- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Linuxos fájlrendszereket, illetve partíciókat szerintem ne akarj Windows alól piszkálni, pláne hogy eleve nem is kezeli az Ext4-et! Max. külső particionáló programok képesek rá, de pl. egy partíció átmozgatás után a kifogástalan elsődleges (Ext4 így jelenik meg) partíciókból RAW lett...
Tehát marad a Linux, illetve pontosabban egy live rendszer alól célszerű megoldani. Ezekben pedig sok esetben ott a GParted, ami használható ilyen célra.
-
Sonja
nagyúr
Ezt használd, ha Photoshop kinézetű és működésű GIMP-et akarsz. Én is ezt használom.
-
Pedig ott kell lennie a home/felhasználónév mappában. Ha tudnánk, milyen DE-t használsz, könnyebb lenne segíteni, így csak annyit tudok mondani, hogy a .gimp-x.x mappa az rejtett és ezen belül van, amit keresel.
A fájlkezelőt állítsd be úgy, hogy mutassa a rejtett mappákat/fájlokat.
vagy terminalból ezzel a paranccsal is megtalálod
find /home -name "*menurc" -
lev258
veterán
Nem úgy értettem.
A Steam-es programok futásához kell, hogy elinduljon a Steam kliens, akár offline módban is (pontosabban néhány Steam-es komponens). Ez egyfajta védelem. Te viszont csak magát az indítófájlt próbáltad, ahogy láttam.
Másrészt. Az este kísérleteztem a DRI_PRIME-mal, valamint egy alkalommal sikerült a Heaven-t az AMD kártyával indítani. Az viszont kiderült számomra, hogy valami mélyebb bug is van az egész mögött. Épp készülök hibabejelenteni. -
lev258
veterán
Ha Steam-es, akkor a ./Terraria paranccsal nem is fog indulni.
Én így indítom az egyik Steam-es játékot, AMD videókártyával.
env DRI_PRIME=1 steam steam://rungameid/220200
A szám a végén játékonként más, az indítóikonja részleteinél tudod kideríteni.
A Heaven-t megpróbálom, még sosem használtam. -
lev258
veterán
Annyit még megpróbálhatsz, hogy
env DRI_PRIME=1 programnév
paranccsal indítod. Pontosan még nem látom át, mit csinál, de elvileg jobb.
Próbáld csak simán, mindenféle kártyaváltás nélkül indítani a Terraria-t, Terminálból. Talán elmondja, mi a baja.
Vagy úgy érted, bármit indítasz AMD-vel, csak fekete képernyőt kapsz? -
Roxkex
senior tag
Nah!
Most úgy tűnik, hogy 18.1 alatt sikerült az AMD-vel való indítás. Egy "kis" gondocskával
Hogy ha AMD kártyával indítom (pl.: DRI_PRIME=1 ./Terraria - nem egy nagy játék de néztem a heaven benchmarkkal is) hogy nem jelenít meg semmit xD De azzal indul el. .. -.-"
Viszont a glxgears prime 1-el megy ... :\ -
lev258
veterán
Az egy kicsit más tészta.
A Catalyst valóban a 16.04-gyel szűnt meg végleg, de a 14.04-nek is vannak alverziói. És a Mint 17.3 emlékeim szerint már olyan alverzióra épül, amin problémás a Catalyst.
Szerintem a 18-astól nem kell megszabadulnod, csak néha talán nem fog működni a váltás. Esetleg megpróbálhatod, hogy korábbi kernellel indítod, hátha segít.
A bajom nekem is az, hogy nehéz rákeresni a problémára (arra, hogy nem mindig működik), mert az Nvidia drivernek van egy prime nevű része, és a keresők a dri_prime-ra ezt dobják vagy egy pumpát, ami értelemszerűen nem kapcsolódik ide.
Mellesleg én most azt várom, hogy kijöjjön a 16.04.2. Mert ezzel több fontos frissítés is érkezik, ami akár javíthat is ezen. -
lev258
veterán
Nem ismerem a programot, így nem tudom megmondani, jól működött-e.
Ha a glxinfo|grep OpenGL parancsot futtatod, akkor videókártyától függően mást kell mondania. Ez jelzi, hogy működik. Nem mellesleg váltáskor jönnek a hőmérséklet adatok az AMD kártyától, ha épp figyeled (egyébként le van kapcsolva).
A program csak OpenGL 2-t vizsgál, ahogy látom. -
Nem használtam még ilyesmit, nincs két vga-s gépem, de a váltás után közvetlenül nem próbáltál meg átlépni? Azt olvastam, hogy újra kell indítani a X felületet.
Próbáld ki azt, hogy a
Ctrl+Alt+F2
-vel konzolba mész és bejelentkezel a szokásos módon, majd astartx
parancsot kiadva elindítod a grafikus felületet. Ez a tty2 lesz, ezután aCtrl+Alt+F1
lenyomásával visszamész a tty1-re és ott beállítod a másik VGA-t vagy ez előtt váltasz és utána kapcsolsz át. Ha mindkét tty-n beállítod a felületet, akkor akár a fenti billkombinációkkal akár váltani is lehetne közöttük, hogy ez működik-e ilyen esetben.....Nem tudom kipróbálni, de ezekkel a váltásokkal próbálkozz, variáld őket, hátha ez megoldja a váltást. Néha vak tik is talál szemet.
-
Roxkex
senior tag
További fejlemények (?)...
Most annyit sikerült "elérnem" hogy valójában fennt vannak a driverek amik kezelénék az Intel / Amd grafikus kártyákat de sajnos a kettő közötti váltás okoz nagy gondot a rendszernek.
Kicsit olvasgattam az interneten és találtam ezt a "vgaswitcheroo" megoldást, amivel (elvileg) megoldható lenne a kettő közötti váltás. - Nos természetesen nem sikerült :\ Ugyanis kiolvastatom azt, hogy most mi van aktívban:
0:IGD:+:Pwr:0000:00:02.0
1:DIS: :DynOff:0000:03:00.0majd nyomom azt a commandot amivel (elvileg) át rakná a "DIS"-re ->
sudo echo DIS > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
de természetesen ez nem sikerül, ugyanis újra kiolvastatom és ugyan azokat az értékeket kapom vissza
További olvasgatások után találtam egy olyat, hogy ha Xorg.confban írom át a device-t akkor is Switchel (csak akkor manuálisan - de már ott tartok, hogy nekem nyóc hogy- csak switchelhessek a két device között) az AMD-re .. Ez meg is történt (elvileg) - csak annyi problémával, hogy ilyen esetben meg azt mondta nekem a rendszer amikor elindítottam, hogy a grafikus (xorg) felület nem indítható. Majd a Xorg fájlt (amit nagy kínszenvedések árán sikerült elkészítenem / elkészíttetnem a rendszerrel - mert az se ment olyan .... na mind1
) töröltem és mindenki happy .3 - Csak továbbra is az intel kártya az aktív...
Szóval, összegezve.
Amit szeretnék, hogy a két kártya között (akár manuálisan + ujraindításokkal - nem baj) tudjak váltani. És mind a két esetben ugyanúgy szépen lássam a kis fahéj felületecskét :3 (Xorg ne haljon meg..) -
lev258
veterán
Pontosan mit is szeretnél? Két monitort használni a két videókártyával?
A Catalyst-tal azért van bajod, mert már megszűnt, nem működik. A rendszer által alapból használt nyílt driver a jó, de nem árt engedni a kernelfrissítést Mint-en, valamint frissebb Mesa-t használni (van hozzá stabil ppa). Utóbbi inkább játékok esetén hasznos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hobby elektronika
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Gaming notebook topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Formula-1 humoros
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest