- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- Netfone
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
OK, ne magyarázd el, de annak akkor már csak egyetlen módja van, hogy megtudja bárki is, hogyan értetted, felkeressük a Látóasszonyok topikját. Amúgy tényleg halvány fogalmam sincs, mi nálad az a 25GB-os rendszerlemez, de mindegy, ha nincs kedved róla beszélni, hát nem tudjuk meg sose!
Lehet, hogy ha én a Mint-et klónoznám akkor egy 250GB-os rendszerlemezt klónoznék? Vagy csak a particiót, ami 10GB? Remélem már érted mi a különbség!?
-
Ja valóban azt írtam, hogy sokallod, pedig értelmeztem, amit írtál!
Kicsit korán volt még ahhoz, hogy egyszerre 7 dologra koncentráljak 24h-s meló után közvetlenül.
(#69078) rushty
Ja, hogy nem lehet hardveresen kikapcsolni a 4s gombnyomással? Az sokesélyes, mi okozza, bios szinten is lehet állítani, de Linuxok kezelőfelületeiben is van erre opció, miként viselkedjen a bekapcs gomb. Ctrl+Alt+Del lenyomásra sem rebootolt? Vagy Alt+F1 vagy +F2 lenyomására is kidob konzolos felületre és ott kiadod a sudo reboot parancsot és a bedugott Linux-szal megírt pendrive-ról már ki is választhatod az új telepítést.
-
growler
őstag
Elsősorban az adott kiadás rendszerbeállításaiban kéne körülnézni.
Biztos vannak beállítási lehetőségek hálózati, és akkumulátoros üzemmód
esetére. (Persze, elképzelhető hogy ezek nem megfelelőek minden esetre.)
Megnézheted ezt is: [link] Úgy nézem, számos beállítási lehetőséggel rendelkezik. (Tapasztalatom nincs vele kapcsolatban !) -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyébként az amit írt az szerintem megoldás lett volna az előző disztród alatt is. Mindegy, az xfce jobban illik arra a gépre.
Amúgy nem tudom miért nem oldják már meg ezt az Intel driverben. Nem is tudom hány éve már ez a megoldás kb. minden ilyen problémára, de kézzel kell engedélyezni...
-
m165le3
tag
Ezt próbáld meg, nekem sokmindenen segített. (xubuntu fut nekem kifogástalanul hasonló CPU -val)
Létrehozni az alábbi fájlt (+ ha kell a könyvtárt is) ezzel a tartalommal.
File: /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Tartalma:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "DRI" "3"
EndSectionÚjraindítás után él.
-
Nyitsz egy terminált, bírod, hogy dmesg és nyomsz egy ENTER-t. Egy csomo szoveget ki fog írni.(Ha nem érted mádold be egy online szöveg megosztóra, és linkeld be. Ne ide másold az egész szöveget!) Uganúgy a terminálba írd be hogy google-chrome és utánna megint ENTER. Ez elindítja a böngészőt, és oda a terminálba írhat olyan panaszokat ami segíthet kideríteni miért dadog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most KDE-t használsz, akkor először nézd meg, hogy a rendszerbeállításokban a kijelző és monitor alatt az összeállítóban mi van kiválasztva. Ha véltelen Xrender, akkor tedd át a legmagasabb OpenGL-re.
Firefoxnál van egy felületi gpu gyorsítás opció, amit nem biztos, hogy a disztród bekapcsol alapból. Ezt a téma összefoglalóban megtalálod. [link]
Ezen kívül idén tavasszal betették a webrenderer cuccot a böngészőbe, ami további gpu gyorsítást használ. Még nem próbáltam, de mivel alapból nincs bekapcsolva Linuxon, így érdemes lehet azt is kipróbálni. [link]
Mielőtt állítasz benne valamit, nézd meg, hogy mi a jelenlegi helyzet: about:support címsorba írásával.A Chrome / Chromium esetén nem tudom mi van, nekem azok túl fapados böngészők de jah, ahogy cigam írja, terminálból indítva lehet látsz valami érdekes kimenetet.
Amit jelenleg egyik böngésző sem tud Linux alatt, az a videók hardveres gyorsítása. A Chrome különösen elzárkózik ettől a Linuxos driverek (általuk vélt) állapota miatt. Erre szerintem az lesz megoldás, mikor hamarosan a vulkanba bekerül a hardveres videó gyorsítás képessége, amiről nem rég cikkeztek mert akkor a driveres helyzet nagyban egyszerűsödni fog. - azt persze nem tudom, hogy ez mikor lesz...
Mindenesetre a jelenség amit leírsz, az valami általános driveres gondra utal.
-
-
-
-
Szia!
Sose láttam még működő Fedora-t, de tudom ki az aki igen és benéztem a blogjai közé, lehet YUM Extender lesz a segítség, igaz itt még 26-os kiadás van, de pont azt taglalja cigam szaki, olvass bele.
-
-
leviske
veterán
-
Pano
addikt
-
Ha az adatlapodon lévő AMD Apuban lévő IGP-ről van szó, az a nemrég megjelent 4.19-es kernel óta stabil "teljesen".
Amíg az nem jön le Uborkára addig sajna nincs mit tenni az ilyenek ellen.
Ha a VGA-ról, akkor passz, mennie kellene hiba nélkül, de palarisszal nincs személyes tapasztalatom, csak OpenCL terén; az hasít. -
Flatpakot olyankor érdemes használni, ha Skype, Spotify, Discord meg hasonlókat akarsz feltenni, amik megvannak .deb formátumban is, ott egyértelműen ezt kell alkalmazni. Előző verzión még nem volt Flatpak és kellett Spotify, így volt csak nyűgös felrakni mindent.
Az ötlet különben nagyon jó, hogy különböző rendszerű disztrókra ugyanúgy lehet telepíteni Flatból, azok függőségeinek elkerülésével.No meg ott van az is, hogy, ami .deb esetén 20MB, ugyanaz Flatpakban 500MB méretű telepítés.
-
-
Ha azzal is sokat javult, nem biztos, hogy érdemes foglalkoznod vele, de úgyis benne van az emberben ilyenkor a kíváncsiság.
Viszont ehhez fel kell venned a PPA tárolót, ahogy a linkben is írják:
sudo add-apt-repository ppa:no1wantdthisname/ppa
frissíted a tárolókat
sudo apt update
és most már telepítheted, ill. frissíteni fogja az upgrade. Ha jól emlékszem, az
sudo apt-mark unhold "csomagnév"
parancsot kell használni a rögzítés feloldásához és az update után már frissülni fog asudo apt upgrade
parancsra.Az artful repositoryt is távolítsd el a sources.list-ből.
sudo add-apt-repository -r "reponeve"
-
freetype6 bionic verzió bugos volt, emiatt javasolták több helyen a 17.10-ben lévő verzióra való downgrade-elést. Ezek szerint nálad észrevehető volt a javulás a visszafejlesztés után?
Én most a másik megoldást próbáltam ki minap telepítés után, de aztán meg is feledkeztem a fontkérdésről, van a infinality-s embernek a PPA-jában egy
freetype 2.9.1-0ubuntu0.18.04ppa3
verziója, a synaptic szerint nekem is ez van fenn.(valószinűleg rutinból telepítettem pár napja a Tara-t újra, így sok PPA-s megbízható csomagot felraktam úgy, hogy nem is emlékszem már rá)
Szóval ez a 2.9.1 verzió a másik megoldás a bugra.
A Firefoxos módszert viszont nem olvastam még, bár nekem az itteni megoldás is jó lett. -
Végül is szoftveres a probléma, mert driver gond
Na várjunk.....szoftveresen oldottad meg vagy hardveresen?
Ez Ryzen VGA akkor, úgy nem csoda....
Igen, de elvileg ennek nem szabadna problémának lennie.
Elvileg nem is az!
Amúgy melyik csatoló licensdíjas, a HDMI vagy a DP?
(#63208) CPT.Pirk
Jelentem, épp előtted linkeltem!
-
Frawly
veterán
Igen, a fontméret is lehet baj, van olyan font, ami nem tud túl kicsi méretre skálázódni.
Próbáld meg növelni a font hintinget, meg esetleg még kalibrálni a font rendering subpixeles beállításait, mert tuti lehet ezen a renderelésen még javítani, a Linux nem csak ennyit tud, ami ezen a képen látszik.
Szerk.: nekem sem jutott volna eszembe a DPI-t állítani, pedig tényleg érdemes ránézni még akkor is, ha nem látszik baj a rendereléssel. Alapból sokszor nem a jó értéken áll, nem a kijelzőnek megfelelő.
-
-
Köszi, hogy leírtad.
Bármikor!
Lehet csak azért zavaró neked, mert nézegeted Win alatt is, sokaknak meg az nem tetszi. Én bő 5 éve nem látom Win alatt.
Anno valaki a képen látható kicsúszott gombpanellel nem tudott mit kezdeni:
Az alapértelmezett betűtípus kicsinyítése a helyére rakta. Itt például nem a FF beállításától függ a dolog. Más esetben a dpi le/fel állítása segytett az oldalak megjelenítésénél. Valóban az van, hogy érdemes optimalizálni. Nekem is eleinte nehéz volt kiókumulálni, melyik beállítás mire van hatással.
Itt az előbbi kép levett alapértelmezett mérettel.
Egyes témáknál is van ilyen torzítási hatás, szerencsére nem mindnél.
Nekem az Infinality fonts rendering hiányzik nagyon! Azzal tuti volt a betűk élessége nagyon! Kár, hogy megszűnt a fejlesztése, az oldal is.
-
Frawly
veterán
Ez attól van, hogy a weboldalon használt font nincs meg a rendszereden, ezért a böngésző egy másik fallback fonttal helyettesíti, de abban meg nincsenek rendes magyar ékezetek. Vagy rakd fel az MS-féle fontcsomagot, vagy valami normálisabb TrueType, OpenType fontot állítsd be a böngészőben alapértelmezettként (Ubuntu, DejaVu, Linux Libre, Liberation, UWR, Adobe, vagy hasonló fontok), ezek szokták támogatni az Unicode-karaktereket, közöttük a magyar ékezeteket is, és simán a tárolókból feltehetők csomagból, nem kell neked összevadásznod weboldalakról meg kézzel telepíteni.
Én az ms-core-fonts-ot soha nem teszem fel, mivel külön felüdülés, ha nem az agyonunt MS-os fontokat kell bambulni, azokat néztem már eleget az elmúlt 10-25 évben, annyi elég is volt belőlük egy életre. Windows alatt is az első, hogy felteszek normális fontokat.
Nálam most Gnome-ban az alap Cantarell font van, böngészőben és egyéb progikban talpas és talpatlan fontnak DejaVu/DejaVu Sans, fix szélességű fontokat használó progikban (terminál, text editor) meg Fantasque Sans Mono.
-
herdsman12
őstag
Azért mutattam szinte az egész lapot, hogy feltűnjön a Windowshoz képest más betűk típusa. Volt pár hasonló esetem, amikor kiderült, hogy a Times New Roman-hoz szokott szemnek furcsa a Linux. Aztán kiderült, hogy ebből a legtöbben kigyógyultak. Akár telepíthető is a ttf-mscorefonts-installer, így lesz pár Win kompatibilis betű a rendszereden.
Vagy másra gondoltál a csúnya jelzővel? -
Kompozitorban melyiket érdemes használni? Szabad stabilitás ügyileg foglalkozni még a compizzal?
Használd a compiz-t, én átkapcsolom mindig Mate és XFCE verziónál, semmi stabilitási gond nincs vele, nem csak azért, mert benne van a 19-ben is, amúgy sem.
A FF és PH oldalak nagyon nem barátok, egyes témák esetén előjön a fehér/világosszürke betűk kérdése is itt a hsz ablakban....
Amit lev258 említett, ha nem az oldalak saját betűit használod, akkor be kell lőni, lehet fontokat, méreteket állítani. Be kell állítani az OpenGL-t is, de érdemes a font renderelést is állítani:
about:config
gfx.font_rendering.fontconfig.max_generic_substitutions;100
(alapból 3 az érték)
[link]Ez egy belakatlan XFCE 19, (compizra állítva)szerintem normális a fontok megjelenése:
Mutass egy példát, hol ronda a megjelenítés és milyen fontokat használsz......
-
lev258
veterán
Igazából engem eddig nem zavart, de kicsit kutakodtam. Valószínűleg az oldal és/vagy a Firefox hibája. Ha kikapcsolod a beállításokban, hogy az oldalak maguk állíthassanak betűtípust, akkor jó lesz a mutatott ablak (a gombok feliratai). Viszont akkor az oldal lesz kissé furcsa, esetleg lehet hangolni a betűtípust.
Tehát az oldal akar valami mást beállítani a gomboknak, amit vagy rosszul csinál, vagy a Firefox nem igazán tudja betölteni (lehet hiányzik valami hozzá).
Jó kérdés, a többiek foglalkoztak-e már vele, esetleg az oldal üzemeltetőkkel jutottak-e valahova ezzel. -
Engem a linux valamiért nem igen szeret.
Fog az, ha Linuxként fogod használni!
(kb ennyi a titka)
Ahogy mondták többen is, a Linux megoldja neked Windowsos fájlrendszerre is a torrentezést, de ez jelentős plusz hardverterhelést okoz. Van bőven Linuxos fájlrendszer, értelemszerűen azokkal fog optimálisan futni a torrentezés is.
-
Szerintem lesz képed, de ha mégsem, akkor konzolból kiadod a frissítés/telepítési parancsot, utána már nem lesz gond. Ha Cinnamonnal telepíted, annál van szoftveres leképezés mód, ha valami gond van a megjelenítő driverével, ez olyan, mint Winnél volt a csökkentett mód.
ha gondod támad, konzolból ezt a parancsot kell lefuttatni:
sudo apt update && sudo apt upgrade
Ha meg lesz képed, úgyis az első dolga boot után a rendszernek, hogy elédtolja a Frissítéskezelőt, nem hagyja elfelejteni.
(#59006) Pano
Ne viccelj már!
Amúgy szívesen!
-
-
4.13.0-36-generic az alap Mint 18.3-ban, hogy ez pont milyen volt telepítéskor, nem tudom, de úgyis egyből frissül erre, ha most telepíted.
De akár ott az előbb javasolt UKUU is, totál egyszerű GUI-s kernel frissítő.
(#59001) Frawly Az a hülye yt videó az oka, eleve nem is kéne foglalkozni grub telepítéssel, csoda, hogy egyáltalán belevágott a kolléga egy ilyen videó után!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy nézem 4.13-as kernellel már működik, de javasolt újabb használata. Részletek: [https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=coffee-uhd-graphics&num=1]
Magyarul ne olyan disztróval próbáld meg, amiben régi a kernel. Továbbá ha az adott disztró működik pendriveról bootolva, akkor telepítve is okés lesz.
-
Frawly
veterán
Ez nem derült ki. Ha csak Chrome alatt ilyen, az egy speciális szoftver ebből a szempontból, mert nem az ablakkezelő beállításait használja ebben a tekintetben, hanem az Xorg-szerverét, így a ~/.Xdefaults fájlba kell szerkeszteni, nálam ez van benne, de nálad nem biztos, hogy ezek lesznek a legjobb beállítások:
Xft.autohint: 0
Xft.antialias: 1
Xft.hinting: true
Xft.hintstyle: hintslight
Xft.dpi: 96
Xft.rgba: rgb
Xft.lcdfilter: lcddefaultMásrészt lehet oka az is, hogy mscorefonts-ból Times New Romant használsz. Nagyon nem javaslom, a Linuxnak pont az a lényege, hogy nem Windows, egy csomó minden normálisabb benne, közöttük a grafikus felületek és betűtípusok is, de azok simítása is jobb, mint Windowson.
-
Frawly
veterán
Igen, attól lehet, hogy a noti ki van kötve monitorra. Ha nincs, akkor a saját kijelzőjén is ilyen recés a font rendering? Ha sima Ubuntu Unity felülettel, akkor Gnome Tweak Toolt tegyed fel (benne van a hivatalos tárolókban), és ott a Fonts (vagy Betűtípusok) kategóriánál az utolsó két beállítás a kiemelés és a simítás, mindkettőnek van köze recék kiigazításához, de leginkább az utóbbi a fontosabb.
-
-
-
agy73p
senior tag
A szándékommal nincs és nem is volt hiba!
Viszont azt nem értem, hogy miért nem akar USB-ről bootolni újabban. Megtalálja a pendrájvot, de amikor kiválasztom a boot menüvel, nem azt indítja el - azóta, amióta az Ubuntut egyszer feltettem. Reseteltem a biost 5x, de nincs változás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amerre a dekorációkat lehet állítani, ott kell a megjelenítést pl. áttenni Xrendererről OpenGL-re, abból van több is. Ezt a menüt keresd, most nem mondom meg pont hol van, nem vagyok kde előtt. [link]
Egyébként a Catalyst nagyjából halott már, az Uborka új verzióján már tesztelhető is a hibrid AMD driver. Úgyse LTS-t használsz, esetleg kipróbálhatod. AMDGPU vagy mi a neve, phoronixon találsz infót erről.
bob.zxr: igen ez így van. Ettől független a Gnome nálam nem játszik, mert alapból nagyon kevés lehetőség van benne. Min próbálod a KDE-t most?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Radeon 260X-em van, ismerős amit írsz. A Catalystben ott van a "tear free desktop" opció amit be kell pipálnod ha alapból nem lenne, a nyílt driver meg eleve jobb a tearing terén.
Ezen felül az ablakkezelőn múlik még a tearing dolog. A KDE KWin ablakkezelője kínál olyan lehetőségeket amikkel el tudsz játszani, másikak nem annyira. Az igazi előrelépés a Wayland-es KDE lesz ezen a téren.
-
BoB
veterán
Ja hogy csak utalt KDE-re Cpt.Pirk. Hát unity-ban ne is keresd, mert nincs ilyen
Viszont van valami unity konfiguráló program amit fel lehet rakni,
aminek már nem tudom mi a neve mert ötezer éve néztem, abban lehet hogy van ilyen lehetőség. A többiek mindjárt megmondjék a nevét.Meg is van: Unity Tweak Tool.
De nemtudom hogy lehet-e ilyet benne, egy próbát megér.
-
Jajj!
A samu ennyire önbeállító lenne?
kissé túlhypolták ezt a samut
pár gondolat erről:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is(#44890) CPT.Pirk realtime helyett inkább relatime tudom, hogy elgépelted, csak amiatt írom, nehogy valaki megjegyezze és keresse később ezt az opciót
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kompakt vízhűtés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Házimozi belépő szinten
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Egyéni arckép 1. lépés: ARCKÉPHEZ VALÓ JOGOSULTSÁG
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest