- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Flowtation #56816 üzenetére
Dehogy van itt flame ebből, ne aggódj! A kollégák nem mindig értik a poent, de többnyire azért igen, haladók között ritka amúgy is, aki leszáll a kezdők közé!
Én meg most csak leírtam, ami teljesen evidens kezdőknek.
Ezt a grub-customizert el is felejtettem, iil. nem voltam benne biztos, hogy működik ezeken az egzotikus disztrókon is.
Erre a legegyszerűbb parancs nincs a Fedóban. Na bumm! A kezdők elvannak Fedó nélkül, az agyasok meg úgyis ismerik fejből az összes parancsot, ahogy írod! Ilyenek. Mi meg kezdők vagyunk.
Szerintem lehet keresni a bashban, ha a terminalt érted alatta. Van rengeteg leírás, videók, még talán a Linux Mind csatornán is van terminal kezelésről videó. Terminál alapozó néven több is
Ha rákeresel a cheat sheet terminal command-ra, találsz klassz dolgokat.
http://www.letix.hu/#basherdekes ebben keress rá a
find
szóra!Szóval rákented a zasszonyra!
(#56817) csixy
Te speciális eset vagy, ezt már megbeszéltük!
-
csixy
addikt
válasz
Flowtation #56805 üzenetére
Egy másik linux os-prober progija nem találja meg a kalaposodat?
Eddig hogy használtad az sda5-ön a mintet?
A mintet bootold be valahogy és annak a grub2-jét tuningolgasd. -
csixy
addikt
válasz
Flowtation #56789 üzenetére
Xard már le a fedorádat. Bootolj be valahogy egy olyan disztrót amit szeretsz. Ott legyen egy sudo grub-install /dev/sdX, majd egy sudo update-grub. Oszt ennyi. Ha spajzolni akarod nagyobb bajok esetére ezt az útjelző táblát, akkor dugj be egy pendrájvot (ez mondjuk a /dev/sdQ) oszt adj neki egy sudo grub-install /dev/sdQ parancsot és kész.
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #56791 üzenetére
/etc/default/grub -ban kell módosítani ahogy ubigyuri is írta már,
utánna pedig
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
De egyébként Fedora-hoz van dokumentáció, le van írva ez is. [link]
-
válasz
Flowtation #56791 üzenetére
Igen, bocsi, most belelvasva abba, amit linkeltem, látom, hogy a Fedora nagyon eltér a normálistól ebben is.
Emiatt én a helyedben meglátogatnám a Fedora topikot, mielőtt még nagyobb gubanccal kerülsz szembe! Mi itt csak nyomjuk a Debian/Ubuntus okosságokat, az épp nem tesz jót most a kísérletednek.
Ehhez képest a Debian kutyulgatás nagyanyámnak is gyerekjáték.......
-
válasz
Flowtation #56789 üzenetére
Huha, Fedorában nincs update-grub sem? Valamit pedig nagyon elkalibrált neked az a csodadisztró! Ilyen hibaüzenetet még nem láttam, amit Mint alatt összehoztál!
Szerintem ennek gyürkőzz akkor neki:
https://fedoraproject.org/wiki/GRUB_2#Updating_GRUB_2_configuration_on_BIOS_systems -
válasz
Flowtation #56787 üzenetére
-
válasz
Flowtation #56785 üzenetére
Uhm...Szóval GRUB2-vel települt....valami itt nem kerek. Én mióta először Linuxot telepítettem, már akkor is GRUB2 volt minden disztróban.
Ha nem akarsz sokat vackolni, akkor amiről bebootolsz, abban futtatsz egy sudo grub-install /dev/sdx parancsot és az lesz ami először bootol. Különben meg a GRUB beállítás nem változott, az /etc/default mappában van a grub fájl, abban átírod a nullát az első sorban, ezt már ismered.
grub update nem árt majd
Szerintem csak azt lehet beállítani, mi bootoljon alapból, a több disztró sorrendje eleve értelmetlen, mert akkor már úgyis billentyűkkel mozogva választasz. Ez a kalapos disztró errefelé nem gyakori, de páran használják, hátha segítenek!
-
törölt tag
válasz
Flowtation #56422 üzenetére
Igen, teljesen legyalulja a FAT táblát.
Minden adatod elveszik!
A seek opcióval gyk. az állítod, hogy a kimeneti fájl hanyadik bájtjától kezdődjön az írás. -
törölt tag
válasz
Flowtation #56420 üzenetére
Hmmm, ezek alapján nincs rajta RAID superblock, de ettől függetlenül próbálhatsz vmi Live rendszer alól futtatni rajta egy mdadm --zero-superblock /dev/sdc parancsot, vagy a drasztikusabb módszert:
dd if=/dev/zero of=/dev/sdc bs=512 seek=$(( $(blockdev --getsz /dev/sdc) - 1024 )) count=1024Aztán újra particionálni, szintén Live alól.
-
törölt tag
válasz
Flowtation #56414 üzenetére
Erre pontosan mit kapsz?
lsblk -o NAME,SIZE,FSTYPE,TYPE,MOUNTPOINT
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #56412 üzenetére
No, nfs megoldódott, hogy miért egyelőre nem tudom. Viszont újrahúztam az omv-t, a v3-al, mert a négyesben még gui-s akadások is voltak. Erre az lsblk már az sdc-re nem ír md126-ot, hanem simán sdc. Ekkor fdisk-el tettem rá egy partíciót, ami meg is jelent, viszont az omv gui alatt nem tudom létrehozni, mert ezt kapom vissza:
Hiba #0:
exception 'OMV\ExecException' with message 'Failed to execute command 'export PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin; export LANG=C; mkfs -V -t ext4 -b 4096 -m 0 -E lazy_itable_init=0,lazy_journal_init=0 -O 64bit -L 'uj1' '/dev/sdc1' 2>&1' with exit code '1': mke2fs 1.43.3 (04-Sep-2016)
/dev/sdc1 is apparently in use by the system; will not make a filesystem here!' in /usr/share/openmediavault/engined/rpc/filesystemmgmt.inc:626
Stack trace:
#0 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(528): OMVRpcServiceFileSystemMgmt->{closure}('/tmp/bgstatusw7...', '/tmp/bgoutputaV...')
#1 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/filesystemmgmt.inc(642): OMV\Rpc\ServiceAbstract->execBgProc(Object(Closure), NULL, Object(Closure))
#2 [internal function]: OMVRpcServiceFileSystemMgmt->create(Array, Array)
#3 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(124): call_user_func_array(Array, Array)
#4 /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc(86): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethod('create', Array, Array)
#5 /usr/sbin/omv-engined(536): OMV\Rpc\Rpc::call('FileSystemMgmt', 'create', Array, Array, 1)
#6 {main}sshn is ezt kapom vissza a mkfs.ext4 /dev/sdc1-re:
/dev/sdc1 nyilvánvalóan használatban van a rendszer által; itt aztán nem jön létre egy fájlrendszer!Mountolva ugyebár nincs...mi a rosseb van vele? Mint utólag kiderült, ez a lemez egy raid tömb fele volt.
-
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #56334 üzenetére
youtube-dl is megcsinalja neked, pl:
youtube-dl -f "bestaudio" -x --audio-format "mp3" <url>
-
kovaax
őstag
válasz
Flowtation #56292 üzenetére
Fontos emlékeztetni rá, hogy vén szar vagyok???
Enterprise 128!
-
jackal79
aktív tag
válasz
Flowtation #56190 üzenetére
Köszi
-
growler
őstag
válasz
Flowtation #56190 üzenetére
A mintstick, az a dd-nek egyfajta grafikus felülete.
Használata, kevésbé gyakorlottak számára lényegesen biztonságosabb. -
törölt tag
válasz
Flowtation #56155 üzenetére
A DM démonként fut a háttérben, elvileg bármikor lehalhat...
-
törölt tag
válasz
Flowtation #56153 üzenetére
Az sddm a KDE bejelentkezés kezelője, látszólag elhasalt...
-
törölt tag
válasz
Flowtation #56146 üzenetére
Ha a megadott időpontban nem volt esemény, akkor 00:00:00-ra áll, tehát az egész állományt mutatja...
Megpróbálhatod a tól-ig formát: journalctl --since "2017-11-08 18:00:00" --until "2017-11-08 18:20:00".
Ha jól látom, valami Ubu származékot használsz, ott szerintem syslog naplóz, a /var/log alatt, messages, syslog, kern.log állományokat nézegesd. -
törölt tag
válasz
Flowtation #56140 üzenetére
Syslog esetén elsőként a messages állományban nézelődj, journal esetén pedig legegyszerűbb időpontra szűrni: journalctl --since="2017-11-05 18:17:16".
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #55983 üzenetére
Igen, ezzel én is találkoztam a napokban. Bemész a Synaptic-ba és Törött csomagok javítása, aztán Alkalmaz. Nem kell megijedni tőle, minőségi külső tárolóknál is előfordulhat gubanc. Múltkor a LO fresh ppa-val volt hasonló élményem.
-
törölt tag
válasz
Flowtation #55850 üzenetére
Én mondjuk a FreeNAS-t ismerem/preferálom, de mind a háromnak komoly bázisa van...
-
törölt tag
válasz
Flowtation #55836 üzenetére
Igen, sajna USB-n nem biztos hogy müxik, a -d után megpróbálhatod megadni a vezérlő típusát manuálisan, ha tudod...
-
törölt tag
válasz
Flowtation #55831 üzenetére
Valamit azért kéne írnia, ugye az X-et behelyettesítetted?
-
törölt tag
válasz
Flowtation #55826 üzenetére
A formázás nem segít...
A HDSentinelre azért nem tenném fel az életem (az én Samu HDD-mre kb. fél éve írja, hogy 18 napja van hátra), de mondjuk az 1024 badsector nem néz ki jól...
A SMART támogatást így tudod ellenőrizni: smartctl --info /dev/sdX | grep 'SMART support is:' -
válasz
Fene se tudja, hogy a smartmontoolsnak számít-e, hogy van smart támogatás, végül is a HDS is ugyanúgy olvassa az adatokat.
Az a vinyó már elég kampeca, a hőmérséklet és a többi érték se túl jó.
Ezt nézd át a badblock-ok kiiktatásához és ha megvagy, tároló lemeznek még jó lesz az szerinte, de rendszerlemeznek már biztosan nem.
ez a parancs a lényeg amúgy, nemrég használtam, így a betűjeleket helyettesíts be:
~ $ sudo badblocks -v /dev/sdc1
Ja és nézd meg a bios-ban, nincs-e kikapcsolva a smart!
A HD Sentionel egy szuper program, csak Linux alatt nem ér semmit, Win alatt nekem már javította a kampeca közeli WD Black vinyómat, amit kishíján kinyírt egy rossz táp. Destruktív felület ellenőrzés kéne neked is, de ahhoz Win kell. Viszont ez az előbbi parancs is kizárta a rossz sectorokat a nemrég ellenőrzött lemezről, de ha már nagyon rossz, úgyis lesznek hamar újabbak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Minden benne van. Ezen már a szenteltvíz sem segít, eltávozik az örök bitmezőkre...
-
válasz
Flowtation #55823 üzenetére
smartmontools szerintem jó lenne erre a célra, live Linuxról is lehet használni. Közben beugrott, hogy van grafikus frontend is a GSmartControl. tutorial
Ez tuti fut omv alatt is.
(#55822) growler
Amit ritkán használsz, ne csatold fel FSTAB-ban semmiképpen
, fájlkezelőben amúgy is 1 kattintás a csatolása.
(#55819) mefistofeles Logikusabb csatolási pontot!
Ugyanúgy visszacsinálhatod az FSTAB-ban, ahogy a kolléga is említette. Bármit csinálhatsz vele igazából.
Arra figyelj, hogy a letöltő helyeknél az elérési út megfelelő legyen. Én már szívtam meg helytelen meghatározás miatt, el is kezdte újra tölteni az összes Linux iso torrentemet!
A Debian nem ugyanott tartja a csatolt meghajtókat, mint a Mint és én ezt elfelejtettem, mikor az FSTAB-ot szerkesztettem. Sajnos pont ebben akkor már volt rutinom és bizony rutinból telepíteni és konfigolni néha ilyen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #55823 üzenetére
A hard disk sentinel Linuxos verzióját terminálból megnézném. Meg még azt hiszem a hdparm is erre van.
-
jackal79
aktív tag
válasz
Flowtation #55534 üzenetére
Szia! Na ez az, ami lila köd nekem. Windows-okon nevelkedtem ott nincs ilyen
Van rá esély, hogy ezt 2 napos Linux használat után képes legyek beállítani? -
jackal79
aktív tag
válasz
Flowtation #55519 üzenetére
Szia! Itt csak azt nem tudom, hogy verzió jó nekem ( 4 féle linux van).
-
jackal79
aktív tag
válasz
Flowtation #55519 üzenetére
Köszi! Már megy is fel
(#55517) safranyek
Köszi -
törölt tag
válasz
Flowtation #55393 üzenetére
Ez lett volna a második tippem.
-
törölt tag
válasz
Flowtation #55214 üzenetére
Elég sokat voltam Mint KDE alatt, és egy nagyon hasonló hiba miatt váltam meg tőle, miután külföldi szakmai fórumokat rojtosra túrtam a megoldásért mindhiába.
Nekem az Antergos (Arch) Gnome-al segített. Azóta semmi bajom se a hanggal se semmivel. Bár tudnék konstruktívabb megoldást javasolni, de ahogy mondtam külföldi fórumon is, (a Mint saját fórumán ) is csak vakarják a fejüket.
-
válasz
Flowtation #55214 üzenetére
Szia!
Háború?
Szerencsére KDE szaki is olvassa a topikot, hátha segíteni is tud/akar....
A böngésző biztosan pulse-t használ, próbáld meg felrakni a pulseaudio-t, bármennyire szidják, van, amikor az segít.
alábbi kimeneteket pastebinbe rakd be ide, hogy a hozzáértők megnézhessék:
lspci | grep Audio
aplay -l
aplay -L
lsmod | grep snd
cat /proc/asound/cards
cat /proc/asound/card0/codec*
cat /etc/modprobe.d/alsa-base.confA hangbeállításokat is nézd át, hátha valami rosszul van beállítva vagy le van húzva a hangerőcsúszka, az nem számít, hogy a böngészőben van hang, ha az mást használ.
-
válasz
Flowtation #55042 üzenetére
Ez a panelen rámegyek aeros dolog megvan Cinnamonon is, de én arra gondolok, hogy nyitott program lemegy bezárás helyett a panel jobb szélére és azt egy kattintással megnyitom. Cinnamonnal kinyílik a program, KDE-nél a panel közepére ugrik a megnyitható szélesebb valami. Például a Messenger alapból lenn van jobb oldalon:
(#55043) cigam
Létezik a linux tree-hez hasonló asztal/ablakkezelő fa? Még nem láttam ilyet.
vagy mélyebben összecsiszolják, +segítenek a fejlesztésben?
Biztosra a KDE Neont-t mondanám, ha már a KDE fejlesztői csinálták.
-
törölt tag
válasz
Flowtation #54883 üzenetére
Van egy rakás hibás szektorod, és már nem tud átmozgatni a tartalék területre, kuka...!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Flowtation #54887 üzenetére
Hirtelen lett ilyen a HDD? Előtte nem nézted sentinellel vagy ilyesmivel a smartot?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #54885 üzenetére
Ennyi bad sactorral szerintem felesleges is nekiállni menteni róla. De amúgy ha meg akarod próbálni a mentést, akkor vannak erre célprogramok, ne a gparteddel erőltesd. Úgy is csak minden perccel rosszabb állapotba kerül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #54883 üzenetére
Ez elég egyértelmű:
SMART overall-health self-assessment test result: FAILED!
Drive failure expected in less than 24 hours. SAVE ALL DATA.Vagyis a vinyó kuka. Próbaképpen ha kiveszed a gépből és bebootolsz csak a live rendszerbe, akkor annak jól kell működnie.
Vegyél valami kínai ssd-t a helyére, ha nem kell nagy tárhely. Tök olcsón kapni ebayen akkorát, amin vígan elfut egy disztró.
-
megema
őstag
válasz
Flowtation #54756 üzenetére
Gondolom be kéne rakni valamelyik bin mappába, nem csak úgy elindítani akárhonnan.
-
megema
őstag
válasz
Flowtation #54752 üzenetére
Milyen verziót használsz? Van az eredeti, amit évek óta nem frissítenek, és van ez, amit viszont folyamatosan.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #54747 üzenetére
Hello!
Újabb hibát vettem észre a remote gui-nál. Hiába állítok be bármit, pl. automatikus csatlakozás vagy frissítési intervallum, nem menti el.Más rendszeren ilyen nem volt. Úgy látszik tényleg másik remote gui kell, van valakinek tippje?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #54744 üzenetére
Tényleg, próbálj meg egy törlést úgy, hogy shift + del-t nyomsz. Akkor biztos nem rakja lomtárba.
A torrentre meg ha van ilyen feature, lehet másik klienst kellene nézned. Pl. QBittorrent vagy KTorrent. Ha jól nézem, most Transmission torrent klienst használsz.
Nálam Qbittorrent megy minden platformon, fasza. -
válasz
Flowtation #54741 üzenetére
Nem lehetséges, hogy ezeket a törölt fájlokat a helyi fiókod kuka mappájába másolja?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #54741 üzenetére
Jó az a pendrive? Kezdésnek szerintem csinálj rajta egy alapos formázást, aztán nézd meg a másolási sebességeket.
A torrentes kérdésedre meg szerintem maximum symlink a megoldás. Csinálhatsz a megfelelő mappába linket, ami a torrent mappájára mutat. A torrent mappaszerkezetével nem fogsz tudni semmit sem csinálni.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #54740 üzenetére
Bocs a dupláért!
Az miért van, hogy mint kde alatt iszonyú lassú egy egy pendriveról való törlés is? 6 filet töröltem (epizód részek, cca. 130 mb/file), jó 3 perc volt. Ha fájlkezelővel csinálom vagy double commanderrel, mindegy. Ugyanez deepin alatt tök jól megy. -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #54656 üzenetére
-
A214
aktív tag
válasz
Flowtation #54683 üzenetére
-
válasz
Flowtation #54496 üzenetére
Köszi! Így már működik.
-
válasz
Flowtation #54486 üzenetére
Azt!
God Vazzeg Mint-et használ és a képeid alapján miért jutna eszébe felvenni a már amúgy is felesleges padoka PPA-t?
Gyanúm szerint erre gondolt:
https://launchpad.net/~linux-deepin/+archive/ubuntu/ppaés ha igen, akkor benézte, mert ez lenne a jó, de ez csak tipp:
És God Vazzeg kollégánk jól kinyírja a jó kis Cinnamonját ezzel.....
még egy tipp:
How to install Deepin Desktop Environment in Ubuntu 16.04 LTS?
Ha mást nem is, de ebből az összes deepines csomagot le lehet szedni.ez még jobb leírás:
How to Install Deepin Desktop Environment and Derivatives in UbuntuNem konkrétan kettőtöknek írtam, de hátha valaki ki akarja próbálni, engem is kezd érdekelni, bár úgyis visszaraknám hamar a konzervatív Cinnamont.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Flowtation #54453 üzenetére
Érdekes. Megpróbáltam felvenni a ppa-t, sikerült is, de valamiért nem látom a tartalmát, apt-get update után se. Egyszerűen nincs ott. Pedig az update hiba nélkül lefut, még warning sincs
-
válasz
Flowtation #54468 üzenetére
Én tudom, csak azért korrigáltalak, nehogy a kezdők elkezdjék kidobálni a Minteket az ablakon!
-
válasz
Flowtation #54462 üzenetére
Nem, nem a Mint-ről váltanék, csak a Cinnamont akarom lecserélni, ill. le is cseréltem a régi Toshiba Satelliten már. Mate van fenn, de ez is Mint, mert a félépítése ezen tök ugyanolyan, mint a Cinnamon, Ubuntu Mate-t akartam, de nem akarok már az elején átalakításokkal bíbelődni.
A desktopon az volt a gond, hogy a fő disztróm mindig az, amivel kísérletezek, mindent felrakok, kipróbálok, Mesa PPA-túl kezdve az új kernelekig és valami gond volt a frissítése során 18.1-ről 18.2-re, amit javítottam ugyan, de biztosabbnak éreztem egy új telepítést, a Mint-nél amúgy se régóta van ez a verzió frissítési lehetőség.
No meg kiderült, hogy egy online szerkesztőrendszer és a FF együtt nagyon megfogta a rendszert, ha ez nincs bekapcsolva, akkor teljesen jó a Cinnamonos rendszer is.Szóval a Mint-et soha nem cserélem le, ez való kezdőknek és meg mindig az maradok. Felrakom még mellé kísérletezgetni a Debiant, mert azzal lehet igazán csereberélve a stable, experimentál, etc. repokat! Szuper, mikor ezer függőségen át tudod magad verekedni egy telepítésnél. Tanulásra csak a Debian tuti!
(#54463) Oneironauta
Igaz, nem a Mint-et kell cserélni, de a Mate is jó váltás lehet, bár valóban az XFCE még lightosabb.
-------------------------------------------------
Kezdőknek! Nem az alaprendszert kell cserélni, ha gyenge a gépünk, hanem az asztali kezelőfelületet! Kicsit érdemes olvasgatni az összefoglalókat is. -
Septum15
aktív tag
válasz
Flowtation #54462 üzenetére
Oké, nagyon szépen köszi a segítséget.
Jelenleg nincs normális gépem, így csak ez a kis szar van.
Athlon X2 260.
4gb ram
2gb GT 720 videokártya.Egyedül az FM(Football Manager) az, amivel linuxon játszok, és alapvetően megy, de jobban örülnék, hogy ha 60 FPS mindig meg lenne a 30-40 (az idő 20%-ban 60) helyett. Lehet túl nagy kérés, de majd kísérletezek hétfőn vele.
Köszönöm még egyszer a segítséget mindenkinek -
Septum15
aktív tag
válasz
Flowtation #54458 üzenetére
Köszi. Körülbelül már 2 hónapja vagyok Linux mint használó, és a Cinnamon alatt érződik hogy a gépen gyengélkedik játék alatt, ezért szeretném ezt ki próbálni. Még egyszer köszi
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #54456 üzenetére
Régebben Ubuntu alapú volt, ma már Debian.
-
Septum15
aktív tag
válasz
Flowtation #54453 üzenetére
Szia.
Linux Mintről a váltás milyen lenne? Nehéz lenne megszokni? Sok a különbség a dolgok (pl. Telepítés, frissítés, stb.) között a 2 disztrón belül? -
Oneironauta
csendes tag
válasz
Flowtation #54450 üzenetére
Én kb. fél évvel ezelőtt próbáltam, vagy még régebben, akkor a telepített Deepin nálam olyan 1-1.2 giga ramot bekajált.
A reakcióideje tényleg gyors volt, de pl. akkor még kellett játszani azzal, hogy ne a saját kínai tükrét erőltesse, mert onnan halálközeli élmény volt egy frissítés az 50-100 k-s letöltésekkel...
Azóta ezeket a bugokat megoldották, úgy olvastam.Valamelyik nap majd lehet megnézem arch alatt csak a Deepin DE-t...kíváncsi vagyok ott milyen lenne.
(Személy szerint nem igazán rajongok a debian alapú dolgokért, így sima Deepint szerintem nem fogok felrakni...) -
God Vazzeg
veterán
válasz
Flowtation #54450 üzenetére
Képeket dobj már be róla, köszi
-
válasz
Flowtation #54437 üzenetére
Super!
Talán a -t17 nem volt ott megfelelő, ezért írtam ezt az általánosabb sort. Persze ezek a parancsok általánosak, nem is ezért említettem, hogy meglep ez a Deepin használat.Anno nézegettem, nem tűnt rossznak, de épp azért nem akartam azt használni, mert szinte senki nem ismeri. Te vakmerőbb vagy, de jól tetted, igy már van egy Deeepinesünk is a csapatban!
A Deepin egyedisége kicsit a Solusra emlékeztet a budgie-vel, néha bejönnek ezek a független disztrók. Igaz, a Deepin nem az, így legalább a csomagkezelése általános.
-
válasz
Flowtation #54432 üzenetére
sudo lshw -short -class memory
Nézd meg ezzel is, hátha.
Amúgy nem kell semmi kiegészítő szerintem ehhe a parancshoz sem:
sudo dmidecode -t memoryAnno mondták neked, hogy nem sokan használják azt a kínai csodát, ki tudja mi a nyűgje!
-
törölt tag
válasz
Flowtation #53683 üzenetére
Igen.
-
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #53679 üzenetére
Hogy ne barmoljunk el semmit a rendszerben mutatok egy szabvanyos inditasi modot.
~/.config/autostart
mappaban (ha nem letezik akkor ezt is hozd letre) hozz letre egy fajlt, pl ilyen nevenkepernyo.desktop
(a .desktop kiterjesztes fontos!)
Tartalma legyen ez, itt a lenyeg az Exec sor:[Desktop Entry]
Type=Application
Name=kepernyo
Comment=Kepernyo fix
Icon=utilities-terminal
Terminal=false
Exec=/home/lorinc/kepernyo.shRovid magyarazat: a desktop fajlt fogd fel ugy mint egy parancsikot (csak kicsit bovebb), amiket a menuben latsz alkalmazasok azok mint ilyen desktop fajlokbol szarmaznak. Amikor bejelentkezel a fiokodban akkor a rendszer pedig elinditja a fenti mappaban talalhato .desktop fajlokat (tehat ha pl a menubol kihuzol ide egy fajlkezelot akkor azt is elinditja indulasnal)
-
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #53671 üzenetére
a sudo felesleges bele.
Beallitasokban nincs valahol automatikusan indolo programoknak menupont? ott add meg a scriptet. -
freaghill
őstag
válasz
Flowtation #53671 üzenetére
Szia!
Ha az a kérdésed, hogy hogy tudsz scriptet futtatni indításkor akkor ezt lesd meg:
[link] -
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #53521 üzenetére
Kell hozza futo grafikus felulet is, ha ez megvan akkor DISPLAY kornyezeti valtozot nezd meg.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #53516 üzenetére
Csak nem hagy nyugodni a dolog, addig eljutottam, hogy az xrandr-el lehet a konzolban kalózkodni a megjelenítési beállításokkal. Viszont nekem erre azt írja: can't open display. A melós gépemen szépn lefut a parancs, kilistázza a képernyő kimeneteket, felbontást, stb. Az xrandr-t nem tudom telepíteni, mert van egy frissebb csomag, az fent is van. Valami driver gond lehet mégiscsak?
Ilyenkor mi a teendő?
Az otthoni gépem egy b250-hdv+g4560, külön vga nincs. -
God Vazzeg
veterán
válasz
Flowtation #53516 üzenetére
DVI - DSUB átalakítóval nyomd rá a moncsit és ok lesz, nekem is volt ilyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #53423 üzenetére
Ha hibás a csomag, akkor kellene csinálni egy bugreportot a Debian illetékes felületén.
-
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #53413 üzenetére
Amugy a flash az szerintem nem a te hibad hanem aki a csomagot keszitette, mert tenyleg nincs ott olyan fajl amit keres. Engem csak az erdekelne hogy 2017-ben ki (mi) az aki flasht akar? Messzirol kerulni kene.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Hali
Pár hónapja én is feltettem Debian 9-re a flash playert, de nem működött és emlékeim szerint pont ugyanezt írta ki. Az volt a problem, hogy akkor még csak a 8-as debianhoz volt flash player, így annyiban is hagytam a dolgot, de igazából nem hiányzik. Ha nagyon kell flash player, akkor próbáld meg a Chromiumot, és a hozzá valót:
browser-plugin-freshplayer-pepperflash
Most nem tudom kipróbálni, de ha te megteszed, akkor légyszi majd a Debian topikba írd le az eredményt
-
válasz
Szia!
Nem véletlenül nem javallott kezdőknek a Debian, az ilyen gondokkal amúgy is a topikjába érdemes írni.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #53325 üzenetére
szerk:
nem pacmanhanem PCmanFM, viszont feltettem a krusadert, abban már addig eljutottam, hogy a network-ben nincs semmi, de a samba shares-ben látom a libreelecet, az omvt, bele is tudok lépni. Viszont ez jó így? Mármint arra gondolok, hogy a LE és lubi között csak a samba létezik? Valamint az omv nfs megosztásait sem látom.
-
Joccc07
addikt
válasz
Flowtation #52697 üzenetére
Teljesen, köszönöm neked is.
-
válasz
Flowtation #52523 üzenetére
Ez van. A haladó Linuxosoknak egyszerűen el kell fogadniuk, hogy vannak kezdők, akik igénylik a desktop Linuxok nyújtotta kényelmet, persze értem én őket is, de azt nem értem, miért próbálják a kezdőkre erőltetni a haladók módszereit.
Ahogy mondtad, vannak, akiket érdekel a Linux kicsit jobban és azok úgyis alkalmazni fogják a szoftver-butik
helyett a
synaptic
-ot meg aterminalt
. Viszont be kell látni, hogy sokan egyszerűen csak használni szeretnék a gépüket home userként és örülnek annak, hogy megszabadulnak a Windowstól.Azért népszerű egyébként a Linux Mint is, mert az emberek olyan Linuxot akarnak használni, amit könnyű használni, megszokták a kezelő felületet és nem olyat, ami a Winre hasonlít! Sokan utóbbival piszkálják a home usereket, de ők lütyők, nem foglalkozunk velük.
Jó pár embernek raktam már fel Win helyett Linuxot és tuti, hogy azért nem hívnak soha, mert kiismerik magukat a rendszerükön. Cinnamont és XFCE-t szoktam felrakni ilyenkor.
-
Frawly
veterán
válasz
Flowtation #52486 üzenetére
Nagyítási módot lehet hagyni pontoson. Az viszont meglep, hogy a szakadásnál (tearingnek egy elég hülye fordítása, törésnek kellene inkább fordítani) ki kellett kapcsolni a v-syncet, mikor pont az segítene a jelenség elkerülésében. Lehet az volt a baj, hogy az X szerver már driverből megoldotta volna v-synet, de a KDE kompozitora belezavart a saját v-syncjével.
Nálam nyílt Intel-driver van (a prociba integrált GPU miatt), 3D-hez épp úgy 17-es Mesa, ahogy neked, és a KDE-ben a nagyítási mód pontos, a tearing automatikuson van, és nem sávosodik a kirajzolás. Nem kellett hozzá semmit frissítenem (Arch-tárolókban mindig nagyon frissek a csomagok), sem semmilyen konfigfájlt hegesztenem.
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #52499 üzenetére
A dist-upgrade nem fog disztribúciót frissíteni. Arra más parancs van.
Az a feladata, hogy a frissítések során mindent frissítsen, a függőségekkel együtt, akár egy-egy csomag eltávolítása mellett is. -
válasz
Flowtation #52496 üzenetére
Na ugye, hogy nem ördöngősség!
Ezt a dist-upgrade dolgot most nem értem, a ppa felvétele utáni frissítés és upgrade kéne csak, de persze a dist-upgrade is megcsinálja, viszont inkább mindig a szükséges parancsot adjuk ki, mert a hasonló parancs más eredményre is vezethet!
-
get upgrade
(frissítések telepítése)
-get dist-upgrade
(disztribúció frissítés)forrás - amit az Összefoglalóban találtam!
-
Frawly
veterán
válasz
Flowtation #52422 üzenetére
A többi disztró sem rosszabb a Debiannál. Az Ubuntu sem rossz, bár sokan szidják. Szerintem jó az, csak nem az alap, Unity-s változtatot kell leszedni, de ez lehet változik, ha a kövi kiadásban visszaváltanak Gnome3-ra.
A 3D-s driver meg azért kell, hogy legyen hardveres gyorsítás, ami nem csak a 3D-ben forgó asztalokat váltja, hanem pl. elejét veszi a v-sync-nek (tearing), azaz kell a kompozitornak is. Kűzdj meg vele, ne add fel, egyszer kell megtanulni, hogy a friss nyílt drivert hogy tedd fel, és utána nem kell vele szívni. Ha nem ragaszkodnál a Debianhoz, hanem eleve frissebb disztrót használnál, akkor semmi szívás nem lenne vele, csak fel kéne tenni két darab csomagot a hivatalos tárolóból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #52448 üzenetére
Az ezzel kapcsolatos csomagok kissé régiek Debian alatt. Lehet valami azóta már javított bug, mert a KDE-s Chakrán nincs ilyen gondom Firefoxal Radeon karival.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #52447 üzenetére
szerk: megoldódott. Kikapcsoltam a hardveres gyorsítást a firefoxban, ezzel most jó. Viszont azt nem tudom, hogy miért rontja el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #52442 üzenetére
Valahol itt a topicban olvastam ilyen böngésző karakter problémát. Próbaképpen nézz meg egy másikat is, hátha csak valami egyszeri dolog.
Lathronos: haha.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #52432 üzenetére
Szerintem most lenne itt az idő egy újrarakásnak, az alapból nonfree image-el. http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/8.7.1-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #52428 üzenetére
Xorg az a display szerver, azon keresztül van kép. A Mesa a 2D/3D gyorsításért felelős függvény könyvtár.
Kezdjük az elején. Nézd meg, hogy mit ír a glxinfo parancs, van-e olyan az elején, hogy direct rendering = Yes.
Ha nem ismeri a glxinfo parancsot, akkor a mesa-demos vagy mesa-utils nevű csomagot fel kell tenni, nem tudom a pontos nevét. Aztán menni fog.Addig meg a kde-t ott az opengl-es résznél amit linkeltél képet, ott át tudod tenni Xrender-re opengl1.2 helyett, hogy legalább legyen valami.
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #52428 üzenetére
A zárt driver a gyártó által kiadott, a nyílt közösségi (vagy nagyrészt a gyártó által készített). Utóbbi viszont nyílt forráskódú. Az AMD a Catalyst-ot megszüntette és a nyíltat támogatja már egy jó ideje. A te Debian-od régi rendszer-komponensekkel bír, a benne levő nyílt driver borzasztóan sokat fejlődött azóta. A zárt a régi komponensek miatt talán használható, de én ebben nem tudok segíteni, Debian-on meg főleg nem.
-
Frawly
veterán
válasz
Flowtation #52425 üzenetére
Egyértelműen nincs fent nálad a 3D driver a kártyához. Azt nem tudom, hogy ez a kártyát milyen driverrel érdemes hajtani, melyik támogatja. Én megpróbálnám hozzá a nyílt drivert telepíteni, igaz ez a leírás Archhoz készült, de némi csomagnévnyomozással használható Debianon is.
-
lev258
veterán
válasz
A VLC-ben van többféle video kimenet, próbálkozz azokkal.
-
Lacc
aktív tag
válasz
Esetleg KDE Neon. - Igaz Ubuntura épül. De hát ha a te igényeidnek megfelelően van támogatva
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #52418 üzenetére
A Debian, hacsak nem testing-et használsz, lehet kissé le van maradva a videókártyád támogatásával.
Nézted már pl. Kubuntu Live-val? -
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #52418 üzenetére
Tippre a phonon vlc-t hasznal, es a dpkg eleg hulye volt.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #52417 üzenetére
Bocs a dupláért, még annyit elfelejtettem, hogy a vlc is rossz. A hang megy, a videó viszont nem, ha belekattintok annál a filmkockánál marad. Próbáltam a beállítások/videó/kimenet résznél mindent, egyik sem javította meg. Ez is lehet valami opengl/vga driver huncutság?
Erről jut eszembe, epic fail: tegnap ugye friss deb kde, fenti vlc probléma. Nosza szedjuk le a vlc-t. apt-get remove vlc, a kezem gyorsabb volt mint a szemem,
lerántott még 258 csomagot, gyakorlatilag kinyírtam az os-t. Még ment a kde, de semmi nem indult, restart után szép alap konzol várt engem.
Egyébként megnéztem - miután újratelepítettem
- szoftverkezelőben a vlc eltávolításra szintén leszedett volna egy csomó mindent. Miért?
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #52411 üzenetére
Az fglrx a 16.04 óta nem támogatott, nem működik. Nehogy megpróbáld.
Bár Debian alatt, a verziótól, csomagoktól függően még talán működhet. Biztos jó az 1.2-es OpenGL mód? Az több szempontból is erősen elavult. -
okoska74
senior tag
válasz
Flowtation #52411 üzenetére
fglrx-driver AMD kártya meghajtó.
Ha sikerült terminálba kiadva glxinfo -t, akkor a direct rendering yes
-
válasz
Flowtation #52315 üzenetére
Ugyan ez volt, még mielőtt a fatx dolgot felraktam.
Nincs kikapcsolva a gép, mert akkor a hálózatban sem jelenik meg.
Semmi baj, eddigieket is köszönöm! -
válasz
Flowtation #52305 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Flowtation #52303 üzenetére
Pontosan mit írtál az fstabba, és mi van az exportsban?
-
válasz
Flowtation #52305 üzenetére
Leszedtem amit linkeltél. Fel is telepítettem, de most nem tudom megnézni, majd valamikor pénteken, vagy holnap délután. Köszönöm a linket és a segítséget!
Holnap 2-kor kelek, aludni is kellene.
-
válasz
Flowtation #52289 üzenetére
Látni látom linux alatt,de ha be szeretnék rá lépni, hibával kidob. Fatx rendszer nem tetszhet neki?
Mert 7 alatt minden probléma nélkül tudom írni-olvasni.
Jah, és felcsatolni sem tuom, mert hibát vág. -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #52278 üzenetére
Urak, ránéznétek nekem erre?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged