- Magisk
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tuschke
tag
válasz
Core2duo6600 #5917 üzenetére
Ha lehúzod, az nem segít, mert amit keres, attól nem lesz meg. Ellenben, ha nem is keresi, akkor elindulhat.
"Hogy a mandrivan mi volt arra nem emlékszem"
A /dev könyvtárban a cdrom link mutat egy eszközre. hdc, vagy hdd, vagy hd-valami.
Az lesz a régi meghajtó. Az is megoldás lehet, ha a link az új meghajtóra lenne irányítva. -
Tuschke
tag
válasz
Core2duo6600 #5910 üzenetére
Igazából nem a gyártója érdekelt
A knoppix minek mutatja? (sdx valahány), és a mandriván mi volt? Az fstabban /dev/cdrom, ami valószínűleg csak egy link az eszközre. Ez az eszköz hiányzik neki most, és van helyette egy másik, amiről fogalma sincs (sdx valahány). Szóval az kellene, amire a /dev/cdrom link mutat.
Vagy kommenteld ki a /dev/cdrom-ot az fstabban, akkor valszeg elindul a mandriva. -
Tuschke
tag
válasz
Core2duo6600 #5907 üzenetére
És a cd/dvd meghajtó mi volt, és jelenleg mi?
-
Tuschke
tag
válasz
Core2duo6600 #5904 üzenetére
És mit akarsz a knoppixszal?
-
Tuschke
tag
válasz
Core2duo6600 #5901 üzenetére
Nos, akkor su,
passwd
jelszó beírása (pl. knoppix)
ismétlés.
Ezután a su után, a fenti jelszóval rootra kell, hogy váltson. -
Tuschke
tag
válasz
dr_strange #5764 üzenetére
Ezt megnézem, hátha tényleg megnyitja..
-
Tuschke
tag
A probléma ott kezdődik, hogy dwg. Nem fogod tudni megnyitni.
Dxf-et igen, a Qcad, pythoncad stb ált. benne van a disztrókban, 2D-s progi akad.
Vagy fizetős cucc a Pro/Engineer, Medusa4."Beállítások, particionálás rendben fájlok másolása közben először 29%- nál, második próba 23%-nál megál és kifagy, de teljesen"
Jó volna tudni. hol fagy ki.
-
Tuschke
tag
válasz
dr_strange #5746 üzenetére
Igazad van. Szóval Audacity
-
-
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5697 üzenetére
Elég sok minden
Az indexelő cuccokkal lehet kezdeni.
Annyira nem ismerem az ubit, de biztos vagyok benne, hogy van telepített apache.
Nem kell. telnet, ftp-szerver, ssh-szerver (elég a kliens), nyomtatószerver, stb.
Általában a csak javasolt vagy ajánlott csomagokat le lehet szedni. Ez nagyjából a rendszernek több, mint a fele. dev-csomagok. Nemigen kell 5 böngésző, 8-féle videolejátszó, egytucat zenelejátszó, és húsz képnézegető sem.
Ezzel el leszel pár napig, mert nem egykönnyen akar lejönni némelyik. Eltávolításkor figyelni kell arra, mit vinnének magukkal, pl.ablakkezelő, ezt persze nem kell hagyni. -
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5692 üzenetére
"Vesszek meg, nem értem Kinai nekem ez a linux-nyelv még egy kicsit...
Amugy nincsen adat. Most készülök épp menteni mindet. Vagy azt sem kell?"
Ha nincs adat, mit mentenél? Rakd újra az egészet.
A telepítővel töröld a particiókat, hozd őket létre, és be kell írni a csatolási pontot. A particíó csatolási pontját. /, /home, stb.Nálam spec 10 particíón, és két winyón van egy debian lenny.
-
Tuschke
tag
válasz
valóságépítő #5689 üzenetére
"Ha jól tudom, a home csak a programokhoz tartozó configurációs fájlokat tárolja."
Nem. A juzerspecifikus beállitásokat tárolja. Egyébként a config állományok a /etc-ben vannak, a juzer beállitásai vannak a /home/user-ben. -
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5686 üzenetére
"2. home könyvtárat hogyan tegyem külön particióra? Valahogy nem tűnik logikusnak, hogy csak úgy átmásolom a másik particióra. Vagy igen?"
Attól függ, van-e rajta adat. Illetve attól sem függ. csatolási pontnak beírod, hogy /home, és hogy formázás nélkül csatolja fel."4. Volt szó arról, hogy "vékonyabb ablakkezelő" kellene nekem, mert nem valami erőgép ez a kis noti. Hogyan, és mit?"
xfce. csomagok telepítésekor ezt jelölöd be. Általában, ámde nem ubinál
ubiéknál vagy szöveges módban telepitesz, és utólag felteszed, vagy letöltöd a xubuntu cd-t. -
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5667 üzenetére
Rövid példa
Joker karakterek: * bármennyi, bármilyen karakter
? egy bármilyen karakter
Namost ha van egy könyvtárban egy rahedli fájl, mondjuk képek, amiknek a neve pl tartalmazza a dátumát, ahogy egy telefon elnevezheti a képfájlokat, pár paranccsal szét lehet öket szórni.
egyszerüsítve: van 0506 -os képekből pár darab, 0406-osból, 0505-ősből, a dátumok mögött sorszámokkal.pl.: 050613254378.jpg
§mkdir 0506
§mv 0506* 0506
ez az összes május hatodikai képet berakja a 0506 könyvtárba.
ha az április és május hatodikait szeretném beleszórni:
§mv ??06* 0506 -
-
Tuschke
tag
válasz
Nyugdíjas #5593 üzenetére
Először innen
# deb http://archive.canonical.com/ubuntu hardy partner
# deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu hardy partner
töröld ki a kettöskeresztet, aztán üss egy apt-get update -t.
Esetleg majd valaki mond még ubis repókat.
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy#How_to_add_extra_repositories -
Tuschke
tag
Hmm ...
Mi volna, ha az fstabba beírnánk cdromnak az sdb1-et? -
Tuschke
tag
"Esetleg érdemes lehet más típusú partíciót feltenni? Ha igen, melyikkel érdemes próbálkoznom?"
Nekem a reiser bevált. Túlélt már néhány áramszünetet. Persze átméretezés közben ez mindenhogyan gáz.
Van egy partícióm xfs-el, azon nagy fájlokat tartok, 1G fölöttieket, filmeket. -
Tuschke
tag
Átméretezést reiseren csináltam már, ext3 pedig nincs.
Általában növelni lehet, de nem biztos, hogy "maga alatt" megcsinálja. Le kell csatolni a particiót.Tehát live lemez, vagy pendrive. Gparted jó, biztos szól, ha ext3-nál ez nem működik.
Elég sokáig dolgozott, kb 300G-ás particiót cirka 6-8 óra méretezett át. De nehézséget okozott neki, hogy nem hátrafelé növeltem, hanem előtte levő területtel növeltem meg, tehát át kellett helyeznie az összes adatot. Egy áramszünet ilyenkor nem jön jól. -
Tuschke
tag
Ajvé
"-mi a különbség a KDE és a Gnome között, azon kívűl, hogy a KDE több prociidőt eszik?"
A Gnome GTK-s, A KDE Qt alapú. Ami valószínűleg nem mond semmit. használd, amelyik kézre áll.
"-miért nincs a linuxban plug and play jellegű megoldás?"
Sztem van.
"-láttam egy könyvet ezerpárszázért, a címe: bevezetés a linux használatába. érdemes megvenni, vagy ez is olyan mint anno a Dos könyvek, hogy melyik gombot nyomjam le a norton commanderben?"
Nem ismerem a könyvet. Még talán ha írtad volna, ki követte el. Ártani nem fog, de tele van a net kezdőknek szóló írásokkal ingyen.
"- megfér e egymás mellett egy fizikai lemezen , de külön partición egy xp és egy linux disztrib?"
Igen. -
Tuschke
tag
Ez érdekes, mert a problémát - látszólag - nálam megoldotta. én csíptem, mikor ki-be húzogatta a tálcát
Tehát, amikor bejelöltem, hogy ne adja ki, nem adta ki, és lefut az ellenőrzés. Kivéve cd-rw törlésekor.
Berakod az összes cuccot egy könyvtárba, és betömöríted. Egy nagy filet kapsz, amit írás után le lehet csekkolni kézzel is. -
Tuschke
tag
Ez nálam is megesik, ha nem dvd-rw-re írok, hanem sima dvd-re. nem tudom, miért.
Nagyjából az 1.03 verzió óta.
A jövőre nézve, be kell jelölni a k3b-beállitásoknál, hogy írás után ne adja ki a lemezt.
Az ellenőrzés, ha egy nagy file, vagy nem sok, akkor md5sum.
Ha sok kicsi, akkor is, csak sokra megySzóval akkor jobb, ha kiírod mégegyszer, könyvtárakat nem tud ellenőrizni..
-
Tuschke
tag
Van itt http://hup.hu/node/54527
egy érdekes írás:"- UTF8 erőltetés. Erre nagyon mérges voltam. Nem azért mert UTF8 a jövő, meg beteszi alapértelmezésként, hanem azért mert akkor is alapból erőlteti, amikor nem kéne. Pl. ha NLS_DEFAULTként nem UTF8at hanem valamilyen ISO-t adok meg mert nekem ez jó, akkor legyen már annyi intelligencia, hogy nem erőlteti feleslegesen. Ilyenkor nem kellene a VT_Terminal defaultot utf8ra állítani. (ugyanis ilyenkor tty1 még iso-val jelenik meg, de az összes többi újonnan nyitott terminal már utf8as). tökjó. egy vt_default_utf8=0 kernelparaméter 1ébként segített. De most így őszintén ezt 2.6.18 után nem szoptam ki a kisujjamból gugli nélkül látatlanban első blikkre. Az is kisebb "házi nyomozást" igényelt hogy egyáltalán bill. vezérlési, VT_terminálkezelési, fb buffer megjelenítési problémáról van e szó. Mert a tünetek alapján bármelyik lehetett.
/valaki küldött bele 2.6.24 rc valahányas fejlesztés során egy patchet ami egy kern config során választható opcióként adta meg a VT_TERMINAL_DEFAULTot asszem, vagy 3 nap után kidobták, de ha már belenyúltak akkor vt_default_utf8=1 et állíottak be alapértelmezésként./
Ez egyébként visszafele is probléma, tehát ha az nls_default a kernelben mondjuk iso8859-2 pl, a vt_default meg utf8 akkor tty1 iso kódolású az összes többi VT_terminal meg utf. tiszta jó logika, máris itt vannak a kezdő linuxosok számára "megmagyarázhatatlan" konzol nemzeti/ékezetes konzolos karaktermegjelenítési problémák forrásai, ha jól sejtem. ;-)
Mert most így nem néztem bele a "nagydisztrók" alap kernelconfigurációjába de nem hiszem hogy mindenhol nls_default_utf8at adtak meg a .configban (?)..."
-
Tuschke
tag
Én csináltam már ilyet, a hdb winyót, amin volt a rendszer, átraktam hda-ra. El is szállt egyből, de helyre lehet hozni. live-cd(pendrive), single-user mód, és egyebek.
Fstab és menu.lst szerkesztése biztos hogy kell, esetleg kellhet egy grub-install.
Célszerú elöregyártani egy live-pendrive-ot, pl. systemrescue-cd-ből, de a syslinuxszal, ahogy látom, problémák lesznek, mert le kell hozzá választani a pen-t, és lefagyhat, ha kiveszed. -
Tuschke
tag
Aham. Na, igy lehet szétfagyasztani linuxot
Az a bibi, hogy ha berakod a pent, akkor a particíók "ugranak egyet".
Ha jól emlékszem, sdb1-en van ext3, és sdb8-on, ott van a home.
Ha kiveszed a pent, akkor a home csak sdb7 lesz, vagy sda8, a / pedig sda1, de lényegében nem stimmel az fstab. Ha ezt működö rendszer alatt csinálod, csontra fagy.
A /boot/grub/menu.lst és az fstab, és minden olyan fájl szerkesztése megoldhatja a gondot, ahol particiók bejegyzése szerepel. -
Tuschke
tag
válasz
old_artist #5125 üzenetére
"Mivel, bárhol néztem sehol sem találtam a Linux-okra min. op. rendszer-re vonatkozó megfogalmazásokat, egyik verziónál sem."
pedig van. részlet a Debian telepitési útmutatójából:
"Igény szerint az alábbi táblázatban ajánlott pár hardvernél gyengébb is
kipróbálható. Ám sok felhasználót felkavarhat, ha fittyet hány e javaslatokra.Egy 1/2-1GHz rendszer ajánlott egy asztali rendszerhez.
3.2. táblázat - Ajánlott legkisebb hardverkövetelmények
┌──────────────┬───────────────┬──────────────┬──────────┐
│Telepítő típus│RAM (minimális)│RAM (ajánlott)│Merevlemez│
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│Asztal nélkül │64 megabájt │256 megabájt │1 gigabájt│
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│Asztallal │64 megabájt │512 megabájt │5 gigabájt│
└──────────────┴───────────────┴──────────────┴──────────┘A tényleges legkisebb memória sokkal kevesebb, mint e táblázat számai.
Architektúrától függően a Debian telepítése minden funkcióval együtt is
lehetséges 20MB (s390) és 48MB (i386 és amd64) között is. A lemezre is ez áll
különös tekintettel a választott alkalmazásokra; lásd a D.2. szakasz -
Feladatokhoz szükséges hely részt további adatokért erről.A Debian segítségével lehetőség van nagyon régi gépeken is nagy grafikus
asztali környezetek használatára és vannak erre szabottak is illetve egyszerűbb
ablakkezelők, melyek nem olyan böhömök, mint a GNOME vagy KDE; a legjobb ilyen
az xfce4, de az icewm vagy wmaker mellett vannak még mások is."Az ubuntu a gnome-al sok lehet egy ekkora gépnek. Vagyis ha már ubi, akkor xubi, avagy Xubuntu.
Általában kezdőknek Uhu-t szoktam javallani, mert legalább teljesen magyar nyelvű. -
Tuschke
tag
A SLES, a RHEL, a canonical, és az ubuntu NEM egyenlö a linuxszal. Pénzt csinálhatnak belöle, de ki nem sajátithatják, max azt a kevés csomagot, amit ök irtak bele, és amúgy sem használja senki más. Ott van pl. a yast, amit a novell tett nyílt forrásúvá, adta ki a forrását, mikor megvette a suse-t. Senki nem használja.
Fizetös az ubi, mint disztró, az opensuse, mint disztró,fedora, mint disztró lehet, gpl licensszel, vagyis a szoftver másolása nem tiltható meg (ilyen volt a suse, mielött megvette a novell). Csak ez nem érdeke egyiknek sem, mert az ingyenes kiadásokon tesztelik a csomagokat az enterprise kiadásokba kerülés elött.
De ha mégis fizetösek lennének, az is kit érdekel, van ötszáz másik, ami ingyenes.
-
Tuschke
tag
válasz
valóságépítő #5105 üzenetére
[Quote]Ubuntu: Linux for human beings, ez az ubi szlogenje[/Quote]
Hehe ... az ubuntu ösi afrikai kifejezés, a jelentése: I can't configure Debian -
Tuschke
tag
válasz
Bundás22 #5101 üzenetére
Itten félreértés vagyon. A linuxnak nem célja, hogy sikeres legyen, és sokan használják.
Ez nem szempont a fejlesztöknek - mivel ingyenes a rendszer, teljesen mindegy, hogy húszan használják ingyen, vagy húszmillióan.
http://www.szszi.hu/kozlemenyek/sajto/2006/03/29/linux_nem_windows/ -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged