- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
Felsofoku egyetemi vegzettseggel, vagy foiskolaval, nyelvvizsgaval es valamely nyelvbol folyekony nyelvtudassal lehet jobb esetben ennyit szakitani, de inkabb 20% al kevesebb a kezdo
Ami azert eleg aranytalan, egy diplomaba belefektetsz 3-5 evet, a folyekony nyelvtudashoz tobbet, a CNC-shez meg eleg egy OKJ... Es ez csak egy pelda, szoval van itt berfeszko rendesen -
Kobe
veterán
Egy darabig. Az a baj, hogy mostmar a befektetesi celu lakasvetel adja a tranzakciok nagyjat, meg tovabb romlott a hasznaltak kinalata, viszont a vegtelensegig nem lehet a bulinegyedre meg expatokra, reszeg angol legenybucsus csoportokra epitve onteni a penzt a piacra.
Es ha a befektetesi celu kozonseg megrottyan egy kicsit, akkor vege a bulinak.
De szerintem egy kiados nepharag es sztrajkhullam elobb kovetkezne be, hihetetlen meretu berfeszultsegek kezdenek generalodni a piacon, egesz egyszeruen atlag ember nem lesz aki meg tudna barmilyen ingatlant venni, es egyre szelesebb reteg nyeli le egyre nehezebben, hogy a hasonlo kepzettsegu, de piacon, es nem kozszferaban dolgozo emberek 1-2 ev alatt 2-300%os beremelkedest er el.
Gondolok egy komuves - tanar osszehasonlitasra, de valahol az sem normalis hogy egy acs lassan annyit keres mint egy multis igazgato (nem sajnalom toluk, csak nem egeszseges berhelyzet).
Az epitoipart mint huzoagazatot kiveve a bernovekedesbol, gyakorlatilag semmi nem moccant a pesti versenypiacon, inflacio feletti minimalis elmozdulas tortent.
Vagy pukkad, vagy szelesebb koru berkorrekcio kell majd, maskulonben itt is kb ausztriai szinvonal lesz... Magyar berekbol -
axioma
Topikgazda
OFF Klimaval futeshez minimum szigetelni kell ahhoz, hogy erezhetoen 1 feletti josagi tenyezo legyen a teli hidegekben... akkor meg fuccs a nagyonolcso nyaralonak, ha meg egyszer annyit ra kell kolteni (mert nyilvan az atalakitas esztetikai munkalatokat is szuksegesse tesz, ami nelkul el volna amugy a tulaj).
De ha mar szigetel akkor az arammal futes se feltetlen annyival dragabb, mint azt is atalakitani klimasra (meg annak van karbantartasa es elromlasa, szemben egy infrapanellel).
Bocs, nagyon off, van valahol nem karbantartasi szakemberes de ilyen lakasugyes topik, ahova az ilyeneket at lehetne vinni? -
axioma
Topikgazda
Bmeg, megis honnan tudna a biztosito, hogy ehhez egy csok szerzodes tartozott?
Masreszt meg a biztosito se es az igen tisztessegtelen uzletkoto sem tudja a csok szerzodest - semmilyen, plane ilyen nevetseges uruggyel - megszuntetni.
En siman amint megerkezett a csok felmondanam a biztositast. Csak es kizarolag tertis levelben, csak es kizarolag a biztosito kozpontjanak megkuldve.
Ja es mar eleve nem irtam volna ala, nyilvan, hanem a fonoket kertem volna oda azonnalra. De az plane vicces, hogy alairta ugy, hogy nem kerdezte meg, mi az... es mibe kerul neki. Az ilyen inkabb szamlazzon ki munkadijat... -
attiati
veterán
Ugyanugy 4% mindkettore, de a garazs illetékét kulon kell kezelni, mivel az arra megfizetett illeteket nem lehet tovabbvinni egy kesobbi lakasra.
