Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága
- Pebble - az átgondolt okosóra
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Indiában Philips okostelefonokat is lehet majd választani
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Throme
üzenetére
#104426-ban én nem látok semmi, csak az idézetet tőlem. Én is kb. ezt tudom amúgy elképzelni, hogy ebben a kategóriában az aktuális(vagy eggyel előtti) váz.
----------
Köszi a reakciókat a képekre.
Igazából csak a rendszert akartam "méltatni", hogy használható, xar lapos fényekkel a Nikon FX képe is xar volt, nyilván kicsit több rángatás bírt. Azért a M43 tényleg több odafigyelést igényel, ráadásul én sokat használom az ISO64-et, ami a tesztekkel ellentétben simán jobb képminőséget ad, mint az ISO200.
Színvilágra meg az Oly-k jobbak nekem, mint a GX9 volt, de ez máshol márkán belül is megvan. Pl. a Nikon Z5, vagy D7200 nekem sokkal jobban tetszett, mint a Nikon Z6/Z6II. -
Jahno
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Attól függ mit csinálsz vele, vagy mennyi pénzt öntenél bele. Újabb cuccal űrtechnikát kapsz, de nem mindig vagyok róla meggyőződve, hogy ár-értékben tartósabb lesz vagy valami. Azért mikor a G6ot 130ezresért vettem újonnan és évekig el voltam vele, az az arany élet, még akkor is ha rögtön belefutottam a korlátaiba.
Újabb Canonokra meg semmi fasza Sigma/Tamron obi, Nikonra éppen most írta fotós haversrác, hogy kezd beoboázni mert még fotós léptékkel is drága. Jó ég tudja, ha megfelel akkor hajtasd míg szét nem esik, utána jöhet a végtelenített Amex.
-
Jahno
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Április óta ipari mennyiségben rendezvényezem, ISO6400 meg ilyenek mellett /200as záridő. Volt amikor félre ment, de ez nem mérvadó több 10ezer expóból. Pár hete este 11kor minimál Hold fényénél Csepel művekben akartam egy sarkot lefotózni, azt már nem mindig akarta 2.8on. Panával meg sem próbáltam ezt semmi nem hozta volna. Érdekes dolog, eléggé pisoogtam, nehéz megfejteni mert T5/OM vonalon többet vártam. Emberek jöttek-mentek több fényben és mégis folyamatosan mellé tudott menni. Persze ilyenkor jön, hogy "érteni kellene hozzá" vagy rendesen beállítani de ezt szerintem ugorjuk át.
Aztán most zasszony közölte, nem vihetek nagy táskát nyaralásra, oszt vakarózom, hogy Pana kit legyen az egy szem gép, vagy FF Sony egy APSC obival. Vagy amit kapok kölcsön. Bár alkupozíciónak jó lehet, hogy egyik helyen megkapta a drágább szállást mert 101 kiskutyás Dizni tematikus
-
Jahno
veterán
válasz
gorgo
üzenetére
100-300as telét Panára 100ezresért vettem, annak meg ugye FFre mérve rögtön 600mm. Csak reptérre nem az igazi, vagy vinnem kell létrát
Új ára 250ezer, de úgyis mindegy, mert mindig minden rövid és lesz még nekem ASPC-re 150-600am, csak győzzem kivárni. Minden is kellene, meg végtelen Amex :-D Ez utóbbit viszont tavasszal eliszom, szóval még akármi is lehet. -
Jahno
veterán
válasz
gorgo
üzenetére
Eredetileg telefonálásra van, meg navi, SMS és fotós appok futtatására. Aztán mindenki jön ezzel a fotós témával. Bagolyra elég nehéz a rálátás, körbejártam, legközelebb lehet viszek létrát vagy kocsira felépítményt akkor kicsit jobb a szög. El voltam vele rendesen. Fujira meg már telém sincs, de ilyen 600as gyutávot főleg nem vettem volna rá. Amikor ezt megszereztem G9re akkor szerintem még hasonló alternatíva sem volt, főleg nem ennyiért. Aztán nem követtem a piacot, még 1-2 obi meg kölcsön cucc van, aztán azon vettem észre magam, hogy szerintem idén nem is sokat használtam.
Havi egy jó képem akadt, többi az bétateszt. Reptéren hamar kiderült, hogy MFT az hátrányban van mindenfélével, ott már erősen vakaróztam, hogy mi legyen. Csak ez a sok fotós meló ne zuhant volna rám, most meg nem tudom melyik jobb, egyik üffél akinek sokat rohangáltunk most lemondta a továbbiakat, gondolom az előző kerek 6 hónap egy éles üzemi teszt volt, mint a szoftveriparban aztán van egy táblázata /helyszín, kilométer, óra, kiszállás, átadott képek, satöbbikről, meg jól kitapostuk az utat és ezzel már oda lehet állítani bárkihez, hogy ez meg ez van, ezt és ezt csináljuk, ez volt a múltban, ezt kellene beárazni. Őszi képem meg majd lesz jövőre :-D
-
válasz
Jahno
üzenetére
Jó az a bagoly (még úgy is hogy nem fujival készült 😆), meg a második linkelt kép az fasza. Az a Note 12 tenyleg nem nagy eresztés. Nekem 11-es volt a céges telo, 2 hete cserélték le, minden nap imádkoztam, hogy csak még 1 napot kibirjak anélkül hogy földhözb***om. Kibírtam, de nehéz volt...
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Meg vannak csinálva az biztos, de legtöbbhöz helyszín is kell. Tegnap végre megtaláltam a baglyomat, aztán megfejtettem, hogy sokat szórakoztam vele de semmi egyéb érdekes nincs benne:
Jön majd a fényvillamos napi giccs aztán van 1-2 tervem, csak ez is olyan, hogy mikor pályazár van reptéren meg 31R irány akkor nehéz csak úgy hirtelen ott teremni.
Most néhány helyről meg tervről csináltam megosztható SharePoint oldalt, hogy legalább ezt kövessem és a csapongó gondolataim. Ott van némi leírás, teszt képek, távolság/idő és nem kell sokat dumálni, meg mindig ugyanazt előszedni ha közösen alkotnánk. Jövőre kicsit össze akarom kapni magam, bár lett pár használható képem idénre is. Szoktam mondani, hogy téma az utcán haver, de ez sem mindig ilyen egyszerű, 50-70 km-nél messzebb kell menni, megdolgozni bármiért és ki kell, hogy adja. Ez ilyen.
Vannak a klasszikus dolgok, mindenkinek van ilyen képe, nem is tudom kellene-e vagy ér-e ennyit, mennyit kell utómunkázni aztán a megállót ismerjük, de azon belül nekem több alkalom kellett, hogy betájoljam pontosan hova is kellene állni meg milyen kivágások, gyutávok legyenek és ezeket kell szépen a fényfogaskerakűvel mikuláskor megcisnálni:
-
Jahno
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
A6700. Újabb OMeket megnéztem, nekem elsőre nem jött be, de szerintem írtam róla itt is. Ár-értékben sem, bár a csendes zár hang azért nagyon rendben van, ember alakra meglepően sokszor ment félre a fókusz is, A6400 óta nem vagyok ehhez hozzászokva ami 5+ éves cucc a piacon. Teléből APSCre a 70-350 van fent a képzeletbeli Ekcelemben 250ezer körül, de 55-210 is teljesen rendben van 100ezer körül. Tudja fene. Oly a kerek 1 milliós árával nem hatott meg, hogy bármivel többet érne, mint a kisebb és régebbi modellek, picit nehezebb is, mint az A6700.
Ráadásul nekem extra szívás, hogy más a meló és más a hobbi, tegnap egyik Pana váz dobott egy csomó hibát akkura panaszkodva, annak még utána kell járnom aztán ha nyugdíjba kell küldeni akkor fogalmam sincs mi legyen helyette. Kb. 5 éve vettem használtan. Valószínű megy mellé az egyik obi is, akkor lehet inkább elborítom az egész rendszert E bajonett felé.
Itt azért úgy vagyok vele, hogy néha sok pénzből sem tudnék mit kezdeni, vagy irreálisan sok cuccot kellene betárazni, ami az idő nagy részében állna a sarokban.
-
Jahno
veterán
2FÉ lehet nem lett volna elég, de ez is benne van a rinyámban, hogy lassú a kezelése. Csoda ha a makka ott maradt a kép közepén, de legtöbb appnál még a korrekciót és hasonlót is nyomni bonyolult. Egy álló vonattal 2 percet szórakoztam, hogy miképpen tudom értelmesen kiexponálni. Néha megpróbálom, aztán megmondom, hogy ez lófasz. Na majd csinálok egy képet aminél rendesen belövöm, aztán jövök, mert összes statikusabb és megcsinált mintám is letöröltem. Kerestem azt a Samus képet is, de nem találtam, pedig emailban küldtem el. Drága volt azt tudom :-D
Most két kis kompakttal szórakoztam, mer' nem a technika számít ugye. Egyiknél a korrekció fizikai jobbra-balra gomb, tök egyszerű használni, másiknál menü, almenü, lefelé mész, belépsz, odatolod ahova kell, leokézod, kilépsz, fotó. Nappal néha tök jó képeket csinál, de egyik kompaktnál csak középső fókuszpont van vagy dinamikus valami, ami többnyire félremegy. Egy középen álló ember alaknál simán képes a háttérre fókuszálni. Telefon meg oda méri a fényt ahova fókuszálok, aztán lehet szórakozni, hogy most EV-t húzkodok, utána megint máshova méri a fényt vagy toszogatom a fókuszpontot és 150 kép lesz teljesen egyszerű bármiről is. Ezért inkább a telefonom szériaszámokkal és kajákkal van tele.
Ezt most tesztelni fogom, ISOt nem is írt EXIFbe, de kaptam egy /60as zárat.
Másik kompakton van punk mód, az fasza :-D Ilyenkor gondolkoztam, hogy ezeket telefonnal meg tudnám-e csinálni, de szerintem egy átlag gyalogló embert nem adna ki. Valahogy úgy, hogy ellenfényt, erős fény/árnyék kontrasztokat alapban nem bír, ha mozog akkor szívok.Ezt így megcsinálja, addig okés:
Utána havernak meg küldenék némi életképet és meghalok, hogy mi lesz belőle:
-
válasz
gorgo
üzenetére
Én főként utazásra és hegyi túrázásra használom a szettet. Hosszú teléken kívül elbírnám a FF szettet is, de elég a M43. Ha egyszer cserélnem kell a em5mk3-at, bajban leszek.
Ahogy a telefonoknál a beépített SW, gépnél meg az utómunka dolgozza át teljesen a képeket.
A flikkerem, ha valakit érdekelne: [link]Az elégedett(len)ség oka nem a fényminőségben rejlik? Igen, szerintem van a fénynek is minősége. Pl. szoktuk mondani, hogy lapos fények vannak.
-
válasz
forceberg
üzenetére
Sztem is egészen fasza az m43, sokat nyúztam és most visszagondolva teljesen elégedett voltam vele (ööö, vajon télleg
?). Inkább azt ragadnám ki, hogy kiegyensúlyozottan voltam elégedett.
Aztán a kurva Fuji behúzott valamivel. Talán a színeivel, meg hogy mennyire fotózásra teremtett kamerái+üvegei vannak. Ezzel viszont nem vagyok kiegyensúlyozottan elégedett. Néha (ritkán) extatikus vagyok, néha nem vagyok túl elégedett és nagyon ritkán teljesen felbasz, mennyire nem olyan az eredmény, mint vártam (=szar
).
Idő kell és megnyugszom, visszanézve azokat a képeket amelyekkel mocsokul elégedetlen voltam, később már nem is rossz. Fax tudja miért... De volt pár rohadt jó üveg m43-ra amivel vígan elvoltam. -
válasz
gorgo
üzenetére
A telefonoknál a kép úgy készülhet, hogy lefotózol valamit, az meg sw-esen újrarajzolja, kb. egy beépített Topazzal.
Egyébként én anno azért maradtam a M43-nál, mert nézegettem a képminőségeket, aztán arra jutottam, hogy ez a már elég kategória. Úgy lett ez, hogy eredetileg Sony FF-et akartam a N D600 után.

-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Jahno
üzenetére
"Beltérben a macska képe vacak lesz"
Némely mobil manapság már nagyon durván jól megold nehéz szituációkat is. Ezt például valamelyik éjjel fényképeztem az egyik macseszről a Xiaomi 15T Pro ekv. 115 millis teléjével, egy 3 wattos éjjeli lámpa és egy 120 cd/m2-re kalibrált monitor fényénél. SOOC JPG, a Leica Vibrant profillal. ISO20000-en ilyeneket lehet lőni a hangyapöcsnyi szenzorral. Néha komolyan elképedek rajta.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Néztem. Ilyenkor eszembe is jut mikor az első Sirit reklámoztuk, hogy mennyire más volt belülről látni, mennyire rábukott a befektető és a cég. Aztán már lett belőle valami, kb. sok évvelkésőbb tudta nagyjából azt, amivel hasonlóan bemutatták
Ezek a csoda kamerák is ilyesmik, meg kellene nézni.
-
válasz
Throme
üzenetére
Az AI funkciókat néztétek? Maga a hardware tökéletesen érdektelen nekem. De amit a képekkel csinál a csajszi, hogy pl. változtasd őszire a lombozatot, vagy virágozzanak a cseresznyefák, vagy színezd át ezt vagy azt, az nagyon durva. Főleg, hogy így már "fényképezőgéppel" jár a szolgáltatás.
-
Jahno
veterán
válasz
weiss
üzenetére
Ki kellene próbálni. Én néha csak szobában, vagy este fotóznék valamit, de az átlagos Xiaom ennél könnyebb témát sem bírja. Vagy fél óráig kell nyomkodni, mert amire fotómasinán dedikált gomb van, ahhoz itt menü, almenü, leokézás kell de még akkor is lassú. Fenti képek állnak, pillanat már elmúlik. Marad a telefonálás meg SMS :DD Sötét/világos részekkel is küzd, kép alsó része a virtuális gombok miatt kezelhetetlen, ha oda mérnék fényt vagy fókuszálnék, akkor menü és egyéb kezelőszervek ugranak elő.
Néha csak ilyen becsekkolós képeket csinálok, huszadikra jön össze bármi értékelhető itt is mindig morgok, hogy legközelebb hozok fotómasinát, csak ilyen képhez minek ugye....

-
-
-
Jahno
veterán
válasz
weiss
üzenetére
De milyen telefonos? Enyém ezekre használhatatlan, nappal is csak korlátosan. Többit meg nem tudom. Nem pixelbuzerálás, hanem konkrétan takonyfos, de még nappal is lassú, ha képet szeretnék nem tudom úgy húzni a korrekciókat, estébé.
Hameg azt nézzük, hogy a középszar szint felettit célzom meg és ilyemiket próbálok gyártani, ezt biztos, hogy nem fogod egyszerűen összerakni telefonnal, de meg lehet próbálni:

Beltérben a macska képe vacak lesz és az még egy átlag amatőr igény, esti képet szerintem nem is találok, azt is letöröltem már amit elrettentő példának raktam el.
Fotómasinával talán lehetett volna jobb, csak haversráccal voltam az meg nyígott, hogy hideg van, mivammá, menjünkmá, ésatöbbi. Telefonnal szerintem lefotózta, ha le nem törölte akkor elkérem ezt is:

Telefonnal egy átlag utcai képnél képes vagyok hülyét kapni, eleve ki sem exponálja rendesen.
-
-
Throme
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Nem tudom ez jó dolog vagy sem. Ha csak telóval fotóznék nem biztos, hogy magammal vinnék egy ilyen + cumót.
Mai telefonokkal (csillió MPx-ellel) a nagylátó és némi zoom (ha másként nem kivágással - millió pixel engedi -) nem hiszem, hogy nagy gond lenne.
Telézni nem fognak ezzel a kütyüvel.Ha meg szeretnék fényképezni és más fókusztávokat, látószögeket használni, akkor fényképező szett.
Hát levezettem magamnak, hogy nem én vagyok a célközönség
-
totálkezdő
tag
Sziasztok! Az imaging resource(s) a gépek és az objektívek értékeléséhez mindig közölt grafikonokat, tesztképeket és egyéb képanyagokat. A szövegeket most is meg lehet nyitni és el lehet olvasni, de a grafikonok és a képanyagok nem nyithatók már meg. Tudtok valamit arról, hogy ennek mi az oka?
-
-
Jahno
veterán
válasz
csaabz
üzenetére
Megállapítottam, hogy mocskos drága, nyílt napon M1 Mark IIvel futtában nyomtam pár képet (1000+ expó :-D) mindennel és elsőre nem vett meg kilóra. Egy szériával régebbi váz, de ezt promózták nagyon, hogy pfúdejó.
Hobbizni drága, melóhoz hümmögtem, hogy 16 és 110 de inkább 150 közt kellene gyutávot lefednem két vázzal, aztán az már fejben sem állt össze. Egyelőre még fut a G9, meglátjuk mikor nyugdíjazódik. Ha obi szétesik, akkor egyik vázat lehet eladom. Zár csendes, fókusz még a fényhez képest is félremegy, szemüveges emberen meg különösen.
-
csaabz
őstag
Végül vett valaki OM3 kamerát? Mi a véleménye róla?
-
MrChris
nagyúr
válasz
forceberg
üzenetére
Magam is sokat használom ezt, nagyon praktikus, jó hogy van ilyen. Viszont 15 éve változatlan, a betekintő felületeket kicsit nagyobbra is fejleszthetnék, nőttek a monitorok, felbontásuk is, elférne akár több/nagyobb, variálhatób ablak,. Viszont még ezek a mintaképek se teljesen konzisztensek, némely esetben nem éles, színek tekintetében is vannak fura eltérések, gondolom az okai a fényforrás váltás, színek öregedése, költözés hatása. Helyükben pár(sok) váz esetében megismételném a sorozatokat, meg a kimaradt vázakat is pótolnám, nézettségnek is jót tenne.
-
válasz
Throme
üzenetére
Érdemes ránézni a dpreview próbaképeire. Képminőség elemzésre nálam az egyik etalon (volt, amíg érdekelt ez mélyebben). A tesztábra mindent megmutat.
Konkrét típusokat kell összeugrasztani:
[link]
Tájékozódni jó így, ahogy van, lehet váltogatni a megvilágítást és a képméretet is jobb felül. A tuti, ha letöltöd a raw-okat, aztán meggyúrod őket, ahogy szoktad. Fontos, hogy az alapból ugyanolyan fényességű területeket kell összehasonlítani, ha van eltérés a képek alap fényerejében.
Aztán ennek a colorchecker része is jó, pl. amikor nézegettem ezt, volt olyan váz, amin egyszerűen szinte lehetetlen volt normális vöröset elérni. -
Throme
veterán
Szvsz ha főleg ilyen jellegű képeid vannak, akkor az mft helyett inkább nagyobb szenzoros gépet (FF) kéne nézned.
Nem mondom, hogy a zajszűrés lehetetlen, de egy FF esetében alapból kevesebb van belőle a képeken és akkor még nem nyúltál hozzá szoftveresen.Még megpróbálhatsz lejjebb menni iso-ban és zársebességben, az OM-5-nek már elég jó a stabija.
Ha nem pixelkukkolsz, akkor mft-ből is kihozható elfogadható eredmény.
Ha tökéletesnek kell lennie (meló) akkor szintén FF a barátod. -
Jahno
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Fujiból kipróbáltam a T5öt, mondom mi lenne az ára, ha esetleg melóznék vele. Ott megakadtam, hogy a 2 váz. 1.5 millió és akkor bajban lennék a gyutávokkal is. Akkor a Sony 2x500ezer, sokkal jobb fókusszal és szenzorral. Tegnap meg már ki is hajtottam rendesen, fényes LED fal és ablak előtt emberek egy sötét sátorban, arcuk/háttér közt 5 FÉ különbség. G9em ezen szétesett volna a fenébe. Expókorrekciós tárcsa +3nál felkoppant, na mondom nincs tovább és a képen még nem látszik, hogy mi a téma, olyan sötét. Aztán persze kinek mit, dolgozni nem ezt vettem volna, de ha termel akkor kussolok.
-
Throme
veterán
Egyrészt többet ki lehet hozni egy képből, mint ami elsőre kiesik a vázból. Másrészt nekem nagy segítség egy képszerkesztő sw, mert sosem leszek profi fotós, és időm sincs sok tökörészni (jellemzően turistafotó családdal , ott nem lehet xarozni
)a beállításokon, így elég, hogy éles legyen a kép, a többin tudok állítgatni később is. Persze annyira nem vagyok béna, hogy +,- 5Fé-ket kelljen rángatnom
.#104360Jahno
Néha át szoktam nézegetni más rendszerek háza tájára.
A fuji mindig is drága volt, de nagyon nyomták/nyomják.
Azt nem kétlem, hogy minőségben nem lenne szuper, de nagyon megkérik az árát az egész rendszernek és elengedtem, sőt már nem is nézegetem.
Mindig visszakanyarodok az mft-hez. Egyedül zajban lennék előrébb egy aps-c, ff rendszerrel.
A régi tükrös gépek szegények annyira hatalmasak, hogy azokat meg azért nem veszem elő. Valamint a kezelés (pl fókuszpont kiválasztás) és f/b fókusz miatt (igaz ezzel csak a fényerős obinál kell vigyázni, a "sötétek" benyelik ezt a problémát) -
nrbx
tag
Hello, olvastam itt a forumon is, meg mashol is arrol, mennyivel jobbak a kulonbozo AI alapu RAW feldolgozo programok, ki is probaltam a DXO PhotoLab-ot. Biztosan jobb a vegeredmeny, mint a gepbol (OM-5) kieso JPG, de alap beallitasokkal azert az az erzesen neha agressziv (pl. arcbor eleg mű), mindenkeppen ki kell tapasztalni, probalni melyik beallitas az optimalis. Ezert kerdeznem, Ti melyik szoftvert hasznaljatok, milyen beallitas adja nalatok a legjobb vegeredmenyt.
-
Jahno
veterán
válasz
aginor
üzenetére
"Elég megnézni, hogy a Fuji mekkorát lépett egy év alatt."
Nekem régebbi váznak is megfelelt volna a kivitele és minősége, manuális fókusz elég csillagászkodni, melónál meg többinél megint más a matek. Továbbra sem tudom hova tenni a Fujit.T-s sorozat 2 kártyás is, nekem kicsit előny lenne a Sonyval szemben, aztán fókuszban nem sokat ugráltak előre. Majd valami újabbat meglesek, most írtam a másik csoportba is, de ki tudja mennyire bírom összehasonlítani vagy van-e értelme. Hobbizni drága, melóra ár.értékben is drágább lett volna, akkor meg minek? Xh2re mondják, hogy hú de jó lett, az drágább, mint a Sonym és erre vannak obik vagy haveri körrel elég jól tudunk csereberélni cuccokat. Próbára is, meg 2 sörért kölcsön, szóval ez sem hátrány. De egy T5 váz 700+ezer? 18-135 kitet nem is nagyon találtam, de hasonlítsuk össze árban egy 6600 vonallal és megint olyan paraméterek jönnek, hogy csak fogom a fejem.
-
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Vissza lehetne jönni, persze. Elég megnézni, hogy a Fuji mekkorát lépett egy év alatt. Az más kérdés, hogy az OM jelenlegi üzletpolitikájában nem látom ezt a potenciált, bár tény, hogy nem tudjuk, hogy a háttérben min dolgoznak.
Az én meglátásom, hogy amikor valaki áremeléssel reagál a csökkenő érdeklődésre valódi világrengető innováció nélkül, az nem biztos, hogy a jó irány. Persze, sok mindent meg lehet magyarázni, lehet idealizálni dolgokat, de a csökkenő részesedést egy szint után már nem lehet maszatolni.."PH fotós találkozón a kb 25 emberből kb 2 rohangált valami felsőbb FF vázzal" - nem tudom, hogy ez mikor volt, de mostanában reneszánszukat élik az FF rendszerek (és mostanra már a középformátum is). Elég csak megnézni a Sonyt-t. Én azt gondolom, hogy az FF divathullám egyik nagy vesztese pont az Oly/OM lett, akinek nincs ilyen rendszere, de annyira nem is sikerült megtalálniuk a saját hangjukat sem a tömegben. Ennél még a Pana is ügyesebb volt.
"Nekem továbbra is bejön ez a rendszer, influenszerek nélkül is." - nekem is, emiatt szoktam kritikát megfogalmazni, mert még érdekel a sorsa. Rengeteg dologra jó ez a kis szenzor is, az már más kérdés, hogy sokáig maga a gyártó sem aknázta ki a benne rejlő lehetőségeket, ill. olyan irányokba fejlesztett, ami amúgy is a nagyszenzor felségterülete, miközben elhanyagolta/elfelejtette a saját értékeit.
ROBOTER: bevallom alapvetően nekem sem, bár látom, hogy mit lehetne rajta fejleszteni, hogy még jobb legyen. Fontos, hogy amúgy ez a kedvenc objektívem, és emiatt vagyok még a rendszerben, tehát előfordulhat, hogy kicsit elfogult vagyok irányában.
-
Throme
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Külföldi ex-nagyköveteken is látszik, hogy felszabadultak a rabigából. Robin W., Peter F. , Matti S. ahogy vége lett a fizetett ajnározásnak vagy sony-ba ugrottak, vagy kipróbáltak más gyártókat (nikon , fuji). R.W még ugyan beszél mft-ről , de kritikusabban.
Azt nem tudom, hogy Rob Trek nagykövet lett az évek alatt vagy sem, és azt sem, hogy Jimmy C. még nagyköveteskedik, vagy már ő se, de nem nagyon nézek videókat.
Ez az új 50-200 is klassz, de sose lesz. MA már a sima 75-300 II is drága, nem hogy a 100-300/400. Pedig azért azaz f6,7 nem olyan barátságos 300-on.Nekem továbbra is bejön ez a rendszer, influenszerek nélkül is.
Szívesen vettem volna 40-150 F4, 90 macro, vagy 60 macro, újabb 17mm fix, de olyan árak vannak, hogy kösz, jó az a szett, ami megvan. -
Jahno
veterán
Ahhát, nagyszájú PSbabrátor.
Ott magyarázta, hogy teljesen hülyeség a fullframe, nem nyújt többet, nincs értelme, csak drága és nehéz. Hiába mutatod a gyári adatlapot, hogy könnyebb, mint az új Oly váz, meg sem nézi, nem is érdekli, elvakult, ez a dolga. Egy darabig ez volt a dolga. Na, ennyire hitelesek.
Először 12-40 volt a nagy király, aminél meg mertem említeni, hogy néha kell a sorba 7-14, halszem és nagyobb is, akkor mindennek elmondtak mert a 12-40 mindenre is elég az a legjobb pont, más nem is kell, hülye aki mást szeretne vagy nem fér bele a 24mm-be. Felvázoltam, hogy én elég kretén vagyok, utcára kiviszem a 100-300at, hátha jön valami. Ment a szokásos adokkapok, hogy abban nincs élet, meg nem személyes, meg mittomén milyen bőcsész érvek szerepeltek, konkrétan lehülyézett. Erre 2 hónap múlva asszem a 100-400at vitte utcára, mert az volt a negyedév slágerterméke és szétnyalta, hogy milyen jó és mekkora nagy ötlet és ne legyünk félősek, nem csak a 12-40 létezika világon. És akkor konkrétan nem is írtam, hogy szabódj meg hülye majom, betűre pontosan ezt írtam 2 hónapja. Csak alá idéztem saját magát :-D Erre nem sokkal később beesett Sonys csoportba is meg elmúlt az a csoda nagykövetség. Mondjuk OlyFujiNikonnál is van leadott képem amiből cikk, marketinganyag meg hasonló dolgok születtek
1-2 videóját meglestem, Masnfrotto állványos tesztben semmi nem volt, csak az, hogy papucsban kiment nem tudom hova, iratkozzak fel a csatornájára és akkor mit művelt a tengerparton. Másik sem arról szólt a mi a cím, de biztos ami tuti feliratkoztam az ingyenes rakéta csomagjaira, megnéztem az előzetes tananyagot, ami már pénzes, majd nem működtek a menüpontok és pont az az anyag hiányzott amiért fizettem volna :-D Cserébe akkor még normálisan össze sem volt rakva az oldala, nem lehetett lemondani az előfizetést. Furcsa gyerek, előadja a nagy világutazót, után privátban ezek után még mondtam Neki a környékén jó fotós helyeket, arra meg elsírta a száját, hogy valóban marha jók és pont ilyet keres, 50+ km az megközelíthetetlen és adjak közelebbiket és sokkal jobbat. Jajjmedveanyám. De hát ez is olyan, hogy társadalom elismert figurája, véletlenül se merj rá rosszat mondani, meg ebben az Oly is olyan szekta volt, hogy nagyon.
-
Jahno
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Hááát, erős téma és márkafüggetlen. Hosszú lesz :-D
Ezek az influenzások meg hasonlók teljesen félre tudnak menni, Nikon csúcs vasakat reklámoznak kommersz fos képekkel, amit egy közepes amatőr is meg tud csinálni, vagy akár mobillal is. Némelyiket nem értettem, kiexponálva sincs, se füle se farka. Canon dettó. Fujit már emlegettem, a nagykövetek hülyék a márkához is, sértődékenyek, tartalmat sem csinálnak de legalább nyilvánosan veszekedtek és lekurvaanyázták egymást a csoportban, az szép volt :-D
Baromi sok lukat dumál a hasadba, engem Oly csoportból azért is vágtak ki, mert párhuzamba mertem állítani egy zajszűrt JPG-t egy nyers RAWval, ami más vázzal és más gyutávval máshol készült, mondtam rá, hogy "ez nem teszt". Vagy éppen mindig az aktuális obit éltették ami akciós és reklámozni kell, mioor mondtam, hogy utcára is teljesen jó a tele, vagy másik, vagy nagylátó, v agy kinek mi, vagy azért éjszakában nézzenek meg egy FF vázat és teljesen más kávéház akkor a tele miatt konrétan lehülyéztek mert olyan nincs. Természetesen tartani kellett az állapotot, hogy Olyn kívül minden fos és ezt nem értem, hogy nem összehasonlítás van, hanem szarrá szopják a márkát, ami mindenre is jó és a legjobb és olyan funkciói vannak, hogy váááá. Aztán mikor Oly nagykövet hirtelen Sonysodott, vagy utcára telét vitt és szarrá dícsérte (a vitánk után alig 1-2 hónappal), ott visszaidéztem saját magát és el is múltam szépen. Hátevvan :-D
Másik pld. videózni nem tud, nem ismerte a filmes szabványokat és felbontásokat, vagy azzal égett, hogy berakta élete nagy képét középformátummal amire mindenki azt hitte, hogy valami mobilos werk előzetes :-D És mindegyiknél vannak olyan aprólékok, amit nem engedhetne meg magának. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek, mondjuk Nikonos Nagy Imre azért termel és ért is hozzá, vagy Sonys Gábor. Akinek nincs nagy szája, lerak egy elég jól összerakott dokumentumfilmet, ez manapság lehet kevés a napi anyag, szájtépés és Tiktok trendek közt. Én látom benne a kompozíciókat, képet, hangot, azt is, hogy megdolgozott vele, terepi meló, milyen felméréssel és mennyi melóval járhatott és werket is gyártott és nem fotosopp tudással vagy legózással hasonló képekkel szeretne eladni egy márkát hanem azzal, ami ahogy.
Mostanában pár hazai Nikonos alkotás szembejött nagykövettől azok eléggé rendben vannak, a "mutassátok meg kedvenc képeiteket" meg általában valami hazai egyszerű alkotással kezdődik, szóval ott még értem is a célcsoportot. Pro liga úgyis tudja mit szeretne, nem kell reklám :-D
Nikonos példát most nem találom, de nem rég csuktam be egy Canon reklámot, amiben ZS kategóriás kép volt. Egyiknél valamelyik vázra írták, hogy mennyire jól bírja a kevés fényt és magas ISO-t. aztán EXIFbe odaírtak valami ISO640et vagy mit :-D
-
ROBOTER
addikt
Nem tudom hogy vagytok vele, de számomra egy dolog maradt stabil az Olympus-OM érában a 20 évben amit benne töltöttem: ha megjelenik egy termék, valami "influenszert" kérnek fel a tesztelésre, a tesztfotók általában teljesen alkalmatlanok bármit is megmutatni a cucc minőségéből. Ezek a youtube-ra feltöltött "természetfotók", amiben a kép 1/100-ad részét kitölti a madár feje, "meg" lefotózza a felhőt egy 3700 dolláros cuccal... Az eszem megáll néha ettől. Ez a jelenség az elejétől fogva stabil. Biztosan bejön ez nekik?
-
Jahno
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Jó, hát ezek a műgyűjtők érdekesek, hogy évekig nem csinálnak fotót sem, de babrálják a pixelt és a régebbi lassúvacak fix 35öst újabb limitedre cseréli, mert majd az jobb lesz és később a vázat is, aztán rendesen ki sem próbálja. Nekem meg utcán sétálgatva évi 100ezer expó belemegy, abból 3 jó kép lesz is
-
válasz
Jahno
üzenetére
A munka más tészta. Aki ebből akar megélni/kiegészíteni, ott más a preferencia, főleg, ha mozgó témákról, pl. események dokumentálásáról van szó.
Ott nem fér bele az, hogy pl. az ISO lent tartása miatt vagy-vagy záridőkkel lövöldözik az ember.+ van az, amikor valaki igazából csak próbálgatja a cuccokat, hobbiból cserélgeti.
-
Jahno
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Hááát, van idehaza állandóra G9, meg A7-III, év nagy részében T1-T3, meg S1-S5, előző 2 évet meg nem merem mondani, D3300, 7500, 750, E-M1X, E-M5MarkII, E-M1MarkII, E1 és E2 meg a tököm tudja micsoda. De ilyen helyekre analógot meg kis kompaktot is szoktam vinni, mert az még poén.
Én meg nem akartam FFet venni, de esnek be melók és ahhoz muszáj volt. Először csak a látószög miatt nálam maradt egy A7-III, haver arra adott egy obit, hogy melózzak be Neki. Aztán 1 gép nem gép, meg 1 obi nem obi, kaptam egy nagylátót is és akkor már vettem hozzá FF vázat. Remélem termelni fog, mert hobbizni jó lenne valami APSC vonal, csak most idehaza 5 vázzal kicsit ágyúval verébre tűnne a történet és lövésem nincs mit racionalizáljak merre. Én asszem tudom mire jó, de éppen ezért oboázok
-
válasz
Throme
üzenetére
"PH fotós találkozón a kb 25 emberből kb 2 rohangált valami felsőbb FF vázzal, többiek alsó és közép kategóriában mozogtak."
Azóta én pl. DX-ről mentem FX-re, majd "le" M4/3-ra. Sok ember megveszi a fúfrémet, aztán fogalma sincs róla, hogy mégis mire jó az, vagy a kisebbek mire jók
Ha most kéne valami, nem is tudom mi lenne az, egy biztos, nem valami behemót.

-
Jahno
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Érdekesek ezek a cuccok és árak, mikor a Sony 24-105öt nem vettem meg akciósan, utána néztem, hogy újonnan kb. 400ezer pénz, néha akciózzák is, használtan is van, Canonra meg rögtön 600ezer felett. Néha alá esett, néha verte a 700at. Akkor éppen nem sok akció volt, kb. éppen csak beesett a piacra és örültünk, hogy lehet kapni. Nikonra meg 120as van, vagy nem F4es, szóval megint nehéz összehasonlítani. Viszont van Sigma kicsivel 300ezer felett és szerintem tök korrekt és ez nem lesz FF Canonra. Nehéz ügy minden is.
-
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Még mindig meg lehetne csinálni, hogy visszajöjjenek. Pen-f, OM10 kit-ek és 1 - 2 olcsósított fix.
Emlékszem, hogy sokan hogy örültek egy tükrös nikonnak 18-105 kitobival és volt elérhető áron fix 35, 50 f1.8.
Lehet hogy műanyag volt a kitobi bajonettje, lehet a 35 mm fix néha focus-shift-elt, de volt belépő rendszer elérhető áron.
PH fotós találkozón a kb 25 emberből kb 2 rohangált valami felsőbb FF vázzal, többiek alsó és közép kategóriában mozogtak.
Ma az oly-nál van a legalja az OM5, amiből az újabb félmisi felett.Tudom, használtpiacon olcsón kijön egy belépő oly szett, mégse jönnek a népek.
-
aginor
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Fényerőben rosszabb a Sony, de dof-ban már nem, és a fényerőhátrányát legalább részben tudja ellensúlyozni ISO-val, emiatt szerintem nem használható rosszabbul, mit az Oly.
ROBOTER: a 40-150 szerintem egy nagyon jól sikerült darab, és a méretei megfelelő egy egész napos mászkáláshoz. Ugyanakkor ezzel az új 50-200-al is el tudnék mászkálni, bár már inkább határeset. Cserébe egyes tesztelők azt mondják, hogy képminőségben oba**sz a 40-150-nek. Ha ez tényleg így van, akkor egyszer nekem is ki kell próbálni..
Throme: a cég részesedése jelenleg 1,9% a teljes piacból. Itt már nem tudsz tömegeket bevonzani. Az a helyzet, hogy sikerült a céget a még éppenhogy mérhető kategóriába kormányozni. Nála már csak a Ricoh kisebb, bár növekvő tendenciát mutat. Az OM az egyetlen szereplő, aki csökkent 2023->2024 távlatában.
-
ROBOTER
addikt
Azért elnézem a méreteket a 40-150-hez képest...
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Valóban saját fejlesztésnek tűnik, teszem hozzá végre.

Amúgy jó cucc a tesztek alapján, bár méretben/súlyban már határeset, árban viszont nálam nagyon nem talált be, de ebben nincs semmi újdonság, mert ez minimum az utóbbi két évben szinte az összes bejelentésükre igaz.
lugosi: sok mindentől függ, hogy mit mihez hasonlítjuk, és mit mennyire akarunk eqvivalizálni (pl.: Sony 100-400 Gmaster kb 1 misi és valamennyire hasonlók). Ahhoz képest pl drága, de ha valakit ámulatba ejt a 2.8-as fényerő, akkor valóban nincs párja (kár, hogy ettől még hasonló képek pottyannak ki a fenti lencséből is).
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Elég jó. Engem meglepett, hogy nem egy átcímkézett Sigma. Tehát ezek a srácok szeretnének valamit kezdeni ezzel az egésszel, ha ez saját fejlesztés.
Akcióval majd lesz 1.3 misi és ha a következő OM-1 túllépi a 20 MPX-et (amit ez gondolom simán kirajzol) akkor megnőhet néhány emberben a bizalom. -
aginor
veterán
Itt az új 50-200 2.8, lehet vinni cirka másfél misiért.
-
Jahno
veterán
Éppen belefutottam és eszembe jutott. Na, ezért nem értem a live composit dolgot. 10-ból 8 fotózásnál jön valami rovar az obim kellős közepére:
És akkor ezt a pár kockát még ki lehet venni, néha a színeket meg ezt-azt is megcsinálom utólag, itt ráadásul időnként jött olyan kamion is ami telibe világította az egész képet, szóval újra kel gondolni sok mindent.De ezek a színes csíkok is érdekesek lettek, direkt nehéz lenne csinálni, pedig jól is nézhetne ki:

-
aginor
veterán
válasz
Bandika447
üzenetére
A 4K fotómód nem csak jpg kimenetben ment? Ha igen, akkor korlátozottabb a használhatósága.
-
Bandika447
újonc
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Köszönöm a választ!
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Bandika447
üzenetére
Amint azt sejtheted a szenzorméretből, a zajkezelés, a low-light, stb. nem a rendszer erőssége, az APS-C is, de főleg az FF sokkal jobb. De ettől függetlenül simán elég lehet az MFT is, nekem 12 éve (az első E-M5) elég ez a low-light tudás - egy-két fényerős objektívvel megtámogatva. Természet és tájfotó alkalmasság inkább a választott objektívtől függ, gyakorlatilag minden kapható, csak az ár lehet kérdéses.
A live composit (Olympusom van, de gondolom a Pana is hasonló) jópofa játék ha nem akarsz az utómunkával foglalkozni. -
Jahno
veterán
válasz
Bandika447
üzenetére
4k szerintem nem, live conposit többnyire szopó, kár rá építeni a többi szubjektív. Képeim 90-X%a ezzel készül, de estét azért nagyon nem bírja még a sötét sem MFT barátja. Pontosítani kellene. Amúgy meg jó cucc és nyomni kell én kitobival el vagyok 10+ éve, maradék 10% és meló a szopós. De az nagyon.
-
Bandika447
újonc
Sziasztok!
Első fényképezőgépemet vásárolnám hobbi szintű felhasználásra. A Panasonic g97-en gondolkodom, nagyon megtetszett és árérték arányban is nagyon jó. Az lenne a kérdésem, hogy a kicsi szenzor ellenére mennyire jó a zajkezelése és a low light képességei, dinamikatartománya? Mennyire alkalmas természet-, tájfotózásra? És a gyakorlatban hasznos tud lenni a 4K fotómód és a Live Composite mód?
-
Lefty
addikt
Svajc, Rajna vizeses - OM-1.1 + OM 40-150 f4 PRO
mindegyik Live ND
-
MrChris
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Csak az objektívek részére, milc vázakból nincs akkora pörgés, elég hozzá egy téma adok/veszek.
-
aginor
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nekem megvan. Te szóltál hozzá utóljára 2023-ban.

Szerintem már nem aktív, de ettől még szívesen küldök linket, ha szeretnéd feltámasztani. -
aginor
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Index fórum, vagy hardverapró?

-
Speeedfire
félisten
Volt valami m43 adok veszek itt, nincs már meg?
-
aginor
veterán
válasz
iscsu
üzenetére
Ez még jó is lehet, ha nincs kisebb. Mivel földközei fotózásokról van alapvetően szó, így nincs olyan, hogy túl kicsi, viszont cserébe nem kell, hogy magasra nyúljon. Már akár 50cm is bőven elég lehet.
lugosi: a 055 ugyan egy jó állvány, de alapvetően nem szeretem az állványos munkát, emiatt is gondoltam egy könnyen gyorsan "telepíthető" egylábra, amit átpozícionálni is egyszerű, de azért már ad valamennyi támasztékot a félhomályos erdőben.
Jahno: minél rövidebb a legalacsonyabb állása, annál jobb. 10-15cm lenne ideális, bár nem hiszem, hogy ilyet találni fogok.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Na, azt meg kell venni de azonnal.
Még ha túl nagy, akkor is. Ezer éves egyik első szériásból van, most már kicsit szorultak a lábai ezért egyik szombaton felszívtam magam, szétcsavaroztam, áttöröltem, kész. Régen míg melóhoz is kellett sok gagyi állvány, addig akadt Hamám, azok tizes csomagban fogytak :-D Egyik Vanguard most végleg megadta magát és ha belegondolok, hogy a Manfrotto 055 mit kapott eddig a szájára, hát ja. És máig van hozzá alkatrész, támogatás. gyári csavar, műanyag gyorszár.
Most cseréltem le a talpat arcásra, feje egyelőre maradt, az is eléggé el van találva és kibírja a gépeimet. Újabb fejek nekem csak bonyolultak ezzel a sok tekerővel és funkcióval

Persze mindegyik fejhez más típusú közdarab kell 6-8ezer pénzekért. Mondanám, hogy ennyiért Alin már komplett állványt adnak, de ennél bonyolultabb a dolog:

Ugyanitt 200 PL alap, Sony A alap, utángyártott cseretalp, fél fej meg mindenféle majd felszámolás tárgyát képezi csak igazodjak ki rajta :-D
-
aginor
veterán
Ismertek olyan monopodot, aminek nagyon rövid a legalacsonyabb állása? Föld közei fotózáshoz kellene, emiatt a max magassága lényegében nem is számít.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Jahno
üzenetére
Emberre volt állítva az AF, kézzel is helyeztem a kis fókusz kockát, ballagás, sor megy el mellettem, kb 4m-re jól lövi a gyerekem, aztán a sorban mellettem 1m-re is lekapnék valakit, többször nyomom a gombot de mind totál életlen. Gyerek tanárnéni, egymás felé vannak fordulva bő méterre tőlem, viszont kettejük között háttérben kb 5 méterre áll valaki háttal és arra élesít. Sorozaton látszik, ahogy összeölelkezik a két ember és végül kitakrják a háttérben állót, az utolsó pillanatig azon tartja a fokuszt, aztán ugrik csak az előttem lévőkre. Mikor szembe van fordulva a két személy még akkor is hezitál melyik legyen (előtér két arca, vagy a hát) és ha kicsit is profilba elfordulnak azonnal ugrik a távoli hátat fotózni.
A laikus gondolkodásom alapján nem a kontraszt/fázis alappal van a baj, hanem a téma kiválasztással, maga a fókuszálás és sebessége megfelelő lenne.
Legtutibb mikor bekeretezi az embert és expókor a háttérre élesít.
Nyilván többet kellene fotóznom ilyesmit, mert az eredmények alapján van ötletem hogyan korrigáljak. -
-
MrChris
nagyúr
-
theporcupine
tag
válasz
Jahno
üzenetére
Én is használom a hi-res módot. Tekintve, hogy tárgy, termék, csendélet fotókat készítek sokat. Épület fotóhoz is el tudom képzelni és még pár dologra.
Azt látom, hogy valóban, sok ember nem tud elszakadni a saját világától, ilyen volt a Pana S9 fikázás is.
Rengeteg funkció van egy mai vázban, sokat még talán ki sem próbáltam soha, pl. a különböző "i" kezdetű intelligens funkciók. Nem is találkoztam senkivel, aki használja. A tesztekben sem. De attól lehet, hogy valakinek ezek kellenek.
Sokan nem használják a focus stack-et sem. Én meg azt sajnálom, hogy nincs focus stack + hi-res mód. -
Lefty
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Megfelelö objektivvel a G9-cel is sok szep es eles kepet tudtam csinalni, inkabb ugy valaszolnek, hogy könyebb OM1-gyel jo kepet kesziteni es több elvezet hasznalni. Ergonomiailag imadtam a G9-cet de ujra elövenni teljesenen kökorszakinak erzem mar. Borzaszto gyors a rendszer, nagyon szep SOOC szinekkel, mint ahogy lathatod. A PDAF, stacked sensor, ötször annyi focus pont, remek EVF könnyebbe tesznek nagyon sok mindent, kevesebb elrontott kepem, pillanatom van. Most mar inkabb ra merek menni mozgo allatokra peldaul. A többi funkcio, mint a live ND, pro capture, high res shot, starry sky, etc. meg elvezetesebbe teszik a fotozast, ravesz kiserletesekre es tök izgalmas kepeket lehet igy kesziteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával! Upd. 11.15
- Samsung Galaxy S22 Ultra / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
- Eladó egy oneplus 9 pro 256/12
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Igazából csak a rendszert akartam "méltatni", hogy használható, xar lapos fényekkel a Nikon FX képe is xar volt, nyilván kicsit több rángatás bírt. Azért a M43 tényleg több odafigyelést igényel, ráadásul én sokat használom az ISO64-et, ami a tesztekkel ellentétben simán jobb képminőséget ad, mint az ISO200.
?). Inkább azt ragadnám ki, hogy kiegyensúlyozottan voltam elégedett.

.