- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
herdsman12
őstag
Első sort átírtam "#!/bin/bash", nem vágom, de még vargalex segítségéből szedtem.
Eredmény:ggy@SVM:~/Sablonok$ chmod +x dt.sh
ggy@SVM:~/Sablonok$ ./dt.sh .
touch: érvénytelen dátumformátum: ”g.”
./*.jpg time changedA régi script annyiban más volt, hogy ott a kép neve tartalmazta a készítés idejét is, de a fájlkezelőkben a név után már a módosítás, hozzáférés dátumát mutatta. Ott egyszerűen a névből ki lehetett szedni a dátumot.
A mostani helyzetben a készítés dátuma csak az EXIF infóból olvasható, a Nemo nem okosan kezeli.Pontosan ilyet szeretnék látni:
(#68536) ubyegon2
Mi lenne pontosan ez az exif plugin? Synapticban találtam egy csomagot nemo-media-columns néven, de ez csak kiolvassa az adatokat, vagy tévedek?
Nincs semmiféle hopperkedés. A 19.1 Cinnamon VLC akadozás miatt Mate lett, most próbából 19.2 Cinnamon van, itt talán megszünt az akadozás. Meg kiváncsiságból Debian 10 Cinnamon, mert felfért a Win mellé. Stabilan kitartok a .deb vonalon.
-
Gondoltam, hogy nem tiszta ez nekem teljesen, de hátha így is jó lesz, a Nemo exif pluginnal hamar le lehet ellenőrizni. Meglátjuk mi derül ki, nálam ez a vaktyúkistalálszemet módszer sokszor bejön.
Csak ugye nehezíti a dolgot, hogy herdsman12 ft is folyton hopperkedik a DE-kkel.
Disztrókkal is, de ez most nem lényeges.
-
anorche1
őstag
Passz.
Mas felhasznalo nem hasznalja a gepet, nekem meg kezre esik, hogy a home mappabol erem el a hdd -t.De sikerult megoldanom, a plex usert adtam hozza a sajat csoportomhoz, nem a sajat felhasznalomat a plex csoporthoz.
Meg annyit azert megcsinaltam, hogy a movies es series jegyzeken kivul minden jogat 700 -ra visszaraktam.
-
herdsman12
őstag
Köszi, este szétnézek.
Albumokat azért hanyagolnám, mert ritka a PC-n nézegetés, évente pár alkalommal kell TV-n nézegetni a képeket. ott meg csak a névsor számít. PC-n alkalmi keresésre meg jó lenne az a dátum.
Egyébként a Pix (W10 XnView) működik, átnevezés funkciója frankó, viszont az album kezelés az tragikus és ezt nem tudom kikerülni.
Kb 3 éve hasonló akció miatt "vargalex" ft összedobott egy jó scriptet, de azt én tuti nem tudom átdolgozni a mostani feladatra. -
Laszlo733
aktív tag
Most tudtam kipróbálni, de nem vezettek eredményre a leírások.
Azok tartalma alapján a következő paraccsal lehetne gigabitesre állítani a hálózati kapcsolatot:
sudo ethtool -s enp3s0 autoneg off speed 1000 duplex full
Erre ez jön vissza:
Cannot set new settings: Invalid argument
not setting speed
not setting duplex
not setting autoneg -
Már jó ideje és mostanában naponta frissült, mára már sokkal jobb, mint a hivatalos....nem tudom mitől hivatalos a régi, ugyanúgy topiklakók csinálták.
(#68499) colomb2
Az is jo kerdes hogy ha atall minden oldal akkor mukodni fog-e.
Ha átáll minden oldal.........no akkor még párszáz frissítést megél ez a nem hivatalos app, az tuti!
-
Rimuru
veterán
Igen, eddig volt bela (1000) es gizu (1001), most pedig letrehozta gizut (1000) es belat (1001), maris jogosultsag problema van, pedig a nev ugyan az (csak mas sorrendben krealta, ezert auto mas uid tartozik hozza - termeszetesen kezzel ezt is be lehetne allitani meg guis installokban is de atlag user azt se tudja eszik-e vagy isszak).
-
-
Ha jól tudom, csak a live-ról indított telepítés kapott új programot, a hagyományos telepítők maradtak a bevált régi formában.
Köszi, erről fogalmam sem volt! Azt se tudom, miért mindig live iso-t szedek le, mivel bootolás után 2 perccel elkezdem telepíteni, ráadásul egyszer meg is szívtam egy live iso-val, nem volt hajlandó felrakni a GRUB-ot, nem kevés próbálkozás után beírtam ide talán és mondták, hogy a live bugja, telepítsem a nem live-val. Legutóbb meg nem a nonfree-t szedtem le és nem ismerte fel a wifimet.....szóval rám is érvényes, hogy nem tudom melyik iso-t kell leszednem, nem való még nekem Debian.
-
Értelek, azért is írtam, hogy se virtuálhoz se szerverekhez nem értek, így gyakorlatilag csak elpolemizáltam magamban, hogy én hogyan telepítenék, ha egy normál telepítés lenne.
Szóval minél többet tudok a rendszerről annál inkább hagyatkozom a készítők által írt telepítőre. Ők biztos jobban tudják nálam jelenleg mi az optimális.
No de láttad azt a régi képet a Debian guide-ből?
Olyan hitbéli kérdésekbe ne menjünk bele a kezdő topikban, hogy swap partíció, vagy swap fájl.
Ez nálam rohadt egyszerű, régen csináltam swap particiót, 8+GB-óta nem, de azóta meg a rendszer kreál swap fájlt.
Szóval az összes zagyválásomból annyi lényeges volt, hogy az Archwikit le kell gyűrnie a kollégának! Friss és áttekinthetőbb a Debian wikinél.
Óooo, hát én tudok jópár érvet pro és kontra. Igaz én még nem vagyok gyakorlott Linux-os
Akkor én mit mondjak címzetes örök kezdőként!? Mindenesetre soha nem particionáltam automatán, talán az első pár félresikerült alkalommal, de ott volt minden wubi is!
És még nem beszéltünk a fájlrendszer kérdéséről sem....
Ha ez is más a virtualban, akkor nem is fogunk.
-
Nem irigyellek, bár ha most veszel új gépet, már nem lesz vele gondod UEFI alatt sem.
Van valami bevált gyártó/modell/sorozat?
Na ez a jó kérdés, sajnos erről fogalmam sincs, de ez ....
Fél füllel úgy hallottam ezek az UEFI-k is gyerek cipőben járnak, vannak olyan disztibúciók, kombinációk(?) amiket nem szeretnek.
....már nem annyira igaz, inkább azt olvasom, hogy ahány gyártó, annyiféleképpen implementálja a bootrendszerébe az EFI-t, gondolom hasonlóan a BIOS-hoz, csak itt saját megoldások vannak.
A problámák inkább az UEFI bevezetése utáni megoldásokkal vannak, amikor MBR/UEFI váltás vagy közös boot kapcsolót raktak a BIOS-ba, na ezek nagyon nyűgösen tudnak működni.Csak bízni tudunk benne, hogy a nagy UEFI hittérítők nemsoká megjelennek és mondanak használható tippeket is neked.
Létezik olyan gyermek képeskönyv jellegű leírás amivel a 40+osok is megértik mi a difi, hogyan működik?
Én ilyennel még nem találkoztam és szerintem Te sem nagyon fogsz, ha van is használható jó leírás, az angol lesz!
Annyi nem túl örömteli infóm van érdekességképpen, hogy a nagy videátor mágus is mostanában vágott bele az UEFI kipróbálásába és eléggé nehéznek találta. De itt tényleg sokat számít, milyen és mikori hw-e van.
(most sem vagy előrébb sokkal, de legalább tudod, hogy nem lesz egyszerű, aztán lehet az is, hogy pikk-pakk teljesen értelemszerűen meg lesz csinálva és semmi gond nem lesz)
Egyébként ehhez hasonló blogbejegyzés is hasznos lenne ilyenkor, ha valaki X gépre telepített y Linuxot és ide leírja, akár segíthetne is, most már persze abban is, hogy mi a helyzet az adott gépnél UEFI fronton!
-
Lassan tényleg kellene vennem egy UEFI-s gépet, meg átnézni mikkel is jár ez.
Hasonló cipőm van, de én tényleg igen lassan fogok emiatt újabb gépet venni!
Pedig szeretném megismerni, mert sok esetben már inkább nem is írok semmit, mert ha nem Legacy van a kérdezőnél, akkor gubanc van! UEFI-hez meg totál nokedli vagyok, értelemszerűen...Valahogy bele lehetne fogalmazni az Összefoglaló elejére, hogy mindenképpen tüntesse fel a kérdező releváns kérdéseknél, hogy Legacy vagy UEFI módban történt a telepítés. (Kápónak lenne itt melója bőven)
(szolgálati közlemény : látsz már rendesen Kápó?)
-
Ha jól látom az UEFI rendbetétele sem nehezebb (method 2).
-
bringasisti
őstag
-
-
zolee001
őstag
-
zolee001
őstag
Köszönöm mindkettötöknek a választ
A VLC konkrétan beledöglik Windowson amig ki nem lövöm task managerrel 100% proci használat és dobálja a hibákat vég nélkül
Pár megás fájl maga a video ,windoson intézöben tökéletes a mérete ellenben fájl-tulajdonságoknál 0 bájt azon a HDD-n amire a felvétel készült
X akta eddig -
Igen bátor kijelentés a partíció kiosztás ismerete nélkül.
Az hát, de mivel teljesen indiferens és semmi kárt nem okozhat ez a kijelentésem.....én nem vagyok talán mégsem látóasszony, mint te, aki simán látod a particiók felsorolását!
Várunk itt a Látóasszonyok topikjában szeretettel!
Amíg a kolléga nem hajlandó a kért infókat megadni, csak okoskodni tudunk! Mármint ez csak rám vonatkozik, még mielőtt megsértődnél.
(amúgy ha kötekedhetnéked van, javallom a kötetlen anyagokat)
-
-
Laszlo733
aktív tag
-
-
Shyciii
veterán
Már a 7-esen önmagában is frissítettünk, és attól is behalt a php, úgyhogy nem foglalkoztunk vele. Egészen a 9-es verzióig, mikor csináltunk egy próbát, hogy arra mit reagál...egy komolyabb szerver esetén a debian csak akkor éri meg, ha nem frissít az ember, hanem helyette mindig egy tiszta telepítést hoz létre. Ahogy beszélgettem más nagyobb cégekkel, ők is így csinálják. Mindegyik azt mondta, hogy nincs az az isten, hogy upgrade-eljenek. Docker imageből friss, aztán migrálnak. Macera, de csak így garantált, hogy ha minden egyes elem új, akkor tudják, hogy működőképes lesz-e, ha igen, akkor rögtön migrálás, ha nem, akkor megnézik mi a gond, és attól függően döntik el, hogy mi legyen.
-
Necronom
senior tag
Az alaplap itt, a videokartya AMD Radeon HD5750
A bootot ugy ertettem, hogy a menuig eljut, tudok valasztani, tehat elmeletben a pendrivera kiiras jo
Egyedul az installt nem tudtam kiprobalni az Archon, mert nincsen meg szabad SSD hozza, igy live modban szerettem volna futtatni
Mivel a billre nem reagal, igy tokre mindegy mit nyomkodok
Barmi mas inditasi proba kudarc....csak fekete kep es a monitor is bealszik, egyebkent HDMI-n csatlakozok
Sajna masik videokartyaval nem tudom kiprobalni, mivel nincs tobb
Masik gep van (miniITX konfig, integralt proc, onboard video, szinten HDMI), azon szuperul megy -
BoB
veterán
De.
Egészen biztosan nem mutat /dev helyre semmilyen LE hanem egy mount pontra. A probléma hogy az udev szabályt úgy adták meg hogy a mount pont elérési útvonalába belekerül az sd akármi is. Ezt kell csak átállítani hogy normálisan elnevezett könyvtárba csatolja, pl a kötet nevet használva
Az hogy sdx akármit kap egy eszköz mindig is random volt, de amúgyis lényegtelen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit mond az fdisk -l?
Amúgy Windows alatt usb-s hardver azonosítóhoz vannak kötve a port nevek, amik így véges számú kiosztható azonosítóval rendelkeznek.
Linux alatt alapértelmezésben az udev nem ment ilyesmit így ki sem tud fogyni a kiosztható azonsoítókból, de beállítható úgy is. -
-
hódmaci
senior tag
Szia!
Asrock j3455-itx
Kicsi a ház, nincs bővítésre lehetőség
kb 1,5-2 éve vettem, sokáig win futott rajta de egy ideje biztonságosabbnak láttam áttérni linuxra.dmesg
Ezt a parancsot akkor futtassam ha szakadt épp a kapcsolat? -
-
2. nem tudjuk honnan származó iso-ról nem telepítünk a számítógépünkre!
Ezt írtam, ezzel szemben felhozol egy olyan példát, amit weboldallal linkelsz.
Ellenben Te önkéntes mérvadóként lefikkantod, de nem szakmai alapon.
Ez egy kicsit durván hangzott, de nem baj, csak nekem kell odafigyelnem a finomabb fogalmazásra!
Ha lehet mellőzzük a személyeskedésbe hajló jelzős szerkezeteket!
Nem lehet szakmai alapon megítélni valamit, amit meg sem nézhetsz, mert egy zárt csoportból származó iso, ez persze ki sem derült a linkelésekor. Sajnálom, ha nem értitek a különbséget e közt meg azok között a disztrók között, amik láthatóak mondjuk a készítők weboldalán vagy külön topikban, fórumon jelenítik meg róla a részleteket.
Nem találom a topik gazdák kézikönyvét.
Segít ebben a Topikgazdánk. De akár ezen topik felső tájékoztató része is.
-
Nem olvastam a topikgazdák feladatkörét
Én igen, még régebben. Ez egy szaktopik. Pótold a mulasztásod, aztán beszélhetünk róla.
(#66289) CPT.Pirk
Rossz példa a Puppy, van ismert weboldal, ahol lehet akár nyomonkövetni, ellenőrizni, rengeteg fóruma van, magyar nyelvű is, nem csak egy link, hogy na ezt töltsétek srácok! Szerinted nincs különbség? Néha már meg sem lepődök, hogy akármit írok.....
(#66293) csixy
Engedd meg, hogy gratuláljak!
De legalább igazolod, hogy van alapja annak, amit írok, legfeljebb az a gond vele, hogy én írtam.
-
togvau
senior tag
Az évek óta javítatlan discover bugban, nem találom a hibámat, meg ebben netplan-os, még a spaceknek is tökéletesen rendben kell lenniük bohóckodás nem ismeretében sem.
ubuntu 18.04, és egy sh scriptet indítanék. De az rc.local végül is még működik.
-
Tamy
senior tag
Igen, köszönöm, így valóban jó. Már csak a helyi bejelentkezést kellene letiltani. Viszont ha átírom a passwd fájlban, akkor ftp-n se tud bejönni. Lehet, hogy inkább a virtuális felhasználók felé kellene elmennem?
-
Tamy
senior tag
Régen én is lőttem be párat, igaz akkor nem kellett a sambával összehozni. Nem gondoltam, hogy most kifog rajtam.
local_umask=770, ez 0770 akart lenni, vagy inkább 0660, a Samba konfgja alapján (csoport írhatja, olvashatja), de próbáltam már az alap 022-vel is.
secure_chroot_dir=... visszaírtam a gyári /var/run/vsftpd/empty -re.
chroot_local_user=YES
Ezt szerintem félreérted, itt is azt írják, hogy így zárom be.usermod -m -d /samba/public/oszt ftpuseredneve
Erre meg azt mondja, hogy a home könyvtárja már létezik (naná, hogy igen).A bejelentkezést a /etc/passwd fájlban a :/bin/false segítségével tiltom le, de enélkül se tudok belépni.
-
Frawly
veterán
Ja, az a rendszernek gyenge pontja, ha már a csomaglista letöltésénél elavult a tükör, akkor nem fogja látni, hogy újabb csomagok vannak, és nem is fog más tükörrel próbálkozni.
A legjobb ilyen gyűjtő ballance server lenne, ami ntp-nél is van. Megadod címnek, és átirányít a kisebb terhelésű, legközelebbi, de random szerver felé, és mindig más szerverrel kapcsol össze. Így ha egy tükör el is avul, néhányszori újrafuttatással rátalálna egy frissebbre. Vagy mondjuk egy központi szerver csak valami összefoglaló listát szolgáltatna a csomagokról, verziókról, épp csak annyi infót, ami arra elég, hogy egy nem naprakész tükröt fel lehessen ismerni, kizárni csomaglista letöltésénél, függőségi fa feépítésénél.
A p2p-t és torrentet mindenképp overkillnek érzem ehhez. Mert hiába is frissítenéd a változásokat, az egész torrentet újra létre kell hozni, visszatenni seedbe, erre meg nem sokan lennének hajlandóak. Egyszerűen a torrentet nem ilyen változékony anyagok megosztására találták ki, nem véletlen, hogy egyik disztró sem használja csomagok terjesztésére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Gyermek PC játékok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged