- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Macrodroid
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szucstom #73424 üzenetére
Latitude e5470es gép nem ismeri fel csak az eredeti hdd-t. Se a SATA csatis ssd-t, se az M.2es SSD-t.... próba cseresznye alapon ment minden.
Akkor hogyan is akartál belerakni egy már telepített rendszeres meghajtót? Épp a jelenlegi meghajtóra penről telepítés tűnne nekem egyszerűbbnek. Egyébként olyan nincs, hogy egy gép nem fogad el más meghajtót, mi van akkor, ha meghal a jelenlegi? Itt nincs jelen Linuxos probléma, a gép BIOS-ában kell valamit állítani. Anno UEFI próbálkozásomkor a HP 8570p gyakorlatilag bootolni nem volt hajlandó, amikor valamit állítottam rajta BIOS-ban, szóval neked is ott kéne ügyeskedned.
Ez a jelenlegi gond meg egyszerű boot manager helyrezökkentést igényel, szóval újra kell telepítened a GRUB-ot, nem az összes rendszert felrakni. Azt nagyanyám is meg tudná csinálni, tőled ez elfogadhatatlan.
(#73425) Cirbolya_sen
GRUB frissítés közben elvágtad a kötelet? Azt szeretik az OS-ek.
(#73428) mefistofeles
Nekem anno annyi
rendszerLinux volt fenn, amennyi elfért az SSD-n. De ez még a kísérletezések ideje volt persze. Egy rendszer nem rendszer amúgy sem. -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
szucstom #73422 üzenetére
Így megy ez, ebbe én is belefutottam néhány éve, nálam egy notin amiben 2 SSD volt, ott kavarodott össze a win10, a Mint, és Parrot /ez is öszvér rolling debian alapokon
/ máig nem tudom hogyan raktam rendbe, azóta is működik. Pedig volt hogy a Parrot frissítésénél én balga, félbeszakítottam, mert percekig nem írt ki semmit, azt hittem szétfagyott, pedig csak próbálta az összekuszált GRUB-ot frissíteni. Kavarhattam megint össze az egészet, másodjára is sikerült valahogy, megint működik a 3 grácia
-
válasz
szucstom #73422 üzenetére
Aham.....épp előbb írtam, de tényleg...
Amilyen nagy kedvvel kutyulsz irrealityban disztrókat
szépen összekutyulta a rendszereimet a második SSD-re telepített Mint...
Ha neked úgy könnyebb, hogy a Mint-re kened ezt az 1000%-ban user hülyeséget.
Innen szép rendberakni a dolgokat, de a Mint működött még, aztán jött a Feren OS.....szerintem utóbbi nyírta ki a GRUB-ot. Nokedli error, én is 5-6 éve jártam így párszor.
-
válasz
szucstom #73420 üzenetére
Pseudo-rolling-release, meg egyszerre hasonlítsunk MaC-re meg Winre is.....super!
Azért majd referálj, ha valami érdemlegest tapasztalsz. Én egyszer megnéztem ezt a remeket, mikor még csak Cinnamon felülettel jött ki, 5 perces szemle lett. Most ha jól értelmezem, megcsinálták, amit én nemrég, hogy rákeverték a plasma-t a Cinnamonra? Nekem ez amúgy nagyon bejött a Mint-en, legszívesebben most is megcsinálnám ezen az SSD-n lévő Mint-tel, de mivel nincsenek dokumentálva a lépések, nincs most hozzá türelmem. Hátha valaki megpróbálja, nincs kedved hozzá? Amilyen nagy kedvvel kutyulsz irrealityban disztrókat, tuti gyorsabban menne, mint nekem!
-
válasz
szucstom #73416 üzenetére
Egs!
Szakbarbár létemre csak megtalálom majd a módját
Ebben biztos voltam, de kíváncsi vagyok hogyan oldod meg, persze nem az öszvér disztrón. Működik már amúgy a.....a nevére nem nagyon emlékszem?
(#73417) mefistofeles
Soha rosszabb ne történjen veled! Néha külső tényezőknek köszönhetjük a legjobb dolgokat!
Már szinte bántóan jól és egyszerűen működik minden.
Elég lett volna ennyit leírni, már ebből is tudtam volna, mit raktál fel!
(#73419) szucstom
Van egy kollégám, akit Ferenc testvérnek hívok, róla eszedbe jut majd.
-
válasz
szucstom #73404 üzenetére
Nem kapott el a hype, bár ahogy fentebb is emlegetted, szeretek nem unatkozni
Tudom, ezt nem is rád értettem, amúgy is megbeszéltük ezt már az elején!
& (#73393) hódmaci
Témákhoz hirtelen ezt találtam.
A cinnamon-spices oldalon meg tudod nézegetni témák mellett a többit is, appletek, etc. Ezeket tudod felrakni a Rendszerbeállítások megfelelő füle alatt.
Anno a nokedlilabs oldalról szedegettem le klassz témákat, de sajna a kedvenceimet nem fejlesztették, így marad a PoP OS PPA-ból felrakott téma. De kicsit foglalkozol ezzel a témázgatással, rájössz, hogy ugyanúgy testre szabható, mint a Manjaro.
A különbség annyi, hogy itt nem az indító kinézettel akarnak csalogatni, anno valami blogot írtam is a papagáj kinézetű és a szürke veréb kinézetű alappal induló disztrókról. Sajna akkoriban volt, mikor minden blogomba belekötöttek a kedvelőim, így enyészeté lett az is a többivel együtt. Eleve türheparasztnak tartom azt, aki nem csinál semmit, de abba, amit más csinál előszeretettel beleköt. Inkább kötne az ilyen betonba!
Régi hsz-ek témákat is érintve. Most átfutottam ezeket, érdemes böngészgetni egy-két linket, leírást innen.
-
válasz
szucstom #73401 üzenetére
Hö? miért is szedném le?
1. Mert ez nem Manjaro pótlék.
2. Eddig egyszer fordult elő, ha sűrűn fog, akkor váltok.Nagyon új harvereket tartalmazó gépekre stable Linuxok valók és ezek közül a Mint van a legfelhasználóbarátabbra megcsinálva. Ez tény. Aki elkapott ennek ellenére a Manjaro/rolling hype, az azt fogja preferálni, én 6 év alatt átlagos és old gépekre raktam Mint-et, mindenen működött, a totál géplütyő userek is gond és kérdés nélkül használták. Manjaro és rollingok a 6 év alatt egyik gépemen se érezték jól magukat én meg laikus Linux user vagyok. Szerintem ebben a pár mondatban minden benne van.
Amúgy ha apróbb anomáliát tapasztalsz stable Linux alatt, tényleg egyetlen megoldás, ha azonnal váltasz! Egyszerűen zseniális döntés!
Ennél már csak az zseniálisabb, ha samukalapácsot alkalmazol hiba esetén.
(#73402) st3v3np3t3r
Jogos, tegnap ugyan lecsekkoltam, de megkeveredett bennem a másik nvidiás kérdés miatt, bocsi! De mint látjuk a Mint okosabb nálam, miért ne mutatná a 440-est, ha az a jó a hardvereidhez. (úgy látszik ébredés után még nem szabadna nekem ilyen nehéz kérdésekkel)
-
válasz
szucstom #73399 üzenetére
No, kipróbálom már azt a Linux Mint Cinnamont a kedvedért
Na neked ezért nem fog működni! Nem használni akarod, hanem ott bujkál benned a kisördöng, hogy úgyis találsz valamit, ami nem működik.
Ez csak addig lesz míg a Manjaro wifi részét helyrehozzák, akkor visszatérek arra
Úgy látom kénytelen leszel mégis megbarátkozni a Mint-tel!
Nekem eddig két durva hiba miatt volt gondom Manjaroval, kb 2 éve nem nagyon javítják ezeket. Rolling tényleg zseniális, mert minden nyamvadtszart állandóan frissítenek, de a qrvaóriási bugokkal ezalatt nincs idejük foglalkozni.
Mondjuk az eleje már jól kezdődött, beakadt az egér és a billentyűzet is
Szerintem most szedd is le a Mint-et.
