- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
madgie
titán
Baromi sokat számít néha a multiaszpi, persze főleg tájképnél és (ultra) nagylátószögben. Nekem volt GH1/2, meg a Samyang 7.5 halacska, ott azért elég nagy volt a különbség mindhárom képaránynál (és sokszor előszeretettel használtam ezt ki)
szerk: a 12/2-ért gratula, nagyon-nagyon elfogadnám én is azt a kicsikét
az ár publikus?
-
de kit érdekel, hogy mit ad egy 3:2-es szenzorhoz képest, most őszintén?
ez egy 4:3 arányú szenzor by default, amire ha rárakod a 14-es fixet például, majd 16:9-ben lősz, akkor szépet tágul a tered, nő a látószöged mindegyik másik m4/3 vázhoz képest. nem elhanyagolható.
-
Tulku
veterán
2 db 14-45-öm volt az egyik hajazott arra amit írsz, a másik eszméletlen könnyedén, gyönyörűen járt (14-140-et meghazudtoló módon...Mercutio a tanú rá...az övé volt) élmény volt használni...tehát ezeknél is van ezek szerint szórás.
14-140-et eddig csak tökéleteset láttam (mechanikai szempontból)...
-
FEDman
addikt
Persze igazad van, nincs azzal semmi gond ha meg akarjuk érteni a működési elvet is.
Csak közben olyanokat ne írjunk, hogy az LR4 klónoz, meg hasonlók.
Egyszerűen arról van szó, hogy az LR4 kicsit több infót tud kinyerni adott Raw-ból, mint elődje, azt a kis pici pluszt amit az LR3 benne hagyott eddig a Raw állományokban azt most az LR4 maradéktalanul kifacsarja.
Ettől az öreg Pana szenzorból nem lesz hirtelen dinamika bajnok OMD, egész egyszerűen arról van szó, hogy az LR4 jobban ki tudja használni az adott lapkákban rejlő lehetőségeket.
Ennyi, nem több, nem kevesebb. -
FEDman
addikt
Túl sokat agyalsz, ahelyett, hogy a képeket néznéd meg.
De ha nagyon bele akarunk menni ennek a hátterébe akkor azt el lehet mondani, hogy az LR4 nem termel plusz dinamikát, ilyet egy konverter se tud. Ellenben a legtöbb progi így a LR is a 3-as verzióig egész egyszerűen nem engedte kinyerni a szenzorban rejlő teljes dinamika tartományt a csúcsfényekből, amiből egy kicsit egyszerűen letiltott.
Persze felmerül a kérdés miért tennének ilyet?
Erre látva a kapott eredményeket szerintem elég egyértelmű a magyarázat. Nézd meg a virágos összevetésemet, -2 EV után se jött vissza semmi plusz az ég kékjéből, ellenben baromi rondán torzulnak a színek és sávosodik az egész. Szerintem az LR3 azért nem engedte eddig kinyerni a szenzorban lévő maximumot felül, mert a kiégéshez közeledve torzulnak a színek, ami nem szép és éppen ezért tilthatták le az itt lévő részeket. Ha csak csúnya torzulások jönnek elő akkor inkább az ne is látszódjon.
LR4-nél meg mintha valahogy sikerült volna ezt a színtorzulást orvosolniuk és éppen ezért itt már nincs letiltva semmi felül, azonos szenzorból picit többet lehet kifacsarni.De ez már csak felesleges matekolás. A lényeg hogy a gyakorlat egyértelműen azt mutatja, hogy többet lehet ugyanabból képből visszahúzni LR4-el, mint LR3-al és hát ha másnak nem is, de a saját szememnek hiszek.
-
egy aps-c szenzor már talán 50 dollár alatt van. az ff szenzoroknál nagyon drágító tényező, hogy nem tudják egy menetben elkészíteni, ezért "illeszteni" kell őket, ami ilyen mikronnyi méretekben iszonyatosan komplex feladat. a legnagyobb lapka, amit egy menetben gyártani tudnak (tudtak), az az aps-h volt. de ezekhez már egyáltalán nem értek, Roboter tudna érdemi infót adni, talán.
-
jmakk
őstag
Szerencsére azért nem eszik a forrón a kását!
Pont a méret, a jó minőségű általános felhasználású obik (14, 20, 45), az extra fícsörök és az adapterezhetőség miatt tértem át az m43-ra.
A makró műfajnál és amire nekem kell a tele (néha madár és vadfotózás lesből) úgyis a manuális fókuszt használtam a DSLR korszakomban is.
Persze elviselném, ha kihoznának ilyen m43 obikat, de nem fognak, ezt én is tudom. -
MC Pite
veterán
Nem a színekre, a vonalakra gondoltam (kicsit szöszösebb, nem tudom hogy mondják) a canon képénél (ilyesmi 'szőrösebb' jpegeket csinált anno a 9600, ami az új szenzorral az S100fsben végre eltűnt).
~14-90 kb 2,8-5,3 körül mondjuk? Még ha annyiba is kerülne mint a 14-140, valószínű lenne keletje (ha nem drágább lenne, de zoom obiba ahogy elnézem nem kell egy darabig félni a 2,8as nyitótól).
Flickren futottam egy kört, köszi - sztem még fogok is. Annak meg valóságban nincs is akkora jelentősége hogy azonos gyutávon mennyi a difi 14-45 meg 14-140 között(ilyen objektív tesztet kerestem de nem találtam), mert úgysem az dönt valószínű, hanem az igény. Szóbeli találatok vannak főleg, de ott nagyjából azt írják hogy hasonlóan teljesítenek hasonló gyutávon: "Shooting both lenses at the lowest common f-number, my impression is that at 14mm, the 14-45 is a better performer. At 25mm, the 14-140 may be a little better, and at 45mm they are pretty well matched. At f/8, there's nothing much to choose between them at any focal length."
Meg fél órás játékon is túl vagyok amit a mostanival 90mm-en csináltam(mint kiderült ez a fele a mostani maxnak, több mint amire számoltam), illetve 'ezeknek megfelelő' kép telével (oda saccolom a mélységélességét a 14-45nek). -
MC Pite
veterán
Kössz a képeket
Érdekes, böngészőben (még nem is fullscreen) is gyanús volt hogy nem olyan szép jpeget dobott az 550D, és tényleg. Persze 1 kép nem kép...
Az a pár mérés illetve kép amit találtam a 14-140ről el nem tántorított tőle, így vagy úgy kipróbálom még, nem tűnik rossznak. De valószínű hogy az még nem most lesz...
(Valahol -blog, nem emlékszem- egyébként asszem pont azt méltatták hogy közepes rekesz környékén teljesít a legjobban, és úgy egész korrekt.)Egyébként fotozzon nagyfényű fix vagy nagy tele van a G-s vázakon, ha valahol lehet 'real' képeket tallózni kitobikkal (főleg a 14-45, ill 14-140) érdekelne (szerintem mást is)
-
MC Pite
veterán
Igen, a m4/3 egyik előnye a kis méret.
De engem az EVF miatt érdekel ez a rendszer, nem a méret miatt - sőt, általában a nagyobb gépek kényelmesebbek, most is jóval nagyobb van. Ha lenne ugyanez nagyobb vázban, abban venném (samut olyan árban hagyjuk amennyiért van).
Ha kipróbálok 14-15öt, akkor a mozgása darabos, vagy túl picit kéne fordítani az elején?
Nem kizárt hogy maradnék a 14-45 v 14-42nél, de nem valószínű. Király a fix, csak 3 fix drágább is - persze sokkal jobb is - mint az utazózoom, és nem nagyon akarok cserélgetni. Persze, áll a cerka a gyönyörű bokes képekre, de valamit valamiért. Használtam többféle gépet, obit, a feb4-el is feltalálom magam, nem arra megyek amerre a reklámok mutatják. Nem megalománia, akkor a huszon-harminx-es zoomokat kergetném, de APS-C vonalon is 18-125/135öt nézegettem (újban, használtan nem láttam egyet sem). Kb ennyire van szükségem általában, 300 fölött nem izgat, ritkán használom (bár néha tud pofás is lenni, de akkor az X-S1re vadásznék bő 24-620al). A 18-200as tamron egyik legszimpibb tulajdonsága számomra egyébként a meleg színezete, és ez volt elérhető a 18-55 után ami 18ról indul.
Gondolkoztam egy darabig azon is hogy magamnak venném az X10-et, de végülis a meglévő S100fsről arra váltani... nem tudom, ki kéne próbálni. Vázban, evfben jobban tetszik a G széria (G2).
Egyébként hosszú távon az volt a terv hogy utazó + pancake fix, de ez egyelőre távoli - anyagi szempontból. Minden téren átmenet a 14-45 a kettő között, úgyhogy úgy gondoltam rápróbálok.
Azt pedig remélem megengeded hogy azok közé tartozzam, akik szeretnének - legalább egy hétvégére kipróbálni - egy 14-140et, főleg, ha már videós vázra esett a választás. Nincs pénzem arra hogy mindenre legyen gépem, obim, pedig el tudnék képzelni pár gépet és obit, elhiheted. Az hogy a pillanat, vagy a technikai szintje miatt jobb 1-1 kép, azt ne boncolgassuk, nem egyszerű.
Bringám kettő van, egy korrekt AM gép, és egy tűrhető fitness gép. Szeretnék egy könnyű outit/időfutamgépet, egy masszív crosstrekking túra gépet, egy könnyű CC és egy erős Enduro gépet is ezek mellé. De pénzem nincs ennyi mindenre, így azok lettek amik, valahol mindenképpen kompromisszumot kell hoznom valamilyen téren. -
Freddy76
addikt
Köszi. Igazából már a múltkori okoskodásod után reméltem, hogy végeztél velem egyszer s mindenkorra (remélhetőleg ez azt jelenti, hogy nem fogsz reagálni a hozzászólásaimra). Amúgy számold meg, hogy hány csigás ember fórumozik itt. De ha magadra vetted, hordjad
.
Amúgy olvasni szoktam, de kopipésztelni fórumba ritkábban.
eeaa:
, kedvem lett elutazni Skóciába (mondjuk eddig is volt).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- E-roller topik
- Fotók, videók mobillal
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6230 - i5-3GEN I 8GB I 320GB I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest