Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
Új hozzászólás Aktív témák
-
MaUser
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Így utólag már nem is bonyolult.

Szalkai tanár úr mondja mindig, hogy találj ki valmit és bizonyítsd be és máris kész a tétel. Szóval hajrá. -
MaUser
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Már nem kell csak leesett.
Ejtőernyős agyam van....
-
MaUser
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Na csak leesett csak ezek a négyzetgyökök bekavartak.

Ötletes!!! -
MaUser
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Na nekem már nagyon késő van. Ezt így nem fogom. Megtennéd, hogy word képletszerkesztőjével megcsinálod és elküldöd mail-ben?
-
Cefa
senior tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Király elfogadom ezt a megoldást is.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
(egyezerötszázhuszonhatod = 1/1526)
-
Apollo17hu
őstag
nem írtunk fel zárójeleket
a tanár megmutatta, hogyan kell ''kibontani'':
pl. legyen 1526 a számunk
ekkor a képlet logaritmusok nélkül átalakítva ez lenne:
kettő a kettő az egyezerötszázhuszonhatodikon
viszont ezelőtt áll egy kettő alapú logaritmus, ezért:
kettő az egyezerötszázhuszonhatodikon lesz
ezt úgyis lehet mondani, h:
kettő a mínusz ezerötszázhuszonhatodikon
ezelőtt pedig már csak egy mínusz kettő alapú logaritmus van, ami miatt a mínuszjelek kiesnek, és a kettő alapú logaritmus miatt is csak a kitevő, vagyis az 1526 marad meg. -
MaUser
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Igy már oke, de nincs ez valhol zárójelezve?
Mert így -1*1*gyökalatt gyökalatt gyökalatt2!=3 -
Apollo17hu
őstag
Úgy képzeld el, h van rengeteg sok gyökjeled. Ezek mind négyzetgyököt jelentenek, mert nincs szám föléjük írva. Pl. ha egy 3-as lenne fölé írv, akkor az már köbgyök lenne, bár ezt te s tudod... Tehát ezeket a gyökjeleket egymásba ágyazod. Pl. ha a 3-at akarnád kifejezni, akkor gyök alatt(gyök alatt(gyök kettő)) lenne, ahol a ''gyök alatt'' a négyzetgyököt jelenti.
-
MaUser
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Az annyadik négyzetgyök mit jelent?
Hatvényozást v. nem négyzetgyök? -
Apollo17hu
őstag
A megoldás valahogy így néz ki:
-log_2log_2gyökgyökgyökgyök...gyök2
tehát:
mínusz, kettő alapú logaritmus kettő, kettő alapú logaritmus kettő, annyiadik négyzetgyök kettő, amennyi a megadott pozitív egész volt -
bdav
őstag
Lehet hogy rosszul indulunk neki. Na nézzük másképp picit:
Van egy háromszög+beirt köre. Két oldal-kör érintési pontot összekötünk (legyenek e és f) a szemközti csuccsal. Ig. hogy a metszéspont, a 3. érintési pont és a 3. csucs egy egyenesen vannak
Mondjuk hogy amit az előbb írtam a hurnégyszögre az csak ebben az esetben áll fent (amit feljebb irtam), de ezt még be kéne bizonyitani. Ekkor hogyha egyik tetszöleges csucsot, amelyik nem része ennek a hurnégyszögnek kiválasztjuk+ a két belőle kiinduló oldalegyenesen a kör érintési pontjait, ennek a háromszögnek megrajzoljuk a körülírt körét. Azt kell bizonyitani hogy ezen a körön rajta van e éf f metszéspontja. 
-
Tompo
aktív tag
Igen, de nincs már eőm ehhez, sin és cos tételekkel be lehet bizonyítani hogy a metszéspontnál az egyenesek 180fokot zárnak be. Ha megrajzoljátok akkor a vonalak által felbontott 3szögeb keletkező kisebb 3szögekre fel lehet írni egy egyenletet amivel be lehet bizonyítani hogy 180fok az a szög. Kicsit bonyolult így de holnap levezetem majd, de most alvás mert eldőlök.
-
Cefa
senior tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
de megmondta a megoldást.
Mondd már meg. Vagyis már van egy megoldás de én kíváncsi lennék a tiedre is. -
Tompo
aktív tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Bocs, de kicsit fáradt vagyok.
-
MaUser
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Jaja, ezért hagytam abba az okoskodást én is......
De legalább mondhatod, hogy egy egész fórum is kevés volt ehhez.
-
bdav
őstag
Hmm egy érdekesség, lehet hogy ez jó. Kis szögkifejezgetéssel be lehet látni (asszem ez már jo), hogy pl,. a B csucsal szemközt az a szög amit a két nem b-csucsba tarto érintési-pont-csúcs vonal bezár, és a b csucs fele esik (huuu de szakszerütlen
az pont a+c szögnyi. Namost ekkor itt van egy hurnégyszög. Hog ez mire jo azt nemtudom 
-
bdav
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Igen. de akkor mi a franc lehet??? Tipp: próbálj olyant keresni hogy Euler-egyenes, ez egy egyenes ami a háromszögben a körülírt kör középpontján a magasságponton és a súlyponton megy át, ez tuti, de hogy még mi azt nem tudom, csak teljes tanácstalanságomban adom ezt a tippet

-
Cefa
senior tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Te találtál a miénknél jobb megoldást a 2. feladatodra.
-
bdav
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
A kocka egyenletét kihagyhatod nyugodtan
Elég komoly térkoordinátageometria kellhet hozzá
(mi most tanuluink ilyent síkba, perpill egy négyzet egyenletével eléggé gondjaim lennének
de baromi bonyolult már ez is
) -
Apollo17hu
őstag
bdav: Megnézem, amit írtál, bár gondolkodni már tényleg késő van.

Pala: Azért ezt a feladatot adtam fel, mert szükségem volt rá. Ezért szerepel a ''help'' szó a topic címében.
Persze én is szívesen próbálkozom más feladatokkal, amire erőmből futja. 
-
Tompo
aktív tag
A legegyszerűbb megoldás: Ezek a vonalak a szügfelezők és a szögfelezőkre vonatkozó tétel szerint metszik egymást.
Itt a bizonyítás, bocs de fáradt vagyok gépelni:
http://www.sulinet.hu/cgi-bin/ba.cgi?f=/ematek/index.html
és itt keressétek a geometria 36.os tételt. -
Pala
veterán
Ezek itt nem túl nehéz feladatok, aki gondolkodni akar, az írja fel a dodekaéder, vagy akárcsak az egyszerű kocka egyenletét!
-
bdav
őstag
ill. nem tudom... ha jol lerajzolod akkor jo hogy a keresett vonalak magasságok a kisháromszögben. De ha ez igaz (hangsuloyzom rajzbol indultam ki), akkor a fent vázolt egyenlő száru háromszög miatt ezek annak is a magasságai, viszont egyenlő száru háromszögnél magasság=szögfelező (az alaphoz tartozo). Na inkább megyek vészhelyzetet nézni.
-
Cathfaern
nagyúr
Ergo a kisháromszögben a kérdéses vonalak magasságvonalak, amelyek egy pontban metszik egymást (ezt könyü bizonyitani).
Ezt már nem kell bizonyítani. Elég csak hivatkozni a tételre (Hiszen ha minden, a feladathoz szükséges, összefüggést bizonyítani akarnál, akkor ellennél egy darabig
) -
bdav
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Geometria megoldása (végigolvastam előtte a fórumot, vannak 5letek innen is, remélem nem copyzok egy az egybe
): az érintési pontokat összekötő szakaszok egy háromszöget adnak, amelyben az érintett vonalak magasságvovalak lesznek. Ezt valószínű a szögekkel lehet valahogy bizonyítani, kell keresni egy olyan háromszöget, ahol be tudod bizonyítani, hogy 2 szög (a/2)+(b/2)+(c/2) //ahol a, b, c jelen esetben az eredeti háromszög szögei// így a 3. szög derékszög lesz, és ez pont a kis háromszög és a keresett vonalak egyikének metszéspontja. Namost. Keresd ki mondjuk az A csucsot. Vedd azt a háromszöget, ahol benne van a szög fele és az egyik olyan szög amelyről be kell látni hogy 90 fok. Mivel A csucsbol a körhöz huzott szakaszok egyenlő hosszuk, ezért a kérdéses háromszögünk 2. csucsa (a kör és az oldal metszéspontja)-nál levő szög (180-a)/2 lesz, vagyis (b+c)/2. Ha összeadod a 3szög két ismert csucsát a fenti fog kijönni, tehát a 3. csucs derékszögü. Hasonlóképp igazolható a többi oldalra is. Ergo a kisháromszögben a kérdéses vonalak magasságvonalak, amelyek egy pontban metszik egymást (ezt könyü bizonyitani). -
samson
tag
miert nem gondoljatok at az asin es az acos-os megoldast? a lenyeg , hogy a periodus PI/2 legyen...asszem, mondjuk acos a negyzeten...stb... most nincs idom ra kitalalni, de csak a tobberteku fuggvenyekkel johet ki
-
KovacsUr
addikt
Na jó, mára alvás
Holnap benézek, aztán okulok. De azért az sem kis eredmény, hogy minden páros pozitív egészet ki tudunk fejezni 
-
KovacsUr
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Nem érdekel, a mienk is jó! Éljen
-
KovacsUr
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Éjfél körül? Ez gyanús...
Tényleg áprilisi tréfa lesz ez -
Apollo17hu
őstag
Most már úgysem tudnám elküldeni az ismerőömnek a geometriai példa megoldását, de ha vki leírja nekem úgy,h értsem is, éjfél körül leírom a 2. eldat +oldásást!

-
micro
addikt
csak nem Z-nek kell nezni a 2-t?

-
KovacsUr
addikt
Valaki tudja bizonyítani, hogy lehetetlen?

-
Cefa
senior tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Jó akkor tisztázzuk már a felhasználható műveleteket.
-
KovacsUr
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
négyzetgyököt lehet? kettes nélkül? Ez fontos könnyítés lenne!
-
MaUser
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Akkor mit szenvedünk:
222-es alapú logaritmus és minden + természetes számot felvesz.
-
khalox
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Amit írtam, sztornó

most akkor már lerajzolom, mer' érdekel
-
KovacsUr
addikt
A ketteseshez nem szól hozzá valaki okos?

-
steveetm
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Hali!
Hát sztem sehogy.
Mivel középsuliban tudomásom szerint új műveleti jelet nem tanultunk, csak műveleteket. marad a +,-,/,*. Mondjuk talán a hatványozást ide lehet még hozni(^)
. Vagy nagyon félreértem a műveleti jel fogalmát, de nem hinném hogy akkorát tévedek. Log, sin, cos, arctan meg hasonlóak nem műveleti jelek sztem.
Na üdv.: Steveetm -
khalox
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Hmmm... revízió...
-
Apollo17hu
őstag
-
khalox
őstag
A geometriát...
még1x:
Az érintési pontok maguk is meghatároznak egy háromszöget, aminek az eredeti kör a köré írt köre, az oldalfelező merőlegesei pedig nem mások, mint a talppontokat a szemközti csúcsokkal összekötő szakaszok (amik emiatt egy pontban metszik egymást, és ez volt a kérdés) -
khalox
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Most melyiket? A geometriát?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lexus, Toyota topik
- sziku69: Szólánc.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Alkoholista nevelde
- Motoros topic
- Spórolós topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo L13 Core I3-10110U / 8GB DDR4 / LAPTOP 1
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4022
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF B550 R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6900XT 16GB Zalman Z10 Plus EVGA 850W
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 16GB RAM 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
axioma