(#73393) hódmaci
Ezt a latte-dock csomagot felejts el! Vannak docker-ek még, ez KDE-re készült, ha Cinnamonra rakod fel, felrakja magával a fél KDE-t, egy nyamvadt KDE-s dock miatt kár teleszemetelni egy jól működő rendszert, másik megoldás az, hogy KDE-s disztrót raksz fel.
(#73390) bhonti
Az OK, hogy parancssorból telepítesz/frissítesz, de a megfelelő tükröt akkor is célszerű beállítani, mert a műveletnek tök mindegy, hogy közvetlen CLI-ból kapott parancs alapján fut le vagy egy GUI-n keresztül kapja a parancsot.
(#73394) moleculez
A latte-dockos szöveg neked is szól ám.
KDE-re való, semmi másra nem célszerű felrakni. Cinnamon klasszikus jellege miatt meg értelmetlen is. Docker-es megoldások a Gnome és hasonló stílusú DE-re valók. szerintem
-
válasz
szucstom #73373 üzenetére
Te kérdezted!
Amúgy már épp kezdtem örülni, hogy nem kérdezgetsz mindig Manjaros témában, meg voltam győződve, hogy felraktál egy Mint Cinnamont. Annál utóbbi negyedévben max azt kérdezgetik, mikor jön már ki a Mint 20. Unalmas, nem?
Lehet, hogy ezt a 2 perces Manjarot valamellik nap felrakom a meglévőre, mert az szegény folyamatosan kampeca lett eddig. Szóval az unalmas Mint mellé már raktam egy csodálatos Ubuntu 20.04-et újra, pont jól jön mellé egy kalandos Manjaro.
-
válasz
szucstom #73368 üzenetére
Manjaro KDE esetén észrevett valaki esetlegesen olyat, hogy nem "kapcsol be" a wifi?
Á dehogy, esetleg ennél a telepítésnél ez a novellányi hsz pár apróságot említ.
főbb kereső kifejezések:
iwlwifi defecto
iwlwifi conflictEz most az a super Manjaró, ami 2 perc alatt feltelepült? Na igen, az megvan, hogy hamar munka sose jó!?
Nemtom észrevettétek-e új Manjaro verzió van
Neeeem! Szerencsére.....
Igazság szerint nem nagy gond, 1-2 reboot megoldja
Mennyi?
-
-
-
-
válasz
szucstom #72155 üzenetére
Arra gondoltam előbb, hogy az lenne teljesítmény, ha header nélkül raktad volna fel a kernelt!
Van még gubanc asszem
Kisi, ja. Konkrétan semmilyen hardveres gyorsítás nincs. Szerencséd, hogy Kapitány is KDE Manjaro-t használ meg most már nagyon sokan. Én most nem tudok belenézni, melyik csomagokat kell felraknod, de ha rákeresel mesa-va és a vdpau szavakra, megtalálod hamar. De lehet, hogy intel-va vagy hasonló lesz a nyerő. Nem ugyanaz, mint a Mint-en.
Különben jobb, ha rácuppansz az arcwiki-re gyorsan. 1.1 és 1.2 főleg.
-
válasz
szucstom #72153 üzenetére
Te tényleg nagyon tudsz! A headers-t is hozzá...........hát mit mondjak, fura egy manó ez a Manjaro. Vagyis inkább Te frissítesz érdekesen kernelt.
Szerintem rakd be, ki tudja meddig működik nálad a rendszer, ha ennyit ügyeskedsz vele.
vainfo adja az Inteles kártyád adatait, másik meg az nVidia VGA adatokat.
ha ezekről van szó még:
Card-1: Intel Broadwell-U Integrated Graphics
Card-2: NVIDIA GK208M [GeForce 920M] -
szucstom
őstag
válasz
szucstom #72151 üzenetére
no, hogy megválaszoljam magamnak
fellöktem az 5.5-ös kernel meg a headers-t hozzá és működik... szép hogy még erre se jöttem rá
felraktam, a vainfo-t, a másikat még vadászom; egyébiránt mivel problem solved, így már feleslegesnek tartom belinkelni ide (de ha nagyon akarjátok betolthatom
)
-
-
válasz
szucstom #71732 üzenetére
Már harmadnapos? Ahhoz képest jó bírod. Pár éve január elsején hajnalban szívattam magam hasonlóval, mikor nekiültem Arch Linuxot telepíteni.
Végül sikerült anno nekem is és most neked is.
(#71733) Slownz
Szerintem Manjarosoknak se sok tippje van, mi lehet ez a gubanc nálad, gyakorlatilag szinte csak Manjarosok írkáltak ide ma délután, ebből gondolom. Cyrin és én vagyok kivétel csak.
-
válasz
szucstom #71730 üzenetére
No ezt viszont valóban okosan csináltad, meghálálja a géped a fs cserét.
Ja, ezek az NTFS alatt adott szóközök, de lehet, hogy ékezetek elég furán néznek ki Linux alatt. Ez önmagában nem okozott volna gondot.
Azért láttam már ennél egyszerábben lefolyó FSTAB szerkesztést is.
(#71729) Cyrin
Lehet élni FSTAB automount nélkül, de minek!?
Mondjuk én is lusta voltam még megcsinálni és ha elfelejtem a manual mount-ot, vissza is pofázik rendesen a Qbittorrent.
-
válasz
szucstom #71727 üzenetére
Super! És tényleg nincs mit,
kicsit
javítasz az éberségemen ilyenkor.(a kicsit az erős volt)
860 EVO-ra emlékeztem én is régről, mivel nekem is az van, de akkor nem NVME protokollos mégsem.
Amúgy a /tmp-t is ki lehetne venni, de nem sok vizet zavar.
Most már ments és rebootolj egyet! EXT4 mégis, nem NTFS?
tmpfs
A tmpfs egy ideiglenes fájlrendszer, mely a memóriában és/vagy a cserehelyen található, attól függően, hogy mennyire töltjük meg. Ha könyvtárakat csatolunk tmpfs fájlrendszerként, azzal jelentősen meggyorsul tartalmuk és állományaik elérési ideje; illetve ez biztossá teszi, hogy tartalmuk újraindításkor kiürüljön.
A tmpfs-ként használt könyvtárak között van például a /tmp, /var/lock és /var/run. NE HASZNÁLJUK a /var/tmp esetében, mert ebben a könyvtárban olyan ideiglenes állományok foglalnak helyet, melyeknek két újraindítás közt is meg kell őrződniük. Az Arch tmpfs-t használ a /run könyvtárhoz, ahol a /var/run és a /var/lock csak symlinks-ként létezik a kompatibilitás kedvéért. A systemd alapértelmezett működése szerint a /tmp-hez is használatos, ebben az esetben nem igényel külön bejegyzést az /etc/fstab-ban, csak ha különösebb beállításokat igénylünk.
archwikiből
-
válasz
szucstom #71722 üzenetére
Ez szinte a csodával határos.....de még mindig nem 100%-os!
UUID=5966e029-edbb-437a-81ce-ce78f68d792f /run/media/z0d14c/mindenes ext4 defaults,noatime
Látod mi hiányzik ebből még?
Amúgy közben gyanús lett nekem ez az SSD, mert ha 860 EVO, akkor nem lehet NVME.
(#71720) -ban ez az UUID nem is szerepel.
-
válasz
szucstom #71717 üzenetére
Nem annyira, de jóval nagyobb rendszerterhelést okoz Linuxon NTFS-t használni!
Most dobom el az agyam, megint más lett az UUID?
Figyelj, nem lenne ezt jobb holnap abszolválni?
Nem ilyen másnapos időszakra ütemezett dolog ez úgy látom.
Ebből a berakott listából mi nem tudjuk kitalálni, melyik az, amelyiket csatolni szeretnéd.
-
válasz
szucstom #71711 üzenetére
Semmi gond nincs ebből, főleg nekünk, mint láthatod. Kicsit gyakorlod a rendszervisszaállítást, az úgysem árt.
nvme0n1p1
Ez most honnan került elő? NVME SSD-s van? A /dev-ben csatolva? Annyi már bizonyos, hogy NVME esetén a discard opció tiltott! Azt vedd ki onnan.
Honnan ollóztad ezt az elérési utat?
-
válasz
szucstom #71706 üzenetére
Elmentjük a nano-t és berakjuk ide a kutyult FSTAB-ot! Nem zárjuk be még a nano-t.
Szerinted ezt viccből írtam?
Nem véletlenül írtam már az elején! A root sorába bemásoltad a MINTA sor számsorát.
Manjaros kollégák itt vannak szerencsére, én csak apt rendszeren tudnám ezt konzolosan megoldani.
Amúgy szerintem live-ból bootolva is lehet szerkeszteni a FSTAB-ot, ha megtalálod. Nagy vész nincs
-
válasz
szucstom #71703 üzenetére
Az a baj, hogy most az én MINTA soromat bemásoltad a / sorodba!
Tuti nem lesz így induló rendszered.
Még mindig kéne az elérési út! Nem a partició megnevezése.
Most viszont már tényleg rakd be ide ennek a kimenetét:
sudo blkid -o list
(#71704) májkimiki
EZ nem lesz jó elérési útnak, ha annak írtad.
partició megnevezése:
/dev/sda2 ext4 Torr (not mounted) d7f01ad8-1f79-4fc8-a565-4ec179ad9dfd
ennek az elérési útja meg ez:
/media/ubyegon/Torr
Cinnamonon fájlkezelőben néztem, de KDE-n nem működött a dolog, hiába akartam puskázni.
-
válasz
szucstom #71700 üzenetére
Ez már jobb lesz talán, ezt másold be szépen és jöhet a FSTAB kimenet.
UUID=9389d1f1-4987-4175-9471-34b03c93fac8 /
UUID=9389d1f1-46667-4175-9471-34b03c93fac8 /ez az enyém volt és raktam is bele egy szándékos logikai hibát:
UUID=9389d1f1-46667-4175-9471-34b03c93fac8
Gondolom itt neked is feltűnik így, mi nem OK.
(#71704) májkimiki
Ez de katonás kimenet! Tetszik.
Abban segíts már léci, hogyan tudja szucstom kolléga megnézni a pontos elérési utat a csatolandó SSD-hez.
-
válasz
szucstom #71695 üzenetére
UUID=9389d1f1-46667-4175-9471-34b03c93fac8 /dev/sda4 ext4 defaults,noatime,discard 0 0
Szerintem a partició megnevezése nem lesz jó, keresd meg az elérési útját az SSD-nek, a kettő nem ugyanaz!
Az UUID szám is gyanús, beraknád a
sudo blkid -f
kimenetet is?
(halkan mondom, itt nem tévedhetsz sokat, ha reboot után működő rendszert akarsz látni)Fogalmam sincs most, hogyan nézed meg Manjaron az elérési utat, valaki írja már be ide léci.
(#71697) vadkörte
Bölcs döntés! szucstom kolléga tuti kipróbálná, mi történik, ha kilövi!
-
válasz
szucstom #71686 üzenetére
https://logout.hu/tema/ubuntu_linux_2/hsz_22696-22696.html#msg22696
Anno így nézett ki az FSTAB szerkesztése.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar)
Ez meg azért, hogy értsd is, mi miért van.
No akkor......
sudo nano /etc/fstab
parancs az első lépésUUID=9389d1f1-46667-4175-9471-34b03c93fac8 (CODE)/ elérési/út (/CODE) ext4 defaults,noatime,discard 0 1
Így fog kinézni a beszerkesztendő sorod.
2. lépés, megállapítjik az UUID számot:
sudo lsblk -f
kimenetből kimásoljuk a megfelelőt és beillesztjük a MINTA sorba
(ha szükséges, használhatod asudo fdisk -l
parancsot is)3. lépés, beírod a / helyére az elérési utat
Mivel ez tároló meghajtó, kivesszük a
discard
opciót és az utána lévő számok 0 0 lesznek. Az archwiki linkból megtudhatod, miért nem0 1
A kész sort bemásoljuk a nano-ba ügyesen. A / sora után Enter és utána legyen ez a sor.
Elmentjük a nano-t és berakjuk ide a kutyult FSTAB-ot! Nem zárjuk be még a nano-t.
-
vadkörte
addikt
válasz
szucstom #71678 üzenetére
Az asztali PC-n a KDE 18.5 volt, de a múlt heti update-tel 19-re frissült (asszem tán 18.3-mal telepítettem)
A VB-os XFCE 17.3-ról lett telepítve 2019 augusztusa körül, de a 30GB-os virtuális HDD-jét nem növeli, hiába növekményesre van konfigurálva, nem akarta frissíteni magát. Letöröltem pár programot, így lefutott az update és már az is 19-es.
Mindkettőre jellemző, hogy pörgősebbek lettek és mintha az erőforrásokkal is jobban bánnának. (a virtualizált-on nagyon látszik minden erőforrás morzsa) -
törölt tag
válasz
szucstom #71678 üzenetére
Szerintem el vagytok tévedve egy kicsit ebben a Manjaro point release ügyben. Már akartam szólni korábban is.
Manjaro csak egy van. Point relese-eket adnak ki, hogy ne fél éves vagy annál régebbi csomag állapotból telepítsék a rendszert.
Install után, ha lefrissíted ugyan ott leszel, mint akinek régebbi isoból telepített friss rendszere van.
Ez minden rolling disztrora igaz.Ubuntu/Debian vonalon is a point release-k is ugyan ezt szolgálják. Csak ugye ott van Debian10/ Ubuntu18.04/LinuxMint 19.2 pl.
A kiadási modellnek megfelelően. -
válasz
szucstom #71667 üzenetére
Aham, ez mindjárt más, tökéletesen működik a rendszer, ha nem fér hozzá valami egy adott meghajtórészhez, akkor oda nem is fog tudni írni.
Majd mutass egy cat /etc/fstab kimenetet, annyira nem lesz bonyolult ez az automount sem. Remélem terminalos szövegszerkesztést már ismered, mert GUI-s módszereket már nem nézegetem, mivel minden disztrón más program van, a nano meg mindenütt ott van.
(#71670) vadkörte
Sajna copni fogsz ezután is, mert erősen hiányos a magyar nyelvű wiki.
-
válasz
szucstom #71665 üzenetére
Aham, már emlékszem, ill jól emlékeztem a Samura, de erről már amúgy ejtettünk is talán pár szót, legfeljebb nem Manjaroval.
nem éri el, csak, ha manuálisan odavezénylem a letöltési ablakban.
Ez így nekem értelmetlen, ha nincs manuálisan sem csatolva, akkor nincs csatolva, amiről itt írsz az az elérési út megfelelő beállítása mind böngészőben, mind letöltésvezérlő kliensben. Hiába fogod felcsatolni manuálisan vagy az FSTAB-ba beírva, ugyanúgy a default elérési utak lesznek az említett helyeken.
Ráadásul ez még csak nem is Linux sajátosság, más oprendszernél is ez van.
Mivel gyárilag csak 6GB/12GB(256/512) van elkülönítve, minimálisan 5%-ot el kell különítened az overprovisioning miatt, ezt gondolom tudod.
-
-
válasz
szucstom #71248 üzenetére
WInes beidegződésú user is jár így, ha sok kernelt benne felejt a rendszerbe meg a millió frissítés előzmény programját is, de a 100 még így is durva. Max egy kernelt kell meghagyni, ha újat rak fel a rendszer, amúgy meg ez sem véletlenül van az Összefoglalóban:
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
Szóval minimum amikor a terminalos frissítés javasolja, célszerű lefuttatni a
sudo apt clean
(autoclean-t) - különbség a linkelt írásban. Az ilyen apróságok miatt is sokkal érdemesebb terminalt használni installhoz és upgrade-hez is. Hülyén hangzik, de mivel mindent kiír és javasol, figyelmeztet, még kezdőbarátabb is a GUI-s telepítésnél, frissítésnél, én ezért is szerettem használni már az első időktől koca kezdőként is. -
Rimuru
veterán
válasz
szucstom #71241 üzenetére
Nem hiszem hogy Archwikin olvastad, legalabbis ez alapjan: [link].
Storms: Ha nem akarsz hibernalni nem nagyon kell (nagyo) swap ennyi memoriahoz (persze ha hasznalsz sok memoriat igenylo alkalmazast akkor kellhet - ezt neked kell tudni). Amugy erdemes egy keveset csinalni, de nem kell kulon particio hozza, lehet siman swapfile.
-
Rimuru
veterán
válasz
szucstom #71239 üzenetére
A legacy kartyad van akkor ertelemszeruen azt kell felrakni, pl: nvidia-390xx, de amugy archwiki mindent elmond. Persze ha eleg a nyilt akkor ott a xf86-video-nouveau csomag is.
Pacman az egy csomagkezelo, az mhwd pedig valami manjaro csoda (nem arch, nem is archot hasznalsz?
) ami a vegen gondolom ugyanugy meghivja a pacmant.
Default Arch telepites utan amugy csak tty-t kapsz, semmi grafikus felulet, stb neked kell mindent felrakni. FAQ. -
válasz
szucstom #71133 üzenetére
(#71088) szucstom
A légkondi távirányítása úgy nem oldható meg szerinted, hogy odaviszed a fotel közelébe, mondjuk karnyújtásnyira a mobilodat? Vagy ehhez is lusta vagy?Fater gépét szennyezni meg ez a legegyszerűbb megoldás.
(#71134) csixy
B+ Papogány koma, nem tudtad volna pár perccel hamarabb beírni a választ, nem kellett volna rászánnom 2 percet a keresésre.
(jó, mondjuk annyi azért nem volt, de már megint nekem kellett Winx-szel foglalkoznom....ááááááááááá)
Viszont ez a UEFI bekavar GRUB-nak vagy fordítva kérdés kifejezetten a Te kedvenc témád!
-
csixy
addikt
válasz
szucstom #71133 üzenetére
A legegyszerűbb win10 UEFI telepítőt csinálni. Csinálni kell egy FAT32-es pendrájvot és a felmountolt ISO tartalmát bele kell másolni. Ennyi.
71132@Horvi: A linuxok nagytöbbsége már csak ilyen. Minden nagyobb frissítés végén updateli a Grubot, s közben felkutatja az elérhető rendszereket és beteszi a menüjébe. -
-
válasz
szucstom #71081 üzenetére
Ne szórakozz már! Ennyire nem lehetsz lusta!
Nem véletlenól mobil eszközökre csinálnak appot, ios meg androidra és nem desktopra. Vidd magaddal a mobilodat, nehogy már egész nap gépről irányíts mindent. Még ilyent!
Én még a normál távkapiját is a ketyere oldalán tartom. Igaz ez mobilklíma, de akkor is.
-
-
csixy
addikt
válasz
szucstom #70824 üzenetére
Ha írásvédetté vált, akkor valószinüleg meghalt. Ne akard meggyógyítani mindaddig amíg a teljes tartalmát le nem mentetted. Utána csinálj amit akarsz, valószinüleg döglött és előbb utóbb a tartalma is el fog tűnni. Ha szép flancos tokja van (pl fém verbatim) , akkor egy occóbb nyálkásodó külsejű pendrájv belsejét szerencsés esetben át tudod bele szerkeszteni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szucstom #70652 üzenetére
Erre rá kellett keresnem nekem is... Csak tartsd nyomva rajta az egér bal gombját, aztán bejön a beállító sáv és lehet mozgatni.
Régebben nem ez volt a kombináció erre, így vagy 10 percig kínlódtam, mire rájöttem a dologra a newbie corner egyik posztját olvasva.Én a KDE májszter.
-
válasz
szucstom #70567 üzenetére
A könnyen kezelhetőség miatt egyértelmá a Mint Cinnamon, Mate, XFCE. Játszani viszont soha nem játszom, abban Kapitány a nagy spíler, de most bele van kavarodva a körkörös függőségekbe, mint majom a házicérnába!Horvi
Pop OS Legutóbb ezt ajánlotta Kapitány egy hasonló kérdésre, ha működni fog a csoda Archklónja, hátha mond valami jobbat is, mivel pár napja keresett szintén gamer disztrót.(na mit mondtam! mire elküldtem a hsz-t már meg is jött Kapitány válasza)
Épp minap esett arról is szó, hogy a Mint-ben mostanában egész friss mesa csomagok vannak.....és most látom, fél órája ismét frissült a mesa.
(#70565) akkor neked is érdekes lehet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- OLED TV topic
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- BestBuy topik
- Macrodroid
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- DELL T40 EMC Szerver
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest