- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
válasz
lev258 #79235 üzenetére
Is-is. Gyári lemezt félre tenni a polcra az írott lemezt meg kocsiba.
Illetve lerakni a zenét mp3-ba, de jó volna ha az ID3 tag-okat nem kéne manuálisan töltögetniMost épp az Asunder-t próbáltam ki, azzal mp3-ba le tudom menteni a lemezt, de az ID3 tag-eket nem tudta automatán fullosan kitölteni.
-
törölt tag
válasz
lev258 #79137 üzenetére
Akkor nem tudom nálam mi volt.
Én most qbittorrent-nox-ot tettem fel, ez is eszi a cpu időt, de skálázódik és 60-80MB/s sebességgel töltöttem le digi neten. Szóval ez már alakul. Nem tudom nálam a transmission-daemon miért nem volt jó. Eredetileg az ubuntu repo-ban lévő 2.x verziót használtam, de aztán frissítettem a 3.x verzióra külső repoból. Az sem hozott változást.
Egyelőre hagyom a dolgot így, ezzel már elleszek. -
törölt tag
válasz
lev258 #79130 üzenetére
Nálam egész pontosan Ubuntu 18.04 netinstall volt az alap (nem server csak úgy egyszerűbb jelevni a gui nélküliséget) és samba megosztással használom hálózatról.
Jellemzően 80-100MB/s sebességet érek el vele, de itt már ugye a hálózat szűk keresztmetszet. De amikor két benne lévő hdd között másoltam nagy fájlokat, akkor ennél gyorsabb volt. Minden hdd-n ext4 fájlrendszer van alapbeállítással.
Két darab 4TB hdd mdadm-el raid1-ben van, de azok letöltésnél nincsenek használatban, a letöltés egy másik 4TB-os raid nélküli hdd-re történik. Tehát az mdadm ilyenkor nem terhel cpu-t.
Esetleg érdemes valamit még megnéznem rajta ami támpontot ad?body007: Milyen az a 4/4 cpu amivel nézed?
Amúgy hamarosan otthon leszek, dobok rá egy új ubuntu 18.04-et és csak samba lesz rajta és valami torrent kliens. Megnézem úgy.
-
törölt tag
válasz
lev258 #79128 üzenetére
Nem állítottam, hogy a torrent szálakhoz (torrent számához?) volna köze.
Egyszerűen olyan probléma van, hogy egy letöltés esetén egyetlen cpu szálat terhel a transmission és az 100%-on megy, emiatt cpu thread limit-be ütközöm letöltéskor.
Hogy ezt a program melyik része (i/o, sha, fene tudja mi van még) okozza nem tudom. Egyszerűen olyan kliens volna jó, ami linux-on képes letöltéskor megfelelően skálázódni.
Ilyennel van valami tapasztalat? -
válasz
lev258 #79031 üzenetére
Ezt sikerült megtalálnom. Ez alapján készítettem a polkit szabályt. A szabály után jelentek meg a fenti hibaüzenetek.
Sajnos a polkit működéséről nincs elég ismeretem. Keresem a magyarázatokat, de még nem értem annyira amennyire kell.
Az is elképzelhető, hogy nem polkit probléma, és nem is csak a Mint, mert sudo-val futtatva (ami nem javasolt grafikus progival) ugyanezt írja ki.
Most a sudo + hibaüzenetre keresek hátha találok valami használhatót.
Amúgy ha belépek, a bankos felhasználóval minden rendben fut csak nem tudok ide-oda ugrálni a két felhasználó két progija között. És főleg nem megy a Ctrl-C és -V ha nem egymás mellett látom őket. -
-
Skullwipe
senior tag
válasz
lev258 #78903 üzenetére
Még mindig nem csináltam meg, el is felejtettem, ha már nem lesz használtban ma már rákeresk a verzióra.
Nem tudok másik profilba menni, nem megy, totál leáll, de megpróbélom megint ha ilyen lesz (ctrl + alt + f2, stb.). Én is arra gondoltma, csak a desktop env áll le, de még az audio is beakadva ismétlődik. Ez a hiba volt régebben is különböző distrokon is, de valamiért eltűnt és jó régóta elő se jött. -
Ueda
senior tag
válasz
lev258 #78879 üzenetére
Nekem is vegyesen jelenik meg a nyelv. Észrevettem, de annyira nem érdekelt, hogy foglalkozzak vele. Példaként szúrom be :
Párat kattintottam a Lokális Beállítások -nál (Nyelvi Csomagok). El is távolítottam az angol nyelvi csomagot (majd gép újraindítás), de nem változott. Többet meg nincs kedvem foglalkozni vele. -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78896 üzenetére
Igazából ezeket végig zongoráztam. A noti rá van kötve egy usb-c dokkolóra, arra van rádugva a hdmi is. Próbáltam úgy is, hogy közvetlen a notihoz kötöm, de a jelenségek megmaradnak.
Azt viszont észre vettem, hogy ha mondjuk itt külső monitoron, a böngészőben görgetek egy oldalt pl touchpaddel, a görgetés sokkal simább, mint mondjuk az egér görgőjével. Utóbbival néha meg-meg akad.
A skálás meg ahogy utána olvastam sajnos nem teljesen megoldott X11 alatt, hogy mindkét kijelzőnek más legyen (pl notin 125%, monitoron 100%) -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78879 üzenetére
Még így is sok helyen angol, de mindegy. Ezen tényleg nem fogok fennakadni. Ha nagyon zavar, akkor átrakom teljesen angolra és kész.
Már csak azt kéne valahogy megoldanom, hogy a notit monitorra kötve ugyan olyan smooth maradjon minden, mint ha csak a noti kijelzője lenne aktív (ha külső monitor van, ilyenkor a noti kijelzője off). Nem tudok rájönni ez miért van...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #78858 üzenetére
Nem bug, olyankor valami folyamat akad be (vagy vár valamire, de aztán hiba nélkül leáll, ilyet is láttam már) és a systemd lövi le 90 másodperccel később.
Skullwipe:
"Ha ezzel is gond van, és nem jövök rá, hogy kapcsoljam ki a jelszó kérést vissza jövök, de ez idő igény lesz, mivel ez a probléma, nagyon inkonzisztens." - ha ez a megoldás működik, akkor előtúrom neked mit kell beírni az egyik fájlba."Hogy mit állítsak be nem tudom, de úgy tűnik a képek alapján, hogy jobb lesz ha kikapcsolom."
ezt inkább hagyd a végére, az ACPI egy fontos dolog. -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78843 üzenetére
Az a baj, hogy a pulseeffect nem ír semmit, hogy miért nem működik.
Ezt értem alatta, pontosabban:
Audio:
Device-1: AMD driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 03:00.1
chip ID: 1002:1637
Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor
vendor: Hewlett-Packard driver: N/A bus ID: 03:00.5 chip ID: 1022:15e2
Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 03:00.6 chip ID: 1022:15e3
Device-4: Realtek type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
bus ID: 3-1.1.3:7 chip ID: 0bda:482a serial: 201405280001
Sound Server: ALSA v: k5.8.0-55-generic -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78835 üzenetére
Korán örültem, mert sima ubuntun is előjött a hang probléma, hogy hirtelen elkezd torzítani és recsegni. Ahogy utána olvasgattam ALSA hang kodeket érintő probléma és csak firefox esetén jön elő.
Szívesen használnák Chrome-ot, mert lényegében az az elsődleges böngészőm, de linuxon miért működik ilyen trágya mód?A finomgörgetés darabos, akad: konkrétan mint olyan nem létezik. Ha végig csinálom a tweakeket, hogy menjen a hardveres gyorsítás nem javít, csak ront a helyzeten. A szoftveres renderelés felesleges széthatja a noti erőforrásait és még sz*r is. Olyan, mint ha egy 40.000 Ft-os szutyok androidos telefont kellene használnom.
Kezdek oda jutni, hogy lehet elengedem a linux témát. Egyszerűen semmi nem képes nekem rajta normálisan működni. Se notin, se desktopon. -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78828 üzenetére
Sajnos mindegyiknek van valami kínja valamelyik hardver komponensemmel.
Marad az Ubuntu 20.04.2 gnome. Ott csak a következő problémát kéne megoldani: a laptop kijelzőjének fényereje minden restartnál visszaáll minimumra és a fényerő szabályozó gombok sem működnek. Utóbbi még túlságosan nem is hiányozna, de az rohadt idegesítő, hogy a minimum háttérvilágítás miatt alig látom a bejelentkező képernyőt, aztán manuálisan fel kell tolnom hogy lássak valamit. -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78808 üzenetére
Köszönöm, ezekkel sikerült úgy néz ki megoldani a problémát. De sajnos, hozott magával újabbakat (nem ezzel összefüggőt).
Linux Mint cinnamon alatt recseg, torzít a hang. Ezt sikerült orvosolnom, de ha fejhallgatót csatlakoztatok jacken, akkor nem vált át rá automatikusan és nem szól. Nekem kell manuálisan átváltani a noti hangszóróiról, ha kihúzom meg vissza. Van, amikor a váltás között újra elkezd torzítani és erősen recsegni a hang.Ubuntu 20.04 alatt jó a hang, fejhallgató csatlakozáskor is átvált, illetve vissza. Plusz az a kényelmetlenség, hogy az USB-C dokkolón van egy jack csatlakozó és ezt USB audioként érzékeli és mindig visszavált rá kijelentkezéskor és/vagy újraindításkor. Tehát az USB Audio lesz újra az alapértelmezett. A dokkoló jack csatlakozóját nem használom egyáltalán, így annak akár a letiltás is szóba jöhet.
Szívesebben használnék Mintet, mert sajnos -bár szép és szeretem is használni- a gnome-tól valamiért jobban melegszik a noti és többet megy a venti is (5.8-as kernel, itt is), LM cinnamon alatt meg a legtöbbször teljes csend van.
Bár, Windowshoz képest még így is sajna némileg magasabb az átlag hőfok.HP Elitebook 845 G7 (Ryzen 5 Pro 4650, AMD VEGA, 16GB RAM)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #78814 üzenetére
A -modules van még, de az fel volt rakva nálam, szóval az jött az image-el együtt.
Közben megtaláltam mi ez a -oem dolog. https://wiki.ubuntu.com/Kernel/OEMKernel
Vagyis ez jó cucc. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #78812 üzenetére
Az egész Ubuntu világ jellemzői ezek a hülye nevű csomagok. 5.10-es kernelből csak ilyen -oem végű van, a korábbiakból meg mindenféle egyéb.
Viszont jó h. mondtad, mert a headers csomagot nem húzta le magától, frissítettem is gyorsan az előző posztot.
Lenne a "mainline" néven célprogi erre, de tegnap dolgoztam vele és nem volt megbízható a működése. Ekkor inkább feltettem a Mint saját tárolójából származó ...-oem kernelt.
-
Pano
addikt
-
MostaPista
tag
válasz
lev258 #78766 üzenetére
Nekem ugy tunt, ellentmondast es legbol kapott dolgot irtal, es valodi kerdes helyett felelossegre vonasos stilusban, de nyilvan erosen mas a hatterunk.
OK, lepjunk tovabb, most mar legalabb harom iso-t kell telepitenem es tesztelni, de latom, mindharomnak van itt alforumja, igy majd azokba (is) irogatok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Kenderice
senior tag
válasz
lev258 #78419 üzenetére
Van egy terminál parancs amihez kéne írni egy scriptet, mert terminálablakot nem mindig lehet nyitni, hogy abba beírva ki lehessen adni. Viszont a parancsot ki kell adni.
Gondolom egy script ezt megoldaná. Azt lehetne futtatni egy bizonyos távirányító gombnyomásra.
Hogyan kell megírni a scriptet, hogy a parancs végrehajtódjon? -
mtomi95
senior tag
válasz
lev258 #78086 üzenetére
Hát már jobb, de még mindig nem tudom mennyi az annyi!
Amúgy pont azért érdekel, mert iGP és neten azt olvastam max 1.7GB (1700Megabayte) csíphet le a ramBÓ, viszont nincs ilyen opció a HP brand lap biosában..CPT.Pirk
Ezt állítja az inxi -Gxxx:Graphics: Card: Intel Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0152
Display Server: x11 (X.Org 1.20.8 )
drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1200@59.95hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 2500 (IVB GT1)
version: 4.2 Mesa 20.0.8 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #78070 üzenetére
Sosem próbáltam úgy, mert ott van az auto login opció, így gy.k. semmihez nem kér jelszót ami a GUI-n történik, kivéve a partíció szerkesztő elindítását. Szóval nincs okom nem beállítani jelszót.
hentes555: és csak simán majaro-t jelszónak? Alapból manjaro a jelszava az iso-nak, lehet azt vitte tovább.
-
válasz
lev258 #78045 üzenetére
Én adtam okot a félreértésre, elnézést kérek.
A szemléltetés miatt kopiztam be rövidítve a
sudo chmod ugo+rwx -R / sort, ami a valóságbansudo chmod ugo+rwx -R /media/tibi/linuxsave (sdb4) és
sudo chmod ugo+rwx -R /media/tibi/vtoy_tmshft (sdc4)partíció.
Így már jobb, csak nem kopiztam be őket és a csupasz / az tényleg nagyon félrérthető volt.Átállítva a Timeshift mentési útvonalát az sdc4-re, 8 perc alatt végzett, a végeredmény 20GB méretű úgyhogy valóban benne van az egész / partícióm remélhetőleg. Az egész az 29GB de a swapfájlt szerintem nem viszi át, az 8GB. Akkor meg is van minden.
Másolás helyett lehet hogy ez sokkalta jobb, gyorsabb és korrektebb megoldásnak ígérkezik.Szerk, growler, amit javasoltál az viszont másra nagyon jónak tűnik, kipróbálom majd. Köszi.
-
válasz
lev258 #78040 üzenetére
Dehogy a /-re, ennyire nem vagyok oda az extrém sportokért...
Amire eddig a Timeshift mentett, és amire át akartam másolni.
Ez nem a / hanem 2 kis ext partíció, az egyik az sdb4 70GB a másik meg egy külső lemez az sdc4 ext 72GB partíció.
Egyébként nem is rossz ötlet a / saját tulajdonba vétele...
végre nem kellene állandóan pkexeccel meg sudoval indítgatnom fájlkezelőt, meg pötyörészni a jelszavamat folyton...
Micsoda szabadság lenne.
Mielőtt leordítjátok a maradék hajam is, viccnek szántam. -
válasz
lev258 #78020 üzenetére
A Linux, a Windows meg a desktop pc mind elmehet a fenébe.
Most jutott eszembe hogy van OTG kábelem, feldugtam a pent a telefonomra.
Felugró ablak,
Az eszközön sérült/hiányzik a fájlrendszer. Javítja?
Rányomtam az Igenre, és 5 másodperc múlva kész volt, a pendrive hibátlan, Samsung UFD 14,75GB néven felismeri a Linux meg a Windows is.Most folytathatom a csodás Digitális Jóléti ISO nyaggatását
Köszönöm a segítőkészséget mindenkinek. -
-
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #77920 üzenetére
Arra gondolok, hogy vannak olyan oldalak, ahol programot nem tárolóból raktam fel, hanem a kész release deb csomagban érhető el és simán letöltve dpkg-val felrakható. Ezzel pár helyen megúsztam a build-et is. Szoktak időnként más csomagot is elérhetővé tenni.
Szóval olyan csomagkezelős distro volna ideális, aminek a csomagjait szintén gyakran használják kész release esetében. Nem tudom az rpm például milyen csomag, de azzal is gyakran találkozom.
Update: közben megnéztem, hogy red hat package manager -
csixy
addikt
válasz
lev258 #77913 üzenetére
Nem baj, már menni fog így is. Köszi!
#77914Véreshurka:
"Iletve a második lépés majd a titkosítás lenne. Ezzel foglalkoztál esetleg?1 kérdésem azért még lenne: hogyan szoktad másolni az i386-pc mappát? Simán cp-vel, vagy más megoldásod van?"
1/Titkosítás: sosem foglalkoztam ezzel.
2/
a/nem is biztos, hogy kell ezzel foglalkozni, egy esetben tapasztaltam, hogy magának felrakta az illetékers disztró ezt a library alkatrészt.
b/ konzolozni qrv@ lusta vagyok (mivel úgy könnyű lenne), más rendszerekben a guis nemo(?) jobb egérgombos menüje az illetékes mappában adja a "megnyitás rendszergazdaként " opciót és máris lehet alkalmazni jelszó beírás után a fogd és húzd oda módszert. Azonban a Void linux huncutabb volt, mert adta ezt a lehetőséget ő is , de mégsem működik, de én még tőle is huncutabb voltam , mert bebootoltam egy másik linuxot, s aból átnyúltam és mekkcsináltam azért is konzol nélkül. -
válasz
lev258 #77886 üzenetére
Jogos, köszi! Tényleg olvastam is régebben Ubuntus megjelenés hírei között.....
(#77887) headhunter
Lehet, hogy tényleg egész jó vétel lenne egy ilyen. Gyaníthatóan a bolt cseréli a notebookok OEM SSD-it nagyobbra és ezekből a kiszedett eszközökből csinál külső meghajtót. Egyik legelterjedtebb OEM NVME SSD meg épp a Hynix, ami kifejezetten megbízható SSD, ha kicsit lassabb is a mai consumer NVME SSD-knél. Szóval jó a tipped szerintem!
Ja igen, látom is a második linkeden a CDM képet, kb ilyen sebességre gondoltam én is.
-
válasz
lev258 #77850 üzenetére
Megvan!!!!
Hát én mindig mondtam hogy nem jó conf fájlokba turkálni! és igazam is van.
A PulseAudio-Equalizer telepítése után nem működött, és Gugli barátunk segített,
Az etc/pulse/default.pa fájlba be kellett szúrni ezt a 2 sort:load-module module-equalizer-sink
load-module module-dbus-protocolHogy mit csinál, arról gőzöm nincs de ezután működött az EQ.
És a program törlésével ugye a conf fájl az nem áll visza, szerintem ha az egész Pulsét újratelepítettem volna akkor se törlődik a beszúrt két sor.
Mégse vagyok teljesen Alcheimeres, most 10 perce ugrott be hogy valami conf macerálás is volt.
Kitöröltem a 2 sort, mentés, reboot és van hang, minden ok.
Ezek után dehogy telepítgetem a Pulse Effect-et, nemnem. marad a fülesem sok méllyel inkább.
Ráadásul csak snapes változata van, azt meg száműztem a gépről.Köszönöm a segítségeket.
-
-
madrac
senior tag
válasz
lev258 #77786 üzenetére
Talán ez volt az a kernel paraméter ami után lett kép, de ekkor még nem az nvidia zárt driverét használta, hanem valami általános free nvidia drivert ami a disztriben volt, nem jut eszembe a neve. Utána már persze fel lehetett rakni a zártat, csak a grub után nem lehetett látni az égvilágon semmit, hogy mi baja van, se terminált váltani nem lehetett, így baromira nem tudtam h mivel lehet gond. Mintha lefagyott volna az egész gép. A windows se a gyártói drivert szokta betölteni friss telepítésnél, de ott még soha nem találkoztam ilyen hibával. Sokat tököltem vele meg kutakodtam neten, hogy mi baja lehet. Tanulságos volt...
-
-
anorche1
őstag
válasz
lev258 #77571 üzenetére
Pontosan, este ra is jottem a megoldasra, csak nem akartam meg egy 4. hozzaszolast is
# Runtime Power Management for PCI(e) bus devices: on=disable, auto=enable.
# Default: on (AC), auto (BAT)
#RUNTIME_PM_ON_AC=on
#RUNTIME_PM_ON_BAT=enableA
RUNTIME_PM_ON_BAT
elol kell kivenni a # -t, es on -ra allitani. -
olivera88
veterán
válasz
lev258 #77257 üzenetére
[link]
A files menüpont egy egész sok verziót mutat. Ezek elvileg mind elérhetőek akkor?
Nem rég frissült a a program verziója az Anacondán, ami program készitő weboldala szerint teszt verzió. Megprobáltam az egyel előtte lévő verziót telepíteni, ami az aktuális főverzió, és sikerült.
Conda install - C forge conda-forge programneve=verziószám
Így -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
lev258 #77094 üzenetére
glxgears 60fps
phoronix/unigine-heaven test1 opengl 1920x1080 14fps-24fps,1280x720 ~27-34fps
Ezek szerint van valamelyest 3D támogatás, csak gyengébb mint kéne(Windows-hoz képest).
Alshw -nnk | grep -i vga -A3 | grep 'in use'
parancs szerint a használtresources ioport:1000(size=256)
a memória méret. Bios-ban nem állítható, rendszer memóriából fixen allokált 1024MB! Ezek szerint a linux driver hibás, hogy az 1GB-ból csak 256MB-ot használ. -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
lev258 #77110 üzenetére
nem mondtam, hogy ennek is annyinak kell lennie, de véleményem szerint nem közel 8ad-át kellene produkálnia. Hozzáteszem, Windows-on 1GV VRAM-mal megy, linux alap meghajtóval csak 256MB-on. Ez sem mind1.
Most indítottam egysudo apt-get dist-upgrade
-et, leszedett közel 530MB-nyi frissítést és ezt írta ki:/etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.8.0-36-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.8.0-36-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.4.0-42-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.4.0-42-generic
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings
kész
Aktiválók feldolgozása: ca-certificates (20201027ubuntu0.20.04.1) ...
Updating certificates in /etc/ssl/certs...
0 added, 0 removed; done.
Running hooks in /etc/ca-certificates/update.d...
done.
Aktiválók feldolgozása: initramfs-tools (0.136ubuntu6.3) ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-5.8.0-36-generic
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_gpu_info.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_gpu_info.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_asd.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_asd.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_mec2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_mec2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_ce.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/arcturus_sdma.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_sdma1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_sdma.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi10_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_dmcu.bin for module amdgpu
Kezdő lévén nekem ez kicsit kínai, annyi világos, hogy valami hiányzik.Amit a neten felleltem leírásokat, tippeket-tanácsokat, nagyon sokat kipróbáltam, mindegyik ugyan arra a hibára fut, hogy az
amdgpu-hwe
és azamdgpu-pro-hwe
csomag nem létezik.
Az a baj, hogy, így alap VGA képességgel virtuális gépen sem fog menni a 3D.Még jó, hogy felírtam. Windows-on Vulkan teszt 10790 pontot produkált. Linux-on sem csinálhatna kevesebbet. CPU teszben is vannak difik.
Windows-on:
Single-Core 943/Multi-Core 3149
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/5766884
Linux-on:
Single-Core 1022/Multi-Core 3288
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/5777120A CPU eredményeket alapul véve, Linux alatt hasonló difivel kellene pontot produkálnia Geekbench-ben.
-
-
válasz
lev258 #76117 üzenetére
Amúgy egy másik gépen működött a glxinfo -B ; az egyik gt220, a másik 210.
De az nvidia-smi mindkettőnél rendben hozza a fontos minimális infókat.
@#76115 CPT.Pirk
Hát, 10 centis sorminta a terminálba az pedig nem kezdő Linuxos szint.
Naaaa, azért még belefér ide.
Látod, jött is a segítség.
(viszont hogy a gugli miért nem adott erre találatot, az jó kérdés... lehet, hogy rosszul kerestem)@#76123 CPT.Pirk
Btw, a terminál egy segítség amit nem azért használunk mert szívatni akarjuk magunkat, hanem mert bizonyos dolgokat egyszerűen gyorsabb ott, mint a GUI-n kattintgatva. De nem, a napi dolgokhoz nem kell terminál egy desktop disztrón, minden megy GUI-ról.
Topikgazdihoz méltó precíz megfogalmazás. -
vadkörte
addikt
válasz
lev258 #76088 üzenetére
Mondtam már, hogy a linux felhasználóbarát. Csak megválogatja a barátait.
"...wine 64 biten nem müködik..."
Ehhez képest 6+ hónapig nem hisztizett a gépemen.
#76082 tordaitibi
Elolvastam az összes témába vágó írásod. Bocs, de Te az a tipikus állatorvosi ló vagy (mármint az eseted), nálad még olyan hiba is előjött, ami nincs is.
#76089 elektron
Amilyen az adjon Isten...#76094 mefistofeles
A napokban megesett EndlessOS diskurzus után kíváncsiságból felpattintottam egyet VB-ba. Adott benne minden, a használata is barátságos. Ha nem akarsz a "mélyére" ásni a mindennapokban el lehetne vele lenni (terminal is van, ha valakinek CLI hiánya lenne) tartalomfogyasztásra és készítésre is alkalmas, de fejleszteni is lehet rajt és ha nem elég az alap szoftverkínálat, ott a Szoftveráruház. De ha konzolozni akarsz, az sem lehetetlen.
Kell ennél barátságosabb, évekig naprakészen tartható, OS (WXP helyett) Mici néninek, hogy tarthassa a kapcsolatot a távolba szakadt onokákkal? -
válasz
lev258 #76081 üzenetére
Nem. Minden kérdésedre előre nem a válaszom.
Hidd el hogy ennek én 1000x, ha nem többször nekifutottam.
6 különböző disztró nem lehet hibásan kiírva.
Ha valaki akkor én megszenvedtem a Linuxért.
És a fejemhez vágott vádaskodásokat is megszenvedtem.
Ubuntu lassan 7 hónapja egyetlenegy apró hibával működik, és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Ha van kedved a blogomba az egész kanosszajárásom le van írva.
És megoldás, illetve magyarázat nincs, de már nem is keresem. -
törölt tag
-
-
_q
addikt
válasz
lev258 #75864 üzenetére
Nem, Windows alatt néztem NTFS-el egy másik 4TB-osat. Erről a tebibyte-ról nem hallottam eddig.
#75865ubyegon2
Igen NAS-ban 2 tárolóként használt HDD-nél szerettem volna nővelni a tárhelyet, a rendszer meghajtóhoz nem akartam nyúlni.
Jaa, hogy a linux nem terabyte-ot használ, hanem tebibyte-ot. Ezt nem tudtam eddig, csak annyit láttam, hogy 3.6T, 456G.... azt hittem ezek TB és GB értékek. Tehát akkor a linux nem használ 100-200 GB-okkal többet mint az NTFS alatt látott értékek, egyszerűen más egységben írja ki a tárhely méretét. Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen okostelefont vegyek?
- EA Sports WRC '23
- Star Trek
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bittorrent topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Eléggé lekorlátozza az NVLink Fusiont az NVIDIA
- Óra topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest