-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #86123 üzenetére
"A dualboot pedig szerintem teljesen tévút: vagy Linux vagy Windows"
maximálisan egyetértek ezzel. az már tényleg valami brutál high-spec professzionális felhasználási terület hogy erre ténylegesen szükség legyen, aki meg valahogy mégis ebben van az egy hypervisort fog felrakni a vasra és virtualizálni mindent.
tanulásra meg ugyebár alkalmatlan, ugyanis ha problémába ütközöl akkor nincs meg a kényszer hogy utánanézz és megoldd, csak visszaváltasz az általad jobban ismert rendszerre.
én ezért is nem erőltetem magamnak a windowst: abszolút nem értek hozzá, ennélfogva nem fogom natívan, dualbootban telepíteni mert a végénb még valamit elcsesz a ténylegesen használatban lévő rendszeremen. szükségem ugyancsak nincs rá, szóval rákényszerülve sem vagyok, a virtuális gép meg rájöttem hogy a laptopon már tényleg csak helypazarlás, ugyanis azért nem fogom elővenni hogy tanulmányozzam.
-
-
válasz
Warton #85636 üzenetére
Ez is kb. olyan nitpick, mint amikor emberek azon flexelnek, hogy 23,5 MB-t tal kevesebbet fogyaszt az XY DE a másikhoz képest.
Dehogy, ez nem olyan, mert az marhaság!
Egyszerűen az van, hogy ha 8 éve ugyanazt a disztrót ugyanazon DE-vel használja valaki, akkor idegesítő számára, ha egy másikat próbál beállítgatni. És tényleg az volt, hogy állítgattam és néztem, hogy most akkor változott ez vagy nem....erre leesett ilyenkor, hogy van még egy külön gomb, amit meg kell nyomni....Egyébként ha beállítgatnám, ugyanúgy ellennék vele, mint a Cinnamonos felülettel, mivel szinte tök ugyanaz kinézetre, kezelésre, egyiknél sem rakok fel semmi extra appokat, Mint Cinnamonnál most az új telepítéskor kb 2 percet kellett állítgatással szöszmötölnöm, fontok beállítása meg sötét téma, háttércsere és kész.
How To Make Your KDE Plasma Desktop Look Aesthetic
Sebaj, ha KDE használatra kényszerülök, majd ebből a videóból kitanulom, hogyan lehet szépítgetni, beállítgatni!
-
Kence Fice
lelkes újonc
válasz
Warton #85257 üzenetére
Köszönöm a javaslatokat, féltucatnyit próbáltam, sajnos több - a Manjaro is - hw probléma miatt azt írta, hogy telepíthető, de nem fog teljes mértékben működni, inkább nem telepítettem.
A végén kettő maradt meg, mindkettő Linux Mint, az egyik a Vanessa, a másik a Cinnamon, most kezdek ismerkedni velük, mit tudnak, mi az érdemi különbség közöttük.
-
-
válasz
Warton #85496 üzenetére
Uram ön a bölcsek bölcse
Itt és másutt is 11258x le lett írva hogy nem az OS futtatásával lesznek a gondok hanem a programok használatával.
Pontosan leírtad,
gyakorlatilag szinte OS független az alapterhelés, majd szinte bármi, vacak gépen akár egy helyi jobbfebontású videó is kétvállra fekteti a gépet.
És csak magamat ismétlem mikor mosolygok hogy 1000x teszik fel a kérést,
talált valaki valahol egy kuka etején egy őskövületet és tanácsot kér pehelysúlyú OS-re.
Aszongya, "semmi extra csak Facebook meg Yt. a böngészőbe.
Jól tippeled, az ULV723 az nagyon korlátozó tényező.
Ma egy kis türelemmel de még használható, az az Atom Z sorozat de már ez is nagyon erős kompromisszumokkal. -
-
-
válasz
Warton #85454 üzenetére
Persze, AHCI van, az is volt amióta ssd van a gépben. Az új előtt működött, bootolt a Mint19-el ami évek óta rajta volt. Nem változott semmi, csak a Mint19 lett lecserélve Mint21-re, és onnantól abban a gépben nem bootol. De ha az ssd-t átrakom a másik gépbe, ott működik.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Warton #85450 üzenetére
Ha valami lightweight-re van szükségem mindig a Q4-t használom. Előtte már próbálgattam mindenféle kis erőforrásigényű OS-eket, de valahogy engem is aTDE miatt fogott meg. Egyszerű, de nagyszerű.
meglátjuk mit kezd egy 1GHz-es Celeron procival
Na arra kíváncsi leszek én is!
-
-
válasz
Warton #85337 üzenetére
Jóuraim, én ezt nem vágom.
100-200megán megy a harc
Itt van ŐWindowssága, perpill 4,8G a ramhasználat.
1,8-cal áll fel egyébként és az user folyamatok ígyisúgyis felzabálják, pl. Opera az összes taszkjával 900mega (lejjebb is van Opera taszk csak nem látszik), Edge 400, Libreoffice 230, ami nem látszik Smplayer és még tucatnyi user app.
Elindítanám a melós szoftvereimet, mindjárt 6GB környékén lenne.
Ugyanez lenne Linuxon is egyébként, megabájtra egyezően. töklogikus.
Akkor nem mindegy hogy lefaragok 100 megát szerencsétlen OS-ből, az appok meg elvisznek 3-4gigát? Minek farigcsálni meg versenyeztetni meg energiát feccölni light ablakkezelőbe, minimal panelre egyebekre?
Én próbálkoztam Manjarot 2G ramos hdd-s gépre, és ha nyúzod meghal. Abban a pillanatban ahogy kiswappol a hdd-re, olyan csiga lesz mint bármilyen más OS ebben a helyzetben.
És magánvéleményem, jó vason egy Manjaro KDE fényévekkel gyorsabb mint egy Ubi vagy Mint XFCE.
Ez nem bebeszélés, ez van.
-
csixy
addikt
válasz
Warton #85274 üzenetére
"mert mindenre van használható linuxos alternatíva." Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan? Az igazi linux pártiak tényleg komolyan gondolják, de sajnos a szemüvegük valószinüleg hegesztéshez is használható lenne, de legalábbis polárszűrős, mondom ezt egyből megkövetvén őket, mert ők annyira benne vannak, hogy maguknak tényleg meg tudnak mindent a saját térfelükön oldani. Aztán lehetnek korteskedők itt is, meg amoda is. Én mazsolázni szoktam . Innen is, meg onnan is. Ösztönös, tapasztalati alapokon botorkáló felhasználónak gondolom magam. Az irfanviewról nem mondhatok le, mert nincs linuxos alternatívája. Ennyi.
De a vinnyózban is libre office megy nálam, mert az office-re nincs szükségem, de a wordpad le van tűzve a tálcámra.
-
válasz
Warton #85274 üzenetére
Egy idő után fárasztó mindig ugyanazt leírni, de legyen még egyszer, hogy világos legyen:
nincs azzal baj, ha valaki Linuxot akar használni - de a Linux nem Windows. Nem ingyenes Windows-klón/-alternatíva ésatöbbi, hanem egy önálló, más filozófiát képviselő rendszer és ha valaki Windows-os háttérből jön, tudomásul kell vennie, hogy bele kell ölnie az idejét a rendszer megismerésébe. Ha valaki azt hiszi, hogy a Linux Windows, neki se kezdjen a használatának, mert jó tapasztalata nem lesz.A kapuk őrzője lennék? Ha így is van, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a kapun bemenni csak megfelelő hozzáállással érdemes.
-
válasz
Warton #85237 üzenetére
Viszont a Manjaron lévő alap képnézegető (Gwenview) tud olyasmiket
Ezzel jó erősen megkavartad a kérdezőt, mivel a Manjaron semmiféle képnézegető nincs*! Főleg amiket most kiválaszt a kolléga, az XFCE és Mate verziókat.... Arra utalok, hogy például az említett képnézegető a KDE verzió default és ha emiatt rakja fel a kérdező a két lightosabb DE-vel, igencsak sokáig fogja keresgélni a Gwenview alkalmazást.
Szerintem egy abszolút kezdőnek célszerű úgy ajánlani egy disztrót, ha annak az asztali kezelőfelületét is egyértelműen leírjuk!
*remélem ezt nem kell magyaráznom, de a kérdező kedvéért leírom mégis: - a legtöbb disztrót kiadják több asztali kezelőfelülettel is és ezek tartalmazzák a default programokat, amikre az usernek szüksége van.
Megnéztem a Manjaro honlapot és gondoltam, felrakom valamelyik verziót kíváncsiságból, hogy használhatóbb lett-e már, erre ez fogad:
Simán beszól, hogy ne hopperkodjak! Na szép kis disztró ez is....
Ezt az évtizedet úgy néz ki, Linux Mint Cinnamonnal húzom ki mégiscsak.....
-
-
-
Ueda
senior tag
válasz
Warton #85237 üzenetére
Wine -al megy az Irfanview is. Ez egy 2007 -es blog : http://www.boekhoff.info/install-irfan-view-on-linux/
-
-
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #85119 üzenetére
Félreérted az aposztróf lényegét, az nem szarakodás miatt van, hanem h. neked jó legyen.
Az aposztrófot azért használják, mert lehetnek vezérlő / különleges karakterek az URL-ben, amit a shell megpróbál értelmezni, hiszen az a dolga. Ha aposztrófba rakod az URL-t, akkor meg tudja, hogy az nem neki szól. Windows alatt is kellene használnod, csak ott idézőjel van erre.
https://manpages.ubuntu.com/manpages/xenial/en/man1/youtube-dl.1.html
"Video URL contains an ampersand and I'm getting some strange" - ebben a pontban írják. -
válasz
Warton #85011 üzenetére
Nem gondolnám, hogy a DE annyit számítana a számítógép teljesítményében.
Ma már nem sokat számít, 4-8GB RAM-os gépekben, de néhány éve még bizony sokat számított, hogy XFCE vagy Gnome/Cinnamon DE-vel futott a rendszer. És ugye az öreg gépeknél még bőven voltak 1-2giga memória is. Most már azt használ mindenki, ami neki megszokható ill tetszik.
-
válasz
Warton #85008 üzenetére
A plasma tényleg nagyon kis kezdő RAM-mal indul, de önmagában ez így nem értelmezhető. Pár éve összehasonlítottam a plasma-t a Cinnamonal valami vita miatt, hogy húmennyiteszik a Cinnamon, bezzeg a KDE.....ugyanazokat a programokat indítottam mindkét felületen, pillanatok alatt ott voltunk, hogy már a Cinnamonnak volt kevesebb memória fogyasztása. Ezt csak érdekességképp említem, de tény, hogy a plasma az super, KDE appok nélkül főleg! Csináltam is egy nagyon tuti mixet, a plasma-t ráhúztam a Cinnamonra Mint-en, kegyetlen jó lett!
Külön indítható felület volt.
Meg is van ahsz, nem tudom most sikerülne-e....nincs meg, sajna a hülye pastebin ubuntu eltüntette...Át tudtam ügyeskedni:
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #85008 üzenetére
A KDE az utóbbi időkben nagyon összeszedte magát RAM téren, az biztos, de a sebességre sem lehet panasz! Én nem tudom, mit csinálnak, de ha elindítasz mondjuk egy Bunsenlabst (ami egy Debian+Openbox+néhány segédprogram), az is nagyjából ezen a szinten van memóriafoglalásban.
-
-
Warton
őstag
válasz
Warton #84902 üzenetére
Csak, hogy lezárjam ezt a USB-s történetet. Végülis vettem egy PCI-E - USB3 bővítőkártyát és azzal minden további nélkül működik a pendrive, ahogy kell. A tanulság számomra csak annyi, hogy az USB mégse annyira kompatibilis visszafelé, öreg vasakkal csak úgy nem biztos, hogy lehet használni az újabb USB-s pendrive-okat.
-
törölt tag
válasz
Warton #84881 üzenetére
Nekem nem egyértelmű, hogy a problémás gépen tudsz-e Windows-t bootolni és azon is megnézni? Nekem úgy jön le, hogy az a gép csak Manjaro-val üzemel.
A további csak hangos gondolkodás, a többiek majd hozzá tesznek valamit.
Van ez a procid meg a hozzá való chipset. [link]
Ez pont az a korszak az Intel életében, amikor már túl voltak a NetBurst platformon, már LGA775 foglaltot nyomták. De ezek talán pont azok a procik amik úgy voltak 2 magosak, hogy 2 lapka volt egy kupak alatt. Talán. Ezután kezdődött az egy chip-re integrálás meg a chipset-ek elhagyása. Amikor a memória vezérlő meg a GPU is bekerült egy lapkába.
Milyen chipset van a lapodon?
Aztán a másik dolog, hogy az Intel-nek egy jó darabig nem is volt saját USB3 implementációja . Külsős chip-ekkel oldották meg a működést. Ezekhez Windows-on is elég körülményes volt a támogatás. Plusz ehhez jön hozzá az is, hogy bizonyos e korabeli notik, bár van rajtuk USB3 foglalat, de bootolni nem tudnak róluk.
Továbbá asztali gépeknél még előjöhet az is, ha a "hitvány ház, hitvány előlapi panelje" szarja el az egész dolghot. Milyen házban van a cucc és előlapi panelbe vagy hátlapi portban van a pendrájv?
Én 100%-ra veszem, hogy Linux kernel support problémád van.
Mondom ezt azért, mert az 5-ös kernel óta kirúgtak sok "ódon" chipset támogatást.
Neked meg szerintem valami ősöreg VIA, nVidia, estleg SIS chipset-ed van.
Szóval jó lenne egy pontos alaplap típus is.
El ne kezd kalapálni a pendrájvot, szerintem!! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #84881 üzenetére
unable to enumerate USB device
Ez akkor van, ha hardveres szinten nem tud az eszközzel szóba állni. Másik porttal próbálkoznék. Nekem a céges Windowsos gépem olyan, hogy gagyi a gépház, és az előlapi USB csatikból az USB3-as pen csak az USB3-as slotban megy, a 2.0-ás slotokban nem. Pedig azok is működő aljzatok, egyéb dolgok mennek bennük.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #84878 üzenetére
A kék színű port az usb 3-as port. A partíció mindegy lenne, Linux kezeli mindet. Azt is, ha több partíció van egy penen. Itt nálad valszeg kontakt hiba lesz.
Nézzél egy dmesg kimenetet terminálban, mikor bedugsz egy pent akkor ott azzal kapcsolatban lesz némi infó, bejön pár sor. Ha valamiért nem tud vele szóba állni, akkor arról. Ha tényleg kontakt hiba van, akkor meg semmi nem íródik be és akkor tudod az okot. -
válasz
Warton #84861 üzenetére
Isten hozott a függőségek világában. Nem heccből mondják a programok, hogy ez is, meg az is kell, hanem mert a működéshez szükséges. Van egyébként olyan, amit emlegetsz, snap, flatpak, appimage néven keresd és készülj fel rá, hogy sok gigát foglalnak majd egyszerű programok is.
Ugyanez egyébként nem zavar Windows-ban, amikor a 200. c redist kerül fel, meg a 3. .NET? -
-
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #84462 üzenetére
ez ugye nem egy permanens változtatás, ha szeretnéd hogy minden bash sessionre érvényes legyen akkor ezt a .bashrc-be kéne betenned, abban van egy sor ami a PATH-t definiálja
mondjuk elég sok disztró alapból olyan .bashrc-vel jön amiben már benne van hogy mondjuk a ~/bin, a ~/.local/bin és hasonlók is az elérési útban legyenek ha léteznek. -
Ueda
senior tag
válasz
Warton #84442 üzenetére
[ https://magyarlinux.hu/bauh-univerzalis-csomagkezeles/ ]
(Sose próbáltam.) -
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #83701 üzenetére
dehogynem, ugyanis pl ha grafikus felületet akar rajta használni, akkor mondjuk egy kezdőnek nem javaslom az Alpine-t, ugyanis macerás kézzel beállítani.
rengeteg dologra lehet egy ilyen gépet használni, csak ugye ez általában viszonylag kicsi átfedésben van egy ilyen kérdést feltevő kezdő elvárásaival. -
válasz
Warton #83612 üzenetére
Szerintem se megy, ahogy K0zm0 írja, darabolj manuálisan, tucatnyi szoftver képes rá, pl. Audacity, vagy MP3Directcut, ez van Linuxra is és egy csak erre kihegyezett nyúlfarknyi, 313kB kis célszoftver.
[link]
A linken található a világ (szerintem) legjobb MP3 lejátszója is, 1by1, én 2002 óta használom. Martin Pesch kapott tőlem pár éve egy kisebb fejlesztői támogatást mert megérdemli. 20 éve használom a szoftvereit. -
K0zm0
aktív tag
válasz
Warton #83612 üzenetére
Szerintem azt csak manuálisan tudod szétvágni. A youtube-dl-nek már megállt a fejlesztése, ha jól tudom a forkja a yt-dlp ami aktívan támogatott.
Nyálazd át a dokumentációt, hátha mégis találsz benne valami erre vonatkozót. -
válasz
Warton #83463 üzenetére
Ezt bármelyik Linux tudja, és bármelyik W8, W8.1, W10 ás W11 tudja 10 éve. Csak a tisztánlátás végett.
CPT.Pirk, "Ennyi ember többnyire nem is ismer mást."
Ez nem igaz és a statisztika sem így fogalmaz, hanem ennyien használnak Windowst.
Az hogy nem ismer mást ez azért nem igaz mert a szomszédom a 70 éves is ISMERI mint fogalmat és mint számítógépet (így-így) a Linux nevet és nagyon sokan a Mekkintost (így ) is. Mégse használják holott tudnak ezekről.
Ha most valaki leírja hogy a Photoshopot a grafikusok 50%-a használja, ez igaz nem? Viszont Magyarország lakosságának a kb. 100%-a ismeri, tömegfogalom a Fotosop ha egy eltorzított képet vagy absztrakt képet lát. Mégse használja, azaz használati statisztika valóban 50%.
Azaz a statisztika igaz és Doky is jól írta, 75% használ Wint.
100% ismer más rendszereket. Mégse használja.
Ezt is csak a tisztánlátás végett.
Ha Linux használat 2% akkor 2% ismeri...? Fenéket, 100% ismeri, így a helyzet még rosszabb mert szinte mindenki ismeri, mégse használja.
No flame de sztem. így a tiszta. -
válasz
Warton #83463 üzenetére
Ez a monolitikus kernel miatt van.
Egyszerre fent van minden driver, ami nem kell az adott gépen, az is.A hardver kompatibilitásra pár példa:
- Canon scanner műxik ugyan, de gagyi felbontásban és gagyi színekkel csak.
- A legtöbb digitális rajztáblán nem műxik a ceruza dőlés érzékelés, csak a nyomásérzékelés.
- fényképezőgépek gyakran csak usb2 sebességgel másolnak, akkor is, ha win alatt megy az USB3
- szintén fényképezőgépek esetén sokszor a spéci funkciókhoz kell a win driver
- elektronikai mérőműszerek közül sok win-onlyNyilván ezek nem feltétlenül mindennapos cuccok, de manapság már szinte csak ezekkel van baj.
Ehhez azért hozzájön, hogy sok grafikus hardver linuxon később lesz gyors, mint windows-on. Eleinte lassabban mennek, és/vagy energiatakarékossági funkciókat (automata freki/fesz állítás) csak hónapokkal később kapnak meg.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #83441 üzenetére
ebben erősen benne van az, hogy a microsoft mesterséges piactorzító gyakorlatai révén kibulizta hogy a windows legyen a "default" asztali oprendszer, függetlenül attól hogy mennyire alkalmas erre a feladatra. bár ugye tudjuk hogy egy nem magától beállt rendszerben a részesedés semminek nem érdemi mérőszáma, az alapértelmezettől való eltérés szinte minden esetben ad valamilyen önazonosságot az alanynak. hogy ez mennyire ilyen lizard brain hülyeség arról lehet hosszantartó eszmecseréket folytatni, de a jelenség marad.
-
válasz
Warton #83441 üzenetére
Ezzel kapcsolatban két dolog:
1. Az, hogy a Windows nem jó, különösebb szakértelem nélkül is könnyen megállapítható, sokszor lehet belefutni megmagyarázhatatlan dolgokba (pl. indokolatlan lassulás, safe mode-ból rebootolva BSOD), plusz ha nem azt teszed, amit a rendszer szerint kellene, akkor könnyen úgy érezheted: ellened dolgozik. A Linux nem akar okosabb lenni a usernél, csinálja, amit a user mond, akkor is, ha hülyeséget csinál.
2. A "szaralinugz" ritkán hangzik el hozzáértőktől, inkább azoktól lehet hallani, akiknek nincs releváns tapasztalata nemhogy a Linuxszal, de Windows-szal sem. Lényegesen kisebb azoknak az aránya, akik találkoztak az aktuális rendszerekkel és úgy szarozzák a Linuxot (ők általában érveket is hoznak, amin el lehet gondolkodni). A harmadik (az elmúlt 15 évben talán 1 ilyet olvastam) csoport, akinek mély technikai tudása van és teljesen megalapozott kritikával illeti a Linuxot.Kitalálod, melyik csoporttól hangzik el a legtöbbször a "szaralinugz" kifejezés? Na, tőlük nyílik ki a bicska az ember zsebében, mert még a PC-hez is fogalmatlan...
Uby: köszönöm az idézetet
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #83414 üzenetére
Érdekes, eközben a protondb-n meg ott egy adag ember, akinek ment a World of Tanks. Én amúgy átmentem War Thunderre a WoT után mikor rájöttem, hogy a T6 felett szándékosan veszteségesek a tankok... A WT-t kicsit könnyebb beüzemelni Linuxon.
ubi, megint pihire fognak küldeni.
Empátia please.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
Warton #83053 üzenetére
Hát ugye nem volt egyszerű kihámozni a hsz-eidből, melyik gépről is van most szó.....
Amúgy én is valamilyen frissítésre gyanakszom, lehet még megpróbálom frissíteni a rendszert UNA-ra, hátha segít.
Igen, valamelyik csomag frissítése okozhat meglepetéseket, olyat is hallottam már, hogy adott program konfugja visszaállt a frissítése után default-ra. De itt valami energiagazdálkodással kapcsolatos beállítás alakulthatott át. 20.3-ra frissítve megjavulhat, ez jó ötlet.
-
válasz
Warton #83045 üzenetére
Ez a mostani jelenség azon a régi gépen fordul elő, amin wifi hardveres gondod is volt és valami polkit-es módszerrel leszabályoztad a VGA-t? Egyébként lehet bármi, a HDMI-s kivezetős megoldásoknál tényleg vannak anomáliák néha, kérdés, hogy ezeknek és bármilyen más rendszerkomponens variálásnak akár egyes csomagok frissítésekor lehet-e nem kívánt hatása....hát lehet. A megfelelő ismeret nélküli konfigolás, rendszer alkotóelemek csereberéje ugye fordított arányt alkot a stabilítással. De ha ilyenek miatt írtad, hogy a Linux instabil szerinted, akkor legyen.
Minap egyébként velem is elhitette a TV, hogy meghalt a képe, notebookról volt kivezetve YT rádió, de közben előtte való nap a TV source is váltogatva lett, menet közben kihúztam a gépből a HDMI kábelt, közben telefonról is küldtem a TVre online rádiót és ezek után este alvásba küldtem a gépet és másnap reggel fekete maradt a képernyő és csak hang volt.
Fenébe, lehet instabil lett nálam is a Linux?
Egyszóval minél több különböző appot zsúfolunk bele egy disztróba és minél több variálást végzünk alap vagy egyéb beállításoknál, konfigolgatunk mélyebb ismeretek nélkül, annál esélyesebb, hogy szokatlan működés léphet fel, de ez nem nevezhető a Linux instabilitásának szerintem.
-
válasz
Warton #83026 üzenetére
Kezdők kezében a Linux instabil operációs rendszer benyomását kelti.
Ez érdekes, nem tudom mi lehet ez a benyomás, talán valakiben túl nagy az önbizalom, nem ez lehet a gond?
Én 8 éve kezdtem a Linux-szal és totál nulla ismeretem volt, a mostanihoz képest valóban nem volt egyszerű felrakni egy disztrót, mégsem volt soha olyan érzésem, hogy instabil lenne a Linux, inkább azt állapítottam meg, amit tudtam is, hogy totál ismeretlen nekem az egész rendszer. Amit nagyon instabilnak éreztem, az egy másik rendszer volt, épp amiatt döntöttem úgy, hogy ha cigánygyerekek potyognak az égből, akkor is Linuxot fogok használni.
Neked is azt kell mondjam, hogy amíg nincs minimál rutinod a csomagkezelés témakörben, addig nagyon oda kell figyelni, mit csinálsz. A Linux végrehajtja a hülye parancsokat is, nem fog többnyire helyetted dönteni, hogy ez nem lesz így jó, akár a rendszer is megfekszik....erről jut eszembe, régebbi Debian verziót direkt ismereteim bővítésére tettem a napi használatú Mint mellé és majd 2 évembe telt, mire össze tudtam omlasztani véglegesen a rendszert. (ill az sem volt végleges, mert konzolból vissza lehetett volna hozni, de akkorra kijött az új verzió) Szóval ennyire instabil a Linux.
Ja és ATI VGA-m volt és életemben nem hallottam azt a kifejezést, hogy fglrx, no ahhoz képest ma AMD VGA esetén kb semmilyen driver nem kell, benne van a telepített rendszerben. nVidia az már nem ennyire egyértelmű, de Intel IGP-k is alapból működnek jól.
(#83029) sh4d0w
Fenébe, mennyivel rövidebben megfogalmaztad, mint én.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #83026 üzenetére
De miért? Én is voltam kezdő, viszont az instabilitás nem került elő. Funkcionális hiányosságok igen, pl. akkoriban ?2010? egy rakás trágya volt az fglrx (AMDCCCLE) driver, de ez se olyan probléma volt, amit a disztrónak róhattam volna fel, mert az az AMD sara volt.
Az LTT videó meg, hát jah. Mondjuk fele részt hiányosság, fele részt meg user error. Emlékszem egyik problémára, nézi Linus a bazi nagy képernyőt és egyszerűen nem veszi észre az értesítést a jobb alsó sarokban...
Mindeközben meg náluk ott van Anthony a maga Linux témájú videóival, őt be kellett volna tenni referenciának Linusék mellé. -
válasz
Warton #82954 üzenetére
És akkor itt jönne a panaszáradat, amitől megkímélek mindenkit.
Nagy megkönnyebbülés ez sokaknak, egyébként éppen tordaitibi komám tart fenn ilyen célokra saját topikokat, pont ma fedeztem fel a legújabbat, szóval ott kifejezetten bénázók panaszkodhatnak a Linuxra!
Linux rendszerek hibái -egy lelkes amatőr szemszögéből
Ott még ezt a kifejezetten marhabaromságot is leírhatod nyugodtan:
kezdők kezében borzasztóan instabil rendszer mondjuk egy Windows10-hez képest
Utóbbi időkben jó pár embernek intéztem használtüzleti notebook beszerzését, mindre Linux Mint Cinnamon került és senki nem panaszkodik, sőt. Aki legutóbb elvitte, nyugtatta a barátja, hogy majd otthon telepít ő rá neki Wint....kb 2 hónap eltelt és ahogy hallom, már másnap megtiltotta a barátjának, hogy a gépéhez nyúljon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #82956 üzenetére
Ne haragudj, de ez egyszerűen nem fedi a valóságot. Két oprendszer volt a történelemben ami tényleg instabil volt, a W98 és az ME. Meg még talán az SP2 előtt az XP.
Barret001: még mindig nem derült ki, hogy milyen letöltő oldalra gondoltál ami hiányzik. Aktív Windows felhasználóként nekem az ugrott be, hogy valami warez oldalt hiányolsz...
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Warton #82956 üzenetére
"kezdők kezében borzasztóan instabil "
Ez így elég demagóg, lesarkított megálllapítás. Attól hogy valaki gurú (Windows-os gurú) ugyan úgy tönkre tud tenni egy Linux-ot mint egy Windows-t. Ha valaki szándékossan tönkre akarja vágni a rendszert akkor igen a Linux -ot terminalban jobban le lehet TK-zni, mert keveset kérdez , mivel szuper user , rendszergazdára bízza a következményeket, nem figyelmeszteget. Viszont egy kis tapasztalatú, de precíz, logikus gondolkodású "kezdő" stabilabban használhat Linuxot.
-
-
Ueda
senior tag
válasz
Warton #82956 üzenetére
Hatalmas piros pont a találó fogalmazásért "meredek a tanulási görbe".
Pontosan így van , kb. 1-2 nagyságrenddel többet kell olvasni, tanulni.
Én szerettem az alapoktól olvasni róla, mint pl.: https://koczka.com/operacios-rendszerek/De meg lehetne említeni az olyan összetevőket, hogy a GUI telepítőt Calamaresnek hívják :
"A Calamares egy disztribúciótól független telepítő keretrendszer.
A Calamares kezdeti ötlete 2014 májusában, kevesebb mint egy évvel ezelőtt pattant ki, méghozzá frusztrációból: sok sikeres független Linux-disztribúció gyenge telepítővel érkezett, és ezek a telepítők mind a verseny, nem pedig az együttműködés eredménye voltak. A meglévő telepítők valamelyikének javítása nem javított volna ezen, mivel minden telepítő többé-kevésbé disztribúció-specifikus volt. Olyan terméket akartunk létrehozni, amely a legtöbb Linux-disztribúció követelményeit kielégíti, és amelyet upstream projektként fejlesztünk az összes Linux-disztribúcióhoz."Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
https://github.com/calamares/calamares/releases/tag/v1.0.1
Nem folytatom, mert az összefoglalóba be lehetne rakni az egész internetet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- BestBuy topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- PlayStation 5
- Spórolós topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest