Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz ubyegon2 #85697 üzenetére

képernyőkép mentés legegyszerűbben:
    Teljesen igazad van

Nyyyya, ezt kéretik az összefoglalóba is beírni! :))

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz ubyegon2 #85662 üzenetére

Azt írtam, ami a grub által létrehozott menüben van.
    Részemről itt a pont.

////////

képernyőkép mentés legegyszerűbben:
    Ubuntu MATE-ban meg menüből "take screenshot" megnyitás után kiválaszthatod azt is, ha csak a képernyő egy kis részét akarod menteni, pixel-re megadhatod egérrel - és még a böngészőt se kell hozzá megnyitnod, beee. :P

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz ubyegon2 #85655 üzenetére

Az, hogy nézel, de nem látsz?

Ez pont rád vonatkozik.

Cinnamon, Mate és XFCE

Vagyis azt kellene kiírni, de csak a Cinnamon-t írja ki, a MATE-t nem, ahelyett írja a Vanessát, ami neked nevetséges, és rajtam vezeted le.
    Vezesd le a mint-eseken, akik összekutyulták.

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz ubyegon2 #85632 üzenetére

Megnéztem, az egyik a Cinnamon, a másik a MATE, az utóbbira azt írja, hogy Vanessa, úgyhogy ez megint a egy linuxos hülyeség , hogy miért Vanessa-t ír és nem MATE-t, és ki lehet röhögni azokat, akik elhiszik, hogy amit írnak, az a valóság.

Mellékesen azt javaslom, hogy ha valaki a jövőben kérdezi, hogy régebbi gépre milyen linuxot telepítsen, akkor a Mint-et lehet ajánlani, azokból a legújabbak is települtek, míg pl. Ubuntu-ból a 18-as is hw hibát jelzett, ahogy a Manjaro is.

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz Warton #85257 üzenetére

Köszönöm a javaslatokat, féltucatnyit próbáltam, sajnos több - a Manjaro is - hw probléma miatt azt írta, hogy telepíthető, de nem fog teljes mértékben működni, inkább nem telepítettem.

A végén kettő maradt meg, mindkettő Linux Mint, az egyik a Vanessa, a másik a Cinnamon, most kezdek ismerkedni velük, mit tudnak, mi az érdemi különbség közöttük.

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz cigam #85296 üzenetére

Nem értelmezni, hanem megérteni.
    Igen, ezt kellene tenned.

W7... Jó hogy nem XP...
    Te is a gombhoz varrod a kabátot és büszke is vagy rá. Nem az oprendszer a lényeg, hanem az alkalmazás.
    Képzeld, még DOS-t is használok, mert még GWBasic-ben írtam logisztikai elemzéseket, és nagy néha még szükség van rá.

miért kötelező veled egyet érteni?
    Semmi sem kötelező, csak jó lenne, ha olyanok, akik nem értik a lényeget, nem akarnának lekezelni másokat. ;]

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz Tim82 #85282 üzenetére

Van bárki, őszintén, aki valóban szereti a NAV-ot?

Rengetegen, azért járnak tömegesen az általuk szervezett árverésekre, keselyűk módjára minél olcsóbban megvenni bármit és később elpasszolni. Pont most, illetve egy órája láttam egy akciót, szir-szaros nyolcvan ezres tartozásért árverésre írtak ki egy fővárosi három milliós ingatlant, de úgy, hogy a legkisebb ajánlati összeg két és negyedmillió volt július végéig, most már csak egymillió, és egy hónap múlva már százezer körül lesz.

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz cigam #85277 üzenetére

ha annyira ragaszkodsz a Windows-os programjaidhoz, miért akarsz Linux-ot használni?

Látom, nehéz értelmezni, amit leírtam. A linux telepítés(ek) folyamatban van(nak), de amíg nincs alternatívája linux alatt az irfanview-nak, addig egy win7 lesz egy külön partíción.

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz sh4d0w #85249 üzenetére

Linuxon is pont van képnézegető, meg szerkesztő, mp3 lejátszó és többpaneles filemanager...?

Az én nyugdíjas szemléletem:

Két nagyon jó programot használok évtizedek óta, az irfanview, és total commander, mindkettő az "ideális svájci bicska" kategória, pont azokat tudja, amikre szükségem van, és pont olyan kényelmesen és biztonságosan tudok vele dolgozni, ahogy nekem kell.
    (Biztonságon azt értem, ha valamire szükségem van, a menüben logikus kereséssel megtalálom és könnyen elérem, ha gyakran kell, akkor betűkombinációval gyorsan használhatom - egy hiány van, a "mentés másként" opcióra nincsen kód, azt csak menüből tudom elérni.)

Az irfanview nem csak képnézegető, és nemcsak képszerkesztő, hanem ezzel egyben mindent el lehet intézni. Dokumentumot egyszerűen és biztonságosan be tudok szkennelni, mert közvetlenül kezel minden szkennert, amivel eddig dolgom volt, bárhova mentem.
    Ráadásul a papír elmozdulási hibáit fokonkénti forgatással azonnal tudom korrigálni, ezt követően méretre tudom vágni a képet, hogy a felesleges részeket levágja - érdekes, hogy ezt követően néha picit nagyobb lesz a kép mérete - és a szkenneléseket egyesével, csoportosan, vagy akár egy lapozható fájlba is tudom menteni automatikusan. Utána még tovább tudom szerkeszteni, ha kell, de szkennelésnél ezek a legfontosabbak.

Vagyis az nem képnézegető, vagy képszerkesztő, hanem "képszkennelő és méretre szerkesztő" a számomra legfontosabb funkciója, és ilyen programot évtizedek óta nem találtam.

A másik oldal az a merev, szemellenzős linux szemlélet, hogy "mi vagyunk az isten, de a sok kétlábon járó birka csak win-t lát maga előtt", miközben a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni.
    Egyetlen példa a lentebb linkelt manjaro weboldal, alig van rajta valami információ, az is csak angolul, mert, ugye, az istenek csak angolt ismernek, mindenki más csak birka. Amikor érdemi információt akarsz a program verziókról, csak úgy juthatsz el hozzá, hogy a download gombra kattintasz, ahol megjelennek a letölthető verziók többnyire "desktop" néven, amin az ember azonnal elbizonytalanodik, mert a desktop az a PC fedőneve, nekem pedig laptopra kell. Ráadásul jön az újabb meglepetés, hogy az oldalon többször is szerepel ugyan az a verzió, megint jön az elbizonytalanodás, hogy vajon mi a különbség közöttük, melyik az igazi a látszólag egyformák között.
    A legvégén jön a meglepetés, ha az oldal legaljára görgetek a képernyőn, akkor hirtelen megjelenik egy újabb kép, ahonnan a dokumentáció letölthető.
    Még véletlenül se ezt teszik a legelső oldalra, mert az túl logikus és értelmes lenne.

Azt már csak lábjegyzetben teszem közzé, hogy linux alatt is kismillió program létezik, amelyek ugyan annak az egy programnak a másolatai vagy különböző változatai, többnyire a legfontosabb a háttérszín, meg betűtípus számukra.

Igen, a legkönnyebb mindig másokat szapulni, hogy mindenki más milyen hülye és nem arra figyelni, hogy az adott célt kellene a legjobban megvalósítani, és a rengeteg különböző programozó meg "fejlesztő" egyetlen, jó programot valósítana meg, amihez utána mellékesen csinálhatnának rengeteg csicsát értve a színek, képek, betűk, hangok kavalkádját. Nem, büszkék arra, hogy a gombhoz varrják a kabátot, a fő cél az, hogy adott betűtípus és háttérkép legyen, az, hogy a program funkcionálisan nem jó, a menüje érthetetlen, az nem érdekli őket.

Szóvalhogy az az érzésem, hogy egyesek ingyenes alternatív Windows-ként használják a Linuxot, miközben a valóságban meg nem ezért csinálnak Linux disztribúciókat...

Illetve, talán azért is, mert a szemléletük eleve rossz, a linuxosok a win-t tekintik legyőzendőnek, pedig, ha jól tudom, az még mindig csak egy tákolmány, a macintosh "valahogy működjön" koppintása.

Jobb lenne egy mac-hez hasonló szemléletet felvállalni, és minőségi fejlesztést végezni és a kismillió sok hasonló program készítőjének megmondani, hogy egyetlen, de jó program írására fókuszáljanak és tanuljanak meg csoportban dolgozni valódi együttműködéssel.

PS:
    Csak azért írtam le a fentieket, mert én aktívan támogattam pl. a LME-t több téren is az 1990-es években, és nagyon örültem, hogy az akciónk révén, amikor a kormány tíz milliárdért vett win programcsomagokat az egész oktatási rendszer részére, kaptak egy tíz milliós támogatást magyar nyelvű linux kézikönyvre. Mi lett az eredmény? Elszórták a pénzt, kézikönyvet nem írták meg, mert ahhoz ész kellett volna, és ők csak melldöngetésben voltak jó, és amikor jött az elszámolás, a vezetőket leváltották, majd összeollóztak néhány egyetemista disszertációiból valamiket, hogy elkerüljék a pénzügyi csődöt.
    Azóta is ugyan ezt a szemléletet látom linux berkekben, van néhány nagyszerű ember, akik sokat tesznek és önzetlenül segítenek másoknak is és ahogy ezt a fórumot is olvasgattam, amiben otthon vannak, arra lényegre törően válaszolnak annak ellenére, hogy még a köszönöm szót se látom utána visszajelzésként, de valamiért nem képesek/hajlandóak csoportba szerveződve komplex megoldást elérni.
    Ugyanezt láttam sikeres amerikai és más linuxos cégeknél is, egy célra fókuszáltak, és egy idő után a siker hatására bebetonozták magukat, csak a bevételeikre fókuszáltak, de annyira, hogy utána már csak követelőztek a rendszerfejlesztők felé, de nem adtak vissza semmit, talán egy-egy drivert írtak, amire nekik szükségük volt. Sok kiskirályt látok, és talán ezért nincs meg az áttörés.

• Kence Fice

lelkes újonc

válasz Warton #85237 üzenetére

Abból melyiket?
    Talán xfce és mate lehet a legjobb? Vagy cinnamon?

hcl-nek:
    4GB RAM van benne.

Milyen i7-ről írsz?
    M520 2,4GHz van benne.

• Kence Fice

lelkes újonc

Lifebook S760 kis képernyőjű notebook-ra milyen linuxot javasoltok, amit még én is tudok könnyen használni?

Webes böngészés, képszerkesztés, (Irfanview-t használtam eddig, jó lenne megtartani, könnyű vele dolgozni), Libreoffice és notepad-hoz hasonló txt fájl szerkesztése lesz a domináns használat.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés