na de hagyjuk, priviben írj viszont nyugodtan. -
kolopele
nagyúr
-
makoss
veterán
válasz
KAMELOT #104384 üzenetére
Én az ASUS Prime Z790-P WIFI lapot néztem ki
i5 13600K processzorral,
talán (még nem tudom) Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RSK2-32 Rammal
BE QUIET! Dark Rock 4 hűtővel
videókártya maradna még a régi ZOTAC GTX 1070 AMP Extreme
SSD: Samsung 990 Pro
kb ennyit szedtem össze ami kellene rendeleléshez esetleg játékra kb július augusztusra... -
Milka 78
nagyúr
válasz
KAMELOT #104335 üzenetére
Megerősíteném a Giga frixit. Baromi sok baj van velük (vga-kal is), elállás, garis időn belüli többszöri probléma garancia időn belül, torony magasan vezetnek e téren.
A First Computetesek is a fülem hallatára beszélték le a vásárlót a döntéséről és ezután duncsiztam velük...épp egy Giga B660M Gaming X-et vittem vissza.Nem adott képet és folyamatosan proci hibát sípolt. Gondolom user error, sok a hozzánemértő és divat a Gigát ekézni. Tévedtem ez tényleg egy kalap ganéj, főként bios szinten. Hoztam egy Asus-t azóta "öröm és bódottág".
Ahogy a kiskerben is utaltak rá igazából bármi mást típust vehetsz, de ők Inteles vonalon az MSI-t ajánlották és az Asust. -
válasz
KAMELOT #104333 üzenetére
Ne haragudj, de ezt a megfogalmazást kicsit erősnek érzem. Kettő dolog miatt.
1. Nálam hiba nélkül működik a szóban forgó alaplap, tehát jogosan merem ajánlani azt másoknak is.
2. A tanácsodra megvettem egy tápegységet, mert mindenkinek azt ajánlgattad amiről később kiderült, hogy a ventilátor vezérlése egy kalap …..Tehát amikor te azt írod, hogy olyat írjak amit biztosan tudok, hogy jó akkor ezt első körben magadra is vedd kérlek a jövőben figyelembe, köszönöm, mert az összképet nézve ez nagyon viccesen hangzik.
Főleg úgy érzem jogtalannak a megfogalmazást, hogy nem én nem mentem oda és nem hánytorgattam senki orra alá, hogy miért ajánlgatjátok ezt a tápot a nap 24 órájából 23 és félben.
Az én lelkiismeretem tiszta, tiszta szívből és szeretetből és ami a legfontosabb, saját tapasztalatból szoktam ajánlani és segíteni bárkinek is bármit. -
jokeph
nagyúr
válasz
KAMELOT #97521 üzenetére
Nyilván nem, de akkor iss.
Z270m-ITX/ac lapomat anno 40k-ért vettem újonnan, a jobb "B"-s lapok akkor sem voltak nagyon 25k alatt, úgyhogy van igazad.
De a legtöbb vásárló nem így gondolkodik, ahogy mi itt a fórumon.
X370-es CH VI E-t újonnan akciósan 58k-ért vettem majd 1 éve. Hasonló kaliberű lap most se nagyon van 100k alatt.(#97522) PitkyePadvan: jó az észrevétel, de nem néztél alaposan utána. A 2933 csak akkor igaz, ha azt a CPU IMC-je alapból tudja, tehát pl. i5-10500-nál 2666 lesz a max, mert az ennyit tud, 2933-at az i7/i9-ek tudnak.
Tehát ez ebben az esetben CPU függő, és ha jól láttam, te pont i5-10500-at választottál.
Viszont "Z"-s lapban ezt a korlátot át lehet lépni, akár egy Pentium CPU-val is. -
tirszin
senior tag
válasz
KAMELOT #97282 üzenetére
Ezek a Type C töltések, azt hiszem tudják a 3A-t, azaz 3A * 5V = 15W. Kb ennyit fogyaszt egy komolyabb laptop maga. Egy jó minőségű asztali gép olvasgatás közben beéri 30...50W-al.
Ennyire leheletnyi egy telefon gyorstöltés.De egy normál USB-s töltés is fel tud venni 1...2A-t, tehát 5...10W-ot. Azért messze nem elhanyagolható.
-
jeni
félisten
-
MZsoltee
veterán
válasz
KAMELOT #96646 üzenetére
Én azt értem, de most ez hol releváns. Bár olyan sokkal nem tud többet, amivel többet tud az nem az alaplap sajátja, hanem platformé.
Nekem nagyon fájna kiadni 100k+-t egy alaplapért, ami semmivel nem tud többet pár PCI-E sávnál és még van raja egy hangkeltő venti is. Még a 70k-t is sokallanám, akkor is ha dolgozom. De már az is sokkal jobb, mint a 100k+.
Tényleg nem értem mi értelme az X570-nek., főleg ekkora felárral. -
-
-
-
bluyoo
nagyúr
válasz
KAMELOT #73563 üzenetére
Ezt majd ő eldönti, az ő pénztárcája.
Magamnak építve nem kérdés az az 1-2K, de el kell fogadni, hogy az olcsóbb lapoknak is megvan a vásárlói köre.
Pl. ha elég a 2db RAM slot (max. 16GB RAM) és a 2db SATA2, + 2db SATA3, egy jól felszerelt H81-es deszka is megfelelhet.
Pl. a Gigabyte GA-H81M-HD3, vagy a H81M-HDS (ugyan úgy a "szerény" Realtek ALC662 audio + Realtek RTL8111 LAN mint a Pro3 esetében) ha már olcsó ASRock.
De természetesen, szerintem is jobb választás a Pro4. -
zolikaDB
veterán
válasz
KAMELOT #70928 üzenetére
Ezen vakarózok én is, h egy normális H-s lap annyi, mint egy alapabb Z-s.
Persze pont itt a topikban olvastam olyanokat, h 30k alatt meg nem szabad megvenni Z-s deszkát.
Ha lenne újra az ipon-ban MSI Z87M Gaming...Az korrekt kis lap annyiért.
Van itt közetetek olyan, aki ilyen Z97M Anniversary és hasonló árkategóriás lapokban nemcsak G3258-at, hanem akár 4690K-t húz?
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Mobil flották
- Milyen POS terminál szolgáltatót válasszon egy mikro- vagy kisvállalkozás?
- Bestbuy játékok
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Nintendo Switch 2
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest