- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz
Tibiajax #7341 üzenetére
Topik összefoglalóban van, hogy nikonra problémás az adapterezés. Meg egy korábbi hsz-em:
"A bázistáv a szenzor-objektívbajonett távolság, e szerint tervezik a rendszerek optikáját, ez a nikonnál 46.5mm, a többinél pár milivel kevesebb. Pl az m42-eseké 45.5mm vagyis egy m42-es obit 1mm-el beljebb kéne tolnod a vázba mint a bajonett és az adaptert még nem is számoltuk ami még kb 1mili. Mivel ezt elvileg nem teheted meg a végtelen pont marha közel kerül, pár méterre. Olyan mintha makro kihuzatot használtál volna.
Létezik a lencsés adapter ami megtoldja ezt az optikai távolságot, de eddig jót nem olvastam róla, csak azt hogy mennyire rontja a képminőséget.
Ha visszaolvasol sokat a fórumban akkor találhatsz néhány megoldást aszem helios 44-2re meg néhány szovjet obit kiadtak nikon f bajonettre. Meg neten is találni némi infót ki hogy csinálja." -
Tibiajax
nagyúr
-
QbHead
aktív tag
Nincsen valakinek felesleges lencsés M42-nikon átalakítója eladó? akitől venném mint kiderült nincs neki most meg ittvagyok obival átalakító nélkül
-
MrChris
nagyúr
A bázistáv a szenzor-objektívbajonett távolság, e szerint tervezik a rendszerek optikáját, ez a nikonnál 46.5mm, a többinél pár milivel kevesebb. Pl az m42-eseké 45.5mm vagyis egy m42-es obit 1mm-el beljebb kéne tolnod a vázba mint a bajonett és az adaptert még nem is számoltuk ami még kb 1mili. Mivel ezt elvileg nem teheted meg a végtelen pont marha közel kerül, pár méterre. Olyan mintha makro kihuzatot használtál volna.
Létezik a lencsés adapter ami megtoldja ezt az optikai távolságot, de eddig jót nem olvastam róla, csak azt hogy mennyire rontja a képminőséget.
Ha visszaolvasol sokat a fórumban akkor találhatsz néhány megoldást aszem helios 44-2re meg néhány szovjet obit kiadtak nikon f bajonettre. Meg neten is találni némi infót ki hogy csinálja. -
rellif
senior tag
Sziasztok!
Nikon-ra nézegetem mostanában a Helios 81N(H)-t.Ha jól gondolom ez adapter nélkül felrakható Nikon vázra.
Érdemes vele foglalkozni vagy ennél sem lesz végtelen mint pl. a Helios 44-3-nál vagy mint a többi M42-nél? -
MrChris
nagyúr
válasz
Vyndree #7146 üzenetére
Xar lesz.
Tipp, pár méter 2-3.Ez nem M42 menetes, hanem Praktica B bajonett! Bázistávja azonos a canon ef-el, de nem tehető fel rá, más a csatlakozás. Nikonnál 2.5mm-el rövidebb, arra végképp nem. Egyébként is valszeg ótvar képe lehet egy ilyen obinak, lencsés adapter (van egyáltalán praktica B bajonettes?) meg rátesz egy lapáttal. Nikon szívás adapterezésre.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Manning papa #7095 üzenetére
Neked pedig ajánlom első körben az 1. hozzászólás előtti topik összefoglalót.
De röviden, nikon-m42 adapterrel néhány (1-3) méterre lesz a 'végtelen'. Lencsés adapterrel lesz valódi végtelen de ront a képminőségen. Opciós megoldás, ha módosítod az obi farát, hogy legalább 1,04mm-el beljebb kerüljön a lencse. -
Manning papa
újonc
Sziasztok
Nikon D3100-hez hogyan ,milyen adapterrel tudok hozzátársítani egy Helios M44-6 -ot?
Gondolom M42-es gyűrű...
Konkrét terméket (fellehetőséget ) tud valaki adni? -
daniduke
tag
válasz
MrChris #7059 üzenetére
youtubeon nem régen láttam egy videót pont egy magyar gyerektol aki heliost alakít át nikonra. Most nem tudok linkelni, de a "Nikon helios Infinity focus " kulcsszavakra elsők között dobta ki. A lényeg annyi hogy egy drót darabbal hátrébb tolta a hátsó lencse tagokat, annyira amennyit a hátsó lencse tartó még lazán elbír es a tükör se ér bele. Persze csak saját felelősségre, de egyszerű és eszterga mentes megoldás
na közben meg is találtam: https://youtu.be/ggDbEG2_0dg
-
Clargica
csendes tag
Sziasztok. Van egy Nikon D3200-esem és ma hallottam,hogy lehet régi manuális obikat is rácsatlakoztatni portrézáshoz,melyek jóval olcsóbbak mint pl. egy 50/1.8G.A kérdésem tehát melyik lenne az adott géphez a jó,milyen adapterrel.Annyit már utánaolvastam,hogy pont a Nikon amelyikhez nehéz régi obit találni.50-es vagy akörüli legalább f2-es fényerejűt szeretnék. Köszi a segítségeteket!
-
RCH
tag
Szerintetek?
Vivitar-85MM-F-1-8-Aspherical-Portrait-Lens-for-Nikon
Cca 31.000 Ft -
silmatauki
őstag
válasz
Mr.Csizmás #4810 üzenetére
"újra tervezgetek, milyen fényerős obi van, 85 mm, és f2 vagy jobb? samyang 85/1,4-nek keresek alternatívát a leendő fuji xe-1-hez. bármi, nikon ai, fd, stb. foglalat jöhet."
Megkérdezhetem, hogy aztán milyen mounttal vetted? Ha nem natív Fujissal, akkor hogy szuperál?
Én is tervezek most egy Samyang 85/1,4-et, és azon filózom, hogy megveszem Nikon bajonettel, amit aztán mindenen tudnék adapterrel használni (Fujin, esetleg, ha beszállok abba a rendszerbe is, Samun, meg persze ha bárki havernak kell, akkor Canonon, Nikonon stb.), ráadásul most Mo-n a legolcsóbb (85k), bár a Canon csak 2k-val drágább, és valszeg úgyis az lenne a legnagyobb bázistávú rendszer, amire felraknám.
A Nikon AE chip nem kavar be ilyenkor, azaz ha adapteren használjuk teljesen "dumb" módon? Nikon G – FX-re van egy (apertúraállítós pöckös) Fotasy AFNG adapterem.
-
RCH
tag
Vettem egy Vivitar 75-205 f/3.8-at Nikonra. Blendehibás (teljesen nyitva), de ez nem zavar, mert pont kis mélységélessûgû fotókhoz vettem. (Ma vittem javíttatni, hogy tökéletes legyen.) Szerintem jó ára volt, ráadásul 2 nyugdíjastól vettem, ezért nem is alkudoztam.
Az obi képe nagyon tetszik: kellôen kontrasztos, telített színekkel.
https://www.flickr.com/photos/rch_rch/16876026700/in/photostream/
https://www.flickr.com/photos/rch_rch/16437890593/in/photostream/
https://www.flickr.com/photos/rch_rch/17043579842/in/photostream/Van még egy majdnem ugyanilyen eladó (70-210 f/3.5, szintén Nikon véggel), szalon állapotban, de az már jóval drágább, 38.000 Ft irányárban.
-
Schuby
aktív tag
válasz
masterful87 #6726 üzenetére
igen, jól gondoltad, t2 es és arra egy nikon átalakító. elvileg van végtelen, és a teszt képek egész jól néznek ki. hétfőn ha hozzájutok a géphez már okosabb leszek, csak gondoltam előre felkészülök hogy ne érjen meglepetés.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
masterful87 #6726 üzenetére
ez minden nikonon ilyen komplikált? felét se értem a dolognak, mondjuk nincs is nikon kéznél
oly-pana-canon-sony-n A módban minden manuállal normálisan műkszik minden, csak af nincs, és nem kerül bele az exif adatokba a gyútáv meg rekeszérték.
-
masterful87
senior tag
Ha jól sejtem, akkor ez a tükörobi T2-es csatlakozóval rendelkezik, és arra tettél egy megfelelő Nikon F adaptert?!
Így végtelened lesz, de a tükörobik fix rekesszel rendelkeznek, nem lehet rajta módosítani, így nem tudsz a mélységélességgel trükközni. És a képe olyan, amilyen f8-on, ha ott lágy, akkor az olyan is marad, mivel nem lehet változtatni.
Nekem is D5100-am van, és két tucat mindenféle manuális objektív!
Ha nincs CPU csatlakozás, tehát érintkezők, akkor csakis M mód játszik! Ha van érintkező, és rekesz gyűrű, meg talán AI-s az obi, akkor a legszűkebb blendére tekerve a fém bajonettnél egy fekete kis pöcköt benyom. Innentől tudja a váz, hogy mekkora a legkisebb rekesz, és menni fog az A mód, meg minden más, fénymérés, teljes értékű lesz a használat, csak AF nem lesz. Ilyenkor a vázról tudod állítani a rekeszt, és akkor a blende beugrasztó kar csak a beállított értékig engedi összecsukni a rekeszt.
M módban érintkezős obi esetében odaadja a fényérték skálát, elektronikus kapcsolat nélkül pedig nem, le van tiltva a fénymérés.
Csakhogy! Ha te mégis eltekered A módba a Samyang-gal, és az új designt használod, akkor észre fogod venni, hogy a rekeszt körbefutó pöttyök a fény hatására változnak. Na ez a beépített fénymérés, ami le van tiltva, és nem hajlandó megmutatni, hogy szerinte mekkora záridőre is lenne szükséged!
Viszont arra pont elég, hogy nagyjából belődd, vagyis M módban ugyanoda állítsd a "körívet", mint amit ő A módban érzékelt! -
MrChris
nagyúr
kérdés lesz e végtelened nikon vázon. Nem kell semmilyen blende értéket állítanod, vaszeg nem is enged. Canon/Oly/Pana ilyenkor nincs ilyen. Amúgy nem ismerem a nikont se azt hogy kell e neki chip hogy engedje elsütni. M42-es?
Valszeg a helyes fókusszal fogsz szenvedni, kézből nem is lehet... Meg nagy csodát ne várjál, lágy kép, alig lesz kontraszt, gyenge élesség, persze ne legyen igazam -
Elektrosokk
veterán
Mlaca azt írta a tesztben hogy kimondottan jók a színei!
a leica színvilágát próbálja koppintani a samu, valamiért a nagy szenzor vonzó számomra. még talán az olympus lenne az ami érdekelne. de a plafon a projectre 40.000.- forint. ami fontos hogy kicsi legyen és lehetőleg evf megoldható legyen. olympus pen-re amúgy a régi manuális oly üvegek simán felmennek vagy adapter kell ?
Chris: leginkább az A7 vázat használom most, sajnos nem egy tank felépítésre. emlékszem mikor még nikon d300-al fotóztam, na az mindent túlélt!
)
-
RCH
tag
Napokban ráleltem egy Nikon bajonettes Miida objektívre (135mm, F/2.8), de sajnos az én gépemre (D5300) nem megy fel, mert a bajonett nem AI-s. Vagy valami ilyesmi. (Régi analóg Nikonra simán felcsattan).
Van remény, hogy ezzel lehet kezdeni valamit, vagy felejtsem el? -
kamilyon04
csendes tag
válasz
MrChris #6540 üzenetére
A nikon bajonettről, annak fejlődéséről olvasható itt egy elég alapos cikk.
Nikonra nem nagyon lehet más kisfilm (fullframe) formátumhoz való üveget feltenni, ennek nem csak a bázis táv az m42=45,46, a nikon F=46,50) hanem az egyik legkisebb bajonett átmérő is akadálya (egyszerűen nem fér bele az adapter a bajonettbe, a bázistáv meg nem kisebb annyival, hogy a bajonett előtt legyen az átalakító. Ezért találták ki a lencsés átalakítókat, amiket senki nem próbált, senki nem is akarja(+optikai elem!), illetve Fé limitáló (de a kínaiak mégis lelkesen gyártják, tehát valaki mégis megveszi).
Ha sokat akar az ember manuál üvegeket használni, akkor milcet vesz, amihez szinte mindent lehet adapterezni Kérdés, hogy mit érdemes.
Ha meg kell a tükörreflexes motyó, akkor meg szerintem a pentax a legalkalmasabb, mert van AF visszajelzés, fénymérés, sok natív k bajonettes manuál, és az ő szabványuk volt az m42 (ld takumar), ezért a K bajonettet úgy fejlesztették, hogy tökéletesen működjön adapterezett m42 objektívekkel) -
MrChris
nagyúr
válasz
masterful87 #6539 üzenetére
Azt a táblázatot már régen megosztottuk az első hsz-ban
Nem ismerem a régi nikon obikat, minőségükről fogalmam sincs, ezért nem is írtam soha róluk, meg nem is nagyon írtak ide tulajok. Canon fd is csak ritkán fordul elő. Mivel microm van számomra a canon nikon egykutya
-
masterful87
senior tag
válasz
MrChris #6538 üzenetére
Ebben tökéletesen igazad van!
bázistáv
Ami adapterrel rámegy a Nikonra úgy, hogy megmarad a végtelen is, és hallottam már róla az csak a T-mount és a Pentacon Six.De gondolod, hogy az eladók is tisztában vannak ezzel?
És tudatosan azért adják drágán a Nikon bajonettes holmikat, mert a Nikonosok mást nem tudnak használni?Volt pár eladóhoz szerencsém, szerintem nem ezért drágábbak a Nikon obik!
-
MrChris
nagyúr
válasz
masterful87 #6537 üzenetére
Inkább azért drágább, vagy drága a régi Nikon is mert nem lehet mást rátenni. Pentaxra vagy -re azon kívül hogy nem vívott ki akkora piacot, márkanevet, de felmehet rá néhány más obi így a régi MF obik tárháza letöri valamelyest a régi rendszerobik árát. M42, OM, Contax, Yashika ami azért elég nagy konkurencia.
-
masterful87
senior tag
válasz
MrChris #6536 üzenetére
A Pentax 1975 óta tartja életben a K bajonettet, míg a Nikon már 1959-ben bemutatta az F foglalatot. Nem hiszem, hogy ez indokolná a magasabb árat.
Szerintem inkább azért adják ma drágán, mert a tévé tele van Nikon reklámmal. És az eladónak úgy jön le, hogy akkor X ft az áru, és 50% a felár, csak mert rá van írva, hogy Nikon.
A CZ obikkal kapcsolatban is mindig ez az érzésem, hogy a nevet kell igazából megfizetni! Elismerem, hogy a CZ etalon, de az érte elkért felár indokolatlan, szerintem.Egyáltalán nem vagyok képben a régi Nikon F obikkal, mi a legolcsóbb obi, ami már tud valamit, karcol, és fényerős?
-
MrChris
nagyúr
válasz
masterful87 #6534 üzenetére
ez a nikon f hátránya, ami az előnye, hogy 50 éve változatlan a bajonett. Ezért kell jól meggondolni melyik rendszer fedi az igényeket és nem csak azt melyik váz kell.
-
masterful87
senior tag
Nekem is ezt mondták, csak azt felejtik el megemlíteni, hogy régi, jónak számító, minőségi M42-es obik 5-10 ezerért mennek (CZ e fölött, határ a csillagos ég), míg egy gagyi Nikon kitobit se igen kapni 10 ezer alatt!
Ha meg valami értelmeset akarsz Nikonból (jobb legyen, mint a mai kitobi) akkor 20 ezertől indul a móka! -
RCH
tag
válasz
Mr.Csizmás #6531 üzenetére
Igen, a kollega is mondta: Nikon gépre Nikon (Nikkor) obit!
-
RCH
tag
Sziasztok!
Nikon D5300-hoz milyen rendszeridegen objektívet ajánlotok, amit kompromisszumok nélkül (végtelen fókusz) tudnék használni? (Lencsés adaptert mellôzném.)
Van-e valami jól bevált módszer (pl. bajonett csere), vagy kombináció (pl. Pentax -> Nikon) amivel a legegyszerûbben lehet megúszni a dolgot? -
MrChris
nagyúr
válasz
masterful87 #6489 üzenetére
Olvasva Robi nem nagyon vágja a témát. Egyrészt könnyen lehet, hogy a lencsés adapter áldatlan hatását látja, életlen a kép. És ez nem az obi hibája.
Másrészt " nem pontosan élesít a Nikon vázra
rátekert Helios.." nem a helios élesít pontatlanul, annak semmi baja, hanem a váz hamar/későn csippan.
Harmadrészt a kis keresőben pedig egy bizonyos tartományon belül élesnek látszik a kép, így nem vagy csak nagyobb keresővel, törőékkel lehetne megállapítani a precíz élességet.
Negyedrészt a mattüvegre vetülő kép élessége néhány századdal eltérhet a szenzor élességi síkjától, nekem volt ilyen vázam, a mattüveget kellett kicsit lejjebb tenni és akkor lett tökéletes, de ezt simán szemre nem lehet megállapítani.Persze lehet hogy szar példány volt
-
copass
veterán
válasz
masterful87 #6489 üzenetére
az adapter is lehet pontatlan,sőt általában decenteresek és hulladék minőségűek. de jobb adaptereket lehet finomhangolni a chip programozásával.
nikon bázistáv miatt meg eleve szenvedős az egész.
érdemes úgy fókuszálni hogy belövöd kb jóra és utána nyakból finomítasz. de így is benne van a pakliban az hogy mire lenyomod a gombot már túlmentél az éles síkon.
sokat kell gyakorolni. -
masterful87
senior tag
Lehet valamit félre értek, de mi köze az adapternek, és a rajta lévő chipnek a fókusz pontosságához?
Én úgy tudtam, hogy ezek a chipes megoldások csak átverik a váz kobakját, ami ezért hajlandó aktiválni a fázisfigyelő egységet, onnantól meg a váz tudása határozza meg, hogy talált az a fókusz, avagy nem?!És ha már fókuszvisszajelzés hiba:
Nikon D90, lencsés adapter, Helios 44-2
Itt egy érdekes rész amit nem értek:
"Amit viszont el kell, hogy mondjak, mint tapasztalat, hogy tág rekesznél (f2, f2.8) távolra nem pontosan élesít a Nikon vázra rátekert Helios... A keresőben a kép témája élesnek tűnik, élesnek jelzi a gép, de a végeredmény nagyon messze van az "éles" képtől. "
Nekem ugyanis Nikonom van, és erősen gondolkodom azon a szentségtörésen, hogy beszerzek egy lencsés adaptert!
A linkelt esetben nem csak annyi történt, hogy messzire manuállal nehéz élesíteni? És amit ő élesnek látott, az még bőven életlen volt?! Eközben a D90 fókusza se volt tű pontos, finomhangolni meg manuál esetében nem lehet?! És már kész is az életlen kép! Vagy nem így lenne? -
jjeahh
nagyúr
válasz
pana0017 #6385 üzenetére
Egy olympus-tól vagy fujitól besza-behu érzésed lenne valszeg, bár utóbbit én nem tapogattam, mindenki azt írja nagyon masszívak. Anno amikor meghozta a futár az e-p1-emet majdnem elejtettem
sokkolt, ez a pici izé mennyire atommasszív... most én is panát nyúzok, az már messze nem olyan "tank feeling" mint az oly-k, de a belépő nikonokat, és az összes xxxd meg xxd canont lealázza azért ez is építési minőségben simán. Canon-nikon fronton sztem a 7D-D7000 hozzák kb azt a szintet építési minőségben amit a pana g3-g5, oly-k meg a nex-6 tudnak. Hiába a műanyag az műanyag, nagyon jó minőségű kell legyen ahhoz, hogy megközelítse azt az érzést mint amikor egy fém gépet markolsz... (oké most ebben a -30 fokos hidegben ami nálunk van már nem olyan kellemes a fém
)
-
jjeahh
nagyúr
-
pana0017
senior tag
BÚÉK neked is, köszönöm szépen a segítséget. Szerintem is a tapizás lenne a legjobb megoldás, mert így látatlanban elég nehéz dönteni, a Media Markt-os fogdosás meg hát nem túl sok.. Még a Canon tükrösökön elgondolkozom, de sajnos így a Nikon kizárva, mivel nem vagyok diákként úgy eleresztve, hogy 100 ezer körül vegyek egy portréobit. Tudom, hogy drága dolog a fotózás, de síelni is lehet turkálós síkabátban..
Egyébként ebay-en nézegetem most a liciteket, nagyon jó áron mennek a G5 vázak. -
MrChris
nagyúr
válasz
pana0017 #6373 üzenetére
ha manuálfókuszálásra adod a fejed, akkor olyan váz a legjobb hozzá amin ezt a legjobban lehet végezni. Talán a távmérős lenne a legjobb de ugye az megfizethetetlen
Jó lenne a nagy keresős dslr ami általában a fullframe és szintén drága, amúgy, az is törőékkel lenne az igazi.
Marad a többi amibe válogatottan kicsi kereső van. Kb be lehet rajtuk lőni, lehet segíteni chipes adapterrel, ami csippan mikor éles, de ez amit eddig próbáltam inkább csak előjelzi hogy a körül lehet az éles.
Van még a milc ami talán ebben a (messze) legjobb. Megfelelő vázon az evf-et használva van akár 1:1 ablakos belenagyítás miközben látod az ablak körül a teljes képet, hogy ne keveredj el. Ezen kívül van peaking ami zsizsikeli az éles területet, de néha gyenge a jele. Valamint ha kevés a fény és a dslr pici keresőjében már alig látsz evf-nél felerősített képed van.
Natív obiknál van fókuszsegéd ami mutatja hol tartasz a fókuszskálán.
Szerintem erre a célra dslr-ből a nagy bázistáv miatt a nikon a legalkatlanabb. -
jjeahh
nagyúr
válasz
pana0017 #6373 üzenetére
én továbbra is tartom a véleményem mert:
- a kijelzőn pl. napsütésben nagyon nehéz fókuszálni, főleg ha nem kihajtható
- milc-eknek rövid a bázistávja, ezért kb. a létező összes manuális obi feladapterezhető rájuk, nikonra csak pár orosz 135mm tudtommal
- canonra már felmennek az m42, OM meg nikon obik, tehát valamivel jobb a helyzet, de más bajonettes üveg már nem megy fel rá, ráadásul ezekben sincs evf csak ovf, amiben én nagyon kínosnak éreztem a fókuszálást, nem beszélve arról, hogy ha ilyenkor a kijelzőt nyúzom van egy olyan érzésem, hogy az ovf csak fölöslegesen foglalja a helyet, mivel úgysem használommondjuk ez valszeg csak azért van mert eddig mindíg ott lógott az oldalamon mellette a kis milc...
- nagy előny viszont canon fronton a magic lantern. én pár manuálfókusz-segéd ficsőrt egyenesen imádtam, azóta is hiányolom
- lencsés adaptert felejtsd el szvsz...
tehát manuálozni olcsón szerintem a legjobb megoldás egy evf-es milc, de persze nem az én döntésem, jó lenne ha ki tudnád próbálni a kiszemelt gépeket... esetleg ha bp közelében laksz gondolom benézhetsz a köv. fórumtalira (ami nem tom mikor lesz), ilyenkor összeül a PH! fotós banda, söröznek, és tapizzák egymás szerszámját (fényképezőgépjét)szokott ott lenni állítólag panasonic-on meg a sony a7-en keresztül a leica m-ig minden...
amúgy buék! -
MrChris
nagyúr
válasz
Balinov #6338 üzenetére
az ötlet nem halott! Fénymérésed lesz talán bármilyen obival. Nikon bajonettes obik közül amelyiknek van AF meghajtásra lehetőség azon még AF is, aszem a D90-ben van AF motor. M42-es meg más obikat csak adapterrel tudsz feltenni, de a nagy bázistáv miatt nincs végtelen, kb 1-2 méterre lehet élességet állítani. Lencsés adapterrel lehet kiküszöbölni, de gondolom nem javít a képminőségen. Fókuszálás, rekeszelés természetesen manuálisan történik. Ajánlom az 1. hsz tanulmányozását!
-
Balinov
titán
koszi jjeahh
, nincs veletlenul valami linked, linketek, ahol utana tudnak nezni, hogy melyik konkret tipussal tudnam osszehozni a D90-el? MF nem zavar, hosszutavon csak elony, ha megy az MF-el fokuszalas, fenymeres mar inkabb, bar ott meg hisztogrambol ki lehet sakkozni, ha raerosen fotoz az ember, hogy egy adott F ertekhez melyik zaridot kell beloni. Gondolom, kis gyakorlassal mar eleg jol be lehetne a talpas saccograffal is loni egy kezdo F/zarido kombot, amit utana 1-2 expo utan finomhangolni is lehet.
Eszembe jutottak meg a pre-AF elotti Nikkorok is, de ezen info
Talan ez a csoport lehet meg erdekes itt: "AI-, AI-Modified, Nikkor or Nikon Series E Lenses". A limitacio "csupan" csak Electronic analog display can not be used. (errol mondjuk lovesem sincst,hogy mi is konkretan).
Kenrokvell szerint AI/AIS-el mukodik a D90 M modban, fenymeres nelkul. Valszeg az "egyszeruseg" kedveert lehet jobb lenne ebbol a szeriabol valamit vadaszni, hogy egyaltalan bejon-e.
Barmi linket, javaslatot, tapasztalatot nagyon szivesen fogadok.
udv
B -
Balinov
titán
Sziasztok Sracok, ha volt mar elnezest.
D90-re letezik olyan nem Nikon bajonettes manual uveg, amivel ha AF nincs is , de fenymeres igen? Vagy az otlet maga, mint elkepzeles halott ugy? Remlik, hogy ilyen helios,stb uvegeket inkabb Canon vazra szoktak tenni, mert ott vagy AF vagy fenymeres van, vagy mindketto.
24/28/35mm esetleg kistele tartomany erdekelne (70-200/300)
Koszi az infot
Bali -
Sony/Minolta, Pentax, Nikon vázakra tuti nem mennek fel ezek, max lencsés adapterrel, vagy anélkül közeli témáknál.
DSLR-ek közül csak Canonra lehet felrakni ezeket a lencséket normálisan, mert ott elég nagy a bázistáv különbség.
A többire csak m42 megy fel, mert ott a menetes vég befér a bajonettbe akkor is, ha csak kicsi a bázistáv különbség. -
MrChris
nagyúr
válasz
masterful87 #6280 üzenetére
szabvány szerint igen. Nem lesz végtelened csak ha eléred a 28mm-t.
Valahol olvastam, volt régen olyan nikon gép és obi amibe csak felcsapott és úgy rögzített tükörnél lehetett beletekerni az obit&használni, mert mélyen belenyúlt az optika a gépbe. M39-hez inkább milc illik. -
Mr.Csizmás
titán
válasz
Elektrosokk #6240 üzenetére
azon gondolkozok, hogy egy nikon e 50/1.8ra cserélném, mert pancake, és penge.
-
masterful87
senior tag
nincs valakinek felesleges M42 -> Nikon F adaptere elfekvőben?
a legjobb lenne ha ebayről rendelte volna, és emberi áron hajlandó megválni tőle! -
törölt tag
Üdv.
Ha már így szóba kerültek a helios obik akkor lenne egy kérdésem, hogy Nikon D3200-ra milyen adapterrel vagy gyűrűvel lehet felrakni a 44-2-es obit. Gondolom sokszor volt már és tucatkérdés de fontos volna -
MrChris
nagyúr
válasz
masterful87 #6081 üzenetére
a nikonnak 46.5mm a bázistávja, így buhera nékül csak lencsés adapterrel lesz végtelened, anélkül max. pár méterig tudsz csak élesre állni.
Az m42-es obiknak 45.6mm a lencse és film közti bázistávja (Flange Back Distance)Nikon úgymond elég rosszul adapterezhető.
-
masterful87
senior tag
Sziasztok!
Olvastam egy olyat, hogy a Pentacon AUTO f2.8/135mm-en nem működik a kézi blende állítgatás, csak a hozzá való Practica vázon. Ha jól láttam ezen már van 3 érintkező, és ebből van egy Electric változat is!
Ezek az obik csak úgy működnek, ha az érintkezők megkapják a jelet? Vagy mi lehetett ez a félre értés, hogy kézzel nem mozdult a blende? Talán a blendeállító pöcök nem lett benyomva?
M42-es adapterrel, Nikon D5100-on mindkét obi használható lenne? Manuál fókusszal, meg kézi blende állítással?! (esetleg peremes adapter kell hozzá, ami benyomja a blende állító pöcköt?)
-
berzerker83
csendes tag
Hali!
A témától is függ, hogy mekkora látószög kell egy tájfotóhoz, de lapvetően a nagylátószögű obikat szokták erre használni. A linkelt üveg inkább portréobi, de rendszeresen használok egy hasonlót normál és panorámaképek készítésére is m43-as gépen. Régi manuális objektívekből a fényerősebb és éles nagylátók igen borsos áron mennek, az esetek többségében jobban jársz ha a rendszer saját üvegei között nézel szét. Egyébként milyen gépen használnád? Csak mert teljesen más lesz a képe egy ilyen objektívnek ha ff Sonyra, vagy Nikon milc-re tolod fel. -
Clemi
veterán
Köszi az eddigi válaszokat.
Azt eddig is tudtam, hogy a nagylátó manuálok igen jó áron mennek. Ami nekem volt Fleki 2,4/35 pár nap alatt elment 35k-ért igaz az makulátlan volt.
Ami érdekes az az exa vég, illetve az, hogy ezeket milyen csoportban típusban hirdessem, mert ahogy tudom a Nikon, az Olympus, a Minolta, a Sony, a Praktika a Pentax mind más és egyik sem exakta bajonett. Az M42 legalább egyértelmű, és az az egy darab MIR-20H is ami Nikon bajonettes.
-
Clemi
veterán
Sziasztok!
Egy ismerősöm (idős úr 80 körül) tele van régi manual cuccokkal. Gondoltam segítek neki eladni pár dolgot. Az M42 cuccokat nagyjából ismerem, de az exakta végű objektívek feladták a leckét, hogy egyáltalán milyen értéket képviselnek és az exa végű objektíveket hol lehet milyen csoportban illetve márkánál hirdetni?
Amit eddig megtalált és hajlandó eladni:
Nikon bajonett véggel:
MC MIR-20H 3,5/20Exakta bajonett véggel: Exakta filmes gépen használta őket
Carl Zeiss Jena Flektogon 4/20
Carl Zeiss Jena Tessar 2,8/50
Carl Zeiss Jena S 4/135 Ez olyan totál aluminium külsejűM42 menetes véggel:
Pentacon Auto 2,8/135 M42
Carl Zeiss Jena MC Flektogon 2,4/35 M42 (ezen van némi használati nyom és sérült a szűrőmenet, de bele lehet csavarni a szűrőt)
Carl Zeiss Jena Pancolar 1,8/50 M42
Redőnyos kihuzat
WEP AUTO KINOTELEX 2x telekonverter.Ezek a cuccok vajon mennyit érhetnek?
-
törölt tag
én is hozok egy-két tesztképet, hátha jól jön valakinek
-
p_adam
addikt
válasz
Ragnar95 #5764 üzenetére
Szerintem sokkal jobban jársz, ha a Beercan objektíveket szerzed be, pl. a 35-70 f4-et és a 70-210 f4-et, az árukhoz képest nagyon jó a képminőségük.
Szóval a Sony Alpha esetében sokkal kevesebbet fizetsz rá a minőségre, mint egy Canon v. Nikon esetében.
Ha egy digitális vázra akarod rárakni (ami valószínű APS-C) akkor meg még inkább ajánlott ezeket a jobbféléket gyűjteni, némi degradáció lesz amiatt hogy ez APS-C-hez jobb élesség kell de még ezen is elég jó (az árhoz képest meg pláne).
Ajánlom az előbb linkelt Dyxum.com oldalt ott megtalálod az összes létező objektívet véleményezve a felhasználók által pl. itt a 28-80
-
Nikon, Pentax, Minolta AF, Minolta MD, m42.
A 2x-es szorzó miatt valóban nem látom én sem értelmét, mivel ezek szerint nincsenek jó 9-10mm-es obik értelmes áron.
Tehát a lényegben egyetértünk. -
tomiee85
senior tag
Sziasztok! Egy nex-6 hoz keresnèk pár fènyerös, jò kèpü objektívet alacsony mèlysègèlessègü fotózáshoz. Viszonylag árèrzèkeny vagyok, egyelöre 1 adaptert ès mondjuk 2 olcsóbb üveget tudnèk venni. Abban kèrnèm a segìtsègeteket, hogy melyik rendszerben gondolkozzak. (MD, M42, leica, canon, nikon)
Elöre is köszönöm a segítsèget: Tamás
-
Hyperion
senior tag
válasz
skater86 #5648 üzenetére
Nikon D7000 + Helios 44-2 párossal letesztelem a különbséget.
A "versenyzők:"
- Olcsó lencse nélküli
- Olcsó lencsés
- Drága 6000Ft lencsés, chipes.Röviden: Olcsó lencsés nagyon kuka. Túl azon, hogy nem volt végtelen, egy fátyolt tett a képre, általában nyitott rekesznél.
Drága lencsés: Jobb volt sokkal mint az olcsó. Volt végtelen, de nyitott rekesznél itt is volt valami furcsaság. F2.8-nál már nem volt észrevehető.
Szóval nálam továbbra is a sima lencse nélküli átalakító a nyerő. Nincs végtelen, de legalább nem ront a képminőségen...
-
skater86
tag
válasz
Hyperion #5641 üzenetére
Szeretném kipróbálni milyen velük fényképezni, meg milyen képeket lehet csinálni, ezért akarnék beszerezni egyet. A vázamhoz egy 18-105 és egy fix 50 1,8 g-m van, ezeket szoktam használni.
(#5645) MrChris: hogy lenne kivitelezhető? meg kellene mérni a Nikon objektívek első lencse és a perem távolságát, ami felütközik a vázhoz? Vagyis gondolom az átalakítót úgy kellene kialakítani, hogy ugyanaz a gyújtótáv. legyen mint a gyári? Bár jobban belegondolva ez változik objektívenként, de a lényeg, hogy a manuális obi gyújtótávja kellene, hogy az érzékelőre essen. Ha az obinak meg lenne ez az érték, akkor már lehetne számolni.
-
skater86
tag
Sziasztok!
Kinéztem egy ilyen manuális obit: Carl Zeiss Jena Mc Sonnar 3.5/135 mm
Olyan kérdésem lenne, hogy D5100-ra milyen adapterrel lenne érdemes feltenni? Sima M42 átalakító Nikon végre? Átalakítóval lenne valami minőségbeli romlás?
Köszönöm! -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani nekem lencse nélküli, jó minőségű M42-Nikon adaptert?
Van egy pár, olcsó 2-3$-os adapterem, de lötyög a vázban.Előre is köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
Hálás köszönetem, rengeteget segítettetek!
Még egy apró kérdésem lenne, ha nem vagyok túl pofátlan.
Anno hallottam olyasmit, hogy előfordulhat az az eset, hogy az M42-Nikon átalakítóval szerelt obik,akár elérhetik a felcsapódó tükröt is, mivel jobban visszamennek a gépházba (Végtelen), mint az eredeti Nikkor obik.
A már korábban említett szettben a helios 44-2 valóban jobban visszamegy. Valós ez a félelem, vagy nem kell vele foglalkozni?Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Gertev
csendes tag
válasz
Hyperion #5547 üzenetére
Nikonra ÉRDEMES preset-15lamellás Pentacon 135-öt venni ( ha ez kell...), mert levehető, cserélhető a vége. Lehet hozzá gyártatni megfelelő véget Nikon-hoz. (gyak.ugyanolyan M42-es vég, amire M42-Nikon lencse nélküli átalakítót teszel, csak a vége "kúp" -2mm kisebb lesz!
Ha nem sajnálsz egy kis plusz pénzt, akkor egy Tair-11A-val (szintén 135mm, és 20lamella!) jobban jársz + a már említett Kp-N (Nikon) vég...
-
faki_
senior tag
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Adódott egy lehetőség, hogy olcsón hozzájussak egy 55mm-es Helioshoz, valamint 135-ös Pentacon-hoz.
A Helios teljesen lenyűgözött (Ennyi pénzért). Viszont a Pentacon első blikkre nem volt az igazi.
Sajnos kevés időm volt tesztelni, de ma megismétlem. Gyanítom, hogy a 8 lamellás verzió.
A 15 lamellásat jobbnak titulálják bokeh szempontjából, de a gyakorlati tapasztalatokra is szükségem volna.
Megérne e akár dupla árat kifizetni egy 15 lamellás pentacon-ért, vagy nincs akkora különbség és jó a 8 lamella?Nikon D7000-re lenne.
Hálás köszönetem!
-
MrChris
nagyúr
válasz
MokkaCicc #5539 üzenetére
Nikonnak nagyobb a bázistávja a többi rendszerhez képest, ezért az adapternek tartalmaznia kell egy korrekciós lencsét, ami hátrébb viszi a fókuszt. Ha ez nincs akkor néhány méternél meszebb nem tudsz fókuszálni, azaz nincs végtelen. Értelemszerűen a lencse ront az optikai teljesítményen. Olyan adapter nincs amivel nikon dslr-re más rendszer obiját téve lesz AF-ed és/vagy rekeszvezérlésed. Olyan chippes adapter létezik ami becsapja a vázat és mikor tekered a fókuszgyűrűt és a váz éleset talál csippan. Ezen kívül működik a fénymérés, de a rekeszt te állítod.
-
MokkaCicc
csendes tag
Milyen adaptert érdemes venni Nikon D90-hez? Egyes helyeken azt mondják, hogy működik a fénymérés meg AF manuális lencsékkel, máshol meg azt, hogy nem. Ez az egész "fókuszálás végtelenbe" dolog se nagyon tiszta számomra.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Zozzant #5340 üzenetére
hány Canon, Nikon, stb... dslr-t adnak el ami a saját obijával front/back fókuszos és viheted szervizelni? Sajátomon (oly.e510) a mattüveget is hézagoltam, hogy pontosan egybe essen a valódi éleséggel. Egy másik vadiúj 700d-m front fókuszos volt, az obi pedig diszta decenteres... Még ma se minden tökéletes.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #5311 üzenetére
Érdemes hozzávetőleges becslés végett megnézni a kiszemelt obi ebayes árát. Jelen esetben 140-240$ között van. Persze van 400-ért is hátha talál madarat. Szvsz 75-ért még sokáig ott fog porosodni. Akinek nem nikon váza van érdemesebb más 100/2.x obit keresni, nikonosok meg vannak kötve a nagy bázistávjukkal, ezt pénzügyileg jól ki lehet használni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #5309 üzenetére
ez elég maximált ár. Persze a nikon más tészta mivel a gépükre mást nem nagyon érdemes rátenni.
-
Mr.Csizmás
titán
ezért mennyit érdemes adni?
-
Schuby
aktív tag
én az ilyen kérdésemre kimerítő választ kaptam a Vakus topicban. Nekem egy antik vakum van 120 voltos talpfesszel de a nikon 250v ig mehet . használom is, semmi baja.
-
rascalyjo
tag
válasz
WhiteWalker #4979 üzenetére
Igazán nincs mit!
Pl amit pár napja képeltél Jupiter 21M-es obi. Én is vettem egy ilyet a minap és nagyon megvagyok vele elégedve, meg van egy kistesója is (135-ös 37A)igaz nem annyira contrasztos de ha a vázon beállíthatók a képnek a contrasztja akkor javítható a dolog.
Érdekesség képp említeném hogy e két obit rendkívűl egyszerű megcsinálni Nikon-ra hogy legyen végtelen a vázon.
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
újra tervezgetek, milyen fényerős obi van, 85 mm, és f2 vagy jobb? samyang 85/1,4-nek keresek alternatívát a leendő fuji xe-1-hez. bármi, nikon ai, fd, stb. foglalat jöhet.
-
joca94
újonc
Sziasztok.
Van egy Rubin 1 2,8/37-80mm obim. Ezt valamilyen módon feltudnám tenni egy Nikon DSLR vázra ? -
indigo
aktív tag
válasz
WhiteWalker #4748 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a T2 végű obiknak még a Nikonnál is nagyobb a bázistávolsága. Nikon F: 46,50mm, T2: 55mm. Szerintem lenne végtelen.
Megelőztek.
-
Gertev
csendes tag
válasz
WhiteWalker #4744 üzenetére
ha a linken hirdetett Beroflex f/8 500mm-re gondolsz, ahhoz NEM kell LENCSÉS adapter, csak egy sima T2-Nikon átalakító. A T2 végű obiknak nagy bázistávuk van (talán 55mm), simán rámennek majd mindenre, még a Nikonokra is. (csak ezekből a T2 végűekből elég kevés fajta van, jellenzően nagy teleobjektívek, 500-800-1000-ek)
-
MrChris
nagyúr
válasz
WhiteWalker #4744 üzenetére
szintén lencsés adapter kell hozzá hogy nikonon legyen vele végtelen. Nikon dslrnek a legnagyobb a bázistávja, a legroszabbul adapterezhető. Nagyjából mindenhez lencsés adapter kell.
-
WhiteWalker
nagyúr
Köszönöm a kimerítő válaszokat
, akkor felejtős ez a dolog..pedig már kezdtem örülni..
Még egy kérdésem volna , de ez más jellegű...van egy eladó objektívem - (nem illik itt megjeleníteni, ezt tudom , csak könnyebb választ kapnom) , kérdezi egy érdeklődő , hogy "Nikon D3100-ra átalakítólencsével fel lehet rakni?"
-
Gertev
csendes tag
válasz
MrChris #4686 üzenetére
Az alapváltozat a Zenit 3M-re jött ki az 1950-es években, az M39-es menetvégű Tair-11 (133mm f2.8) ezek az 'ezüstszínűek', ennek létezik a Tair-11-2 M42-es változata (fekete színű, nagyon ritka), kb. a 70-es évektől pedig a Tair-11A -t gyártják (ez kapható nálunk is gyakrabban, sokszor tokkal és sznszűrőkkel). Ennek levehető vége van és M42, M39 vagy Nikon-F végre is átalakítható.
Ez utóbbinak picit nagyobb a frontlencséje és 133nn helyett 135mm gyújtótávolságú. A leírások alapján nagyobb lett a felbontása is a régihez képest. Én a régi alu-val elégedett vagyok.... -
p_adam
addikt
válasz
HollyBoni #4586 üzenetére
Ugyanúgy jó lesz vele mivel egy jó nikon-nex adapter pontosan annyit ad hozzá hogy ugyanott marad a végtelen pontja.
Persze nem minden olcsó adapter lesz hajszálpontos de ha kicsit túlmegy rajta, az se számít sokat.
Mindegy ennek úgyis Nikon-ra van értelme elsősorban, de ettől még máson is használható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest