- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
Milka 78 #104885 üzenetére
Jogosan vitázol, azt írtam hogy: "A "B"-s lapok többségében nem lehet érdemben a CPU-t kalibrálni" - tehát ergo van kivétel - kivétel alatt azokat a "B"-s lapokat értem, ahol az alulfeszelés hatására nem lesz teljesítmény csökkenés a CPU-nál.
Viszont ezeket a "B"-s lapokat én nem ismerem.A "Z"-s meg tuti.
Említve lett a jövpbeni CPU upgrade, azért egy "K"-s i7-et nem biztos hogy rábíznék a "B"-s lapok többségére.
B760-ból talán már csináltak masszívabb lapokat.
Általánosságban egy elit "B"-s lap karcolja vagy meg is haladja egy kezdő (de értelmes) "Z"-s lap árát. -
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
válasz
Milka 78 #104676 üzenetére
Nem vitatom, én sem apróztam el sem a lapot, sem a DDR5 - öt, csak azt mondtam, hogy amíg nem tudjuk mire kell és mi a többi komponens, hiába találgatunk. A leírtak tükrében már egyértelmű, hogy nem szabad a ramon spórolni, nem középgategóriáról van szó lévén, és nyilván a 144 fps is cél, nem pedig a 60-75.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Milka 78 #104672 üzenetére
Azért ez nem teljesen igaz, ugyanis nem mindegy, hogy valaki 60 fps - sel vagy 240 fps - sel akar játszani. Még egy 2666MHZ - es CL16 is lazán kiprésel magából annyit, és ugye pont ezért kellene kitöltenie mindenkinek az összefoglaló kérdéseit, mert így csak találgatni tudunk, és még fogunk is ha a kérdező nem lép be továbbra sem.
-
kromatika
veterán
-
ScomComputer
veterán
válasz
Milka 78 #104339 üzenetére
Pontosan így van én megmondtam neked is,attól ,hogy egy két embernél működik valami az nem biztos,hogy a másiknál is menni fog, de ezt nem hiszik el és ajánlgatják a sok sz@rt, ebben topikban is, olyanok is, akik nem is értenek hozzá !
Után a kell nézni,utána kell olvasni utána kell kérdezni szervizesektől !
....
#104337Egyvásárló.....
Tisztelt fórumtársak,már annyit lett kérve,hogy legyetek szívesek elolvasni az összefoglaltót, vagy jobbra fenn a téma tudnivalókat...és az ott leírt kérdéssor alapján kérdezni !!
Nagyon szépen köszönöm !
.....
#104340SoulReaver..
Ez nem olyan rossz lap, bár én ha választanék inkább ezt venném..
A "Téma tudnivalók"-kat olvastad ? -
Tom6711
újonc
válasz
Milka 78 #98959 üzenetére
Szia,
megvettem az ASUS TUF GAMING B460-PLUS -t , de van vele egy kis gondom
CPU i5 10400, memória Corsair VENGEANCE LPX 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL16.
Hol elindul hol nem és csak 1 modullal, ha igen.
A táp még régi (500W) , és csak 4 pin csatlakozója van 8 helyett. Ez lehet probléma vagy ezt a memóriát nem szereti az alaplap vagy egyéb?Köszi
-
-
csucsbicep
nagyúr
válasz
Milka 78 #99032 üzenetére
Lan a legkevesebb, csak jó, hogy leírták, mert így nem kell nyalókázni, hogy mi lehet rossz.
Intel vonalon az említett Z490 Vision G mennyire jó lap, láttam egyet és eléggé tetszik? Milyen tapasztalatod van ezekkel a gigákkal? Ha felejtősek, akkor marad a Tomahawk.
Illetve áll még a kérdésem, hogy van értelme a Z590-re várni? A PCI-E 4.0-át a Z490-ek is tudni fogják majd az új procikkal?
joysefke:
Most az én esetemben nem és elég sok szívás van még az új szériával. -
Bodor
veterán
válasz
Milka 78 #98928 üzenetére
Szia! Elkezdtem összerakni a megfelelő topikban egy gépet, de a véglegesítés előtt elakadtam, mert az alábbi összeállításban nem tudom egyszerre használni mindkét M.2-es csatlakozót ( PCIe SSD lenne mindkettőben) és a a 6 SATA portot is!
Alaplap: MSI Z490-A PRO 54K
Proci: INTEL Core i5-10400F 58K
Hűtő: ALPENFÖHN Brocken ECO Advanced 12K
RAM: G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-32GIS 45K
SSD 1: KINGSTON 500GB A2000 M.2 PCIe M.2 2280 24K
SSD 2: ADATA 2TB XPG SX8200 Pro M.2 PCIe M.2 2280 91K
Ház: PHANTEKS Eclipse P400S hangszigetelt fekete 28 K
Ez így 312K , plusz még veszek a házba ventilátorokat.
Kapok egy 1000W-os tápot ajándékba és egy Asus nVidia Strix GTX 1080 8GB GDDR5X videokártyát kölcsön, aztán majd meglátjuk megveszem-e.
Ugye nem kell aggódnom, hogy nem látom az MSI oldalán az alaplap kompatibilitási listájában a kiszemelt ramokat ?
Lesz még a gépbe rakva 4 db. HDD és két SATA SSD is.
Mit szóltok ehhez az összeállításhoz?
Szerkesztve: Most olvasom az alaplap leírását, és az van, hogy ha mindkét M.2-es portot használom, akkor az 5. és 6. SATA portot nem engedélyezi. Ilyenkor mi a teendő? Milyen lap az, ami nekem kellene?Milyen ATX alaplapot ajánlanál, amelyik nem sokkal drágább, mint az MSI Z490-A PRO ?
Játék és OC nem lesz! Köszönöm!
-
Radírpók
csendes tag
válasz
Milka 78 #98891 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a válaszod.
Egy core i5 10400f kerül bele egyelőre, de nem zárnám ki a későbbi fejlesztését a procinak. A VGA egy Asus gtx 1660 super lesz. Jellemzően játékra lesz használva full hd-b, filmnézésre, illetve digitális rajztáblához.
Azt olvastam itt a fórumon, higy a Mortar kb. a bestbuy ebben a 40 ezres kategóriában, csak a Torpedóról keveset találtam es nem tudtam viszonyítani. -
Mauddip
aktív tag
válasz
Milka 78 #98861 üzenetére
Köszönöm szépen! Agyalok még rajta, bár nem hiszem, h változtatok akkor ez a Gaming X alaplapon + i510600k-n. Viszont ma láttam meg, h az elvileg 399 dollárra hirdetett 3060Ti nálunk olyan 265k Ft lesz, így valszínűleg várok inkább jövő tavaszig, hátha változnak az árak jobb irányba!
-
s.bala31
őstag
válasz
Milka 78 #98863 üzenetére
Erősen agyalok rajta, mert ha sikerülne benne működésre bírni egy 9900K-t még jó ideig el lennék vele. Sajnos eddig külföldi fórumokon sem találtam olyat akinek ez az alaplap proci párosítás lenne a gépében. Olyanról viszont már olvastam hogy ebben a lapban egy 9700K-t hajtottak 5 Ghz-en. Nem tudom mennyire lenne ettől komolyabb egy 9900K alap órajelen.
-
Chalez
őstag
válasz
Milka 78 #98836 üzenetére
Köszönöm a válaszod. Igazából rövidtávra semmit nem vennék, hosszútávban gondolkodom, és az 5800X proci is a jövő tavaszi tervekben szerepel. Egyelőre egy lapot vennék, így jól gondolom, hogy az 550 Toma jó választás lehet ideiglenesen a 3800X alá, és talán 2-3-4 hónap alatt a biosa kiforrja magát?
-
-
Hoffer
őstag
válasz
Milka 78 #98778 üzenetére
És alapvetően ez milyen vétel?
GIGABYTE B450M DS3H
Nem teljesen elég tuning mentes játék felhasználásra?
vagy inkább ez?
Gigabyte B450 AORUS M -
Wiz Khalifa
veterán
-
Hoffer
őstag
válasz
Milka 78 #98773 üzenetére
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
max 35k
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Ryzen 3100, 16GB Crucial Ballistix RGB
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
matx/atx
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
PCI-E
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
VGA
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
talán
7. Használt, vagy új alaplap?
új
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
rgb nem hátrány
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
cpu fejlesztés igen -
Piftuka
veterán
válasz
Milka 78 #98718 üzenetére
"inkább egy MSI-t néznék mint pl a B450 A-PRO MAX/Gaming Plus MAX/Tomahawk MAX[..]"
Én örülök, és köszönöm, hogy anno nekem is ezt ajánlottad! Remel kis lap!
"European Hardware Awards 2020 - Best ATX Motherboard"...Most már majdnem 1 éve használom a Ryzen alapú masinát megelégedéssel.
Láttam, hogy közben a "MAX II" változatot is hirdeti az MSI a saját honlapján... Azt lehet tudni, hogy miben külöbözik? (A BIOS számozása teljesen más, az biztos.)
-
bigrob
őstag
válasz
Milka 78 #98726 üzenetére
Akkor eldőlt, meg is rendeltem, remélem még a héten át tudom venni, hogy a promót behúzzuk!
Köszi szépen adamfriday kollégának is!!!
-
-
bonifa333
aktív tag
válasz
Milka 78 #98702 üzenetére
Köszi, hogy mondtad!
Igen köszönöm az eddigi segítségeket is.
Szóval gép bővítés előtt állok, nem sürgős, ha jó ajánlat lesz, a kiskerek részéről, akkor elkezdem.
Néztem a ryzen 5 3600 árát induláskor, azóta minden jelentősen feljebb ment.Csak fortnite menne rajta, monitor 1440p 144hz-ig.
mostani konfig i5-3470k, noctua d14, gtx 1080,16gb ram, ssd.
50 körül,max 55
( a régi lapom 26k volt, már azt is sok(k)altam, de ez van. Fontos a megbízhatóság, jó VRM, azt meg kell fizetni. több évre tervezem a lapot. Szívesen elfogadnám az ajándék csúcs lapot is a gyártótól
, de nem jelentkezett eddig egyik gyártó sem
)
amd vagy intel :
10400,10600k , vagy
ryzen 5 3600
majd váltanék
ryzen 5 5xxx szeria,
illetve intelné is
3. Milyen méretű lapot szeretnél?Torony házam van.Bírja el 1,5kg-os hűtőt.
lehet a lap bármilyen méret
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)1 db pcie hangkártya van a gépben, usb,sata persze.
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?dedikált videokártya lesz, dp vagy Hdmi-n keresztül.
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?kipróbálom, léggel. ha megéri hagyom, ha nem akkor alap frekin megy a proci
7. Használt, vagy új alaplap?csak új
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)nem fontos, de ezek az alaplapok elég pöpecen néznek ki
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?igen, tervezem. kelleni is fog
Köszönöm
-
palfitom
félisten
válasz
Milka 78 #98702 üzenetére
Pedig már nem először mondtad és mondtam neki...
-
balasig
tag
válasz
Milka 78 #98613 üzenetére
Szia! Ma jött újabb BIOS (F11i) a Gigabyte B550 Aorus Elite v1 laphoz. Leírásban van egy ilyen: Improve connection stability for USB 2.0 ports of USB hub (for Matisse CPU). R5 3600-assal, most R5 5600X-el használom, nálam ez az usb hiba nem jelentkezett, de ezek szerint most biososan javítottak a dolgon.
-
-
csucsbicep
nagyúr
válasz
Milka 78 #98643 üzenetére
Néztem a Gaming Plust és az A-Prot is, de annyival nem olcsóbbak, hogy azokat válasszam(legalábbis ahonnan venném őket). Gigát kizártam, így Toma meg a Tuf maradt, illetve hasonló áron van Asus B550-A Strix lap is, amire ma találtam rá. Akkor utolsó kérdés, hogy ugyanazon az áron az említett Asus vagy Toma?
Volt AM4-es Strix lapom, igaz B350, nagy baj nem volt vele(eltekintve attól, hogy sok funkciót kiszedtek a bioból), de sok rossz tapasztalat is jött a márka a 3xx és 4xx lapjairól. Ez miatt léptem át sok év Asusozás után MSi-re és ezért is a kérdés, mert a 5xx-as lapkajairól nem sokat olvastam, illetve nem bízok már meg annyira a márkában, mint régebben. Viszont tetszik ez a fehér/szürke design, illetve nem tűnik rossz lapnak spec alapján még a sokat ajánlott Tomával sezmben sem. -
csucsbicep
nagyúr
válasz
Milka 78 #98613 üzenetére
Tehát jobb nem lett a V2 a Type C-t leszámítva
Köszi az infót. Amúgy tetszetős lap az Elite és kb egy ötössel olcsóbb, mint Toma. B550 Tuf Plus jó lapnak tűnik, ha jól tudom a tápellátása hasonló, mint az X570-P deszkán. Igazából a vrm rész számomra nem mérvadó, mert későbbiekben max 3900X kerül bele vagy valami kevesebb magos Zen3 hasonló teljesítménnyel. Ezeket meg röhögve elviszik, főleg, hogy szellős házba lesz szánva. Így is azt mondod, hogy Toma a három közül a winner?
-
batagy
őstag
válasz
Milka 78 #98551 üzenetére
Köszönöm!
Megnéztem ezt a videót. Az a konklúzióm, hogy a nagy darab fémtömb önmagában nem jelent jó hűtést, ha nincsenek rajta bordák. Nem tudom az Asrock mennyire bordás, de nem tűnik túlságosan annak. És kockázatos is, hogy beleér a Ninja hűtőmbe.
Inkább az Asus PRIME H470M-PLUS felé billen a mérleg . Ez akkor ajánlott végül is?
-
_drk
addikt
válasz
Milka 78 #98542 üzenetére
Köszi! Igazából csak nézem az opciókat és itt leírásokban majdnem ugyan az minden. Mai világban meg simán rátesznek pár ezret egy kis díszítés miatt.
Hosszabb távra tervezek.
Ryzen 3100at néztem ki, azt ha lehet kicsit húznám is.
Intelnél nem tetszik a zsákutca, a 3600as most nem ér annyit, így maradt a kicsi Ryzen főleg hogy videokártyában se gondolkozok a legekben, 1660super van ki nézve.
De a jövőre gondolva kell a B550, aztán majd ahogy a piac hozza: 3600 vagy 5xxxx vagy 6xxxx. (ezeket nem tudom mennyire kell majd húzogatni hogy jók legyenek majd, de szerintem itt már majd olyat veszek amit nem is kell ha nem bírja az alaplap.)
Egyelőre 16gb Ram kezdésnek, de majd ehhez is később ha kelleni fog akkor + 16gb, tehát kell a 4 foglalat.
Úgy látom ez az alja a b550nek.
Na de ugye a 3100as alá nem akarok 40et költeni az alaplapra, mert akkor a 2 együtt annyi mint az Intelnél ami tényleg gyorsabb a 25k-s alaplappal is. -
batagy
őstag
válasz
Milka 78 #98303 üzenetére
Sziasztok!
Kicsit még visszatérek az alaplap kérdésre.
Az ASRock H470M Pro4 mennyire ajánlott?
Az USB Gen 3.2 Gen 2 miatt preferálom ezt a modellt a B460M-mal szemben.Ezen is gyengécske a VRM?
Mit jelent az, hogy gyenge a VRM?
Kép alapján jó nagy VRM hűtőbordák vannak rajta! Tulajdonképpen elfér oda egy Scythe Ninja 2 hűtő ?
(A Socket kompatibilitásnbak utánanéztem, eszerint elvileg kompatibilis ez a régi Scythe hűtő. Van hozzá adapterem is.)Hogy lehet az, hogy az Asus PRIME H470M-PLUS alaplap ugyanolyan chipsetes, mint az ASrock, de azon alig van VRM hűtőborda?
Amúgy ezelőtt az előző 2 alaplapom mindkettő Asus volt, így van némi nyomás bennem az Asus felé, még akkor is, ha kicsit drágább.
Procit szerintem a Intel G6400 -t raknék bele. Talán esetleg Intel i3 10100-n is elgondolkodtam, de nem látom hogy mennyivel vinne előrébb. Irodai használatra, böngészéshez lenne főleg használva.
Melyiket alaplapot ajánlanátok?
-
hardline
senior tag
válasz
Milka 78 #98468 üzenetére
Hagyom is ezt a v2-t. Toma vagy Aorus Pro v1
Elég népszerű ez a tomahawk, csak olyan értelmetlen szerintem. Minek rá 2 LAN, USB meg alig van. Meg az audio rész sem a csúcsok csúcsa.
De emészthető az ára. Szerintem kipróbálom az MSI-t. Az még nem volt.
Köszönöm a segítséged és a türelmed!
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Háztartási gépek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Autós topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- További aktív témák...
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest