- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszi, ezt nem tudtam ill nem is vettem észre, ha egyáltalán írja a 8570p BIOS-a, de nem baj, elég sokat elszórakoztam rajta UEFI-vel, persze ez is közrejátszik, hogy nem vagyok UEFI barát.
(#10996) mAtech
Én a végén már megkedveltem a kékhalált, főleg az azt imitáló screensaver miatt, ami nagyon jó szolgálatot tett az idióta főnök gépén!
-
válasz
Dhampir #10984 üzenetére
Lehetnek ennek még mindig hátulütői a "Legacy" beállítással, telepítéssel szemben?
Igen, lásd előbbi hsz-t. A többire kaptál választ, egy iso van, nincs külön UEFI-s. Bennem az szokott ilyenkor felmerülni, hogy adott hw-környezetben, ha nem a legújabb és minden jó legacy-ban, akkor......
No de miért pont te ne szívnál UEFI-vel!?
Tapasztalatokra meg szükség van, majd írd meg miként alakult az első UEFI-s kalandod.
-
válasz
Frawly #10991 üzenetére
Nem minden gépen lehet vele időt nyerni, de van, amelyiken lehet vele 1-2 másodpercet spórolni.
Ez így van. Sőt!
Gépe válogatja. -
Nem írok UEFI témához, ahogy megfogadtam, de azért amit már leírtam, csak belinkelem, első UEFI-s tapasztalat Manjaro-n!
UEFI bootidő - 21.120s
Legacy bootidő - 7.424s
HP Elitebook 8xxx sorozat
(#10992) Frawly
Néha előfordulhatnak gikszerek persze, inkább gyorsan javítsák ezeket, mint inkább kiírják az oldalukra. Többnyire azok olvasgatják a disztrók saját oldalain az ilyen jellegű bejegyzéseket, akik nem fagynak le, ha valami problémával találkoznak. A frissítésnél mindig áll fenn némi kockázat, mondjuk nem rolling rendszernél ritkábbnak kéne lenniük ezeknek, értelemszerűen.
-
Látom, ezért is írtam milyen kompozitort használtam, mert XFCE-ről lévén szó, gyanús volt, hogy nem mindegyiknél áll fenn a jelenség.
Egyszóval nem a Mint és nem az XFCE rogyott meg, csak az egyik kompozitor akadt össze a mesa frissítéssel. De legalább hamar javításra került.
-
Ha nem piszkáltad a cégest, akkor ott valami más prücök lesz, mert tényleg nem szokott gond lenni egyik Mint-tel sem. Nekem is nagy bánatom, hogy a 17.3 lejár, mert ha minden kötél szakadt, csak az működött, például a Digi nat-olt IP-jével csak az hozta be a szükséges weboldalakat.
[link] -
Nem akarlak idegesíteni, de a desktopon volt egy XFCE, amit február óta nem frissítettem, most megcsináltam és tökéletes minden. Az is igaz, hogy gyári állapotú, compiz van beállítva kompozitornak. Az általad leírt jelenség valami utólag felrakott dolog miatt lehet, nem tudom milyen témákkal kapcsolatos csomagokat raktál fel......
ezen fut:
Machine: Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x serial: <root required>
BIOS: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Topology: Quad Core model: AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics bits: 64
type: MCP arch: Piledriver rev: 1 L2 cache: 2048 KiB
Graphics: Device-1: AMD Trinity [Radeon HD 7660D] vendor: ASUSTeK driver: radeon v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9901Timeshift nálam is inaktív, de a munkára használt disztrót nem is nagyon cicomázom össze, de soha nem kellett még a Timeshift amúgy, mert Mint-et használok. Ez nem szokott összeomlani, még a HP 8570p-n lévő 19.1 Cinnamon is stabil, amire felraktam ügyesen a legújabb plasma-t! (direkt plasma-t írtam, nem KDE-t)
a mega tárhely így is megeszi az ssd-t.
Kéne oda egy normális méretű SSD, a floppy méretű SSD-k lassan kimennek a divatból.
Igaz nekem egy 5 éves Intel 520 120GB van a desktopban, de csak oprendszerek futnak róla még vagy 10 évig. -
válasz
Dhampir #10963 üzenetére
Egy idő után már a "user panic" sem az igazi! Nekem néha hiányzik is, mert legalább az felpörgette a punnyadt agysejtjeimet.
Tegnap is csak unottan néztem, hogy a Debian 10.... nagyvonalúan kihagyja a network- managerből a wifiket. Gondolom rutinosan nem a nonfree iso-t szedtem le......
-
válasz
gregory91 #10961 üzenetére
Én 5 év alatt nem emlékszem Mint-nél kernel panicra, más disztróknál előfordult, olyan is volt, mikor menetrendszerűen történt. Hardverfüggő is lehet, de nálam ez a helyzet, még az sincs kizárva, hogy emiatt használom 5+ éve a Mint Cinnamont fő disztróként több gépen.
(néha megtörténik a csúnya kikapcsolás, biztosíték lecsapás, mikró miatt)
No de inkább kp, mint bd.
-
válasz
mAtech #10950 üzenetére
Igazán nincs mit!
Amúgy ha a 18.3 elég jól ment a gépen, a 19.x akár még jobban is futhat, annyival gyorsabb lett ez a kiadás, szerintem XFCE-vel is! Én csak a legrosszabb eshetőségre gondolva említettem, hogy talán sok lesz neki, viszont ha fut elfogadhatóan, akkor nem érdemes alább adni, mert a MInt még XFCE-n is elég komfortosra van megcsinálva.
(persze a live futtatása sok esetben csalóka, de a 2GB memória alapján a telepített verziónak talán még jobban kéne futnia)
Meglátjuk. Kíváncsi vagyok mi lesz a tapasztalatod vele.
-
válasz
mAtech #10948 üzenetére
Szia!
Magához a VGA-hoz úgy viszonyul a Mint 19.1 is, hogy fenn van radeon driver alapból, ami kell hozzá, itt a balról második oszlopban R200 látod is, mi támogatott a kártyán. Ettől függetlenül talán még az XFCE is elég erős ennek a konfignak, LXDE lenne az igazi, de már Lubuntuban sem az van.
Azért egy próbát tegyél vele, nekem ennél is gyengébb gépeken futott a Mint XFCE, persze az még a 17.3 verzió volt!
-
válasz
gregory91 #10925 üzenetére
Ezt a hőség miatt írhattad........amúgy nehezen tudom elképzelni, hogy egy Debian alapú disztróban ne lenne csomagkezelés, de ha mégis, akkor csomagkezelőt is le lehet tölteni.
apt 1.8.2 csomag amúgy van benne alapból. Amúgy az ezelőtti hsz-ben linkeltem is a csomagok listáját, az még ma is működik!
-
válasz
CsengődiGeri #10922 üzenetére
-
válasz
Frawly #10915 üzenetére
Forgasson kernelt a ragya meg a szamárpingvinesek!
Már tök nokedli kezdő koromban is valami wget-es módszerrel tudtam felrakni a kész kerneleket. UKUU-t így a fene se fogja használni, nem is értem miért tette fizetőssé a koma.......
Nekem meg bőven jók a Mint alapkernelei is, az SSD-ken kívül minden elég idős már a hardevparkomban. (nem panaszként mondom, mert például a HP 8570p-t nem cserélném el egy új csililaptopra)
-
válasz
lev258 #10897 üzenetére
Igazad van, de csak a tulajdonságokra kattintva írja, hogy edge! (mindig tanul az ember)
A mezei home user erre simán lecsap, mint gyöngytyúk a takonyra, ha meglátja, mert ugye mi a ragyának kerül be teszt verzió, meg ha mégis, miért nem írják oda..... (én is lecsaptam volna rá, ha lenne értelme 5-ös kernelt használni....)
-
válasz
lev258 #10893 üzenetére
Jogos, az is ott van valóban.
A lényeg, hogy valamikortól bekerült a HWE 5-ös kernel is. Régebben biztosan kiszúrtam volna, de mára a kollégák rávezettek, hogy inkább csak használjam a rendszert, ne okoskodjak bele a hozzáértők dolgába. Ez is azt erősíti, hogy igazuk volt.
-
válasz
Cucuska2 #10891 üzenetére
Jogos, már fenn van a HWE-kernel az Ubuntu alap 18.04.2-es kiadása óta itt is saját tárolóban (ami ugye Ubuntu-Bionic tároló), Synapticból lehetne telepíteni, nem is nézegettem mostanában ezeket. A normál frissítés viszont a 4.15-öst frissíti.
Akkor viszont a kolléga is egyszerűen meg tudja oldani a dolgokat, nem kell Windows-hoz visszatérnie.sudo apt update && sudo apt upgrade
parancs nálad az 5-ös kernelt frissíti? -
-
válasz
Phobion #10789 üzenetére
redshift-gtk
Ezt írd be a terminal ablakába és Enter határozottan lenyom.
Nem is tudtam, hogy nekem ez fenn van alapból, beírtam és halvány tepertőszínű lett a képernyő.
De a lényeg, hogy ha terminalból indítasz programokat és valami gubanc van vele, a terminal kimenet tartalmazhat hasznos információkat a hibával kapcsolatban.
-
válasz
kislaci #10781 üzenetére
De az az igazság, hogy csak használni akarom, nem szarakodni, nincs rá időm/kedvem.
Sajna a kettő között van némi összefüggés.
Nem szarakodsz vele, nem használod.
Rohadtul szeretnék Hawaion pocolni nyáron, de qrvára utálok utazni, repülni főleg. Konklúzió - nem leszek Hawaion.Ha olyan ősöreg gép, hogy nem lehet rajta netezni, bootnál válaszd az előző még működő kernelt, ha netezni is képes, akkor akkor hozd helyre a javasolt módon. Vagy dobd ki.
-
válasz
Cucuska2 #10768 üzenetére
Értelek, ezek szerint terminalból telepítesz, de nem apt-get, csak apt használatával, remélem.
Nekem bejön a Synaptic, ha valamit keresek vagy függőségeket, hasonló csomagokat akarok kiválasztani, persze a mostani formája kicsit herélt, külön be kell kapcsolni a kereséshez a xapian-t.Bizonyos műveletek könnyen elvégezhetőek innen is, például verzió zárolás.
Ezeket a Szoftverbutik és hasonló nevű förmedvényeket én sem használtam soha. A Mint Frissítéskezelője viszont tényleg jó.
-
válasz
Cucuska2 #10766 üzenetére
A terminalos telepítésnél update/upgrade-nél is az apt-ot, Advanced Packaging Tool-t használja az éppen telepített konzol/terminal emulátor, a Synaptic pedig egy grafikus frontend az APT-hoz.
A
mintinstall
(Szoftverközpont) a fejlesztők által készített programcsomag, amiben leírásokat találsz az adott programhoz, telepítheted, etc. Gondolom célszerűen ez is az APT-ot használja.Egyébként frissítéseket célszerűbb a
Frissítéskezelőből
végezni, ha nem terminalból teszed.A Szoftverközpont nagy hátránya, hogy rengeteg felesleges vackot is felraknak a felhasználók, mert látják magát a csomagot és ezhűdejó, felrakom gyorsan.
(legkárosabb innen a Flatpak felrakása)
autofrissítéseketis tudsz aktiválni a Frissítéskezelőben, írtad ugyan, hogy ezeket is te végzed, de biztosan nem arra gondoltál.
-
válasz
#79715584 #10764 üzenetére
- telepítés során nem kérdezte, hogy normál vagy minimál rendszert szeretnék-e
Ez Ubuntunál van, Mint-nél nincs
- a frissítéskezelő nem kérdezett rá, hogy milyen szintű frissítéseket keressen (régebben vagy a cinnamonban rákérdez az elején)
Mint 19 verziótól már ez sincs nem is kell vele foglalkoznod, az előző megoldást sok kritika érte.
- a frissítés után is vannak elavult szoftverek (pl. firefox 66.0.2, a libreoffice is régi, stb.)
Ubuntu alapúaknál, ha a tárolóban lévőnél frissebb kell, célszerű PPA-t használni, Firefoxnál nem tudom van-e, de LO-hoz van
- ha már szoftverközpont.. most akkor mi a helyzet ezzel? onnan telepítsen az ember, vagy keressen más forrást?
Felejtsd el, használj Synaptic-ot csomagkezelésre, telepítésre ill. terminalból végezd ezeket!
Maradjak xfce-n vagy menjek mate/cinnamon kettős valamelyikére inkább?
Az alapvető tárolók az összes DE-nél ugyanazok.
-
válasz
#63718632 #10742 üzenetére
ha az egyik legacy-s a másik meg uefi-s környezetből jön.
Na ez lehet az, amire nem nagyon lehet megmondani, miként fog működni, nagyon gépfüggő maga az UEFI kezelés. Az sincs kizárva, hogy Legacy-s Linux betallózza a GPT-s UEFI-vel telepített oprendszert, mivel Windows-zal ellentétben MBR rendszer alól is kezeli a GPT sémát.
-
válasz
#63718632 #10740 üzenetére
Igaz, a
sudo update-grub
is elég lenne elméletileg ilyenkor, de előtte nem árthat, ha új GRUB-ot generálunk, az a biztos, legalábbis én régebben gyakran használtam, mivel több disztró volt a meghajtókon és ha nem a fő disztró frissített kernelt, át is vette a GRUB-ja a hatalmat és az indult elsőnek, ami frissült. -
válasz
Petya XT #10738 üzenetére
Szia!
Szerintem ha a Linux alól kiadod a sudo grub-install /dev/sda parancsot a terminalban, akkor be fogja tenni a másik meghajtón lévő oprendszert és utána már boot-kor az is ott lesz a GRUB választó menüjében.
Az sda-t nézd meg, hogy nálad is az-e a Linuxos SSD betűjele. Ha nem vagy biztos a dolgodban, a
sudo fdisk -l
parancs kimenetét nézd meg. Vagy azinxi -d
kimenet még egyszerűbb. -
válasz
Doky586 #10732 üzenetére
x686 a 32bit, az amd64 a 64bit, desktop distróknál így különböztetik meg általában, de letöltésnél már egyértelmű a dolog, vagy 32bit vagy 64bit
Egyre több disztrónál megszűnik lassan a 32bites kiadás. A Mint XFCE 32bites kiadást is érdemes lenne megpróbálnod.
termial parancs akár Linux alatt is található a cpu-ra: (gondoltad volna?)
cat /proc/cpuinfo
lscpu
-
válasz
Frawly #10730 üzenetére
Sok disztro még az új kiadásaiban is támogatja a non-PAE procikat, például a Linux Mint is ilyen:
Booting with non-PAE CPUs
To boot Linux Mint on CPUs which do not officially support PAE (Pentium M processors for instance), please use the "Start Linux Mint with PAE forced" option from the boot menu.
forrásPersze, ahogy írod is, a mai DE-k futása ezeken a non- PAE gépeken már más kérdés.
-
válasz
KFeri22 #10724 üzenetére
How to Reset the Root Password in Linux
Talán azon a Cinnamonon épp működik még a GUI-s jelszó változtatás is.
mi annak az alkalmazásnak a neve, ami egy olyan tálca, amire kedvenc alkalmazásokat lehet rakni és csak akkor jön elő ha a kurzort a képernyő aljára húzom
Ez gondolom valami docker, docky lehetett, keress rá így a synapticban vagy a Szoftverközpontban a
docky
,docker
szóra. (szerintem benn van mindkettő a tárolóban alapból) -
válasz
Necronom #10718 üzenetére
Értem, ha TB-okról van szó, akkor valóban nem. Nem ismerem a MS dolgait, de xls-t már jó régóta online szerkesztgetnek a népek.
Csak asamba
marad akkor neked, esetleg kérdezz rá a Haladó topikban, hátha van jobb ötletük a hálózatos kérdésedre. De arra készülj fel, bármit is mondanak nem úszod meg azt a szintet, amit a linkelt leírásokban látsz. -
válasz
Necronom #10716 üzenetére
Ezek nem olyan vészesek méretben, meg tudnád oldani a gmail-címes 15GB felhővel Drive, Fotók simán elérhető (ha más küldi, akkor email csatolmányban is sok elfér) vagy a Mega 50GB-os free tárhelyével is. Hirtelen ezek jutnak eszembe meg a kis tárhelyűek, Dropbox, Box.....
-
válasz
Necronom #10714 üzenetére
Elsőre talán kacifántosak, de a samba talán a legegyszerűbb és legáltalánosabb erre a célra. Hacsak valami online felhős dolgot nem eszelsz ki, amiknek vannak mobil és Linuxos kliensei is vagy böngészőből használható, persze ez nem media fájlokhoz való értelemszerűen.
-
válasz
KFeri22 #10707 üzenetére
Super! Örülök, hogy sikerült, igazán nincs mit.
Most már lesz egygombos verzió frissítés a Frissítéskezelőben, de csak alverziókra, főverzió frissítése úgy tudom nem megy innen továbbra sem. Az még persze odébb van, de 18.x-re tudsz frissíteni, ha akarsz, de ígyis-úgyis 2021-ig lesz jó.
-
válasz
Frawly #10668 üzenetére
Nem tudom, furcsa, amit írsz.
Furcsa volt valóban és két klónnál is ugyanez volt. Egyébként igazad van, hogy Archot kell megtanulni, mert aki nem tudja, annak ott a Manjaro és a Chakra, épp ezért is raktam fel ezeket, utóbbi jobb. Etől még a lustaság arra visz mindig, hogy tegyek fel egy Mint-et 6 perc alatt és utána semmivel ne vacakoljak csak használjam. Ha valakinek Linuxot telepítek a gépére, értelemszerűen nem Arch telepítéssel fogok molyolni és akiknek Mint-et raktam fel, nem nagyon hívogatnak, hogy valami gubanc van.
Meló unalmát enyhítendő próbálgattam ki más disztrókat meg írogattam értelmetlen blogokat, de elment a kedvem ezektől. Érdekes egy közösség ez, ami itt van amúgy, sok esetben úgy érződik, mint ha sokan csak akkor bújnának elő, ha valaki ír/válaszol valamit, hogy abba belekössenek. Na meg, hogy nem elég finom a stílusom......
Ez van. -
válasz
zoltanz #10666 üzenetére
Persze, épp ezt elemezgettük itt.
(#10665) Frawly
Itt a probléma, amúgy nem kellett külön semmi hozzá, de valami fw gond volt. Nem tudom ki mennyire hamar jön rá, hogy úgy használja a gépe a wifit, ha az egyébként soha nem használt vezetékes kapcsolatot törli a netmanagerből. Nekem időbe tellett ez.
# iwlwifi
-
válasz
zoltanz #10660 üzenetére
Azt már menet közben olvasva se nagyon értettem, miért kellett külön fordítani, ha benne van magában a nonfree repoban/fw fájlban, de nincs igazán tapasztalatom ilyesmivel.
A lényeg, hogy sikerült és jónak találtad a Bustert.Ha lesz kis időm, felrakom én is, de egyre inkább nagy különbség van a Debian és a Mint belakásának ideje között, főleg Cinnamonnal. Na de mindkettőnek megvan a saját szépsége.
-
válasz
Necronom #10656 üzenetére
Ha ez a jó megoldás a problémára, azt a kis kép felett is leírják, panelon jobbgomb, keresel egy app-ot, aminek Ablaklista a neve és hozzáadod a panelhoz.
A Cinnamon étvágya sokat javult, de gyengébb gépeknél valóban a Mate és XFCE az, ami jól fut.
(#10655) zoltanz
Látom kezd összeállni a Bustered! Milyen verzió múködik a wifi driverekből, csak nem a cu végű? Ezer éve olvastam valamit ezekről, de sose volt ilyen dongle eszközöm.
Na meg a pontos verziót leírhatnád a Busterből is, mert ezt már nem tudtam több topikon keresztül lekövetni.
Van egy változat a laptopon, ami Buster, de most Mate live alatt nem tudom megnézni és csak ennyit ír:
debian-live-testing-amd64-cinnamon+nonfree.iso
-
válasz
zoltanz #10643 üzenetére
https://cdimage.debian.org/images/unofficial/non-free/images-including-firmware/weekly-builds/amd64/list-dvd/ 03.18. kiadás
a testing fw-ben jóval újabb például a libx265, mint a Mint 19.1-ben
firmware-realtek_20190114-1_all.deb
van például ebben is már, ez csak fw csomag, ez is benne van, nem valami ilyet kerestél? (nem néztem most rá, csak erre emlékszem)Realtek RTL8192EU Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8192eu_fw.bin)
Egyébként a Debian különböző oldalain elég nehéz most eligazodni, mert van, ahol már küön írják a Buster-t és van külön testing is, máshol meg még a testing a Buster.
-
válasz
Necronom #10635 üzenetére
Nos tudod probaltam hallgatni az okosokra es nagyon sok helyen azt olvastam, hogy a Mate jo gyerek kezdesre, atallasra winrol...
Ez igaz, de ha még többet olvasol, azt is látod, hogy ahol a gép hardveresen bírja, ott a Cinnamon még jobb.
Aki nem próbálja ki, meg is érdemli, hogy ne ismerje meg.
Mint-nél az a fő felület, ezzel foglalkoznak értelemszerűen a legtöbbet, mivel saját fejlesztésük. -
válasz
zoltanz #10634 üzenetére
A buster média kodekjei frissülhetnek még a végleges verzióban?
Nem tudhatjuk, nem is azért, mert freeze állapotban van, hanem mert a multimedia repo teljesen különálló a Debian saját repoitól. Ha valaki mélyebben ismeri, talán tudja, de az is lehet, hogy az a külön weboldallal rendelkező repo tényleg csak összegyüjti csomagokban a kapcsolódó multimedia csomagokat, így a codec csomaggal sem hiszem, hogy külön foglalkoznának. De hátha tévedek.
-
válasz
Necronom #10632 üzenetére
Majdnem ugyanaz minden topik sokszor.
(direkt ilyenek miatt csináltam a nevezett topikot!)
Sajnos a Mate felületet nem ismerem, a Cinnamonnal nem tettél még próbát? Szerintem kezelhetőbb panel appok és program ikonoik kérdésében. Mondjuk a Cinnamon 4-et nem annyira bűvölgettem még, de az előzőeket jócskán.
Mate tweak-ot használod? Nem tudom ebben a panel kezelés dologban mennyire számít, de egy próbát megér, legfeljebb még jobban összekutyulsz mindent és kipróbálod a Cinnamont is.
-
válasz
zoltanz #10630 üzenetére
Igazán nincs mit!
Mondanám, hogy ezt a media-codec csomagot próbáld felrakni a Buster-re, de szerintem függőségek kezelésére lenne szükség, azt nem tudjuk milyen mélységig.....úgy általánosságban azt írta a Mint-es Clem, hogy nem kompatibilis a LMDE 3 a Debian 10-zel, csak a 9-cel. Ha azelején vagy a Busternek, megpróbálhatod azért, én anno felraktam Debianra a LMDE repoját, abból frissítettem a Nemo-t és Cinnamont.
(#10629) Necronom
Azok alapján, amiket leírtál, csak a Látóasszonyos topikban tudnának segíteni.
-
válasz
zoltanz #10627 üzenetére
A helyzet nem egyértelmű, inkább kaotikus. A LMDE 3 frissebb csomagjai azon kívül, hogy a Debian 9-re épülnek a Mint Xapp csomagjai vannak benne pluszban, de elég sok saját Cindy-s csomaggal rendelkezik, amik régebbiek a Mint 19.1 csomagjainál és nincsenek meg Strech-ben :
példa
timeshift
18.6+cindy
18.9.1.2+tessa
buster, sid 19.01+ds-2 (előtte nincs)core
Xwayland, xorg is egyezik gyakorlatilag a Debian 9 csomagjaival, ez jellemző a core csomagokra.non-free helyzet még érdekesebb:
példa
nvidia-vdpau-driver
LMDE 3 384.130-1_amd64.deb (ez a jessie-backport verzió)
Strech 390.87-8~deb9u1Ahol előnyben van a LMDE 3, az a
[L:http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mint-meta/]mint-meta-codecs[/L]
, ez azonos a Mint 19.1 kodekcsomagjával, így egyértelműen frissebb a Debian 9meta-codecs
-nél és a multimedia repoban lévőknél is.Minél többet mazsolázol a különböző csomagok összehasonlításával, annál inkább fenti véleményed fog kialakulni.
Nehéz PPA szerűen frissíteni?
Nem, nem nehéz. A fenti igencsak nem egyszerű összedrótozás miatt és a várhatóan felmerülő függőségek miatt gyakorlatilag értelmetlen lenne próbálkozni. (ez saját véleményem persze)
-
válasz
0xmilan #10567 üzenetére
Milyen bugjai vannak a 19.1-nek?
Ne tőlem kérdezd, nálam nincs vele gond egyik gépen sem, de annyian írták már, hogy bugos, így aztán jobb a békesség alapon.....
Az sincs kizárva, hogy a Cinnamon 4 okoz náluk valamit vagy csak az új features-t vélik többen hibának. Például a panelen a KDE pines megoldása okozhat zavart, ha valaki megszokta az előző verziókat.
Persze a kérdező Mate-t használt eddig. (egyébként, ha jól emlékszem, a legújabb kiadást sokáig nem szoktam javasolni, de az a pár hónap lassan letelik) -
válasz
BMizutani #10563 üzenetére
Ha jól tudom a Dell Ubuntu barát leginkább, sok gépet azzal telepítve is adnak el, még ha módosított is az oprendszer, a driverek alkalmasak mindenképpen. Itt egy pillanat alatt látod te is a linkeknél, mi a helyzet.
Emiatt nyugodtan megveheted. Szerintem azzal a DE-vel telepítsd fel a Mint-et, amit eddig használtál, de akármelyik jól fog futni rajta. Célszerű a Mint 19-nél maradnod, ne a 19.1-et rakd fel.
Biztonság kedvéért letöltheted a wifi drivert hozzá, ahogy kollága javallotta!
Ez is Ubuntu 11.10-zel is választható volt anno.
-
válasz
#63718632 #10560 üzenetére
Persze, meg lehet oldani, de nem hosszú távra tettem fel a disztrókat, így nincs jelentősége, de mikor először futottam bele, eléggé bosszantó volt és ugye ott van a kezdő, aki kipróbál több disztrót is, nem live-ban.
de ahogy nézem a 19.1 bugjait és problémáit. Erősen hajlok az Antergos-Manjaro-Arco irány felé.
Érdekes ez, mert az én gépeimen inkább az Archklón vonalon jönnek elő problémák, Antergos konkrétan eltüntet mindent a meghajtóról már második esetben. Arco/Merge meg annyira változik folyamatosan, hogy sok idő kisilabizálni, mit is kéne most nekem letölteni vagy felrakni és honnan? Manjaro KDE-vel már kiegyeztem, az ottani, vélhetően KDE-s bugot kiküszöbölve akarom most megnézni a KDE-s kedvencemet, ami amúgy Kapitány és még valaki kedvence Mo-n. Chakra RC3 most még.
-
válasz
#20749568 #10558 üzenetére
Dehogy töröltem, ahogy nézem, az elején abbamaradt......ezt látom a végén:
(valami tutira elvette a kedvem vagy más jutott eszembe......) Mindegy, nem való nekem az ilyesmi.
.......................................................................................
Miért a Linux Mint-ről írok?Egyszerű, mert ezt használom és leginkább ezt ismerem. Kezdőknek érdemes átfutni a blogot, ami lehetett volna egy címlapos írás is, de a kötöttségek miatt sem lett az.
A Linux Mint az Ubuntu mindenkori LTS (hosszú ideig támogatott) kiadásaira épül, nincsenek az Ubuntura jellemző köztes kiadásai, így a 18, és a további 3 kiadása (18.1-18.3) is LTS, tehát stabil kiadás. Van a Mint-nek LMDE verziója is, ami közvetlenül a Debian-on alapul, értelemszerűen ez gyakorlottabb felhasználók számára készült.
----úgy látom, még volna mit írnom--------- (ezt most írom)
Később modulárisra akartam szabni, mint itt. Ennél meg elhatároztam, hogy megvárom a Cinnamon 4-et, de az nem annyira tetszik, már a KDE koppintáson elakadtam, a panel pin vagy mi volt az.
-
válasz
#63718632 #10556 üzenetére
Valóban ez a normálisabb út, hogy ott van, elérhető akár a grafikus Szoftverközpontból is a dolog, ha valakinek ez az egységes dolog kéne, a Mint ezt szerintem jól csinálta. Engem ez a Snap nagyon zavart, mikor felraktam valamelyik Ubuntut, már az elején bootkor elkezdett a háttérben ügyködni.....
A Manjaro.....na igen, nagyon népszerű lett, sokan használják, de akik csinálják, kicsit belefulladtak az elvárásokba. Wifit nem ismeri fel már több esetben is, akkor ott egy régebbi bug, amivel 2 napja is összefutottam, a Mint kernelt frissített és utána a Manjaro kernel hibával nem indult. Eddig azt hittem, ha utoljára telepítem a Manjaro-t, akkor egy apt rendszerű GRUB nem rontja el a Manjaro GRUB-ot, de elrontotta. Egy kezdő ezzel mit fog kezdeni?
Írtam egy blogot(végül nem fejeztem be), aminek ugyan nem ez volt a témája, de a bevezetőben feltettem egy-egy kezdőképet a Manjaro KDE-ről és a Mint Cinnamonról.....10-ből 8-an a képek alapján a Manjaro-t akarnák.
Ja, madarakról esik szó, mert a cím :
Ja a Manjaro-t követő képek.....
Szóval ebből flame lett volna, így ment a többi okos blogom mellé.........
Amúgy a Snap is hasznos lesz, csak ki kellene találniuk a végső használati módját, mert így nem az igazi.....de az irány ez, nem véletlen vannak már hárman is az Appimage-val együtt meg az említett Flatpack-kal.
Nekem akkor se rakjon fel majd egy gigányi adatot egy kis program miatt, még ha ezt később már nem is teszi. -
Vannak LTS disztrók, vannak rolling disztrók, dönteni kell, mit akartok használni.
Snap, Flatpak, Appimage meg csomagkezelő-független semirollingozó módon hozza mindenhová a friss áldást. Van, aki ezt akarja?
Biztos benne? 20MB-os csomagot 980MB-ból megoldja? köszi
-
válasz
lev258 #10518 üzenetére
Az hát! Eddig a Nemo és az MC, amit viszont megnyit, mást nem nagyon. Többinél display gondjai vannak.
ezeket írja
Could not connect to display
cannot open display:************************************
Sudo nélkül írtam be, csak másodikra gondoltam elé írom, de ez inkább rutin volt(rápillantok, nem jön be, hoppa - nincs sudo), menet közben leesett, hogy ez így érdekes lenne.....
-
-
válasz
Necronom #10506 üzenetére
Laikusként magyarázok itt neked.
Userként használod a desktop Linuxokat. Ha szükséges a saját felhasználói területeden kívüli rendszer és egyéb fájlokat szerkesztened, akkor root jogosultsággal megteheted.
A piros sorban van a lényeg:
Amit lev258 kolléga is leírt, mi a fenéért kéne a napi használat során emelt jogosultsággal használni a rendszert?
Ha te igen gyakorta szeretnél könnyedén /home-on kívüli rendszerfájlokat szerkeszteni és nem értesz ezzel a mindenki által jónak tartott módszerrel, akkor valóban célszerű felraknod a Kali Linuxot és az ilyen jellegű problémáid megszűnnek.(#10509) Necronom
Nem, valóban totál laikus vagyok, soha nem tanultam informatikát és hasonlókat, Windows is úgy telepítettek anno a gépemre, utána már elboldogultam én is vele. 5 éve elegem lett belőle és elkezdtem utána keresgélni a Linuxnak, mert egyszer láttam, hogy van ilyen is. Azt, hogy egyes területekre fókuszálva kicsit megértem azt a részt, még nem tesz annak a kis területnek a specialistájává sem. Alapok nélkül csak igen nagy ráfordítással csinálom meg azt, amit más sokkal könnyebben megért, de ez van. Az én fiatalkoromban léteztek emberi kapcsolatok, más nem is volt, ma már csak különböző technológiai rétegek mögül kommunikálunk, ez gyakorlatilag az emberi faj túlélését teszi lehetetlenné, de ha ezt akarjuk......(na ez már más tészta lenne és itt igencsak off)
-
válasz
lev258 #10504 üzenetére
Szerintem ma is asztali operációs rendszer.
Is. Amúgy amit mi használunk, én is annak tartom, de valahogy le kellett írnom konyhanyelven a kollégának, hogy mivel van dolga.
Mint már említettem, a tanulási folyamat fontos
Ezt saját bőrömön tapasztaltam, 5 éve ugyanennyire pislogva kezdtem használni az első disztrómat és alig-alig értettem az összefüggéseket, amikor egy-egy problémámra választ kapva megoldottam, amit szerettem volna.
Ma már rutinos noob vagyok, ha nem is értek semmihez, már képes vagyok felismerni esetenként, mi okozza a problémát és akár a megoldást is fel tudom kutatni. Ha lett volna türelmem az alapoktól értelmezve végigmenni sok folyamaton, ma már egész jó tudással bírnék, sajna nem így volt, ezért van, hogy csak egy adott területre fókuszálva azt a kis részt átlátom valamennyire, de a nagy egészet soha. -
válasz
Necronom #10503 üzenetére
Felhasználó vagy igen, felhasználóként is lépsz a rendszerbe vagy autologinnal vagy alkalmilag. A kezdőbarát rendszereknél mindenképpen, aztán vannak más megoldások is, de ahol külön van root és user login, ott is alapból user-ként használod a rendszert. Kali Linux és más spéci rendszereknél van olyan, amikor alapból root-ként használod a rendszert boot-tól kezdve.
-
válasz
Necronom #10499 üzenetére
A Linux az nem egy asztali operációs rendszernek készült és most sem az. Ettől és mástól sem Windows.
Rendszerek és hálózatok üzemeltetésére hozták létre a Linux kernelt, aminek a betöltése után elindul egy folyamatkezelő system és szépen kezeli a rendszereket, hálózatokat.Az már csak plusz, hogy unatkozó rendszert üzemeltetők, fejlesztők elkezdtek grafikus felületeket írni rá, először csak WM-ek, utána már DE-k is alakultak és egyre több csapat elkezdte ezeket pofozgatni és lassan több platformon kialakultak a mai WM-ek és DE-k, amiket ezek az általunk használt desktop Linuxok használnak a kernelre és az init folyamatkezelőre ráhúzva.
Laikusként így írnám le neked, miért is nem Windows-ként kell a desktop Linuxra gondolni.
Ha már gyakorlott vagy, ezen az un. keretrendszeren simán cserélgetni tudod a grafikus kezelőfelületeket akár....a fentiek alapján már érted is, hogy miért.
Egyszóval, amikor azt írják, hogy a Linux nem Windows, akkor ezekre a dolgokra kell főleg gondolni, nem arra, hogy a Linux fanok persze, hogy nagyképűen mindig ezt mondják.
-
válasz
Necronom #10493 üzenetére
A Mint kicsit túl felhasználóbarát lett, ezért a Fájlkezelőre viszed az egeret, csak annyit ír ki, hogy Fájlok, pedig a fájlkezelő neve a Nemo, de ha a nagyon kezdő keresné a szövegszerkesztőt, tuti nem találná meg Xed néven a Menü-ben, viszont Szövegszerkesztő néven megtalálja.
Amíg csak használja valaki a rendszert, ez így jó is, ha meg szerkeszteni kell valami rendszerfájlt, feltételezi a készítő, hogy azt az alapok elsajátítása fogja megelőzni.xed admin:/// - nem tudom ezzel mi van, még ma használtam először Mint 19.1-en, de a legújabb leírás is ezt a szerkesztési módot ajánlja. Végül is a nano-s módszer meg általánosabb, nincs vele olyan gond, ami régebben volta grafikus sudo /home-on kívüli fájlokkal kapcsolatban.
De amugy en miert nem vagyok a sajat rendszerem adminja?
Röviden: ez nem Windows.
A Mint-nél kicsit ez is könnyített formában valósul meg, de alapból mondjuk feltelepítesz egy Debian-t, megadod a rendszergazda jelszavát és megadod a felhasználói jelszavadat is külön. Ez így jó, képzeld el, hogy egy desktop van a családban és a gyerekeknek csinálsz külön hozzáférést. Bejelentkezik az egyik gyerek és jól összekutyulja a rendszert - Windowsnál, de nem itt! Az ő saját loginjával csak a saját külön /home mappáját tudja összekutyulni, a többiekét nem.
Nem emiatt ilyen a rendszer, de desktop rendszeren is jó, hogy ez így van.
A rendszer fontos részeit senki nem variálhatja, szerkesztheti, csak aki rendelkezik a root loginnal.
Amúgy érdemes átfutnod a magyar nyelvű Kézikönyvet, mélg csak 18-ra van meg, de lényegi változások úgysem történtek, ami a Kézikönyv tartalmát érintené.
-
válasz
Necronom #10491 üzenetére
Xed a szövegszerkesztőd neve.
Valami gubanc van amúgy ezzel az admin:///-os megnyitással 19.1 Mint-nél, így célszerűbb a rendszergazda jogokkal megnyitandó fájlokat a
nano
-val szerkeszteni:xed admin:///etc/sysctl.conf
helyett
sudo nano /etc/sysctl.conf
Sok szempontból egyszerűbb is ezzel dolgozni, de ebbe most nem megyünk bele.
-
válasz
Necronom #10481 üzenetére
FSTAB szerkesztése
Közben beugrott, hogy a szövegszerkesztő előhívása kicsit változott, ebben megtalálod az újabb módszert.
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak, abba beírod, hogy
gksu gedit /etc/fstabhelyett ez legyen:
xed admin:///etc/fstab
vagy használod az imént említett Lemezek alkalmazást:
-
válasz
Necronom #10472 üzenetére
Na látod, alakul ez!
A Linux (desktop) tényleg nem olyan, mint egy androidos mobil vagy akár egy Windowsos asztali gép, mert ezeknél az ember ahogy kezébe fogta vagy odaült elé, első pillanattól már mindent tudott rajta.
Nekem speciel életem első Windowsos telepítése vagy az első androidos custom ROM telepítése sem volt pofonegyszerű....Ezek szerint neked csak a Linux telepítés okozott gondot, szerencsésnek mondhatod magad akkor!
(pedig nem pingvin volt a jelem az oviban)
bar jo lenne mar nem tonkrevagni ezt a rendszert
Amit lev258 kolléga említett, hogy nem ártana kicsit magát a rendszert is megismerned......szóval azért ebben rohadt baromi nagy igazság van ám! Ugyanezt írtam le szofisztikáltabban az elején. Egy számunkra idegen rendszerben egyből egy célfeladatot végrehajtani és nyekeregni, hogy ez mér' nem olyan egyszerű, mint amit már jól ismerek rendszeren.
Tény, hogy sokan olvassák, milyen jól futna a gépükön egy desktop Linux és azt várják el, hogy az első perctől minden ugyanúgy működjön, mint amit már megszoktak Winen, mobilon.....
Esküszöm kipróbálom a helikoptervezetést valamikor, hiszen gyerekkoromban rengeteget körhintáztam!
(remélem átmegy az iróniába oltott értetlenkedésemből valamennyi)
-
válasz
Necronom #10466 üzenetére
Ha még nem adtad fel a próbálkozást, itt pár hozzászólásban találsz linkeket kiindulásnak. Sajna csak ennyit tudok segíteni, még sose sambáztam.
Kattingasd végig a linkeket, csak találsz bennük valami hasznosat.
Testvértopik Összefoglalójából meg ezt néz meg, hibakereséshez alap néhány terminal parancs használata:
Gyakori Linuxos terminál parancsok hibakereséshez (kezdő Linuxos topic számára)
-
válasz
Necronom #10460 üzenetére
Kipróbáltam, reboot után fenn volt a samba, de ez más rendszer. Én a helyedben egy új telepítés után ezzel a két paranccsal próbálnám felrakni a samba-t terminalból(ha Mate-t használsz)
sudo apt install samba --install-recommends
sudo apt install samba caja-share --install-recommends
forrás a címe ne zavarjon meg, a fenti parancsok Mate-n is jók, főleg a 2.
-
Aztán valamiért szépen kikopott a dolog. Pedig ha tényleg csak ennyi lenne a megosztás, tuti működne már neki is. Sajna ez nem csak a Mint-re igaz....
Arra nem igaz szerintem, nem kikopott, csak a Tulajdonságokba került át, mit a képen is látható. Nem használok samba-t, most is csak azért vauzok bele, hogy ne maradjon senki tévhitbe!
Ha nem ismered az adott DE-t, inkább ne írj ilyeneket, amit még én is megtaláltam 2 sec alatt egy számomra is új rendszeren, hálózatot soha nem használóként! Hatalmas köszönet!
Linux Mint Cinnamon 19.1
-
válasz
VikMorroHun #10404 üzenetére
Értem, akkor Win mellé kéne, annál vannak buktatók bőven, nekem ez ismeretlen terület, de fórumtárs írása hasznos lehet neked is!
Ha még nem ismernéd:
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-velHa elakadsz továbbra is, jelentkezz!
-
válasz
VikMorroHun #10402 üzenetére
Gép adatai, milyen szoftver és hardverkörnyezetbe telepíted?
Telepítettél/használtál már Linuxot? Milyen leírás(ok), módszer az, ahogyan telepíteni próbálod?
NE törölje le a Live USB-t közben - ilyet nekem még soha nem akart csinálni a telepítő, emiatt kérdezem az előbbit!
Letöltöttem egy Nvidia drivert .run kiterjesztéssel, amit egy működő rendszerbe nyilván be tudnék rakni a megfelelő sudo paranccsal, de még nincs ilyen a gépemen.
Ezt nem alkalmazzuk, vannak a tárolóban és külön felvehető tárolós zárt driverek, ha a nyílt nem lenne megfelelő valami miatt. Ha ez a telepítés során kiderül, fekete képernyő fogad, akkor a nomodeset opcióval kell indítani és utána majd az elindult rendszerben telepíteni a szükséges drivereket. [link]
Az első linket használhatod install segédként is!
-
válasz
#63718632 #10387 üzenetére
Értelek! Egyébként ha követed az összes topikot, láthatod(láthattad), hogy a Kezdő ami pörög amolyan gyüjtőtopikként, a Mint topik alvó általában Manjaro topik is Belecsöppentél inkább most ebbe a nagy átrendeződésbe, ami inkább hangalapú, mert a hagyományosabb oldalon működik minden, így csendesebb, a hűdefriss hype részleg meg beleakad a frissítés frissítésébe, így sok a zavar. Ettől még nem mindenki archklónt használ persze.
Ettől még, mint a példád is mutatja, akár hype-olt disztró is lehet használható, teljesen hardverfüggő, mi min fut optimálisan. Lényeg, hogy sikerült megoldani, amit kellett.
(#10385) csixy
Csak óvatosan rétegezd egymásra a bootloadereket, mert még a gyakorlatilag ugyanazon GRUB-ok is arcidegzsábát tudnak kapni egymástól. Nálam most 5 disztrónál járva újra a Debian GRUB-ja vette át a parancsnokságot (nem tudom mitől függ pontosan, hogy megy ez náluk) és igen nyögvenyelősen akarja beadni a bootmenüt. Erre a meghajtóra már nem is teszek nem apt rendszerű disztrót, mert megölik egymást. Valószínűleg egy kernelfrissítés után, amikor másik GRUB veszi át a hatalmat, minden bootloadert frissíteni kéne....
-
válasz
Frawly #10380 üzenetére
frusztrál téged lelkileg ez az Arch téma
Ennek senki frusztrációjához nincs köze.
Általános kezdő kérdés - Kezdő topik, disztró specifikus kérdés - saját topik, ha van. Szerintem ez ennyire egyszerű, de ezek szerint ezt is én látom rosszul.
Már csak azon kell agyalnom, hogy Mintesként melyik topik az én disztróm topikja.....
Nemsoká jön valaki és kioktat, hogy akár sysadmin(!!!) is lehet ám bárkiből, miért ne írhatna akár ide is!?
-
Tényleg kezd érdekelni, hogy ha már a Kezdő topikból Archklónosok topikja lett, ez vár a Mint topikra is?
-
-
Jogosultságok Linux rendszerek alatt - talán ez még egész könnyű leírás, aztán jön a szárazabb rész,
ez is könnyebben áttekinthető: Linux jogok
Itt tesztelni is tudod a beírásokat.
milangfx meg halad adott!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- Amazon Kindle
- Nintendo Switch 2
- ASRock lapok általában
- Autós topik
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest