- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- iPhone topik
- Yettel topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolopele
nagyúr
válasz
atom18 #102584 üzenetére
Az I5 már a 8. gen óta erősebb mint az előtte lévő I7 - ek mondhatni, ez már csak amolyan formalitás az én szememben. A 6700k hiába I7, a 12600k megeszi reggelire. Játékra amúgy ha már mindenképpen I7, akkor a 12700k egy jó Z - s lappal, ha meg nagyon maximalista vagy (mint én is) akkor 12900k. Ramból maradj a DDR4 - nél még, nálam sem hozott nagyon semmit a DDR5 a magas késleltetés miatt.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
atom18 #102231 üzenetére
Intelnél Alaplap+CPU cserére esküszöm. (kivétel az AMD AM4) Nem mellékesen itt vagyunk a DDR5 küszöbén. Szerintem ne akarjál hosszú távra tervezni DDR4 alaplappal vagy úgy hogy most megveszed bele ami kell és jó leszel, nem bővítgetsz. 12 gen DDR5-tel is 1-1 appban és gémben szépet lép előre. Szerintem nem akarnál egy 13 gent visszafogni DDR4-gyel mert sírógörcsöt fogsz kapni...
Az év vége felé már jósolják, hogy jelentőset javulhat a DDR5 ellátás. Igaz, ki tudja mennyire tisztán vagy homályosan látták a kristálygömbben a jövőt...
AMD AM5 is már a DDRR5-öt célozza, szóval jól fontold meg, hogy MA akarsz-e hosszú távra tervezni egy DDR4 Z690 lappal.
Ilyen ársávban csak úgy tenném, ha megveszem a gépet és utána a seggemen maradok vagy ha mégsem akkor 1-1-ben platformot váltanék: MOBO+CPU+RAM.
SZVSZ -
Aprósólyom
addikt
válasz
atom18 #102219 üzenetére
Ha csak az kérdés, hogy melyikben fogod elérni a magasabb frekit, akkor úgy gondolom mindegy.
Viszont én az Asus-t csak 130e felett látom, míg a Giga már elérhető 110k körül.
Amennyire én emlékszem a VRM tesztekre, akkor az első végeken, 80k körül is van olyan Z690 lap, amivel ki tudod hajtani a maximumot egy i5-ből, pl.: MSI PRO Z690-A DDR4
Minden más meg specifikációs kérdés, hogy milyen integrált vezérlőt, foglalatot, csatlakozót akarsz. Ezekről nem tudunk sajna semmit. -
Milka 78
nagyúr
válasz
atom18 #97489 üzenetére
Budget kategóriában MSI Z490 A-PRO. OC-s 10700k-val simán elvan, belépő laphoz képest erős vrm és ha okosan tolod a feszt+jól megszellőzteted a vrm részt akkor a 10900k-val is elszaladgál.
Ha van több/igény szerint akkor MSI MAG Z490 TOMAHAWK. Erős jól hűthető vrm, jók a visszajelzések vele kapcsolatban.
-
jeni
félisten
válasz
atom18 #97191 üzenetére
10700K - ez még nem tudja.
10xxx(K) ma kapható közt egyik sem tudja még.
Az Asus gyártó az egyetlen aki nem támogatja hardverileg ezt a szolgáltatást a ma kapható alaplapok alapján.
Vagyis 17 lapból csak 1 tudja de az épen a legdrágább Asus lap.
Pontosan ahogy írod.
Erre a megoldás,hogy olyan lapot veszel mint
pl.: MSi Z490 Tomahawk
Lehet Giga is,de meg kell nézni melyik is jó lap biztosra ha 107xxx a terv.
Ez tudja kezelni a PCIe 4.0-t valamit ehhez veszel egy 10400 procit és majd ha megjelenik az új 1200 Rocket Lake S tokozású proci akkor majd veszel egy 8 magosat (ebből elvileg nem lesz 10 mag 20 szálas proci) és a 10400-t kisebb bukóval eladód.
A másik megoldás a PCIe 4.0 dologgal nem foglalkozol. Igazán olyan nagyot nem nyersz vele,legalábbis hétköznapi használat során.
Olcsóbbik megoldás ha kívárod. -
jeni
félisten
válasz
atom18 #97188 üzenetére
a jelenlegi 8 mag 16szál is 10700 legolcsóbban 120000Ft ,igaz pár hete a 10700K volt egy bolt jó indulatának köszönhetően 106000Ft.
A karácsonykor megjelenő Rocket lake S elvileg csak 8magos lesz abban meglesz a PCIe 4.0 támogatás de azt ne Asus lappal old meg, ha annál maradnál hanem MSi vagy Gigabyte lappal.
az aprón esetleg összejöhet a 120ezres 10700K -
Milka 78
nagyúr
válasz
atom18 #97170 üzenetére
Igen a vrm az egy pöppet erőseb az Eliten. Bár az X is elbír egy 10700k oc-val, de ha ki akarod nyomni a szemét a procinak akkor az Elitet vinném. Ha a pcie Gen 4 fontos akkor ezt olvasd át (de a téma összefoglalóban is benne van)...és az Elite is e téren a spórolósabb lapok közé tartozik, de perpill úgy fest ettől még lehet Gen.4-es támogatása.
-
jeni
félisten
válasz
atom18 #97177 üzenetére
Pontosan,ha majd a Rocket Lake S 1200-s tokozású újabb proci megjelenik, feltehetőleg karácsony környékén, annak számozását nem tudom, akkor ez majd inkább a sebességben lesz majd jelentősége m.2 és a pcie 4 0 vonalon.
Ami nagy valószínű,hogy csak a 8 mag vagy efelettiekben lesznek jelen.
Magyarán 100000Ft-nál nagyobb összegre kell számítani.
Viszont frekiben kisebbek lesznek. -
palfitom
félisten
válasz
atom18 #90085 üzenetére
Nagyon nem jó helyen jársz, ez a milyen alaplapot VEGYEK topik.
Pl. Nem indul és mi a baja a gépemnek? vagy Azonnali alaplapos kérdések
-
Milka 78
nagyúr
válasz
atom18 #75797 üzenetére
A K4-okés,bírja a masszívabb feszeket is (én adok neki 1.400v-t is és kutya baja),de az Extreme 4 majd azonos pénzért többet ad (sli,8/8 sávkiosztás,debug,full atx),igaz az OC alatt rendre ugyan annyit tudnak.
Persze ha a piros design miatt a választás akkor nem szóltam én is azért vettem ezt és lemondtam a számora felesleges extrákról.
Szintén jó választás lehet az Asus,de nem tartom jobbnak mint a K4/Extreme 4 kettősét (oc alatt) és azoktól még drágább is. -
bluyoo
nagyúr
válasz
atom18 #41751 üzenetére
" felesleges az 1866os?" Semmilyen teljesítménybeli többletet nem hoz csak a tesztekben ott is minimálisat. De kérdezz rá a linkelt RAM-os topic-ban.
".nem baj ha esetleg több mint 30e csak realtek legyen. köszönöm " Ha tényleg ennyire zavar a VIA és 30k felett is költenél miatta akkor inkább ruházz be egy hangkártyába , az legalább tényleg minőségi előrelépés és később gépcsere alkalmával tovább is viheted az új gépbe. Pl. Xonar DG 8K (jelenleg ezt használom füleshez . olcsó és van fejhallgató-erősítő).
(#41752) Sonja
A hűtésük is nagyon jól sikerült.Az aktív hűtésű VGA-im közül egyedül ennek (GTX560oc DirectCUII) nem akartam/cseréltem lecserélni a hűtését. -
bluyoo
nagyúr
válasz
atom18 #41730 üzenetére
Szívesen! RAM terén viszont tényleg felesleges 30K-s kit-et venned .Főleg 4 modulost inkább 2modul így később akár 32Gb-ig bővíthetsz.... Egy CORSAIR 16384MB Vengeance LP DDR3 1600MHz KIT CML16GX3M2A1600C10 (22K) vagy ha nagy bordákat szeretnél (szinte csak dísznek van) CORSAIR 16348MB Vengeance DDR3 1600Mhz CL9 KIT CMZ16GX3M2A1600C9 (23K).
A magasabb órajel az Ivy esetében szinte semmilyen előnnyel plusz teljesítménnyel nem szolgál. Ha lehet CL9-es idózítésű legyen és 1.5V-on tudja az 1600Mhz-et.
De a Milyen RAM-ot vegyek? topic-ban majd a szakik megírják jelenleg mi a legjobb lehetőség neked. -
bluyoo
nagyúr
válasz
atom18 #41722 üzenetére
Akkor felesleges vagyis nem muszáj 40K-t a lapra szánni .... Asus P8H77-V 25K körül. DisplayPort,HDMI, DVI és D-Sub csati is van rajta.Erős tuninglapoknál megszokott 6+1+2 -es elosztású digitális tápellátás hűtőbordával ellátva.
Gigabyte ugyan abban az árban a GA-H77-D3H van , de borda nélküli lap már csak ezért is a P8H77-V -t ajánlanám.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Philips NA351/00 Dupla kosaras Airfryer eladó
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest