- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KAMELOT #108683 üzenetére
Új tokozásút. A CU265 vagy akár CU245 jobb termékek, mint pár rivjú próbálja bebeszelni. Frissebb architektúra, lényegesen jobb hatékonyság, és játékos teljesítmény sem katasztrófa. A korábbi tokozasu lap, CPU és a ddr4 pedig jól eladhato még egyelőre.
Szerintem érdemes a Core Ultra 245/265 - öt is szamitasba venni, fontolgatni
-
válasz
enginev3.0 #108383 üzenetére
-
válasz
hammertron1 #108039 üzenetére
nem jó széria. Én kerülném.
-
válasz
slycugel2000 #107898 üzenetére
AM5? Észszerűbb választás lenne, gyakorlatilag elég sok b650 lap belefer a keretedbe, még ATX méretben is. És még érkezik a foglalatba új generációs proci is. Jelenleg talán nagyon nem szól semmi az lga1700 mellett, míg az AMD egyértelműen jobb választás lehet a felhasználók jelentősebb részének.
-
-
válasz
palfitom #106498 üzenetére
palfitom: az a legrosszabb, hogy első reakcióm a 5900x-re az volt: "egész biztosan nem játékra kell neki, munkaeszköz, produktivitás lesz a kulcs". Téves feltételezés
Pontosan miben érzed a szükségét, hogy upgrade-elni kell? Én nem gondolom szükségesnek, de ha nagyon szeretnéd.
mikroATX-ből megfizethető kategóriában Asrock B650M PG riptide-ot , vagy akár az MSI MAG B650M Mortart
De őszintén, én nem feltétlen erőltetném most a cserét. Érdemes benézni az Zen 4 topikjába, az összefoglalót átfutni (hogy RAM-ra is kapj autentikus infókat) De kicsit értetlenül vagyok, hogy "néha játszok is" & netezés-filmnézés miért is követel meg 12 magot.
Te pénzed, Te rendelkezel vele, de ennek az upgrade-nek nem látom most racionális okát.
-
válasz
Garfield.37 #106496 üzenetére
Na. Érdemes a kérdésekkel futni egy kört, mert nem tudhatjuk, a Te esetedben megérné-e az AM5 váltás, vagy sem.
Ha "biztosra" szeretnél menni, akkor most még nagyon jó áron tudsz kiszállni az AM4-ből, és váltani. De lehet, nem érné meg számodra. Mire használod a gépet? Milyen hardverekhez kellene? RAM-ból mennyire van szükséged? : )
-
válasz
cimbi186 #106480 üzenetére
Az AM5 topikba átmennék "kérdezni", a topik leírásából származik pl ez a lista AM5 alaplapokról.
-
válasz
Vismajor01 #106394 üzenetére
-
-
válasz
Teasüti #100925 üzenetére
Házaknál meg enged méretre specifikálni, megszabdhatod mi lehet a maximális hossz-szélesség-magasság, milyen hosszú vga-t, v magas procihűtőt szeretnél, hány 2.5 v 3.5 helyre van szükséged, milyen ventikkel szerelnéd. Szvl ha már vannak elképzelések, sokat segít.
Egyébként Fractal Meshify Mini C, az elég kompakt, és kb minden elfér benne. SS Fara sem randa. De ez már off, és itt fel is adom, nincs helye alaplapos topikban
-
-
válasz
scott_free #100905 üzenetére
Tkp tökmindegy, de, a dizájn végett én az MSI-t preferálnám. Szerintem azzal járnál legjobban.
-
válasz
kolopele #99588 üzenetére
a zen2 óta meg a piros sem. Sőt, a zenplusz sem.
A ballistix (az említett mikron E die-os) meg úgyis mindennel is jó, ha "nem működik intellel", az azt jelenti, hogy mondjuk nem 3800mhz-re tudja húzni az illető, csak 3600-ra.
mintha Z390nél még 4400mhz-es stabil OC-t is láttam volna azoktól a RAM-októl..
-
válasz
PlatiaAmos #99569 üzenetére
akár 2x16 GB is, bár a 2x8gb is elég lehet. A lényeg: dual-channel, 3000Mhz v felette, CL16 vagy feszesebb időzítéssel. Árukereső szűrők: [link] Ryzen mellé (és igazából intelhez szintén) a Crucial Ballistix & Gskill bármely típusa meleg szívvel ajánlott. Mehet a Ryzen is a RAM-jaiddal, sőt, jó B450-es lapon&jó IMC-jű procival akár sikeresen "húzhatod" is őket, a Ryzen DRAM calc ebben nagy segítség. Nem feltétlen szükséges RAM-ot cserélned, CSAK meghálálja a rendszerteljesítmény!