Szerintem elintezte az ugyvedetek, amit kellett, de keveselli a nav az illetekkiszabas alapjat.
Az igazi szopo az, hogy az illetekkiszabas alapja az illetekfizetesi kotelezettseg megallapitasakori piaci ar!
Altalaban nem szokott gondot okozni, de elmaszhatnak az arak, ha nagyon elnyulik ez az idoszak az adasveteli megkotesehez kepest.
Nekem egy ev telt el, akkor is konyorognom kellett a navnak, hogy irjak mar elo az illetekfizetesi kotelezettseget.
-
updog
őstag
Vagy nem ugyanarra gondolunk, vagy a szó amit keresel, "vagyonszerzési" illeték
(amit ingatlanvásárláskor a vevő fizet a NAV felé). Ennek mértéke tudtommal még mindig fix 4%-a az ingatlan értékének, és automatikusan kiszabják, nem kell értékbecslés (nekünk az ügyvéd intézte az adásvétel lejelentést, ezután postázta a NAV, hogy leszünkszívesekugyebárbefizetni).
-
attiati
veterán
Szerintem a kulcsszo az ingatlannal, mint termeknel: ujraeloallitasi koltseg.
Konjunkturaban szoktak ingatlanokat "eloallitani" tomegevel. De a kapacitas pont olyankor szukos. Konjunkturaban az ujraeloallitasi koltseg az ingatlanpiac benchmarkja.Majd ha nem lesz epitkezes, akkor a hasznalt lakasok masodpiaca lesz a benchmark ujra.
Az ujraeloallitasi hullamot pedig valoban az orszagon beluli vandorlas es az alacsony hozamkornyezet generalja foleg.
-
Kobe
veterán
ezzel annyiban lehetne vitába szállni, hogy a beköltözési hajlam hajtotta áremelkedés egy elég érdekes fogalom olyan területen, ahol továbbra is tízezres méretekben vannak üresen álló lakások.
Nem szeretem a konspirációs dolgokat, de nyílván ez is úgy van kitalálva, hogy valakinek / valakiknek megéri azt mondani, hogy most épp beköltözési hajlam hajtotta emelkedés van....kicsit mint a stagfláció.....hogy lehet ott hiány hajtotta drágulás, ahol voltaképp többlet van -
axioma
Topikgazda
Na de akkor pont hogy azzal volt bajod, en erre emlekeztem csak akkor tulegyszerusitve, hogy nem kerult bele atmenetileg a rendszerbe a szocpol me'g egyszer. Hanem a ket szerzodes es a MAK korbemutogatasa volt a gond.
Mennyi ido lett igy a befizetes es a visszakapas kozott a MAK-nal? Es tudod-e, hogy ha sajat penzbol tudtad volna belerakni, akkor milyen hataridok jatszottak volna?
Nem, nem zrikalni akarlak vele, hanem a kesobbi olvasoknak ilyen esetre tanulsagos adatokat megosztani. Ertelemszeruen nem kotelezo, csak hasznosnak tartanam. -
attiati
veterán
Hat igen, elso dolog az ugyved, masodik dolog a hitel es bank. Es csak utana erdemes nekiallni ingatlant nezni, mert ott mar begyorsulhatnak az esemenyek. Azert te ott is elcsusztal, hohy nem igazan jartal utana a dolgoknak elore es a szocpol is extra kavaro tenyezo. Eladokent nem is nagyon szokas ugyvedi tanacsot igenybe venni, mert a vevo fizeti az ugyvedet.
-
kraftxld
félisten
-
magnerss
csendes tag
@(#8667) Zeki
Foglalo is visszajar, ha a bank megsem ad hitelt. Sok ugyveddel beszeltem, mikor a volt vevom megszopatott.ez sajnos nagy tevhit. a foglalo akkor jar vissza (a ketszerese), ha az eladonak felrohato, azaz miatta hiusul meg a szerzodes. ha explicit nem irjatok bele a szerzodesbe hogy pl. ha nem kap hitelt a vevo akkor a foglaloval mi legyen, akkor bizony a foglalo nem jar vissza.
-
darksamu
csendes tag
Azzal, hogy nem fogadják el az ígérvényeket és nem adják ki albérletbe sem a lakást amíg teljesen ki nem fizeted, nem feltétlenül téged akarnak szivatni, lehet hogy egyszerűen csak ez a 'policy' náluk. Más cégeknél is van ilyen (pl. Metrodom - lásd itt a 9.8-as pontot).
De van példa az ellenkezőjére is: egy kollégám 3 gyerekkel már csak a 10 milliós CSOK-ra várt, a többi részt már kifizette és az építtető megengedte neki, hogy valamennyi bérleti díjért a CSOK megérkezése előtt beköltözzön.
-
axioma
Topikgazda
Az az igazsag, hogy a sajat csaladom felol sem ertem ezt a maniat, hogy tulajdonbol tulajdonba koltozes. Pedig egy csomo lancban hiteles adasvetelnel ez problema. En siman eladnam, es berelnek atmenetileg, akkor az esetleges felujitas is megteheto kenyelmesebben. Plane nyaron, a gyerekek nincsenek iskolahoz kotve, akar tavolabbi olcso (nem is feltetlen teliesitett) megoldas is szoba johet, persze ingazas van hozza, na de altalaban tobb a hely nem kell kulon raktar, plusz egy nyaralasnak is felfoghato
-
attiati
veterán
Ez módszertani kérdés is. Lehet Kecskeméten csak jó helyeken épül kecó, míg Győrben mindenhol.
De az biztos, hogy egy Mercedes gyár + NATO + (esetleg egyetem) irreálisan sok egy Kecskemét nagyságú városnak és nem tudja kiszolgálni hirtelen az igényeket. Sem elég telek nincs (infrastruktúrához közel), sem szaki a közelben, úgyhogy felhúzza az árakat. Valószínűleg ott a legtorzabb a kereslet-kínálat aránya.
Nem értek Kecskeméthez, de ha a szakihiány a fő gond, akkor a kereslet-kínálat a leggyorsabban tud helyreállni.
Ha telekhiány van, akkor a városi infrastruktúra már nehezebben épül ki hozzá, úgyhogy tartós maradhat az egyensúlytalanság. -
-
feltéve, hogy az 5éves és a 20éves törlesztő közötti különbség nem kisebb, mint amennyit az ltp behoz a konyhára. ja és persze hogy végig ilyen, vagy ennél jobb feltételekkel tudsz ltp-t kötni. az ltp hozama az állami támogatás, és amikor belevágsz egy 20 éves hitelbe ilyen konstrukcióval, akkor arra is fogadást kötsz, hogy közben a politika nem fogja átírni a játékszabályokat. 20 évre ez nekem egy kicsit több kockázatnak tűnik az feltétlenül szükségesnél, de mindenki a saját pénztárcájával játszik.
-
PazsitZ
addikt
Hát ez igaz is, meg nem is.
Történetesen, egy szimpla ügyintézés is az egyik ügyintézővel működik, míg random másikkal nem.
Pedig a másik esküdözött, h neki a gép ezt dobja ki, ő nem tu mit tenni. A másik ügyintézőnek mindig jól "dobta/dobja ki" a gép...
Azóta inkább időpontot kérek és konkrét ügyintézőhőz megyek csak. -
Kukipapa_rr
tag
Abban mondjuk teljesen igazad van, hogy ha bármilyen, nem szokványos ügymenet van (sőt, sokszor még akkor is), az ezzel foglalkozó "szakemberek" úgy néznek, mintha először találkoznának a problémával. Többször tapasztaltam, többféle területen, egyszerűen nevetséges.
Ugyanakkor a nagyobb kockázatot és a te felelősségedet én abban látom, hogy ennyire kifeszített a költségvetésed. 300e-s hirtelen pluszköltség ugyan fájdalmas, de nem kéne, hogy gondot okozzon egy ingatlanüzletnél, ezt ennyire nem szabadna kicentizni. Ez max. a vételár 1-2%-a, másfél havi átlagkereset. Akármilyen felújítás, vásárlás stb. esetén legalább 10% tartalékkal számolni kéne, annyi legalább el szokott sajnos menni (sokszor több is).
Bármilyen nagyobb probléma akármikor beüthet, ami ennek akár az 5-10-szeresébe kerülhet. Akkor mit teszel? Mi úgy lőttük be a hitelfelvételt, hogy maradjon vésztartalék váratlan helyzetre, ez egy tervezhető dolog.
-
axioma
Topikgazda
Nem akarok en se suttyo lenni, de mondjuk hogy olyan, hogy szerzodes, meg a 3. gyerek szocpoljanak a banki elszamolasa nem erkezett meg hozzatok papiron (es orzod minimum az ugylet fennallasaig)? Akkor felteszem orultel a 300e-nek, de idokozben elfelejtetted, vagy ilyen "apro" tetelek neked fel se tunnek?
Tehat az kb. elkepzelhetetlen, hogy a plusz 300e-rol nem tudtal volna. Masreszt kb. kizartnak tartom, hogy az utolagos szocpol kamatat le kell vonni. Erre milyen eloirast mutattak??? Mert amit szocpolkent kaptal, az a 3.8, a kamatot azert kaptad, hogy az epitkezes idopontjara rollback legyen belole. Vagyis mintha harmaskaert is akkor kaptad volna. Semmi koze a szocpol osszegehez. Kerj rola joghelyet!
(Igen, nem tudom hol van, igy nem tudom mi van benne, de akkor igazan kreten jogasz irhatta meg azt a jogszabalyt. Ami nem lehetetlen, de sokkal valoszinubbnek tartom, hogy egy banki ugyintezo vagy fookos benezi. Penzugyileg a ketto kozul az egyik tamogatas, a masik utolagos helyesbito tetel. A tamogatas kene a levonando legyen.) -
attiati
veterán
Prészlet és Rrészlet függvények
[link]
A változó kamatozásúnak annyi a lényege, hogy kamatperiódusonként külön kell kezelni a tőkét, kamatot. A hátralevő futamidőt pedig kamatperiódusok végén kell csökkenteni.
kockázatmentes hozamok
Akit érdekel, úgyis utánajár és számolgat. -
attiati
veterán
Aki hitelt akar felvenni.
Fordítva kérdezem: enélkül hogyan lehet jó döntést hozni?
Fórum, barátok, pénzügyi tanácsadók, önjelölt szakértők alapján, pénzfeldobással?Tele vannak a fórumok azzal, hogy szerintem így, szerintem úgy, de nagyon ritkán lehet olvasni olyat, hogy mi van a döntés mögött és milyen érvek és tények alapján jutott A-ból B-be. Úgysem tudjuk 100%-ra, hogy mi lesz a helyes. Maximum javítani lehet a jó döntés esélyét. És cserébe lehetne egy jó szakmai érvelés és javulna mindenkinek a döntéshozatali képessége.
-
axioma
Topikgazda
Egy embernek 5 evre csuszo 5 evet figyelembe veve 5M. Ha munkaltatot, lakast, akarmit valtasz akkor is. Nekem cegen belul le kell dokumentalniuk, hogy eddig ossz mennyit kaptam... es nyilatkozni kell, hogy te szemelyesen mast nem kaptal (vagy ha kaptal, melyik adoevben mennyit).
-
-
attiati
veterán
Kettő gond van.
1. Egyszerű kérdésre sem tudnak válaszolni. Ezért végül írásban kértünk tanácsot, hogy az 1 éven belüli vásárlás-eladás esetén érvényes illetékmentességnél melyik dátum a mérvadó. Előszerződés, szerződés, pénzügyi teljesítés, földhivatali bejegyzés vagy esetleg a birtokba adás napja. Végül a főosztályvezető válaszolt. De itt jön a kettes gond:
2. Az illetékhivatal / nav nem vállal felelősséget a válaszért, ha abból később anyagi hátrányod keletkezne, vagy ha utólag kiderül, hogy mégsem úgy van, és emiatt bírságot kell fizetned.
Nekem konkrétan 7 hónappal később szabták ki az illetéket. De akkor is csak azért, mert már hetente nyaggattam őket, hogy fizetnék és végül előkotorták valahonnan a dossziét (helyettesítés, szabadságolás, betegség miatt elkeveredett)Az is vicces, hogy az illeték alapja az illeték megállapításának napján érvényes. Persze nem szoktak ezzel szórakozni és felülbírálni az adásvételi szerződést, ha nincs nagyságrendbeli eltérés. De nálam az előszerződés és az illetékkiszabás között eltelt 16 hónap.
-
cincinatus
tag
Ez sajnos illeték, nem adó. Miután lezárult az ügylet a földhivatalnál teszik át a NAV-hoz, utána szabják ki az illetéket random időpontban. Kézhezvételtől számított 15 napig lehet méltányosságot kérni, utána jogerős lesz a fizetési meghagyás.
Szerintem a korábbi szocpol után sem kell, mert viszed tovább.
-
PazsitZ
addikt
Tudtommal a papírok átfutási idejeétől függően olyan 2-4 hónapon belül kell számítani rá.
Korábban olyat olvastam, h a fizetési meghagyás 60 nap alatt történik meg a NAV részéről és onnan 30 nap a fizetési határidő.De nyílván ez módosulhat, ha mondjuk egy részletfizetési kérelmet jóváhagynak.
-
cincinatus
tag
Akkor adófizetés nem lesz, mert 5 év után nincs.
Lehet az egész 10 milla után nem kell illetéket fizetni
Illeték tv. 21. § (1) Ha a lakástulajdon szerzője a vásárláshoz vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, ennek összegét a lakástulajdon forgalmi értékből le kell vonni.
De erre biztos, ami biztos kérdezzetek rá a NAV-nál.
Szerintem akkor 10,3 millió után kell a 4 % illetéket megfizetnetek, ami 412 eFt. (Kérjetek rá 1 év kamatmentes részletfizetést, az csak jobb mint a banki hitel.)
A garázs értéke mindegy lesz, mert illetéket mindenképp kell fizetni és a 10,3 millióba belefér. (Az illeték egységesen 4 %)
-
cincinatus
tag
CSOK-ot vesztek fel? Mert annak az összege után sem kell a 4 %-ot mrgfizetni. Ingyen lehet kérni méltányosságból elengedést vagy részletfizetést, ha már kiszabták az illetéket. (Elengedni ritkán szokták.)
Viszont arra figyelni kell, ha lakáson kívül más jellegű rész (pl. garázs, tároló stb.) van benne, azokra nincs illetékkedvezmény.
-
-
Egon
nagyúr
Arra is kell vigyázni (ez esetünkben akár problémás is lehetett volna), hogy egy lakáscélú ingatlan eladása, csak lakáscélú (illetve a lakáscélú része) ingatlan vétele esetén illetékcsökkentő tényező. Azaz ha mondjuk eladsz egy lakást 20 milláért, és veszel egy házat 22-ért, amihez tartozik garász, kerti tároló stb. összesen 3 milla értékben, akkor nem 2 hanem 3 milla után kell illetéket fizetni.
-
-
cincinatus
tag
Örülök, hogy végre rendeződni látszik az ügy
Lakásfelújítók figyelmébe, egy társasházi lakáson belüli gázóra áthelyezéshez kb. annyi engedélyt kell szerezni és ügyintézni, mint Paks 2-höz. (Ja, és csak 3 alkalommal jutott eszükbe a gázosoknak utólag valami olyasmi, amit korábban még említés szintjén sem mondtak, de persze azonnal kell, mert anélkül nem tudják megcsinálni.) A művelet amúgy meg bruttó 15 perc.
-
Kobe
veterán
Nem errol van szo. Hanem a jelenlegi kinalati oldal minosegerol es arazasarol. Az hogy nem gondoltak vegig, raeresztettek 10M ingyenhitelt a csaladokra, amit a kivitelezo zsebrerak sremelesen keresztul, plusz csokkent az afaja,a sok arazaskoveto meg elhitte hogy az ove is er annyit, szetcseszte az egesz piacot
harom eve nezem folyamst a kinalt ingatlanokat, de a mostaniakra batran merem mondani hogy tenyleg a legalja maradt....98% nal a megfizetheto kategoriaban veszelyessegi vagy igenytelensegi potlekot kernek ha benne kene laknomElmondom ujra a varazsszavakat: panel. 20+ millioert....panel....66nmes tegla....39.6 ert.....atlagos kornyeken....onkormanyzati lakas berleti joga 18-19M-ert
Realber meg nott max 5-7%ot ? -
Zeki
nagyúr
Na akkor most újra megfájdult a fejem.
De legalább elértem ezt a jóesmbert, és megértettem vele, hogy itt semmiféle 3-4 hét nincs. Holnap adja a pénzt a volt vevőmnek, aztán zárjuk le ezzel, és kössek velük egy adásvételit, mert nekem márc 23-ig a másik házra is adásvételit kell kötnöm, és az ügyvédnek kell a mi adásvételink is. Le is szokta magának fénymásolni.
Szóval akkor most TALÁN holnap lezárjuk a dolgot.... vagy nem. Mert már lassan nagyobb esély van a lottón a főnyereményre... -
cincinatus
tag
Nem kell a vevőid részéről az önhiba (felróhatóság), hanem azért bukják el a foglalót, mert az ő érdekkörükben bekövetkezett ok miatt hiúsult meg a szerződés.
Ez sokszor még ügyvéd kollégák is rosszul tudják. (Én épp múlt héten tettem helyre egy kollégát.)
A bírói gyakorlat meg inkább veled van:
EBH2003. 851. A vevőnek a teljesítés meghiúsulásáért való - az adott foglaló elvesztését eredményező - felelőssége megállapítható, ha alaptalanul bízott a vételár előteremtésének lehetőségében. Bizakodása alaptalanságának következményét az eladóra nem háríthatja át.
-
hurenzon
senior tag
Új rendelet: mégsem 15, hanem csak 9 forint kilométerpénzt kell fizetni!
Módosította a kormány a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló rendeletet, így 2017. január 13-ától megint csak 9 forintos kilométerpénzt kell fizetniük a munkáltatóknak.
-
Mercutio_
félisten
Eladni akar, minél előbb, ha már látja, hogy megálltak az árak is ezt mondaná.
OK, hogy bővít a gyár, de gondolom nem fizet annyival többet, mint amennyivel drágább lesz az albiEgyébként hiába viszonylag olcsó a külföldinek az ingatlan pesten kívül max hévíz és még 1-2 hasonló vizes hely ahol a külföldi vásárló emel(het)i az árakat.
-
cincinatus
tag
Igen, aki az árrobbanás előtt vett lakást, azt tuti jól járt. Még akkor is ha sokkal rosszabb kondíciókkal vett fel hitelt.
Áresés vagy korrekció szerintem max. átmenetileg lesz.
A magyar ingatlanok még így is olcsók az EU-n belül, tehát stagnálás és áresés után újabb növekedés várható.
Paneleknél sanszos csak egy tartós áresés a mostani túlárazásuk és a sok új lakás miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 15 256GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest