- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
"Nem hiszem, hogy barmelyik obis stab labdaba rugna az em5 stabjaval szemben, akarmilyen fokusztavon."
Na a következőket inkább felvetésként linkelem, mert nincs ebben kellő elméleti tudásom és gyakorlati tapasztalatom sem (mert az alábbiakból egyik sincs nekem sajnos
)
Amit most gyorsan találtam hogy milyen elvi előnye lehet az optikainak a szenzorossal szemben hosszú teléknél (anno nem biztos hogy itt olvastam de végülis mindegy. Azért nagy tudományosságokra ne számítsatok
)
lens-stabilization-vs-in-camera-stabilization"Disadvantages of Sensor Stabilization:
(...) Not very effective for long telephoto/super telephoto lenses – the longer the lens, the more the sensor has to move to compensate for the shake. Because the space for such sensor movements is limited, sensor-stabilized lenses are generally less effective than optically-stabilized lenses."Itt pedig egy teszt a Pana 35-100 stabijáról (majd aki sokat foglalkozott már ilyesmivel megmondja mennyire korrekt)
Panasonic_35-100_mm_f_2.8_image_stabilization
"As you can notice the maximum distance between these two curves reaches 3.8 EV and such is the efficiency of the optical stabilization of the Panasonic 35-100 mm. It is a very good result, even a tad better than that of the 12-35 mm model."(Mlaca-nak amúgy van 12-35, jól emlékszem? Meg Ő nyilván próbálta az OMD-t is, szóval legalább szubjektív benyomás lehet róla. Persze ez nem a hosszú tele tartomány (mondjuk még a 35-100 sem feltétlenül.
De biztos lehet találni a neten pana 100-300zal is tesztet, majd próbálok keresni én is )(ami még érdekes lehet az elsőként linkelt cikkben, hogy szerinte van különbség alacsony fényben a fókuszálásban (ez az optikainak kedvez) illetve a bokeh-re történő hatásban (ez meg a szenzorosnak) Na ilyen szempontokra nem emlékeztem, és nem is tudok benne érdemben állást foglalni, talán majd valaki)
-
sphe
senior tag
Ez így van, viszont már nagyon sokszor át volt beszélve a fórumon; obit nézegetve rendszer tervezésnek akkor van értelme, ha tényleg sok obit akar cipelgetni valaki és van is pénze rá. Amíg adott táska és pénztárca méretben gondolkodik valaki, ez az általános igazság - bár teljesen igaz - mindaddig álmodozás marad, vagy értelmetlen.
-
Studi
veterán
50-es fix? Minek a 45/1,8 és 60/2.8 közé? Vagy ekv 50-re gondoltál? Azzal viszont egyetértek, mert 17 és 45 között csak a Panának és a Sigmának vannak megoldásai, ez elég nagy lyuk az Oly kínálatában. :-(
Én az obik terén inkább valami erősebb tele megoldást várok. Egy 120-150 körüli 2.8-3.5 fényerővel, 75/1.8 árán jó lenne, meg egy jobb 300-ig menő zoom elférne a kínálatban.
Megjött az elektronyos közgyűrű, délután megyek érte serezés előtt. :-)
-
Schanyee
senior tag
Szerintem első választásként nem árt, ha a váz is közepes legalább, mert egy rossz váz csak elveszi a kedvét a fotózástól. Meg biztos vagyok benne, hogy elsőre nem valami nagyon jó obit fog venni senki, hanem marad a kit-eknél, ott meg a legjobb és a legrosszabb között is nagyon kicsi a különbség. Az már más kérdés, ha kompaktról vált, akkor kérdés egy rossz milc váz azokhoz képest milyen ha nem a képminőséget hanem a sebességet és kezelést nézzük. Képminőségben egyértelmű a különbség.
-
gorgo
őstag
Most, hogy már 1 hónapja megvan az E-M5 tervezek egy hosszabbat írni róla, de nem akarok elhamarkodott lenni, így még ki kell próbáljak pár dolgot előtte. Elsőre engem is zavart a kis szemkagyló, de ezt a részét megszoktam...
Más: Marseille beletette a bogarat a fülembe. Tervezek egy régi filmes vázat venni, de csak ha nem sikerül a Zenit E vázamra feltenni a Canon FD obit átalakítóval. Szerintetek menni fog? A bázistávolság az FD rendszernél 42mm a Zenitnél ez 45.46mm.
Csak fordított irányú átalakítót találok, bár annyira nem estem neki, mert csak most jut rá időm először -
MLaca
őstag
a két gép teljesen másra jó. mint már írtam korábban is, nem létezik olyan fényképezőgép sem rendszer, ami mindenre jó lenne ("tojásrakógyapjastehén"). az olympus e-m5 univerzálisabb, mint a fuji, de a fuji feelingje és "képérzete" (direkt nem képminőséget írok), valamint használhatósága (ergonómiája) teljesen más szintre emeli a fotózás örömét. nekem a gh3 érkezése miatt el kellett adnom az x-e1 vázat, de amint megint pénzhez jutok, veszek egyet két-három fix objektívvel. az x-e1 munkára, videóra alkalmatlan, de utcai fotózásra, hangulatfelvételekre ideális. az e-m5 sokkal gyorsabb bármiben, de nincs olyan hangulata, nem fényképez vele olyan szívesen az ember, mint az x-e1-gyel. ha nem rohansz, ha nem sporteseményt akarsz fotózni (most itt nem versenysakkra gondolok), akkor nagyon jó társ az x-e1. bár a rendszer még nem olyan kiforrott, mint a m4/3, azért szépen fejlődik, egyre több frankó obi jelenik meg a gépekhez.
-
hegyimorc
senior tag
Nyilván beakad - ha szűk a táska -, hiszen hátralóg. Sokkal jobban látni az EVFt és kényelmesebb is ezen át nézni, bár túl sok tapasztalatom nincs azzal amit alapból adnak a géphez, mert nekem rögtön megvolt mindkettő és egy próba után egyértelmű volt, hogy ezt fogom használni. Tartottam tőle, hogy majd beakad, leesik, elhagyom, de ez nem történt meg.
Valaminek útban van, azt hiszem a kisvaku fel és levételekor, de azt is kb csak akkor használtam mikor kipróbáltam, hogy használható-e vezérlőként. Szóval a gyakorlatban nem látom hátrányát.
AF: nekem X100 van az OMD mellett, más fujival nincs tapasztalatom, de az AF sebességről azt gondolom, hogy a hétköznapi gyakorlatban mindkettő jó, ahol viszont igazán fontos lenne a gyors és pontos AF ott egyik sem. (Könnyen lehet, hogy egy belépő nikon dslr is megbízhatóbb lenne pl sportfotónál. Már bánom, hogy anno mikor volt az is, sosem próbáltam, mert olyankor mindig a D300-zal fotóztam)
Egyébként az OMD és X100 is meggyőzött arról, hogy mennyire nem az első reviewkat kell elolvasni. (nagy részük alig több mint fizetett hirdetés) Sokkal fontosabbak a userek hosszú távú tapasztalatai után született beszámolók, de azokban sem az a rész, hogy miért jó a gép - ezt tudjuk a reklámokból
- hanem az, hogy miért rossz.
-
HollyBoni
veterán
Én nem használtam, de örülnék egy ilyennek GH1-en. Sokszor próbálom kézzel is kitakarni nagyon erős ellenfényben az EVF-et hogy lássam normálisan, ez gondolom rácuppan a szemedre és teljesen leszigetel mint egy képernyőre/állványmenetre felrakható nagyobb lupe, vagy valamilyen komolyabb külső EVF.
-
Freddy76
addikt
Engem ez mérhetetlenül zavart. A kislányom kínai zenélő dobozain minőségibb kezelőszervek vannak. Konkrétan nem tudod, mikor melyik gombot nyomod be, és azt sem, hogy benyomod-e egyáltalán... És nem az a durva, hogy ezt mennyi pénzért kapod, hanem az, hogy semmiből sem tartott volna ezt rendesen megcsinálni. Persze ha egyszer lenyomod az expógombot, akkor már más, gyors mint állat, szépek a képek, kurva jó a kereső...
A d7000 pont az ellentéte. Nem vagyok egy nagy rutinróka, de négy hónap átlagos használat után el sem emelem a szememtől, és ujjpöccintésekkel állítok pikkpakk záridőt, rekeszt, isot. Nagyon eltalált, minőségi váz.
-
ati3x
senior tag
Hát nem tom.. A fujik, sony-k (nex5n, r, 6, 7) tényleg babák.. De az olyk is ugyanott vannak, Igay az a két gomb tényleg vicces az omd-n, de cserében időjárás álló a 12-50-el.. Meg a stabija, az evf-je, aztán az emlitett zoom mellé egy 20-as pana, meg a 45-ös oly, aztán más nem is kellene...
-
jjeahh
nagyúr
ebay...
bocs ha félrevezettelek, gari így nem tudom, hogyan műkszik...és most tényleg nem látok ennyiért, min 300k váz + akármilyen obi
hirtelen, amikor kérdezte, hogy melyik fuji olcsó, eszembe jutott, hogy ebay-en láttam kb ennyiért, és rászámoltam pár ezrest, hogy kijöjjön a magyar ár...ezek szerint jelenleg tényleg nem jönne ki 250-ből sehogysem, sorry...
-
.mf
veterán
Tényleg? Az említett 27-es képen megjelenő effekt (viszonylag vastag szellemkép-körvonal erős kontrasztú, éles határok mentén - van egy ugyanilyen effekt a fgépben is, ami tehát nyilván csak a jpg-ben jelenik meg) tippeltem a sorrendet, de akkor viszont elismerésem, nagyon jó lett. Lehet, hogy majd én is teszek egy próbát a programmal, néhány kép között nagyon nagy különbségek vannak; csak eddig a jpg jobban tetszett, meg fényévekkel egyszerűbb volt.
(Amúgy látod, ezért kellett volna odaírni, hogy melyik-melyik
)
-
gorgo
őstag
Lécci, lécci, súgd meg nekünk, milyen részletes beállítások tartoznak a C1-hez. Mostanában én is azon fogok dolgozni, hogyha elegendő fény van, akkor ne kelljen RAW-ból szarakodni, hanem kamera jpeg oszt viszlát, mert simán jó képeket köp ki.
Látom a vízszint neked sincs meg sokszorVelem is dettó ez a helyzet, bár most hogy lett digitális vízszint a vázban, sokat javultam e téren!
Marseille: milyen vázat használsz? Felteszem kölcsönben van nálad, de mindegy is, csak a típus érdekelne. -
-
b.vr
őstag
"hogy milyen lesz az em6"
Én arra leszek kíváncsi, hogy (mert midneféle pletykák voltak) vajon lesz-e olyan top-olympus, ahol hagyják a fenébe ezt a retro-designt, és a csúcs-szenzor és a csúcs-stabi egy ergonómiailag jól átgondolt, kézreálló vázat kap, teljesen kihajtható LCD-vel.
Aztán már csak 1-2 évet kell várni hogy emberi árban legyen (mármint a reálist azért elfogadom, szóval nem is 100e ft-ra gondoltamNyugodtan legyen annyi, mint most egy Nikon D7000)
-
Studi
veterán
Obit vettem: bementem, adatlap kitölt, közben wavrekordz szig és lakcímkártya alapján rögzít a rencerben, kéred a terméket, kifizeted, kapod a kártyát + terméket.
Gondolom az ingyenes premium klubtagság csak akkor jár, ha teljes áron veszed a vázat, tehát váz*0,85+8k árral számolj.szerk: nem privi lett, de tán mást is érdekelhet. :-)
-
biztos, hogy jön majd jobb és olcsóbb is idővel. ha nem sürgős, mindig megéri várni. de a viszkető érzést ismerem (nem félreérteni
), én is nézem a fórumokat, miközben szinte mindegy is, hogy épp mivel NEM fényképezek...
de, hogy jót is mondjak, szerintem az e-m5 stabijánál valami lényegesen jobbat talán nem is lehet csinálni, a keresőjét én lassabb kiolvasás mellett is szerettem (vf-2), az lcd felbontása tök mindegy stb. szóval attól függ, mire kell, de az e-m5 abszolút versenyképes most is.
-
rbalint88
addikt
Veheted az OM-D-t, a Pana nem durrantott nagyot a G6-tal
Maradt a G5-ben is használt szenzor
"Although Panasonic has stuck with the same 16.05 million pixel Live MOS sensor in the Lumix G6 that it used in the Panasonic G5" [link]
ja, ők stuck, a júzer meg suckfakingfakk beléjük. Jó lesz nekem is az OM-D majd nyár végén.
-
rumos14
nagyúr
ez komoly áresés! tavaly novemberben black friday akcióban volt már 299 USD amúgy, ami elég meghökkentő volt, piacra kerülés után pár hónappal. ha itthon is 100k alatt lesz, az komoly fegyvertény. go Pana!
azért megjegyzem, a B&H-nél, Adorama-nál még instant saving-gel is 398 USD, szóval ez vmi amazon akció lesz egyelőre.
-
legrosszabb esetben mehet mellé vmi nagyobb, például gf6 + 20/1,7 mondjuk... szép lassan minden rendszernél lehet majd ilyen párokat csinálni, egy kompakt és egy nagy szenzoros fix. amúgy a ma bejelentett ricoh gr is nyálcsorgatóan jó, bár részemről f2,8 helyett lehetett volna f2,0. a nikon coolpix a-t így is veri.
-
igen, van egy telefon-feelingje az embernek, ezzel együtt azért szerintem pont a kompakt gépek végre szépet fejlődtek, rámentek a jó és fényerős optikára, a jó szenzorra (adott méret mellett), a jobb kezelhetőségre. én egyelőre bízom a pletykált pana lf-1-ben.
madgie:
pedig ráérsz, várd meg, amíg kijön majd az új generáció, aztán meglátod.
-
gabag28
tag
Igen hasonló megfontolásból a praktikussága miatt gondolkozom a nagy átfogású zoomban, még akkor is ha az ilyen objektívek optikai tulajdonságokban gyengébbek. Illetve számos olyan helyzetben használnám a gépet amikor pl. egy objektív csere se nagyon megoldható. Egyébként ez a 14-150 obi összehasonlítva mondjuk egy dslr-hez való Nikon, Canon, Sigma, Tamron 18-200 obikhoz képest minőségben milyen?
Egyébként jelenleg még kompakt használó vagyok de tervben van, hogy váltok. Néztem a dslr vonalt is, de az úgy néz ki, hogy nálam kiesett. -
törölt tag
-
need
addikt
"esetleg az usaban hatha varhato meg vmi, meg franciaknal is elo szokott fordulni olcsobban."
vagy még esetleg a [németeknél..]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
eléggé le vannak ülve a dolgok..
emberek hol vagyok...?
mindenki havazást fényképez...??
-
FEDman
addikt
Mocskos egy dolog hogy egy D600 árú gépből kispórolják. De itt azért látnunk kell, hogy a gyártók szenzorok alapján is külön húzzák meg a kategóriákat. FF DSLR-ek között akármilyen fura is ezt kimondani, de a D600-as egy belépő váz. Ezzel szemben a D7000 és a 60D az APS-C vonalon meg a felsőbb szegmensbe tartozik.
Az OMD/GH3-ról is elmondható ugyanez az mFT rendszeren belül, azaz igenis elvárható lenne tőlük hogy ezt tudják. -
FEDman
addikt
A Canon 60D, a Nikon D7000 is tudja a 1/8000s, szerintem egy OMD/GH3 szintű vázba is simán bele kéne férnie. De ha mirrorless vonalat nézzük akkor ott a Samu NX20, amiből ezt szintén nem spórolták ki.
Az mFT vonalon viszont mindez tényleg duplán fáj, mert minél kisebb a szenzor ez annál nagyobb gondot tud okozni. -
Studi
veterán
"Jo esellyel lesz tobb omd, ahogy sokfele pen is van."
Úgy legyen. Nekem van egy kis félelmem, hogy az OM-D-ből már csak felfelé szeretnének fejleszteni, de végülis mindegy is számomra, hogy az OM-D-t egyszerűsítik, vagy valamelyik pen-ből kiindulva alakítanak ki egy EVF-es vonalat. :-)
-
Studi
veterán
A 14-42 tényleg szánalmasan gagyi. Nem mondom, hogy a G1 váz acélos, de legalább az olcsó Canikon DSLR-ekhez képest minőségi cucc. De a 14-42 kitobi rettenet.
A fix14 is nagyon műanyag hatású, de legalább nincs rajta akadós-tapadós zoomgyűrű, és zsebben elfér. :-) A 14-150 az teljesen rendben van, de az Oly obik építési minőségével csak pozitív tapasztalatom van, még a nagyon olcsó 4/3-os 35mm és Sigma eredetű 70-300 is kellően masszív, precíz. -
madgie
titán
Ó, jók azok, ha nem terheli le ezer cuccal meg 24/7 torrenttel az ember a routert
Ezt az eszközlistát most kattintottam le, de inkább linkesítem, mert ott vigyorog rajta az "enkór"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Hálózati / IP kamera
- Linux felhasználók OFF topikja
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- PC Game Pass
- Nintendo Switch 2
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- További aktív témák...
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged