- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Hogy a fene essen bele, ugyanezt megcsináltam az USB-s SSD-re de a bootba mindig belehal : Amikor a /slax mappát akarja olvasni akkor csak teszegeti a pötyikéit és a végén Something went wrong .... ilyen még newer happend! ...
Már újra megcsináltam pendrájvra és át DD-ztem : Úgy is ugyanez van. .... nem baj a tréning fokozza a jókedvet ... hajrá! Csak még el tudjak aludni ! Jaaaajjjj! -
ALFA
senior tag
Már 1998-ban javasoltam hasonló megoldást ez e-ügyintézésre, mert még most is hiába van olyan azonosítód, ami bizonyítja, hogy te vagy te, ha ellopják az irataidat, csakis szeméyesen jelentheted be - és csak akkor foglalkoznak veled, ha bemutatod az irataidat, hogy te vagy te. Szóval a hülyeség az örök.
Azonban megmaradok a magánéletem szabadsága mellett, senkinek semmi köze ahho, mit csinálok, amikor szabaidőm eltöltéséről van szó, hivatalokat messze kerülve.
Részemről itt a .
-
gdebi sincs? Az hátha fenn van a tárolóban, ha nem akkor....
.deb kiterjesztésű fájlok telepítése Ubuntu szoftverközpont, vagy GDebi nélkül
(Pl. mondjuk a Steam, vagy a Virtualbox telepítőfájljai).
Parancssorban lépjünk be abba a könyvtárba, ami tartalmazza a telepítendő .deb kiterjesztésű fájlt. Pl. cd ~/Downloads/ paranccsal.
A telepítéshez futtassunk egy ehhez hasonló parancsot:
sudo dpkg -i ./steam.deb
Majd a program függőségeinek telepítéséhez futtassuk a következő parancsot:
sudo apt-get install -fÉn is lusta voltam felgörgetni az Összefoglalóig.
(ott nem pont ez a leírás van)
-
slax 9.3.0
Ezzel sajna nem sokan foglalkoznak kezdő topikban, lévén DE-mentes disztró!Fluxbox window manager-es Linuxot akarsz valóban?
Ha amúgy megtalálod a terminalt, nincs nehéz dolgod, Firefoxot tudsz már telepíteni terminalból (sudo apt-get install tűzróka) , a magyar bill beállítás meg
setxkbmap hu
parancs. -
-
törölt tag
Hát akik még iskolában tanulták ezeket, azért ezzel vitatkoznának.
Megtanították, hogy a napi életben a k M G az 1000x, 1000x1000x, 1000x1000x1000x, a számítógépes témákban meg 1024x... ugyanez, erre jöttek a háttértár marketingesek és kitalálták, hogy jobban hangzik, ha 50MB-os a diszk, ami valójában 50000000 bájtos mindössze és kezdődtek a bonyodalmak. -
Ha az energia ellátás a probléma, akkor pedig az y-kábel elég kell, hogy legyen? Mennyi áramot adnál egy 2,5'-ösnek? Negyed Paks2? Az, amit említesz, külső tápos szerintem csak 3,5'-öshöz van.
Jó, hogy előkerültél amúgy, mert konyítasz a routerekhez is.
Vagyis....nem is router probléma van.
Még szerencse, hogy legalább a routeren valamiféle Linux fut, így csak féloff a téma.(#56893) odrif
Sehol.
-
Naná, nekem nagyon bejönnek az ilyen elrugaszkodott kísérletezős dolgok! Talán azért is, mert én képtelen lennék ezeket végigpróbálni, ahogyan te csináltad.
A végén csak kiókumulálod, hogy működjön, helyedben vennék ilyen 2 dolláros ebay-es SSD-ket, mint Frawly kolléga, először 100 darabot és árulnám őket. Valami frappáns név kéne csak, de azt is kitalálnád!
-
Frawly
veterán
Csak egy jótanács. Pendrive helyett az ilyen multiboot varázslásokra vegyél inkább egy olcsó SATA SSD-t (lehet használt is), és használd azt filléres SATA-USB átalakítóval. Egyrészt százszor gyorsabb lesz, mint akármelyik fostos pendrive, másrészt megbízhatóbb lesz, mivel több írást visel el. Kicsit lehet drágábbra jössz ki néhány ezressel, de nem fogod megbánni. Én is így tettem, elegem volt az évek során a gagyi pendrive-okból, a jobbak meg túl drágák, ezért vettem egy 10-esért egy használt SATA2-es 1,8 colos SSD-t, 64 gigásat, meg egy ezer forintos átalakítót hozzá, USB3 porton pendrive-nak használom, erre írom ki az OS-ek telepítőjét, meg erre telepítek rendszert, ha valamit tesztelni kell. Villámgyors, megbízható, nincs több szopás, szárazabb érzés, akár 50%-kal dúsabb szempillák, pont erre van a Mastercard.