-
válasz
PlatiaAmos #99565 üzenetére
A csatabard itt mehet.
MSI, ezek közül.
Off; Biztos megfontolt váltás? Újonnan a 3700x nem éri meg, játékra főleg nem ( bár nem írtad, mire szeretnéd használni) és a 2133MHz ram sem túl optimális, se intelhez, ryzenhez meg főleg nem). 1200-as foglalatu intel proci&b460 esetleg?
-
válasz
kolopele #99494 üzenetére
gondolom azért néz ITX lapokat, mert ATX deszkát fogad a háza ^^ : ) Amúgy a Z490 PG ITX [link] [link] Asrock lap nem is sikerült annyira rosszul. De a kérdésben sajnos nem ez szerepelt, hanem egy "hígabb" eresztés. Igaz, inkább tennék Z-s lapot K-s proci alá, a jobb cpu hangolási lehetőségek& RAM miatt.
-
válasz
Bad Pritt #99357 üzenetére
szia!
Ugyan nem ismerem a lapokat, de: az Asrockon én mintha látnék "sünit" a VRM mellett, így, ha picike házba tennéd, ez előnyt jelenthet. Plusz jelenleg az ASUS egyedül "kazinál" van listázva, de Ők meg nem a megbízhatóságról& szállítási idők betartásáról híresek.Én az ASRockot venném.
-
válasz
palfitom #99001 üzenetére
"A Zen3-nál is úgy tűnik, hogy gyárilag eléggé csúcsra vannak járatva, így az über-tuninglapoknak sincs sok értelme."
mehetne topikösszefoglalóba nyugodtan, Mert tény, hogy stock-on járatva elég "toleránsak" az új Zen3-as procik az alattuk levő lapokkal szemben, manual OC-zni meg nem igazán érte meg (első tesztekben még kis teljesítménycsökkenés is volt manuál all-core OC esetén, nem tudom, ez azóta hogy módosult) -
válasz
Awesome Zoll #98532 üzenetére
I5 10400f alá tökéletes mindkettő, de a mortar jobb lap, erősebb vrm hűtés, sokak szerint felhasználóbaratabb BIOS, jobb imidzs. Én az MSI-t venném, pedig a steel legend szeriat kifejezetten kedvelem
mortar!
-
válasz
genlog #98526 üzenetére
Most sem feltétlen hangsúlyos, ha nincs OC, jól szellőzik a ház, akkor nem feltétlen kell a batár hűtőborda. Ellenben, sosem tudni, mikor alakul ki valakinél egy OC-szesszió, aztán biztos, ami sicher alapon megéri invesztálni egy épkézláb lapba.
Ja, meg az új szériás Ryzenek kb. gyárilag csúcsra vannak járatva, így ki is használják a potenciáljukat "dobozból". Szerencsére az épkézláb B450-B550 alaplapok ára azért emészthető, Az "A" sorozatot kerülném, max irodai gépbe választanám.
-
válasz
krizoli #98523 üzenetére
Ezek közül a Toma MAX-ot választanám, egyrészt, mert masszívabb VRM hűtőbordája van, nagyon sok tapasztalat összegyűlt már vele a fórumon,
remek az újra-eladhatósága de ez számodra irreleváns.Hangkártyát később tudsz még intézni, ha nem lennél elégedett az "onboard" megoldással. Szerintem 30k-ért a Toma kiváló ajánlat. -
válasz
bonifa333 #98500 üzenetére
offtopik, de teljesen kontextusfüggő. Így csípőből nem lehet megválaszolni. Milyen felbontás, milyen grafikai beállítások, milyen címek? 4k& AAA címek csutakra húzva--> az esetek nagy részében olyan GPU-limited van, hogy érdemi különbség nincs a szerényebb s potensebb procik közt...
offot bezárnám
-
válasz
zitrone88 #98270 üzenetére
+1: az olcsóbb választást mindig megbánja mindenki, az élet minden területén. Plusz, ha drágábbat vesz az ember, általában utána a hétköznapokban viselkedik költségtudatosabban, kis apróságokon "összespórolja" a felárat. HA nem 2-3 hónapra tervez az ember egy cikkel, szerintem érdemes a minőséget, ficsőröket fentebb helyezni a nyers árnál. Mortar. Minden alá is.
-
válasz
gabikiraly2 #97716 üzenetére
Asrock B450M Pro4-F tökéletes, jó hatékony VRM hűtőborda és három fázisú SOC VRM, szintén jó bordával ellátva.
RAM-ból 16gb-os Aegis kitet vegyél, oszt csibészke.
-
válasz
palfitom #97535 üzenetére
+1: az órajelek nem feltétlen jelentenek mindent. Pl. a Zen2 IPC-ben ráver pár százalékot a kékek termékeire, így azonos órajel mellett némileg előnyben van az AMD a "tisztán procis" feladatoknál. Viszont az Intelnél kicsit jobb a memória-késleltetés, így igazából játék alatt durván egál a helyzet. Most a piacon levő 6c12t procik közül azt érdemes venni, ami olcsóbbra kijön lap&proci párosra, szerintem.
Off lezárva.
-
válasz
Ace Ventura #97128 üzenetére
Nem vagyok oda azért a lapért, egyébként ésszel alulfeszelve 8 magos procikat még el tudsz rajt' különösebb izzadságszag nélkül futtatni. (2700x, 3800x). A zen3 támogatás egyelőre kérdéses, de, szerintem fog hozzá az Asrock kiadni BIOS-t.
Sajnos az ITX-nek elég borsos felára tud lenni, mert, az Általad kinézett lap masszívan beugrószint, no! Ha olcsón jutsz hozzá, vállalható, de én nem feltétlen erőltetném. MikroATX jóval ésszerűbb megoldás, és, olcsóbb is, minimálisan nagyobb mérettel (gépházakra gondolok, pár pici mATX kuckó alig nagyobb, mint a népszerű ITX házak!).
mATX?
-
válasz
Dark KillerX #97083 üzenetére
a másodikat kerüld, mint a pestist. A csupasz VRM, borda nélkül kicsit elbizonytalanító, na!
Amúgy egyiket sem venném, miért pont velük szemeztél? Más márka nem jön szóba?
-
Oké, és ez hogy jön ide? : ) Leírtam, hogy ahhoz a Prime-hoz képest előrelépés még egy Pro4 vagy Aorus M is. Palfitom kiegészítette, hogy van az MSI B450m Pro VDH MAX, ami szintén opció olcsóért.
Egy szó nem volt róla, hogy mi szerepel az ajánlottak közt & mi nem. Való igaz, az ilyen csupasz-bordátlan VRM-es lapok, mint a Prime, vagy akár mikroATX A-pro, HDV R4.0 nem is valók komolyabb proci aláLehetne venni Mortart is, mivel jobb mindegyik citált deszkánál, de, ha az illetőnek nincsenek komolyabb OC ambíciói, teljesen felesleges a felárát kipengetnie.
-
ritkán értek veled egyet, de, tényleg nincs értelme 8700k-ról váltani. Túl jól sikerültek azok a procik
És a lapba egy 9900k mehet, ami meg mire nem elég?
(#96744) G.I.JOE
Teljesen jó lesz a B450-es, akár még az olcsóbb A-Pro MAX v Gaming Plus MAX sem rossz választás egy hatmagos Ryzen alá! Később meg aztán új foglalat, DDR5.. -
válasz
BlackDevil #96627 üzenetére
copy-paste:
"HA csak arra kell, hogy beledobod a 6-8 magos procit, és használod, meg nem akarsz memória illetve proci overclock rekordokat dontogetni, teljesen ésszerű választás, budget fronton erős lapnak számít.
IGP / APU mellett kifejezetten barátságos, mert a SOC VRM három fazisu, és kifejezetten húsos VRM hoelvezeto sünit kapott. Ha jó áron van, jó döntés"Techspot nagyon szereti, még nyolc magost is meg tudtak rajta cibálni. Alapvetően egész effektív VRM hűtőbordával bír, nem szokott gond lenni vele 3600 alatt sem. LTT-n is ajánlott lapok közé sorolják. Az Asrock Pro4 lapjai B450-ből kifejezetten kedveltek, akár enyhe OC-re is.
A B450M A-pro MAX (mikroATX) nagyon kerülendő, csupasz VRM, nem igazán jó alap.
Agyonspórolt, megtévesztő névvel
-
válasz
BlackDevil #96580 üzenetére
Ugyan nem engem kerdeztel, de Milka szerintem hasonló véleményen lesz :
HA csak arra kell, hogy beledobod a 6-8 magos procit, és használod, meg nem akarsz memória illetve proci overclock rekordokat dontogetni, teljesen ésszerű választás, budget fronton erős lapnak számít.
IGP / APU mellett kifejezetten barátságos, mert a SOC VRM három fazisu, és kifejezetten húsos VRM hoelvezeto sünit kapott. Ha jó áron van, jó döntés
-
-
Z490 Budget lapok tesztje HW Unboxed-TS-nál. Sajnos megnézni most nincs idő, de legyen itt a link, hogy akit érdekel, klikkeljen : )
Z490 VRM testing.
Asrock nagyon leszerepel, a Prime-P ASUS Z490-ből is nagyon meggyőző, akárcsak az X570-es párja! Az MSI A-Pro sem tűnik rossznak. -
válasz
gyonyoruwok #96134 üzenetére
Szia!
Nincs az A-pro maxtól jobb ár:érték arányú deszka most piacon AM4-B450-es vonalon. Kicsit olcsóbb:
Asrock B450M Pro4 F [link] és Pro4 [link]
Asrock B450 Fatal1ty Gaming K4 [link]De ezek szerényebb cuccok, és a nagyobb méretű BIOS-ROM mellett a teljeskörűbb BIOS, jobb proci&memó OC is az MSI mellett szól. Szvsz nem olcsóbb annyival az Arserock, hogy megérje preferálni az A-Pro MAX-szal szemben. Én mindenképp' az MSI-t választanám!
-
válasz
RevoneX #96115 üzenetére
szia!
mikroATX v ATX lapot szeretnél? Előbbire olcsón jó megoldás lehet egy Pro VDH MAX 27ezer ft körül: [link]
Utóbbira pedig egy MSI B450 A-Pro MAX [link] - ha ATX, én ezt venném Oázistól, ennyiért megéri jelen helyzetben!Esetleg, nekem kevésbé szimpatikus, de megbízható igáslovak:
Asrock B450M Pro4 F [link] és Pro4 [link]
Asrock B450 Fatal1ty Gaming K4 [link] -
-
válasz
aNorganiK_ #96104 üzenetére
Ezek közül Tomahawk MAX, v olcsóbban MSI B450 A-pro MAX v Gaming Plus MAX. Fogják támogatni a Zen3-at
#96105 Egyelőre korai még, főleg vásárlói értékelések alapján véleményt formálni : )
-
válasz
kolgabor86 #96078 üzenetére
így gyakorlatilag tökmindegy, mind megfelelő, nyugodtan választhatod bármelyiket, vagy amin Számodra a legmegfelelőbb csatlakozók vannak. De akár lentebb is mehetsz árban:
MSI B450 A-Pro MAX; Asrock B450 Fatal1ty Gaming K4 vagy Pro4 pl. tökéletesen elég lenne az Általad kinézett procihoz&felhasználáshoz. -
válasz
ScomComputer #96042 üzenetére
elnézve a b550-esek közzétett árait, lehet, nem butaság a b450 MAX szériából mazsolázni
-
válasz
ScomComputer #95849 üzenetére
Igen, az egy kiváló lap, normálisan összeválogatott csomag, nafene. a GB X570-esei nagyon jól sikerültek , így részemről is kap egy plüszt : )
-
-
válasz
kalapacsolok #95808 üzenetére
persze vehetsz jobbat is, de, ha csak annyira kell, hogy beledobod a procit-RAM-t és működik& XMP-t meg PBO-t bekapcsolod, teljesen oke az olcso Pro4. [link]
Ha manual OC ambiciok is vannak, MSI B450m Mortar MAX. [link]
(elozo kommentemben nem irtam oda a Pro4-hez, hogy B450M. De Neked mindenkepp' M kell a haz miatt.
-
válasz
kalapacsolok #95806 üzenetére
Asrock b450 Pro4-F pl teljesen oké lesz
-
we got you covered.
Z490 alaplapok, több, mint 44.. áttekintés
szomorú, hogy a mikroATX-et ennyire árván hagyják. Nyilván a felhasználók 99%-nak szüksége van az ATX méretre.
Ja, nem.. -
válasz
TechN7ne #95592 üzenetére
Várj. Te most azt sugallod, hogy aki AM4-t választ pl 3800x& B450 kombival, az "lentebb adta a mércét ", és inkább olcsóbban jóval gyengebbet vett? És jelentős hátrányt szenved?
mert innen úgy tűnik.
Mennyivel gyengébb egy 3800x&40 ezres b450 lap, mint egy 9900kf&70 ezres z390 kombi? 🤔 nem offolok tovább, én nem vennék egy kifutó platformot most.
-
válasz
BogyóBP #95587 üzenetére
Akkor legyen aorus Pro. A Master ugyan jobb, de ár:értékben szerintem az Aorus Pro kiváló megoldás.
Bár én nem vennék 2020 közepéhez közelítve 1151v2 deszkát
De azért kb. jó lenn' tudni, milyen proc alá menne, tervez-e OC-t, milyen ársávban gondolkozik. Az aorus prot azért ajánlottam, mert "kis pénzért" van, és jó.
-
Sajnos oda csak "tier list", ami már ezer éve nincs frissítve & táblázatokban összeszedve a tápkör komponensei.
LTT tier list - nem frissül - jelenlegi lista: "nem érdekli" a szerkesztőt a 1151..
1151 v1 és 1151 v2 VRM lista
még részletek és AM4még hasznos:
részletes összehasonlítása AM4 deszkáknak [link]DE, szvsz a topik-összefoglalóval érdemes kezdeni, nem véletlenül lett megírva
Én csak bekopiztam a könyvjelzőim egy részét, nem rendelkezem átfogó tudással -
elég a 3800x-nek OC-val a B450 Tomahawk.
VRM hűtés annyira azért nem kritikus, ha nem 12-16 magra voksolsz. Egy hat-nyolc magost szinte bármi elvisz, illetve, korábbi generációknál sokszor "hamarabb fogyott el a CPU, mint a VRM".--> eszméletlen megugrott a vcore fesz igény egy minimális órajel-emeléshez is egy küszöböt átlépve (pl. 3.9Ghz ment 1.15V-on, 4Ghz 1.19V-on, 4.1Ghz-hez már 1.3V kellett, 4.15-höz 1.35 fölött, de 4.2-őt sokszor lehetetlen volt stabilra lőni.. és ilyen 1.3V vcore mellett a VRM "átlangyosodik max)
Tudtommal az X470 GP MAX is négyfázisú vcore vrm-el rendelkezik, a SoC fázisok meg Téged nem érdekelnek. [link]
-
válasz
Chaser #95533 üzenetére
Mostanaban gatlastalanul, obszesszive promotalom az MSI B450M PRO VDH MAX-ot, pont azért, mert olcsó, és nekem esztétikailag bejön, tetszetős, csini. Bár elkezdett ennek is elmaszni az ára [link]
[link]Nem csúcs VRM, de hat-nyolc mag alá megfelelő. Bár csatlakozókbol , portokbol sem áll a helyzet magaslatán.
-
válasz
konci79 #95495 üzenetére
itt én most inkább a Pro4 mellett voksolnék: 3fázisú a SOC VRM is, valamint, az is kapott egy elég masszív hűtőbordát. Jobb lapnak tartom a B450M Pro VDH MAX-ot, de APU/IGP-s proci alá a Pro4 F nagyon jó választás!
#95499 pecccccccca
Arra figyeljetek, hogy B450M legyen, mert úgy írtad, hogy mikroATX-et keres. Így én még azért elgondolkoznék a B450m Pro VDH MAX-on is a Steel mellett. A Pro4 (Fatal1ty Gaming K4) is szóba jöhet, ezeknek a BIOS-a ugyan egyszerűbb-kevesebb funkciót tartalmaz, mint a steel legendnek, de a VRM hűtőborda meg effektívebb. Válassza, amelyik jobb' tetszik, jobb' megfelelő csatlakozókkal bír : ) Az MSI-t főleg a 3rd genre váltás esetén érdemes megfontolni, nagyobb méretű BIOS-szal rendelkezik, jobb zen2 támogatással. -
válasz
sengee #95455 üzenetére
pedig egy normális B450-essel is tudod húzni : )
Mennyi a rászánt keret? Valami kikötés, hogy legyen 2db M.2, vagy x darab SATA port, netán venticsati, vagy kikötés a hátlapi csatikkal kapcsolatban? Általánosságban véve ~25-35k magasságában kapsz már megfelelő lapot 3800x alá.
-
-
válasz
Janraki #95417 üzenetére
*egyelőre
bocs, csak egymás után 2*
Olcsó B450-es, ami már kisebb OC-re megteszi : Asrock B450m Pro4, MSI B450M Pro VDH MAX.
Ezek alá nem feltétlenül mennék. Procira meg 7-8 ezer forintos hűtés bőven elég, ha ilyen 4-4.1ghz körül hasznalnad (ID Cooling SE-224XT, ID-Cooling SE-214X). Nálam Zen+ lélektani határ ~1.35v, ezen meg nem egy nehezen hutheto
-
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- AKCIÓ! Dell Latitude 5550 notebook - Intel Ultra 7 165U 16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G6 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest