- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
lev258 #11598 üzenetére
Nálad a HWE aktiválva van.
Én meg ezt nem ismerem, mert nem használok Ubuntut, de akkor az a következő kérdés, hogy ki a nagynéném térgyekalácsa aktiválja egyik gépen, másikon meg nem? Mert én semmit nem csináltam, csak egyszerűen feltelepítettem.
Egyik rejtély felderítve, de lett mindjárt egy másik.
-
nOvOp
senior tag
válasz
lev258 #11143 üzenetére
Live-ot töltök be és onnan indítom a telepítést. Ezt mot nem értem, hogy boot menüben válasszak. Azt hogy érem el?
Tudom, hogy kell / rendszer partíció az az sdb5 lenne szerintem. Ez lehet, hogy egy hibás telepítés után maradt partíció kép. Alapból úgy indulok neki minden egyes telepítésnek, hogy windowsban az ssd 19.84GB (ami most sd4 és sd5)és a hdd 25.39GB (ami most unallocated) partíciókat törlöm, majd boot live felület és onnan a telepítés az asztalról (Install Linux Mint).@ubyegon2: már próbáltam a hdd-re is, ugyanaz a hiba
@cigam: laptopról van szó (fujitsu a544 i3 8gb). A hdd helyére került az ssd, megcserélni szerintem nem tudom, mert a hdd a dvd helyére került és tudomásom szerint onnan nem tud bootolni a laptop. Valószínűleg a w10 telepítésénél szúrhattam el vmit, mert nekem is furcsa, hogy az sda maradt a hdd.
Mindig ugyanazt a pendrive-ot használtam (32gb usb3.0). Windows alól rufus-sal írtam ki, mert az unetbootin nem látja a pendrive-ot. De próbáltam, hogy linux live alatt unetbootin-nal is kiírni (természetesen akkor 2 pendrive-ot használtam), de ugyanazMédia ellenőrzést nem futtattam, nem tudom hogy kell, de az sha256 ellenőrzést megtettem mindegyiknél. A telepítésnél, mikor hardver konfigurációt végez, majd jönne a grub2 telepítés (azt hiszem grub2), akkor vérzik el. Nem tudja telepíteni a Target könyvtárba.
Azt hittem vmi egyszerű megoldás van, hogy vmit kihagytam. Őszintén szólva, nem akartam ennyit foglalkozni vele. Legszívesebben azt tenném, hogy legyalulom a hdd-t, kiveszem és utána gyalulom az ssd-t. Fel a w10 majd a linux, vissza a hdd. Na erre most nincs időm
Ha van esetleg vmi ötlet még, szívesen veszem, ha nincs, akkor majd vmikor szakítok ídőt a rendbetételnek. A hdd-n értékes képeim vannak és egyelőre nincs hová mentenem. Köszi mindenkinek a segítséget. Egy másik pendrive-ot azért kipróbálok. -
bringasisti
őstag
válasz
lev258 #11020 üzenetére
Köszi megpróbálom, de az a gond hogy a HP adott egy linket amin egy pingvin látható. Itt mint támogatott termék van megjelölve. Az Ubuntu volt eddig a gépen és próbáltam a nyomtatót de automatikus keresés nem segített. Manuális esetén az ott lévő lista nem tartalmazza az én nyomtatómat
-
válasz
lev258 #10897 üzenetére
Igazad van, de csak a tulajdonságokra kattintva írja, hogy edge! (mindig tanul az ember)
A mezei home user erre simán lecsap, mint gyöngytyúk a takonyra, ha meglátja, mert ugye mi a ragyának kerül be teszt verzió, meg ha mégis, miért nem írják oda..... (én is lecsaptam volna rá, ha lenne értelme 5-ös kernelt használni....)
-
válasz
lev258 #10893 üzenetére
Jogos, az is ott van valóban.
A lényeg, hogy valamikortól bekerült a HWE 5-ös kernel is. Régebben biztosan kiszúrtam volna, de mára a kollégák rávezettek, hogy inkább csak használjam a rendszert, ne okoskodjak bele a hozzáértők dolgába. Ez is azt erősíti, hogy igazuk volt.
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10874 üzenetére
jelen helyzetre a kenyszeruseg es az adott HW vitt erre az utra
nem az irasod jogossat vitattam elsore sem!ja es ugye a kerdezot nezve, ott sem a frisseseg az elsodleges szempont, hiszen a gep adott valamire, ahol sokkal fontosabb, hogy valami ugy nezzen ki ahogy ki kell nezzen, mint az, hogy naprakesz rendszere legyen
es ezzel en is igy vagyok, amig mukodik, addig szuperjo
ilyenforman a kenyszeruseg sem lenne szempont, hiszen akkor hasznalok w10, mert ott jol is nezett ki, nincs problema a driverrel, es meg a jatekom es szuperul futott....szoval azert ne csak egy iranyba lassunk
es minden hatso szandek nekul irom ezt... -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10872 üzenetére
Szerintem rosszul ülsz a lovon.
Régi rendszeren valóban a zárt jobb és még használható (nálad valami több éves futhat)3 honapja van mindosszesen Linuxom....es nekem mindegy hogyan ulok a lovon, ha egyszer ugy megy elore ahogyan raultem....
ha egyszer egy rendszer nem mukodik ugy, ahogy kellene, azon a HW eszkozokon, amik adottak, akkor az ember hajlamos forditva felulni a lora, nem? Vagy inkabb vegyunk egy masik lovat? -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10870 üzenetére
Igy mar ertem a kerdesed: mert jatszani sokkal jobb ezzel ...masreszt az en kartyammal maskepp nem is mukodott a rendszer, fekete kepernyot kaptam
Amugy ugy erzem, hogy a Linux sokkal jobban tamogatja az Nvidia kartyakat
de persze irhatom ugyis, hogy az Nvidinak sokkal tobb drivere van Linux ala, mint az Amd-nek
Viszont en magam nem szeretnek csak azert masik videokartyat venni, mert Linuxot szeretnek -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10868 üzenetére
az ertelmi szerzoje a Linux Mind csapata
a vastagon szedettet kell hozzairni...masreszrol nem ertem a kerdesednalam ilyen eredmenye lett es jo a felbontas is
[necro@necro-pc ~]$ inxi -G
Graphics: Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Juniper XT [Radeon HD 5770] driver: fglrx_pci v: N/A
Display: x11 server: X.Org 1.17.4 driver: fglrx resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD Radeon HD 5700 Series v: 4.5.13399 Core Profile Context 15.201.1151
[necro@necro-pc ~]$ -
F.B.I.
veterán
válasz
lev258 #10846 üzenetére
Rufus 3.5, erről telepítettem pár napja, egy régebbi HP-t. Valami dvd lencse, merevlemez hibája esetleg hőtermelődés miatt, ezt írja. Van abort, retry, skip lehetőség, mindegy mire nyomok a végén a telepítő leáll hibával, nem megy tovább. Pendrive, kipróbáltam már vagy hárommal. Win simán felmegy.
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10818 üzenetére
Nincs mit irni a geprol, mert 3 gepben probaltam, az eredmeny ugyanaz
Nem ODD helyere szerelt SSD-rol van szo, asztali gepen is ugyanezt csinalja
Sem a win telepito nem latja, sem pedig egy telepitett oprendszer sem....nincs drive
Bootolok egy Linux live es tokeletesen ott van az SSD -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10813 üzenetére
Igen persze, irtam is, hogy eszkozkezeloben sincs drive es termesztesen igy a lemezkezoleben sem
Egytalan nem latszik mint lemez, sem diskpart sem semmi sem latja
Termeszetesen a Linux vigan szorakozik vele
gparteddel mar mindent megcsinaltam amit csak lehetett MBR-t dos-osra es mindenre IS
szetparticionaltam darabokra es vissza, megformaztam NTFS-re
es ettol fuggeltlen nem tudok ra wint telepiteni, mert nincs lemezegyseg....
igy tehat a telepites soran sem latja es egy masik gepbe belepakolva egy telepitett win sem latja magat a driveot
Probaltam mindenfele wines particionalo programokat, wines ext4-es DiskGenuis nevu programot, de mivel nincs disk, igy nincs mit sem inicializani sem particionalni sem semmit... -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10693 üzenetére
Nos van jo hir is, de inkabb rossz...
A regebbi ajanlott verziot el tudtam inditani kompatibilis modban pendriverol, az install is lement, de a feltelepult rendszer mar nem indult el....a dolog ugyanaz sotet kep, majd monitor kikapcs es csak a resetre reagal
Ez sajna mar tulmutat az en tudasomon, hogy meg tudjam csinalni a videokartya drivert, szvsz 100, hogy ez a baja, tamogatja vagy sem...
Mellesleg en, mint mezei user 2 nap utan mar feladok egy telepitest, hiszen szamomra egy oprendszer azert kellene, hogy tudomast sem szeretnek venni a letezeserol, hiszen a gepem szeretnem haszalni valami modon...
Siman alairom, hogy user error, de a teny sajna ettol meg nem fog valtozni....Koszonom T Urak!
Udv: Necro -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10690 üzenetére
pont a regebbi verzioknak alltam neki kiirni
de mivel csak egyetlen egy pendrivom van, igy....
nem adtam fel nem arrol van szo, csak ma mar annyi fele Linuxot kiirtam, az egesz delutant ezzel toltottem es picit belafasultam
majd folytatom, csakhat naaa, mi az hogy nem megy fel -
qwertly
addikt
válasz
lev258 #10538 üzenetére
Szia!
Most van újra idöm foglakozni a témával,itt a lspci -k parancs kimet:
0:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
Subsystem: ASRock Incorporation Motherboard
Kernel driver in use: ivb_uncore
Kernel modules: ie31200_edac
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port (rev 09)
Kernel driver in use: pcieport
Kernel modules: shpchp
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
Subsystem: ASRock Incorporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller
Kernel driver in use: mei_me
Kernel modules: mei_me
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
Subsystem: ASRock Incorporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller
Kernel driver in use: ehci-pci
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
Subsystem: ASRock Incorporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller
Kernel driver in use: snd_hda_intel
Kernel modules: snd_hda_intel
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
Subsystem: ASRock Incorporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller
Kernel driver in use: ehci-pci
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H61 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
Subsystem: ASRock Incorporation H61 Express Chipset Family LPC Controller
Kernel driver in use: lpc_ich
Kernel modules: lpc_ich
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SATA AHCI Controller (rev 05)
Subsystem: ASRock Incorporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SATA AHCI Controller
Kernel driver in use: ahci
Kernel modules: ahci
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
Subsystem: ASRock Incorporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller
Kernel modules: i2c_i801
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV610 [Radeon HD 2400 PRO]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. RV610 [Radeon HD 2400 PRO]
Kernel driver in use: radeon
Kernel modules: radeon
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV610 HDMI Audio [Radeon HD 2350/2400 Series]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. RV610 HDMI Audio [Radeon HD 2350/2400 Series]
Kernel driver in use: snd_hda_intel
Kernel modules: snd_hda_intel
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
Subsystem: ASRock Incorporation Motherboard (one of many)
Kernel driver in use: r8169
Kernel modules: r8169
Mint írtam a gondom az,hogy szeretném az alaplapi és a külső videó kártyát együtt használni.Vagyis lehessen tükrözni az integráltat.Mert külön működnek ha a monitort vagy a projektort rájuk dugom de együtt már nem.Így talán már lehet érteni,hogy mit akarok. -
Dévacsen
senior tag
válasz
lev258 #10547 üzenetére
Köszi...
Majd adok én neki normális viselkedést
inkább levettem és a szoftverkezelőből felraktam a régebbi verziót..egyébként 2 érdekes dolgot vettem észre,se feltelepítéskor se most hogy leszedtem nem kért jelszót a szoftverkezelő,csak leszedte,a vlc-t is meg a telegramot is,mind 2 flatpak-os volt..a másik dolog hogy mikor felraktam őket múlthéten..mind a kettő egy két órán át,egy két újraindításon át azt írta ki a panelen a program neve mellet hogy rendszergazda..aztán eltűnt a kiírás.Nem szimpatikus ez a dolog,inkább távol tartom magam a flatpak-tól..
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10534 üzenetére
Nezegettem az elore elkeszitett beallitasokban, de egyelore szamomra nem ertheto
growler
Mate van fent nalam
Pont effelet keresgelek, de ugye addig hiaba is keresek, amig nem tudom mit keressek
A desklet egy szamomra teljesen uj fogalom..nagyon kezdo vagyok, nehany napos csupanherdsman12
Ez sajna nem tudom ertelmezni, hogy mi is lesz ebbol, de koszonom mindenkinek a segito szandekot, kozelebb vagyok talan -
qwertly
addikt
válasz
lev258 #10530 üzenetére
Szia!
Természetesen ugyaz a program lenne a monitoron és a projektoron is.vagyis tükrözni akarom a monitort a projektorra de úgy,hogy mind a kettő eszköz csak az analóg videó kimenetet használja. Ne keljen átalakított beiktatni.
Most fértem a géphez itt van amit kiírt a parancsra:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 10)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 10)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 03)
04:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV610 [Radeon HD 2400 PRO]
04:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV610 HDMI Audio [Radeon HD 2350/2400 Series]Üdv:
-
qwertly
addikt
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #10518 üzenetére
Ez nem Cinnamon/Mint nyűg, tanúsíthatom, hogy Arch alatt is létezik. Nem csak xev-vel, de pl. qemu-val is. Az oka az, hogy sudo-val indított programnál nem találja az X kijelzőt. Az ilyenre valóban a pkexec-et szokták ajánlani.
De ez csak X-es programoknál gond, azoknál sem mindnél. Terminálos alkalmazásoknál nem számít.
-
válasz
lev258 #10518 üzenetére
Az hát! Eddig a Nemo és az MC, amit viszont megnyit, mást nem nagyon. Többinél display gondjai vannak.
ezeket írja
Could not connect to display
cannot open display:************************************
Sudo nélkül írtam be, csak másodikra gondoltam elé írom, de ez inkább rutin volt(rápillantok, nem jön be, hoppa - nincs sudo), menet közben leesett, hogy ez így érdekes lenne.....
-
-
válasz
lev258 #10504 üzenetére
Szerintem ma is asztali operációs rendszer.
Is. Amúgy amit mi használunk, én is annak tartom, de valahogy le kellett írnom konyhanyelven a kollégának, hogy mivel van dolga.
Mint már említettem, a tanulási folyamat fontos
Ezt saját bőrömön tapasztaltam, 5 éve ugyanennyire pislogva kezdtem használni az első disztrómat és alig-alig értettem az összefüggéseket, amikor egy-egy problémámra választ kapva megoldottam, amit szerettem volna.
Ma már rutinos noob vagyok, ha nem is értek semmihez, már képes vagyok felismerni esetenként, mi okozza a problémát és akár a megoldást is fel tudom kutatni. Ha lett volna türelmem az alapoktól értelmezve végigmenni sok folyamaton, ma már egész jó tudással bírnék, sajna nem így volt, ezért van, hogy csak egy adott területre fókuszálva azt a kis részt átlátom valamennyire, de a nagy egészet soha. -
Necronom
senior tag
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10495 üzenetére
Nekem mindket variaciora szuksegem van
mind a mesere mind a szakszeru magyarazatra
Jo, hogy vannak itt ilyen emberekNa igy mar vilagosabb a dolog, viszont messze nem vedeni akarom a wint, de ott is siman letrehozhatsz barki felhasznalot, barmi jogokkal felruhazva....
a kerdesem tukepp pont arra iranyult, amit irtal is:
A valódi root felhasználó alapból inaktív.No ennek nem latom igazbol ertelmet, hiszen itt meg meg szo se nincs barki mas felhasznalorol
en, aki telepitem es konfiguralom, miert nem lehetek a sajat rendszerem gazdaja alapbol?
nem veszesen, de megneheziti a rendszer konfiguralasat - nem azoknak, akik Linuxon elnek, hiszen ez nekik akar termesztes is lehet, hanem azoknak, akik probalkoznak megterulni
ertem en, hogy ez ezzel jar(hat) meg kell baratkozni vele
de van ra lehetoseg, hogy egyszeruen ugy lepjek be? es akkor a sajat karomon tanulhatok ha szetbarmolom a rendszeremubyegon2:
Ide meg azt szeretnem hozzatenni, hogy az alapokat ugy tudom elsajatitatni, hogy probalkozom vele, termeszetesen utana olvasassal is, de azokat is meg kell erositeni a gyakorlatban
Mivel en gyakorlati embernek tartom magam, igy meglehet a gyakorlat megelozoi az elmeletet, azaz nekiallik valaminek, aztan ha nem megy, akkor olvasok, probalok tajekozodni..
Feladatfuggo az egesz, hiszen azert nem az altalanos iskolaban vagyunk, ahol tukepp mindent magada kell vegyel, hanem csak azt, ami erdekel
Jelen esetben szuperul vegig tudtatok vezetni a SMB es a megosztasok teren, amibol is tudtam tanulni
Ezeket, ha elotte elolvasom, akkor sem tudtam volna megcsinalni, de igy, hogy nekialltam es hathatos segitsegeket kaptam sikerul, ugy ahogy a csatolasokat isSzoval jojez igy - szerintem
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10490 üzenetére
Ize...a szovegszerkeszto neve szovegszerkeszto
De ugy hiszem sikerrel jartam...
Megnyitottam az ominozus mappat admin modban (ugy lattam csak a mappat lehet megnyitni admin modban, a filet nem), akkor mar engedte nem csak olvasasra megnyitni az smb.conf filet
Restart utan lon vilagossag, ujbol letrehozva a megosztasokat immar mukodik minden szepen es automatice csatolodnak is meghajtok
Koszonom szepenAlakul a kis rendszerem, de jovok meg kerdesekkel szerintem, ha nem baj
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10484 üzenetére
Idokozben megtalaltam a csatolasi beallitasokat
figyelmetlen voltam, nem ott kerestem, ahol van
Viszont ujabb problema lett ez miatt
Beallitottam, az automatikus csatolast - pipa
Ujrainditottam a gepet, szepen fel is csatolta - pipa
A megosztasokat viszont elvette, nem problema ujra megcsinalom - de ez nagyon nem pipa
A kovetkezo hibauzenet erkezett, amirol masutt is olvastam marVisszaallitva mindent az eredeti allapotaba (csatolasi beallitasokat), ugy a megosztasokat ujbol letre lehet hozni gond nelkul
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10469 üzenetére
hat persze, hogy masik w10 geprol mukodik es persze, hogy a mukodo gep joval regebbi telepites, mint az asztalimon van
ettol fuggetlen a samba jelszo magadasa volt a kulcs, ettol kezdve ugye a sajat gepen is tudtam tallozgatni a megosztott mappakat, ami ezidaig nem ment es ezek utan meg okes lett
mar csak meg kell ismetelnia baj az, hogy sok az osszevisszasag, a sorrendiseg hianya stb stb
igazbol nem tudom, hogy mi miert van es fokepp azt nem, hogy mitol megymeglehet, hogy kell meg nehany telepites, de most ez az apro siker talan adott nemi motivaciot ehhez
most elgondolkozhatok, hogy ujra telepitek egy franya wint vagy egyszeruen kidobom, addig megnezek nehany sorozatreszt -
-
válasz
lev258 #10452 üzenetére
Vagy inkább csak lehetett. Igaz itt is terminálban kellett hozzáadni a samba usert-t, de a többi része tényleg csak pát kattintás volt. Aztán valamiért szépen kikopott a dolog. Pedig ha tényleg csak ennyi lenne a megosztás, tuti működne már neki is. Sajna ez nem csak a Mint-re igaz, hanem szinte az összes többi népszerű nagy disztribúcióra.
Necronom
Hol van az a leírás ami alapján próbáltad megcsinálni? Melyik része nem volt világos? -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10452 üzenetére
Biztosan igazad van, soot
Anno a 90-es evek elejen Amigarol szalltam at windowsra, dolgoztam a 3-assal, majd a 3.1-es halozatossal sokat, akkoriban ujsagot szerkesztettunk...
Igazabol adott volt minden, ott es akkor csak azt kellett megtalalni, hogy valamilyen feladatot mivel lehet megcsinalni, de maga a csinalas nem okozott semmilyen gondot, persze meg kellet tanulni azt, hogy jobb egergomb -->megosztas, ebben pedig jogokat kiadni, de igazbol semmi szuksg nem volt tanulasra, adta magat
Kesobb jottek a "jobbnal jobb" windowsok, amirol tenyleg nem szeretnek mar tobbet irni
Ahogy az elejen is elmondtam, meg az Androidos TV boxomat is szivesebben hasznalom, ott letoltottem a Sambat es adta magat, pont mint regen a win, megosztod es kesz, nincsen szukseg semmilyen mas tennivalora
Pont ezaz, hogy a hatam kozepere sem kivanom mar a windowst, van egy gepem, amin rajta van, de jomagam sem tudom hogy miert, igazbol nehany alkalmazast hasznalok rajta, amire meg nem talaltam megfelelo alternativat
Jott a Mint, nem eloszor mar, de igazbol nehany napja raktam ossze egy kis gepet, amire mar regiota Linuxot tervezek es ha mar fent van, akkor szolgaljon is ki
Androidon meg tudtam oldani magam, de ugye a TV boxnak eros korlatai vannak, ezert jobb a dontes egy kis hazi mindenes szervergep fele, amit ha akarok azert hasznalni is tudok, nem csak ugy letezik szerverkent
De sajna olyanokban akadok el, amit mar ilyen korosodo fejjel nem tudok magamtol kitalalniezmiatt hajlamos vagyok feladni, mert a hibakat nem tudom leirni jol, ezaltal senki sem fog tudni ra valaszolni
De egy "failed" uzenettel nem tudok mit kezdeni, sot azzal sem, hogy egy install es restart utan hova lesz a rendszerem....hiaba irom le, hogy nem csinaltam semmitAmi jelen esetben tokre igaz, SMB/Cif install, restart es nincs rendszer....nem eloszor, hanem mar masodszor
no, sorry skacok, hogy ilyen bo lere eresztettem a nyafogasomat
Teny, hogy ezek valoban csak elhatarozasok, de ugyvelem nekemn mar nincs ennyi idom/turelmem
Koszonom megegyszer mindenkinek!
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
lev258 #10420 üzenetére
Jelentem megnéztem ott is! de nem enged futtatni onnan se... meg a másik két Node-red mappábol se.. mert volt egy a home-ba is a harmadikra már nem emlékszem!
Úgyhogy most fut a gyalu.
Aztán kezdem elölről a próbálkozást! elsőnek megcsinálom a mi a Node-red weboldalán van! mégis csak az övéké a program...
-
SwissAirplan
aktív tag
-
Amazonas
senior tag
válasz
lev258 #10284 üzenetére
"a KDE-s cuccok jellemzően K-val kezdődnek."
Basszus, ez eddig fel sem tűnt, de tényleg, csak használtam őket....
K3b, Kate, KCalc, KMail, KNotes, Konsole, Kontact, Konversation, KSysGuard, KTorrent, KWalletManager, stb...
Mondjuk a Dolphin, az Amarok, meg a DragonPlayer kilógnak a sorból.
Egyébként nekem eddig mindenből tökéletes a KDE-vel érkező alapprogram, amire van. -
scabiosa82
tag
válasz
lev258 #10246 üzenetére
Hagyjuk ezt kérlek, én nem játszom, a hozzászólásommal csupán arra akartam utalni, hogy valamivel több vagy könnyebb módja van win alatt elérni ezt azt kellő ismerettel. De nem az a célom, hogy itt is így szerezzem be az egyébként fizetős dolgokat. Ami jó, azt korábban is megvettem, ez után is meg fogom, mert támogatni kell a fejlesztőket. Meg ahogy látod, a tudásom is a linuxról ... szóval ne is gondolj ilyenekre 😄. Amire én konkrétan gondoltam az olyan tároló, amelyben játékok vannak. Valami gyűjtemény, ilyesmi.
-
paatrick
őstag
válasz
lev258 #10229 üzenetére
Szia,
volt itthon még egy mint 13 maya CD-m így hirtelen azt raktam be és néztem meg. Van ugye keyboard shortcuts menü ott próbáltam, de sajnos nem reagált semmit a makro billentyűk lenyomására. Illetve az egéren található vissza/előre gombok se működtek.
Szóval mit lehetne még megpróbálni?
(gondolom az egér egy újabb verzióval már megoldódna) -
válasz
lev258 #10120 üzenetére
Tapasztalta még valaki azt jelenséget, hogy a videók megakadnak néha? Legfrissebb mint.
Gép: HP elitebook 840 g1Igen, tudom, hogy ezt szoktátok javasolni, de a kolléga leírásából meg abból, hogy ugyanezt a rendszert nemrég 3 különböző Elitbookra is felraktam, nekem kizártnak tűnt olyan gond, amit live-val ki lehetne szűrni. Talán ha nem ilyen gépről van szó....de egyébként valóban igazad van a live-val!
(#10119) Tesla93
(#10121) Amazonas
Bárkinek lehet jó ötlete, amire más nem gondolt éppen! Több szem többet pislog.
Egyébként van a Cinnamonnak is
Energiakezelő
beállítója, de mint írtam is, GUI-s megoldással ezt nem nagyon lehet kezelni. -
Benjami
csendes tag
válasz
lev258 #10077 üzenetére
Igen, az Ubuntu 18.10-ben az "amdgpu"-t használja a vesa helyett, na meg a többi driver verziója is újabb. Az OpenGl is létezik. A processzor hőmérsékletet is már ki tudja olvasni.
benjami@benjami-desktop:~$ inxi -F
System: Host: benjami-desktop Kernel: 4.18.0-10-generic x86_64 bits: 64 Desktop: KDE Plasma 5.13.5
Distro: Ubuntu 18.10 (Cosmic Cuttlefish)
Machine: Type: Desktop Mobo: ASRock model: B450M Pro4 serial: <root required>
UEFI [Legacy]: American Megatrends v: P1.50 date: 10/17/2018
CPU: Topology: Quad Core model: AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics bits: 64 type: MT MCP
L2 cache: 2048 KiB
Speed: 1420 MHz min/max: 1600/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1422 2: 1422 3: 1420 4: 1420 5: 1420
6: 1424 7: 1515 8: 1443
Graphics: Device-1: AMD Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] driver: amdgpu
v: kernel
Display: x11 server: X.Org 1.20.1 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa
resolution: 1920x1200~60Hz
OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.26.0 4.18.0-10-generic LLVM 7.0.0) v: 4.5 Mesa 18.2.2
Audio: Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] driver: snd_hda_intel
Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] driver: snd_hda_intel
Device-3: Focusrite-Novation Focusrite Scarlett 2i2 type: USB driver: snd-usb-audio
Sound Server: ALSA v: k4.18.0-10-generic
Network: Device-1: Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter driver: ath9k
IF: wlp30s0 state: up mac: 18:d6:c7:66:ad:00
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet driver: r8169
IF: enp31s0 state: down mac: 70:85:c2:8c:0d:f1
Drives: Local Storage: total: 3.19 TiB used: 7.44 GiB (0.2%)
ID-1: /dev/sda vendor: Crucial model: CT500MX500SSD1 size: 465.76 GiB
ID-2: /dev/sdb vendor: Toshiba model: DT01ACA300 size: 2.73 TiB
ID-3: /dev/sdc type: USB model: USB 2.0 Flash Drive size: 3.75 GiB
Partition: ID-1: / size: 95.62 GiB used: 7.44 GiB (7.8%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
Sensors: System Temperatures: cpu: 35.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 35 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info: Processes: 247 Uptime: 2m Memory: 14.67 GiB used: 728.3 MiB (4.8%) Shell: bash inxi: 3.0.24 -
Benjami
csendes tag
válasz
lev258 #10063 üzenetére
Köszi az ötletet. A 18.10-es Ubuntuval már tényleg jól működik a hardver, csak én valahogy nem bírom megemészteni azt az Androidos telefonra hasonlító felületet. Valahogy semmit sem találok meg rajta, meg nem tartom normálisnak a 24-es monitoron tenyérnyi ikonokat, amiket még átrendezni sem enged.
Amúgy áprilisban már kapható volt ez a ryzen proci. Ilyen lassan őrölnek a Linuxmint malmai, hogy még most sem került bele a támogatott hardverek közé? Pedig szerintem elég népszerű és viszonylag nagy mennyiségben eladott termékről van szó. -
törölt tag
Nem lesz a közelében Win, ha valamit vinnem kell akkor neten küldöm vagy pendrive, azok meg úgy is fat32 vagy exfat rendszerűek.
Winnél is illene külön partícióra rakni a rendszert, én sose tettem. Külön hardveren volt inkább.Régen szervervinyókon volt a rendszer és más vinyókon a fájlok. Ma meg egy 64 Gigás őskövület SLC SSD-n van a rendszer és egy fiatalabb 240 Gigáson a fájlok. Nem tervezek változtatni a felálláson, a 64 Gigás SSD-n lesz telibe a rendszerpartíció és azon csak a rendszer van. Esetleg ideiglenes dolgok letöltve, de ha azok elhullanak egy véletlen gond miatt nem probléma.
Bár gondolkoztam rajta, hogy átköltözök a 240-es SSD-re és a 64-est dobom a szekrénybe, mert gyorsabb lenne. Akkor viszont particionálni kell mindenképp, mert közös hardverre kerülnek a fájlok és a rendszer. -
törölt tag
Nem sokat játszok már egyébként a játékkal, szóval ha nem megy az sem probléma. Illetve az alapjáték az nyilván megy, a modos nem. Vagyis ha összerakom kézzel akkor az is megy. Lényegében akkor nincs semmi akadálya a rendszer cserének.
Az nem baj, ha minden egyéb vinyóm NTFS-re van formázva? Van értelme átformázni ext4-re és visszamásolnom az adatokat? Az SSD amin lesz a rendszer az nyilván ext4 lesz és nem is akarom partíciókra bontani. Két SSD van egyik rendszer, másik adattároló, meg egy vinyó backup.
-
Tényleg nem tűnt fel, bár így nem nyúltam még másik rendszerbe, mindig egy másik disztróból javítottam/változtattam rendszerfájlokat, de akkor kellett jelszó...ha jól emlékszem.
Ehhez képest a Debian alatt még a nem automatán felcsatolt meghajtóhoz sem lehet hozzáférni jelszó nélkül.
Nem mellesleg Live alól legalább megjavíthatod a rendszered, ha arra kerül a sor.
Ezt azért jelszóval is meg tudnám tenni, live alatt túl könnyű ez.
(ezért jó nekem, ha segítek másoknak, mert én is tanulok így folyamatosan)
-
Annyira azért nem elképesztő.
DE, mégiscsak az! Ha valaki egy telepített rendszeren mindig jelszóval fér hozzá a védett részekhez a saját gépén, akkor nekem az elég durva, hogy bárki meg simán hozzáfér mindenhez ez pendrive-val!
Az adataim biztonsága már más kérdés, ahhoz nem is kell e gépem elé ülni, hogy megszerezzék. Legfeljebb abban bízom, ha én alig találom meg a fontosabb dolgokat, amikor kéne, akkor másnak se megy majd könnyen!
-
Akkor csak nekem volt új, de akkor is elképesztő, hogy a saját rendszeremben csak jelszóval tudom szerkeszteni a fontosabb fájlokat, de live alól gyakorlatilag bárki belenyúlhat!
Eddig nem foglalkoztam ezzel a titkosítással, de ma is tanultam valamit, köszi az infót!
(#9920) Dani_kp
Ebben reménykedjünk!
-
gregory91
senior tag
Én "saját" megoldást használok,de nem beszélhetek többet róla(csak egy szó:önreklám).Azzal 100% hogy nem lesz írásvédett.
#Mtbsrác Ha rámész a panelbeállításokba(kattints jobb egérgombbal a panel-lehetőleg üres részére- majd Panel>Panel beállításai).Elemek fülön kattints a + ikonra írd bea keresőbe hogy a rendszer nyelvén függően hogy weather,időjárás,stb,Majd kattints rá a "hozzáad"-ra majd zárd be.Kattints rá az jobb gombbal ikonra tulajdonságok és írd be a településed nevét.
-
Cyrin
addikt
Ahogy sejtettem (bár reméltem hogy mégsem így lesz) Ubuntu 18.04.1 live alól is szar a Samsung nyomtató. A legjobb, hogy néha kinyomtat egy lapot, jellemzően az első nyomtatáskor, aztán a többi nyomtatás csak okádja ki sorban a lapokat, értelmetlen jelekkel. Telepített Mint 19 alatt is ez megy.
Ráadásul az MS office is beszart rajta, playonlinux se működik. szóval megy vissza a 18.3 elég volt a visszafejlődésből... -
Mert lehet dist-upgrade kell hozzá.
Az sem mutatja a kernel frissítését, most megnéztem a 18.3-ban.
Nem, az nem a disztribúció verzióját frissíti.
Tudom, többször le lett írva a topikokban ez is.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ sudo apt update && sudo apt dist-upgrade
.....
.....
Állapotinformációk olvasása... Kész
62 csomag frissíthető. A megjelenítésükhöz futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
adobe-flashplugin chromium-browser chromium-browser-l10n
chromium-codecs-ffmpeg-extra ffmpeg fonts-opensymbol fwupd
gir1.2-javascriptcoregtk-4.0 gir1.2-webkit2-4.0 libappstream-glib8
libavcodec-ffmpeg-extra56 libavdevice-ffmpeg56 libavfilter-ffmpeg5
libavformat-ffmpeg56 libavresample-ffmpeg2 libavutil-ffmpeg54 libdfu1
libfwupd1 libgd3 libjavascriptcoregtk-4.0-18 libpostproc-ffmpeg53
libreoffice-avmedia-backend-gstreamer libreoffice-base libreoffice-base-core
libreoffice-base-drivers libreoffice-calc libreoffice-common
libreoffice-core libreoffice-draw libreoffice-gnome libreoffice-gtk
libreoffice-impress libreoffice-java-common libreoffice-math
libreoffice-ogltrans libreoffice-pdfimport libreoffice-sdbc-firebird
libreoffice-sdbc-hsqldb libreoffice-writer libsmbclient
libswresample-ffmpeg1 libswscale-ffmpeg3 libwbclient0 libwebkit2gtk-4.0-37
libxml2 libxml2-doc linux-libc-dev nodejs python-libxml2 python-samba
python3-uno samba-common samba-common-bin samba-libs smbclient
squashfs-tools timeshift uno-libs3 ure wpasupplicant xserver-common
xserver-xorg-core
62 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 193 MB.
A művelet után 5.168 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] nUgyanez a normál
upgrade
kimenete is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest