- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celithrandi
addikt
válasz
TechN7ne #106476 üzenetére
Kérlek hwinfo és cine r23 képet tegyél be arról, hogy azonos beállításokkal az ASRock Z790 Riptide WIFI 20 fokkal melegebben járatja a procit mint az Asus z790 tuf. Az hogy lefotóztál egy adag alaplapot nem bizonyíték erre és arra sem hogy a ddr5 6000 lényeges több fpst produkál mint a ddr3 3600. Nem kell saját teszt egyikről se, elfogadható ha keresel neten olyat ami ezeket alátámasztja.
-
Celithrandi
addikt
-
tibcsi0407
félisten
válasz
TechN7ne #106331 üzenetére
Hagyd már ezt a gagyi dumát.
Egy szerencsétlen RAM időzítést sem tudtál kézzel beállítani.
Szerinted mennyire releváns 0 szakértelem mellett, hogy hány lapot próbáltál ki?
Kipróbálhatod Te az összeset, ha abba sem fektetsz energiát, hogy megismerje a hardvert, mert azt pár nap alatt bizony nem lehet megtenni.
Nem is értem a TG miért hagyja, hogy itt ontsd a hülyeséget magadból. -
jokeph
nagyúr
válasz
TechN7ne #106331 üzenetére
Ha már így rákérdeztél, ám legyen. Alsópolcos Asrock B660M Steel Legend-et 1 éve hajtóként cool érzés.
Én is szeretek gépet bontani/építeni, de azért ennyire nem, 23 éve csinálgatom a gépeket.
Kifejezetten jó érzéssel tölt el, hogy a 3 éve kéz alatt vett Asrock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac lapomat újrahasznosítottam, eddig 3300X-el futott, 2023.12.23-tól meg 2 lépcsős BIOS frissítés után 5600G-vel.
Ám külön köszönet az információgazdag posztokért. -
bindike01
aktív tag
válasz
TechN7ne #106321 üzenetére
F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR DDR5 CL30-38-38-96 1.35v Ilyen memóriám van. Celithrandi fórumtársnak köszönhetően lecsaptam egy nagyon jó kis MSI lapra de sérült volt. Így vissza is vittem, de helyette nem menrtem másikat hozni amíg itt nem egyeztetek valakivel. Memória kezeléstől félek.
-
-
MZsoltee
veterán
válasz
TechN7ne #106303 üzenetére
és a boot képernyője is egy igénytelen Mag kocka.
Ez számít valamit?! Tényleg ezen múlik egy lap kiválasztása?
Nálam az ASRock B650M-HDV/M.2 helyett végül csak azért lett 65k-ért Gigabyte B650 Gaming X AX, mert eladva a már meglévő PCI-E wifi kártyát olcsóbb lett így, mintha megvettem volna az Asrockot és fizettem volna a postaköltséget. -
Celithrandi
addikt
válasz
TechN7ne #106299 üzenetére
és ezt egy tech fórumon még le is írtad
Nem mondok semmit erre, mert nem igen lehet. Főleg hogy még ronda is ez a széria. Az MSI Toma lényegesen szebb, de igazán szép csak az ASUS ProArt Z790-CREATOR. Ha valaki pofára és nem tudásra vesz tech cuccokat, aminek ugye semmi értelme. -
-
kasza blanka
aktív tag
válasz
TechN7ne #105875 üzenetére
Régi, jól ismert, PH-s bazárostól (nevet nem írok, mert reklám lenne, de úgyis tudja mindenki
)
Akkor Asrock vagy MSI lesz az, az erősebb VRM miatt.
Asrock mellett szól a PCIE 5-0-s m2, és hogy eddig is Asrock volt a két legutóbbi lapom (Z77 és Z370), de vajon mennyit számít, hogy az Asrockon a két VRM bordát nem köti össze hőcső? -
Grave_444
nagyúr
válasz
TechN7ne #105697 üzenetére
Nálam a jelenleg tesztelés alatt lévő ASUS TUF lapnak jót tett a bios frissítés.
Lehet csak én bénáztam, de a ventilátor görbét nem tudtam DC módban beállítani, update után már sikerült. Először nem engedett pl 60% rpm alá menni stb..Ami még fontos változás lehet egyébként, hogy ha a 12. generáció idején került rá a BIOS azoknak a PL1 és PL2 TDP limitje van beállítva gyárilag.
Például 12900K idején 125,241W, frissítés után 14900K-hoz 125,253W.
Szerintem a manuálisan beállított maximum érték is nőhet. -
kromatika
veterán
válasz
TechN7ne #105629 üzenetére
Az elmúlt 3 hónapban 4 db 1700-as, 13 genes konfigot raktam össze Asus lapokkal kollégáknak.2db I5 13500, és 2db I5 13600K procikkal. Nevezetes a lapok: TUF GAMING B760M-PLUS WIFI, TUF GAMING B760-PLUS WIFI, és 2 db ASUS PRIME Z790-P lappal.2x16gb 6200MHz CL36,és 6400MHz CL32 ramokkal. A bios frissítések és a telepítés zökkenő mentesen mentek. Mind a 4 gép atom stabil a mai napig. .Kitesztelve! Némi tuning is belefért ,B760 es lapokban simán megy a 6400Mhz CL32 őn, Z790 meg 6800Mhz is stabil. Szóval LGA 1700 on számomra ,és saját tapasztalatból is teljesen jó az ASUS.Nem is kérdés. Fentebbi érdeklődésem az Asus ról b650 re vonatkozott. De utána olvasva már meg véve a TUF GAMING B650-PLUS WIFI .Délután telepítem is.
-
KAMELOT
titán
válasz
TechN7ne #105631 üzenetére
Ja volt! Utánad meg vegye meg más mert te próbálgatod a lapokat. Mennyit próbáltál már ki?
Érdekes nekem soha nem romlott el semmi.
1700 topikban nincs semmiféle f.rokméregetés, ezt csak te képzeled be magadnak. OC határait feszegetik.
Segítettek ott te meg lexartad, közben meg sírsz, hogy ez xar az xar.
Asus az intel kutyája mégis asust vettél. Akkor, hogy van ez nálad? -
válasz
TechN7ne #105629 üzenetére
Pár hónapja ugyanebben a topikban sz*roztad az ASUS-t, utána meg vettél egy ASUS lapot... Nem értelek egyáltalán. Hány JÓ alternatíva van még a piacon? Ott az MSI, az ASRock, vagy akár a Gigabyte csúcs lapjai, azokkal mi a gond? Hány millió ember használja még azokat is? Bőven van választási lehetőség a piacon.
Fogadd meg azt, amit az LGA1700-ban írtak a tapasztaltabbak, de mondjuk írhatnak bármit, úgyse fogsz rájuk hallgatni, hanem mész a magad orra után, utána meg vissza jössz a fórumra flémelni...
Elsőnek döntsd el, hogy mi a célod, NE szórd értelmetlenül a pénzt.
-
MZsoltee
veterán
válasz
TechN7ne #105560 üzenetére
Vennék egy olcsó 50-60k körüli B650-es lapot és egy 7800X3D-t ha játék a cél. Ez kb ugyannannyiba kerülne mint a 13500 és a relatíve drága lapok.
Ha a kérdésnél maradunk, akkor a PC egy használati eszköz, szomorú, hogy divat cikk lett belőle. A ház nézzen ki úgy ahogy, a elhasználó szeretné, ha nem megy a használhatóság rovására. Teljesen jó lenne a mai napig a régi zöld nyák, ahogy pl egy server belseje kinéz. Szóval szerintem az ár, vrm, kinézet a sorrend. -
válasz
TechN7ne #105416 üzenetére
A mérete és az elrendezése... valóban fapad, de nekem nem kell több, nem lesz tuning, és csak 65-105W TDP-s procikkal, APU-kkal tervezek.
Mondjuk jobban megnézve a PRIME B650M-K ugyanezt tudja, csak van rajta még hátsó VGA port és BIOS Flash Button, valamint +1db PCIE sín, ARGB csatik, TPM aljzat, stb.
Kár, hogy a CSM változata nálunk nem kapható... -
Dr. Akula
félisten
válasz
TechN7ne #105400 üzenetére
Nem akarok lebutított chipsetet. 7950X3D-hez lesz a deszka, valami jót, stabilat, de nem feleslegesen drágát szeretnék. Csak azt akarom megfizetni amire szükségem is van. PCIE 5.0 SSD megy bele, azt kell lekezelnie, valamint a netnek is megbízhatónak kell lennie, unom hogy állandóan az 5 gigás Marvel hálókártyára jelez errort a Windows log minden kifagyáskor a GTA alatt. Szóval ilyen Marvelt nem akarok, fikázzák a neten is eleget, valószínűleg nem csak nálam járatta le magát. A Realteket is hagyjuk. Ezzel az MSI ki is ejtette magát, egyedül a Godlikeban van mellette Intel is, csak az meg 600k, az még nekem is sok. Ha az Asus szar (400k, de van benne 20+2 fázis, USB4, Intel LAN), akkor a következő jelölt az Asrock Taichi (200k, 24+2 fázis, "Killer" LAN, USB4), bár a Killer hálókártyáról se tudok kb. semmit, azon kívül hogy egy időben nagyon reklámozták. C terv meg a Gigabyte Aurus Master, ami ironikus módon jobb mint az Aurus Extreme, mivel előbbin Intel, utóbbin Marvel LAN van. Igaz az USB4-et egyik Giga lap se ismeri. Cserébe ez is megúszható 200k-ból. Ahány weboldalon olvasom, annyi féle "legjobb" deszka van, kb. mind az, biztos alaposan letesztelték, semmi jattolás... Gondoltam itt is megjáratom a kérdést.
-
válasz
TechN7ne #105157 üzenetére
Volt ilyen lapom, nagyon szerettem. 6400-on gond nélkül megy benne XMP-vel Kingston, Corsair és G.skill ram is. A végét nem kerestem meg, de 6600-6800-lehet ha minden égi csillag úgy áll. 7000-en és 7200-on próbálgattam, de ott már kevés volt a lap. Ettől eltekintve szerintem remek választás lehet ha kevesebb lapra a keret
-
Milka 78
nagyúr
válasz
TechN7ne #104809 üzenetére
A 6400-hoz sanszosan SA/VDDQ TX feszt kell emelni (memória vezérlő), de a non-k procikon ez zárolva van. Inkább 6000 körül mennek (lehet picit kevesebbet vagy tőbbet)...ergo szilicium lottó.
Példa : A 12400f samsung b die szett 3600c14 (sa fix 0.91v). 13600kf perpill 4000c16 (sa állítható 1.20v) és megy ez még feljebb is.
Mondjuk ha nem megy max belövöd 6000cl30-ra csak gondoltam jó ha tudod.
Érdemes rákeresned a Raptor topickba, hogy mennyi sa, tx feszt kér egy 6000/6400-as szett. -
-
-
-
-
-
-
válasz
TechN7ne #100676 üzenetére
Én egy 10700F-et vettem, 4600MHz all core mellett már nem érzem szükségét az K-s procinak, max kihozok belőle 5000-ret és akkor 8 százalékkal erősebb ami játékteljesítményben majd 0-4%-ot jelent.
Megint más a 4GHz 10400, ott azért elkélne még párszáz MHz.
Amit láttam tesztet az 590 nagyon jól teljesített.
Azt mondjuk bevallom férfiassan, hogy a z490-a pro sokkal szebb, számomra kifejezetten visszataszító ez a hosszába-keresztbe csíkos dizájn. -
M4T4D0R
tag
válasz
TechN7ne #96752 üzenetére
Igazából a termék ára miatt váltanék, mert gondolom le fog csökkenni a 8.gen intel széra ára. Most még van pénz benne ezért át tudnék "nyergelni" LGA 1200 ra költségmentesen. Ha a processzorom idővel már csak 50 ezret fog érni akkor valószínű bukni fogok pénzt rajta. LGA 1200 ba még jön egy széria inteltől ha jól tudom így akár 11700k t is rakhatok majd bele. Ha jól tudom.
Mondjuk azt nem tudtam, hogy a 400 as vezérlőkbe rossz az internet chip vagy mi. Gondolom ez kábelnetre vontakozik. Ez miatt már kevésbő hízelgő, ha FPS játékba majd összevissza dobálja az ellenfeleket és nem tudom becélozni...
-
M4T4D0R
tag
válasz
TechN7ne #96742 üzenetére
Értem amit mondasz,
DE
Alaplap 30e + proci 80e eladás = 110e Ft
Alaplap 50e + proci 65e (10400) vásárlás = 115e Ft
Ugyanott vagyok és kapok egy friss platformot ami még ráadásul garanciális és belerakhatok egy 10900at fél év mulva ha olcsóbb lesz.
Így szerintem megérné a váltás. -
BogyóBP
addikt
válasz
TechN7ne #96517 üzenetére
Az adatlap az friss a jelenlegi helyzetet vázolja fel. Én is valahogy így gondolom max az alaplapon gondolkodtam el. Volt gigabyte aorus master lapom de valamiért nekem túl komplex volt a biosa viszont nagyon jó kis lapnak tartottam főleg a megerősitett hátlapja miatt is, csak a beépített hangkártyája nem volt valami acélos. Gigabyte komolyabb lapjai több szempontból is tetszettek, pl egy helyen van az összes fan csatlakozo nem összevissza, szilárdtestes csatlakozo tüskéi vannak és minden m2 es foglalatnak van hűtőblokkja is. Illetve tetszik az aorus logoja, az összes eddig lapomhoz képest a leggyorsabban bootol a 0 ról még kikapcsolt fast boot nál is. És nincs memory retraining és egyéb öntesztelő subrutin beleépítve amitől lassul a rendszer felállás. Úgy láttam anyaghasználatban is korrekt.
-
válasz
TechN7ne #96343 üzenetére
Szia!
Köszönöm, és én ezt készséggel elhiszem, de talán már írtam nyilvánosan is (privátban biztosan írtam valakinek), nekem eddig három MSI termékem volt, két lap és egy VGA. Mindhárom behányt, jóval azelőtt, hogy el kellett volna hogy jöjjön az idejük. Asus sosem hagyott még cserben. Balszerencsém volt csak? Lehet. De a tudatalattimnak nem tudod most már beadni, hogy teljes nyugalommal válasszam ezek után az MSI-t. Akármennyire is jó, amit én el is hiszek. De mi emberek ilyenek vagyunk, ez ellen nem lehet mit tenni. Tapasztalatok alapján döntünk. Nekem viszont nincs jó tapasztalatom az MSI-vel. Tudom, erre azt fogjátok írni, hogy "De mennyit fejlődött az MSI azóta!". Ezt is elhiszem. Egyszer lehet, hogy kapnak is majd egy újabb esélyt. De amíg van mellette alternatíva (pl. az említett Asus), addig nem kockáztatok.
-
-
válasz
TechN7ne #95592 üzenetére
Várj. Te most azt sugallod, hogy aki AM4-t választ pl 3800x& B450 kombival, az "lentebb adta a mércét ", és inkább olcsóbban jóval gyengebbet vett? És jelentős hátrányt szenved?
mert innen úgy tűnik.
Mennyivel gyengébb egy 3800x&40 ezres b450 lap, mint egy 9900kf&70 ezres z390 kombi? 🤔 nem offolok tovább, én nem vennék egy kifutó platformot most.
-
BogyóBP
addikt
válasz
TechN7ne #95557 üzenetére
Már probaltam de nem az volt a gond. Amúgy a prime lapnak tudsz egy realtek audio conzol képet küldeni a Windowsbol illetve egy uefi logó képet? Elvileg Asust ir ki de nemtudom biztosan, a realteknel meg az érdekel hogy van e fejhallgato erositoje( 3 szintben állítható egy legördülő menüből: balansz, dinamikus, végső). Köszönöm. Amúgy az xi heron akármit akárhová állítottam mindig bohóckodott.
-
Brekkk
senior tag
válasz
TechN7ne #95542 üzenetére
Az ilyen agyon extrázott lapokkal, pont ezek a gondok szoktak lenni, ha valaki használni szeretné a bővítő slotokat. Egyszerűen nincs ennyi IRQ a rendszerben. Ma is 16 db van min 30 évvel ezelőtt. Minden eszköz IRQ-t igényel. Ezek az agyonexrtázott lapok zabálják az IRQ-t így nem marad elég. Csak megosztott IRQ van. az meg vagy megy vagy nem.
Ha megírják rá a BIOS támogatást megy, ha nem akkor lutri. Nekem a harmadik alaplapomban volt hajlandó elindulni egy Intel SRCU42e SCSI vezérlő. A többiben összeakadt más beépített eszközzel. Talán USB vagy Lan vezérlő volt amitől lehalt az SCSI kártya.
A legszebb az egészben, hogy egy fapados giga P67A UD3 lapban ment hiba nélkül.
A drága ASUS-okban nem ment. (P5K Premium, Nforce4-es lap), Csak abban ment amelyik hivatalosan is támogatta a kártyát. (P5W64WS pro).
Olyan lapot keress ami fapados, jó VRM mellett. Azzal valószínűleg nem lesz gond.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
TechN7ne #95542 üzenetére
A Toma 9700k alá okés, de a 9900k-val voltak régebben bajok vele amit vagy javítottak bios szinten ( beindult a védelem és visszavett az órajelből) vagy csak egyszerűen gyenge a vrm rajta. Lehet picit dobnék hozzá és rendelnék egy GAMING EDGE AC-t a Formaxtól. 59 házhoz szállítva ami nem rossz deal.
Érdekelne a kálváriád vége, hogy a lap e a tréé vagy a tb csinálja a hisztit. Ha nem gond dobj egy privit -
Milka 78
nagyúr
válasz
TechN7ne #95539 üzenetére
Köszönjük a visszajelzést, sajnálom, hogy nem klappol a lap
Sanszosan belefutottál egy hibás darabba (de még annyi más miatt is lehet) ráadásul még okosat sem tudok mondani neked, mert a TB piszkosul behatárol és alig van lap amin van, vagy van valamilyen támogatás...bár van egy sanda gyanum, hogy az usb-s mizéria és a TB hangkari egy és ugyan az a hiba (de csak tippelgetek) és ezért nincs másnak ilyen frixije ezzel a lappal...ettől függetlenül még kéne normálisan mennie ha már a gyártó garantál valamit.
Hát ja a Prime széria Intel vonalon mostoha gyermek az Asus meg nyom a Strix felé ami szintén túlárazott a tudásukhoz képest (nem vagyok valami nagy Asus rajongó). Amd vonalon az X570 Primeszéria ezért is lepett meg, az elég jól sikerült széria.
1. Az Aura sync-re meg sok a panasz, de sajnos más gyártók gyári proramjai sincsenek sokszor a toppon. Volt itt már galiba MSI és Giga gyári cuccaival. Talán az ASrock-nál kevesebb ilyen van, de lehetcsak szerencsés voltam, viszont kicsit szerényebb is a felhozataluk.
2. Tudnak ők, de nálad valami frixi van...próbáltad TB-s hangkari nélkül? Igazából a Z370/390 Prime-A még egész jó áron van és stabil lapnak számít, nincs különösen nagy pozitívuma és negatívuma. X470-ben is egész jó volt, inkább a Ryzen 3xxx biosokkal volt gond. X570-nél csak Prime-P-vel van némi tapasztalat, de elég jó eresztésnek tartom (vrm bika, bios elmegy amúgy meg fapados kicsit és fix fordulatú nb hűtést kapott, de valamit valamiért)
3. Ezért sem használok gyári szoftvereket, inkább biosból oldom meg amit lehet.
Gariban nincs lényeges kiugrás náluk. Vannak slágerlistás lapok amiből több jön vissza, de abból.több is fogy (ol B450 Strix F).
4. Egy két kivételtől eltekintve, de minden gyártónál ez megy. Az meg, hogy valami Strix vagy ROG...egy rakat vakítás van e téren is. Inteles vonalon a Maximus Gene és az Apexet kiemelném, de pl a Hero sorozat egy izléstelen vicc annyiért, baromi vastagon fog a cerka arra felé.Ui : Nekem kb 2-3 hete nyugalmi/torrent állapotból néha nem ébred fel és resetelnem kell. 2 éve nincs hardveres/beállítás beli változás, soha nem volt ilyen problémám viszont a W10 update sikeresen intézte a stabil rendszert az egyik kumulativ frissítéssel.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Autós topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Könyvajánló
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest