- Magisk
- Mobil flották
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Totyi
őstag
Lecseréltem a 19''-os monitoromat,egy szintén 19-es samsung 913-as tft-re.Azt vettem észre;hogy a másik(crt) moncsimnál,kb 3 óra után elfáradok.Szó szerint.Ég a szemem,és álmos vagyok.Hiába aludtam 9 órát;tudnék még.1154-ben,85 hz-en használtam;persze nem nagy fényerővel.Amióta váltottam,azóta ez a gond elszállt.Nem értem,de sztem a crt elektronjainak köszönhetően fáradt el a szemem;de úgy hogy néha még könnyeztem is.kb 1 m-ről néztem;ahogy a tft- is.
Hiába mondod,mondjátok hogy a bámulás az oka,szvsz nem.Leggalábbis nálam nem.Sokkal kellemesebb ránézni,és sokáig bámulni a tft-t,mint a crt-t.
Nem tudom ezzel,ki hogy van;de nekem ez a tapasztalatom.
Én nem bántam meg a váltást... -
norbykov
csendes tag
Csak nem autószerelő vagy?
A lényeg a lényeg, én is amiatt vagyok elbizonytalanodva, mert nekem is kellene webdesign-hoz, meg videó-szerkesztéshez, 3D grafikához, stb. És bár a szín-eltérések talán nem jelentenek akkora problémát, mint DTP-nél, azért így is eléggé meggondolandó a dolog... -
Tsunami
senior tag
-
norbykov
csendes tag
-
NoLF
veterán
Sajnos én nem értek a monitorokhoz, viszont annyit tudok hogy amióta az új cégnél vagyok és nem tft-t bámulok egész nap mint a régi helyen, hanem egy öreg 17es crt-t, azóta a kontaktlencsém sokkal hamarabb kiszárad, nap végére már fáj a szemem. tftnél ez soha nem volt gond.
-
Tsunami
senior tag
válasz
norbykov #138 üzenetére
Igazad van, elég rossz a példa
Ha már autós témánál tartunk, én ugy hasonlítanám össze, hogy pl rally versenyző a foglalkozásod. Van egy viszonylag régi, nagy, de nagyon komolyan használható kocsid terepre. Megérkezik egy állítólag jobb gyártmány, ami csilivili oda vissza metálfényezés, belűl bőrkárpit, pihekönnyű, de egy rakás szar a motorja, és kormányozni se lehet olyan jól, tehát első ránézésre űberfasza, aztán beleülsz, és rájössz, hogy képtelenség lenne vele versenyt nyerni (dolgozni), szóval a régi autó műszaki paraméterei sokkal jobban megfelelnek annak, amire neked kell. Az új autóval meg max viritani tudsz egy aszfaltúton, vagy a belvárosban lehajtott ablakkal nyáron, DE! neked nem arra kéne, mert lószart se érsz vele, nem tudsz rallyzni. Remélem érthetően fogalmaztam
-
norbykov
csendes tag
Sziasztok, új vagyok itt, ráadásul a CRT / TFT dilemma engem is rendesen érint, hiszen le akarom cserélni a monitoromat nagyobbra, és még mindig nem tudtam eldönteni, hogy milyen lesz a nagyobb monitor. Szeretem a CRT-met, csak már nem férek el rajta, úgyhogy itt az idő a méret növelésére.
A lényeg, hogy nem vagyok TFT-párti, viszont ez a ''a jó kis CRT-met nem cserélném másra, 30K-ért lehet venni 1000''-osat, a régit nem váltanám le semmi pénzért újra'' hozzáállás nagyon emlékeztet a ''a trabant az igazi, soha nem vennék bmw-t, nem kiforrott technológia, ennyi elektronika bármikor elromolhat, és mennyibe kerül lecserélni''-féle gyakran hallott hozzáállásra. Persze, várhatunk a trabinkkal amíg ki nem jön egy kiforrott technológia (vízzel közlekedő, lebegő autó), és ráadásul pl. egy hepe-hupás úton lehet, hogy jobb is, mint a bmw (nem ér le az alja), de lehet, hogy kényelmesebb az életünk, ha a bmw-t választjuk, és kerülő-úton megyünk.
Lehet, hogy nem a legjobb a példa, de a lényeg, hogy lehet várni az OLED-re, de 99%, hogy mire elkezdik sorozatban gyártani az OLED-es monitorokat, már be is jelentik, hogy van egy sokkal jobb, ''tutti'' technológia, ami biztos, hogy a jövő.
De persze mindenkinek magánügye, hogy min dolgozik/játszik. És persze lehet, hogy 2 hét múlva itt fogok anyázni, hogy miért vettem meg a TFT-t / CRT-t, és miért nem inkább a CRT-t / TFT-t vettem meg. -
Loha
veterán
válasz
Chieftec #135 üzenetére
CRT-ből sem vándorolnak ki elektronok azok elvileg ''belül'' maradnak...
Az egész lényege ott van, hogy a szemet nem a monitor károsítja, hanem a monitor merev tartós bámulása, ami amin a TFT sem segít...
Ha egy sokat olvasunk mesterséges fénynél, hasonló merevséggel mint ahogyan a monitort nézzük, hasonló tünetek jelentkeznek... -
Chieftec
őstag
Hello
Írta valaki, hogy parsztvakítás, hogy a tftk nem sugároznak.
A kettőközött mégiscsak van valami különbség mivel a crtkböl ugye elektronok vándorlonak ki addig a tftknél minden egyes képpont egy nagyon pici kis lap ami attól függően, hogy milyen szögben, áll olyan színű lesz, ezek a képpontok pedig hátulról vannak megvílágíva.
Akkormost mi is a valóság? -
And
veterán
Persze, igazad van annyiban, hogy folytonos spektrumú fényforrás nem nagyon van, a csillagok sem azok (főleg abszorpciós vonalak rakódnak rá, a csillagászok nagy-nagy örömére, mert így a spektrumukból meghatározható egy csomó adat), a fluoreszcens lámpák meg alapból vonalas spektrumúak. (mélyebben érdeklődőknek: Bővebben: link, biztos sokan vannak
).
Az itt található táblázat is mutat elég jó színvisszaadási indexű fénycső-típusokat: Bővebben: link. -
DaSilva
senior tag
sztem sasold meg eztet: Bővebben: link aztán döntsd el, hogy mi mihez képest 92%. gyk angström az tized nm.
megnyugtatlak ilyen spektrumú lámpa nincs a világon.
marketingeseket a Duna fenekére. -
Racecam
nagyúr
válasz
axlrose32 #125 üzenetére
Ha már ide kanyarodtatok! Bővebben: link
-
-
A kép-természetességhez csak annyit tennék hozzá, hogy a CRT-k esetében 3 különböző anyagot gerjesztenek elektronsugárral, így ha pl. fehér képernyőt látunk, az többé-kevésbé 3 diszkrét spektrumvonal, míg tft-nél ugyanez több tíz spektrumvonal - a képe tehát sokkal természetesebb. Érdemes megnézni, hogy egy világos szobába hogy bele tud olvadni egy megfelelő háttérkép, ha TFT-nk van, és mindig ''ki fog lógni'' a CRT képe.
-
Loha
veterán
válasz
BlackWoOd #122 üzenetére
Ezek semmiképpen sem tartoznak a komoly CRT-k közé, bár e 15''-os Belineámnál tényleg jobbak...
A teszprogikban van külön olyan teszt amivel ez a jelenség előhozható.
Samsung 959NF-en nincs ilyen, Philips 107P40-en sincs, meg persze még egy 21''-os moncsin sem láttam... -
BlackWoOd
aktív tag
El kell szomorítsalak, a jelenség létezik zsír új monitorokon is, pl. Samsung 765MB, 795MB, meg az LG hasonló kategóriájú monitorain is.
(Nem 1 db monitornál vettük észre, hanem különböző típusú, sorozatú, nem egyidőben, egyhelyen vásárolt monitorok esetében.)
Könnyen ellenőrizhető: állíts be valami sötét háttérszínt a desktopnak, nyiss meg 1 full fehér oldalt és tedd azt le tálcára.
A váltás alatt 1-2 millimétert szétugrik a kép.
Más kérdés, hogy ez valójában mennyire zavaró. Engem spec nem zavar picit sem, de ha nagyon figyeled (esetleg egy vonalzót odapakolsz a moncsi üvegére) észlelhető, mérhető.
Még annyit hozzátennék, hogy van 3+ éves Fujitsu-Siemens monitorom, amin a mai napig nem lehet észrevenni ilyen jelenséget, pedig hasonló kategóriába szánták, mint a fent említett monitorokat (nagyon sok üzemórát ment a 3+ év alatt). -
szesa
senior tag
OLED lehet a megoldas, nagy kontrasztarany, kozel crt minoseg es meg lapos is...csak meg nemigen van, talan 3 ev mulva?
epp most jott ki egyebkent a samsungtol egy TV, CRT 30'' de csak 40cm mely, elso szerias de legalabb mar van ilyen is eleg sokat kellett ra varni azok a boszomnagy tvk meg rohejesek tavolkeleten ilyenekben csaladok laknak -
jerry311
nagyúr
19'' CRT monitorom van / lesz. Kb én leszek az utolsó ember aki TFT-re vált, addigr remélem egy olyan szinten fejlett technológiát kapok, mint a mostani CRT-k a kezdethez képest.
Szeretem, a TFT-t meg nem, pedig ültem már előttük eleget. Hiába tekrgettem / állítgattam, nem bírom elviselni, számomra olyan szenvedés a TFT mint másoknak az 56 Hz CRT-n.
Ez is 75 Hz-en jár (játékokban is), tudna többet is, de nekem ''ez jön be'', ilyen gépállat vagyok -
Allien
veterán
válasz
axlrose32 #117 üzenetére
Szvsz, ez is lehet hülyeség.
''Én biztos nem veszek egy kiforratlant,inkább maradok a jól kiforrotnál.''
Hiszen ezzel megcáfolod az ez elötti mondatodat. Az OLED mióta kiforrott (ráadásul, ha jól tudom, nem azonos ugye a tft-vel, mert ez szerves müanyag, vagy mi)? Az lehet, ha megoldják a problémákat, de ugye, akkor még lesznek majd egyébb gondok, stb... -
axlrose32
őstag
''nem is beszélve arról, hogy a CRT már egy kiforrott technológia, túl sok ujdonságot NEM tud felmutattni, ellenben a TFT MÉG fejlődik. Mivel még van hova, ugye.''
Azok pénzén akik most megveszik még biztosan van hova fejlődni->oled.Én biztos nem veszek egy kiforratlant,inkább maradok a jól kiforrotnál. -
Allien
veterán
Szép vita alakult ki. A fogyasztói társadalom szépen butitja az embereket, függetlenül, melyik oldalon álnak, TFT v. CRT.
Engem NEM érdekel, milyen kafa a crt, eddig volt egy 15''-s Compaq. Eleinte nem is volt bajom vele, de egyre jobban homályosodott. Ráadásul, nagyon közel volt, relative. A sugárzás, meg egyébb elég vad dolgok, elvileg persze. Mivel a mobiltól is kapott valaki rákot, elvileg, bizti, hogy a crt is okozott valakinél hasonló problémát (mint mindenre, van érzékeny ember). Az igazi gond a crt-ben az emberi hüleség (szvsz). Amikor megszereztem az első gépemet ( a fenti moncsival) az első ami szembetünő volt a képfrissitése (60 hz, de ez meg winfos hiba, tehát menjetek perelni a mikrosoftot). Átállítottam 85-re, de játékok alatt kifáradt a szemem, meg hasonló. Persze ITT (PH!) utánna olvastam, és azóta már megtanultam az Nvidia-Ati kártyákon hogyan lehet JÓL! beállítani. Annyira, hogy kimentem egy ügyfélhez (most lényegtelen mi a munkám), és amikor megláttam a moncsiját egyből éreztem, hogy 60 Hz-n ketyeg! Az ilyen embereknek TÖKMINDEGY melyiket, és mit vesznek.
A másik oldal a TFT. Persze ilyet vettem. Kisebb hely, tényleg ''FLAT'' (annyira, hogy amikor először láttam flat-s TV-t még 2000 elött, az volt az érzésem, hogy már szinte homorú). NEM azért vettem, mert olyan sok a lém, hanem mert kisebb helyen fér el ugyan azon számitógép asztalon. Jó, persze mérlegeltem, mint itt mindenki a pro, és kontrát, meg utánna olvastam. Mivel, nem nagyon találtam igazán jó CRT-t, ezért is maradt ez a lehetősség. Használtal most ne is jöjjetek, mert az is van akkora lutri, mint bármely TFT vásárlása, sőt, sokkal nagyobb rizikó. Persze, ENNEk is vannak hibái, de eddig nem nagyon vettem észre ezt az utánhúzást játékokban (napi minimum 2-3 óra, de inkább több). Egyedül, amikor görgetem a PH!-t, akkor villódzik észrevehetően egy kicsit az oldal széle, ahol nincsen írás, de ezt a crt-n SEM lehet elolvasni, még ha nem is villodzana közben, tehát ez NEM indok a tft ellen. Filmet próbáltam, NAGYON jó volt, eddig nem tapasztaltam gondot, főleg a 15 colos után egy 19-s felüdülés (pl. feliratok olvasása is sokkal jobb, de ez meg méret kérdés ugye). Tehát, elvileg (de csak szigoruan elvileg) mondjuk vehettem volna 19''-s CRT-t, de ehez új asztal, és új lakás kelett volna!
Vannak IGAZI negatívumok persze. A natív felbontás, amit gyárilag ajánlanak, az nem igazán jó. Már az 1240x1024-n kívül, meg a 800x600 kivételével (szigoruan CSAK a saját monitoromra igaz, másnál más lehet a kellemes látvány), NEM az igazi, mintha kicsit ''más'' lenne. Ha tehát valaki NEM találja meg a megfelelő beállításokat a saját monitorához, az tutira NEM tud örülni neki, és persze, hogy lehordja. Kollégám még nem látott jó TFT-t, azt mondja. Bement a MM-be, és eszmélettlenül zavarta a TFT monitorok, és az LCD tv-k képe. De, ettől még nem biztos, hogy ezen termékekkel van a gond!Az én VGA-mal sem tudok pl. Battlefield 2-ben 1240x1024-ben játszani! Tehát, sokan elfelejtik, hogy bizony egyébb dolgok is közre játszanak a kép megjelenitésében. Lehet, hogy ilyen ''apróságok'' miatt ódzkodnak egyesek, hogy (mostani) TFT-t megnézzenek, nem is beszélve arról, hogy a CRT már egy kiforrott technológia, túl sok ujdonságot NEM tud felmutattni, ellenben a TFT MÉG fejlődik. Mivel még van hova, ugye.
(aki most crt-vel nyomul, nézze meg játék közben (OSD), tényleg mennyi frekin megy a moncsija!!!)
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
válasz
szitibor #108 üzenetére
Ezek igen gyenge energiájú fotonok, amelyek azonban nem korpuszkuláris, hanem hullámjellegű terjedést mutatnak. Így áthatolnak olyan akadályokon is, amelyeken a röntgenfotonok nem tudnak.
Egyrészt számomra értelmezhetetlen az, hogy nem korpuszkuláris, hanem hullám jellegű terjedést mutatnak, ugyanis ilyet így általánosságban nem lehet kijelenteni, ez mindig az adott jelenségtől függ (már ha ragaszkodunk ehhez a klasszikus képhez). Az meg még nagyobb lódítás, hogy ennek a következménye lenne, hogy áthaladnak olyan akadályokon, amiken a röntgenfotonok nem tudnak. Az áthaladásnak egyrészt valóban van köze az irdatlan nagy hullámhosszhoz, másrészt ezen sugárzások fotonjainak energiája amúgy sem elegendően nagy ahhoz, hogy a röntgenfotonokhoz hasonlóan elnyelődjenek az anyagban. Így maga a kijelentés (áthaladnak az anyagon) igaz, de az indoklás szvsz kamu.
z ELF, VLF hullámok kb. a monitorok előtt és utáni 110 fokos szögben jelennek meg, pulzáló elektromágneses térként (REMP).
Ez szvsz még nagyobb hülyeség. Az elején elmondja, hogy az áramkörökben keletkeznek, valamint azt, hogy áthatol gond nélkül a monitor minden részén. Na most ezzel hogyan is jön össze, hogy csak a megadott térrészben jelentkeznek?Hát nem mindenfele terjednek??
Megsúgom, hogy de, így ez a 110 fokos dolog csak arra kell, hogy a témában járatlan vásárlót jól megvezesse, miszerint ez a káros dolog éppen az ő kis buksiján megy keresztül. Keresztül megy az mindenen, mindenfele.
Ezeknek az ELF hullámoknak a károssága amúgy még nem bizonyított. Védekezni persze lehet ellenük, csak nem túl könnyű. Ez a bioshield dolog a hozzáfűzött indoklás miatt (is) erősen kamunak tűnik nekem. (és akkor nagyon korrekten fogalmaztam)
ja, érdemes rákeresni a guglin az: elf remp szavakra, elég kevés találatka lesz... -
axlrose32
őstag
A tv-kről vsz megfeledkeztek,ill arra gondoltak attól elég távol ül az ember ,hogy a belőle kilépő sugárzásokkal IJESZTEGETETNI lehessen.
/ piritóskenyér rákot okoz ,a sör bő vizeletet illetve megvéd tőle,a dohányzás rákot,a nova bor pedig szellemi leépülést/van egy rossz hirem dédapám mindet fogyasztotta 14 éves korától és 87 évet élt meg/halála oka no szervi baj egyszerűen öreg volt. -
szesa
senior tag
lehet volt mar rola szo, anno ''divat'' volt a low radiation meg hasonlo logokat a minitorokra tenni (crt) es midenfele alacsony sugarzasi szintet magabafoglalo szamitogep monitorokat gyartani.
es mi a helyzet a televíziókkal, a 100hz-esekkel? -
szesa
senior tag
válasz
szitibor #108 üzenetére
''ami a különböző elektronikus áramkörök működése során, vagy tranziensek nyomán keletkezik,''
''Az ELF, VLF hullámok kb. a monitorok előtt és utáni 110 fokos szögben jelennek meg, pulzáló elektromágneses térként (REMP)''
''Ugyanez a helyzet...a projektorokkal is''
Vagyis vörös lesz a fülem ha tul közel ülük a projektorhoz? -
axlrose32
őstag
válasz
szitibor #108 üzenetére
Sajnos a mai ''civilizált'' világunkban nem tudunk élni elektromos berendezések nélkül.Nehéz lenne találni olyan berendezést ami nem bocsájt /-hat/ ki magából sugárzást,ezek között van sok olyan ami az emberi szervezetre káros lehet./magasfeszültségü távvezetékek tőszomszédságában sem teljesen veszélytelen élni/.Feltételes módot azért használok mert az orvostudomány mai állása szerint sem egyértelműen bizonyitható.Tehát aki nem tud úszni nem másszon fára mert elüti a villamos,ill a 4.-dik világháborút köbunkókkal fogják vivni.
-
neduddki
nagyúr
HI!
bioshil ugybenm volt mar??? Bővebben: link : - )))
udv
neduddki
p.s. ha igen bocs...:- ))) -
szitibor
csendes tag
válasz
axlrose32 #96 üzenetére
Engem nem is a bioshield érdekel -úgysem vennék-hanem amit ott írtak.Rákerestem még egy cikkre:
''Nézzünk egy működő megoldást a negatív hatások elleni küzdelemben! Az informatikusok ma előszeretettel ülnek a CRT monitoraik előtt, amelyekben 15-30 kilovoltos feszültségek gyorsítják a képernyő foszforát felvillantó elektronokat. Eközben, törvényszerűen, 15-30 keV-os röntgensugár fotonok keletkeznek, és egyenesen a képernyő előtt ülők arcába sugároznak. Nos, ez ellen védenek az alacsony sugárzási szintű monitorok, röntgensugár elnyelő rétegekkel.
Kevesen tudják, hogy ezzel a monitorok sugárzásától egyáltalán nem szabadultunk meg. Mert nemcsak a röntgen tartományban sugároznak. Sokkal alattomosabb az igen alacsony frekvenciás tartományban (ELF, VLF, néhány Hz, néhány 10 Hz) kibocsátott sugárzásuk, ami a különböző elektronikus áramkörök működése során, vagy tranziensek nyomán keletkezik, ugyancsak elkerülhetetlenül. Ezek igen gyenge energiájú fotonok, amelyek azonban nem korpuszkuláris, hanem hullámjellegű terjedést mutatnak. Így áthatolnak olyan akadályokon is, amelyeken a röntgenfotonok nem tudnak.
Az ELF, VLF hullámok kb. a monitorok előtt és utáni 110 fokos szögben jelennek meg, pulzáló elektromágneses térként (REMP). Ugyanez a helyzet, persze, a TV készülékekkel és a projektorokkal is. Azt már igazán elképedve veszi tudomásul bárki, hogy az LCD képernyők sem kivételek ebben a kategóriában. A háttérvilágításukat megvalósító fénycsöveket üzemeltető áramkörök miatt. Ezekről pedig mindenki azt képzeli, hogy nem sugárveszélyesek. Nos, a fénycső miatt még röntgen fotonok is kijutnak belőlük, bár igen csekély mértékben, és nagyon alacsony energiával.
Vélemény?
Én nem értek a témához csak érdekelne a dolog.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
jerry311 #102 üzenetére
Szerintem sokkal károsabb, hogy órákon át egy távolságra fókuszál az ember szeme, nem mozognak sem a szem sem a szemlencse izmai.
Pontosan megfogalmaztad a lényeget!
Ezen a TFT-k sem javítanak, sőt a nagy fényerő még károsabb is a TFT-k részéről...
Majd ha ha x év múlva megjelenik egy tanulmán hogy a CRT-k eltünésével, javuló tendenciát mutat a szemproblémák száma, akkor majd elhiszem, hogy a CRT-k károsak voltak...
De szeritnem pont fordítva lesz...
Egyre többen fognak egyre több időt tölteni a TFT-k elött, ráadásul a TFT elött még az is gondolják sokan naívan, hogy az ''gyógyítja a szemet'', így csak növekedni fog a szemproblémák száma... -
-
axlrose32
őstag
Tisztában vagyok vele ,hogy a tco minősitések korábban megjelentek ,de ezek nem csak a kisugárzásra hanem több egyéb tényezőre lettek kitalálva.Ha találsz egy olyan orvost, aki bizonyitani tudja ,hogy a paciense a monitorok káros kisugárzása miatt szenvedett látáskárosulást akkor majd elkezdek aggódni.ilyen bizonyitott eset pedig nincs ,mert ellenkező esetben már hallotunk vna róla,hogy xy cég több millió dollárt fizetett ki kártérités cimén.sztem az egész egy hisztériakeltés és továbbra is hiszem hogy a háttérben üzleti érdekek lapulnak.a tft-ken pedig nem hogy kisebb hanem ellenkezőleg sokkal nagyobb a hasznuk.
-
jerry311
nagyúr
Én nem használok Bioshield-et, nincs 200k-s CRT-m.
Néha úgy érzem mintha röntgennel világítanának át és aztán felforrósodik a kezem meg a testem meg ami a monitor fényének útjában áll, mintha egy nyitott mikrosütő előtt ülnék...
Komolyra ordítva a szót, nekem meg a TFT-ktől fáj a fejem és a szemem.
Most akkor mivan? Annyira hozzáidomultam a sugárzáshz, hogy elvonási tüneteim vannak TFT előtt?
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
válasz
axlrose32 #96 üzenetére
Milyen olommaszk?
Az olom az uvegben van (a sima uveg az ellen nem ved), trinitronnal meg amugy sincs maszk (csak huzalok), attol trinitronAz olom meg nem csodaszer, a rontgensugarzas egy reszet megfogja, egy masik resze meg atjut rajta (modern cuccoknal persze ez a masik resz eleg kicsi).
-
dabadab
titán
válasz
axlrose32 #89 üzenetére
''Egyébként elég érdekesnek tartom azt az egybeesést ami a crt káros hatásaival kapcsolatban megfogalmazódott aggodalmak időbelisége és a tft-k megjelenése között tapasztalható''
???
A TCO minositesek osztogatasa pl joval megelozte a TFT-k korszakat. Max az tortenhetett, hogy a TFT-k elonyeinel felmerult az, hogy a CRT monitorok altal generalt sugarzas problemak itt nem jatszanak, igy egy kicsit jobban temava valt a dolog, de maguk a problemak joval korabban ismertek voltak (na meg hat joval aktualisabbak is, mert azert eleg durva sugaragyukat tudtak gyartani), meg regebben is voltak monitorszurok, meg egyebek.
''ezért nem gyártanak tovább minőségi crt-ket,hogy ezzel is a tft-k felé próbálják terelgetni a népet?''
Vagy azert, mert nincs rajuk igazan fizetokepes kereslet? Mert elhiszem, hogy 30k-ert jo a 21''-es CRT monitor, de kevesen fizetnenek erte 200k-t. A TFT-ken nincs olyan nagy haszon, hogy ezert erdemes lenne leszerelni a CRT gyarakat. -
-
And
veterán
A keletkező röntgensugárzás mennyiségét egyrészt a képcső gyorsítófeszültsége (szokásos értéke huszonvalahány kV, de ez egy bizonyos monitort tekintve állandó), másrészt maga az elektronáram - katódsugár - befolyásolja. Ha igaz lenne, hogy a nagyobb frissítési ráta nagyobb röntgensugárzást okoz, akkor a képfrissítés növekedésével együtt a CRT képernyőjén is fényesebb képnek kellene megjelennie. Persze lehet, hogy hibás ez a gondolatmenet.
[Szerkesztve] -
axlrose32
őstag
Egyébként elég érdekesnek tartom azt az egybeesést ami a crt káros hatásaival kapcsolatban megfogalmazódott aggodalmak időbelisége és a tft-k megjelenése között tapasztalható.Lehetséges ,hogy a kilencvenes évek végén megjelent tft-ket horror áruk miatt /meg fejlettlenségük ,korlátaik miatt/ nem lehetett vna eladni ha ezt nem dobják be a köztudatba.Elképzelhető továbbá ,hogy ez nem igazán jött be és ezért nem gyártanak tovább minőségi crt-ket,hogy ezzel is a tft-k felé próbálják terelgetni a népet?Ezek csak kérdések ,lehet hogy hülyeség.
-
Loha
veterán
Én nem halottam, olyat, hogy x évente kéne cserélni...
TCO99 Utáni monitorok teljességgel biztonságosak...
MPRII utáni monitorok sem bocsátanak ki káros mennyiségű röntgensugarat.
Így van a sorrend: MPR, MPR II, MPR 90, TCO92, TCO95, TCO99, TCO03
TCO03 úgy tudom semmilyen lényeges előrelépést nem jelent a TCO99-hez képest, csak az újrahasznosítársa, meg a moncsi szinére vonatkozóan vannak újabb megkötések.
Elvileg minél nagyobb a frissítési freki annál nagyobb a röntgensugárzás, mivel a röntgensugárzás, az elektronok foszforbacsapódásakor keletkeznek, tehát minél nagyobb a frissítés, annál többször ütköznek az elektronok a foszforba, tehát nagyobb a sugárzás is, de elvileg nem jutnak át a képcső üvegén. -
And
veterán
[Gonosz on]
Drótokkal vízereket keresők, földsugárzástól óvakodók (''az ágyamat nem teszem oda, ahol a macska is szeret lenni''), ingával betegséget diagnosztizálók, telefonon energiát küldők, auravizsgálók, szellemlátók és ufóhívők vásárláskor kedvezményt kapnak.
Mod: bakker, az asztrológusokat kihagytam..
[off]
[Szerkesztve] -
szitibor
csendes tag
Félreértés ne essék nem reklámozni akartam a bioshieldet és nekem sincs, csupán a káros hatásokról itt olvastam. Azonban ha ott olvastad a külföldi és hazai kutatások részt, akkor láthatod ,hogy nem komolytalan kutatásról van szó. Persze a reklámszöveg ''kicsit'' tényleg erős. Ugyan nem győzött meg teljesen, de elgondolkodtató.
-
-
DaSilva
senior tag
'' VAJON MENNYI IDÕ ÉS HÁNY ÁLDOZAT KELL AHHOZ, HOGY A KÉPERNYÕK VALÓS KÁROSÍTÓ HATÁSÁT ÉSZREVEGYÜK?...
MINDANNYIAN ÉRINTETTEK VAGYUNK!''
röhej.
de a legjobban mégiscsak ez tetszett:
''FIGYELEM: ha a felragasztás során az A és B jelzésű gömb nem a megfelelő sarokba kerül, a terméknek semmilyen védőhatása nem lesz, sőt adott esetben felerősítheti a képernyősugárzást!''
ez odabasz. -
mixyboy
tag
üdv!
Én csak annyit tudnéka vitához hozzátenni, hogy TFT-m van, előtte naon vaczak 14''os GABA moncsim volt, de ment 85 Hz-en. De a probléma az volt, hogy nem fértem már el rajt. Vehettem volna CRT-t is, de akkor sokat olvastam TFT-kről, és írták a hibákat, és összejött annyi pénz, hogy ősömmel felezve megvettük az LG 1710S-t. Nem a B-t, és ennek azt hiszem olyan 20-24 ms közti a reakcióideje. És van, mert látom, de nem érdekel. Játékban (CS) nem zavar, de olyan szinten, hogy ott még nem vettem észre. Windowsban (valaki felettem említette a scrollt) ott kijön, de scroll közben nem olvasok
Akkor volt olyan, hogy elromlott. Ez is eltud. nem tudom pontosan mit cseréltek rajt, azt mondták, hogy valami csatlakozószerűséget, a papíron meg nem tudtam elolvasni. De persze szakszervíz csinálta ingyér, mert garis volt.
Azóta semmi baja, és nekem nagyon bejön, minden kis hibája ellenére. Akkor még tudok olyan írni, hogy (NFS U-ban vettem észre), hogy ha fekete háttér előtt fehér valami megy, legyen az fény, vagy drótkerítés, de én észre sem vettem, csak szobatrásam szóltMindennek ellenére én elégedett vagyok vele, tisztában voltam vele, hogy kiforratlan technológia, de belevágtam, jah, és persze csíkos is egy kicsit az átmenet. De szeretem a színeit, nagyon bejött. Éllettartamra nem tudok mit mondani, meg van adva a neoncsöveké, egy viszonylagos, aztán utána nemtom mi lesz. Lehet, hogy majd már lehet venni OLED-est, majd meglássuk. Szóval mindenki döntse el milyet szeretne, jó a vita, bár sokszor túlzónka tartom a CRT istenítését, és a 8 ms sokallását. Filmet nézni meg szerintem régen jó, annak nem kell olyan nagy ms. Valamit régen számoltam, mintha 40 ms elég lenne, de lehet, hogy hülyeséget csináltam
Na mindegy, nekem marad TFT. Jah, és nemtudom, de nekem agyamra mennek a CRT-k, amiket 30 körül lehet venni, és IE-t tálcára teszem, és kisebb lesz a kép pár mm-rel. Legalább a TFT-n ilyen nincs.
De mondom, jó kis vita volt, most megyek, mert lassan lejár a munkaidőm! PÁPÁ! Jah, és ne felejtsetek rossz választ megadni a PH! Ati játékban, hogy én nyerjek! -
120Hz mellett az elektronsugár többször pásztázik át a képernyőn mint 85Hz-nél, emiatt a sugárzás is megnő.
A régi Panasonic monitorom leírásában pl. 75Hz-ig garantálták a TCO95 megfelelőséget. -
And
veterán
Szerintem a fénysugárzást kivéve - a képcső ''kimerül'' - a kibocsátott elektromágneses sugárzás nem csökken jelentősen. Az EM-sugárzás nagy része valszeg az elektronikából származik, az ott lévő feszültség- és áramszintek meg nem nagyon változnak (ha igen, az régen rossz). A röntgensugárzást meg a képcső gyorsítófeszültsége okozza, a képcső elektronemissziója viszont romlik. A röntgenről több helyen is írják, hogy gyakorlatilag alig mérhető a CRT által kibocsátott szint.
A kép- és sorfrekvenciától meg talán nem a kisugárzott energia összmennyisége változik, inkább a spektruma tolódik felfelé, ha növeled a frissítést.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Mennyire számít a a kibocsátott sugárzást illetőleg a crt monitor kora?
(Mondják sokan, hogy egy x évente le kéne cserélni, de mennyi az x?)
Illetve, az addig OK, hogy az újabb típusok ártalmas sugárzása egyre kisebb (tco9x, tco2003 stb).
Na de egy képcső sugárzáskibocsátása a használat hosszú évei során hogy alakul? (Ugyanaz a képcső 3, 5, 8, 10 év múlva jobban vagy kevésbé sugároz, mint újkorában?)
És a frissítési frekitől a röntgen, stb. függ-e? (azaz ha 120 Hz-en járatom, akko nagyobb dózist kapok-e?) -
-
axlrose32
őstag
válasz
s0ulreaver #63 üzenetére
Én a vitát itt le is zárom a magam részéről,elvégre mindenki arra költi a pénzét amire akarja.Abban teljesen igazad van ,hogy egy új széria esetén nehéz megállapitani a tipushibákat.Esetleg a gyártó tudná megmondani miért gagyi csővel vagy éppen sorkimenőtrafóval szerelte költségtakarékossági megfontolásból/de ezt nem fogja ráirni a dobozra/.Ezért nem szoktam új dolgokat vásárolni/tv, monitor/.
-
Ezt írtam én is korábban, hogy ez lehet egy érv mellette. A súly és a méret. De ennyi. Nálam ez nem igazán szempont, bár jobb lenne több hely az asztalon, de nem ennyi pénzért és nem ekkora minőségromlás mellett. Az utóbbiak nálam fontosabbak.
Irodába és netezni egyébként tökéletes, csak drága. -
Loha
veterán
Nem apronetes hírdetésekről van szó, és csak azért azzal hasonlítgatok, már mással nem lehet. Profi CRT-ket már lehet venni újonnan. Azok a 170-200k-s árakat, 2-3éve ottfelejtették.
De nyugottan hasonlíthatod az árakat használt TFT-hez is, ha van rá gari.
A TFT-k rengeteget fejlődnek 1-2év alatt, tehát SZVSZ a legtöbb használt TFT nagyon elavult, a mostaniakhoz képest, a CRT-kel meg még nem veszik fel a versenyt.
[Szerkesztve] -
s0ulreaver
tag
Visszatérve az utánhúzásra szerintem a te szemed túl igényes.. Valóban nagyon jó monitorok ezek, perpill nálam is van egy 22''-es Eizo (valami 20 körül kaptam, mert nincs talpa). De az én szememben a TFT jobb (mellesleg 150k elég durva, 120k-ért iszonyat jót veszel).. Pedig nem vagyok nagy divatkövető. (És még vastalpúm se volt sose
)
-
Újonnan semennyiért sem kapsz. Már nem gyártják sajnos. De itt nem is az a lényeg. Mit tudsz ma megvenni. Ez a lényeg. Egy minden igényt kielégítő monitort kapsz 30k-ért, egy ezer sebből vérző technológiájút meg 150k-ért, ami a nyomába sem ér a 30k-s-nak.
Használtan TFT-t meg megint csak nem éri meg venni, mert azok meg 1-2 évesek, és még roszabb paraméterekkel rendelkeznek, és még így is drágábbak jóval. A mostani vacsiúj technikákat bevetők is roszabbak, mint egy használt EIZO vagy Sony profi CRT.
Majd az OLED. Addig szvsz csak divat a TFT, mint a vasalótalpú cipő... -
válasz
axlrose32 #52 üzenetére
Nekem egy Panasonic CRT monitorom ment tönkre, mielőtt TFT-t vettem, 2-3 szerviztől kértem ajánlatot, 17000FT lett volna a javítása. Az egész monitor ért kb. 25000FT-ot. Jellemzően mindenhol le akartak húzni, és nagyon drágán javítottak crt-t.
A TFT-k hívei a jelenlegi áresések mellett nem koppanhatnak, a két éve 120000FT-ért árult 17'' TFT-k használtan ma 30-35000FT-ot érnek, és nem hiszem hogy 4-5 évnél hamarabb megadja magát az alapból 3 év garanciás monitor.
[Szerkesztve] -
BlackWoOd
aktív tag
válasz
axlrose32 #52 üzenetére
Esetleg konkrét statisztikákkal tudsz szolgálni CRT vs. TFT meghibásodással kapcsolatban? Ha nem, akkor kár azon filózni, mi lesz, ha majd egyszer...
Van olyan TFT-m, amit 1999-ben gyártottak és még mindig hibátlan,
van annál régebbi laptopom is, aminek a kijelzője szintén hibátlan.
mod.: És mellesleg teljesen igaza van And-nak, a CRT-k is elég bonyi elektronikával bírnak újabban (OSD, digitális beállítgatás, egyebek).
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
axlrose32 #52 üzenetére
Nem szállnék be a CRT vs. TFT vitába (egyébként is offtopic), de ez rossz érv. Pista bácsi a néhány éves CRT-kbe is hiába nyúlkál bele (azokban is akad SMD), egy biztosítékcserére meg még talán más is képes. Ha meg a CRT-k egyik leggyakoribb hibaforrása, a sorkimenő trafó száll el, akkor nem is nagyon éri meg javítani.
-
axlrose32
őstag
A tft-k hivei majd akkor fognak nagyot koppanni amikor garanciaidőn kivül meghibásodik a monitorjuk.smd technológia az egész.amig egy hagyományos monitort megjavitok max.5k-ból addig ezekhez még az alkatrész beszerzése sem lesz egyszerű,és főleg nem olcsó.És akkor pista bácsi a falu ezermestere próbáljon meg belenyúlni a régi ruszki pillanatforraszójával......Vissza fogja sirni mindenki a jó öreg crt-ket.
-
Torry
addikt
Hát olvasom itt az ellenérveket a tft-vel kapcsolatban.
Nekem a legfontosabb az a tft-ben hogy jóval kisebb, és mivel a szobámba új asztal kerül, drágább lenne kiszélesíteni az asztalt(hogy szembe legyen a crt), mint eladni a mostani monitor és venni egy tft-t. -
Loha
veterán
Elvileg semennyire, mert mind az elektromágneses mind a röntgensugárzás a határ alatt kell hogy legyen ezért vannak a TCO szabványok.
Röntgensugárzást az üveglapnak kell elnyelníe, ezért olyan vastag a CRT-k üvege, meg van bennük egy csomó árnyékoló fémlemez is.
Az elektromágneses sugárzást nem egyszerű árnyékolni, de hivatalosan csak nagyon nagy mennyiségben lehet káros. Ez ugyna az a sugárzás amit a rádióadók, telefonok, és szinte az összes elektronikai eszköz kibocsájt.
TFT-k tápjának is van elektromágneses sugárzása, csak a kisebb fogyasztás miatt alacsonyabb.
Ami bizonyított, hogy a nagyon nagy mértékű elektromágneses sugárzás, genetikai elváltozásokat okoz, ezért nem lehet nagyfeszültségű távvezeték álá építkezni.
Ez a repülő porszemes dolog meg úgy ahogy van hülyeség.
Egyébként a linkelt topikban ez alaposan ki van fejtve.
Idéznék saját magamtól:
''Szem rongálódását első sorban a képernyő merev, erőltetett bámulása okozza, ezen könnyen lehet segíteni, ha gyakran félrenézünk stb...
''
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Itt alaposan ki van tárgyalva a téma: Bővebben: link
Egyébként nem nagyon értem, hogy mit írsz, mert te ha jól értem e fényerősséget mérted, az pedig nem káros...
CRT-ken az elekromágneses és röntgen sugárzását kell mérni.
Ja és egyetérek pilótával, akinek olcsón jó kell, szaladjon el egy használt kereskedésbe és vegyen 21''-os Trinitron moncsit, amíg még nem öregszenek el teljesen.
30-35k környékén garival, meg lehet venni az egykori 200-250k-s moncsikat, amik verik az összes 150k alatti TFT-t.
[Szerkesztve] -
-
simonzé
addikt
Azért egy TFT-n sokkal nyugodtabb tud lenni a kép. A 8ms-es monitoron nemigen látsz utánhúzást, ha igen, akkor ott más gáz van: belptél a matrixba.
Haver 17 collos LG TFT-jén élmény a filmnézés este a sötét szobában... Egyébként én most fogok venni egy 19 collos monitort.
CRT-t. -
simonzé
addikt
A képernyővédő funkciója, hogy a képernyőn lévő (bizalmas) adatokat eltakarja az illetéktelenek elől. Erre van hozzá pl. jelszavas védelem. A monitor szempontjából teljesen változatlan a terhelés.
Ez alól kivételek a kül. pszichedelikus k.védők, amik az undorító színeikkel egyben hányáskönnyítés funkciót is tartalmaznak. -
Tökéletesen meg vagyok elégedve az EIZO F930-as monitorommal. Itt van előttem. 27k volt. Bárki vehet annyiért, ennyi az ára. Tökéletes képminőség, 1600x1200@100Hz, nincs geometriahiba, nincs utánhúzás, színhelyes.
A hatvanezres 19''-es TFT képét meg az ellenségemnek se kívánnám. Olyan 150k körül már láttam olyat, amit nem dobnék ki, ha ingyen odaadnák... -
simonzé
addikt
Én nemtom, mivel bombáz, csak annyit veszek észre, hogy ha meztelen felsőtesttel közelítek a monitorhoz, akkor elkezdi vonzani a mellkasszőrömet.
Ez szekszimegminden, és szerintem arra utal, hogy olyan nagy homokrögöket nem dobál felém, mivel azokat inkább magára tapasztja. Ettől olyan mocskos minden héten a monitorom. Én a Clin-es fehér rongynak elhiszem, hogy a sok kis izé, ami összekeni a rongyot az a monitorhoz tapadt porszemből pár millió darab.
-
Robaj
addikt
-
Pontosan milyen TFT-t ajánlasz, ami 30 ezer forint, és valós átlója akkora, mint egy 21''-os CRT-nek?
Nézz meg egy EIZO-t, akkor majd fogsz látni olyat, aminek nincs geometriahibája
Persze a TFT bizotos, hogy jobb geometriában. Pl. CAD-ra biztos jobb. Ott mindegy a szín, az utánhúzás se fontos. De DTP-re egymilliárdcsilliószor jobb a CRT... -
Tsunami
senior tag
Én azt mondom, hogy egy 21''-os Sony FD Trinitron képcsöves monitornál nincs jobb
-
Robaj
addikt
Előző sulimba 1 évig TFT moncsikat kellett nézni...
16 ms, Belinea, 1024x768
Hát majd kifolyt a szemünk 6 óra után...
Lehet csak velünk volt a gond)
Nekem egy jó öreg 1997-es 15''-os CRT-m van (Compaq), 1024x768@60hz, szal 800x600@75-ön használom
Ingyen sem cserélném le TFT-re...
Majd egy jó kis 17''-os síkképernyős CRT lesz
[Szerkesztve] -
válasz
s0ulreaver #13 üzenetére
Van igazságod, de én egyedül csak a méretet/súlyt és esetleg a fogyasztást tudnám előnyként a TFT mellett felhozni. Mivel munkahelyen használom és nem cipelem sehová, a többi gép mellett meg elenyésző a fogyasztása, ezért nekem ezek nem igazán előnyök. Másnak biztos többet nyomnak a latba...
A gemometria hiba ilyen kategóriáknál már nem jellemző. 1280-nál nagyobb felbontás meg felesleges, mert minek. Ott tökéletesen olvasható minden. De még 1600-ban is.
A TFT képe szerintem egyszerűen tűrhetetlenül rosz. Lehet velem van a baj, de én látom az utánhúzást még a 8ms-nál is. Nyilván azért, mert a megadott 8ms csak egy PR adat, csak ideális esetben érhető el, a valóság ennél sokkal roszabb.
Ráadásul ugye nagyságrenddel drágább a TFT. Még ha ugyanannyiba kerülne, vagy kevesebbe, akkor megfontolandó lenne, de így?
Én is az OLED-ben bízom, addig a 4-5 évet meg átvészelem valahogy
A porbombázás meg egy urban legend, ha józan paraszti ésszel végiggondolod, akkor hogy az istenbe tudna a levegőn átszáguldani egy porszemcse? Méretéhez képest iszonyat nagy a felülete, ennél fogva a légellenállása is. Néhány milliméterre esetleg eljutna, de utána lelassul. Próbálj meg eldobni messzire egy vattacsomót... -
Tsunami
senior tag
válasz
s0ulreaver #18 üzenetére
Most kezdjem azzal, hogy az összes színátmenet a tft-ken sávos?
Már alapból itt kezdődnek a problémák.
-
And
veterán
Valamennyi biztos van, különösen akkor, ha valami alacsony energiafelvételű módot is bekapcsol (DPMS) a ''képernyővédő''. Az ilyen akváriumos, halacskás, rajzfilmes szkrínszévereknél viszont ne számíts ilyesmire..
Hogy mire jó? Láttál már pl. pénzkiadó automatát, amelynek a képernyőjén akkor is láthatóak a feliratok és jelek, amikor elvileg sötét a képernyő? Na, ennek a jelenségnek - beégés - az elkerülésére valók (eredetileg).
Mod: hú, de rohadt lassú vagyok..
[Szerkesztve] -
koob
senior tag
Képernyőkímélőnél van sugárzás v. fogyasztáscsökkenés?
Ha nincs, mire jó??? -
Tsunami
senior tag
válasz
s0ulreaver #13 üzenetére
A tft nem hülyeség. De grafikai munkákra, és ezekhez hasonló dolgokra nem megbízható, és nincs olyan képe. Egyéb másra megfelelő lehet. Én várom a következő generációs megoldást.
-
s0ulreaver
tag
Azért ezek az érvek nem teljesen fedik a valóságot. Tegyük hozzá, hogy a CRT-k geometriahibásak (nem tudom hogy a high-high-end-ekre is vonatkozik-e). Dögnagyok, és dögnehezek. Nagyobb felbontáson TFT-t sokkal de sokkal könyebb olvasni (mert nem homályos). Nekem itthon van egy LG 915FT Plus is. 1280*1024-en még tűrhető (de nem tökéletes), de attól feljebb nagyon nehéz olvasni. (Szívesen megnéznék egy CRT moncsit, 15''-on 1400*1050-es felbontással. Ami ugye SXGA+, és TFT-n kristálytiszta képe van) Pedig nem is olyan rég még 120E Ft-os mindenhol tesztgyőztes monitor volt. Nem szóltam még az utánhúzásról. Ma kapható kb. 103E Ft-os monitor (Samsung Syncmaster 913N) válaszideje 8ms. Ez elég durván kevés, arról nem is beszélve hogy ezt az állítólagos
utánhúzást 1 nap alatt meg lehet szokni.
Sugárzás meg porbombázás(erről sosem hallottam még sztem ez a vakítás) szerintem már elég régen megbízhatóak a monitorok. Szerintem egy sokkal fontosabb paraméter a képfrissítési frekvencia, aminek tényleg van köze a fejfájások stb. sűrűségéhez. Nekem CRT 1024*768-ba 120Hz-et tud.. Poénból kipróbáltam, pár napig 75, 85, 100Hz-en. 85 már tűrhető volt, de a 120-hoz képest még mindig nagyon zavaró.
Ezek után erősen kétlem hogy parasztvakítás lenne. De mindenki oda teszi a pénzét ahova akarja.Véleményem szerint van a TFT-nek jövője (pontosabban hamarosan az OLED-nek).
SZERINTEM. -
And
veterán
Így van, a TCO9x és az MPR-II szabványok sem a látható sugárzással foglalkoznak. A kritériumok a statikus, ill. a változó frekvenciájú (400kHz -ig) elektromos- ill. mágneses erőtérre vonatkoznak a monitortól bizonyos távolságra (30 ill. 50cm).
Mod: Bővebben: link.
[Szerkesztve] -
Flashy
veterán
kerülnek folyamatosan, de a monitorbámulás közben órákon át bombázza a szemet ilyennel, mintha valamikor tévében vagy neten láttam volna képet a mikrosérülésekről az ember szemnemtommijén itt elöl.
ez az ami ellen a monitorszűrő véd amúgy. csak ha nincs leföldelve, a monitorról rálövődött részecskék sztatikusan feltöltik a műanyagot, aztán lövi tovább ugyanúgy. -
Flashy
veterán
szerintem a monitorban a fénysugárzás a legkevésbé káros. egyrészt az elektrosztatikusan feltöltött por, másrészt az elektromágneses sugárzás ami káros, plusz a crt-k villogása, meg a huzamos ideig azonos távolságra nézés (ez a fejnek, nyaknak, ilyesminek is káros és nyilván tft-nél is ugyanez). a fényerő-fényesség ezek után már nem oszt nem szoroz...
-
L3zl13
nagyúr
-
Szőrös
veterán
CRT-nél nem az a gáz , hogy mindenféle apró porszemcsékkel bombázza a szemet ? Nem értek hozzá csak érdeklődöm.
-
Tsunami
senior tag
Lehet, hogy én vagyok hülye, bár tanultam a kandelláról meg luxról meg lumenről meg mittoménmiről, de nekem ez nem tiszta, hogy hány fc mennyire káros, meg hány mikrowatt. Szóval leírhatnád, hogy a parasztember is megértse jobban
u.i: bármilyen TFT-t képtelenség dtp-re rendesen használni, én próbáltam rengeteget.
[Szerkesztve] -
Hát igen. Hányszor magyaráztam, hogy parasztvakítás a TFT, de mindenki lehurrogott, hogy de a CRT mennyire sugároz
Hát én még egyenlőre maradok az utánhúzásnélküli, minden irányból látható, színhelyes, 21''-os, 30-e Ft-os EIZO F78 meg a Philips 201B4 monitoromnál. Bár gondolkodtam rajta, hogy sokkal jobban megérné helyettük egy pár utánhúzós, csak szemből nézhetős, színhibás, 19''-os 150-e Ft-os TFT. Hiszen azért az a sugárzás ugye...Na meg a szembe lövellő porszemek ugye...
-
simonzé
addikt
Hasonló téma már volt, de az TFT-kre vonatkozott. Gondoltam kicsit tisztázzuk, mennyire sugároznak a CRT monitorok - gondolom a legtöbben még ilyet használunk.
Rendszeresen használok egy Spectroline DSE2000A fénymérő készletet, ami egy mérőműszerből, egy UV-, és egy látható fény - érzékelőből áll.
Az imént lemértem a monitorom sugárzását. Sajna a műszer Fc-ben (foot-candle - láb-kandella) mér, ami az amcsi szabvány szerint normális dolog, szerintem nem. Az eredményt így minden esetben meg kell szorozni 0,0929-cel, hogy megkapjuk a Lux értéket, ami egy gyertya fényének felel meg.
Szóval az asztalilámpám 60W-os izzója 20 cm-ről 196, 30cm-ről 115 Fc-vel sugároz. A Monitorom (LG Flatron EZ T710B - 17collos) ehhez képest közvetlen közelről (hozzáérintett érzékelővel) 20,3 Fc-vel, 60cm-ről (itt van a szemem) 2,8-3,8 Fc-vel sugároz, de ebbe már bezavar a környezet (gyenge) természetes fénye is.
UV tartományban nem mérhető a sugárzás, gyakorlatilag 10 mikrowatt erejű sugárzást sikerült kiprovokálnom, de ez a minimális érték, amit kijelez a műszer, szal a valóságban ennél kisebb az UV sugárzás energiája.
Minden mérést fehér felületen végeztem, ahol a legerősebb a sugárzás.
A mobilom kijelzője (Siemens M55) 0 cm-ről 2,0-2,2 FC közötti erővel sugárzott, ez a maximum...
Ezután gondoljon mindenki amit akar. Csak gondoltam megosztom a tapasztalatokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Hálózati / IP kamera
- Drón topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kuponkunyeráló
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- SAMSUNG (LS32D700EAUXEN ) 4K GAMER MOITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS32DM700UUXEN) 4K SMART GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Új Bontatlan Apple Studio Display 27 5K Retina Thunderbolt Azonnal Átvehető Deák Térnél.
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest