- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
válasz
bundaskutya #104731 üzenetére
Látod
Nem írok én hülyeséget. Jobban jársz a 13400f - fel minden téren, az a különbség meg mondhatni semmi teljesítményben. Azt gondolom tudod, hogy azért olcsóbb az f, mert nincs benne IGP, tehát VGA használata kötelező.
-
kolopele
nagyúr
válasz
bundaskutya #104726 üzenetére
Bios frissítéssel támogatja. Amennyiben viszont tervben van a kártya csere, akkor ahogy jokeph kolléga is írta, minimum egy 12100, de még inkább 12400, ha pedig a keret engedi, 13400. Ram esetében amolyan sweet spot a 3200mhz CL16.
-
kolopele
nagyúr
válasz
bundaskutya #104723 üzenetére
Kérdeznék először: Az 1050 Ti marad? Mert akkor már az is elég ha a 6600 - at lecserélnéd egy 7700 - ra, minden más meg maradhatna. Nem mintha a 6600 ne lenne elég ahhoz a kártyához, de a 7700 mégis csak 4/8, kicsit stabilabban futnának a játékok. A ramok is maradhatnának 2666 mhz - en. Szóval kártya csere híján én nem nagyon bolygatnék max. egy cpu cserét.
-
kolopele
nagyúr
válasz
KAMELOT #104698 üzenetére
Nem feltétlenül "bios" szakik raknak össze egy gépet, meg a legtöbb üzletben sem állítgatják a biost, összerakják, gyárin hagyják és ennyi, mert az úgy biztosan jó (jónak is kellene lenni elvileg). Mindegy, befejeztem, sajnos vannak akik szerint a biosban való turkálás a felhasználó dolga.
jeni: Egyedül az alulfeszt tartom értelmes dolognak, mert sok esetben elég nehezen hűthetőek ezek az újabb monstrumok, én is visszább vettem kicsit a feszből, de attól még a teljesítmény közel ugyanaz marad ha jól csinálod, pont mint a VGA - k esetében. Aztán persze nem szabad spórolni a hűtőn meg a tápon sem. Na de hagyjuk, priviben írj viszont nyugodtan. -
kolopele
nagyúr
válasz
ScomComputer #104696 üzenetére
Mi ebben olyan vicces kolléga? Gondolod, hogy egy átlag vásárló azzal kezdi, hogyan tudna belépni a biosba? A legtöbb ember még monitorozni sem tud, azt sem tudják milyen hőfokon üzemel a gépük, max. azt veszik észre hogy egyszer csak lekapcsolt. Intelnél is találkoztam amúgy olyan lappal, ami agyon feszelte gyárilag a procit, és állítani kellett a rajta, de nem ez a jellemző egy átlag vásárlóra, nem beszélve arról, hogy mekkora gebaszt is okozhat ha rossz helyre nyúl. Röhöghetsz ezen, szíved joga, linkelj még tovább ha jól esik.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
válasz
frankdelgado #104682 üzenetére
Akkor már inkább ezt, a Gigánál csak 4000 forinttal kerül többe, viszont megerősített a PCIE foglalat, meg 4db memória mehet bele:
[link] -
kolopele
nagyúr
válasz
frankdelgado #104679 üzenetére
Egy 12100 mellé még jó az az MSI B660 - as lap, de nagyon komolyabb fejlesztésben ne is gondolkodj. Egy erősebb procitól meghal. Amúgy meg legalább egy 12400 - at vegyél, kb. 20 ezerrel drágább, és vegyél mellé egy ilyen lapot minimum:
[link]
Ez is drágább valamivel, de azért nem horribilis a különbözet, itt is kb. 20 ezer.
Ebben egy erősebb proci is elketyeg. -
kolopele
nagyúr
válasz
Milka 78 #104676 üzenetére
Nem vitatom, én sem apróztam el sem a lapot, sem a DDR5 - öt, csak azt mondtam, hogy amíg nem tudjuk mire kell és mi a többi komponens, hiába találgatunk. A leírtak tükrében már egyértelmű, hogy nem szabad a ramon spórolni, nem középgategóriáról van szó lévén, és nyilván a 144 fps is cél, nem pedig a 60-75.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Milka 78 #104672 üzenetére
Azért ez nem teljesen igaz, ugyanis nem mindegy, hogy valaki 60 fps - sel vagy 240 fps - sel akar játszani. Még egy 2666MHZ - es CL16 is lazán kiprésel magából annyit, és ugye pont ezért kellene kitöltenie mindenkinek az összefoglaló kérdéseit, mert így csak találgatni tudunk, és még fogunk is ha a kérdező nem lép be továbbra sem.
-
kolopele
nagyúr
válasz
nyozo #104666 üzenetére
Csak akkor válts ha indokolt is. Azért a 9900k a mai napig egy erős proci, persze jó lenne tudni mikkel játszol (ha egyáltalán játékra kell), milyen a monitorod, milyen VGA mellé kell, hány fps a cél....Egyébként az Asus Tuf Gaming Z690 plus teljesen jó egy 13700k alá, az 5800X3D mellé meg mehet egy MSI B550 Mag Tomahawk.
-
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
válasz
Gothmog #104088 üzenetére
Nincs azzal sem gond egyébként, ha elengeded a limiteket, csak jó lap legyen alatta meg jó hűtés, és nem lesz probléma. Játékok esetében a legtöbb esetben kicsi a jelentősége ennek, de amikor teszem fel órákat, napokat kell dolgoznod is, ami erősen igényli a magas órajelet, 100% - os kihasználtságot, mert különben ami kész lenne fél nap alatt arra egy napot kell várnod, akkor a limit nem éppen a legjobb megoldás. Nálam állítható a PL1 és a PL2 is külön, a gyerekeim MSI lapjain meg azt is meg lehet csinálni, hogy eleve 3 beállítás közül választhatsz még pluszban, és akkor hozzá sem kell nyúlnod ha nem akarsz a limitekhez, mert beállítja vagy a gyárit, vagy a limit nélkülit attól függően, hogy torony vagy vízhűtésed van. Nekik 10700 - as a proci, és megmondom őszintén semmi érdemlegeset nem láttam játék közben még ha limitálva is volt a PL1 65W - ra. Nyilván lejjebb veszi mondjuk 200 mhz - cel az órajelet amikor 80W kellene neki, de ki látja azt meg?
Persze amikor egy játék erősen proci igényes ott már lehetnek gondok, mert 2-300 mhz -et még nem veszel észre, de ha mondjuk 4600 -ról leugrik 3300 - ra, az azért már nem a legjobb. Én azt mondom, érdemes a PL1 - et limitálni olyan 125W - ra, és nincs az az Isten hogy abból kifusson ma egy játék.
-
kolopele
nagyúr
válasz
wingman83 #104085 üzenetére
Amennyiben gyári specifikáción járatod, nem lesz ott túlmelegedés, ugyanis a PL1 65W. Amennyiben a bios gyárilag így van beállítva, akkor neked nem fog 65W - nál többet fogyasztani játék közben, terhelésnél (csak egy kis időre, a PL2 szerint), márpedig szerintem így van beállítva. Akkor lehet inkább gond, ha elengeded a limithatárt, és állandóan stressz tesztelnél, vagy renderelnél, konvertálnál, stb.
A játékok esetében egyébként sem nagyon lépi túl ez a proci a 65W - ot játék közben, max. 80 - ra szalad fel olykor, de te ezt úgysem érzékelnéd:
[link] -
kolopele
nagyúr
válasz
wingman83 #104075 üzenetére
Nézz meg egy Aida FPU tesztet, engedd úgy 15 percig futni. Közben menjen a háttérben a HWINFO. Utána látni fogod, mennyi volt a max. érték, de ki is teheted a progit teszt közben, és figyelheted. 80-85 fokig nincs baj (már ha nem throttlingol), játékok alatt az olyan 60 fok körül lesz.
-
kolopele
nagyúr
válasz
palfitom #104019 üzenetére
Nézd, nem akarok veled vitatkozni, mert egy nagyon rendes arcnak ismertelek meg, de azért az szerintem már kissé túlzás lenne, ha a hozzáértés abban merülne már ki alapból, hogy valaki nem tudja összevetni a gépháza és az alaplap méretét. Nem tudom, lehet én gondolok túl sokat az emberekről, de valahogy ehhez nem kell műszaki zseninek lenni szerintem. Aztán meg ki tudja, lehet neked van igazad.
-
-
-
kolopele
nagyúr
válasz
Amartus #103487 üzenetére
Ahogy nézem kb. 30 ezer ft az árkülönbség az 5800X meg a 7600X között, fps - ben viszont a tesztek alapján nincs túl nagy eltérés, persze lehet nézni egyéb szempontokat is, újabb, modernebb. Mondjuk nekem is elég lett volna egy 12700k ha azt nézem, mégis a 12900k lett.
Jó választás végtére is a 3080 mellé, főleg ha az Intel nem jöhet szóba. -
kolopele
nagyúr
válasz
hyperst #103483 üzenetére
A legolcsóbban egy 10400f - fel jönnél ki akkor, és ha nincsenek túlzó igényeid, akár a B460 - as lap is mehet alá, a ramok meg futnak 2666 mhz - en. A kártyával elég nagyot léptél, ez a fontos. Amennyiben azonban akarsz fejleszteni a jövőben, áldoznod kell rá többet, de ha nem, akkor jó választás bármelyik amiket írtam.
-
kolopele
nagyúr
válasz
hyperst #103481 üzenetére
Ryzen esetében inkább egy 5600, Intel fronton meg egy 10700. Utóbbi esetben a B460 - as lapban is megy 2933mhz - en a ram, a 10400 esetében 2666mhz a határ, kivéve ha B560 - as lapot veszel. Mondjuk egy 12400 lenne a legjobb meg egy B660, csak az úgy drágább lenne.
Amennyiben nem szeretnél ráfordítani sokat, jó a 10400 is, csak akkor mint írtam, B560 menjen alá. -
kolopele
nagyúr
válasz
Amartus #103479 üzenetére
Amennyiben az adatlapodon szereplő 1070 - es kártya marad, ill. semmi bajod vele összességében nem annyira fontos. Nem biztos, hogy bármi extrát észrevennél. Nyilván egy VGA csere megváltoztathatná a helyzetet, no meg az sem mindegy milyen felbontáson, hány HZ - en játszol, na és mikkel.
-
kolopele
nagyúr
válasz
_Farkaska_ #103324 üzenetére
3200 is elég, de mivel szinte egy árban van a 3600 - assal, vegyél azt. Nagyobbat felesleges.
-
kolopele
nagyúr
válasz
_Farkaska_ #103320 üzenetére
Teljesen jó lesz az a lap, de abba mehet magasabb órajelű ram is, a B460 - asok nem kezelték az I5 - ös prociknál csak a 2666 - nál magasabb órajelűeket. A 10400f meg amúgy sem tuningolható. Mindkét GPU mellé abszolút megfelelő a proci.
-
kolopele
nagyúr
válasz
ScomComputer #103301 üzenetére
Ezt igazolhatom, a két gyereknek MSI A-PRO Z490 - ek dolgoznak a 10700 - asok alatt hibátlanul
-
-
kolopele
nagyúr
válasz
prime77 #103028 üzenetére
Annyira jó volt velük a tapasztalatom, hogy eleve helyben is van nálunk boltjuk, és hozzájuk is bevihettem a meghibásodott termékeket, ők meg elküldték a garira. Jó barátaim egyébként az eladók is. Sok érdekes helyen jártam már életem és főleg a munkám során, de erről majd máshol ha érdekel.
-
kolopele
nagyúr
válasz
prime77 #103025 üzenetére
Fura, nekem mindkét meghibásodott Elite One kontrollert azonnal kicserélték garancia időn belül, sőt még azt is felajánlották, hogy visszautalják az árát ha úgy jobb nekem. A hab a tortán a csak náluk lévő 3 év garancia volt, mindenhol máshol max. 1 évet adtak rá. Talán egy hónappal a 3 év letelte előtt ment rajtuk tönkre valami.
A név pedig nem véletlen, Malawi - nak nézz utána kicsitVoltam már ott.
-
kolopele
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #102956 üzenetére
Elvileg 70 fokig is mehetnek.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Géjza #102780 üzenetére
Sokan valahogy még mindig úgy vannak a lappal és a táppal, hogy úgysem azok adják az fps - t, ezért azokon spórolnak a legtöbbet, miközben a két legfontosabb komponens. Mondták nekem is már, hogy túlzásba vittem azzal az Aorus Waterforce lappal, pedig tanúsíthatom, a 12900k egyáltalán nem bánja. Nyilván egy 12600k alá nem kell egy 3080 - as kártya árát elkölteni lapra, de nem is a legolcsóbbat kellene megvenni.
-
kolopele
nagyúr
válasz
atom18 #102584 üzenetére
Az I5 már a 8. gen óta erősebb mint az előtte lévő I7 - ek mondhatni, ez már csak amolyan formalitás az én szememben. A 6700k hiába I7, a 12600k megeszi reggelire. Játékra amúgy ha már mindenképpen I7, akkor a 12700k egy jó Z - s lappal, ha meg nagyon maximalista vagy (mint én is) akkor 12900k. Ramból maradj a DDR4 - nél még, nálam sem hozott nagyon semmit a DDR5 a magas késleltetés miatt.
-
-
kolopele
nagyúr
válasz
Aprósólyom #102503 üzenetére
A srácaimnak a Z490 A-PRO van a 10700- as procik mellett, és az offset móddal három kattintással lehet a biosban beállítani az alacsonyabb feszt amikor terhelve van, ami a teljesítményt nem befolyásolja, viszont kb. 10 fokkal lesz alacsonyabb a cpu hőfok teljes stressz terhelésnél. Ami még jó ebben, hogy alapon ugyanúgy visszaáll a fesz, nincs állandóan 1.2 volt körül mint terhelésnél. Ezért sem nagyon szeretem a fix feszt. Offset nélkül gyárin közel jár az 1.3 - hoz amúgy, ami még mindig nem nevezhető soknak egy 8/16 - os proci mellett, ami all core 4.6 GHZ - en megy, de minek menjen annyin, ha alig több mint 1.2 - n is tud? Ja, és a VRM max. hőfoka sem volt soha több mint 55 fok.
-
kolopele
nagyúr
válasz
keresztes81 #102501 üzenetére
Az f - es mindössze annyit jelent, hogy nincs IGP a prociban, amennyiben az órajel azonos, a fesz is általában, bár sok esetben ez lap függő gyárilag mennyit ad. Volt olyan lapom, ami alapból 1.256v - ot adott egy 6700 - asnak, miközben 1.1 is elég lett volna neki. Ezért is jó, ha a biosban van erre állítási lehetőség.
-
kolopele
nagyúr
válasz
keresztes81 #102493 üzenetére
Nem fárasztasz. A lényeg, hogy a Z - s lapok esetében mindig több a lehetőség az állításokra, még akkor is, ha nem k - s a proci.
-
kolopele
nagyúr
válasz
keresztes81 #102491 üzenetére
Nincs. Amennyiben nem akarsz a biosban variálgatni, nem tervezel k-s procit venni jó a 660 - as is, csak legyen inkább ATX.
-
kolopele
nagyúr
válasz
keresztes81 #102489 üzenetére
Eleve nem vagyok nagyon híve az matx - es lapoknak, legalábbis ilyen hardverek mellett, szóval én ezt javasolnám alá inkább, árban sem vészes:
[link] -
kolopele
nagyúr
válasz
keresztes81 #102487 üzenetére
Nyilván nem az a célom, hogy olyan lapra beszéljelek rá ami mondjuk nekem is van, mert az már nagyon extra (meg persze 12900k megy benne), de azért egy 690 - es alá nem adnám. Stabilabb lesz az egész, és ha közben mégis úgy döntenél váltasz procit, nem kell kapkodnod, csak kicseréled. Szóval én ezen a szinten már mindenképp 690 - eset javaslok, aztán majd megcáfol aki akar.
-
kolopele
nagyúr
válasz
keresztes81 #102485 üzenetére
Ilyen konfiggal én nem spórolnék pont a lapon.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Aprósólyom #102477 üzenetére
Nincs mit
-
kolopele
nagyúr
válasz
Aprósólyom #102471 üzenetére
Stressz teszt: All core mellett stabil 4GHZ minden magon, játékok alatt ez nyilván sima ügy. 3600 - as ramokat kezeli XMP mellett. VRM FPU alatt 72 fok, játék alatt 55 fok körül. Power limit állítás van a biosban, de semmi szükség játékok alatt kitolni, mivel nem fogja elérni a 65W - ot sem, akárcsak a 10400 - as. A teszt miatt meg lett nézve, de felesleges. Természetesen mindez a kérdező 12400f - es procija mellett lett tesztelve, nagyon feljebb már nem mennék vele (azaz a 12500, 12600 még oké), de már a 12700 nem.
-
kolopele
nagyúr
válasz
ProEvoFan #102459 üzenetére
Válaszolok ha nem baj: A VRM nem túl acélos mint írtam is, egy stressz teszt el fogja vinni legalább 80-90 fokig. Általában az a legideálisabb, ha minden 70 fok alatt marad, játéknál egy toronyhűtővel nem lesz gond. Azt nézd meg, ha elindítasz egy FPU tesztet az Aidával, kb. 5 perc múlva milyen hőfokon lesz a VRM, illetve tartja e a turbo boostot az órajel minden magon. Amennyiben nem, akkor nézz rá a CPU package - re, és ha 65W - ot mutat, akkor korlátoz a lap, 100 felett, akkor nem.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Aprósólyom #102457 üzenetére
Oké, legyen a tiéd, te voltál itt előbb, én inkább csak a HWINFO végett írtam
A procira nem emlékeztem mint írtam is, a 12400 - hoz nyilván elég lesz.
-
kolopele
nagyúr
válasz
ProEvoFan #102452 üzenetére
A Freezer jó lesz, bár hirtelen nem tudom melyik procit vetted meg, kicsit lemaradtam
A lapodat most néztem, VRM terén nem a legerősebb, nem csodálkoznék ha nem engedné kitolni a power limitet, bár ha a 12400- at vetted, nem is szükséges játékok esetében. A gyári hűtő nyilván kuka, azt csak adják bónuszként.
-
kolopele
nagyúr
válasz
ProEvoFan #102450 üzenetére
A HWinfo az ingyenes progi, mindent mutat:
[link]
Amúgy a 70 fok nem vészes egyáltalán, persze egy normálisabb hűtővel 60 fokon fog menni vagy alatta, és ami a lényeg, jóval halkabban. Az alaplap biosában meg meg tudod nézni, engedi e a Pl1, Pl2 állítását, amivel ki tudod tolni a power limitet maximumra. -
kolopele
nagyúr
A 10400f all core 4GHZ - en megy, azt húzni nem tudod. Az MSI lapja javasolt e kettő közül, de annyit kell tudnod, hogy a ramok így max. 2666 mhz - en fognak futni, mint minden B460 - as lapban ha I3 vagy I5 van bennük. Sok különbséget mondjuk nem fogsz tapasztalni játékoknál egy 3000 mhz - eshez képest a legtöbb esetben. A ramok 3000-3600 mhz - en való futtatásához vagy Z490 kell, vagy B560, Z590.
-
kolopele
nagyúr
válasz
pecccccccca #102410 üzenetére
Nekem sem rossz éppen a házhűtésem, de én olyan szinten alulfeszelem a procit meg a vga - t, hogy két ventivel (elöl, hátul) sem lenne esélyük túlmelegedni
-
kolopele
nagyúr
válasz
Nrx11 #102398 üzenetére
Játék közben a 80 fok amolyan határeset (60 fok körüli az ideális), baja nem lesz, de kellene egy erősebb hűtő, és lapot is cserélned kellene, egy MSI Z490 A - Pro tökéletes lenne (ez egy 10900k - t is röhögve elbír, és az ára sem vészes). 80-90 foknak mondjuk egy Aida FPU stressz teszt alatt kellene lennie a procinak, ráengedted már amúgy hogy olyankor hány fokos? A mostani lapod vrm hőfoka sem hinném hogy 70 fok alatt lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4080 16GB ZALMAN I3 NEO Corsair 850W
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700X 16GB DDR4 128GB SSD 1TB HDD GTX 1650 Super 4GB Zalman T7 Chieftec 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest