Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Core2duo6600

veterán

válasz #31774976 #4457 üzenetére

Ezeket nézd át, én is ezzel kezdtem :

[link]
    és
    [link]

Ha unifi wifiben gondolkodsz, akkor értelmesebb lett volna a routert és a switchet is töluk válaszani, mert úgy komplett a rendszer.

Ha mondjuk 2 hét alatt nem jutsz el oda, hogy a 0 ról alapra beállítsd a routered, miután kizártad magad, akkor lehet, hogy nem neked való ez ,
    Az alapra álllítás alatt azt értem, hogy fel vannak konfigurálva a szükséges interface-k,
    bevan üzemelve a dhcp, minden ehhez szükséges beállítással együtt.
    Be van állítva a NAT, van internet elérés a gépeken, be vannak állítva a port átírányítások, amennnyiben használod ezeket.
    És alapon van a tűzfal, vagyis be semmit, ki bármit.

És innnen kezdhetsz el építkezni, hogy a jó még jobb legyen.
    Én eddig 3 szor zártam ki magam a mikrotikből, mostmár 1 perc alatt megvannak, a fent említett dolgok.
    Egy ilyen történet volt, hogy kikapcsoltam minden interface-t nem szándékosan, és kereshettem meg, hogy hogyan kell gyári defaultra beállítani.
    De meglett, és azóta aránylag jóban vagyunk.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy az Unifi sem olyan rendszer, router szinten, mint amiket eddig megszoktál.
    És minél több időt töltesz ela mikrotikkel, annál inkább rájössz, hogy az egyszerű SOHO routerek lényegében csak net megosztásra alkalmasak, és arra is csak nem extrém terhelésnél.
    tűzfalat meg jobb ha nem is említünk az esetükben.

(A Digi Ontja pl. nem is hirdeti magáról, hogy lenne benne tűzfal, nincs is, csak port átirányítást lehet benne csinálni, még ip rezerválást sem, és ennyiben kimerül a beállíthatósága. )

Na ezért döntöttem úgy, hogy egy normáls router kell, feldobtam egy érmét, hogy Mikrotik RB 750 GR3 aka HEx, vagy Ubiquiti Edge router lite , és a mikrotik jött ki gyöztesen.
    Akkor még 500 Mbites -es volt a vonal, mert azt választottam .
    A szolgáltató felemete 1 Gbitre, ehhez már kevés volt, így most egy drágább Mikrotikbe fektettem be.
    Ha lehetett volna már kapni az Ubiqiti edge router 4 est akkor azt vettem volna.

Új hozzászólás Aktív témák