Hirdetés
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Mobil flották
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha egy függvény határértéke behelyettesítve 0/0 típusú, akkor mindig lehet használni a Hospital szabályt?
Ez lenne a feladat:
lim x->végtelen [sin 1/x] / e ^ -x (e a -x-ediken) -
-=Lord Tom=-
senior tag
Köszönöm szépen (Óbasszus, ez kijött csak úgy emlékeztem h 53%-nak kell kijönnie, és nem hittem el....Hiába 8. órában egy témazáró után fáradt vagyok...)
Bandus: Köszönöm a tippet de csak középszintű érettségi lesz, bár tanulok a fakton rendesen (kiszámoltam így jobban járok pontokban). Egyébként a trigonometriát és egyenleteit utálom ez a téma sokkal érdekesebb csak meg kell értenem
Bár műegyetem a cél úgyhogy itt az ideje, h belehúzzak, egyébként köszi a tippeket (Deriválni, integrálni még nem tanultam bár fogok azt is itt fakton, de még van egy évem (12.-es vagyok, 5 évfolyamoson)) -
peterszky
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Emelt szintű matematika érettségin szokott lenni integrálás/deriválás.
-
válasz
Szten Márs
üzenetére
Én csak a fősulin láttam integrálást, deriválást, gondolom azóta nem sokat változott az anyag (9 év)
MOD: Mármint középsuliban -
Lothwin
csendes tag
Hello!
Kéne egy gyors segítség:
Mutassuk meg, hogy az[x/(y^3-1)]+[y/(1-x^3)]+[(2(x-y))/((x^2y^2)+3)]
kifejezés helyettesítési értéke állandó minden olyan helyen, ahol a kifejezés értelmezve van és x+y=1.
Előre is nagyon köszi

-
bandus
veterán
válasz
-=Lord Tom=-
üzenetére
ha érettségire készülsz majd, jobb a valszámra fektetett időt geometriára, integrálásra/deriválésra felhasználni

ez szerintem a legutálatosabb része a mateknak. -
válasz
-=Lord Tom=-
üzenetére
1. 80% esély, hogy nem esik, 20% hogy esik (80+20=100% összes lehetőség)
2. Elkések, ha esik:20%-nak a 10%-a = 2%
3. Elkések, ha nem esik: 80%-nak a 2%-a = 1,6%
4. Elkésem és esik = ?Mikor kések, ha 2. + 3. azaz 2 + 1,6% = 3,6%
Ha kések akkor vagy esik vagy nem azaz 3,6% ebből 2% esetén esik, 1,6 %-esetén nem esik.
Ebből az jön ki, hogy 2/3,6 (0,555...) arányban esik 1,6/3,6 (0,444...) arányban nem esik mikor késekEzt már csak át kell tenni megfelelő formába
-
-=Lord Tom=-
senior tag
Valszám első óránk megvolt, de már elakadtam...
Ha valaki segítene, megköszönném!
(Kezdem gyanítani, hogy hiba van a feladatban...A szöveg biztos jó, a jelölések így kerültek fel a táblára, legalábbis ezt tudtuk leolvasni, de vhogy nagyon nem oké sztem...
)
Így szól:Esély h esik az eső: P(R)=20%
Esély h elkéssek a suliból, ha esik az eső: P(A/R)=10%
Esély h elkéssek a suliból, ha nem esik az eső: P (A negációs jel R)=2%
Esély h esett az eső, ha elkéstem a suliból
(R/A)= ?(
Sztem h a feladat jelölései jók legyenek, ezek kellenének:
Esély h elkéssek a suliból, ha esik az eső: P(A metszet R)
Esély h elkéssek a suliból, ha nem esik az eső: P (A metszet komplementer R)Mondom ezt 3 óra után kb...Aki segít annak előre is köszönöm
) -
Hiányzott 2 adat, world nemtudta szerkeszteni, egy derékszög és egy 60 fok hiányzott az ábráról. Az utólagos rákoppintás meg lemaradt.
-
Lewzke
őstag
Ja igen nekem azért nem sikerült ...... de mégegyszer kösz

-
lúzer
veterán
Na asszem, most megvan
mérleg egyik ág: 1 piros 1 fekete
másik: 2 pirosHa nem egyforma, és nehezebb a 2 piros:
leveszed a második tányérról a két pirosat és kettéosztod
és hozzáteszel 1-1 pirosat, megjelölve, amelyik ág lefele billen, ott van a nem megjelölt a hibásHa nem egyforma, és könnyebb a 2 piros:
leveszed a második tányérról a két pirosat és kettéosztod
és hozzáteszel 1-1 pirosat, megjelölve, amelyik ág felfele billen, ott van a nem megjelölt a hibásHa nem billen egyik irányba sem, akkor ami a fekete mellett volt, az a hibás
---------------------------------
ha egyforma akkor a maradék két pirosban van az eltérő
ekkor felteszed az egyiket a feketével, tehát 1 serpenyő - 1 golyóha egyforma akkor a maradék 1 piros a hibás, ha nem akkor ami a mérlegen van
-
Lewzke
őstag
Kérlek segítsetek

-

én eddig jutottam, amit megadtam, sajnos csak annyi volt a lapon, semmi más.

-
Lewzke
őstag
Van öt piros és egy fekete golyónk , melyeknek súlya egyenként 1 kg , egy piros golyó kivételével (ez lehet könnyebb vagy nehezebb) . Hogyan választhatjuk ki a hibás golyót egy kétkarú mérlegen két méréssel ?
Ez a feladat nem hagy nyugodni , sokat törtem a fejem de nem sikerült megoldanom
Nagyon hálás lennék a megoldásért
holnapra kellene , és nem állok valami jól matekből 
-

a 3szög c oldala megvan, és a belső szögek, de hogyan tovább?

-
bandus
veterán

-
Xantomas
őstag
Erősítsetek meg abban, hogy ez itt egy rossz eredmény! Akárhogy számolok, nekem teljesen más szorzó jön ki az elején. (3/2) helyett (6/2)
-
[HUN]Zolee
őstag
Thx mindkettőtőknek.
-
joe69
senior tag
válasz
[HUN]Zolee
üzenetére
igy ranezesre:
4, a tort tart a 0hoz, cos0 pedig 1
5, x*arctg(x)-0.5*log(x^2+1) ezt bekuldtem integralprogramba

-
[HUN]Zolee
őstag
Üdv. Kis segítséget kérnék a 4. és az 5. feladat megoldásában. Semmit nem tudokvelük kezdeni

-
ftc
nagyúr
limitek x,y
mikor használlunk k,1/k esetleg kx+q -t ?
-
bandus
veterán
válasz
-=Lord Tom=-
üzenetére
akkor mindegyik módusznak számít.
-
vedini
őstag
válasz
-=Lord Tom=-
üzenetére
1.
a. grafikus megoldás
vegyél fel egy koordináta rendszert, és vedd fel a 5x-3y=2 egyenest,
azaz a y= (5x-2)/3, ahol metszi az egyenes az y tengelyt az a megoldás
b. algebra, x=0 pontba metszi az egyenes az y tengelyt azaz behelyettesítve y=(5*0-2)/3=-2/3 azaz p(0,-2/3) pontban metszi az egyenes az y tengelyt2. 4x+5y=0 y=-4/5x egyenes normál vektorát és a veszed a p0 pont kooordinátáit, így 4x+5y =4x3 +5*(-5)
tehát 4x+5y=-13 a keresett egyenes egyenletemódusz: statisztika, egy számhalmaz leggyakrabban előforduló értéke
pl.: 1,2,3,4,5,6,6,7,8,9
Módusz= 6 -
-=Lord Tom=-
senior tag
Ilyeneket hogy lehet megoldani?
Adja meg az 5x − 3y = 2 egyenletű egyenes és az y tengely metszéspontjának
koordinátáit!Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy a P0 (3; –5) ponton és
párhuzamos a 4x + 5y = 0 egyenletű egyenessel!Mi az a módusz?
Előre is köszi

egy kezdő matekos
-
vedini
őstag
sziasztok
gyorsba kéne sin5x deriváltja
köszike
-
KMan
őstag
Kis alap hianyossagom van linalgbol ugytunik.
Kerdes: hogyan kell egy vektort lenormalni?
Iranymenti derivaltszamitashoz kellene, amikoris megvan adva egy fuggveny es hozza a sikban vagy esetleg terben egy pont, valamint egy iranyvektor.
-
ttower
aktív tag
üdv mindenkinek.
tudnátok segíteno hogy hogy lehet egy 3 magasságból háromszöget szerkeszteni?
-
D4rkm4n
őstag
Valaki tudna egy definíciót adni pár kérdésre?

1. Mit ért adott valós-valós függvény primitív függvényén, illetve határozatlan integrálján?
2. Mi a számhalmaz torlódási pontjának definíciója?
Vizsga kérdés volt nálunk matekból

-
szatocs
őstag
Hello Mindenki, újra...!
Ebből kéne a B első feladata. Meg tudná valaki csinálni papírra, aztán beszkennelni? Sehol nem találok egy qva könyvet, amiben hasonló feladat lenne. Előre is köszi, ha valaki meg tudja csinálni!
A 3 - as és az 5 - ös se lenne rossz. Ha valaki csak valamit is tud, már az is jó lenne.
-
Alg
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
1 tükrözés van, a többi csak forgatás+tükrözés kopozíció
Persze felfogás kérdéseMod: kérdés: Algoritmusok tev. és elemz. vizsgára készülök, deegyvalamit nem sikerült megfejteni:
Téma: max. kiv. algoritmusok
Módszer: A "csalafinta válaszoló" avagy "csaló barchóbázó" startégia.Amit nem értek: konzisztencia táblázat, 2*2 oszloppal (érték-státusz), N (nem kérdezett) L (nagyobb) S (kisebb) bejegyzések. ELTE TTK Alk. mat. szak
-
Boxiné
aktív tag
Jó reggelt mindenkinek!
Egy kis talány: Bemegy 3 férfi egy amerikai szállodába. Szobát szeretnének kivenni. A portás azt mondja, hogy persze van szabad szoba, 30 dollár. Ez azt jelenti, hogy fejenként 10 dollárt fizetnek. Kis idő után rájön a portás, hogy az a szoba csak 25 dollárba kerül. Na most mit csináljon? Úgy gondolja visszaad 1-1 dollárt a 3 férfinek, 2 dollárt pedig megtart magának, így kijön a 25 dolcsi.
Na nézzük ezt visszafelé. Így a 3 férfi 27-et fizet a szobáért (fejenként 9 dolcsi), kettőt pedig ugye a portás zsebretett. Ez így 29 dollár. Hova lett 1 dolcsi?
Várom a megoldást! Ugyanis még én sem jöttem rá!

-
cocka
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Jó van má'!
Elírta. Na és? Írta, hogy hullafáradt volt, úgyhogy erről ennyit. A másik pedig az, hogy ő legalább segített, amit ezúton is köszönök szépen.
-
Alg
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Tiedre: nem gondoltam még teljesen végig, de azért:
Szóval: utolsónak csak önmaga marad, tehát az előző n-1 gyerek pont azt az n-1-et húzta ki valamilyen sorrendben (rontott kísérleteket, tehát mikor saját magát húzza valaki, figyelmen kívül hagyhatjuk az ismétlés miatt)
innentől: (nlegalább 3)
1. gyerek:n-2/n-1
2.:gyerek: n-3/n-2
stb.ezek szorzata: (n-2)!/(n-1)!=1/(n-1) ennek a határértéke 0.
Mondjuk ez így elsőre kicsit egyszerűnek tűnik, és nem is biztos h. jó...
-
Alg
veterán
Szia!
D5: veszel eyg szab. 5szöget, ezen van ugyebár 5db forgatás(f) + 1 tengelyes tükrözés(t).
elemek:id,t,f,f^2,f^3,f^4,tf,tf^2,tf^3,tf^4
szorzási szabály:szokásos,mint hatványozásnál, csak: t^2=id, f^5=id
rend:legkisebb egész kitevő, amire emelve az egységet (id) kapod (pl. t-nél 2, f-nél 5)
Szorzat rendje a rendek legkisebb közös többszöröseRészcsoport: elkezded hatványozni, és amikor visszakapod önmagát (vagy egyel korábban id-t) akkor az addig felírt elemek alkotják a generált részcsoportot. Max. rendű elem által generált részcsoport az egész csoport. Pl. itt "f" generálja id, f, f^2, f^3, f^4 részcsoportot.
Szerk:csak nem ELTE TTK? Vagy máshol is bevett szokás ez a "jó" kitevő?
-
sghc_toma
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
nem is kell területeket számolni.. a két háromszög befogóinak arányából látszik, hogy nem hasonlók, így a nagy háromszög nem háromszög...
-
cocka
veterán
Valahogy volt egy olyan érzésem, hogy senki nem fog konyítani a csoportelméleti kérdésekhez.

-
válasz
Chesterfield
üzenetére
Igen, valóban nem egyenes az átfogó. A felső ábrán "be van horpadva", az alsón meg kidudorodik a középső csúcs, és azért nem látod paintben, mert az átló hossza kb. 14, és annak az elnyújtott kis háromszögnek a területe, ami minuszban/pluszban ott van: 1/2, vagyis a középső csúcs távolsága az átfogótól ~1/14 egység (így jön ki az a*m/2-ből az 1/2-es terület), ami mindössze 0,07, ezt szabad szemmel nehéz észrevenni.
Egyébként az, hogy nincs a 3 felső pont egy egyenesbe, egyszerűen abból következik, hogy a 2/5, 3/8 és 5/13 számok mind különbözőek.
-
válasz
concret_hp
üzenetére
Egy másik topikban feldobtam ezt a példádat, és ott valaki megtalálta, hogy ezesetben n gyerek esetén a valség kb. 1/(n + ln(n) + EulerGamma), ahol EulerGamma = .5772156649015...
Remélem, most már sokkal boldogabb vagy :-) Közvetlen rekurziót a tagokra nem igazán lehet felírni, szóval összességében ez egy igen genya példa.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
philoxenia
üzenetére
Lejárt az idő, mert közben mindig visszaléptem
Az egyik kis háromszög nem 4 hanem 5, mert 5x2/2 a másik viszont 12 tehát 15+12+5azaz 32, a nagyé meg 32,5 a többi meg optikai torzítás, körzővel szerkeszd ki, ha nem hiszed, a paint az nem pontos ennyire. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Chesterfield
üzenetére
Ne rajzolj, számolj, nézd át a kockákat, bár Pitagórasz -tételnél is érdekes eredmények jönnének ki.
Háromszögek területe, + az L alakok területe, nem egyenlő a nagy háromszög területével.
A nagy háromszög területe: 13x5/2=32,5
A kicsik területe: 2x4/2=4 3x8/2=12
A két másik elem meg 7+8=15
Azaz 4+12+15 vs 32,5 -
Chesterfield
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Betettem paint-be, és kivágogattam óvatosan a felsőből az összes síkidomot, és minden lefedett mindent, de a kis kocka kimaradt.
SZóval nem hinném hogy ez a magyarázat -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Chesterfield
üzenetére
A fölső összerakott háromszögnél, nem pontosan ugyanoda esik az átfogó mint lenn. Ha összeadod a területeket, akkor látszik, hogy igazából nem is egyenes az átfogója, mert a területek összege nem adja ki a nagy háromszög területét.

mod: ha a nagy háromszög területét kiszámolod, 65/2 , a kis területek összege meg 32 -
cocka
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
igen
A rendről még valami olyasmi van itt, hogy egy k egész szám jó kitevője a g € G csoportelemnek, ha g^k=1 vagyis ha jól értem itt (a^2*b)^k=1-ből jönne ki valami. Állítólag a rend a legkisebb pozitív jó kitevő (véges rendű elem esetén).
Találtam egy ilyen felírást is:
igaz ez D4-et írja le, D4=<a;b | a^4=b^2=1; ab=ba^3>
És valami olyasmit is írnak erről, hogy jelöljön a egy szabályos 4 szög (négyzet) középpontja körüli (2 Pi)/4 vagyis 90 fokos elforgatást, b pedig legyen a négyszög tetszőleges tengelyes szimmetriája.
Ha jól sejtem a^4 azért adja az egységelemet, mert egy négyzetet 4 db 90 fokos forgatással lehet önmagába átvinni, a b^2 pedig azért, mert egy négyzetet 2 db tengely tükrözéssel lehet önmagába átvinni.
-
Chesterfield
őstag
válasz
concret_hp
üzenetére
Jó neked, én nem tudom a megfejtést.
Elvileg akárhogy rendezzük a darabokat, a területnek állandónak kéne lenni. De itt változik.
ía két L alakú rész miatt van valami kavar
-
cocka
veterán
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni csoportelmélet ügyben. Természetesen megnéztem az elméletet, de semmi értelmeset nem sikerült belőle kihámozni.
Pl. ilyen feladatok vannak, hogy D5-ben (ez egy ötödrendű diédercsoport)
az a^3*b elemmel generált részcsoportot készítsük el
írjuk le mi a^2*b rendje
és mi az a^3*b elem a^4*b-vel való konjugáltja.
Ehhez ilyen elméleti anyagokat találtam:
Csoport: Egy G nem üres halmaz csoport, ha értelmezett rajta egy * művelet a következő tul.-kkal:
* művelet asszociatív magyarul: minden a, b, c-re (a*b)*c=a*(b*c)
van neutrális elem vagyis létezik egy e elem, melyre e*a=a illetve a*e=a minden a-ra.
G minden elemének van inverze vagyis létezik egy olyan a' melyre a*a'=e ill. a'*a=eA diédercsoport az egyébként egy szabályos n-szög szimmetriacsoportja. Magyarán itt egy szabályos ötszög szimmetriacsoportjáról van szó.
Szimmetriacsoport pedig: X legyen tetszőleges halmaz, ekkor az Sx csoport a kompozíció műveletére nézve az X halmazon ható szimmetriacsoport.
Az Sx meg X transzformációinak halmaza. X transzformációja pedig: Egy X halmazt önmagára képező bijekciók
A részcsoport pedig:
Legyen G csoport, ha H részhalmaz G-nek, mely maga is csoport a G-beli műveletekre nézve, akkor H részcsoportja G-nek.
Kongjugált meg:
Legyen G csoport és g € G rögzített elem. A gxg^-1 szorzat az x elem g-vel vett konjugáltja.Rend pedig:
Legyen G csoport és g € G. A g elem rendje a g különböző hatványainak a száma.
Na most mindenezek ismeretében fogalmam sincs, hogy lehet a részcsoportot felírni ill. a rendet és konjugáltat meghatározni.
Van valakinek tippje? Mondjuk lenne még más is, aki nagyon vágja a témát, nem haragszom meg, ha megkeres priviben.

-
bandus
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
mi a magyarázat az ábrára?

-
concret_hp
addikt
válasz
Chesterfield
üzenetére
trükkös ábra
(ismerem)az én feladatomra valaki valamit?

-
R
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
igen, amikor változtaka a feltételek, akkor már 27-2 = 25
-
vedini
őstag
a lényeg, hogy a példa eleve rosszul teszi fel a kérdést, hogy alsóba a kisgyerekeket megzavarja,
de magyarázni, nem a példán keresztül kell, ragaszkodni ahhoz a nyamvadt 1$-hoz,hanem struktúráltan, logikusan az egyenleget felírni
a lényeg, hogy szó sincs 1$-ról
a vendégek kifizettek 27-et, ebből lenyúlt 2-tőt a portás, és a hotelnak csak 25 jutott

-
R
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
hol van az 1 dollár?
-
R
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
3*9+2=29
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Eladó új állapotban levő Redmi Note 11 4/64GB szürke / 12 hónap jótállás
- Behringer B-CONTROL BCF2000 USB/MIDI kontroller
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Bár műegyetem a cél úgyhogy itt az ideje, h belehúzzak, egyébként köszi a tippeket (Deriválni, integrálni még nem tanultam bár fogok azt is itt fakton, de még van egy évem (12.-es vagyok, 5 évfolyamoson))

ehhez nekem már nincs elég eszem 
Én még nem láttam olyat, hogy lett volna érettségiben, tudtommal nem is törzsanyag
)

(R/A)= ?
köszi szépen

axioma