-
King Unique
titán
Ja, hogy egy másik is van, az cool. Akkor, amíg a garis csere megtörténik, lehet azzal kísérletezni. Gondolom az is ilyen multiboot megoldáshoz lesz használva. Egyébként lehetett volna már az előzőről is egy lemezképet készíteni, vagy leklónozni és akkor nem kellene a 0-ról kezdeni.
-
King Unique
titán
Ha már egyik OS sem ismeri fel rendesen, nem a kábel hibás stb, akkor ennek vsz annyi és nem nagyon lehet vele mit kezdeni. Esetleg a szétszedés és a natív SATA-s csatlakoztatás lehetne opció, de akkor meg ugorhat a garancia. Viszont az gondolom fontos és érdemes is kihasználni. Egyébként annak örülj, hogy nem voltak rajta pótolhatatlan adatok, mert akkor lenne igazi szívás! Illetve a garis csere az adatmentést nyilván nem foglalja magába.
-
King Unique
titán
Tehát már nem írásvédett a meghajtó, de nem sikerült rendesen újraparticionálni. A GParted sem boldogul vele, vagy esetleg a Windows? Illetve natívan van a géphez csatlakoztatva, vagy az USB-hubon keresztül? Az előbbi lenne a célszerűbb, valamint szükség esetén akár másik kábellel is kipróbálni.
Ha sehogyan nem akarja az igazat, akkor a korábban felvetett állapot lehet. Az esetben viszont nem érdemes vele tovább szórakozni és inkább a garanciális cserét kellene megpróbálni.
-
King Unique
titán
Az írásvédettség kikapcsolása Linux alól nem megy ezzel a módszerrel? Amúgy van hasonló Windowsra is. Ha időközben az előbbit már kipróbáltad, akkor a parancs lefutása után nyilván ellenőrizni kell, hogy megszűnt-e az írásvédettség. Illetve a
dmesg | tail
parancs mit mutat? Egyébként a megfelelő szoftveres leválasztás után akár egy fizikális újracsatlakoztatást is közé lehetne iktatni.Aztán USB-n a csatlakozást, kábelt, hubot stb. ellenőrizni, mert azok miatt is elő szoktak fordulni problémák. Mert annak normál esetben nyilván nem kellene gondot okoznia, hogy a rendszermeghajtónál UEFI-GPT van, ellenben egy USB-n csatlakozó másodlagos háttér MBR-es. Ha az exFAT partíció formázni akarja a Windows, akkor az vsz RAW lett, ami szívás.
-
King Unique
titán
A pendrive-ok szoktak úgy tönkremenni, hogy hirtelen írásvédetté válnak, aztán már az OS sem ismeri fel őket stb. Az nem derült ki, hogy nálad miért lett ilyen a külső SSD, de ha nem lehet újraparticionálni, illetve a ledózerolós módszerek sem működnek, több gépen és OS alatt próbálva sem, akkor nem sok mindent lehet vele kezdeni. Ha erről a típusról van szó, akkor ez ráadásul egy gyári kiszerelésű külső SSD. Vagyis nem ajánlott szétszedni, mert az garanciavesztéssel járhat! Ha csak roncsolással és külsérelmi nyomokkal oldható meg, akkor meg pláne! Ha nincsenek rajta fontos adatok és nem sikerül az írásvédettséget sem megszüntetni, akkor legcélszerűbb egy garis cserét megejteni.
-
csixy
addikt
Haladtam?
enen@enen-T101HA ~ $ sudo fdisk -l /dev/sda
[sudo] enen jelszava:
Disk /dev/sda: 115,4 GiB, 123882962944 bytes, 241958912 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xf8d54c8a
enen@enen-T101HA ~ $ -
Rimuru
veterán
Kezdesnek egy pelda, ArchWiki Multiboot USB drive
-
Rimuru
veterán
Szerintem tul van bonyolitva.
Az elkepzelesed szerint:
elso particio: (nem ertem miert fat32, windows alol piszkalnal bele?) ez a telepitett rendszer boot particioja
masodik: root particio
Felteszed a rendszert amit akarsz, /boot ala felmasolod az isokat es beallitod a grubot ahogy kell.berus.berus: mikor pl ugyan az a rendszer live alatt mast mutat akkor szerintem nem marad meg a neve. Azt hogy miert mas nem tudom, just systemd things.
-
-
Igen, a kezdetekkor én is ntfs közös partíciót használtam, de már nem kényszerülök erre!
A múltkor írta Kapitány az exFAT-ot, de ez nem inkább flash alapú meghajtókra van? HDD-re még nem alkalmaztam.
Ha az FSTAB-bal elakadsz, csak szólj, bár már rohadt régen foglalkoztam azzal is, fel kéne frissíteni az ismereteimet.
-
Itt vannak az FSTAB opciók. Itt a szerkesztés módja.
Szerintem ennyi elég neked is, bár egyes helyeken láttam beírva azntfs-3g
sort is, de az régen volt:noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0 (HDD-re noatime felesleges)M I N T A FSTAB
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=bae6754a-5d29-4542-b7fe-e277ffbb3d4b / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb5 during installation
#UUID=4e169dd5-61f4-9165-80ef-1f33cf9f722f none swap sw 0 0
UUID=929741bd-1330-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b6666b-8d0d-4432-666-9f2d46665952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/PCX ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache
#tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Itt is tök felesleges a
noatime
opció. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ehh, na jó.
tmp mappa áthelyezése a ramba.
Az /etc/fstab fájl tartalmazza, hogy melyik partíciót hova csatolja fel a rendszer induláskor. Emiatt szerkeszteni is csak engedéllyel lehet, root vagy sudo joggal indított szerkesztővel. Ha itt elírsz valamit, akkor meg fog állni a betöltés és ott helyben, terminálban kell helyrerakni, szóval oda kell figyelni.
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
Ez a sor hozzáadva az fstab végéhez csinál egy partíciót aminek "none" a származása, helyileg a /tmp azaz a tmp mappa lesz a fájlrendszerben. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden ami a tmp alá kerül (ez ugyanaz mint Windowsban a temp mappák), az már a ramba fog kerülni, nem a háttértárra és leállításkor törlődik.
A nodev,nosuid,noatime kapcsolók arra vannak, hogy semmi fölös dolog ne kerüljön tárolásra ezeknél a fájloknál. A size=1024M mondja meg, hogy hány MB kerüljön lefoglalásra. A többi most nem érdekes.
Ha megvan mindez akkor jön a Firefox beállítása:
Írd be a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmpEzek után az fstab változtatásai akkor jutnak érvényre, ha kiadod ezt a parancsot:
sudo mount -a
Aztán lehet újraindítania Firefoxot is, ha nem volt semmi hiba kimenete a fenti parancsnak.
-
Tudom hogy eretnekség linuxban NTFS partíciót használni , de én ezt a kompromisszumos megoldást választottam.
Nem eretnekség az, inkább marhaság, de ha a Win is arra a letöltő helyre dolgozik, akkor nincs más opció. Linux alatt lassabb, nagyobb processzor használatot eredményez, de ha valaki Wint- is használ.....
Hozzáteszem, hogy nem sokat torrentezek, és csak "hivatalos" célokból torrentezek.
Aham, én is.
MBR-nél teljesen jó úgy a particionálás, bár szokatlan a swap-ot logikaira tenni, de nem sokat számít. Azt olvastam anno, hogy lassú meghajtónál a lemez elejére teszik.
-
Ez a parrot superboot egy csoda önmagában is, nincs még egy ilyen és még működik is! Ha már átlátod, miket is csináltál, tudod, hogy lógsz egy leírással erről! Az utókornak kell ez.
Ezért a töltött képi leírásért egy hétig csak abonettel álmodj! Szerintem egy fogyókúrás topikban egy ilyenért vérdíjat tűznének a fejedre.
-
Töltött kápi! Egészségedre, gondolom már kivégezted. (szerencse, hogy nem thaicsirke a menü)
A super hiperboot eszközöd működik már v. még!?
Van egy felesleges Dolce Guszti ketyere, ha gondolod odaadom, hátha arra is tudnál Linuxot applikálni!Egyébként készülj fel, mert még legalább 10000 csomag van a Debianodon, amire nincs szükséged!
Amikor ezt a címet olvastam, gondoltam neked hasznos lehet a cikk.
Nem bánnám, ha a hajvágómat tudnám cli-ből is irányítani...... nincs valami 5leted?
-
Gondolom hasonlóan, mint bármelyik csomagot.
ezzel próbáltad már?
sudo apt-get remove xiterm+thai
Ha ezeket nem szedi le, ezeket is töröld, ill. ird be a fenti sorba már alapból:
xfonts-thai xfonts-thai-nectecsudo apt-get remove xiterm+thai xfonts-thai xfonts-thai-nectec
Adhatsz neki purge-t is remove helyett.
-
csixy
addikt
Már addig eljutottam, hogy Magyarítottam. Külön jelszava van a Live sesson usernek . ez rootként tud dolgozni,ha beírjuk a jelszót. A hozzáadott juzeremnek más a jelszava ,de ebben a fiókban is a mint (live sesson user) jelszavát kéri a rendszer a fontos dolgokhoz , ha meg nem azt kéri akkor a user jelszavára vár , de arra nem csinál semmit és a sudo sem működik ebben a fiókban.
senki@mint ~ $ sudo su
[sudo] senki jelszava:
Sorry, user senki is not allowed to execute '/bin/su' as root on mint.
senki@mint ~ $ sudo su
[sudo] senki jelszava:
Elnézést, próbálja újra.
[sudo] senki jelszava:
Sorry, user senki is not allowed to execute '/bin/su' as root on mint.
senki@mint ~ $ -
Rimuru
veterán
Tehat akkor mar megcsinaltad mikor azt kerdezed hogyan lehet megcsinalni?
Syslinuxot nem ajanlom hacsak nem sok ramos gepeket hasznalsz (mondjuk min dupla annyi mint a legnagyobb iso), de ha szeretned ugy hagyni ahogy van akkor grub configba rakj be egy chainloadot a syslinuxra.edit
/etc/grub.d/40_custom
menuentry "Syslinux ISOs" {
insmod part_msdos
insmod fat
insmod chain
set root=(hd0,1)
chainloader +1
}Itt ami gond lehet hogy mi a root, mivel tobb lemez is van a gepeken ahol hasznalod, szoval valami ilyesmit is beszurnek, set root helyett, ezen lehet reszelni kellene meg (az biztos hogy te adod meg az UUID-ot!):
insmod search_fs_uuid
search --no-floppy --fs-uuid --set=root UUID-UUID -
Rimuru
veterán
Felrakod a kivalasztott rendszert, az felrak egy grubot, a grub pedig be tud iso-t tolteni, ezzel ha jol ertem minden le van fedve.
Na jo ezt a nero akarmit nem tudom micsoda es hogy hogyan tudod hasznalni ha azt is szeretned.Amugy 3 particios siman ossze is vonhatnad, 30G nagyon soknak tunik csak lemezkepeknek, igy meg a maradek helyet is konnyen kihasznalhatnad.
-
lev258
veterán
-
King Unique
titán
Nyilván működik, hisz a gyártó oldala alapján gyárilag is az van rajta. Valamint az minden szükséges drivert képes automatikusan megtalálni és letölteni, ellenben egy 8 éves rendszerrel. Utóbbinál laptopok esetében pedig jellemzően szinte mindenhez külön driver kell és nincsen benne semmi inbox. Nem is tudom mért ajánlották azzal kipróbálni...
-
ALFA
senior tag
Furcsa, asus weboldalán se találtam, weben csak itt láttam róla műszaki leírást, de hangkártyáról nem ír, csak COMBO audio csatlakozóról:
https://edigital.hu/2-az-1-ben-eszkozok/asus-transformer-book-t101ha-gr004t-101-notebook-szurke-windows10-p444267Két javaslatom lenne:
1. visszateszed a Mint-et és kiírod az összes adatot róla, amit találsz.2. win7-et ráeresztesz, majd rögtön utána online driver frissitést, majd webes kapcsolat bontása után lemented a driver listát szövegfájba pl. aida vagy hwinfo vagy hasonló programmal, és utána legyalulod a wint.
-
csixy
addikt
Ebben is pontosan ugyanúgy elhasal az I-NEX mint a manjaróban .
A hang drivert ez sem ismeri.
A manjaróban egy kernel csere után átmenetileg volt hang. Csak nem tudom, hogy mit kellene beleforgatni.
A neten nem találok róla semmit Asus T101HA-GR033T a vasam. -
ALFA
senior tag
Hirtelen weben rákeresve pár megjegyzés:
1. intel hd graphics, wifi, bluetooth - ez mind nem gond
2. a procit azt passzolom
3. win10 home-ra van készitve, akkor új hardvernek kell lennie benne+1: ennyiért már laptopot is lehetne venni.
Azt javaslom, szedd le az Ubuntu MATE 16.04.2 LTS telepítőt, amit usb-re kiírhatsz, azzal működnie kell live módban, és ha igen, máris telepítheted.
Itt van, most megnéztem, a bal ikonra kattintva a 32 bites verzió jó neked a 2 GB RAM miatt:
https://ubuntu-mate.org/download/ -
Igaz, hogy az Ubuntunál és a Mintnél írják, de nézd meg, nem volt-e fenn valamilyen aur-os gambas3, mert ez gondot okoz, ha fenn vann szedd le előbb, de lehet más függőségi probléma is. Nézd meg terminalból indítva is, ott hátha részletesebben leírja, mi okozza a hibát.
Ha ez sem megy, akkor vagy az aur-os -git verziót próbáld meg vagy a honlapon lévő PKGBUILD-ot. Utóbbival fogalmam sincs, mit kell kezdeni.
Hasonló hibát egyet olvastam, de ott épp egy frissítés után működött rendesen, de ez itt nem opció most.
A libcpuid fenn van rendesen? Ha ezelőtt is fenn volt, akkor az is okozhat összeakadást, szedd le az i-nex-et, nézd meg a libcpuid-ot, ha fenn marad azt is szedd le és telepítsd újra valamelyik i-nexet!
(sajna Manjaro-hoz és az Arch típusúakhoz abszolút nem konyítok, még annyit se, mint a Mint-hez)
-
-
A Manjaro GRUB! Nem is tűnt fel eddig, de most megnéztem, valóban kernel panic fogadott boot után, sose gondoltam volna, hogy ilyen agyatlanság okozhatja!
Beleír egy másik telepítés a Manjaro GRUB-jába, milyen windowsos dolog ez már!? A megoldás megosztását köszi, simán átírtam futó rendszer alól a Nemo-ban a grub.cfg-t és már teljesen jó.
Az az utolsó disztrót megjegyző rész szuper, de akkor már inkább legyen egyszerű a GRUB, de működjön!
Most ugrik be, hogy ha nem az utolsó telepítés GRUB-ját frissítem, akkor is eljátszódik-e ugyanez....
-
AeSDé Team
őstag
Köszönet mindenkinek, ez tűnik eddig a legtisztább megoldásnak. 32GB esetén már bőven van hely a 2 partíciós megoldásra.
Közben felvetődött bennem egy újabb kérdés: ez egy elhagyható eszköz, amin munkával kapcsolatos adatokat tárolni elég kockázatos. Van mód arra, hogy titkosítsam a teljes tartalmát? Sima pendrivenál még meg tudnám oldani, de itt több partícióra kellene figyelni, ráadásul úgy, hogy az egyikről még bootolnia is kell az eszköznek
-
mckay
aktív tag
efibootmgr ?
not supported on this systemSzóval nem EFI. Sima MBR. Ez egész biztos, délelőtt telepítettem rá Windowst, a bios-t én állítottam be legacy-ra, és én csináltam mbr-es Windows telepítőt hozzá.
:-)
Mondjuk a kis FAT32-n én is csodálkozom így utólag, de hát a W10 sok mindenre képes...
:-)A GRUB végülis megvan, arra azért jó volt a Grub Customizer csomag, hogy be lehetett rajta pöccinteni, hogy lesz szíves 10mp-re megállni a GRUB-nál. De ettől még nincs ott Win-re bootolás. Amin persze nem csodálkozom, hiszen a bepöccintésnél is látni lehetett, hogy nincs a listában. Sőt, már eleve sejtettem, hogy talán kánya lesz az automatizmussal, mert egyáltalán nem ilyen telepítőkép fogadott, mint vártam ez alapján: [https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-telepitese-masodik-rendszerkent]
Az a bajom, hogy ha most újra felülírom az MBR-t, akkor ugyan visszakaphatom a délelőtti munkámat, amivel W10-et telepítettem, de elbukom a délutáni munkámat, amikor meg Linux-ot telepítettem.
De ha nem lesz más megoldás, akkor muszáj lesz visszacsinálni az MBR-t, mert holnap vinnem kell a laptopot a megrendelőnek, a Linux igazándiból csak hab lenne a tortán, egy demonstráció, hogy nincs szükség WIN-re ahhoz, hogy elindítsák a kedvenc Firefox-ukat...
Ehh, pedig lelkes voltam, hogy jé milyen összeszedett leírások vannak...
-
God Vazzeg
veterán
Volt már olyan gép amire lehetetlen volt linuxot rakni, pl sis vga-s régebbi XP-s gépek, stb.. Nem bántásnak írtam, de van amikor olyan nehéz felvarázsolni akármelyik linuxot is, hogy egyszerűbb egy xp-vel használni és jóidő.
A kedves fórumtársunkat meg látom hogy kicsit belefáradt már, de ha nem, akkor szerintem is linux mint 18 cinnamon x64, és ha ez se stabil akkor hajrá win.
-
törölt tag
Nem árulod el, pontosan mit akarsz, de a meghajtón vagy MBR vagy GPT tábla van.
Ha a külső cuccost BIOS és UEFI alól is indítani akarod, akkor MBR tábla kell rá. Az EFI-hez a boot partíció így is kelleni fog, de ettől még nem EFI módban fog indulni, hanem kompatibilitási módba vált.
Ha engem kérdezel, ennek semmi értelme... -
No, látod erre nem tudok mit említeni, a GPT/UEFI még nem nem ismerős annyira. Lehet, hogy félreértettem, mit szeretnél...
Ettől függetlenül szerintem ezek a paraméterezések csak meghajtók esetén működnek, másik meghajtó lehet MBR, de másik partíciót képtelen vagy másképpen particionálni.
-
King Unique
titán
A Wubi lényegében egy dual-boot megoldást csinált amolyan "biztonságos" módon. A telepített rendszert akár a Windows programlistáján belül is el lehetett távolítani. Viszont, ha a gazda OS-en belüli, külön ablakban történő futtatásról beszélünk, akkor nyilván nem erről van szó. Legalábbis a telepített Linux tényleges használatához eleve restart kell.
-
Keef_Lee
senior tag
Megcsináltam.
A kodin is és a többin is azt írta, hogy rendben van.
Ezt írogatta:Media1 adatforrás naprakész
Media2... Media 10-ig ugyanez
Update naprakész.Utána 23 csomag frissítés, pulse audio, help és ilyenek...
skipped Vivaldi already exists
skipped Double commander already exists
skipped Kodi desktop already exists ...még egy pár ilyen sor.
(b@cca meg nem tudok vágólapozni a két rendszer között)Szóval fel kellene vennem egy olyan repot, de nem akarja hagyni azt sem, ami a pvr klienseket tartalmazza a 17-es kodihoz.
-
-
Aha, értem. De mi értelme ennek? Látom amit előtte írtál, de ilyen meg nincs., userből telepítesz a sudo jelszó megadásával, akkor az települ és használható.
Mikor telepítetted a Fedorát, akkor külön adtál meg
user
ésroot
jelszavakat?
Ha igen, nem kevered ezeket? Valami zavart érzek az erőben... -
systemd-analyze blame
Ha systemd-s rendszered van, nézegesd meg a fenti paranccsal, valóban beugrik-e valahol a swap!
6 giga fizikai memónál szerintem meglepő lenne, ha már bootnál a swapot használná a rendszer!(#51382) Lacc
8 GB fizikai memóriánál elég a /-t létrehozni, sokan javasolnak valamennyi swap-ot, hogy legyen, ha SSD-n hozzák létre, érdemes a swappines értékét kisebbre állítani.
SSD esetében miért is kell a Swap?
Nem sok összefüggés van, az SSD meghajtó, mint a HDD. Swap a fizikai memóriától függ meg attól, hogyan használod a gépet, például talán altatásba küldésnél, ha jól emlékszem. (vagy a másik ilyen művelettel keverem)
-
Lacc
aktív tag
Én ilyet sosem tapasztaltam, hogy lassan bootolna be. Volt nem egyszer Windows 7/8 a szeretett Ubuntuval együtt igaz GRUB volt akkor a boot manager, de én ilyet sosem észleteltem. Gyorsan felállt a rendszer.
hcl: igen, 8GB-nál én is feleslegesnek érzem. Nem is tudtam, hogy ilyen okos a linux, hogy ilyen könnyen fellehet csatolni a home könyvtárat, ha egyszer újratelepítem.
-
Frawly
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple MacBook
- Anime filmek és sorozatok
- E-roller topik
- Fotók, videók mobillal
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged