Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Anakin007

aktív tag

Sziasztok!

Egy kis integrált VGA -val kapcsolatos elméleti felvilágolást szeretnék kérni.
    A supertuxkart nevű játékot szeretném futtatni egy Lenovo T410 notin (Intel I5, integrált VGA, 6Gb RAM, bár nem tudom, számít-e), a rendszer Kubuntu. A játék induláskor azt mondja, hogy túl régi az openGL (2.1) és minimum 3.1 -t szeretne. Elindul, de szaggat. A rendszerbeállításokban, a compositor alatt legördülőben 2.0 volt kiválasztva, de 3.1 is ott van. Átállítotam, gép restart, de a supertuxkart továbbra is problémázik a régi openGL-el. Kicsit olvasgattam, de bevallom, nem értem, mit és hogyan kéne frissíteni, talán kevés az angolom ehhez. :(

Ezt derítettem ki:
    # inxi -Gx
    Graphics: Card: Intel Core Processor Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
    Display Server: X.Org 1.19.6 drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1440x900@60.04hz
    OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Mobile version: 2.1 Mesa 18.2.8 Direct Render: Yes

2.1-et ír, de vannak valami Mesa profilok. Kipróbáltam így, másoknak segített más progiknál, nekem sajnos nem:

LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 supertuxcart

Így mégrosszabb, kb. 5mp-ként jön 1 képkocka, de nem problémázik a verzióval :)
    Valahol azt írták másnak egy hasonló problémára, hogy az Ironlake a probléma és cseszheti.
    A munkahelyi gépem pár évvel fiatalabb, abban vmi I3 CPU van 4Gb ram-al és ugyanezzel az op.rendszerrel, ott hibátlanul fut.

Lehet, hogy gyenge/régi a hw és én is cseszhetem? Egyáltalán mi adja az OpenGL-t integrált VGA-knál? Ez a Mesa nevű dolog? Azt hogy lehet frissíteni? Bocs előre is, ha hülyeséget kérdezek...

Új hozzászólás Aktív témák