- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Android szakmai topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Mercutio_ #25491 üzenetére
mindenesetre a kedvenc gyutáv tényleg ízlés kérdése. én most épp úgy érzem, hogy ha valamit normállal lőnék, inkább tömöríteném (tele) vagy nyújtanám (nagylátó) a képet. vagy nem, ha nálam lenne a normál is, de épp ez a lényeg, hogy ne legyen nálam.
a fotózásban még sosem volt baj, ha az ember keze meg volt kötve. ha csak egy obid van, csak b&w-ben lősz, csak 1:1 arányú képeket stb., akkor is éveken át lehet fejlődni. persze meg is lehet unni, és végülis ez egy játék.
én tényleg teljesen ártatlanul csak annyit akartam mondani, hogy nem biztos, hogy azonnal meg kell venni egy teljes sort. de semmi gond, ha valaki mégis.
no meg, amúgy is, én 5-10x zoomos kompaktban gondolkodom épp
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #25358 üzenetére
Ő a 14-45-el vetette össze, a 14-42-vel elvileg egy picit nagyobb a különbség.
MrChris: jobb a fix természetesen. De nem akkora durranás, hogy az legyen az első. Ha már van 45-ös meg 20-as, akkor érdemes a kitobit lecserélni a 14-esre, és már meg is van egy jó fix sor. De a 14-es távolságában sem annyira kényes, hogy mindenképp érdemes legyen váltani a ~fél FÉ miatt, és a minősége sem akkora dobás. (szvsz a 17/2.8 Oly egy hangyányit jobb a 14-es Panánál)
-
rbalint88
addikt
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #25351 üzenetére
Szép színes:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csonttoll%C3%BA -
eeXaa
addikt
válasz
Mercutio_ #25323 üzenetére
...világos amit mondasz, de gondolom lehet olyan példa, hogy valaki aki csinált stockot full frame géppell, majd váltott m43-ra és tapasztalhatott valamilyen különbséget, vagy éppen csak rendezvényre kölcsönöz full frame szettet, mert mondjuk nem engedhet meg magának egy sajátot, és a sajátja mondjuk egy m43 szett amivel megpróbál minden mást megoldani, pl stock fotózást...
...végülis csak azért próbálom ezt firtatni, mert tudom, hogy itt többek váltottak full frame-ről, apsc-ről, vagy még jelenleg is használnak, és kiváncsi lennék az ő véleményükre is... -
eeXaa
addikt
válasz
Mercutio_ #25319 üzenetére
..jahh, hát az utolsó 10 oldalt visszolvasva (1év), azt látom, hogy a "sikeresebb" felhasználók mind valamilyen full frame szenzoros gépet használnak..
..esetleg tud valaki konkrét példát arra, hogy m43 as szettel kifizetődő lenne a stockfotózás?
gondolkozom azon, hogy esetleg ráálnék a dologra, de ha nincs értelme a technikai akadályok miatt, akkor inkább hagyom... -
fattyu
veterán
válasz
Mercutio_ #25293 üzenetére
az a cucca nem atényleges. azzal ugrópók szemet lő cask
s7evcsenko: döglött legyeket akarsz portrézni?
Nagyítást elérni nem mehéz. Veszel egy olcsó manuál széleslátót ( valami retek fds 28mm megteszi ) egy fordítóadapter meg némi közgyűrű és már ott is vagy. Használni nehéz ezeket élő célpontokra. De nem lehetetlen.
-
madgie
titán
válasz
Mercutio_ #25162 üzenetére
Ez volt az, a 9-18-cal szemeztem, de mindent elvittek tőle a hétvégén.
-
gorgo
őstag
válasz
Mercutio_ #25099 üzenetére
Igen, pont ezt tettem én is: a high iso limitet levettem 800-ra, mivel a stabi miatt kevés fényben is elég (persze csak fényerős fix obi mellett). Egyenlőre tovább ismerkedek, és ha lesz végre időm (és az jó is lesz) akkor "szétlövést" fogok játszani G3 vs. OMD
Úgyhogy tapasztalatokat majd csak később, nem hamarkodom el.
Kérd: hogyan lehet megoldani omd-nél, hogy elaludjon a beállított idő letelte után? Ugyanis ha nyakban van, akkor a kukucska melletti szenzor ugye azt érzi, mintha aktívan komponálnék, holott csak lóg a nyakamban. Aksit meg szopálja lefele. Idegesítő, csak kikapcsolással tudom egyenlőre orvosolni (és az Fn1, playback gombnál már csak a bekapcsoló pöcök az elbaszottabb).
Parci: mennyit adnál érte (váz)?
-
need
addikt
válasz
Mercutio_ #25135 üzenetére
most találtam Pécsen valami céget..nekik van 37 mm ND8 szűrőjük..ha ha kamu..akkor csak a járható út lesz amit te javasolsz..37-52 fordító gyűrű..és 52 ND szűrő..
van nekem még egy 58 mm lineáris porárszülőm.. de szerintem azzal se mennék sokra.. ha vennénk egy 37-58 fordító gyűrűt..!
-
-
gorgo
őstag
válasz
Mercutio_ #25073 üzenetére
Én sem úgy fogtam hozzá, hogy gőzöm sincs semmiről, sejted...
Egyébként meg mivel ez a második komolyabb vázam, szemben az öreg motorosokkal, akik használtak már sokat -köztük profi vázakat- azok nem lepődnek meg. Én pedig most meglepődtem, ennyi. Tragédia nincs, mindössze a borítékolható "felfokozott várakozás okozta kezdeti csalódás"ami nálam legalábbis természetes. Eltelik 1-2 hónap, és helyére kerülnek majd a dolgok.
-
rbalint88
addikt
válasz
Mercutio_ #25059 üzenetére
táska: ha hátizsákból is szintén jó a nem kifejezetten fotós-laptopos táska, akkor dakine-nak annak egész szolid modelljei, amik minőségiek is és árban sem elszálltak. go-kernél keresd őket.
bor: ez jó volt, árban sem volt elrugaszkodva. ezredforduló környékéről nincsenek borfogyasztási tapasztalataim
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Mercutio_ #25052 üzenetére
Lowepro Photo Traveler 150-be nem tudom belemegy-e 14-es notesz, de ettől a márkától láttam ilyen laptopos-fotós táskákat, csak általában amelyikbe belefér egy notesz, túl nagyok ekkora kamerának...egy ilyent pl elfogadnék, bár szerintem valami kínai cucc, és nem is olcsó, de szeretem az ilyen mindenfele nyíló hátizsákokat...bocs, én ebayes vagyok, mivel általában olcsóbban megkapom itt a dolgokat, és nagyobb a választék, viszont ha ki is próbálnád, az szívás...
-
arn
félisten
válasz
Mercutio_ #25040 üzenetére
Ha ez vigasztal, em5 ibis alatt oly vazakon sem egy leanyalom. Eloszor nem ertettem, hogy miert van annyi bemozdult kepem. Azota a nagyobb fokusztavnal a reciprok felevel hasznalom. Ironikus modon a fenyeros fixeknel latom ertelmet a pl2 vazstabjanak. Az ison kicsit lehet nyerni.
-
neevous
tag
válasz
Mercutio_ #24941 üzenetére
Jaja. Már kellett.
Jut eszembe... G3 tulajok (tudom, hogy van egy pár), azzal lehet valamit kezdeni, hogy ha esik, ha fúj, a 14-es palacsintához az ekv. 28mm ellenére 1/60-at számol? Ha az nincs meg, akkor pakolgatja feljebb az ISO-t. Ez alacsonyabb ISO-n nem gáz, viszont, ha 3200 helyett lehetne 1600 is, akkor nem mindegy.
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #24777 üzenetére
Olcsón veszek, drágán adok, valamiből élni is kell!
Én ezt vállalom is, az eladott cuccaimmal kapcsolatban eddig nem érkezett negatív visszajelzés szerencsére, és szeretem forgatni, variálni a cuccaim. Van ebben némi tárgyfétis is, vagy megtalálom a közös nevezőt valami cuccal, és azt el nem adnám (E-30, 14-54, 50/2, Sigma 30/1,4, mikroban a G5, 45/1.8, egyre valószínűbb, hogy a 12/2 is ilyen), vagy megveszem, kipróbálom, aztán mehet. :-)
Vannak érdekes sztorik is, pl 35/3.5 makró jó kis obi, de már hármon túladtam: az elsőre nem is igazán vadásztam, egy 70-300 mellé, "csomagban" érkezett, azon túladtam. Aztán újra "csomagban" megint hozzám került egy, megszerettem, de jött az 50/2, eladtam. Aztán találtam egyet alulárazva, épp volt szabad keretem, végülis kicsi is, könnyű is, jó is, elfér, megvettem. Most meg inkább mikrós cuccokra fordítom a pénzt, így ezt is eladtam épp a héten. :-) De nem zárom ki, hogy lesz még 35/3.5 makróm, mert tényleg jó kis cucc. :-) -
madgie
titán
válasz
Mercutio_ #24402 üzenetére
Azért annyira nem olyan jók ezek. Elmondom a hozzávalókat: menjen el a kedved a fotózástól, árulj ezt-azt, hónapokig ne vedd a kezedbe a gépet, sőt, úgy menj a fotózásra ,hogy abszolút ne legyen benned drukk és elvárások. Én magam lepődtem meg, mennyire más esküvőt (is) fotózni, ha nem görcsöl rajta az ember.
Jó lenne, ha nem Kos módjára viselkednék amúgy a hétköznapokban.
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #24385 üzenetére
Hát, most mondanám, hogy a börze sem a régi már. De épp az a helyzet, hogy még mindig a régi. Ugyanazok az arcok, akik kint voltak 8-10 éve is, és ugyanazok a termékek az asztalokon. Esetleg egymás között cserélgették. Az árak viszont magasabbak, mint ahogy netes apró alapján be lehet szerezni a cuccokat. :-(
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #24383 üzenetére
Igen, láttam hogy ilyen szétszedhető "tok". Megnézem.
Akkor lehet hogy várok 2-3 hetet amíg ideér., csak addig majd puha lepedőben tartom max
Mert azt sem tartom jó ötletnek, hogy a hozzáadott "szemüvegtok" szerű cuccban tartsam, és mindig le / fel rakjam a kitobit. Gondolom egyiknek sem jó ha naponta rakosgatják.
-
gorgo
őstag
-
sebgutkopf
őstag
válasz
Mercutio_ #24309 üzenetére
Ha ezt egy évvel ezelőtt írod, még igaz is lenne.
Vannak emberek, akik a kitobin kívül sose vesznek mást, nekik aztán teljesen mindegy a kínálat, és miért ne vehetnének olcsóbban egy jobb vázat. Aki a kitobi mellé 1-2 obit akar az is megtalálja a számítását.
Az, hogy neked mások a fotózási elvárásaid és témáid az nem baj, de nem kéne a saját szokásaidat és szükségleteidet másra interpolálva általánosítani.Egy rendszer megválasztásánál szerintem nem az a fontos, hogy óriási legyen a kínálat. Bőven elég, ha azokat meg lehet venni, amire az embernek szüksége van és ténylegesen is meg fog venni. A többi a vevő birtokába sose kerülő termék teljesen irreleváns a döntés szempontjából.
Ebből következik, hogy valaki akár 1 db konkrét obi miatt is leteheti a voksát egy rendszer mellett. Míg másnak egy teljes sor kell. -
sphe
senior tag
válasz
Mercutio_ #24309 üzenetére
Igazad lenne.... már volt tárgyalva korábban valamely topicban, hogy az obik minőségbeli szórása igen nagy. A 18-55öm pixel peepingen is jó, az AF gyors (epl1hez képest villám), a torzítás korrigálható, a színek sokkal jobban mint a pl1-en. Az epl2 már más tészta, lehet hogy jobbak a színei, viszont a szenzornak megvannak még a maga korlátai.
Ha van több pénzed, természetesen mft vonalon érdemes elindulni a nagyobb obipark miatt. Ameddig viszont valakinek van egy budget kerete, amiből ki szeretne jönni, érdemes mást is számításba venni. Volt E-pl1em, Zuiko alapobival, tudom miről beszélek.Vagy annyira jobb pengébb a pana alapobija? Szerintem annyira nagyon nem.
Szerk: különben teljesen megértelek, mert nexet eddig csak azért nem vettem, mert a tesztektől én is megijedtem, ez meg mintha más lenne mint amiről a tesztek szólnának.
-
nord_
veterán
válasz
Mercutio_ #24021 üzenetére
Szerencsére perpill erre akkor nem volt pénzem: nálam ez az ekv. 27-28mm amolyan senkiföldje. Sose szerettem zúmobiban se és a Pana 14 F2.5-ben se. Nagylátónak nekem túl szűk, normálobinak túl tág a látószöge. Zúmból egy objektívet szerettem az átfogása miatt (és az ekv.24 miatt): a Nikkor 16-85 VR-t.
Sok-sok év alatt letisztult bennem, mi való nekem: ha zúm, akkor ekv. 24-től induljon és ne legyen kisebb az átfogása 4x-nél. Ha fix, akkor a 24, 35, 85 és ~130mm, amikért nagyon odavagyok. -
sphe
senior tag
válasz
Mercutio_ #23838 üzenetére
Ezt sugalmaztam én is pár hsz-szel előbb.
Attól még jó... 75-ért.
Az már viszont már most látszik, hogy a DP2, DP2x-hez képest nagy előrelépést tettek még a megnövelt megapixel ellenére is. Így "már" iso400/iso800-zal is használható lesz nemcsak ff -ben.
Nyilván ez önmagukhoz képest fejlődés, a sigma továbbra is kakukktojás marad. -
s7evcsenko
addikt
válasz
Mercutio_ #23724 üzenetére
Még valami, csak hogy jól értem-e...
Ezt ráteszem a kitobi elejére, és már tudok is makrózni vele? -
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #23724 üzenetére
Nem véletlen volt a smiley az első bekezdés mögött. :-)
A Raynox tényleg ennyivel jobb egy minőségi (mondjuk Hoya) lencsénél? Mi a titka?
Ettől függetlenül egy Viltrox + 35/3.5 páros összejöhet elviselhető áron, mint B terv. Ár/érték arányban nagyon jó kis 4/3-os objektív, ráadásul rengeteg van belőle, folyamatosan lehet találni eladó darabokat. -
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #23686 üzenetére
Akárhova rekeszelünk, az élességnek akkor is egy tökéletes síkja van. Az, hogy mit látunk még élesnek, nem élesnek, az már nem csak a rekeszen, hanem az érzékelőnk felbontásán is múlik. Persze meg kell jegyezni a kis érzékelőn tapasztalható nagyobb mélységélességet, de egzaktul csak az expozíciós értéken keresztül lehet szerintem megfogni a dolgot.
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #23680 üzenetére
Szerintem a blendét az objektíven átjutó fény mennyiségének szabályozására használjuk, a mélységélesség változása az egy következmény. Ezért is hívják az 1.4-es és hasonló objektíveket fényerősnek, és nem "mélységélességerősnek", vagy hasonlóan. A DOF miatti ekvivalens blendeérték számítagatása félrevezető emiatt.
-
andersen10
aktív tag
válasz
Mercutio_ #23649 üzenetére
A kisebb tömeg / méretre gondolsz?
A pana 35-100/2.8 360g és 10cm hosszú. Kb hasonló paramétereket várok a 150/2.8-ra.
Ezzel szemben a 100-300 520g és 12.6cm.De félek elszállnak az árral és az oly 75 szintjére lövik be.... akkor felejtős.
150mm-en a 100-300 is szépen rajzol nyitva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest